Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Megszületett!!!!!
  2009-04-09 10:23:09, csütörtök
 
  Sziasztok kedves Mindenki!Régen nem jártam már nálatok!
Sok minden történt az elmúlt időszakban, sajnos sok rossz dolog.
Most azonban nem erről akarok írni.

MEGSZÜLETETT a harmadik kisunokám, Boglárka, Emma.

3,5 kg és 54 cm, barna haj, barna szem :)

Nagyon boldogok vagyunk, főleg hogy mindenki fiú a családban, végre egy kislány !
 
 
17 komment , kategória:  Család  
A mi kutyánk!
  2007-12-06 16:37:03, csütörtök
 
  A mi kutyán teljesen olyan volt, mint a képen látható fehér kutyus!
6 hetes korától,11 évig élt velünk. Sajnos el kellett altatni, mert rákos lett.
Nagyon megsiratta az egész család, rettenetesen hozzánk nőtt!
Kedvence édesanyám volt, mondanom sem kell, Ő kényeztette el a legjobban!
Minden reggel együtt " kávéztak"! :)))
Az anyu itta a kávét a Dini, ( mert, hogy így hívták ) meg kapta a 2 db kávés kockacukrát , amit nagyon szeretett.
Azt nevette az egész család, hogy amikor édesanyám kiment a kávét főzni a kutya már odaült az ágya elé és tekingetett hátra, várta mikor hozza már :)))

...... ........... .......de jó is visszaemlékezni azokra a szép időkre, amikor még együtt volt a család apraja nagyja ...... ........... ........
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Hogy rohan az idő.......
  2007-11-30 15:35:54, péntek
 
  ........már itt van az első ÁDVENTI vasárnap!

Itt van ádvent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra!

Az adventi időnek kettős jellege van. A karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje, ugyanakkor a második eljövetelre is irányítja figyelmünket. Krisztus arcát szemléljük, aki emberré lett, aki kisgyermekként jött közénk, aki örömet hozott a Földre. Advent alkalom arra, hogy felfedezzem életem örömeit, megtaláljam az örömszerzés igazi módjait. Alkalom arra, hogy újra meglássam Krisztus arcát. Hangolódjunk rá az ünnepre!


Rónay György: Advent első vasárnapja

Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!Ádvent, éber várakozás Krisztus eljövetelére

Már napokkal ezelőtt megjelentek a virágárusoknál az ádventi koszorúk. A ,,szabályos" koszorú fenyőből készül, rajta három viola és egy rózsaszín gyertya. Más díszek is rákerülhetnek, de azok már nem tartoznak a lényeghez.

A katolikus templomokban és családi otthonokban egyaránt elhelyezik, és a négy adventi vasárnap, vagy már előző este mindig eggyel több gyertyát gyújtanak. A gyertyagyújtást közös énekkel, szentírási szakaszok felolvasásával és közös imádsággal végzik.

Az Ádvent (az Úr eljövetele) Szent András ünnepe körül - idén november 27-én - kezdődik. Négy ádventi vasárnap van karácsonyig. A katolikus templomokban ebben az időszakban nem díszítik virággal az oltárt, az orgona csak az ének kíséretére szorítkozik, a miséző pap viola miseruhát használ, de a harmadik vasárnap lehetséges a rózsaszín. Az Ádvent eredete a 4. századig nyúlik vissza.

Régi szokás templomainkban, hogy az ádventi hétköznapokon hajnali, úgynevezett rorate misét végeznek.

Az ádventben a keresztény ember készül karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére, de egyben Krisztus világvégi eljövetelére is. A népi jámborság megnyilvánulásai az ádventi koszorú mellett a karácsony előtti betlehemezés, és a keresztény család közös Szent Család-járása. Amíg a betlehemezés karácsony eseményeit mondja el, addig a Szent Család-járás inkább a felkészülés ájtatossága a családi otthonokban.

Ebben az időben sokszor felhangzik a csodálatos gregorián himnusz: Rorate, coeli desuper, et nubes pluant justum - Harmatozzatok, egek onnan felülről, és felhők hozzák az igazat.

Ádvent - maga az ünnep

Mit is jelent az "Ádvent" szó?

Ádvent, Adventus Domini = az Úr eljövetele, röviden: Úrjövet. Ádvent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka.

Mikor tartjuk az Ádventet?

Ádvent - egyben az egyházi év - a Szent András ünnepéhez (nov. 30.) legközelebb eső vasárnappal, illetve annak előestéjével kezdődik. Négy hétből áll, a negyedik többnyire csonka. A liturgikus szín: viola (kivéve Ádvent III. vasárnapján, amikor szabad rózsaszínt használni). December 17-től már a közvetlen karácsonyi előkészület jeles napjait tartjuk.

Milyen Úrjövetről emlékezünk meg Ádventben?

