Belépés
m-irene.blog.xfree.hu
"Az élet szép, Tenéked magyarázzam." Molnár Irén
1955.05.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Szederszörp
  2010-08-04 15:57:18, szerda
 
 

Link

Az idén egész jó volt a szeder termésünk. Így már másodszor készítettem szeder szörpöt.



Link

Szederszörp nyersen

Hozzávalók:
=========
1 kg szeder
kb. 2 kg cukor
1 dkg borkősav
1,5 l víz
késhegynyi nátrium-benzoát (vagy szalicil)

Elkészítése:
==========
A nagyon érett szedret 1,5 l vízben jól összedolgozzuk. Hozzátesszük a borkősavat és a nátrium-benzoátot. 24 órán át állni hagyjuk. Vásznon átcsepegtetjük, és hozzákeverjük a cukrot. 1-2 napig ismét állni hagyjuk, néhányszor kevergetjük. Üvegekbe töltjük, lezárva, hűvös helyen tartjuk. A szörp szép sötét, lilás színű. Vízzel hígítva ihatjuk, teába is finom, de még sütit is színezhetünk vele.




Link
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Tök mégegyszer
  2009-09-02 16:58:11, szerda
 
 

Link

Tök lekvár:
============
Hozzávalók:
Gyalult főzőtök, ízlés szerint cukor, fahéj, szalicil a tetejére.
A tököt egy lábasban a fűszerekkel együtt feltesszük főni és állandó kevergetés mellett, addig főzzük, míg el nem fövi a levét, és be nem sűrűsödik. Ekkor üvegekbe töltjük és a tetejére egy kis szalicilt, szórunk, majd lezárjuk az üvegeket és egy napra száraz dunsztba, tesszük.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Lecsó télire
  2009-08-28 20:32:16, péntek
 
 

Link

Lecsó télire
=============
3db 7,5 dl-s üveghez:

Hozzávalók:
4 közepes fej vöröshagyma, 1 kg paradicsom, 2 kg paprika, 1 dl olaj, 1 evőkanál só

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk, cikkekre vágjuk. A hagymát felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Beletesszük a paprikát is, és folyamatosan kevergetve további 20-25 percig főzzük. A tűzről levéve azonmód üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.




Link


Link


Link


Link


Link



Link


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Paradicsom befőzés
  2009-08-28 19:45:57, péntek
 
 

Link

Az elmúlt két hétben megtörtént a paradicsom befőzése. Nálunk még a hagyományos módon készül a paradicsomlé:
A paradicsomokat átmossuk, feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Egy nagy lábasban felrottyantjuk, majd paradicsompasszírozón átdaráljuk. A kapott levet ismét egy nagy lábasba rakjuk, és felfőzzük, ízlés szerint adhatunk hozzá: zeller zöldet, paprikát. Ha felfőtt sóval, cukorral ízesítjük, - nálunk csak a sima lé kerül az üvegekbe - még forrón üvegekbe öntjük, tetejére késhegynyi szalicilt rakunk, az üvegeket lekötözzük és másnapig száraz dunsztban tartjuk.

Tisztítás után, darabolás előtt


Link
A feldarabolt paradicsom első forralása


Link
passzírozása


Link
másodszori forralás után üvegekbe töltése, majd dunsztolás


Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Uborka savanyítás
  2009-07-07 21:50:00, kedd
 
 

Link

A bőven termő uborkát is többféleképpen használjuk fel. Egy részéből készül kovászos uborka, salátának való télire fagyasztva, és savanyúság üvegekben,



Link

Csemege uborka

5 kg uborka*1,5 l víz * 2 dl 20%-os ecet * 7 dkg só * 1 mokkáskanál borkén * 1 mokkáskanál szódabikarbóna * 1 mokkáskanál szalicil * 10 dkg cukor * babérlevél * mustármag * egész bors

A vízben megáztatott uborkát körömkefével megtisztítjuk, majd még egy vízzel leöblítjük. Egyet a biztonság kedvéért kóstoljunk meg, hogy nem keserű-e. A hozzávalókat felforraljuk, és az üvegbe rakott uborkára öntjük még forrón. A maradék levet tegyük félre, mert a feltöltögetéshez még kellhet. Egy napig állni hagyjuk. Másnap leöntjük a levet, és felforraljuk, de most már csak akkor öntjük az uborkára, ha kihűlt, és megint egy napig állni hagyjuk. Ezt még egyszer megismételjük. Lekötjük.

