Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/65 oldal   Bejegyzések száma: 642 
Tepsis Raffaello
  2018-02-19 08:56:31, hétfő
 
 

Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás fehérje
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
Krém:

6 tojás sárgája
fél l tej
20 dkg cukor
egy csomag vanília ízű főzős pudingpor
20 dkg vaj

Elkészítése:

A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, melyhez apránként hozzáadjuk a lisztet, kókuszreszeléket.

Kizsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben közepes lángon sütjük kb 10 percig.

A krémhez a pudingport és a tojások sárgáját kikeverjük egy kevés tejjel, hozzáadjuk a cukrot, majd felöntjük a maradékkal és közepes lángon állandó keverés mellett besűrítjük.

Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, a tetejét kókuszreszelékkel szórjuk meg.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mert nekem sosem sikerül
  2018-01-29 10:07:12, hétfő
 
 

KAKAÓPORBÓL FŐZÖTT MÁZ
Egy jól bevált házi recept szerint lassú tűzön olvassz fel állandó keverés mellett 10 dkg puha vajat 10 dkg porcukorral és 3 enyhén púpozott ek kakaóporral együtt. Szükség esetén max. 3 ek vízzel hígíthatod. Amikor már nem érezni a cukorszemcséket, öntsd a krémesen egynemű masszát a bevonandó tészta tetejére, és gyorsan simítsd el.
Ez a máz szép testes bevonatot ad, a kellően keményre dermed, és nem törik, nem mázolódik. A készítéséhez legjobb a 20-22%-os keserű kakaópor, az instant nem jó. A kristálycukor sem felel meg, mert nehezebben oldódik, mint a porcukor és előfordulhat, hogy a máz szemcsés marad. A bevont sütemény szeleteléséhez forró vízbe mártott vékony pengéjű, éles kést használj.

FŐZÉS NÉLKÜL KEVERT MÁZ
20 dkg átszitált porcukrot alaposan keverj össze 2 ek kakaóporral, 2 ek napraforgóolajjal és 3 ek forró vízzel. A porcukrot kiválthatod xillittel. Az olaj szép fényt ad a bevonatnak. Vigyázz a vízzel, nehogy túl folyós legyen a máz. Ha kissé keménynek érzed, forró vízbe mártott széles pengéjű késsel könnyen elegyengetheted a tésztán. (Bár a hozzávalókat nem szükséges összefőzni, nem árt, ha a végén forrásig melegíted őket.) Az ilyen mázzal megkent süteményt ne tedd a hűtőbe, és ne takard le, máskülönben nem köt meg a bevonat. Hűvös helyen hagyd megszilárdulni néhány óra alatt.




 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Túrókrémes sütés nélkül
  2018-01-25 21:24:22, csütörtök
 
 

Hozzávalók:
Tészta:

50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 evőkanál rum
kevés tej
Túrós krém:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
4 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
1/2 citrom reszelt héja
1/2 csomag zselatinfix
2 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
Vaníliás krém:

3 csomag vaníliás krémpor
8 dl tej
Tejszín:

4 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
5 dkg porcukor
1/2 csomag zselatinfix
Díszítés:

5 dkg cukrozott kakaópor vagy reszelt csokoládé
Elkészítése:

A darált kekszet összegyúrjuk a vajjal, a cukorral, a rummal és egy kevés tejjel (csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen).

Egy nagyobb (25*35cm) magas falú tepsibe egy kevés darált kekszet szórunk, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodjuk a keksztésztát.

A túrót villával összetörjük, összekeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral, majd a habbá vert habtejszínnel, amihez, miután félig felverünk, hozzáadjuk a 1/2 csomag zselatinfixet, és tovább verjük kemény habbá, majd rásimítjuk a keksztésztára.

A krémport a tejjel jó sokáig keverjük. Minél tovább keverjük, annál keményebb krém lesz belőle. Ezt rá simítjuk a túrókrémre.

A habtejszínt felverjük a porcukorral és a zselatinfix másik felével. Ezt rákenjük a vaníliás krémre, de nyomózsákba téve díszíthetjük is a tetejét.

