Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
110 ezer forintnál is több extra pénz jön a nyugdíjasoknak
  2020-05-26 20:22:48, kedd
 
  Varga Mihály leleplezte a kormány 2021-es terveit, amiből kiolvasható, hogy a nyugdíjasok relatív pozíciója másokhoz képest javulhat jövőre. Összegyűjtöttük, miért várható ez és hogy az egyes, időskorúakat érintő lépések pontosan mennyit is jelentenek az egyéni kasszában.
Három fontos lépés a nyugdíjasok számára 2021-ben
A kormány nevében a pénzügyminiszter benyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét a parlamentnek. Délutáni gyors értékelésünkben bemutattuk, hogy mely területek lehetnek azok 2021-ben, amelyek relatíve kedvező helyzetbe kerülnek a költségvetési intézkedéseknek köszönhetően.
Ezúttal külön a nyugdíjasokkal foglalkozunk, ugyanis a kormány jövő évi terveiben kiemelt figyelmet szentelt az idősebb generációnak, egy évvel a 2022-es parlamenti választások előtt. Hogy pontosan mi is vár 2021-ben a nyugdíjasokra, ahhoz nem árt kiemelni néhány fontos alapadatot a büdzséből:
4,8%-ra várt gazdasági növekedés, ami meghaladja a 3,5%-os, nyugdíjprémium kifizetését szabályozó szintet, vagyis életbe lép az automatizmus és extra juttatást kaphatnak ezen keresztül a nyugdíjasok. (Erre 53 milliárd forintot tervezett be a kormány.)
3%-os inflációval számol a kormány, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel emelkednek januárban a nyugdíjak.
Mindezek mellett indul jövő februárban a 13. havi nyugdíj visszaépítése is jövőre, ahogyan azt Orbán Viktor bejelentette még áprilisban. A költségvetési törvényjavaslat ennek kapcsán úgy szól, hogy "a család- és nyugdíjas védelmi program részeként 2021-től kezdődően négy lépésben visszaépül a 13. havi nyugdíj. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is"
- Így 2024-től mintegy 2,6 millió nyugdíjas egy teljes hónappal több nyugdíjból gazdálkodhat szögezi le a dokumentum egyértelműen utalva arra, hogy teljes egészében visszaépül a plusz 1 havi juttatás. A 13. havi nyugdíj visszahozásának első, jövő évi lépése 77 milliárd forintos többletkiadással jár a költségvetés számára.
A nyugellátások összesen 3907 milliárd forintra emelkednek, ami 327 milliárd forinttal haladja meg az idei előirányzatot (ez több mint 9%-os növekmény). A többletjuttatások következtében pedig a nyugdíj kiadások aránya a teljes kiadáson belül is növekszik: a 2020-as 16,9%-ról 17,8%-ra.
Mennyi pluszt kapnak így a nyugdíjasok?
A fentiek alapján azt is ki lehet számolni, hogy az átlagnyugdíj szintjén mit okoznak a plusz juttatások:
1.)Az idén 140 ezer forint körül álló átlagnyugdíj összege a 3%-os alapemelés következtében 144 ezer forintra emelkedhet. Éves szinten ez számításaink szerint 50 ezer forintos többletet jelent az átlagnyugdíjban részesülő időskorúnak.
2.)Az egy heti egyszeri nyugdíj (a 13. havi juttatás első negyede) 36 ezer forintnyi pluszt jelent.
3.) A nyugdíjprémium pedig 26 ezer forintos többletként jelentkezik jövő novemberben.
Ezzel összesen az átlagnyugdíj szintjén egy időskorú 112 ezer forinttal járhat jobban, mint idén.

Forrás: Portfolio oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csoportok, amiben vagyok
  2020-04-15 19:22:53, szerda
 
  Szentség imádás Link
Vagy Link

Felnőtt hittan
Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Weöres Sándor: Öregek - Kodály Zoltán mesternek
  2020-01-26 11:53:38, vasárnap
 
  ...... ........... ........


