Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Szénsavas fürdőkezelés: mire jó?
  2018-04-29 11:15:12, vasárnap
 
 

A szénsavas vizeket többnyire üdítők, ásványvizek formájában fogyasszuk, azt talán kevesen tudják, hogy külsőleg és gyógyászati célokra is alkalmas, különösen érrendszeri panaszok esetén.

Legjobb példa erre a Balatonfüredi Szívkórház, ahol a rehabilitációhoz használják a helyi forrás szénsavas vizét. A szénsavas kádfürdő; nevet viselő gyógykezelés ugyanakkor nem csak Füreden, hanem az ország számos gyógyfürdőjében a elérhető kezelési mód, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is támogat.

Hogyan hat a magas széndioxid tartalmú víz külsőleg?
A vízben lévő szénsavbuborékok hatására a bőrben lévő hajszálerek kitágulnak, emiatt melegebbnek érezni az ilyen vizeket a valóságosnál (a kezeléseket nem is végzik túl meleg vízzel, általában a 30-32 Celsius-fok is kellemesnek hat) . Mindennek hatására a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a légzés mélyül, a keringés javul, összességében a kezelés javítja a szív teherbíró képességét.

A fentiekből következik, hogy elsősorban <strong>keringési zavarok, érszűkületek kezelésére alkalmazzák. Ezen felül segíti az <strong>infarktus utáni rehabilitációt . Kifejezetten kellemes a szénsavas fürdőben való tartózkodás, ezért a nyugtató hatása révén kedvezően hat a vegetatív idegrendszer panaszaira, sőt az egyszerű kimerültségre is megoldást jelenthet. Ráadásul csontritkulás és mozgásszervi problémák esetén is kimutatták a kedvező hatását.

Ahogy írtuk, szakorvosi javaslat alapján OEP-támogatással is igénybe vehető a szénsavas kádfürdő. Az ilyen esetben fizetendő önrész gyógyfürdőnként eltérő, de általában 300-600 forint körül van egy kezelés.


- Termál Online -
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
3 betegség, amire nagyon jó a gyógyfürdő
  2018-04-29 11:00:12, vasárnap
 
  Fájdalmas ízületek, egyes gyulladásos betegségek, néhány bőrbetegség. Ezeknél egészen jó eredménnyel alkalmazhatók a gyógyvizes fürdőkúrák.

Fürdőkúra formájában a gyógyvizek rengeteg betegség kezelésére alkalmasak lehetnek. Ebben szerepe van a vízben található kémiai anyagoknak, a víz felhajtóerejének, illetve a meleg víz szervezetre gyakorolt pozitív hatásának is. Van három olyan betegség, illetve betegségcsoport , amelyek kezelése során általában kiemelkedő a gyógyvizes fürdőzés hatékonysága.


1. Mozgásszervi betegségek.
A fürdőket már meglévő panaszok miatt felkeresők közül talán a legtöbben ebbe a csoportba tartoznak. Legyen szó reumáról, kopásos ízületi betegségekről, gerincsérvről, csontritkulásról, csonttörések. valamint ortopédiai műtétek utókezeléséről. Ezeknél a panaszoknál általában már az is sokat jelent, hogy a vízben könnyebb átmozgatni a fájdalmas, vagy az inaktivitás miatt merevvé vált ízületeket, ráadásul sok gyógyvíznek fájdalomcsillapító hatása is van.


2. Nőgyógyászati gyulladások.
Ide tartozik például a krónikus petefészek-gyulladás, a krónikus kismedencei gyulladás. Amennyiben valamelyik előbb említett gyulladás is szerepet játszik benne, akkor egyes gyógyvizek alkalmasak a meddőség kezelésére is.


3. Bőrbetegségek.
Ide sorolható a pikkelysömör, a pattanásosság, az ekcéma. Amíg az előbbi két betegségcsoportnál a gyógyvizek szélesebb köre is megfelelő lehet a tünetek enyhítéséhez, addig ezeknél a bőrbetegségeknél elsősorban a sós, illetve a kénes vizek a hatásosak. (Kénes gyógyvíz található például Balfon - Harkányban - Mezőkövesden.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Gyógyfürdők ,gyógyvíz kezelések
  2018-01-04 16:05:18, csütörtök
 
 
Gyógyvizes kádfürdők

Ha a medencefürdő nem javasolt, a betegség jellegéből adódóan, javasoljuk a gyógyvizes kádfürdőt. A kádfürdő során szintén a gyógyvíz minősítéssel bíró, alkáli-hidrogén karbonát tartalmú vízzel folyik a kezelés. A szervezetre gyakorolt hatása megegyező a gyógyvizes medencefürdőjével.

