Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 392 
Mesebeli napfelkelte Badacsonyban.
  2020-04-22 10:56:32, szerda
 
  A fiatalember egyik kedvenc helyén, a Szent György-hegynél együtt ébredt a Nappal, és újra gyönyörű felvételt készített, ezúttal a napfelkeltéről.
Kép linkje Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Minden fókalelkű induló átúszta az öt fokos Balatont
  2020-02-24 09:49:40, hétfő
 
  Senkinek nem kellett feladnia az első nyilvános téli Balaton-átúszást. Vasárnap 12 fókalelkű úszó vállalta a kihívást, hogy az 5 fokos vízben átszelje a Balatont Szántód és Tihany között. Volt, aki 45 percet töltött a téli Balatonban.
A kép linkje Link
...... ........... ...........


Vastag kabátokba burkolózott szurkolók a parton, fürdőruhás férfiak és nők a jéghideg Balatonban. Így nézett ki a vasárnap Szántód révben, onnan vágtak neki a mintegy 1250 méteres távnak az első nyilvános téli Balaton-átúszás résztvevői. Köztük profi versenyzők és többségében amatőrök, akik néhány hónapja kezdték a felkészülést a jeges megmérettetésre. Míg többségünknek a bőven a 20 fok feletti vízhőmérséklet az ideális a Balatonban és még a gondolattal sem szeretünk játszadozni, hogy akár egyetlen percet is el kelljen tölteni a jéghideg tóban, addig az átúszás résztvevői a partról nézve viszonylag könnyedén vették az akadályt és fél óra körüli időeredményekkel szelték át a tavat a két part között.A szervezett téli átúszást keretes szerkezetbe foglalták a felvidéki Pék testvérek. Endre volt az utolsó, aki vasárnap délután csobbant a vízbe, míg Dezső kezdte a sort. Túl a La-Manche csatorna átúszásán és számos extrém teljesítményen a szlovákiai magyar férfi a térdeit mutatta, ahogy azok már akkor cidriztek, mielőtt bement a Balatonba. Nem a félelem, sokkal inkább az adrenalin okozta a remegést. Azt mondta: az úszás előtti pillanatok a nehezebbek, és talán az első néhány méter, amikor a szervezet sokkot kap a hidegtől. Ezt légzéstechnikával küzdik le a jeges úszók. - A vízben a jeges úszó már csak magával foglalkozik, nem a körülményekkel, akkor már nincs az a felfokozott hangulat mint előtte, ami olyan mint a lámpaláz - magyarázta Pék Dezső, akinek kevesebb mint fél órára volt szüksége ahhoz, hogy átszelje a Balatont Szántód- és Tihany rév között. Tavaly márciusban a budapesti Zimányi András volt az első, aki télies körülmények között tette meg ugyanezt a távot. Szinte extázisként élte meg, hogy sikerült teljesíteni a kihívást, ezért arra gondolt, hogy ezt másoknak is át kell élnie. Zimányi András és barátai tavaly létrehozták a Téli Úszó Sportegyesületet és összehozták az első nyilvános téli átúszást. Érdekesség, hogy a teljesítéshez nincs szükség sok éves tapasztalatra, néhány hónapos felkészülés után már egész jó teljesítményre képes, aki hetente többször is gyakorol. - Néhány edzés után már nagyon komoly eredményeket lehet elérni a hideg vízben. Az úszás már nehezebb a merülésnél, mert az érrendszer a karokban és a lábakban összeszűkül, ezzel is védve a belső szerveket, így a végtagok erőtlenné válnak. Ezt kell edzéssel olyan szintre felhozni, hogy a szervezet tudomásul vegye, hogy a karokra és a lábakra is szükség van - mondta Zimányi András, aki ezúttal nem csobbant, szervezőként a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának mentőhajójában foglalt helyet, onnan figyelte, buzdította és instruálta a jeges őrületben cinkos társakat.
A fizikai mellett az elme edzése is elkelt az indulás előtt. Bercsényi Zoltánra a rajtot megelőzően meditációs testhelyzetben lettünk figyelmesek. Mint kiderült a hipno terapeuta egy rövid önhipnózisban előre lejátszotta, hogy miként fogja átúszni az 5 fokos Balatont. A fiatal fővárosi férfi decemberben döntötte el, hogy kipróbálja a jeges úszást és sikerrel vette az akadályt. Zoltán szereti az extrém kihívásokat, ez vonzotta a téli úszásban, míg a Vegyes Jeges nevet viselő csapat tagjainál főként a hideg terápia egészségre gyakorolt hatása a vonzó. - Az immunrendszernek és az ízületeknek is nagyot jót tesz a hideg terápia, mert sokk éri a szervezet, amire valahogy válaszolnia kell - mondta Szegő Panni, a csapat egyik tagja. A vegyes váltó tagjai arról is meséltek, hogy hideg vizes zuhannyal is lehet edzeni, de akad közülük, aki a saját kerti tavát és egy vízzel teli hordót használ felkészülési terepként.
A téli úszókat a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata kísérte végig a távon, akik szükség esetén közbe avatkoztak volna. Erre azonban nem volt szükség, hiszen mindenki célba ért Tihanyban. A leghosszabb időt, 45 percet Vígh-Nagy Gyöngyi töltötte a vízben. - Fantasztikus rendezvény volt. Nem nagyon találom a szavakat. Csodálatos dolgokat láthattunk ma - mondta zárásként Zimányi András főszervező azzal a végszóval, hogy ,,jövőre ugyanígy, ugyanitt".