1. Történelmi Úrjövet. Az Ószövetség várakozása Krisztus első (alázatos) eljövetelére "az idők teljességében".
2. Kegyelmi Úrjövet. A hívő lélek várakozása Krisztus folytonos (lelki) eljövetelére a Karácsonyban.
3. Eszkatologikus Úrjövet. Az Egyház virrasztó várakozása Krisztus második (diadalmas) eljövetelére az Utolsó Napon.

Kik az Ádvent lelki mesterei?
1. Izaiás próféta, a vágyakozás tanítója: "Harmatozzatok, egek, onnan felülről!" (Iz 45,8)
2. Keresztelő Szent János, a felkészülés tanítója: "Készítsétek az Úr útját!" (Mt 3,3)
3. Szűz Mária, az önátadó, alázatos várakozás tanítója: "Legyen nekem a te igéd szerint!" (Lk 1,38)


Mi jellemzi az ádventi lelkületet?

1. Saját gyengeségünk, megváltásra való rászorultságunk tudata, mert "Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak megkegyelmez" (Jak 4,6).
2. Bűnös múltunk elutasítása, állandó fohászkodás Isten irgalmáért: "Mutasd meg nekünk, Urunk, irgalmasságodat!" (Zsolt 84,8).
3. Figyelmes, éber várakozás, reménykedő virrasztás: "Virrasszatok, mert amely órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia!" (Mk 13,35).

Melyek az Ádvent sajátos gyakorlatai?

1. Csönd, elmélkedés, imádság.
Foglalkozzunk többet Isten dolgaival, ismerjük meg jobban azt, akit várunk. Legyünk többet csöndben, magunkban. Kerüljük most a hangos helyeket, izgalmakat, szórakozásokat. Járjunk Mária lelki iskolájába: figyeljük őt, imádkozzunk hozzá, vegyünk részt a Roráte (ádventi hajnali) miséken.
2. Készülés Karácsonyra.
Készüljünk elő családunk karácsonyi liturgiájára. Ajándékainkat a helyes lelkület és szeretet készítse elő és hitelesítse: gondos, személynek szóló kiválasztás, és nem üzleti szellem.
3. Bűnbánat.
A közelgő Karácsony várakozásában szorgosan, mégis vidáman tisztítsuk ki lelkünket minden szennytől.

Melyek az Ádvent szimbólumai?

1. A viola szín: az összeszedettség, szent fegyelem és bűnbánat színe.
2. Az oltár díszítetlen, az orgona legfeljebb az éneket kíséri: ezek a visszafogottság, a várakozó komolyság jelei.
3. Nem liturgikus jelkép - s nem is kerülhet a liturgia megszentelt formái elé -, de segítheti elmélyülésünket az újabb korban divatba jött ádventi koszorú. Mintegy élő naptár mutatja a családnak, a templomi közösségnek a Karácsony közeledését.

Az adventi naptár kitalálója

Adventi naptár már hetekkel karácsony előtt mindenfelé vásárolhatunk. A préselt ajtócskák mögött kis csokoládé-meglepetések várnak a kíváncsi "édesszájúakra". Más adventi naptárak fából készült kis dobozokból állnak, vagy hosszú ajándékcsomagokból. De mindig 24 ajtócska, 24 zacskó vagy csomagocska van a naptárban, hogy december minden napjára jusson egy ajándék szentestéig.

Ezt a szép szokást egy édesanya találta ki. Rosszul esett neki, hogy kisfia minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: "Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Egy nap fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont. Kisfia mindennap lecsippenthetett egyet. A kisfiúból idővel felnőtt lett.

Eszébe jutott egyszer az édesanyja naptára. Úgy gondolta, hogy más gyerekeknek is örömet szerezhetne vele, és ezért elhatározta, hogy adventi naptárakat készít és árusít. Nagy sikere lett. Nemsokára gyárak sora foglalkozott adventi naptárak készítésével. Gerhard Lang, az adventi naptárak atyja 1974ben hunyt el Münchenben, igen idős korában.

ADVENT NÖVÉNYEI

Sok családban már advent első vasárnapján megkezdődik a karácsonyi készülődés, hiszen karácsonyig alig néhány hét van hátra. Ünnepi hangulatot teremthetünk, ha adventi koszorúval díszítjük a lakást.


Az adventi koszorú története nem olyan régi, mint gondolnánk. Az ötlet XIX. századi, egy Johann Heinrich Wichern nevezetű német protestáns lelkésztől származik, aki úgy próbálta karácsonyig múlatni az időt, hogy minden egyes istentiszteleten újabb és újabb gyertyát tűzött a csillárkoszorúba, karácsonyig összesen huszonnégyet. A szokás hamar elterjedt, de a gyertyák száma mára négyre redukálódott.

