Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
Florida az Irma hurrikán után
  2017-09-14 21:57:22, csütörtök
 
  Messze van még Florida attól, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba az Irma hurrikán pusztítása után. A kimaradások miatt öt államban közel ötmillió otthon, iroda és vállalkozás maradt áram nélkül.

Az utakon mindenhol hazatérni igyekvő floridaiak próbálnak benzinhez jutni, de ez szinte lehetetlen: az államban kevés a működő benzinkút, mert vagy áram nincs, vagy az üzemanyag-utánpótlás akadozik.

Az evakuált lakosok sok helyen nem költözhetnek haza, főleg ahol a vízvezetékeket a fertőzésveszély miatt nem lehet használni. A leginkább sújtott Florida Keys szigetcsoport délnyugati központjában, Key Westen a legnagyobb feladatot most a törmelékek eltakarítása jelenti az utakról. Aki mégis hazajut, az tikkasztó, párás hőségben mentheti az értékeit a romok között, áram híján ugyanis a légkondicionálók sem működnek. Florida keleti felén a hétvégére sikerülhet mindenhol helyreállítani az áramellátást.

Két nappal a hurrikán áthaladása után az első mentőalakulatoknak végre sikerült eljutni a Keys leginkább sújtott szigeteihez is. Volt, ahol a házak negyede megsemmisült, további 65 százalékuk pedig komoly kárt szenvedett. A szövetségi katasztrófavédelmi szervezet, a FEMA szerint e szigeteken lényegében nem maradt olyan épület, amit a vihar érintetlenül hagyott volna.

A hurrikán egyértelműen Floridát, és azon belül is a Keys-szigeteket sújtotta leginkább, de a félszigeten kezd normalizálódni a helyzet. Ha korlátozott működéssel is, de több reptér már üzemel, és a legtöbb kórház is újra megnyitott.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Havana az Irma hurrikán után
  2017-09-13 20:22:48, szerda
 
  Legkevesebb tízen vesztették életüket az Irma pusztításai következtében Kubában 2017. szeptember 10-én, közölték a szigetország hatóságai, ezzel összesen 38-ra emelve a szélvihar halálos áldozatainak számát a karibi térségben. A kubai polgári védelmi hatóság szerint a hurrikán halálos áldozatai különböző balesetekben vesztették életüket, illetve összedőlt épületek romjai alatt haltak meg, miután nem tettek eleget a Havana, Matanzas, Sancti Spíritus és Ciego de Ávila tartományokban elrendelt evakuálásoknak. A legtöbb halott a fővárosban, Havannában volt, ahol több mint egyméteres árvíz borított több sűrűn lakott városrészt is.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Az Irma hurrikán után
  2017-09-08 20:03:40, péntek
 
  Az Irma továbbra is a legfelső, ötös kategóriába tartozik, 300 kilométer körüli szélsebességgel.

Edouard Philippe francia kormányfő tájékoztatása szerint négy holttestet találtak Saint Martin karibi sziget francia felén az Irma hurrikán elvonulása után. A sziget holland oldalán is van halott.

A kár jelentős, az épületek 95 százalékában kár esett, 60 százalékuk lakhatatlanná vált. Nincs áram, nincs ivóvíz, benzint nem lehet kapni.

Haitin az elrendelt kiürítés kötelező hatályú, de nincs elég rendőr vagy más hivatalos személy, aki a végrehajtást ellenőrizni tudná.

Az Irma továbbra is a legfelső, ötös kategóriába tartozik, 300 kilométer körüli szélsebességgel, de eddig nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy soha nem látott pusztítást fog véghezvinni az amerikai elnök szerint "valaha látott legerősebb hurrikán".

Donald Trump a Fehér Házban újságírók előtt mély aggodalmát fejezte ki hurrikán közeledtével várható katasztrófa miatt. Hozzátette: Florida a lehető legjobban felkészült, "most már csak meg kell várni, hogy mi történik".
Az orkán várhatóan szombaton éri el Florida partjait.

