Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
Kitört a Sinabung vulkán Indonéziában.
  2018-02-20 21:30:14, kedd
 
  Kitört a Sinabung vulkán Indonéziában. A tűzhányó 2010-ig nyugvó állapotban volt, de azóta négyszer is működésbe lépett. A vulkán közel ötezer méter magasságba lövellte ki magából a hamut és a füstöt. Úgynevezett izzó felhőket is a láttak a vulkán lejtőinél, amelyek aztán tovább sodródtak.
A rétegvulkán először 2010-ben tört ki, amikor is az egyik robbanás során két ember meghalt. A négyszáz évig alvó tűzhányó 2014-ben további 16 ember ember haláláért volt felelős.
Az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség szerint eddig még nem jelentettek sem halálesetet, sem pedig sérüléseket. Harmincezer ember költözött ki a környékbeli otthonából, a nyolc éve kezdődő kitörések miatt.
A Sinabung vulkán egyike az ország három jelenleg is aktív tűzhányójának. Az ország az úgynevezett "Tűzgyűrűn" fekszik, amely a földmozgásokkal kapcsolatos problémákért felelős. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Nem nyugszik a Mayon vulkán
  2018-01-31 16:12:37, szerda
 
  A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot - közölte a helyi vulkanológiai intézet.
Idáig több mint 74 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából a vészhelyzetre kialakított menedékekre. A szakértők attól tartanak, hogy a kitörés akár hónapokig is eltarthat.
A helyi vulkanológiai és szeizmikus intézet tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában intenzív, de szórványos lávakitöréseket regisztráltak. A kráterből felszálló hamu 5 kilométeres magasságig emelkedett, emellett 15 vulkáni földrengést is észleltek.
Az ötös skálán jelenleg négyes erősségű riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban érkezhet egy durva kitörés.
A január 23-ai volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés. A hatóságok akkor azt kérték, hogy mindenki viseljen szájmaszkot, és ne menjen a veszélyeztetett körzetbe.
Sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés, de a hatóságoknak komoly gondokat okozott, hogy a krátertől számított nyolc kilométeres veszélyzónán kívülre szállítsák a helyieket.
Ideiglenes tanulóközpontokat állítottak fel, így a gyerekek továbbra is oktatásban részesülnek, a gazdálkodók állatait pedig szintén kiterelték a vulkántól, hogy a családok számára biztosított legyen a megélhetésük.
A gazdáknak mindazonáltal maguk mögött kellett hagyniuk rizs- és termőföldjeiket, a mezőgazdasági kár két hét alatt meghaladta a kétmillió dollárt.
A Mayon az elmúlt 500 évben megközelítőleg 50 alkalommal tört ki. 2013-ban a feltörő hamu megölt öt hegymászót, akik a figyelmeztetések ellenére másztak a kráterhez.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
A Mount St. Helens 1980-as kitörése
  2017-12-17 21:17:03, vasárnap
 
  A Mount Saint Helens Észak-Amerikában, a Sziklás-hegység területén, a Cascade-hegységben található vulkáni eredetű hegy. A hegyet George Vancouver felfedező nevezte el Alleyne FitzHerbert britt diplomata tiszteletére, aki a Wight-szigeten lévő St Helens falu első bárója volt.

A Mount Saint Helens a kitörés előtti napon
123 évnyi szunnyadás után 1980. május 18-án óriási kitörést produkált, amelynek következtében 62 ember meghalt és 600 négyzetkilométernyi erdő elpusztult. Az explozív folyamat minden tekintetben a dácitos összetételű magmák által vezérelt vulkáni működés jegyeit mutatta.

A Mount Saint Helens 1980. július 22-én.
A vulkán nem felfelé tört ki, hanem oldalirányban. A Mount St. Helens északi oldala teljesen leomlott, a kürtőben lávadóm emelkedett ki. A hegy 401 métert veszített magasságából. A kitörési hamufelhő 25 km-es magasságot ért el. Mintegy 1 km3-nyi vulkáni hamu jutott az atmoszférába, és a levegőbe került kén-dioxid szokatlan színű naplementéket és napkeltéket idézett elő. Az izzó felhő hőmérséklete elérte a 600 °C-ot.