A cikkhez tartozó videók itt megnézhetők Link
Bátraké a Balaton
.........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Hidegen légiósok lepték el a jeges Balatont
  2020-02-05 14:08:58, szerda
 
  2019 évi videó Link  
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
109 km/órás szél tombolt Balatonőszödnél 02.04-én
  2020-02-05 14:06:38, szerda
 
  ...... .........


Komoly károkat okozott kedden a vihar a Balaton régiójában is. A déli parton egy méter magas hullámok keletkeztek, sok helyen fák dőltek ki, vagy tetőket bontott meg a szél. A Hidegen Légió elnevezésű tókerülő vitorlástúrára résztvevői az utolsó pillanatban tudtak kikötni. Véget ért a téli vitorlás túra. - Villámlással, dörgéssel érkezett meg február 4-én a délelőtti órákban egy markáns hidegfront, aminek az erősségét mutatja, hogy egy-egy zivatar is ki tudott alakulni a Balaton térségében - mondta a like Balatonnak Dr. Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője.
- A zivatarok mögött betörő hidegfront legerősebb széllökései mag haladták a 100 km/órát. Balatonmáriafürdőn 107 km/óra, Balatonőszödön 109 km/óra, a Kab-hegyen pedig 120 km/óra szélerősséget mértek a műszerek. A Balaton déli partjánál rendkívül nagy hullámzás alakult ki, magasságuk megközelítette az egy métert - tájékoztatott a meteorológus.
Videó Link

A vasárnap Balatonlelléről útnak indult Hidegen Légió vitorlástúra résztvevői is az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetőjétől értesültek arról, hogy kedden viharos szél vethet véget a téli Balaton-kerülésnek. Az előrejelzés pontos volt, az eredetileg négy naposra tervezett túra résztvevői úgy döntöttek, hogy befejezik a hajózást és visszatérnek Balatonlellére.
- A keddi szél megakasztotta a túrát. Reggel időben elindultunk a badacsonyi kikötőből, nehogy baj legyen, de az utolsó hajó mégis nagy ijedtség közepette, a viharban kötött ki - mondta a like Balatonnak Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, a téli túra főszervezője, egyben a Balatont egész éves desztinációként hirdető Balatoni Kör alelnöke.
- Vasárnap és hétfőn gyönyörű időben telt a téli túra, a csapat ellátogatott Balatonfenyvesre, majd Badacsonyba - folytatta Tóth Balázs. - Az idei év újdonsága az a két piknik volt, melyeket a Balaton vízén ringatózva rendeztünk. Vasárnap én főztem a csapatra, hétfőn pedig a Hotel Aura és a Tölgyes Kúria csapata közösen prezentált egy három fogásos ebédet a Luszi hajó fedélzetén.
övőre is megrendezzük a téli túrát, és a gasztronómiai vonalra fogunk ráerősíteni. Olyan gyönyörű fotók készültek, hogy a Tavaszi Regatta idején egy kiállítást rendezünk a BL YachtClubban, ahol bemutatjuk ezeket a képeket - emelte ki Tóth Balázs.
Képen: A Balaton közepén piknikeznek februárban a HidegenLégió túrázói (Fotó: Böröczky Bulcsú)
...... ..........


- Kedden közel 30 esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk viharkároknál - mondta Török Sándor, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője. - Balatonlellére a balatonboglári tűzoltókat riasztották, mivel az erős szél megbontotta egy családi ház tetejét, de rengeteg helyen faágak leszakadása, fakidőlések miatt kellett folyamatosan dolgozniuk a szakembereknek. Tabon az uszoda tetejét, Karádon az iskola tetejét rongálta meg a szél - tájékoztatott Török Sándor.
Balatonrendesen egy fa dőlt a 71-es útra és teljesen elzárta az úttestet, itt a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Veszprémben a viharos szél megrongálta a Bagolyvári utca és a Jutasi út kereszteződésében lévő épületre szerelt óriáskivetítőt, valamit faágak zuhantak a parkoló autókra - írja a Veol.hu.
Szerdán a déli órákban ismét erős szél várható a Balaton térségben, melyek erőssége meghaladja 90 km/órát. A szélvihar az esti órákra mérséklődik.