A Vöröskereszt szerint a karibi térségben eddig csaknem másfélmillió embert érintett, 13 halálos áldozatot követelt. Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne szerint a kicsiny szigetországot "teljesen tönkretette" a hurrikán.

Dél-Florida egész területén hurrikánriadó van érvényben. Nathan Deal, Georgia állam kormányzója az állam partmenti vidékein kötelező evakuálást rendelt el.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Milliók menekülnek az árvíz elől Dél-Ázsiában
  2017-09-03 21:00:25, vasárnap
 
  Több mint 1200-an vesztették életüket és legalább 40 millió embert fenyegetnek Indiában, Pakisztánban, Nepálban és Bangladesben a hetek óta pusztító áradások.

A térségben jú­niustól szeptemberig tart a heves esőzésekkel járó monszunidőszak, amely rendszeresen okoz árvizeket és fölcsuszamlásokat. Segélyszervezetek szerint évtizedek óta a legsúlyosabb áradásról van szó.
Az árvíz több falut is elborított, több községet pedig elvágott a külvilágtól. A Nemzetközi Vöröskereszt humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett. Gyorsan az elmúlt évek egyik legsúlyosabb válsága alakulhat ki a térségben.

Hónapokig tart a monszunidőszak Nepálban, Bangladesben és Indiában súlyos élelmiszerhiány alakult ki, a szennyezett árvíz betegségeket okoz - fogalmazott nemrég Martin Faller, a nemzetközi segélyszervezet regionális igazgatója.

Mumbaiban a héten tíz halálos áldozatot követelt a viharos időjárás, amely szinte megbénította a város életét. Vonatjáratok tucatjait törölték, egyes utcákon a gyalogosok derékig érő iszapos vízben gázoltak, számos cég kénytelen volt hazaküldeni a munkásait. Hétfő óta Mumbaira másfél méternél több csapadék hullott.

Két fiú egy rögtönzött tutajon menekül.
Nepálban felfújt traktorbelső segítségével mentették az embereket.
Egy nepáli nő nézi a bejáratig érő vízet.
Egy indiai nő a összeomlott házánál.
Ez a férfi, nem talált száraz helyet, hogy eltemesse az unokaöccsét.
Az apa hátán viszi a gyerekét az elárasztott területen.
Az emberek ivóvízért állnak sorban.
Egy férfi sétál egy elárasztott utcán az Indiai Tripura államban.
Egy ember próbál átkelni a hömpölygő vízen.
Ez az indiai nő próbálja menteni a menthetőt.
Ez a nepáli férfi állataival biztonságos helyet keres.
Menekülés egy házi készítésű tutajon.
Az indiai orrszarvú is veszélyben van.
Humanitárius segélyből evő kisgyerek.
Bangladesiek az elöntött utcán. 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Fotók a portugáliai erdőtűz pusztításáról.
  2017-06-20 22:29:03, kedd
 
  Legalább 57 ember életét vesztette egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton. A tűz megmagyarázhatatlan sebességgel terjed, mostanáig nem sikerült eloltani. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Több sérült állapota súlyos. A számos falut fenyegető tűz okát továbbra sem tudják.


 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Ausztrália, a Debbie nevű orkán után
  2017-04-04 23:03:51, kedd
 
  Az Ausztrálián átvonuló viharfront utáni áradások miatt több tízezer embert kellett evakuálni Új-Dél-Wales-ben és Queensland déli részén. Az ötfokozatú hurrikánskálán négyesbe sorolt Debbie nevű orkán kedden csapott le Queensland partjaira óránkénti 260 kilométeres sebességgel. A vihar hamar elvonult a szárazföldről, de napokig tartó szakadó esőt hagyott maga után, ami áradásokat okozott számos területen. Egyes területeken a havi csapadékmennyiség háromszorosa esett egyetlen nap alatt, emiatt tízezreket kellett kitelepíteni. Az orkán által érintett vidékeken továbbra is 50 ezer otthon van áram nélkül. A kárfelmérésben, segélyosztásban és a romok eltakarításában mintegy 1300 katona vesz részt.