A Mount Saint Helens 1980. május 18-án kitört.
A vulkán kitörése Észak-Amerika addigi legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta. Ma új vulkáni kúp alakul a kráter belsejében. 1982-ben a hegy környékét Nemzeti Vulkánemlékhelynek nyilvánították.

David A. Johnston a Coldwater II. megfigyelő ponton.
David Johnston, aki elsősorban gázméréseket végzett ott ült a vészesen domborodó vulkán oldal előtt 10 km távolságban további adatokat gyűjteni. Május 18. reggelén, helyi idő szerint 8:32.kor aztán bekövetkezett az, amit sejtettek, de nem tudták, hogy milyen erővel fog bekövetkezni. Egyik társa éppen készülődött, hogy felváltsa Davidot, amikor a szeizmográfra nézett. Egy óriási jel jelent meg. Rohant a telefonhoz, hogy hívja Johnstont. Még hallotta David hangját a recsegő telefonon keresztül: "Vancouver! Vancouver! This is it!", aztán csend... Johnston hangjában nem a félelem volt, nem azt mondta, hogy Te jó ég, mindjárt meghalok... Megdöbbenve láthatta, ahogy leszakad a hegy oldala és kirobban egy izzó kőzettörmelékeket és forró gázokat tartalmazó elegy és néhány másodperc múlva elsodorja... "This is it"... Eljött, aminek el kellett jönnie. Ők megtették, amit meglehetett. Adatokat, megfigyeléseket gyűjtöttek, hogy ezek alapján megalapozva tudják figyelmeztetni a lakosságot, hogy itt bármikor bekövetkezhet a katasztrofális kitörés. Az utolsó pillanatig ott voltak.

A Mount Saint Helens 1980. május 18-án
Az Ephrata repülőtér felé tartó vulkáni hamu, Washington 1980. május 19-én.
A Toutle-folyó a Saint Helens-hegység kitörése után elárasztotta a területet, 1980. május 19-én.
Törmelékek a Toutle-folyóban mintegy 20 mérföldre a Mount St. Helens-től, 1980 májusában.
Bob Brown (balra) és testvére, John három lovat próbál megmenteni a a kiöntött Toutle-folyóból.
Bob Brown (jobbra) és John felmászik a vasúti kocsira, két újabb segítővel együtt, feladva az erőfeszítéseket, az életük fontosabb.
A folyók vize felforrt, 1980. május 19-én.
A vulkán kitörés erdőket pusztitott el, 1980. június 8.
A keletkezett kráter, 1980. május 18.
A Mount Saint Helens, 1980. augusztus 22-én.
Sérült felszerelés az Elk Rock déli oldalán, a Mount St. Helens-től északnyugatra, Cowlitz megye, Washington, 1980. június 5-én.
Az egyik mentő teherautó olvadt műszerfala, mintegy 14 km-re északra, a Saint Helens-től, Skamania megyében, 1980. június 18-án.
A Nemzeti Gárda tagja azonosítja az Saint Helens kitörésének áldozatait.
Kidöntött fatörzsek a Mount St. Helens kitörését követő árvizek után, 1980. május 20-án.
A vulkáni hamu borította Yakima város utcáin délután 3-kor már sötétvolt, az emberek maszkot viseltek 1980. május 18-án.
A megszilárdult 2 méter mély sárréteg az 504-es úton, Toutle város közelében.
A kitörés után két nappal hamu és lerombolt fák között, a Szent Helens-hegy közelében egy elpusztult teherautó és egy lánctalpas traktor.
A tizenöt éves Heidi Havens maszkban búcsúzik barátjától a 16 éves Allen Troupot-tól, aki készül felszállni a Spokane City-be tartó buszra, 1980. május 27-én.
Mount St. Helens, röviddel a kitörés után 1980. május 18-án.
Kidöntött fák a Smith Creek-völgy lejtőin, a St. Helens-hegytől keletre, az 1980. május 18-i kitörés után.
Egy betemetett kocsi, 1980. május 20-án, Washington államban.
A kitörés után két nappal, 1980. május 20-án.
Egy washingtoni állami geológus és egy riporter 1981 májusában, közel egy évvel a vulkán felrobbantása után a helyszinen.
A katasztrófában meghalt emberek emlékműve, 2010. május 18-án, Washington államban.
Egy háromdimenziós kép a hegyről. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Az 1906-os San Franciscó-i nagy földrengés
  2017-12-17 20:43:11, vasárnap
 
