Belépés
tunkiss.blog.xfree.hu
,,Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene." HEINRICH HEINE Kiss Tünde
2014.04.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Verdi Nabucco
  2015-05-15 21:23:51, péntek
 
 Verdi Nabucco

Verdi Nabuccója fordulópont volt a zeneszerző életében, az első igazán elsöprő sikert ezzel a művel aratta. Elvarázsolta őt a librettó erős bibliai története, és ez a varázs a zene mélységén és szenvedélyességén keresztül mindörökre velünk marad. A ,,Va, pensiero..." kórus pedig már az 1842-es bemutatót követően a szabadság himnuszává vált. Kesselyák Gergely látványos rendezésében a hatalmi és vallási erőviszonyok változását, az első szentély lerombolását és a babiloni fogság történetét a világtörténelmi korszakváltások örök körforgásában mutatja be.

Verdi huszonhét évesen elhatározta: soha többé nem ír operát. Szakmai és magánéleti mélyponton volt: A pünkösi királyság megbukott, majd eltemette két kisgyermekét, és végül feleségét is. Csak ügynöke rábeszélésére olvasta el Solera librettóját, a Nabuccót. 1842. tavaszán már egész Milánó a 'Va, pensiero...'-t dúdolta.

Az opera középpontjában egy történelmi korszakváltás áll: megváltoznak az értékrendek, más összefüggések irányítják az életet, mint korábban. Leigázók és leigázottak konfliktusának kereszttüzében egy családi dráma bontakozik ki, melyben az olasz mester zenéje a legszélesebb érzelmi skálán vezeti végig a nézőt. A történetet az előadás kiemeli a bibliai korból, és kozmikusabb térbe és időbe helyezi.1.felvonás

Mert orczámat e város veszedelmére fordítottam és nem megszabadulására, azt mondja az Úr: A babiloni király kezébe adatik, és tűzzel égeti meg azt! (Jeremiás 21:10)

Jeruzsálem. A zsidók Salamon templomában segítségért könyörögnek Nabucco, babiloni király támadása közben. Zakariás főpap Nabucco lánya, a zsidók fogságában lévő Fenéna társaságában érkezik, majd megnyugtatja népét, hogy az Örökkévaló nem hagyja magukra őket. Izmael kettesben marad Fenénával, akivel babiloni fogsága idején egymásba szerettek. A lány segítségével szökött meg, aki aztán követte ide. Beszélgetésüket Fenéna féltestvére, Abigél megjelenése zavarja meg. Ő is szerelmes Izmaelbe, akitől népe megmentéséért csupán érzelmei viszonzását kéri, de a fiú visszautasítja. A zsidók visszamenekülnek a szentélybe, Nabucco csapatai élén belép a templomba, ahol Zakariás Fenéna meggyilkolásával fenyegetőzik. Izmael lefegyverzi a főpapot és átadja a lányt Nabuccónak, aki elrendeli a szentély lerombolását.2. felvonás

Ímé, az Úrnak szélvésze, haragja tör elő, és a rohanó szélvész a hitetlenek fejére zúdul. (Jeremiás 30:23)

Babilon. Nabucco távollétében Fenéna a helytartó. Abigél megtudja, hogy rabszolgavérből származik. Elképzeli, ahogy Fenéna nemsokára Izmael oldalán uralkodik majd Babilonban, és bosszút esküszik testvére és apja ellen. Fenéna szabadon engedi a zsidó foglyokat. Baál főpapja ezt felségárulásnak tekinti és Abigélt ülteti a trónra; elterjesztik, hogy Nabucco meghalt.

