Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 370 
Balaton őszi képek
  2018-10-26 16:27:56, péntek
 
  Alsóörs 2018.10.26 délután
.......Balaton őszi kép
....... 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Tihany - Moszkva - Várpalota
  2018-10-13 20:54:58, szombat
 
  Milyen messzire utazott a tihanyi levendula, és milyen eseményen vettünk részt? Éva folytatja a mesélést
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Különleges videók a Balatonról
  2018-09-24 18:55:46, hétfő
 
  Különleges videók a Balatonról itt megnézhető Link  
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Bátraké a légtér
  2018-09-08 19:07:28, szombat
 
  Káprázatos videók : skydiving a Balaton felett.
Augusztus végén tartották a helikopteres-ejtőernyős (skydiving) tábort a Balaton déli partján, ott készültek ezek a hátborzongató, ugyanakkor elképesztően jó hangulatú videók.

- Koalas 2018 Balaton tape 2 videó Link

- Koalas 2018 Balaton tape 1 videó Link

- Koalas 2018 Balaton tape 3 videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Séta út a tóra
  2018-09-05 17:42:48, szerda
 
  Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Matula, Tutajos és Bütyök nyomában
  2018-09-01 23:01:52, szombat
 
  2018. szeptember 1. szombat 18:33
A zalavári Vársziget, szívében a Kis-Balaton Házzal számtalan élményt kínál az idelátogató gyerekeknek és felnőtteknek. Akár egy balatoni nyaralás első nap programjaként, akár egy verőfényes nap élményeinek megkoronázásaként.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Evezés a naplementében
  2018-08-17 16:03:05, péntek
 
  A balatoni naplementék ezernyi árnyalatát festők és fotósok igyekeznek megörökíteni, mi megmutatjuk, milyen a látvány esti evezés közben.
Ha a Balaton déli partján nyaralunk, az északi part hegyei mögött lebukó napkorong mesebelivé varázsolja a tájat. Megmutatjuk, milyen egy kora esti SUP kirándulás Fonyódról indulva.
Naplemente idején a felfújt deszkákon evezni felér egy meditációs tréninggel. A hullámok hangja, a víz közelsége és körülöttünk levő hegyek annyi energiával töltenek fel, hogy reggelig a vízen maradnánk.
Nappal sem utolsó a látvány, amit Fonyódról látunk, szinte karnyújtásnyira van Badacsony, pedig legalább 5 km a túlpart.
Bővebben Link

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Halál a strandon:
  2018-08-14 18:43:53, kedd
 
  ...... .............


A parton felforrósodott testtel vízbe ugrani pillanatnyi döntés. Szervezetünk ugyanilyen gyorsan kap sokkot a hideg víztől, az ember elveszti cselekvőképességét, és ott vége is mindennek. A jelenséget leginkább hirtelen halált okozó szív ritmuszavarnak nevezhetjük.
Mindegy milyen évet írunk, nyáridőn, strandszezonban egyre-másra érkeznek a hírek: egy ember vízbe ugrott, elmerült és azóta keresik. Értelmetlen, feldolgozhatatlan halál, főként akkor, ha úszni tudó, makkegészséges fiatalokról van szó, ráadásul naponta elhangzik a figyelmeztetés, miszerint felhevült testtel senki ne vesse magát a vízbe. Mert ,,megáll a szíve" - tudjuk ezt jól laikusként is, annyiszor hallottuk. Mégis, mi történik ilyenkor ott a víz alatt abban a néhány másodpercben? Hogyan kerülhetjük el, és kinek kell fokozottan ügyelnie?
- Dr. Vaskó Péter kardiológust, belgyógyászt, a Kardio Központ orvosát kérdeztük.
A vagus-hatás
Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy belső szerveink szabályozását két egymással ellentétes hatást kiváltó terület, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer végzi. Utóbbi többek között lassítja a szív működését, a vérnyomást, mélyebb lélegzetvételt idéz elő, míg előbbi ezeket serkenti, gyorsítja.
Amikor testünk hideg vízzel érintkezik, a paraszimpatikus idegrendszer az úgynevezett vagus-hatással reagál: hirtelen és erőteljesen lecsökkenti a szív frekvenciáját és mély belégzést okoz
- magyarázza Vaskó doktor.
Mindenkit loccsantottak már nyakon nagy melegben hűvös vízzel, vagy legalább guggolt bele a medencébe, tehát ismerős, amikor az izmok összerándulnak, ,,hááááá..."-hörgéssel hosszan és mélyen áramlik a tüdőbe a levegő. Ez a vagus-hatás, csak ez után következik kinek - kinek vérmérséklete szerint a sikoltás vagy szitkozódás. Cselekvésképtelen a víz alatt.
Amikor valaki napon felforrósodott testtel átmenet nélkül ugrik vízbe, a vagus-hatás oly hirtelen és erős, hogy szervezete sokkot kap. A szívműködés a másodperc tört része alatt drasztikus mértékben lelassul, ebből nagyon gyorsan végzetes szívritmuszavar alakulhat ki, ami vagy azonnali eszméletvesztéssel, vagy bénulással jár, de mindkét esetben cselekvésképtelenné teszi az illetőt a víz alatt. Annyira gyorsan, hogy esélye nincs bármilyen módon még egyszer a felszínre emelkedni.
A reakció természetesen nem mindig ennyire végletes, nyilvánvalóan nem hal meg mindenki, aki forró testtel hideg vízbe ugrik, sőt. De magas a kockázat, és amikor egészséges, fiatal embert veszítünk el ily módon, az esetek túlnyomó többségében fent említett szívritmuszavar következményei vezetnek a halálhoz.
Kiérlelt terminus technikusa nincs a jelenségnek, kívülállóként hirtelen szívhalálnak neveznénk, de ez szakmailag nem helyes, a fogalom mást takar. A kardiológus szerint talán így lehetne a legpontosabban megfogalmazni: hirtelen szívritmuszavar okozta halál.
Minimális odafigyelés
Tragikus és szomorú, hogy évről évre még mindig többen életüket vesztik emiatt, mikor nagyon pici elővigyázatossággal megelőzhető lenne. Vaskó Péter szavai mindenkinek ismerősen csengenek, tessék megfogadni a tanácsokat.
Vízbe merülés előtt vizezzük be a testünket, főleg az arcot: utóbbi segít legtöbbet a vagus-hatás tompításában. Vizezzük, hűtsük a szívtájékot, a főbb ereket a nyak nedvesítésével, a karok vízbe lógatásával.
Általánosságban is mindig fokozatosan ereszkedjünk medencék, folyók, tavak, tengerek vizébe.
Hiába 25-26 fokosak, akkor is túl hidegek a túlhevült szervezetnek. Idősebb, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek számára különösen fontos az elővigyázatosság: ugyanez a jelenség számukra még veszélyesebb.
Szaunából a jeges folyóba
A végére hagytuk talán leglaikusabb, de annál érdekesebb kérdésünket: ha a magyar kánikulában végzetes lehet még a ,,langymeleg" Balatonba is beugrani, miként élhetik túl északi népek fiai, akik a 90 fokos szaunából egyenesen a jeges vízbe vetik magukat?
Nyilvánvalóan velük is történhet baj, de érdekes módon őket épp a ,,túlfűtöttség" védi. A testük annyira meleg, ráadásul nedves is, hogy a legfeljebb négy fokos víznek is idő lehűteni. Ez pedig elég ahhoz, hogy a jelenség ne alakuljon ki életveszélyt okozó drasztikus hirtelenséggel.
Kiemelt képünk illusztráció: Fürdőzők a balatonmáriafürdői strandon 2015. júliusában (Fotó: Varga György / MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Bulit szervezhetünk, de az igazi örömöt Jézus adja
  2018-08-13 23:33:13, hétfő
 