Súlyfürdő kezelés

Speciálisan erre a célra kialakított medencében végezzük. Nyaki vagy hónalj támaszos felfüggesztést alkalmazunk attól függően, hogy a betegnek nyaki, háti vagy ágyéki gerinc-, ill. csípő-, térd- vagy bokaízületi panaszai vannak-e. Szintén az alapbetegség szabja meg, hogy hová és mennyi súlyt alkalmazunk, esetleg súly nélkül végezzük a kezelést.


A számos ellenjavallat miatt fontos a kezelendő terület 5 évnél frissebb röntgenvizsgálata. A súlyfürdő kezelés akkor a leghatékonyabb, ha előtte masszázs- vagy víz alatti vízsugármasszázs-kezelést kap a beteg, ill. a kezelés után azonnal fél-1 órát fekve pihen.

Szénsavas fürdőkezelés

Gyógyászatunkon szénsavas pezsgőfürdő formájában alkalmazzuk. A kezelőkád alatt helyezkedik el a szaturátor - ebben elegyítik a szén-dioxidot a vízzel -, innen vezetjük a szénsavas vizet a termálvízzel félig feltöltött kádba.

A kezelés elsősorban a keringési rendszerre hat: értágító, keringésfokozó hatású, csökkenti a vérnyomást, javítja a szív és a tüdő működését, így érszűkületben, szívbetegségekben szenvedőknél, szívinfarktus után, szívműtétek rehabilitációjában alkalmazzuk. Mozgásszervi betegségek közül ideggyulladások, csontritkulás kezelésére alkalmas. Jó stresszoldó hatása is ismert.

A kezelést követően nem szabad tusolni, köntösben fekve kell pihenni legalább egy órát. Ez idő alatt más kezelést nem is alkalmazunk.

Víz alatti sugármasszázs -tangentorkezelés

A köznyelvben csak tangentorkezelés néven ismert, bár ez az elnevezés valójában a víz mozgatását végző készüléket illeti. A kezelés során a beteg egy nagyméretű orvosi kádban fekszik, úgy, hogy a kezelendő testrésze mindig a víz alatt helyezkedik el, miközben speciális sorrendben egy vízsugárral masszírozzuk. A vízsugár nyomása a beteg testfelépítésétől, megbetegedésétől és a kezelés céljától függően változik.

A kezelés akkor hatékony, ha azt megfelelő technikával alkalmazzák. Főként a gerinc melletti, az alsó és felső végtagi izomzat kezelésére szolgál. Többnyire egésztest-kezelést végzünk. Különösen alkalmas csontritkulásban, Bechterew-betegségben szenvedők, nagyfokú deformitások, lezajlott ideggyulladások kezelésére. Gyakran tapasztaljuk, hogy heves izomfájdalmak, görcsök esetén a gyógymasszázs nem kivitelezhető a fájdalom miatt, ilyenkor a víz alatti vízsugármasszázst javasoljuk.

Víz alatti gyógytorna

Előrehaladott mozgásszervi betegségek esetén az izomzat részben vagy az egész testre kiterjedően megkevesbedhet. A vissza-visszatérő gyulladás az ízületi tok és szalagok zsugorodását eredményezheti, amely mozgáskorlátozottsághoz vezet. A folyamat a napi rendszeres gyógytornavégzéssel megakadályozható lehet, de sokszor a fájdalom miatt ez nem kivitelezhető.

A langyos hőfokú vízben azonban ezek az ízületek is fájdalommentesen kimozgathatóak. A görcsös, feszes izomzat nyújthatóvá válik, ereje fokozódik.

A víz alatti gyógytornát 8-10 fős csoportokban, speciálisan kialakított, gyógyvízzel feltöltött medencében végzik betegeink gyógytornászaink irányításával.

A kezelések 3 tornacsoportban zajlanak: nyak-váll, gerinc és csípő-térd csoport.

A javallatok köre igen tág, hiszen szinte minden rehabilitációra szoruló betegségben szükséges lehet. A gerinc, váll, csípő, térdízületek kopásos megbetegedései mellett a gyulladásos ízületi betegségek kezelésében is fontos szerepe van. Protézisműtétek, gerincsérvműtétek, törések, szalagsérülések után, csontritkulásban az egyik legfontosabb kezelési módszerünk.

Csoportos gyógyúszás (18 év alatti)

Gyógytestnevelő úszóedző irányításával heti 3 alkalommal zajlanak gyógyúszás foglalkozások a tanuszodában.