Zakariás azért imádkozik, hogy a babilóniaiak adják fel a bálványimádást. Fenéna zsidó hitre tér. Abigél és Baál főpapja elfogja őt és az új uralkodó épp megkoronázná magát, amikor belép Nabucco. Elveszi a koronát és kijelenti: ő nem csak király, de Isten is. Büntetésül villám csap le rá. Abigél győz, megszerzi a koronát.3. felvonás

Azért sakálok lakoznak ott baglyokkal, és struccmadárnak fiai lakoznak benne, és soha többé nem lakják azt, és nem lesznek lakosai nemzedékről nemzedékre. (Jeremiás 50:39)

A babiloni függőkertekben Abigélt dicsőítik. A Főpap sürgeti a zsidók kivégzését, de mielőtt a királynő elrendelhetné azt, Nabucco jön arra ziláltan. Abigél csellel ráveszi, hogy kiadja a halálos ítéletet, ami Fenénára is vonatkozik. Nabucco hiába könyörög gyermeke életéért.

Az Eufrátesz partján a zsidó foglyok a hazatérésről álmodoznak. Zakariás megjósolja felszabadulásukat és Babilon pusztulását.4. felvonás

Hirdessétek a nemzetek között és hallassátok, emeljétek fel a zászlót: hallassátok és el ne titkoljátok; ezt mondjátok: Bevétetett Babilon, megszégyenült Bél, letöretett Merodák, megszégyenültek az ő faragott képei, letörettek az ő bálványai. (Jeremiás 50:2)

Nabucco börtöne ablakából figyeli, ahogy a zsidókat Fenénával együtt kivégzésre vezetik. Kétségbeesésében Izrael istenéhez imádkozik megbocsátásért, megígéri, hogy népével együtt felveszi a zsidó hitet. Őrült elméje meggyógyul, összehívja csapatait, és élükön elindul, hogy visszaszerezze a trónt és megmentse lánya életét. Fenéna épp imádkozik, hogy bebocsáttatást nyerjen a mennybe, amikor Nabucco berohan és megakadályozza a kivégzéseket. Abigél megbánva tettét megmérgezi magát, és bocsánatért könyörög Istenhez. Nabucco áttér a zsidó hitre, visszaadja a foglyok szabadságát, és útnak indítja őket hazájukba, hogy újjáépíthessék a szentélyt. A zsidók és babilóniaiak együtt dicsőítik az Urat.

Verdi életéről itt is olvashattok:
LinkTeljes mű: (katt a link szóra) Link


 
 
0 komment , kategória:  Verdi  
Verdi kórusok
  2014-12-06 21:13:27, szombat
 
  Verdi kórusok egyveleg: Link

 
 
0 komment , kategória:  Verdi  
Verdi: Don Carlos
  2014-12-06 20:17:39, szombat
 
  Verdi: Don Carlos

Fülöp király áriája
Link

Szabadságkettős Link

A libretto alapja Friedrich Schiller drámája, mely 1787-ben jelent meg.

Verdi a zenét először francia szövegre írta, s az opera első verziójának bemutatója Párizsban volt 1867-ben. Ezt követte az olasz nyelvű, zeneileg változatlan 1872-es nápolyi bemutató. Az opera eddig ötfelvonásos volt, majd Verdi négyfelvonásosra rövidítette, s így mutatták be 1884. január 10-én Milánóban, majd ismét ötfelvonásos változat került a közönség elé 1886-ban Modenában. Zeneileg az első felvonáson érződik francia hatás.

Játszódik az 1560-as években, az első felvonás Franciaországban, a többi a spanyol királyi udvarban. A szereplők valódi történelmi személyek. II. Fülöp király tette meg fővárossá Madridot, s építtette az Escorial palotát, ahol a spanyol uralkodók laktak. Első feleségétől született fia Don Carlos, aki mindössze 18 évvel volt fiatalabb apjánál, s 23 évesen halt meg, tehát az operában Fülöp király nincs még 40 éves - noha ennél jóval öregebbre szokták kreálni a figurát. Fülöp harmadik felesége volt Valois Erzsébet, aki Carlos-szal egyidős volt. 21 és 22, évesen szülte felnőttkort megérő gyermekeit, majd 23 évesen halott gyermeket szült, s maga is belehalt a szülésbe.
Doña Ana de Mendoza y de la Cerda, Eboli és Pastrana hercegnője, Melito grófnője 5 évvel volt Erzsébetnél és Carlosnál idősebb. 12 évesen adták feleségül Don Rui Gomes da Silva herceg királyi miniszterhez. 18 és 33 éves kora közt 9 gyermeke született. Korának legendás szépsége volt, melyen az sem változtatott, hogy fél szemét egy párbajban elvesztette (!)