Ecetes uborka

5 kg uborka * 4 l víz * 2 dl 20%-os ecet * 3 evőkanál só * 1 csésze cukor * 1 dkg szalicil * bors * babérlevél * (vagy kapor)

A megmosott, körömkefével lesúrolt uborkákat, beletesszük az üvegbe. A felöntő vizet felforraljuk, és melegen az uborkára töltjük. Másnap a levet leöntjük, ismét felforraljuk, majd hűtve öntjük az uborkára. Ezt még egyszer ismételjük. Lekötjük. Színe az eredeti lesz, és ropogós marad.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mégmindig tök :)
  2009-07-07 21:29:12, kedd
 
  A cukkini a másik kedvelt tökféle nálunk. Készülhet belőle lecsó, rántott cukkini, töltött cukkini. A leggyakoribb nálunk a rántott cukkini.


Link
Rántott cukkini
Úgy készül mint a rántott hús, csak ez tök :)) Köretnek adhatunk hozzá francia salátát, majonézes krumplit, vagy rizst is. Mivel nálunk elég nagy mennyiség készül, mi csak "alanatur" fogyasztjuk.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Tök minden mennyiségben
  2009-07-07 21:13:17, kedd
 
 

Link

Az elmúlt két hét a tök és az uborka jegyében zajlott háztartásunkban. A jó, esős és napsütéses időnek köszönhetően kertünk ontja a spárgatököt, a cukkinit és az uborkát. A téli adagok már a fagyasztóban, és üvegekben vannak.
Tökből készült főzelék, a zsengéből lecsó, és nagy mennyiség került a fagyasztóba is.

Tökfőzelék
Hozzávalók (4-6 személyre):
2,5 kg gyalult tök
5 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
7 dkg zsír
8 dkg liszt
kapor
ecet (citromlé)
cukor

A gyalult tököt sózd meg, s összekeverve hagyd állni 15-20 percig, majd csavard ki belőle a felesleges nedvességet. A zsírral és a liszttel készíts világos rántást, add hozzá az apróra kockázott hagymát, s a finomra vágott kapor felét, majd tedd bele a tököt is. Mérsékelt tűzön, időnként megkeverve párold, s szükség szerint engedd fel vízzel, vagy csontlével. Ha puha, keverd bele a tejfölt, sózd, cukrozd, savanyítsd kevés ecettel vagy citromlével és add hozzá a vágott kapor maradékát.



Link
Töklecsó
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg tök(féle)
30 kg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
15 dkg vöröshagyma
5 dkg zsír (olaj)
pirospaprika (édes)
kapor
fokhagyma
cukor


A felhevített zsiradékon fonnyaszd meg a felkockázott hagymát. Húzd le a tűzről, keverj el benne egy csapott evőkanálnyi fűszerpaprikát, add hozzá a felkockázott (és magjaitól megtisztított) zöldpaprikát, valamint a meghámozott és feldarabolt tököt majd tedd vissza a tűzre. 3-4 perccel később tedd bele a meghámozott, felvágott paradicsomot is. Keverd össze, gyengén sózd meg és amíg bő levet ereszt, fedő nélkül forrald. Amikor a paprika és a tök már összeesett, csökkentsd a tüzet és fedő alatt párold puhára (de vigyázz, a tök ne főjön szét!). Ha már kész, adj hozzá egy kis cukrot, törj bele egy-két gerezd fokhagymát, s keverd hozzá a finomra vágott (csokornyi) kaprot.
A tökféle lehet például cukkini vagy spárgatök.

