Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/69 oldal   Bejegyzések száma: 683 
Csöröge fánk
  2019-01-17 22:39:37, csütörtök
 
 

HOZZÁVALÓK
25 dkg finomliszt
1 késhegynyi sütőpor

1,5 dl tejföl
2 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 db tojássárgája
A tálaláshoz:
Vaníliás porcukor (ízlés szerint)
Házi baracklekvár (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vajat és a tojássárgáját és jó alaposan összedolgozzuk. 10-15 percig hűtőben pihentetjük a tésztát, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
A tésztát rombusz alakúra felvágjuk, közepét bemetsszük és a tészta egyik csücskét áthúzzuk a lyukon. Közepes lángon világosbarnára sütjük, papírtörlőre szedjük,vaníliás porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk!

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Gyümölcsös túrótorta
  2019-01-12 07:50:07, szombat
 
 

Hozzávalók:


30 dkg háztartási keksz
4 evőkanál vaj
2 evőkanál Nutella
60 dkg tehéntúró
2 dl habtejszín
1 tasak habfix
4 evőkanál porcukor
3 tasak vaníliás cukor
1 lime reszelt héja

A tetejére:

40 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott is jó)
10 dkg cukor
2 tasak zselatin



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sári mézes
  2019-01-06 18:43:39, vasárnap
 
  Hozzávalók
krem
tej 0.5 liter
liszt 5 evőkanál
Ráma 20 dekagramm
porcukor 20 dekagramm
vaníliás cukor 1 csomag
Tészta
méz 2 evőkanál
tojás 1 darab
tej 3 evőkanál
porcukor 20 dekagramm
Ráma 5 dekagramm
szódabikarbóna 1 kávéskanál
kakaó 2 kávéskanál
liszt 35 dekagramm
Teteje
csokoládé 1 darab

Elkészítés
1. lépés
A mézet, tojást, tejet, porcukrot, Ramát összekeverjük, majd hozzáadjuk a 35 dkg lisztet, a szódabikarbónát és a kakaót, majd összegyúrjuk.

2. lépés
Három részre osztjuk és megsütjük 24x34cm-es tepsiben. Nagyon gyorsan sül.

3. lépés
A tejet a liszttel felfőzöm. 20 dkg Ramát, 20 dkg porcukorral és a vaníliával kikeverem, majd a két krémet összekeverem.

4. lépés
Megtöltöm a lapokat és hagyom puhulni. Tetejére csokit szoktam tenni.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sörkifli
  2018-12-29 23:50:34, szombat
 
  Hozzávalók


50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2-3 ek tejföl
1 csapott ek só
1 ek cukor
1,5 dl olaj
olvasztott vaj
A tetejére:
szezámmag
köménymag
sajt

Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8háromszögrevágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, köménymaggal. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük 25 perc alatt
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mákos krémes Mákos réteg: 25 dkg darált mák 2 tojás 15 dkg
  2018-12-11 21:18:07, kedd
 
 

Mákos krémes
Mákos réteg:

25 dkg darált mák
2 tojás
15 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag sütőpor
3 dkg liszt

Piskóta:

5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
3 evőkanál víz

Krém:

4 dl tej
4-5 evőkanál liszt
15 dkg margarin
13 dkg porcukor

Máz:

olvasztott csokoládé

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A mákos réteghez való anyagokat összekeverjük és a tepsibe simítjuk, majd a tetejére ráöntjük a kikavart piskótatésztát. Megsütjük. Ha kész, kiborítjuk a tepsiből és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön. Eközben elkészítjük a krémet: a tejet a liszttel felfőzzük, a margarint pedig habosra keverjük a porcukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, a margarinnal jól összedolgozzuk. A kész krémet a tésztára simítjuk, a tetejét csokimázzal bevonjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Pozsonyi kifli
  2018-11-19 07:45:00, hétfő
 
 

HOZZÁVALÓK
65 dkg liszt
30 dkg zsír vagy
35 dkg margarin
1 csapott mokkás kanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkás kanál cukor
pici tejföl

ELKÉSZÍTÉS


A tejben a cukorral - az élesztőt felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük, élesztős tejjel és annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk összeállítjuk . Félórányit kelesztjük, vékonyra kinyújtjuk, egyenlő négyzeteket vágunk, dió - vagy mák töltelékkel töltjük! Házi lekvárral is isteni finom .
Tepsibe rakjuk, tetejét tojással lekenjük, 180 fokos sütőben világosra sütjük, még melegen vaníliás porcukorba fogatjuk. Zárható dobozban sokáig el áll

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mézes krémes
  2018-11-06 22:07:18, kedd
 
 

Hozzávalók
Tészta:
300 gbúzafinomliszt
50 gvaj
100 gporcukor
1 kv. kanálszódabikarbóna
1 ev. kanálméz
2 dbtojás
Töltelék:
1 ltej
3 ev. kanálrétesliszt
2 csomagvanília ízű pudingpor
1 csomagvaníliacukor
150 gporcukor
250 gvaj

