Belépés
tunkiss.blog.xfree.hu
,,Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene." HEINRICH HEINE Kiss Tünde
2014.04.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Haydn: c-moll szonáta
  2015-05-20 16:28:55, szerda
 
  Haydn: c-moll szonáta Ránki Dezső előadásában:

Ránki Dezső három hangversenyből álló exkluzív bérlete egyfajta portré, önarckép. Az évad művészét több oldaláról is megmutatják ezek a koncertek, a számára kedves zenékkel, persze a teljesség igénye nélkül. A sorozat utolsó estjén kizárólag a nagy bécsi klasszikus mester, Joseph Haydn zongoraszonátái szólnak, azok közül is az utolsó nagy művek, valamint egy viszonylag korai alkotás. Ezeket a kompozícióikat Beethoven szélsőséges indulatainak vagy a romantika viharainak az ismeretében nem a leglátványosabb zenék között tartjuk számon, Ránki Dezső, Az évad művésze azonban sohasem a csillogást keresi. Művészetének ereje talán éppen abban rejlik, hogy elmélyültségével magával ragadja a hallgatót, akit titkos, rejtett világokba von be. Ezek felfedezése pedig csak egy ilyen kaliberű muzsikussal lehetséges, csak ő képes eljutni, sőt magával vinni bennünket zegzugos helyekre, a szem elől rejtve maradt szépségek megismerésére.
Ars poeticája, amelynek jegyében minderre képes, talán ezekkel a szavakkal foglalható össze: letisztultság, természetesség, technikai fölény, művészi alázat. Gondossága nemcsak minden egyes hang és frázis értelmezésére, hanem a műsor összeállítására is kiterjed; egy koncertprogram megtervezésekor számos tényezőt mérlegel, például a kompozíciók hangulatát, felépítését, a hangnemek vonzását, a karakterek fejlődését, ezek adják egy hangverseny ívét. "Nem elég darabok egymásutánját megszólaltatni, hiszen egyik mű a másik hatását könnyen tönkreteheti - mondja. - Arra törekszem, hogy a koncert műsora szerves egészet képezzen."


Rendező: Müpa


Link
 
 
0 komment , kategória:  Haydn  
Haydn: Évszakok-tavasz
  2015-03-01 09:45:39, vasárnap
 
  Tavasz kórus:Link  
 
0 komment , kategória:  Haydn  
Haydn szerenád
  2015-02-18 20:34:23, szerda
 
  Eszterházán gyakoriak voltak a vendégségek, ünnepségek. Ezekre az alkalmakra általában rendeltek valamilyen új művet, főleg operát, mivel a XVIII. században a zenés színpadi látványosság volt a legkedveltebb szórakozás.Édes lánykám hallgass rám.
nyisd ki csendben ajtód,
Szívemnek nincs nyugta már,
míg csak meg nem hallod.
Őrizzen bár száz lakat
még oly híven téged,
Mégis minden dalomat
elküldöm én néked.

Szöveg: ismeretlen, magyar szöveg: Závodszky Zoltán
Link

Link 
 
2 komment , kategória:  Haydn  
Joseph Haydn Az évszakok (németül Die Jahreszeiten)
  2014-12-17 20:46:33, szerda
 
  Joseph Haydn Az évszakok (németül Die Jahreszeiten)
című oratóriuma (Hob. XXI:3) a szerző egyetlen nem vallásos témájú oratóriuma. Témája a természet örök körforgása, a négy évszak ciklikus változásainak, gyönyörű természeti képeknek a leírása. Szövegét James Thomson skót költő The Seasons című elbeszélő költeményéből Gottfried van Swieten báró fordította németre. A premier 1801. április 24-én volt Bécsben. ......
Az oratórium zenekari bevezetővel kezdődik, de még nem a tavasz színeivel, hanem a búcsúzó tél zord képeivel. A beköszöntő tavaszt Simon gazda, Hanna, a lánya és a jövendőbeli, Lukács üdvözlik, majd hamarosan csatlakozik hozzájuk a parasztok kórusa. A szereplők örömmel számolnak be a paraszti munka szépségeiről (mert a korabeli elképzelések szerint a parasztok mindig jó kedvvel, vidáman és könnyedén végezték munkájukat). Haydn később meglepő zenei idézettel jelentkezik: saját 94., Üstdob-szimfóniájából a második tétel jól ismert bevezető dallamrészletét illesztette be az oratórium dallamfolyamába (a híres üstdobütés nélkül). A zenekar gyönyörű természeti képeket fest, majd magasztos hálaénekkel zárul a tavaszt leíró rész. A következő évszakot egy nyári nap leírásával jellemzi a szöveg. Simon a pásztorkodásról, Hanna ismét a Napról énekel, Lukács a nyári munka nehézségeit ecseteli. Tikkasztó a hőség, de már gyülekeznek a felhők az égen, igazi nyári égiháború kerekedik. Haydn addig sohasem hallott módon festi le a vihart hangokkal, nemsokára Beethoven VI. szimfóniájában találkozunk hasonlóval. A zivatar után kiderül az ég, a természet felfrissül, tehénbőgés, madárdal és békakuruttyolás jelzi ezt (itt jusson eszünkbe Haydn morgolódása). Eljő az este, a dolgos emberek nyugovóra térnek. Az ősz a művészetek kedves évszaka. A darab bő termésről számol be, boldogan szedik a gyümölcsöt, Simon a madarászásról, Lukács pedig a nyúlhajtásról énekel. Máris a vadászat témája következik, majd az ősz ,,fénypontja", a szüret. A mulatság végén bordalra gyújt a társaság, sőt vidám ,,hopszaszázás" közepette táncra is perdülnek. A ,,tél" zenéje súlyos, nehéz dallamokkal indul, hidegről, fagyról van szó Simon énekében. Hanna a meleg szobát dicséri, hangulatos fonódalt énekel. Az egész társaság nevetgélve emlékezik meg egy hódításába belebukó grófról. A vidámságot azonban felváltja a szomorúság: az élet, a virágzás után mindig elkerülhetetlen az elmúlás, a pusztulás. Ennek ellenére az ember mindig úrrá lesz a nehézségeken, és - mintha mégis vallásos témájú darab lenne - Ámennel zárul Az
Link