Játékidő: maximum 3 és fél óra, ha a teljes verziót játsszák, de inkább rövidített változatra számítsunk. Szokás, hogy az első felvonás teljes egészében kimarad. Az opera tartalma itt olvasható:
Link


Vagy itt: Link

Komplett opera: Link


Kórus a második felvonásból: Link


 
 
0 komment , kategória:  Verdi  
Verdi: Requiem
  2014-11-01 10:51:10, szombat
 
  A Messa da Requiem Giuseppe Verdi 1874-re elkészült gyászmiséje, amelynek elkészülte Gioacchino Rossini, de végső soron Alessandro Manzoni halálához kötődik. Nagy sikerű bemutatója 1874-ben volt Milánóban.Bővebben a LINK-re katt, alatta a komplett műLink


Link

Dies irae: Link


Lacrimosa Link
 
 
1 komment , kategória:  Verdi  
Verdi élete
  2014-09-02 18:50:29, kedd
 
  Giuseppe Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 1813. október 10. - Milánó, 1901. január 27.) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az operának (Mozart és Wagner mellett) kimagasló egyénisége.
Giuseppe Verdi 1813. október 10-én (vagy október 9-én - a rendelkezésre álló adatok pontatlanok) született a lombardiai Le Roncoléban, az akkori Parmai Hercegség Busseto nevű kis vásárvárosától négy kilométerre délkeletre fekvő falucskában. A sors iróniája, hogy ugyanebben az évben, május 22-én született Lipcsében Richard Wagner, aki élete során legfőbb zenei vetélytársa volt.

Mivel szülőföldje abban az időben Napóleon Itáliai Királyságának része volt, ezért a helyi anyakönyvben a gyermek neve - Giuseppe Fortunio Francesco - francia keresztnevekkel szerepel: Joseph Fortunin François.
LinkNépszerű részletek a műveiből:

Nabucco- Rabszolgák kórusa
Link

Traviata- pezsgőária Link

Trubadúr- cigánykórus Link

Aida- bevonulási induló Link

Rigoletto - az asszony ingatag Link

Traviata- Germon áriája Link
 
 
0 komment , kategória:  Verdi  
Verdi: Traviata
  2014-08-31 19:54:31, vasárnap
 
  A Traviata vagy La Traviata Giuseppe Verdi egyik háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Francesco Maria Piave írta ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján,

Verdi operája tulajdonképpen ifj. Alexandre Dumas La dame aux camélias (A kaméliás hölgy) című regényének feldolgozása. Dumas kaméliás hölgyét a valóságban Marie Duplessisnek hívták. Még csak 23 éves volt, amikor 1847-ben (egy évvel Dumas regényének megjelenése előtt) a tüdőbaj végzett vele. Duplessis 15 évesen került Párizsba, ahol divatáru-eladóként dolgozott. Szépsége és kalandvágya hamar megnyitotta számára az utat a felső társadalmi réteg felé, és egyike lett a francia főváros legfényűzőbben élő kurtizánjainak. Mindig egy csokor kaméliával a kezében, vagy a keblére tűzött kaméliavirággal jelent meg az úri közönségben. Marie egyidős volt az ifjú Dumas-val, de viszonyuk kevesebb mint egy évig tartott. Dumas róla formázta regényének főhősnőjét, Marguérite Gautiert. A regényben a következő szellemes magyarázatot adja szétválásukra: 'Kedves Marguérite, nem vagyok elég gazdag ahhoz, hogy úgy szeressem önt, ahogy szeretném, de elég szegény sem, hogy hagyjam magam úgy szeretni, ahogy ön elképzeli... Bővebben a LINK-re kattintva a Wikipédiában
Link

Link

 
 
1 komment , kategória:  Verdi  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 118 db bejegyzés
Összes: 717 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 498
  • e Hónap: 1496
  • e Év: 72406
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.