A tetejére cukrozott kakaóport (instant) vagy reszelt csokoládét szórunk.

Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön, majd szeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Fánk
  2018-01-21 08:16:36, vasárnap
 
 



HOZZÁVALÓK
25 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
1 csipet só (nagyobb)
1/2 csomag sütőpor
1 db tojás
3 ek porcukor (púpos)
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejföl
6-7 dl olaj (a sütéshez)

ELKÉSZÍTÉS
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót és a sütőport.
Egy másik tálban a tojást simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és jól összedolgozzuk.
Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ízlés szerint készíthetünk lyukat a közepébe.
Bő, forró olajban, a közepestől egy kicsit kisebb lángon a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges olajat. Porcukorral meghintve, sárgabaracklekvárral kínáljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Igazi farsangi fánk
  2018-01-15 17:16:17, hétfő
 
 

Hozzávalók

Tészta
500 g liszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
Egy kevés só
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Fél citrom reszelt héja
3 evőkanál rum
4 tojássárgája (közepes méretű)
80 g olvasztott Rama
250 ml langyos tej
Sütéshez
Napraforgóolaj
Díszítéshez
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
50 g porcukor
200 g sárgabarack lekvár

Elkészítés

A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az instant élesztővel összekeverjük. A többi hozzávalót sorban hozzáadjuk, és a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán addig dagasztjuk (dagasztóspirállal), amíg púposan fel nem jön az edényből.

Ezután meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a kétszeresére nem dagad.

A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és egy belisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kör alakú fánkforma szaggatóval kiszaggatjuk.

A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre nem dagadnak.

A fánkokat forró olajban, 2-3 percig sütjük az egyik oldalukon, majd megfordítjuk azokat.

Sütés után a fánkokat sütőrácson lecsepegtetjük, hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután a fánkot megszórjuk porcukorral és vanillincukorral, ízlés szerint teszünk mellé sárgabarack lekvárt, és abba mártogatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Gyors túrófánk
  2018-01-13 17:31:20, szombat
 
 

HOZZÁVALÓK
25 dkg túró
25 dkg liszt
1 pohár tejföl
2 db tojás
1 tk szódabikarbóna
2 tk cukor
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
1 liter olaj a sütéshez
porcukor

ELKÉSZÍTÉS
Egy keverőtálban összegyúrjuk az áttört túrót, a lisztet, a tejfölt, a tojást, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és a megmosott és szárazra törölt citrom lereszelt héját. A masszából nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk.
Az olajat felforrósítjuk, és folyamatosan forgatva kisütjük benne a fánkokat. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Csöröge fánk
  2018-01-13 17:24:37, szombat
 
 

HOZZÁVALÓK
25 dkg finomliszt
1 késhegynyi sütőpor

1,5 dl tejföl
2 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 db tojássárgája
A tálaláshoz:
Vaníliás porcukor (ízlés szerint)
Házi baracklekvár (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vajat és a tojássárgáját és jó alaposan összedolgozzuk. 10-15 percig hűtőben pihentetjük a tésztát, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
A tésztát rombusz alakúra felvágjuk, közepét bemetsszük és a tészta egyik csücskét áthúzzuk a lyukon. Közepes lángon világosbarnára sütjük, papírtörlőre szedjük,vaníliás porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk!

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sült csirkecomb savanyú káposzta ágyon
  2018-01-10 16:55:32, szerda
 
 

hozzávalók / 5 adag
2 közepes db alma
1 ek olívaolaj
5 db csirkecomb
2 közepes db vöröshagyma
1 kg savanyú káposzta
2 púpozott ek cukor
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
bors ízlés szerint
2.5 dl sör
1 teáskanál csirke fűszersó
1 ek méz
10 dkg parasztkolbász

elkészítés
Az almát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és egy hőálló edény aljába rakjuk, melynek az alját kikentük az olívaolajjal.
Rászeleteljük a hagymát, majd teljesen befedjük a savanyú káposztával, megszórjuk a cukorral, ízesítjük az őrölt köménnyel meg a borssal.
Felöntjük 2-3 deci sörrel.
A csirkecombokat megmossuk, besózzuk, és a grillfűszerrel jól bedörzsöljük.
Az így elkészített combokat a káposztára rakjuk. Rászeletelünk némi kolbászt, lefedjük, és mehet is a sütőbe.
180 fokon kb. 1,5 óra alatt a hús megpuhul. Ekkor levesszük az edény tetejét, a húsra egy kis mézet csepegtetünk, és visszatoljuk az egészet a sütőbe, amíg szép pirosra nem sül.
Mi kenyérrel szoktuk enni, de knédlivel is kiváló.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kinder bueno
  2018-01-05 21:02:21, péntek
 