Csöndes, halk, fájdalmas, mégis gyönyörű verset választottunk erre az estére. Kodály Zoltán így írt a neki ajánlott költeményről, melyet mindössze tizenöt (!) évesen írt Weöres Sándor: ,,A vers mindjárt megkapott, mert ritkán hallani ilyen őszinte érzést, és főleg fiatal embertől, az öregek iránti szánalmat."

Oly árvák ők mind, az öregek.

Az ablakból néha elnézem őket,
hogy vacogó szélben, gallyal hátukon
mint cipekednek hazafelé -
vagy tikkadt nyárban, a tornácon
hogy üldögélnek a napsugárban -
vagy téli estén, kályha mellett
hogyan alusznak jóízűen -
nyújtott tenyérrel a templom előtt
úgy állnak búsan, csüggeteg,
mint hervadt őszi levelek
a sárga porban.

És ha az utcán bottal bandukolnak,
idegenül néz a napsugár is
és oly furcsán mondja minden ember:
,,Jó napot, bácsi."

A nyári Nap,
a téli hó,
őszi levél,
tavaszi friss virág
mind azt dalolja az ő fülükbe:
,,Élet-katlanban régi étek,
élet-szekéren régi szalma,
élet-gyertyán lefolyt viasz:
téged megettek,
téged leszórtak,
te már elégtél:
mehetsz aludni..."

Olyanok ők,
mint ki utazni készül
és már csomagol.

És néha, hogyha agg kezük
játszik egy szőke gyerekfejen,
tán fáj, ha érzik,
hogy e két kézre,
dolgos kezekre,
áldó kezekre
senkinek sincsen szüksége többé.

És rabok ők már,
egykedvű, álmos, leláncolt rabok:
hetven nehéz év a békő karjukon,
hetven év bűne, baja, bánata -
hetven nehéz évtől leláncolva várják
egy jóságos kéz,
rettenetes kéz,
ellentmondást nem tűrő kéz
parancsszavát:

,,No gyere, tedd le."


A képek forrása: Balassa-Ortutay: Magyar néprajz Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A nyugdíjasoknak 45 ezer forintot kapnak év végén
  2019-08-16 18:56:02, péntek
 
  NAGY bejelentés érkezett pár perce a nyugdíjasoknak : Csaknem 45 ezer forintot kapnak év végén AJÁNDÉKBA!!!
Csaknem 45 ezer forint érkezhet év végén a rendes nyugdíjon felül az átlagos járandóságban részesülők számlájára.-írja az mfor.hu
A havi 60 ezer forint nyugdíjban részesülők akár 18 ezer forint prémiumot is kaphatnak év végén a gazdasági növekedés idei alakulása alapján. A 80 ezer forintot meghaladó járandóságok esetében pedig 24 ezer forint érkezhet számításaink szerint.
Első félévben összességében 5,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság.Ez egyebek mellett azért fontos, mert a nyugdíjtörvény értelmében amennyiben a GDP nagyobb 3,5 százaléknál az adott évben, akkor prémiumot kell fizetni az időseknek.Ha abból indulunk ki, hogy ebben az évben 4,7 százalék lehet a GDP üteme, akkor azt kapjuk, hogy még egy kisebb, 60 ezer forint körüli havi nyugdíj esetén is szemmel látható, 18 ezer forint körüli összeg érkezhet prémiumként szokásos módon az év végén.A jelenlegi átlagnyugdíj, 135 ezer forint mellett pedig 24 ezer.-írja az mfor.hu
Ehhez jön még hozzá szintén év végén a nyugdíj kiegészítése, ami a tervezettnél magasabb infláció miatt jár a nyugdíjasoknak.
A 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetében tehát a prémiummal együtt már 34 800 forintnál járunk. És akkor még érkezhet egy újabb 10 ezer forintos “szeretetcsomag" is karácsony előtt, amit korábban Erzsébet-utalvány formájában fizetett ki az állam, de idéntől ez a juttatási forma nem él, így ha a gazdaság jó teljesítményére hivatkozva megint meg akarja jutalmazni az időseket az adófizetői forintokból a kormány, akkor más módját kell megtalálnia a kifizetésnek. Mindent összevetve akár csaknem 45 ezer forinttal bővülhet a rendes nyugdíjon felül az idősek pénzügyi kerete az ünnepek előtt.-írja az mfor.hu

Részletek Link

Forrás: Mai valóság oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Emlékkönyv facebook oldalon
  2018-11-28 14:17:11, szerda
 
  Facebook oldali visszatekintés született emlékeidre.
.....