Reuters
Tracey Nearmy / AAP
Tracey Nearmy / AAPIMAGE
Tracey Nearmy / AAP
Tracey Nearmy / AAP
Dave Hunt / AAPIMAGE
Dave Hunt / AAP
Jason O'brien / Getty Images
@ keatj92 / Instagram / Via instagram.com
@thomaskinivan / Instagram / Via instagram.com
Stringer. / Reuters
Tracey Nearmy / AAP / Via instagram.com
@blackgypsybags / Instagram / Via instagram.com
Tracey Nearmy / AAPIMAGE
Dave Hunt / AAPIMAGEJason O'brien / Getty Images
@maddisonrosevine / Instagram / Via instagram.com
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
A bostoni melasz katasztrófa.
  2017-01-17 22:54:54, kedd
 
  Szokatlanul meleg téli idő volt Bostonban 1919. január 15-én. Egy szolgálatba lépő rendőrjárőr, Frank McManus éppen bejelentkezett telefonon az őrsre, amikor olyan hangot hallott, mintha géppuskát sütöttek volna el a közelben, és közben valami rémesen csikorgott. Megfordulva azt látta, hogy egy öt emelet magasságú fémtartály szétreped, és vastag, sötétbarna massza folyik ki belőle, az utcát pedig elönti a cukorgyártás mellékterméke, a melasz.
A viszkózus anyagból mintegy 7,5 millió liternyi folyt ki, az árhullám hét és fél méteres magasságba csapott fel, sebessége elérte az 56 kilométer/órát. A melasz kilencven méter hosszúságban borította be mellmagasságig az utcát. Az ipari katasztrófában összesen huszonegyen haltak meg, másfélszázan megsebesültek.
Az áldozatok felét a melaszhullám vagy a szétrepülő törmelékek ölték meg, másik felük sérülései miatt vagy fertőzésben hunyt el. A hullám erejére jellemző, hogy majdnam kisiklatott egy függővasút-szerelvényt. A balesetet az okozta, hogy a majdnem színültig töltött tartályban elkezdett erjedni az anyag, a képződő szén-dioxid pedig szétvetette a korábban többször is szivárgó, rossz állapotú tárolót.
A sűrű cukorszirup azért okozhat ilyen katasztrófát, mert az úgynevezett nem-newtoni folyadékok közé tartozik, amelyek csak nyomás hatására viselkednek viszkózus folyadékként. Ilyen a fogkrém, a ketchup vagy a tejszínhab, vagy az ipari melléktermékek közül az itthon hírhedt vörösiszap.
A melaszömlés ilyen értelemben veszélyesebb volt, mint egy cunami, mert a hullámnak elég energiája volt ahhoz, hogy épületeket rongáljon meg, és maga a massza elég sűrű volt ahhoz, hogy az áldozatok beleragadjanak. Egyetlen előnye, hogy a vörösiszappal ellentétben a melasz önmagában veszélytelen anyag, nem maró hatású, és nem tartalmaz mérgező anyagokat.
Az ilyen típusú folyadékban szinte lehetetlen úszni - állapítja meg a Scientific American szakírója, Ferris Jabr. A folyadék viszkozitását, sűrűségét, valamint az úszó test vagy élőlény méreteit és sebességét összevetve kapjuk meg az úgynevezett Reynolds-számot. Minél nagyobb a szám, annál valószínűbb, hogy az adott folyadékban úszni lehet. Egy felnőtt ember Reynolds-száma vízben körülbelül egymillió, míg melaszban nagyjából 130. A sűrű masszában továbbá semmi haszna az ismétlődő úszómozdulatoknak, mert a karcsapásokkal csak dagasztjuk az anyagot. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Új-zéland a földrengés után.
  2016-11-14 22:15:52, hétfő
 