Link


Ami változatunk ez:
Három evőkanál olajban megfonnyasztunk egy nagy csomó karikára vágott újhagymát, hozzáadunk 75 deka meghámozott, kimagvalt, ujjnyi darabokra vágott tököt, és megsózva, megborsozva, fedő alatt, saját levében olyan puhára pároljuk, mint a velő. A fedőt levéve, zsírjára sütjük, és leöntjük négy, villával simára kevert nyers tojással. Állandóan kevergetve addig sütjük, amíg a tojás meg nem kocsonyásodott, és szárazon pirított kenyérszeletekkel körülrakva kínáljuk.
Az egészen zsenge tököt nem kell magvalni, és hámozni sem, csak simán darabolni, vagy olyan reszelőn reszelni ami csíkokra vág.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kovászos uborka
  2009-06-23 14:15:19, kedd
 
  Ma bekerült az üvegbe az első adag kovászos uborka :)


Link
Recept:
Hozzávalók: 2-3 kg apró kovászolni való uborka, 2 liter víz, 4 evőkanál durvaszemcsés só, 1 csokor kapor, 2 szelet kenyér.
Mossuk meg alaposan több vízben az uborkákat. A felületén lévő szúrós szőröket dörzsöljük le róla. Az uborkák két végét vágjuk le, majd a végeinél mindkét irányban hosszában vágjunk bele.
Tegyük a megmosott kaprot egy körülbelül 2-3 literes öblösüveg aljára, majd a tetejére szépen sorjában sorakoztassuk a bevágott uborkákat. Ha az üveg megtelik a tetejét zárjuk le a kenyérszeletekkel.
Kanalazzuk a sót egy fazékba, öntsünk rá két liternyi vizet, majd keverjük addig, míg a só fel nem oldódik.
Töltsük meg az uborkákkal telerakott üveget a sós lével, az üveg tetejét fedjük le egy kis tányérral, majd tegyük egy napra napos helyre. Körülbelül két nap elteltével vegyük le a tetejéről a kenyeret, majd tegyük hűtőszekrénybe.


Link
Jéghidegen fogyasszuk.

Így kell majd kinéznie amikor már ehető:



Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Hársfa
  2009-06-04 16:28:23, csütörtök
 
  A múlt hét két, jó idős napján begyűjtöttük a téli nátha ellenszerét a hársfa virágot. Most a padláson szárad, mert úgy lehet eltárolni. Nagyon finom teát lehet készíteni belőle. Mi egész télen nem voltunk náthásak, köszönhetően a hársfa teának. (Gondolom én)


Link

A hársfavirág a megfázásos tüneteket, a krónikus köhögést, kiváló izzasztó hatása révén a hörghurut tüneteit enyhíti. Reggeli frissítő teaként egyre többen fogyasztják./Golden Dragon/
A hársfavirág teája népszerű házi szer meghűléseknél izzasztásra, köhögés csillapítására.
Idegerősítő, vértisztító, enyhe szív működést serkentő hatású. /Naturland/

A hársfa
(Tilia cordata)


Link
A kis levelű hárs, felhasználandó részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak. Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.


Link
Hársfavirág tea: 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk.Mézzel ízesítve még finomabb.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Zöldborsó
  2009-05-23 20:52:51, szombat
 
  Holnap a megszokottól eltérően nem húsleves a menü, hanem finom zöldborsó leves.

LinkTermészetesen új borsóból, a saját kertünkből.

Link De azért lesz hús is: fokhagymás oldalas krumplipürével. És még egy újdonság, saláta, ez is a kertből.

Link Kivételesen lesz desszert is Somlói galuska. Na nem az igazi csak hamisítvány, én így nevezem, mert ez babapiskóta, leöntve csokis pudinggal, megszórva mazsolával, és tejszínhabbal díszítve. Ezt már ma megcsináltam, hogy a piskóta jól beszívja a pudingot.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 23925 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 751
  • e Hónap: 5401
  • e Év: 230540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.