Komplett mű: Link

Tél: Link
 
 
0 komment , kategória:  Haydn  
Joseph Haydn
  2014-12-17 20:30:27, szerda
 
  Joseph HaydnFranz Joseph Haydn (Rohrau, 1732. március 31. - Bécs, 1809. május 31.) osztrák zeneszerző, karmester, operaimpresszárió, énekes és zenetanár, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere, a klasszikus szonátaforma tökéletesítője, a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálója. Egyszerű bognár fiaként látta meg a napvilágot. Édesapja amatőr zenész volt, aki szívesen zenélt saját maga szórakoztatására, így Haydn már kiskorában kapcsolatba került a zene világával. Szülei eredetileg egyházi pályára szánták, de egyik rokonuk rábeszélésének engedve elküldték Hainburgba zenét tanulni. Itt figyelt fel a jóhangú fiúra a bécsi Szent István-dóm karnagya, aki aztán felvette a templom kórusiskolájába. Így került Haydn Bécsbe, ahol lehetősége volt megismerkedni a korszak zenei újdonságaival, az akkor népszerű zeneszerzők munkásságával.

1749-ben hangja mutálása miatt kitették a kórusból, s ezután hónapokon keresztül alkalmi munkákból élt. Pietro Metastasióval bérelt lakást, aki beajánlotta Nicola Porporánál. Így Haydn rövid ideig a híres mester segédje lett, akitől alkalma nyílt elsajátítani a zeneszerzés fortélyait. 1750-ben a fiatal zeneszerzőnek alkalma nyílt bemutatkoznia a színházi életben is, ennek köszönhetően népszerűsége látványosan megugrott. 1759-ben Karl Joseph Morizon (1717-1783) gróf szolgálatába lépett, majd a következő évben megnősült. 1761-ben az Esterházy-udvar alkalmazottja lett mint másodkarnagy, majd Johann Georg Werner halála után első karnagy lett. Haydn vezette az udvari zenekar mellett az udvari operatársulatot, valamint ő vezényelte le a herceg napi kamarazenéléseit is. 1766-tól Esterházy Miklós egyre gyakrabban tartózkodott Fertődön, így Haydn kiszorult a bécsi zenei életből.

Az 1770-es évek végén viszonyt kezdett Luigia Polzelli énekesnővel. Az 1780-as évek közepén ismeretséget kötött Wolfgang Amadeus Mozarttal, akinek művészetéről mindig nagy tisztelettel nyilatkozott. 1790-ben meghalt Pompakedvelő Miklós herceg, így Haydn nagyobb szabadságra és mozgástérre tett szert. Elfogadta Peter Salomon hegedűművész londoni meghívását, és elutazott a brit fővárosba. Angliában Haydn zenéje nagy népszerűségnek örvendett, a mester koncertjei nagy sikereket arattak. Haydn ekkor komponálta a 12 londoni szimfónia első hat darabját. A következő év áprilisában tért vissza Bécsbe, ahol tanítványául fogadta a fiatal Beethovent, aki azonban végül más zenetanár után nézett. Haydn felismerte Beethoven zenei tehetségét, és ennek hangot is adott. A következő évben visszatért Londonba, ahol újabb sikeres hangversenyeket adott, megírta a londoni szimfóniák utolsó hat darabját. A királyi család szerette volna rábírni, hogy telepedjen le végleg Angliában, de Haydn visszatért Bécsbe, ahol utolsó éveit töltötte. Megírta két német nyelvű oratóriumát: A Teremtést és Az évszakokat. Mindkettővel nagy sikereket aratott. Közben azonban egyre romlott egészségügyi állapota, egyre gyakrabban gyötörte reumás lábfájása, amelynek következtében egy idő után házhoz kötötten élt. Közben fokozatosan megszűntek a kötelezettségei a hercegi udvarban. 1809-ben nagyon letörte az osztrákok veresége a franciákkal szemben. Május 26-án rosszul lett, orvosa már nem tudott rajta segíteni, és 31-én meghalt.
Link

Munkásságáról még itt olvasható: Link

 
 
0 komment , kategória:  Haydn  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 717 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 76
  • e Hét: 432
  • e Hónap: 3333
  • e Év: 3333
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.