Ezekre a foglalkozásokra szakorvos javaslata alapján a házi gyermekorvos utalja a beteget, leggyakrabban gerincferdülés, tartászavarok, mellkas, csípő, láb fejlődési rendellenességek, aszthma, szív és érrendszeri betegségek, végtaghiányos állapotok, egyes idegrendszeri megbetegedések, fiatalkori magas vérnyomás betegség, elhízás miatt.

Ezt a kezelési formát a társadalombiztosítás teljes egészében, önrész nélkül támogatja.

Komplex fürdőgyógyászati ellátás

Speciális kezelési forma, elsősorban a súlyos, több régiót érintő mozgásszervi betegek, gerincsérv műtéten, protézis beültetésen átesettek, idült, sokízületi gyulladásban szenvedők részére.

A kezelések szoros orvosi felügyelet mellett zajlanak. A kezelési programot a fürdő főorvosa állítja össze, melynek fontos része a víz alatti valamint a tornatermi gyógytorna, fizikoterápia. A betegek a kezelések között a gyógyászati részlegen fekve pihennek. Komplex gyógykezelés csak hétköznapokon folyik. A betegekről kórlapot vezetünk, a kezelés végén a kontroll vizsgálatot követően zárójelentést adunk.

Egyéb gyógytorna-kezelések

A gyógyfürdő jól felszerelt tornatermében egyéni és csoportos gyógytornakezelésekre is lehetőség van. A tornacsoportokat a megbetegedések típusa és súlyossága szabja meg.

A gyógytornászok munkáját számos tornáztató eszköz segíti (labdák, buzogányok, szalagok, bordásfal stb.).

Fontosnak tartjuk betegeinket úgy hazaengedni, hogy tanácsokkal lássuk el a végezhető mozgásformákkal kapcsolatosan, illetve megtanítjuk számukra az otthon, önállóan is végezhető gyógytorna gyakorlatokat. Ezek összeállításánál mindig figyelembe vesszük az alap- és kísérő betegségeket, az izomerőt, a megmaradt mozgásterjedelmet. Életmódi tanácsokat adunk, szükség esetén segítünk elsajátítani a gyógyászati segédeszköz helyes használatát.

Fizikoterápia

A gyógyfürdő gyógyászati részlegén a legmodernebb készülékekkel felszerelt fizikoterápiás részleg működik. Az elektroterápia területén kis- és középfrekvenciás készülékkel rendelkezünk, a legismertebb kezelési formák: diadinamikus áramú kezelések, dionin iontoforézis, különleges galvánkezelések (Bourgignon, Bergonier), rekeszes galvánkezelés, interferencia, TENS, izomstimulációs kezelések: orosz stimuláció, szelektív ingeráramú kezelés.

Az ultrahangkezelések több formáját alkalmazzuk: pulzáló, sonodynator, subaqualis. Rendelkezünk magnetoterápiás készülékkel, mely elsősorban a traumák és protézis beültetések utókezelésében nyújt segítséget.

Kevéssé elterjedt kezelési forma a Lymphomat kezelés, amellyel a nyirokkeringést javíthatjuk, így jól alkalmazható a balesetek, műtéti beavatkozások következtében kialakult vizenyők, nyiroködémák csökkentésére, és nem utolsósorban a narancsbőr kezelésére is.

A kryoterápiás készülékünk segítségével heveny gyulladásos folyamatokat, akut ideggyulladások okozta fájdalmakat tudunk csökkenteni: pl. akut köszvényes roham, zúzódás, rándulás okozta fájdalom, isiász stb.

Gyógymasszázs-kezelések

Rehabilitációs kúrában, társadalombiztosítás terhére orvosi masszázst alkalmazunk. Az orvosi vagy gyógymasszázs minden fürdőhelyen a betegek legkedveltebb kezelési formája. A masszázs során az orvos által előírt testrész kezelését végezzük a klasszikus svédmasszázs alapfogásaival.

A kezelés célja a feszes, görcsös izomzat lazítása, a vérellátás fokozása, amely hatására az izomfájdalom csökken, az izomzat ereje nő. Fontos azonban tudni, hogy sohasem helyettesíti a gyógytornát.

Leggyakrabban a nyaki, háti, ágyéki gerinc izomfeszességgel járó, krónikus megbetegedésekben alkalmazzuk. Csípő- és térdízületi kórképek esetén a környező izomzat sorvadása, egyes izmok rövidülése is jó hatásfokkal kezelhető gyógymasszázzsal.