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Zalaegerszeg múltja képekben
  2018-11-23 15:14:21, péntek
 
  Hogyan festett Zalaegerszeg a II. világháborúban? Milyen volt a munka a frissen átadott kórházban? Utazz velünk vissza az időben és fedezd fel a megyeszékhely nagy pillanatait egészen a 2000-es évek elejéig! Az MTI fotóarchívumából válogattunk egy csokorra való régi felvételt, szörnyű, örömteli és történelmi jelentőségű pillatokról egyaránt. Kellemes nosztalgiázást kívánunk!
Zalaegerszeg múltja képekben Link

- 1956. július 15.: A Zalaegerszegi Ruhagyár Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) szervezete által szervezett divatbemutató és közönsége. A Zalaegerszegi Ruhagyár egykor több száz embernek volt a munkahelye. Környékbeli falvak lakóinak biztosított állást. Férfi öltönyöket gyártottak exportra az 1950 - 60 - 70 - 80-as években. Tehát nem lehetett veszteséges a termelése. Apukám is itt dolgozott kalkulátor beosztásban.
- 2018. 09. 05. 11:30 68 évvel ezelőtt tették le az alapkövét, egy év múlva ontotta a lódenkabátokat, 20 év múlva Közép-Európa egyik legmodernebb ruhagyára volt,10 évre rá a francia Biedermannak is dolgozott, 40 évesen beférkőzött a japán piacra, 52 évesen felszámolták.
A feszes szalagrendszerben dolgozó nagyüzemben?
- Elsősorban a biztonság. Lehet, hogy csak egy kis csavar voltál a gépezetben, de érdemes volt igyekezned, nem maradtál észrevétlen. Ruhagyári alapelv volt: a dicsőségből (és a pénzből) jusson mindenkinek! A vezetők a gyárban nevelődtek, ,,közülünk valók" voltak, ettől voltunk olyanok, mint egy nagy família, amely összetartó kis családokból állt - fogalmazott Simon Lívia a ruhagyári randevúk ötletgazdája és szervezője.
- Kustos Lajosné, Piri néni volt a gyárban az oktatási felelős, úgy bánt velünk, mint az édesanyánk, gardírozott bennünket, noszogatott, hogy sportoljunk, művelődjünk. Vittek minket tanulmányútra, kirándulni, nyaralni, s amiért most nagy pénzeket fizetnek a szülők, mi ingyen megkaptuk. Eleve munkakönyvvel vettek fel bennünket, a két osztályban 19 fiú és 21 lány 3 nap iskola, 3 nap munka rendszerben tanulta a férfiszabó szakmát.
1951 év végén már több mint 1150 dolgozónak adott munkát a ruhagyár,
A hatékony termeléssel ráadásul a legmagasabb minőségre volt képes a gyár, a legkényesebb igényű nyugati megrendelők számára dolgoztunk, s a 1990-es évek második felében benn voltunk a japán piacon - és nem 50-100 darabbal, hanem 35-40 ezres megrendeléssel. Szakmailag, emberileg egy védő burkot jelentett dolgozóinak a gyár, ahol kibontakozhattál, s ha igyekeztél, előre léphettél. Világhírű cégeknek terveztünk, mi szerkesztettük például az Alain Delon márkájú férfiingek és zakók középméretű modelljét, amiből a kisebb-nagyobb méretű szériák készültek.
Annyira sokkolt a gyár megszűnése, hogy utána két évig képtelen voltam betenni a lábam a Platán sorra, s először idén tavasszal léptem át az épület küszöbét. - Bódy Anita
Horváth Tiborné szerencsésnek mondhatta magát, 41 évet dolgozhatott a Zalaegerszegi Ruhagyárban...
1. Kép linkje Link
...... ........... ........... ........... .....2. kép linkje Link
...... .............- Képen: GYÖNYÖRŰ PARK ÉS AZ OLLÓT TARTÓ NŐI ALAK A GYÁR ELŐTT.
3. kép linkje Link
...... ........... ......4. kép linkje


...... ............5. kép linkje
Link
.......6. kép linkje Link
...... ..........


