Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 374 
Csoda szép naplemente a Balatonon
  2019-03-20 11:27:20, szerda
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Öt dolog, amit tudnod kell a magyar irodalom nagyjairól ....
  2019-03-20 09:48:29, szerda
 
  Öt dolog, amit tudnod kell a magyar irodalom nagyjairól és a Balatonról.
- Tudod, kitől származik a magyar tenger kifejezés? Ezt is eláruljuk!
Előtte azonban elmélyülünk Veszprém megye kincseiben, a Balaton-parti szerelmekben, a tónál és a tóhoz írt költeményekben.
Rengeteg olyan költemény kapcsolódik a Balatonhoz, amelyeket bizonyára Önök is ismernek. Bizonyára régi iskolai emlékeikből még feldereng az irodalom óra, melyen a tanárral hangosan szavaltuk: ,,Jajgat és sír elpusztult reményén / Egy magános árva szív. /Egy magános árva szív. " Csokonaitól, vagy József Attila két balatoni verse is ismerősen csenghet; az 1936 nyarán, Balatonszárszón, az Eta nővére által bérelt panzióban töltött gondtalan, nyugodt napokban született. A hullámok lágy tánca... kezdetűben a beesteledő Balaton nyugalmát szemlélve próbál megbékélni a világgal és magával.
- A másik, a közismert, nagy vers, a Balatonszárszó létösszegző, minimalista, filozofikus remeklése már a közelgő, tragikus véget előlegezi, de ebben még a szörnyűségek csak fenyegető rémekként sejlenek. A vers a József Attila-i tájábrázolások antropomorfizálási technikájának egyik legszebb példája.
- Íróink, költőink nemcsak a Balaton gyönyörűsége miatt, hanem a szerelem miatt is gyakran időztek a megyében. ,,A szerelem sötét verem..."
*
- 1. Balatonfüred híres lakója volt Jókai Mór, aki svábhegyi házából költözött egy időre a Balaton-parti villába, itt írta Az arany ember című regényét 1870 és 1872 között. A 72 éves író titkos viszonyát a 18 éves Grósz (Nagy) Bellával romantikus füredi sétáik leplezték le. Hiába fizette le Jókai a füredi villa cselédeit, kitudódott a dolog. A rokonok próbálták rábeszélni a fiatal színésznőt, hogy hagyja el az írót, ez azonban nem sikerült. Ekkor Jókait kezdték eltéríteni az elhatározásától. Nem jártak sikerrel, a szerelem győzött. Az írófejedelem és a szegény szatócs lánya 1899 őszén összeházasodtak. Az eseményt a közvélemény is óriási felháborodással fogadta. Az idős író viszont boldogan töltötte Bellával élete utolsó időszakát. Jókai Mór balatonfüredi villája ma emlékmúzeum.
- 2. Szabó Lőrinc is a Balatonnál keveredett egy életre szóló szerelmi kalandba. Titkos balatoni hétvégéken és külföldi utazásokon találkozott felesége barátnőjével, a szintén házas Korzáti Erzsébettel. A költő felesége egy versből jött rá férje érzelmeire és öngyilkosságot kísérelt meg. Bár a szeretők ekkor szakítottak, néhány év múlva folytatták a titkos viszonyt. Balatonföldváron találkozgattak, itt írta A földvári mólón című versét. 1949 telén Szabó Lőrinc Hévízen pihent, Erzsébet itt is meglátogatta. A Képzelt képzeleteddel című vers kéziratát a költő levélként küldte el szerelmének. A 25 évig tartó titkos viszonynak Korzáti Erzsébet öngyilkossága vetett véget 1950-ben
- 3. Nagyszerű írónk, Karinthy Frigyes a Balatont, illetve Siófokot is szülőföldjének tartotta. Imádta a fürdőtelep zsivaját, a vendéglők kiskocsmai hangulatát, a kártyázásokat és a kaszinók éjszakai életét. Gyermekeit már a tanév végén leküldte a városba, később csatlakozott ő is. Karinthy sorra járta a déli part szórakozóhelyeit, ahol felolvasóesteket tartott. A család évről évre a Vitéz-panzióban szállt meg. 1938 augusztusában ebben a panzióban érte a halál, agyvérzést kapott. Egész alakos szobra a siófoki Rózsakertben áll, az üdülő falán márványtábla őrzi emlékét.
- 4. Móra Ferenc Balatonföldváron kezdte írni híres regényét, az Aranykoporsót. A csendes, de boldogtalan házasságban élő író Balatonföldváron találkozott a házasodni készülő, 30 éves Kalmár Ilonával. A Kicának becézett nővel Mórának másfél évig tartó, titkos, vad szerelmi viszonya volt. Az író ennek hatására kezdett el erotikus szerelmes verseket írni. Kica a rádióból értesült Móra haláláról, közös titkukat egész életén át őrizte..
- 5. A leghíresebb balatoni tragédia Balatonszárszóhoz kötődik. 1937. december 3-án József Attilát a szárszói pályaudvaron egy tehervonat halálra gázolta. Máig nem tisztázott, hogy baleset vagy öngyilkosság történt. A költő egyébként többször pihent Etus nővérénél a településen. Emlékét ma köztéri szobor és múzeum őrzi a városban.
*
-5+1 Megígértük az elején, hogy eláruljuk, honnan ered a Magyar Tenger kifejezés, bár ennek több tudományos verziója is létezik:
Manapság is forgalomban vannak magyarázatára, keletkezésére különböző próbálkozások, például a Magyar Televízió ,,Főtér" című műsorában (2007. nov. 11-én) a következő hangzott el: ,,Siófok nyaranta a déli part fővárosa. A patinás üdülőhelyen 1878-ban készült az első fürdőház, amelynek feliratáról - Magyar Tenger - terjedt el a Balaton máig is élő elnevezése". A világhálóra is fölkerült. Más idegenforgalmi fórumokon és rádióadókon a költő Pálóczi Horváth Ádám a névadó, pl. MR1 - Kossuth Rádió: ,,Ha a Balatont »magyar tenger«-nek nevezzük, őt idézzük, ő vezette be ezt az elnevezést" (250 éve született Palóczi Horváth Ádám költő, népdalgyűjtő. Vasárnapi újság, 2010. 05. 16. 16:34). A Wikipédián ugyancsak az olvasható, hogy Pálóczi ,,A Hol-mi köteteinek (1-3, 1788-1793) számos versében énekelte meg a Balatont, melyet ő nevezett először »magyar tenger«-nek".
Pálóczi Horváth Ádám felesége révén, akinek Balatonfüreden voltak birtokai, került a Balaton mellé. Az 1783 és 1797 között Füreden élő író és költő, tudós csillagász, földmérő, igazi polihisztor volt, neki köszönhetjük Füred első térképét is. Szintén ő volt, aki elkészítette a Magyar Tudós Társaság tervét. Nyelvünk elhivatott művelője - barátjával, Kazinczyval szemben - azonban a nyelvújításban ortológus. 1785-ben verses levélben üdvözölte Révai Miklóst nyelvi törekvéseiért (RÉVAI 1787). Nyomtatásban is megjelent verses levél az ,,Egy szép Asszony mentsége, kit a Balaton látogatóba menni nem engedett" című (Hol-mi
III.). Felesége, Oroszi Julianna egy ízben félt átkelni Füredről a viharos Balatonon, hogy a szántódi vendégségre eljusson. Ebben említi a kis tenger-t:
"Habjai országunk kisded tengerének
A partokon olyan rémülést szerzének"...