Elkészítés menete
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, amit kör alakúra formázunk. Két egyenlő részre osztjuk, mindkét részt nyújtódeszkán azonos méretűre nyújtunk.
A tésztalapokat egy tepsi hátára tesszük és 180 fokon aranyszínűre sütjük. A sütési idő aránylag rövid, és érdemes figyelemmel kísérni a sütési folyamatot. Ha túlsütjük, akkor a tészta nagyon kemény lesz.
A krém hozzávalóiból (a vaj kivételével) sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. Miután kihűlt, kézi robotgéppel beledolgozzuk a vajat. Fontos, hogy csomómentes, sima és sűrű krémet kapjunk.
A krémet rákenjük az egyik tésztalapra, majd lefedjük a másik tésztalappal. A süteményt legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt tetejét porcukorral megszórjuk és tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ: 2,5 dkg élesztő 1 tk cukor 2 dl tej
  2018-10-21 19:59:32, vasárnap
 
 

HOZZÁVALÓK
A TÉSZTÁHOZ:
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 dl tej
5 dkg vaj
40 dkg finomliszt
1 tk só
2 db tojás (sárgája)
A TÖLTELÉKHEZ:
20 dkg sonka (vagy füstölt tarja)
10 dkg tömlős krém sajt

bors
1 ek liszt
1 db tojás (sárgája)
A TETEJÉRE:
1 db tojás
2-3 dkg szezámmag

ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel. A vajas liszthez hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket: a sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk, elkeverjük a krémsajt tal, sóval, borssal, 1 kanál liszttel és 1 tojás sárgájával.
A tésztát 10-15 cm szélesre nyújtjuk, majd háromszögeket vágunk belőle. A tészta egyik felére teszünk a töltelékből, majd kifli formára feltekerjük. Hagyjuk 10-15 percet pihenni majd felvert egész tojással lekenjük, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mesés almatorta
  2018-10-05 15:51:17, péntek
 
 

Hozzávalók:

180 g liszt
4 alma
2 tojássárgája
140 g cukor
50 g vaj
125 ml tej
4 g sütőpor
csipet só

Elkészítése:

A cukorból tegyél félre 3 kanálnyit, a többit a tojássárgájával együtt tedd egy tálba. Robotgéppel verd fel, addig amíg a tojás kifehéredik. Az olvasztott vaj felét öntsd hozzá, a tejjel együtt és kavard össze. A sót, a lisztet és a sütőport is szórd bele és kavard addig, amíg tészta lesz belőle. Egy tortaformát bélelj ki papírral és öntsd bele a tésztát. Az almát hámozd meg és vágd szeletekre. Nyomkodd bele az almaszeleteket a tésztába úgy, hogy a magház felőli részük kerüljön a masszába. A maradék olvasztott vajjal locsold meg és szórd rá a félretett 3 evőkanál cukrot. Melegítsd elő a sütőt és 180 fokos sütőben süsd nagyjából 30 percig.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Túrós rózsa
  2018-09-16 09:02:04, vasárnap
 
  Hozzávalók:
450 gramm liszt,
250 gramm túró,
100 gramm margarin,
1/2 pohár cukor,
1/4 teáskanálnyi szódabikarbóna,
1 gramm vanillin,
1/2 teáskanál só,
2 tojás sárgája.
Elkészítése:1. Egy keverőtálba tegyük bele a túrót, a megolvasztott margarint, a cukrot, a vanillint, a sót és a két tojás sárgáját.

2. Folyamatos keverés mellett apránként, szitálva adjuk hozzá a lisztet és a szódaport. Puha tésztát kell kapnunk. Azt mindenféleképpen érdemes itt megjegyezni, hogy a liszt mennyisége lehet sokkal több, de kevesebb is, mindez a felhasznált túró nedvességtartalmától függ.

3. Sodorjuk ki a tésztát 2-3 mm vastagságúra, majd szaggassunk ki köröket belőle. Átfedéssel helyezzünk egymásra 3-4 ilyen tésztakört, majd óvatosan tekerjük fel őket.4. A feltekert tésztát vágjuk két egyenlő részre. Ennek eredményeképpen két rózsát kapunk.5. Amikor minden ,,rózsával" elkészültünk, egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd erre helyezzük rá a ,,rózsáinkat"!6. 120-150 fokon süssük körülbelül 20-30 percig.

Mielőtt szervíroznánk, szórjuk meg porcukorral! Kellemes teázást és süteményezést kívánunk neked és szeretteidnek!
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/69 oldal   Bejegyzések száma: 683 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 217 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 52397 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2402
  • e Hét: 2402
  • e Hónap: 46319
  • e Év: 46319
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.