Iszapos kezelés

Gyógyászatunkon pakolás formájában alkalmazzuk. Alapanyagként jelenleg kolopi gyógyiszapot használunk, melyet speciális iszapfőző üstben a saját gyógyvizünkkel főzünk fel 100 °C-ra, majd hűtünk le 42°C-ra, amely hőfokon alkalmazzuk az előírt régiók kezelésére.

Hatásai részben a meleg helyi hatásaiból, másrészt az oldott ásványi anyagok szervezetbe való bejutásából adódnak.

Elsősorban degeneratív, a köznyelvben csak ,,kopásos"-nak nevezett ízületi, valamint gerinc- megbetegedésekben, csípő-, térd-, bokaízületi kopás, derékfájás, porckorongkopás, lezajlott ízületi gyulladások okozta zsugorodások, sportsérülések, műtétek, régi sérülések, törések maradványtüneteinek, valamint nőgyógyászati gyulladás, a meddőség bizonyos formáinak kezelésére alkalmas.

A fürdőkezelések igénybevételének ellenjavallatai

Vannak olyan betegségek, amelyek esetében a kezelések több kárt okozhatnak, mint hasznot, mert az életfontosságú szervek működését károsan befolyásolják, elhúzódó gyógyulást eredményeznek, fertőzések kialakulását idézik elő, vagy egyszerűen rontják a beteg állapotát. A leggyakrabban előforduló problémák a következők:

súlyos szívbetegségek, ritmuszavarok, nem kezelt magas vérnyomás,
heveny, lázas, fertőző megbetegedések,
rosszindulatú daganatos betegségek,
súlyos máj- és vesebetegségek,
idegrendszeri betegségek, epilepszia,
gyulladásos bőrbetegségek, lábszárfekély,
széklet- vizelettartási zavarok,
alkoholos befolyásoltság (ittas beteg kezelését nem végezzük el)


Milyen betegségekre javasolt a fürdőkúra?

Kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségekre, mint pl.: gerincsérv okozta panaszok, porckorong betegségek, idült derékfájás, csípő, térd, ízületi kopás
Ízületi gyulladások nyugalmi stádiumban
Csontritkulás okozta panaszok, háti-, deréktáji fájdalmak
Idült karideg- , ülőidegzsábára (akut tünetek lezajlása után)
Ortopédiai, idegsebészeti műtétek után (protézisek beültetése, gerincsérv műtétek)
Balesetek utókezelésére: törések, ízületi sérülések utókezelésére
Idült nőgyógyászati gyulladások
Idült urológiai gyulladások
Érszűkületek kezelésére
Bőrbetegségekre (ekcéma, lichen, pikkelysömör)
Cukorbetegség okozta szövődmények (ízületi- és vérkeringési zavarok, idegyulladás)

A fürdőkúra hatásai:

Fájdalomcsillapító hatás
mérsékeli az izomfeszességet
javul a szervezet regenerációs készsége
allergiás reakciók mérséklése
nyugtatólag hat az idegrendszerre
mérsékli az alvászavart
megfelelő hőmérsékleten csökkenti a gyulladásos folyamatokat
belélegezve elősegíti a légutakban lerakódott váladék felszabadulását
magas metakovasav tartalmánál fogva egyes bőrbetegségek, mint az ekcéma, lichen és psoriasis tüneteit csökkenti.


A fürdőkúrák ideális hossza 2-3 hét, napi egy-két 20-30 perces alkalom. A gyógyhatást bizonyítja, hogy ha az előírtnál hosszabb ideig, vagy gyakrabban veszi igénybe a páciens a fürdőkúrát, akár túladagolhatja. Ennek tünetei a fejfájás, a rossz közérzet, alvászavar, ingerlékenység vagy az ízületi fájdalmak fokozódása. Ezt elkerülendő, a gyógyfürdőkúra igénybevétele előtt mindenképp célszerű konzultálnia szakorvossal vagy a Fürdőnkben rendelő fürdőorvossal. Az általuk előírt gyakoriságot fontos betartani azért, hogy valóban gyógyulást eredményezzen a nálunk töltött idő.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Hajdúszoboszlói kutatás is igazolta a súlyfürdő gyógyhatását
  2017-12-11 09:48:49, hétfő
 
  Gyógykezelések!


Összesen 72 beteg vett részt abban az orvosi kutatásban, aminek során a súlyfürdő krónikus nyak- és derékfájásra gyakorolt hatását vizsgálták.

Érdekes eredmény született.