1789. februárjában verses levelet írt Kazinczyhoz (Hol-mi II.), Füredet próbálta vonzóvá tenni a költőtárs előtt. Így dicséri:
"Előtte tengert termesztett, háta megett hegyeket,
Mellyek fákkal kiesítik s szőlőkkel a bérczeket."

- b: Prózában, versben, útikönyvekben számtalan helyen hasonlítják tengerhez a Balatont. A tenger-metafora felbukkanásával foglalkozó két szerző, Lipták Gábor és Zákonyi Ferenc a költőt, Pálóczi Horváth Ádámot (1760-1820) tartotta eleinte az elnevezés alkotójának (LIPTÁK-ZÁKONYI 1957: 3). A szerzők többek között ,,A magyar tenger keresztapja" című cikkükben (ZÁKONYI-LIPTÁK 1956) lelkes nyomozás után azt írják, hogy a költő adta a tónak a Magyar tenger nevet, és hírét elterjesztette az országban. Egy 1787-ben megjelent versében olvasható először szerintük. Zákonyi Ferenc saját - korábbi - állításával ellentétben már 1960-ban idézi Kazinczy néhány sorát, amely Pálóczi elsőbbségét kizárja (ZÁKONYI 1960). 1988-ban kikel a ,,hiedelem" ellen, amely tudatlanul Pálóczitól eredezteti az elnevezést, ,,pedig ez tévedés, mert jó barátja és példaképe, Kazinczy Ferenc már jóval előtte (...) leírta ezt a jelzőt" (ZÁKONYI 1988: 622)

- c: A ,,Magyar ország geographica" Kazinczy első nyomtatásban megjelent műve (KAZINTZY 1775), az akkor 16 éves pataki diák
Magyarország földrajzát választotta témául. E könyv 5. lapján olvasható: ,,a Balaton, melly, mivel igen hosszú, Maré Hungaricum
azaz Magyar Tenger nevet kapott". KAZINCZY utal a kifejezés egy korábbi - latin nyelvű - használatára, valóban latinból fordított a magyar tenger. Mint a szerző már az alcímben említi, munkájának anyaga ,,egynehány fő-Geographusok munkájából ki-szedegetett", nyilván használta Michael Bonbardusnak az ország-ismereti irodalom hagyományaiba illeszkedő latin nyelvű művét. Ebben található ugyanis a latin frazeológia első felbukkanása.