  Az 1906-os San Franciscó-i nagy erejű földrengés 1906. április 18-án, kedden 5 óra 12 perckor rázta meg az egyesült államokbeli San Francisco városát és Észak-Kalifornia partvidékét. A rengés ereje 7,7 és 8,25 közöttire tehető az MMS-skálán, illetve a legszélesebb körben elfogadott becslés szerint 7,9-es erősségű volt. Epicentruma a nyílt tengeren, nagyjából 3 km-re volt a várostól, közel Mussel Rockhoz. A rengés a Szent András-törésvonal mentén haladt észak és déli irányba egyaránt, 477 km-en keresztül, így Oregontól Los Angelesig, illetve a kontinens belseje felé Nevadáig érezhető volt. A földrengést, valamint az azt követő tűzvészt az Amerikai Egyesült Államokat ért legnagyobb természeti katasztrófák között tartják számon, melynek több mint 3000-en estek áldozatául.

A földrengésnél azonban még pusztítóbb volt a tűz: négy napon és éjszakán át több mint 30 tűz keletkezett: 25 ezer épület vált rommá. Az egyiket egy reggelit készítő asszony okozta: ezt el is nevezték "Ham and Eggs" (,,sonka és tojás") tűznek; volt, ami akkor keletkezett, amikor a tűzoltók épületmaradványokat robbantottak fel, hogy azok tűzgátként szolgáljanak. Egyes vélekedések szerint többen maguk gyújtották fel az otthonukat, üzletüket (vagy annak romjait): ugyanis tűzkárra voltak biztosítva, földrengésre nem...

A fedél nélkül maradt városlakók San Francisco északi felébe, North Beachen és a Golden Gate Parknál, vagy az öböl másik oldalán, Oaklanden és Berkeleyben kerestek menedéket. A biztonságosnak ítélt területeken táborokat alakítottak ki: a több mint 5 és fél ezer kisház 20 ezer ember fogadására volt alkalmas (az ilyen utolsó hivatalos menekülttábort hivatalosan jó egy évvel a földrengés után, 1908 júniusában zárták be).

Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt az 1906-os földrengés. A legfrissebb adatok szerint legalább 3000 ember halt meg a rengések következtében, és további 3 vagy 4 a tüzek során. San Francisco 80%-a romokban volt: a 410 ezres lakosságból 227-300 ezer vált otthontalanná. Az anyagi károk a 2005-ös Katrina hurrikán pusztításához mérhetőek.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Tombol a tűz Kaliforniában
  2017-12-09 20:55:14, szombat
 
  A szükségállapotot rendelt el Donald Trump amerikai elnök, miután Jerry Brown kormányzó levélben kérte erre.
A kiszámíthatatlan széljárás miatt keletkezett erdőtüzek több ezer hektárnyi területen pusztítottak, 439 épület megsemmisült néhány nap alatt - közölték a tűzoltók. A legnagyobb bozóttüzek Los Angelestől északra vannak, de nyugatra is terjednek, Santa Barbara megye irányába.
Csupán San Diego megyében több ezer tűzoltót, hét repülőgépet, 15 helikoptert, katonákat vetettek be a természeti katasztrófa továbbterjedésének megakadályozására és felszámolására. San Diego városától 80 kilométerre északra mintegy 1160 hektárnyi területen ég az erdő, a lángok 85 építményt megsemmisítettek. Hat ember, közte két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett.
Az állam erdészeti hatóságának szóvivőjére jelentette, hogy a Ventura környékén tomboló, Thomas nevű tüzet sikerült a tizedére visszaszorítani helyi idő szerint péntek estére. A tűzoltók segítségére volt, hogy gyengült a hírhedt Szent Anna-szél, ami lehetővé tette többek közt, hogy több repülőgépet vessenek be az oltás során. Közben Ventura közelében rábukkantak a mostani erdőtüzek első halálos áldozatára.
Az erős szél által is táplált Thomas tűz 580 négyzetkilométeres területre terjedt ki. A hat erdő- és bozóttűz elől, amelyek hétfő óta pusztítanak Santa Barbara és San Diego között, sajtóhírek szerint több mint 200 ezer embernek kellett elmenekülnie és ötszáznál is több épület semmisült meg, lakóépületek ezrei maradtak áram nélkül.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Alig látni valamit a szmog miatt Újdelhiben
  2017-11-18 21:27:20, szombat
 