Pár évtizede szemfüles kertészek újítást vezettek be, így a koszorúk megjelentek az ajtókon és ablakokon is.

Adventi koszorút mi magunk is készíthetünk, nem kell beérnünk a bolti "műanyag" változattal. A lényeg, hogy természetes anyagokat, illetve növényeket használjunk. A koszorún három szín dominál: a zöld, amely a termést, a piros, amely az életet, és a sárga vagy az arany, amely a fényt szimbolizálja.

Ha megvesszük a mohából, cirokból vagy szalmából készült koszorúalapot (nagyobb barkácsüzletekben egészen biztosan kapható), akkor már csak a díszítéssel kell foglalkoznunk.

Zöld

Mikor elmegyünk beszerezni a család fenyőfáját, gyűjtsünk be néhány ágat és dróttal vagy zöld színű cérnával erősítsük az alapra. Használhatunk más örökzöld növényt is, így például fagyalt vagy a több szempontból is aktuális fagyönygöt.

De körbenézhetünk az otthoni fűszerek között is, a babérlevél kellemes illatot kölcsönözhet a koszorúnak. A tiszafával azért vigyázzunk, mert bár rendkívül dekoratív növény, de a piros bogyóján kívül minden része mérgező.

Piros

Piros színű hozzávalókból bőséges a választék. Kezdjük rögtön az almával. Kis méretű almát használjunk. A felhasznált négy alma lesz a gyertyatartó, melyekbe a szár eltávolítása után könnyedén beleszúrhatjuk a gyertyákat.

A csipkebogyó begyűjtésének is elérkezett az ideje, a piros bogyók szintén díszítő célt szolgálnak. Ha túl sok csipkebogyót gyűjtöttünk volna, az sem probléma, egyéb felhasználási lehetőségei is ismertek. Felhasználhatjuk a madárbirs termését is.

Sárga

Most jöhetnek a sárgás levelű örökzöldek. Elővehetjük a tavalyról megmaradt fenyőtobozokat. Egzotikussá tehetjük a koszorút, ha fahéjjal, szárított narancs- vagy citromkarikával díszítjük. Néhány szegfűszeget is beleszúrhatunk az alapba, így lesz igazi az illatkavalkád.

A gyertyák kiválasztásának arra figyeljünk, hogy színben és illatban harmonizáljanak a többi dísszel. A méhviasz alapú gyertyák a karácsonyi sütemények illatát idézik. A meggyújtott gyertyák meleg fénye adja meg a koszorú ünnepi hangulatát.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Karácsonyi vásárlás
  2007-11-30 15:23:01, péntek
 
 Nem tudom ki hogy van vele, de én nem szeretek a boltokban az utolsó percben tolongani a nagy tömegben.
Van már egy-két ajándék ami megvan, de miután nagy a család - hál istennek - van még restanciám.
Most, hogy elvitték e gyerekeket nyakamba veszem a hétvégén a várost.
Azt tudom már, hogy kinek mit szeretnék és ki minek örülne kérdés, hogy megkapom-e amit elképzeltem?
Nem tudom, majd meglátom mindenesetre ez a hétvége a vásárlásé!
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Gergő fiam 28 éves :)))
  2007-11-14 17:28:31, szerda
 
 " Az embernek érzelmekre szüksége van, mert gyengédség és szeretet nélkül
az élet csupán afféle lélektelen gépezet"
(V.Hugo)

Talán ez a szép Petőfi vers egy kicsit vissza tudja adni, milyen boldog voltam mikor megszületett és természetesen azóta is! :)))

Petőfi Sándor: FIAM SZÜLETÉSÉRE

Ide, ide fiamat kezembe,
Hadd szorítsam a szivemhez őt!
Mintha volnék újonnan teremtve,
Hogy éltemnek ifju lombja nőtt!

Üdvezellek, lelkem szép kis ága,
Üdvezellek, édes magzatom!
Sírásodnak bánatos zajába
Beleolvad örvendő dalom.

Kis parányom, milyen nagy örömmel
Állok itt és nézem képedet!
Kell-e még pap? örömkönnyeimmel
Keresztellek én meg tégedet.

Csillagász lett végre is belőlem,
Itten állok csillagom előtt,
Arcvonásit hosszasan szemlélem,
S találgatom a távol jövőt.

A reménynek nagy virágos fája,
Mit e csillag fénye fölmutat;
Csak ne szálljon kora dér reája,
Mely leszedné e virágokat.

Oh halál, te nem lész oly kegyetlen,
Hogy magaddal rántsd idő előtt;
Nem enyém lesz ő - tartsd ezt eszedben -
A hazának nevelem fel őt.

Úgye, úgye, kisfiam, ha majdan,
Én a sorbul kiöregedem,
Iparkodni fogsz túltenni rajtam,
Vagy betöltöd legalább helyem?