...... ........... ............. ............. ..............

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Légi felvétel a Balatonról
  2019-02-23 09:58:18, szombat
 
  ...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Idén is fenyőfát állítottak a Balaton vizébe
  2018-12-25 23:07:18, kedd
 
  Szigligeten vízbe került a Balaton karácsonyfája.
Karácsonykor strandra menni? Természetesen, hiszen Szigligeten a Balaton vízébe is állítottak fenyőt! Megmutatjuk, milyen lett a Balaton karácsonyfája!
Nem esett a hó, nincs befagyva a Balaton, mára 5 fokot jósoltak a meteorológusok, mondhatjuk azt, hogy strandidő fogadta a karácsonyfa állításra érkezőket Szigligeten. Amíg a bátrabbak nekivetkőztek, mi forralt boroztunk és teáztunk a jégpálya mellett, a gyerekek pedig korcsolyáztak. Ilyet is ritkán látni, fürdőzők és korizók egy időben a strandon. A Balatonnál ez sem lehetetlen!
Én most inkább szaunáznék a lubickolás helyett, már attól hősnek érzem magam, hogy belenyúlok a vízbe, de lelkesen szurkolok a partról. A víz 2 fokos. Legalább nem jeges.
Idén már hetedik alkalommal állítanak karácsonyfát a Balaton vizébe a szigligeti strandon. A hagyomány ötletgazdája Balassa Balázs polgármester, aki az újévi csobbanás beharangozására találta ki, hogy legyen karácsonyfa állítás is, így van miért beúszni január első napján a fürdőzőknek. Ahogy mondja, Szigligeten van a Balaton vára és a Balaton karácsonyfája is.
Valóban különleges, hogy egy feldíszített fa nem a városközpontban, vagy a parton pompázik, hanem a vízben, ráadásul Szenteste napján maga polgármester és fia, Dániel viszik be a Balatonba.
...... ............


Fel lehet készülni egy ilyen csobbanásra?
- Nincs különösebb titok. Egy egészséges embernél lélekben dől el, hogy bele tud-e menni a vízbe. Most szerencsénk van, nincs befagyva Balaton, nem is jéghártyás, ideális a fürdőzésre-nevet a polgármester úr. - Persze, az a százezernyi gombostű, ami ilyenkor szúrja a bőrünket, nem hiányzik minden nap. De nem veszünk fel neoprén ruhát, nincs szükség különösebb rákészülésre sem. Fürdés előtt néhány percig már szoktatjuk magunkat a hideghez, nekivetkőzünk, és lehűl a testünk. A vízben mozgásban vagyunk, nem fázunk meg. Sőt, azt vallom, aki megmártózik majd újév napján velünk a Balatonban, az egész évben egészséges marad, mert a szervezete erősödik, és ellenáll a megfázásnak. - Már korábban levertük a tartócölöpöt, amibe a fa kerül, így a hullámok nem sodorják el, és egészen újév napjáig a helyén marad a karácsonyfánk. Ekkor az Újévi csobbanás leggyorsabb versenyzői hozhatják majd partra.
...... ..........- Nézzük, hogy került a vízbe a feldíszített fa: Videó Link
Videó 2 Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Balaton őszi képek
  2018-10-26 16:27:56, péntek
 
  Alsóörs 2018.10.26 délután
.......Balaton őszi kép
....... 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Tihany - Moszkva - Várpalota
  2018-10-13 20:54:58, szombat
 
  Milyen messzire utazott a tihanyi levendula, és milyen eseményen vettünk részt? Éva folytatja a mesélést
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Különleges videók a Balatonról
  2018-09-24 18:55:46, hétfő
 
  Különleges videók a Balatonról itt megnézhető Link  
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Bátraké a légtér
  2018-09-08 19:07:28, szombat
 
  Káprázatos videók : skydiving a Balaton felett.
Augusztus végén tartották a helikopteres-ejtőernyős (skydiving) tábort a Balaton déli partján, ott készültek ezek a hátborzongató, ugyanakkor elképesztően jó hangulatú videók.

- Koalas 2018 Balaton tape 2 videó Link

- Koalas 2018 Balaton tape 1 videó Link

- Koalas 2018 Balaton tape 3 videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Séta út a tóra
  2018-09-05 17:42:48, szerda
 
  Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Matula, Tutajos és Bütyök nyomában
  2018-09-01 23:01:52, szombat
 
  2018. szeptember 1. szombat 18:33
A zalavári Vársziget, szívében a Kis-Balaton Házzal számtalan élményt kínál az idelátogató gyerekeknek és felnőtteknek. Akár egy balatoni nyaralás első nap programjaként, akár egy verőfényes nap élményeinek megkoronázásaként.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 374 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 321 db bejegyzés
e év: 2077 db bejegyzés
Összes: 38784 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1404
  • e Hét: 10914
  • e Hónap: 39597
  • e Év: 316586
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.