  Acamps Nyári Fesztivál a Balatonnál
2018. augusztus 13. hétfő 17:57
Táborozást, zenét és élményeket sok fesztivál kínál szerte Európában. De egy teljesen új életet? Az Acamps Nyári Fesztivál, amelyet augusztus 8. és 12. között első alkalommal szervezett meg nemzetközi szinten a brazil alapítású Shalom Katolikus Közösség Révfülöpön, nem kevesebbet ígért ennél. Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Akadnak, akik kocsikban alszanak, a Balatonnál
  2018-08-07 10:09:48, kedd
 
  Kovács Angel Marianna ÚJSÁGÍRÓ. 2018. 08. 07. 07:48
A hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága, kedvez a forró nyár a balatoni szállásadóknak is - derül ki a szállás, kemping- és strandüzemeltetők MTI-nek adott nyilatkozataiból.
Az idén akár kétjegyű is lehet a vendégforgalom növekedése a Balatonnál - mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn. A 23 tagszervezetet, illetve közel 3 ezer turizmusban érdekelt balatoni vállalkozót tömörítő szervezet elnöke szerint rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek a magán szálláshelyek, így a tótól távolabbi települések is jobban részesülhetnek a turizmusból. Tapasztalatai szerint nagyon nehéz most szállást találni a Balatonnál. Akadnak, akik kocsikban alszanak, vagy sátrat vernek fel a kocsijuk mellé -tette hozzá Hoffmann Henrik. A szakember túlzónak nevezte a nyár eleji, munkaerőhiány miatti aggodalmakat, hiszen a vendéglátóhelyek egyre magasabb színvonalon, felkészülten teljesítenek.

Rekord Keszthelyen
A keszthelyi strandok látogatottsága rekordot döntött szombaton, az átlagoshoz képest mintegy 30 százalékkal többen váltottak jegyet -tájékoztatott a Keszthelyi Városüzemeltető Nonprofit Kft. strandüzemeltetésért felelős munkatársa. Csendes Antal elmondta: a 3500 ember befogadására alkalmas Városi Strandon szombaton telt ház volt. A Helikon Strandon, amelyet többnyire a helyiek látogatnak - az átlagosnál mintegy 30 százalékkal többen fürödtek ezen a napon.
Pintér Tamás, Siófok városüzemeltető cége, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy az esőzések miatt a város két fizetős strandjának eddigi forgalma valamivel elmaradt a tavalyitól, de ezt még ellensúlyozhatja, ha augusztusban száraz, meleg marad az idő. A hétvégéken 60 százalékkal több a strandoló, mint hétköznap, főleg hőségriadó idején. A legutóbbi hétvégén csaknem megtelt a 13 500 főt befogadni képes Nagystrand, a PLÁZS - mondta el.
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 370 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 292 db bejegyzés
e év: 4805 db bejegyzés
Összes: 36447 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 28728
  • e Hónap: 61239
  • e Év: 1712002
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.