Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/73 oldal   Bejegyzések száma: 721 
Bodza szezon
  2020-05-22 14:18:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Fincsike
  2020-05-14 07:15:01, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Házi krémes
  2020-04-08 20:24:56, szerda
 
 

Hozzávalók:
1 csomag krémes lap (pékségekben kapható)
250 ml habtejszín
A krémhez:
500 ml tej
4 tojássárgája
4 evőkanál liszt
10 evőkanál cukor
vaníliaaroma
Elkészítése:
A tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a tejjel. Lassú tűzön főzni kezdjük, folyamatosan kavargatjuk, amíg besűrűsödik a krém. Majd levesszük a tűzhelyről és vaníliaaromával ízesítjük. Mikor a krém kihűlt robotgéppel átkavarjuk, hogy még jobb állagú legyen, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhab felét. Egy krémes lapot tepsibe teszünk és megkenjük a megmaradt tejszínhabbal, rákenjük a krémet és befedjük egy újabb lappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd egy éles késsel szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Olga szelet
  2020-03-29 16:36:01, vasárnap
 
 

HOZZÁVALÓK
A tésztához
25 dkg liszt
4 egész tojás
10 dkg zsír
1 dkg szalalkáli
5 dkg porcukor
2 dkg kakaópor
4 evőkanál tej
Piskótatészta (4 tojásból készült.)
A krémhez
2 dl tej
2 evőkanál liszt
kevés vaníliás cukor
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
A mázhoz
lekvár
6 evőkanál cukor
1 kávéskanál kakaópor
5 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE

A 4 tojásos piskótatésztát készítünk. A barna lapot anyagait alaposan összegyúrjuk és 2 részre osztva megsütjük.
A krém készítése: 2 dl tejben 2 evőkanál lisztet és a vaníliás cukrot megfőzzük, majd a vajat porcukorral kikeverve hozzáadjuk és egyenletesre keverjük. A máz készítése: a cukrot tejben kakaóporral megfőzzük, majd a vajjal összekeverjük.
Összeállítás: A barna lap lekvárral megkenjük. Erre tesszük rá a piskótatésztát, amelynek felületét a krémmel megkenjük. Erre helyezzük rá a másik barna lapot. Felületét bevonjuk az elkészített mázzal. Kihűlés, megdermedés után szeletekre vágjuk.
Mind a két barna lapra kenünk lekvárt és krémet. A tetejére tetszés szerint tehetünk csokimázat, de anélkül is finom


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sváb kifli, a recept nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni!
  2020-03-23 16:25:40, hétfő
 
 

Sváb kifli, a recept nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni!


A finom kiflit mindenki szereti, most elárulom, hogyan szoktam sütni, nem lehet elrontani.

HOZZÁVALÓK:
50 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
1 csapott ek só
1 tk cukor
3-3,5 dl tej
1 db tojás
1 ek olvasztott zsír
A lapok lekenéséhez:
2 ek puha zsír
A tetejére:
köménymag ( de lehet szezámmag vagy vegyesen több fajta mag is)
A kiflik kenéséhez:
1 db felvert tojás
ELKÉSZÍTÉSE:


Az élesztőt 1 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A maradék tejet a liszttel és a többi hozzávalóval dagasztjuk. 45 percig kelesztjük, átgyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük. 4 cipót készítünk belőle.

Újabb 20 percig állni hagyjuk, utána a cipókat kinyújtjuk, puha zsírral megkenjük. A cipókat 8 szeletre vágjuk, és kiflit formázunk belőle. Tetejét felvert egész tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk. 20 percet kelesztjük a tepsin.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütjük. Nagyon finom, roppanós kiflik sültek a konyhámban. Ajánlom szeretettel az elkészítését.

Vass Lászlóné Edit‎ receptje


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Farsangi fánk recept Az ünnepek étke
  2020-01-29 08:43:39, szerda
 
 

Farsangi fánk recept

Az ünnepek étke a szép magas, pirosra sült, de hófehér, ,,szalag­gal díszített" farsangi fánk. Kerekre szaggatott finom kelt tészta, ré­giesen pánkó vagy pampuska

HOZZÁVALÓK
38 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 tojássárgája,
7 dkg vaj
8-9 evőkanál tej
1 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
negyed citrom reszelt héja
csipet só
vaníliás cukor a meghintéséhez
ELKÉSZÍTÉSE


A lisztet meleg helyre tesszük. Az élesztőt egy kanál cukorral, ke­vés liszttel és négy kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak. A tál közepébe, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje a lisz­tet.

Takarjuk le és tegyük langyos helyre, amíg megkel. Öt tojás sár­gáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, hozzáadjuk a fris­sen olvasztott vajat, a rumot és a négy-öt kanál forralt, kihűlt tejet. Addig keverjük, amíg hólyagos lesz és elválik a kanáltól. Ekkor be­takarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Szaggatjuk, letakarva hagyjuk to­vább kelni. Mielőtt forró zsiradékba tennénk, először hüvelykujjal kissé benyomjuk, a benyomott oldalával lefelé tesszük a forró zsi­radékba.