Vajha egykor ekkép szólanának,
Nem busulva sírom szélinél:
Meghalt! de nincs kára a hazának,
Nincs, mert lelke a fiában él.

Debrecen, 1848. december 15.

Cserháti zsuzsa: Édes Kisfiam

Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Áldás
  2007-11-14 16:48:49, szerda
 
  Marci unokámnak ajánlom, kinek múlt szombaton volt a névnapja!

Rabindranath Tagore: Áldás

Áldd meg ezt a parányi szívet, hófehér lelket,
mely elnyerte az ég csókját a földi életre.
Szereti a nap tündöklő fényét és az anyja
boldog mosolyát.
Nem gondol megvetéssel a porra, és nem vágyik
csillogó aranyra.
Áldd meg őt, és öleld szorosan a szívedre.

Száz keresztúton át idetalált. Ő tudja a
titkát, hogy választott ki a tömegből téged,
ajtód elé lépett, és kezedbe fogózva kérdezte
az útját.
Híven követ, csacsog, és nevet, és a szíve nem
ismeri a kételyt.
Őrizd hitét, vezesd biztos kézzel, és áldd meg őt.
Tedd a fejére a kezed, és kérd istenedet, hogy
ha parányi lába nyomában vészjósló hullámok
kelnek, fentről kapja a szelet, és kifeszített
vitorlákkal elérje a béke kikötőjét.
A nagy rohanásban ne felejtsd el őt, engedd,
hadd jöjjön közel szívedhez, s a kezed
pihentesd meg áldón a fején.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Na, mostmár tényleg.......
  2007-11-10 18:34:35, szombat
 
 ...... ............megyek, mert úgy érzem baj lesz! SZIASZTOK!!!!!!!!!

BOCSI! - A LEVELKRE KÉSŐBB VÁLASZOLOK, MÁRA SAJNA ETTŐL IS ELFÁRADTAM! :)))
 
 
4 komment , kategória:  Család  
Mahónia
  2007-10-26 20:43:08, péntek
 
 Én ezt a szép zöldszínű nagyon kemény szárú növényt
szeretem a temetőben a szép nagyfejű fehér krizantén kísérőjeként a vázába tenni.
Nagyon tartós, sokáig bírja a hideget, esőt, havat is.
Nagyon jól megtartja a virág szárát is, nem engedi eltörni még ha nagy szél
van akkor is " megvédi "!
Lassan itt van a megemlékezés ünnepe erről jutott eszembe, s gondoltam megosztom veletek ezt a tapasztalatomat, hiszen szinte nincs család akinek ne lenne szerette akihez ilyenkor
" pláne " kilátogat!
Persze nem " csak " ilyenkor, de ez az időszak különösen kiemelt e téren!
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Ma csináltam meg.......
  2007-10-13 18:08:36, szombat
 
  ....az őszi nagytakarítást, illetve nem végeztem, még holnap folyt. köv.

Az ablakok már ragyognak és tiszta az összes függöny is, kimostam mindent ( plédek, díszpárnák, terítők...... .....stb.
Hál istennek mától fűtenek ( hiszen ezért is hagytam erre az időre ) , így hamar megszárad minden és jöhet a ( nagyon úúúúúúúúúúútált ) vasalás.
Persze mikor kész és szép minden akkor nagyon tudok örülni!
Közben megfőztem holnapra, hogy nyugodtan folytathassam reggel a többivel :)))

Azért voltam itt is, hiszen mikor lejöttem a létráról egy-egy függöny felrakása után jó volt egy kicsit leülni.
Az én függönyeim még a régi divat szerint faltól-falig és plafontól a földig érnek, tehát jó nagy darabok!


Így élvezem, majd ha elkészülök :)))
Jól jött volna még egy pár segítő kéz :)))
Közben ezt találtam...... .......

...... .....talán reggelre elkészül egy jótündér és holnap csak lógatom a lábam? :)))
 
 
0 komment , kategória:  Család  
ÚÚÚ, de........... vagyok :(((
  2007-10-12 19:31:28, péntek
 
 ...... ........... ........... .............hát ilyen is csak én lehetek :)))

Megszívlelve Boda Anikó tegnapi tanácsát miszerint " miért nem használjátok a linktárat! " nekiláttam feltölteni, mindenkihez írtam néhány kedves mondatot.
A címe nem tetszett, át akartam nevezni, persze nem csak a címet töröltem ki
nagy " okosan " , hanem az egészet :((((((((((((((
Na mindegy, majd holnap délután újra nekilátok, ha már az egyéb dolgommal kész leszek :)))
Pedig már úgy örültem, hogy szépen megtalálok mindenkit aki nekem fontos :)))

A fenti kép most nagyon aktuális nekem :(((
 
 
4 komment , kategória:  Család  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 67
  • e Hét: 918
  • e Hónap: 2472
  • e Év: 226006
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.