Sokan talán nem is tudják, hogy a súlyfürdő igazi hungarikum. Egy hévízi reumatológus házaspár, dr. Moll Károly és dr. Hoffmann Ilona dolgozták ki a módszert még a múlt század közepén. A hivatalos nevén ,, vízalatti trakciós terápiaként " is emlegetett megoldás lényege az, hogy a hónaljuknál, és/vagy a nyakuknál fogva rögzítik a pácienseket, akiknek a derekukra, vagy a bokájukra súlyokat rögzítenek.

A teljesen fájdalommentes kezelés hatása abban rejlik, hogy tehermentesíti a gerinc melletti izomzatot és a gerinccsatornából kilépő idegeket. Ennek megfelelően a porckorong különféle betegségei, gerincferdülés, térd- és csípőízületi merevség esetén alkalmazzák.

A krónikus nyak- és derékfájás esetén is hatékony lehet a súlyfürdő. Ezt egyébként egy néhány évvel ezelőtt, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végzett orvosi kutatás igazolta.

A vizsgálatban összesen 72 beteg vett rész. Közülük kivétel nélkül mindenki kapott gyógytornát, valamint elektroterápiás kezeléseket. A csoport felénél azonban ezen felül még nyaki, vagy ágyéki súlyfürdős kezelést is alkalmaztak. Utóbbiakat 15 alkalommal végezték el, 33-34 Celsius-fokos gyógyvízben.

A súlyfürdős csoportnál minden vizsgált paraméter - beleértve a klinikai eredményeket és az életminőségüket is - javultak. Ráadásul a kezelések után három hónappal végzett kontrollvizsgálatok során is a betegek állapotának a javulását tapasztalták.

Ezzel szemben a pusztán gyógytornán részt vevő és elektroterápiás kezeléseket kapott csoportnál csekélyebb mértékű javulás volt, de még az sem bizonyult tartósnak.

A súlyfürdőről fontos tudni, hogy kizárólag szakorvos írhatja fel. Az viszont jó hír, hogy társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető kezelésről van szó.
Súlyfürdős kezelések elérhetők többek között a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is, ahol beutaló és várólista nélkül fogadják a betegeket a fürdő szakorvosai. Kedvező csomagokat is kínálnak a NEAK (régi nevén OEP) által támogatott kezeléseket választó vendégeknek.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Brómos vizű gyógyfürdők toplistája
  2017-06-26 19:27:48, hétfő
 
  A bróm oldja a feszültséget és segít megszüntetni az alvászavarokat. Melyik gyógyfürdő vizének magas a brómtartalma? Mutatjuk.

A kémiai tulajdonságuk, összetevőik alapján több csoportra lehet osztani a gyógyvizeket.
Ennek megfelelően például vannak szénsavas,kénes,jódos, vagy éppen gyogyvizek-hatoanyagai-radon radonos gyógyvizek. Sőt, egy gyógyvíznek akár több jellemző tulajdonsága is lehet egyszerre. Jellemző páros például a jódos-brómos gyógyvíz, ugyanis sok esetben a magas jódtartalmú víznek magas a brómtartalma is.

Brómos gyógyvíznek azt nevezhetjük, amelynek a bromidion tartalma eléri az 5 mg/literes szintet.
A brómnak az idegrendszert nyugtató, stresszoldó hatása ismert. A tapasztalatok szerint az alvászavarok kezelése során is hatékony lehet.

A hazai gyógyvizek közül a Sóshartyánban feltörő vízben a legmagasabb a bróm aránya (115 mg/liter), de ezt csak ivókúrához használják. A brómos gyógyfürdők toplistája a következő szerint alakul:
(Bromidion tartalom, mg/liter )

Bükkszék - Salvus gyógyvíz -24,8
Igal - Gyógyfürdő - 13,1
Hajdúszoboszló - Hungarospa Gyógyfürdő - 9,8
Bükfürdői Gyógyfürdő - 7,5
Zalakarosi Gyógyfürdő - 6,5
Debrecen - Aquaticum Termálfürdő - 5

Nem éri el az 5 mg/liter határt, de az átlagosnál magasabb a brómtartalma a következő fürdők vizének:
Kapuvári Termálfürdő - 4
Pápai Várfürdő - 3,9
Kaposvári Virágfürdő - 3,9
Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő - 3,6
Szigetvári Gyógyfürdő - 3,25
Tamási Termálfürdő - 1,8
Hegykői Termálfürdő - 7
Mezőkövesd - Zsóry Gyógyfürdő - 1,43
Budapest: Gellért Gyógyfürdő - 1,3
Berekfürdő - 1,2
Püspökladányi Gyógyfürdő - 1,2
Ceglédi Termálfürdő - 1,11
forrás:Termál Online .hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Gyógyfürdők ekcémás bőrre
  2017-06-26 19:04:43, hétfő
 
  Akik ekcémával küszködnek, azoknak érdemes egy próbát tenniük valamelyik magas sótartalmú, vagy éppen magas kéntartalmú vízzel rendelkező gyógyfürdővel.