 

Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 cs sütőpor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál darált dió
mogyorókrém
Krém:

4 dl tej
1 cs vanília ízű pudingpor
20 dkg vaj vagy margarin
4 ek cukor
2 ek kakaópor
10 dkg tejcsoki
1 cs vaníliás cukor
1 ek vaníliaaroma
kb 150 g vajas keksz
Tetejére:

3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
csokireszelék vagy kakaópor
Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 25*35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk.

A lisztben elkeverjük a sütőpor, kakaóport és a darált diót.

Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük robotgéppel, amíg ki nem fehéredik és meg ne nő a térfogata.

A tojásos masszába beleforgatuk óvatosan a lisztes keveréket, csomómentesre keverjük. A masszát beleöntjük az előkészített tepsibe és kb 20 perc alatt készre sütjük.

Még forrón (óvatosan meg ne égesse a kezünket!) lehúzzuk róla a papírt és megkenjük bőven mogyorókrémmel.

Közben a tejben elkeverjük a pudingport a cukorral, majd sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat és az egészet jól kihabosítjuk.

Két részre osztjuk a krémet és az egyik felébe belekeverjük a vaníliás cukrot és az aromát, majd jól elkeverjük.

A másik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és a csokit, majd ezt is jól összekeverjük.

A lapra rákenjük a vaníliás krémet, majd kitesszük szorosan a keksszel és ennek a tetejére rásimítjuk a csokis krémet.

Pár órára hűtőbe tesszük.

A tejszínt keményre felverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. Kakaóporral vagy csokireszelékkel díszítjük. Legjobb, ha este készítjük és másnap szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Hólabda
  2017-12-20 22:05:16, szerda
 
 

hozzávalók / 12 adag
A tésztához
8 db tojás
8 ek forró víz
25 dkg finomliszt
25 dkg cukor
1 csomag sütőpor
A krémhez
10 dkg finomliszt
5 dl tej
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 teáskanál rum (elhagyható)
A tetejére, oldalára
10 dkg csokoládé
10 dkg kókuszreszelék

elkészítés
A tésztához különválasztjuk a tojásokat. Először a fehérjét verjük habbá, majd a sárgáját a cukorral és a vízzel. Ez a cukros rész akkor jó, ha kifehéredik és a térfogata sokszorosára nő.
Ha ezzel kész vagyunk, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaót. Majd kevés fehérjehabbal durván keverve meglazítjuk, s végül a maradék fehérjehabot óvatosan hozzákeverjük.
Ebből az adagból 2 lapot sütünk. (Nekem légkeveréses a sütőm, így egyszerű dolgom van, mert a két tepsit egyszerre tudom betenni.) 15 perc 170 fokon.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejből és a lisztből krémet főzünk, pont úgy, mintha puding lenne. Hagyjuk kihűlni.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet és kevés rumot.
Ha a tészta megsült és kihűlt, pogácsaszaggatóval szép kis karikákat vágunk, lehetőleg párosat. A fennmaradó rész pillanatok alatt elfogy, vagy a maradék krémmel, kevés lekvárral kiegészítve kókuszgolyót is gyárthatunk belőle.
Ezek után két korongot összeragasztunk egy kis krémmel, majd a teljes oldalát is bekenjük, és a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Ha mind kész van, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, és a sütik tetejét bevonjuk vele.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/65 oldal   Bejegyzések száma: 642 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 245 db bejegyzés
e év: 558 db bejegyzés
Összes: 49233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5261
  • e Hét: 26536
  • e Hónap: 116596
  • e Év: 298970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.