A képhez tartozó videó Link
Ruhagyár Zalaegerszeg arckönyvébe

- Fénykorában kisfilm is készült a gyárról Tóth Sándor videója Link

- Bezár a gyár Tóth Sándor videója Link
*
Az enyészeté lett a világhírű gyártó/szalag/ sor 7. kép Link
...... ...........- Ruhagyár Zalaegerszeg 2013 Józsa Zsolt videója Link
Megjegyzésem a videóhoz:
Olyan érzés támadt bennem, mintha bomba támadás érte volna a világhírű Ruhagyárat. Ezt a videót a GYÁSZ kategóriában sorolom.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Ingyen fürdőjegyet kaphatnak a nyugdíjasok
  2018-10-23 10:28:56, kedd
 
  Ingyen fürdőjegyet kaphatnak a nyugdíjasok.
Cikk Link

- Maximum 18 ezer forint lehet a nyugdíjprémium 2018-ban, és már azt is tudjuk Novák Katalintól, az EMMI család- és ifjúságügyi államtitkárától, hogy 2,5 millióan részesülhetnek belőle. Vagyis nem csak az öregségi nyugdíjasok, hanem megfogalmazása szerint mindenki, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül


 
 
0 komment , kategória:  Család  
92 éves bácsi gondolatai felesége halála után
  2018-10-03 13:56:17, szerda
 
  Egy kis termetű 92 éves bácsi, aki még ebben a korban is nagyon odafigyelt az öltözékére, kénytelen volt idősek otthonába menni, mivel 70 éves felesége váratlanul elhunyt. Kicsit korábban érkezett az intézménybe, ezért várnia kellett pár órát, míg előkészítettük a szobáját. Mikor közöltem vele, hogy indulhatunk, ő rám mosolygott, majd együtt lassan lépegettünk a kis apartman felé.
- Alig várom, hogy láthassam a szobám. Mikor benyitottunk, körbe nézett, majd széles mosolyra húzódott a szája.
- Nagyon tetszik! De tudja, nem azért, mert itt vannak a bútoraim, vagy az ágyterítőm, hanem azért mert minden reggel eldöntöm, hogy csak a pozitív dolgokat tartom szem előtt, erre figyelek, ezért élek. A feleségem a szívemben van, a rengeteg szép emlékkel együtt. Minden reggel ezt az utat választom. Minek, kinek panaszkodjak, hogy itt fáj, ott fáj, hogy így az öregség, úgy az öregség. A szép, kedves pillanatokra figyelek, mert azok okoznak örömet. A tanácsom a következő: szabadítsd fel a szíved minden haragtól, felejtsd el a problémákat, élj egyszerűen a pillanatnak, és ne legyen nagy elvárásaid. .
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Vajda János: Már lefelé megy éltem napja...
  2018-09-19 12:41:20, szerda
 
  Már lefelé megy éltem napja,
Már ott a kék hegyélen ül.
Fényszárnyait majd összecsapja,
S az örök éjben elmerül.

Már nem sokáig láttok engem
Itt járni köztetek,
Már tőletek búcsut kell vennem
Akik szerettetek...

S mindattól ami e világon
Még kedves volt nekem,
Mert kedves volt az is, bár földi jókban
Szegény volt életem...

Forrás: arcanum.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Facebook szerver szerint ..
  2018-09-05 17:51:15, szerda
 
  ...... ........


Úgy legyen! Amen
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 88 db bejegyzés
e év: 3117 db bejegyzés
Összes: 43611 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 21375
  • e Hónap: 15613
  • e Év: 952448
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.