A kénes vizek kétféle irányból i is kedvezően hatnak ezekre a bőrbetegségekre.

Az ekcéma (vagy más néven dermatitis) a bőr felszínét érintő krónikus, gyulladásos megbetegedés. Ennek során a kipirosodott bőrön nagyon apró hólyagok jelennek meg, erős viszketési inger mellett. Ezek elvakarása után sebek és hámlás jelentkezik az adott területen. Jellemző, hogy a panaszok hullámokban jelentkeznek, olykor enyhülnek, olykor súlyosbodnak.

A betegek tapasztalatai szerint egyes gyógyvizek enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Nyilván abban egész jelentős különbségek lehetnek, hogy ki melyik gyógyvizet érzi hatékonyabbnak, vagy kevésbé hatékonynak a panaszaira. A tapasztalatok szerint ekcéma esetén a magas sótartalmú és/vagy kéntartalmú gyógyvizek lehetnek leginkább hatásosak.

Különösen a kénes gyógyvizek érdekesek, ugyanis ezek kétféle módon is kedvező irányba befolyásolhatják a betegek állapotát. A kénnek eleve fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, továbbá normalizálja a bőr faggyútermelését. Ráadásul a Harkányban végzett orvosi vizsgálatok során arra jutottak, hogy az ottani gyógyvízben lévő kén-hidrogén a szervezetbe kerülve az immunrendszer működését is kedvező irányba befolyásolja. Azaz tulajdonképpen nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is hat. Ezt a pikkelysömör kezelésével kapcsolatos vizsgálatok során állapították meg, ugyanakkor az ekcéma esetén is lehet a betegségnek immunológiai háttere.

Mutatunk néhány gyógyfürdőt, amelyek vizében magas - meghaladja a literenkénti 1 mg-ot - a szulfidion tartalom.
Mezőkövesd - Zsóry Gyógyfürdő
Balfi - Gyógyfürdő
Harkányi - Gyógyfürdő
Bogácsi - Gyógyfürdő
Egerszalóki - Gyógyfürdő
Hévíz - Tófürdő
Kehidakustány - Kehida Termál
Zalakarosi Gyógyfürdő
Budapest - Széchenyi Gyógyfürdő
forrás:Termál Online .hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Hatalmas termálvízbázis a Balatontól 11 kilométerre
  2017-06-26 18:45:28, hétfő
 
  "A Balaton közelében fekvő egyik somogyi kistelepülés alatt jelentős termálvízbázis található. Akár fürdő is épülhetne, ha lenne rá pénz."

A Balaton közelében fekvő egyik somogyi kistelepülés alatt jelentős termálvízbázis található.
Akár fürdő is épülhetne, ha lenne rá pénz.

Táska község fő nevezetessége, hogy mélyfúrások nyomán 70-80 Celsius-fokos termálvíz tör fel. Ennek Fonyódra történő kivezetését tervezik. Fonyódnál, Bélatelepnél már kijelölték azt a területet, ahová ezt a vizet vezetni szándékoznak. Nyitott és fedett medencéket fognak építeni és remek melegvizes strandfürdő áll majd a közönség rendelkezésére. Ha a fürdő elkészül, akkor a strandolásra alkalmatlan borús, esős időben is nyílik fürdési lehetőségük a nyaralóknak.
Jól hangzik, ugye? A baj csak az, hogy mindez egy 1977-ben kiadott útikönyvben olvasható, s azóta sem valósult meg, pedig a termálvízbázis továbbra is adott.

Táska község a termálfürdőjéről ismert Buzsákkal szomszédos. A Balaton légvonalban mindössze 11 kilométerre található a kicsi, kevesebb mint 400 lakosú településtől. Közúton már más a helyzet, egy nagyjából 30 kilométeres kerülőt kell tenni a Balaton irányába.
Táska községnél hajdanában olajkutatás közben találtak igen forró termálvizet. Fürdőt ugyan soha nem építettek, de egy időben a helyi termelőszövetkezet mezőgazdasági célokra hasznosíthatta a vizet. Már jó néhány éve azonban nincs termálkertészet sem Táskán.