Fedő alatt sütjük szép pirosra, majd megfordítjuk és a má­sik oldalát lefedés nélkül sütjük meg. A jól kidolgozott, megkelt fán­kok középső része nem ér a zsiradékba, ettől lesz körben fehér csí­kos. Olyan, mintha szalaggal díszítenénk. A megsült fánkokat lecsepegtetjük, papírral leitatjuk, majd tálra tesszük és forrón meghintjük a vaníliás porcukorral.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Citromos szelet
  2020-01-11 20:24:33, szombat
 
 

hozzávalók / 4 adag
Piskóta
6 db tojás
20 dkg cukor
1 dl forró víz
1 dl napraforgó olaj
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
Krém
2 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
25 dkg vaj
1 citromból nyert citromlé
Máz
20 dkg porcukor
1 citromból nyert citromlé
2 ek forró víz

elkészítés

Piskóta
A tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük.
Fokozatosan hozzákeverjük a forró vizet és az olajat.
Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport.
A végén óvatosan belekeverjük a fehérjéből vert habot.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180-200 fokon megsütjük. A kész piskótát két egyforma részre vágjuk.
Krém
A tejből, cukorból és a vaníliapudingból sűrű krémet főzünk.
Lehűtjük. Hűtés közben megkeverjük.
Hozzátesszük a citromból nyert levet, és a vajjal együtt összekeverjük.
A krémet rákenjük a piskótára. Erre rákerül a piskótának a másik fele.
Máz
A porcukrot, a citrom levét és a forró vizet összekeverjük.
Ráöntjük a mázat a piskótára.
Mikor megszilárdul, forró késsel felvágjuk.
sütési hőfok: 180°C


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Diós krémes
  2020-01-11 09:13:30, szombat
 
  hozzávalók / 6 adag
A tésztához
8 dkg cukor
10 dkg dió (darált)
10 dkg babapiskóta (darált vagy összetört)
5 db tojásfehérje
2 db tojássárgája
1 tk sütőpor
0.5 dl napraforgó olaj
A krémhez
3 db tojássárgája
1.5 tasak tejszínízű pudingpor
5 ek cukor
6 dl tej
10 dkg vaj
2 ek porcukor
3 dl habtejszín


elkészítés

Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a pudingot, majd apránként a maradék tejet. Rátöltjük a forró tejre és állandó kavarással besűrítjük. Időnként belekavarva kihűtjük.
A vajat a 2 ek porcukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinggal habosítjuk. Felverjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, egyes fokozatra visszakapcsolva belekavarjuk a 2 tojássárgáját, és 2-3 részben az olajat.
Összevegyítjük a diót, a darált babapiskótát és a sütőport, majd 2-3 részben rászórjuk a habra és óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze .
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elsimítjuk a tésztát (40x28 cm) és 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba).
Ha kihűlt a tészta, keresztbe félbevágjuk.
A tejszínhabból 2 púpozott ek-nyit a krémhez kavarunk és rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a másik lapot és maradék tejszínhabbal kidíszítjük a tészta tetejét. Megszórhatjuk csokireszelékkel.
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Fehér csokis mákos kocka
  2020-01-06 23:16:47, hétfő
 
 

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Mákos tészta:

3 tojásfehérje
3 ek kanálkristálycukor
50 g darált mák
1 ek rétesliszt
1 ek rum
1 kk sütőpor
Fehér tészta:

3 tojásfehérje
3 ek kristálycukor
3 ek búza finomliszt
2 ekolaj
1 ek rum
1 kk sütőpor
Krém:

700 ml tej
200 g fehércsokoládé
100 g kristálycukor
9 tojássárgája
1 csomag tejszín ízű pudingpor
2 ek búza finomliszt
250 ml habtejszín
1 csomag zselatinfix
Elkészítése:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük, majd a tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Elkészítjük a mákos tésztát: a tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a liszt, mák és sütőpor keverékét. Ezután ízlés szerint rummal ízesíthetjük.

A tészta felét a tepsibe öntjük és megsütjük. A másik lapot is ugyanígy megsütjük, így lesz két mákos lapunk.

Elkészítjük a fehér tésztát: a tojások fehérjét a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk a rumot és az olajat, alaposan elkeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tésztát 160 fokon 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már elválik a tepsi oldalától.

Elkészítjük a krémet. A tejet egy edénybe tesszük, beletörjük a csokoládét, majd felmelegítjük és megvárjuk, míg a csokoládé felolvad.

Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, majd egy kevés forró tejet öntünk hozzá. Folyamatos kevergetés mellett belekeverjük a pudingporral elkevert lisztet, majd az egész masszát hozzáadjuk a csokoládés tejhez. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A kész krémet levesszük a tűzről, majd háztartási fóliával letakarjuk és kihűtjük.

Amíg a krém hűl, a habtejszínhez hozzáadjuk a zselatint, habosra verjük és belekeverjük a krémbe, majd az egészet 3 részre osztjuk.

Kezdhetjük a rétegezést. A mákos lapra rákenünk egy réteg krémet, elegyengetjük, erre kerül a fehér tészta, ezt is megkenjük a krémmel, rátesszük a második mákos tésztát, végül ezt is megkenjük a krémmel.

A tetejét darált mákkal megszórjuk, majd legalább három órára hűtőszekrénybe tesszük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Ostoros kalács
  2019-12-14 19:53:02, szombat
 
 

Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához


A tésztához

500 g liszt
30 g élesztő
330-350 ml tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez

200 g vaj
150 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez

1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Elkészítés:


100 ml langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Közben kikeverjük a kencét.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk.
Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a gombócokból.
A krémet háromfelé osztva, rákenjük a tésztacsíkokra és bejgliszerűen feltekerjük.
A három, feltekert tésztacsíkból fonatot készítünk, és olajjal vékonyan kikent formába helyezzük. Konyharuhával letakarva még 30 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojás és tej keverékével, és 200 fokos sütőben sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/73 oldal   Bejegyzések száma: 721 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 365 db bejegyzés
e év: 1691 db bejegyzés
Összes: 57813 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2091
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 94737
  • e Év: 512096
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.