  Óriási károkat okozott a 7.4-es erőségű földrengés, ami vasárnap rázta meg Új-Zélandot. Az epicentrum a Déli-szigeten fekvő Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt. A földrengés nemcsak a házakban tett komoly kárt, az utak egy része is járhatatlanná vált. A fotókból jól látszik, mekkora károk keletkeztek a földrengés epicentruma közelében.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Az év, amikor nem volt nyár.
  2016-11-03 21:27:14, csütörtök
 
  A Tambora egy aktív rétegvulkán Sumbawa sziget középső, északi csücskén Indonéziában. 1815-re az alatta lévő magmakamra megtelt, a hegy pedig az idő folyamán 4300 méter magasra nőtt.
Már 1812 óta zaj hallatszott a vulkánból, és gyakran füstöt eregetett. Végül 1815. április 5-én egy közepes erősségű kitöréssel elkezdődött a több napig tartó kitöréssorozat, amelynek során 80 köbkilométer vulkáni anyag szabadult ki a légkörbe.
A vulkánkitörési indexen hetes szintet ért el, ezzel a legnagyobb kitörés lett Taupo 181-es kitörése óta. Összesen mintegy 150 milliárd köbméter kőtörmelék, vulkáni hamu, és egyéb anyag szabadult fel. A Tambora-hegy több mint ezer méterrel lett alacsonyabb.
A kitörés mintegy 60 000 ember halálát okozta a területen, de hatása az egész bolygón érezhető volt. A hamu több évig a légtérben maradt, meggátolva, hogy a Nap sugarai elérjék a földfelszínt. Mindez az egyik leghidegebb periódushoz vezetett a már amúgy is elég fagyos kis jégkorszakon belül.
A nyár gyakorlatilag megszűnt létezni, a telek szokatlanul hidegek voltak. A jelenség mezőgazdaságra gyakorolt hatása óriási volt, milliók éheztek a Föld minden részén a vulkánkitörés következtében. 1816, a kitörés utáni év úgy vonult be a történelembe, mint "az év, amikor nem volt nyár".
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Az egyik legsúlyosabb légi szerencsétlenség
  2016-09-13 21:32:33, kedd
 
  A Föld egyik legsúlyosabb, légi bemutatón bekövetkezett szerencsétlenségként tartják számon a 28 éve, a németországi Ramsteinben történt légi balesetet, mely 70 halálos áldozatot követelt.
1988. augusztus 28-án a rheinland-pfalzi Ramsteinben található amerikai légitámaszponton épp légibemutatót tartottak, melyet 300- 350.000 embert kísért figyelemmel a helyszínen. Az olasz műrepülőalakulat, a Frecce Tricolori 10 gépéből azonban a második - átszúrt szív elnevezésű - alakzat végrehajtása közben három összeütközött a levegőben. Az ütközés rendkívül alacsony, 40 méteres magasságban történt, amikor a köteléket keresztező egyik gép összeütközött két másikkal. Az egyik - kigyulladt és összeroncsolódott - repülőgép a nézők közé zuhant, amelynek következtében 67 ember veszítette életét, többszázan súlyosan megsérültek, és a három érintett gép pilotái is azonnal belehaltak az ütközésbe.
A szerencsétlenség oka a felvételek alapján minden bizonnyal az volt, hogy a készülő alakzatot keresztező repülőgép a tervezettnél 4 másodperccel előbb manőverezett, ezenkívül a kelleténél sokkal alacsonyabb magasságban, és túl közel a kötelék többi gépéhez. A mentésben némi fejetlenség és pánik volt tapasztalható, amelynek hiányában az utólagos vizsgálatok szerint több emberéletet tudtak volna megmenteni a német hatóságok.
Ramsteinben azóta sem rendeztek légiparédét, és számos olyan intézkedést hoztak az országban, amely szigorítja a hasonló bemutatók szabályait (egyáltalán nem lehet például közönség fölé beérő manővereket végrehajtani).

A balesetet követően létrejött a Rammstein együttes, a banda Rammstein című száma a tragédiára való megemlékezés. Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1439 db bejegyzés
Összes: 36696 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3304
  • e Hét: 51077
  • e Hónap: 286800
  • e Év: 3745028
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.