  November eleje óta minden eddigit meghaladó légszennyezettséggel küzd India fővárosa. Az orvosi kamara egészségügyi vészhelyzetet hirdetett Újdelhiben, igaz, ezt eddig is bármikor megtehette volna. A 19 milliós metropoliszban volt, hogy a PM 2,5, azaz 2,5 mikrométer vagy annál kisebb részecskék aránya a maximálisan mérhető köbméterenkénti 999 mikrogramm fölé emelkedett, vagyis a WHO által megállapított legfeljebb 50 mikrogramm légköbméterenkénti egészségügyi határértéket többszörösen meghaladta. A főváros egyik legnagyobb kórháza, a Gangaram főorvosa szerint a novemberi levegő Delhiben olyan, mintha valaki 50 szál cigarettát szívna el egy nap. Bár a hagyományosan rossz fővárosi levegő miatt már korlátozták a gépkocsik használatát, és díjfizetési kötelezettséget vezettek be a városon áthajtó teherautósokkal szemben, ezek láthatóan nem jártak eredménnyel. Sokat segítene, ha a hatóságok betiltanák a tarlóégetést, a Delhi közeli földeken bevett gyakorlat ugyanis nagyban hozzájárul a szmoghoz.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Vietnam tájfun után
  2017-11-10 22:42:30, péntek
 
  Már több mint kilencven halálos áldozata van a szélviharnak. Több tucat embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. A Damrey tájfun a hét végén söpört végig Vietnamon. Az ítéletidőben több mint kétezer lakóház összedőlt, több település víz alá került. Negyvenezer embert kellett kimenekíteni. Vietnamban idén már 12 nagy vihar pusztított. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Már 40 halálos áldozata van a kaliforniai tűzvésznek
  2017-10-15 21:28:53, vasárnap
 
  A kitartó szél miatt gyorsan terjedő tűz szombatra virradó éjjel már felemésztett több épületet Sonoma határában, amikor a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk árkok ásásával. A tüzeknek immár 40 halálos áldozatuk van a tűzoltók szombat esti közlése szerint. Életkoruk 14 és 100 év közötti, de legtöbbjük idős ember volt. Körülbelül 300 embert eltűntként tartanak nyilván, bár a hatóságok úgy vélik, ők mind életben vannak valahol. Mintegy százezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát, legutóbb körülbelül háromezernek Santa Rosa városban, amely 80 kilométerre északra van San Franciscótól. Több mint 10 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, és a levegőből repülőgépek és helikopterek segítik őket. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
13 eddig nem látott kép 9/11-ről
  2017-10-09 21:58:19, hétfő
 
  A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Puerto a Rico Maria hurrikán után
  2017-09-29 21:04:04, péntek
 
  A Maria hurrikán az elmúlt száz év legpusztítóbb vihara volt a régióban, hatására Puerto Rico teljes területén megszűnt az áramszolgáltatás. A forgószél óriási pusztítást okozott; San Juan jelentős részét víz lepte el, rengeteg út járhatatlanná vált az áradások miatt. A vihar számos épületet is megrongált, teljes tetőszerkezeteket ragadott magával. Telekommunikációs problémák merültek fel, napközben időnként telefonálni se lehetett.

Az előrejelzések szerint több hónapig, sőt akár fél évig is eltarthat, amíg a 3,5 millió lakosú szigetországban, mely az Amerikai Egyesült Államok társult tagja, sikerül helyreállítani az áramszolgáltatási rendszert. A Fehér Ház a napokban szövetségi keretet hagyott jóvá a károk enyhítésére. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 490 db bejegyzés
Összes: 37670 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12065
  • e Hét: 80400
  • e Hónap: 283649
  • e Év: 1648559
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.