- Hidegen Légió 2020.02.02 videó Link


Forrás: LikeBalaton
Összeállította: Krausz Andrea
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Szépséges tájaink madártávlatból
  2020-01-16 20:24:22, csütörtök
 
  Csodás tájaink, templomaink, kápolnáink, romjaink, tavaink 1. rész
Videó Link

Somogy ország madártávlatból videó Link

Magyarországi Kastélyok és Kúriák videó Link

Magyarország madártávlatból - Közép-Dunántúl videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
BUÉK 2020: közel hétszázan mártóztak meg a Balatonban
  2020-01-02 11:17:43, csütörtök
 
  ...... .....


Sokan voltak, akik január elsején bátran beszaladtak a vízbe.
Január 1-jén 14 órakor ágyúlövésre indult az immár hagyományos Újévi Csobbanás Szigligeten, amelyen több százan vettek részt, írta meg a veol. Az idei csobbanás volt a 10.. A jubileumi balatoni fürdésre Németországból, Svájcból és Ausztráliából is érkeztek. Az orvosi vizsgálat után mindenki elszántan vethette bele magát a téli Balatonba.
...... .......


A start videón Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Tihany látképe őszi ködben
  2019-12-14 22:45:01, szombat
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Csodás kép a Balatonról
  2019-11-20 18:17:11, szerda
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Piarista vitorlástábor a Balaton zöld sarkában
  2019-07-21 15:33:15, vasárnap
 
  ...... ..........


Piarista - álljon a jelző akár szerzetes, akár tanár vagy diák előtt, nemcsak identitást adó tartalmat hordoz, hanem egy sajátos ízt is. Ennek meghatározó fűszere a vitorlástábor. Július 19-én a balatonberényi táborban jártunk.
Kormányos, a gross, a mancsaft figyeljen a fokra, a schwertet csumára, vigyázz, átcsap a baum. Ejts egy kicsit a vitorlán, ezen a csapáson le tudsz menni - a motoros hajóról Levente ad segítő instrukciókat a vitorlázóknak. De csak módjával, mert versenykör következik. Négy perc visszaszámlálás a rajtig. A távolban a bója, cikázva, félszélben közelítenek.
A gyerekeket bevonzza ez a sajátos nyelv - a német, angol, francia és magyar keveréke -, a bennfentesség érzetét kelti - mondja Zsódi Viktor SchP, a piarista vitorlástábor vezetője.
A Balaton déli partjának legnyugatibb csücskében vagyunk, az úgynevezett zöld sarokban. Az egyik oldalon a Kis-Balaton vadregényes világa, a másik oldalon a tanúhegyek határolta magyar tenger távolba nyúló horizontja.
A piaristák minden nyáron hat turnusba várják ide az ország különböző részeiben működő iskoláikban tanuló diákjaikat. Évről évre februárban nyitják meg a jelentkezést, a helyek órák alatt betelnek. A 2007-ben vásárolt, 2010-re felújított, diákszállás céljaira alkalmassá tett balatonberényi telephelyen kilenc hajó (a legtöbb kétszemélyes Laser Pico, de van három egyszemélyes Laser, egy kalóz és egy flying junior is) várja hétről hétre a huszonhat gyereket, a velük foglalkozó tanárokat és öregdiákokat.
Az elméleti oktatás után máris vízre szállás következik, a gyakorlati elsajátítást motorcsónakról segítik utasításokkal - néhány nap alatt megtanulható olyan szinten a hajózás technikája, hogy már élvezetet jelent a vízen való közlekedés. Látogatásunkkor, a tábor ötödik napján erről tanúságot is tesznek a diákok a reggeli flaute-ban (szélcsend), majd a feltámadó szélben is.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
51. Kék szalag vitorlás verseny a Balatonon videók
  2019-07-19 06:55:39, péntek
 
  Több videó meg nézhető média klikk oldalon I. rész Link

- A Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django haladt át elsőként az 51. Kék szalag Nagydíj balatonfüredi célvonalán pénteken - közölték a szervezők a verseny honlapján.
A Racing Django pénteken hajnali fél egy után pár perccel ért célba. A győztes hajó legénységének további tagjai Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence és Pénzes Botond Kristóf voltak.
...... ......


A Kék szalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet 1934-ben rendeztek meg először. A 155 kilométeres táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre Balatonfüredről indulva.
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 392 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 88 db bejegyzés
e év: 3117 db bejegyzés
Összes: 43611 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1248
  • e Hét: 22085
  • e Hónap: 16323
  • e Év: 953158
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.