Nagyjából tíz éve dán befektetők halastavat létesítettek volna a településen, szintén a termálvíz hőenergiáját hasznosítva, de végül nem kaptak rá engedélyt. Ahhoz képest tehát, hogy micsoda vízbázison ül a település, sok szerencséjük eddig nem volt vele.
Ezért is volt jó olvasni a Somogyi Hírlap néhány nappal ezelőtti cikkét.
Ez alapján ugyanis van némi remény a víz hasznosítására.

Ebből kiderült, hogy a kertészet újbóli elindítására egy társaság pályázott az önkormányzat támogatása mellett. Új kutak fúrásával és a régiek beüzemelésével 4 hektáros, 9 méter magas üvegházat építenének és főleg paradicsomot termelnének. Az üvegház a kalkulációk szerint 40 embernek adhatna munkát.

Még ebben a hónapban elbírálják a pályázatot és amennyiben nyernek, akkor jövőre indulhat el az építkezés.Gadányi István polgármester a megyei napilapnak elmondta azt is, hogy egy fürdőtelep létesítéséről sem mondtak le. Kész terveik voltak erre, de eddig még nem tudták megvalósítani.

termálonline.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Ilyen volt az egerszalóki nosztalgia fürdő a nagy mínuszokba
  2017-03-12 19:47:22, vasárnap
 
  Nosztalgia Strandfürdő

Gőzölgő medencék és zúzmarás padok fogadták a hideg reggelen elsőként érkezőket az egerszalóki termálfürdőben.
Aki nem fázós, annak a legnagyobb hidegben is jó választás lehet a Nosztalgia Strandfürdő.
Szilveszter reggelén, amikor még vendégek sem voltak a fürdőben így láthatjuk az egerszalóki Nosztalgia Strandfürdőt a Bertalan Balázs.
A különbség annyi, hogy akkor mínusz 8, a mostani felvételeken pedig mínusz 10 Celsius-fok volt a külső hőmérséklet.

Saliris Resort a mellett található, kizárólag kültéri medencékkel rendelkező Nosztalgia Strandfürdő egész évben várja a vendégeket. Ahogy a videón is látható, három medence közül válogathatnak a vendégek. Mindegyiket termálvízzel töltik fel, különbség csak a hőmérsékletükben van: 38-39, 37-38
és 36-37 Celsius-fokos medencék jelentik a választékot.

A fürdő nyitvatartási ideje is meglehetősen vendégbarát, gyakorlatilag minden egyes nap van éjszakai fürdőzés, hiszen vasárnaptól csütörtökig 22:30-kor, pénteken és szombaton 0:30-kor zárják csak a medencéket. Nem véletlen, hogy Egerszalók a legkedveltebb termálfürdős települések közé tartozik.

A videó elején pár pillanatra feltűnik a belépőjegyek árát mutató tábla, az ezen szereplő árak azóta sem változtak. Azaz egy egész napra érvényes belépőjegy teljes áron 1500 forintba, nyugdíjasoknak és 6-14 éveseknek 1200 forintba kerül. Ezekből az árakból egyébként a helyi turisztikai kártyával lehet 10 százalékot faragni.
Az autóval érkezők még számoljanak napi 450 forint parkolási díjjal is.
Aki a videó alapján kedvet kapott a fürdő felkereséséhez, annak érdemes tudni, hogy március 6. és 12. között hétfőtől vasárnapig a háromból az egyik medencét karbantartás miatt lezárják.
Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Bogács: fejlesztések a termálfürdőben és a környékén
  2017-03-12 19:31:34, vasárnap
 
  Távlatilag egy wellness részleget és fedett fürdőt is kialakítanának, idén pedig a bejáratot és az öltözőket újítanák fel.
Tavaly 120 millió forintos beruházást valósítottak meg.
Apránként, de folyamatosan fejlesztik a Bogácsi Termálfürdőt derült ki abból a cikkből, amit az Észak-Magyarország napilap közölt a borsod megyei településről. Csendesné Farkas Edit, a közel kétezer lakosú település a polgármestere a lapnak elmondta, hogy a fürdő esetében idén az öltözők és a bejárat felújítását tervezik. A távlati terveik között szerepel egy wellness részleg, valamint fedett fürdő kialakítása, ám mivel ezekhez biztosítaniuk kell a szükséges önerőt is, ezért csak több ütemben tudják megvalósítani.
A termálfürdőhöz tavaly egy komoly, 120 millió forint értékű beruházás is kapcsolódott, amit teljes egészében saját forrásból valósítottak meg: nyolc régi faházat lebontottak és teljesen új épületeket húztak fel a helyükre. Az új apartmanok télen és nyáron egyaránt használhatók.
Szintén tavalyi fejlesztésük volt, hogy a fürdő hátsó bejáratánál új parkolóhelyeket alakítottak ki. Továbbá a fürdő szálláshelyeinél a gázfűtést kiváltva áttértek a termálhővel történő fűtésre. Hamarosan pedig a fürdővel szembeni parkoló mellett egy termelői piacot is kialakítanak.
A polgármester elmondása szerint még vannak elbírálás alatt álló pályázataik is. Szeretnék ugyanis korszerűsíteni a rendezvényparkot, valamint kerékpárutakat is létesítenének.
Bogácson a egyébként kénes gyógyvíz található. A víz a vizsgálatok szerint mozgásszervi, reumatikus és ízületi problémák, a csontritkulás megelőzése és kezelése, továbbá belsőleg különféle emésztési panaszok esetén hatékony. Hámosító, bőrpuhító hatásának köszönhetően pedig bőrproblémáknál is alkalmazható.
Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
Nincs Cím
  2016-06-19 14:21:16, vasárnap
 
  LENTI TERMÁLFÜRDŐ

A ,,40 ezer éves gyógyító erő"

A lenti fürdő vize Európa szerte ismert 40 000 éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely mozgásszervi problémák és ízületi megbetegedések kezelésére alkalmas.

A Lenti Termálfürdő 5 szabadtéri és 7 fedett élmény-, úszó-, gyermek- és gyógymedencével, egy félig fedett hidromasszázs-élménymedencével, 8 hektár zöld területen várja a pihenni és felüdülni vágyókat.

A fürdő legnagyobb medencéje 1340 négyzetméteres vízfelületű, amelyben vadvízáram, nyakzuhany, masszázspadok és egy nem kevesebb, mint 74 méter hosszú anakondacsúszda nyújt fejelthetetlen élményeket.

Az összesen 4 ezer 700 négyzetméteres, fedett fürdőrészben szintén találhatók úszó-, gyógy-, gyermek-, valamint hidromasszázs- és csúszdás élménymedencék. Külön kapott helyet a szaunavilág, benne két finn-, egy aroma-, valamint egy fiziotherm-infraszaunával. A szaunákhoz belső és szabadtéri pihenőrész is tartozik, a medencetér melletti, 630 négyzetméteres pihenőzónában pedig komfortos pihenőágyakon relaxálhatnak a vendégek.

Az emeleten Szépségfarm működik, ahol kozmetika, férfi és női fodrászat, pedikűr, manikűr, valamint különféle frissítőmasszázsok vehetők igénybe a hét minden napján.

Új élményvilág a fedett fürdőben

Az új, fedett élményfürdőben csúszdás élménymedence és más játékelemek kínálnak tartalmas szórakozást. A melegvizes élménymedencében masszázságyak, buzgárok, nyakzuhany és pezsgőülőke nyújtanak felüdülést az idelátogatóknak

A fedett fürdő egész évben, a szabadtéri rész pedig május 1. és szeptember 30. között várja a vendégeket.

A Szent György Energiapark

A fürdő területén megépült Szent György Energiapark Európában is egyedülállóvá teszi a Lenti termálfürdőt. Az energiapark olyan jótékony hatású energiavonalak találkozási pontjaiban fekszik, ahol a vendégek a gyógyvíz és a különleges energetikájú hely együttes hatására hatékonyabban tudnak pihenni, feltöltődni, gyógyulni.

Bioenergetikus természetgyógyászok szerint minden betegség valamilyen energiahiányos állapot következménye. Az Energiapark területén található sugárzások a szervezetnek ezeket az energiahiányos állapotait képesek helyreállítani. Az egész testre hatnak, harmonizálják az emberi szervezet energiaáramlását, ezáltal pozitív hatású folyamatokat indítanak el, amelyek helyreállítják mind a test, mind pedig a lélek egyensúlyát.

A Szent György Energiaparkban alkalmanként egy-két órát érdemes eltölteni. A parkban a kikövezett rész a Szent György-vonalak irányát mutatja, a ,,karók" pedig e vonalak találkozási pontjait jelzik: azokat a helyeket, ahol a legerőteljesebb a földsugárzás.

Ezeken a helyeken 20-30 percet érdemes egyszerre eltölteni. Ezt az időt pihenéssel, kisebb sétával vagy mozgással is lehet kombinálni.

Bővebb információ: www.lentifurdo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyvizeink és fürdőink  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 544 db bejegyzés
Összes: 7510 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 550
  • e Hét: 550
  • e Hónap: 17468
  • e Év: 341411
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.