Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 82 
Pusztító özönvíz Japánban
  2018-07-11 19:49:35, szerda
 
  Tokió. Már több mint 110 halálos áldozata és 80 eltűntje van a heves esőzéseknek Japánban, miközben tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az áradások és földcsuszamlások miatt.

Bár a csütörtök óta szüntelenül zuhogó eső már elállt a szélsőséges időjárás által leginkább érintett nyugati és középső régiókban, a japán meteorológiai szolgálat további földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetett. Az agrártárca úgy tudja, hogy eddig legalább 238 földcsuszamlás történt 28 prefektúrában. Az utóbbi évtizedekben nem volt példa ilyen sok halálos áldozattal járó ítéletidőre, és az áldozatszám lehet még nagyobb is. Utoljára a 2011-ben Fukusimára lesújtó cunami volt ennél súlyosabb természeti csapás. Az ítéletidő egy kifulladóban lévő tájfun és egy szezonális esős front összeolvadásával alakult ki. Japán egyes területein annyi eső esett a hétvégén 2-3 óra alatt, amennyi máskor egy teljes hónap alatt.

A japán polgári védelmi hatóságok a földcsuszamlás- és árvízveszély miatt 19 prefektúrában összesen 5,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonukat, és keressenek menedéket. Sokan azonban otthonukban rekedtek. Csak Okajama prefektúrában több mint ezer ember kényszerült menedéket keresni a háztetőkön, miután az ár elöntötte az utcákat a közeli Oda folyó három gátjának átszakadása után. Mabicso körzetben mintegy 1200 hektárnyi földterület és 4600 otthon került víz alá. Jelentések szerint körülbelül 23 ezren tartózkodnak evakuációs központokban. A japán rendőrség, tűzoltóság, az önvédelmi erők és a parti őrség mintegy 73 ezer tagja vesz részt a mentési munkálatokban, és a kormány pénzügyi segélyt folyósít a szélsőséges időjárás sújtotta önkormányzatoknak. A járhatatlan utak mellett sok helyen a vasúti közlekedés is leállt; tegnapig 13 vasúttársaság 37 útvonalon függesztette fel a vasúti közlekedést Japán nyugati felén.

A hétvégén 11 prefektúrában, összesen 267 ezer otthonban tapasztaltak áramkimaradást. Abe Sindzó japán miniszterelnök lemondta a hétre tervezett európai és közel-keleti útját, és felkeresi a katasztrófa sújtotta helyszíneket. (MTI)

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Újabb vulkánkitörések fenyegetik Guatemalát
  2018-06-19 17:18:05, kedd
 
  A tudósok katasztrófahelyzetet emlegetnek. A helyieknek nemcsak a hamutól és a lávától, hanem az iszapártól is félniük kell.

A helyi vulkanológiai intézet jelentése szerint a Pacaya és a Guatemalavárostól 110 kilométerre nyugatra található Santiaguito is vulkáni tevékenységet mutat. Ezért a tudósok azt javasolták a guatemalai katasztrófavédelemnek, hogy adjanak ki riasztást, hiszen a hegyről megindult
iszapár mindent le fog tarolni, ami az útjába kerül. Az intézet jelentése szerint a két hete kitört Tűzvulkánból most is naponta 5-7 gyenge vagy közepes robbanás hallatszik. A hamu még mindig beborítja a környéket. A Santiaguitón hasonló aktivitás tapasztalható. A Pacayából szintén hamu száll az ég felé, és a hegy egyik lejtőjén lassú lávafolyam indult el. A Tűzvulkán két héttel ezelőtti kitörésében 110 ember halt meg, és 197-en eltűntek.

forrás: origo


 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Kitört a Fuego vulkán Guetamalában
  2018-06-06 20:52:47, szerda
 
  Ismét aktivitást mutatott a guatemalai Fuego (tűz) vulkán. Egy robbanást követően láva folyt le a déli oldalán. A hatóságok hat faluból evakuálták a lakosságot.
A vulkán vasárnap tört ki, a közeli településeket teljesen belepte a hamu és a vulkanikus törmelék. Eddig 79 áldozatot találtak meg, félő ugyanakkor, hogy a halottak száma még emelkedni fog. Jelenleg mintegy 200 embert eltűntként tartanak nyilván. Az országban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.
Guatemala nemzetközi segítséget kapott. A sérültek ellátásában mexikói orvosok segítenek, három gyermeket pedig az Egyesült Államokba szállítottak gyógykezelésre.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
A Mont Pelée kitörése
  2018-05-19 06:59:01, szombat
 
  A Mount Pelée-tűzhányó a Karib-tengeren található, Martinique szigetén. A vulkántól mintegy hat kilométerre délre helyezkedett el St. Pierre városa, amely egy évszázaddal ezelőtt a sziget fővárosa volt. A kitöréskor a városban tartózkodók száma megközelítette a 30 000 főt.

Saint Pierre a kitörés előtt
Ez a főváros szűnt meg létezni 1902. május 8-án reggel, 7 óra 52 perckor. A város teljes lakossága elpusztult az elképesztő erejű kitörésben. Mindössze két ember maradt életben, a csodával határos módon. A további szemtanúk, akik szerencsésen átvészelték a katasztrófát, a város kikötőjében horgonyzó hajókon tartózkodtak. De mi történt akkor reggel és miért pusztult el ennyi ember? A nagy robbanás előtt a vulkán ugyanis többször figyelmeztetett...

A kitörés
A vulkán, amelynek magassága 1397 méter volt, egyszer már működött 1851-ben. Az akkori aktivitás nem sok gondot okozott, mindössze egy kis kitörés zajlott le, gyenge hamuszórással. A vulkán újraéledésének jeleit 1902. március 23-án észlelték először. Egy felderítőcsoport megmászta a hegyet, s amint a kráterbe néztek, megpillantottak egy másik, apró krátert, amelyben egy pocsolya terpeszkedett. A kis kráterből több helyen is kénes gázok törtek elő. A kráter neve Etang Sec (azaz Száraz Tengerszem) volt, s ez lett a későbbi kitörés centruma.

A kitörés
A vulkán április vége felé egyre aktívabbá vált. Gyakori robbanások, hamu- és kőzetkitörések követték egymást. Április 27-én újabb kutatócsoport indult, hogy megvizsgálja a vulkánt. Az Etang Secben a pocsolya helyén már egy tavat találtak, amelynek egy kis szigete is volt: egy fejlődő vulkáni kúp.
A kitörések tovább folytatódtak és egyre hevesebbé váltak. A fővárosra hamueső szállingózott, és csípős kénes gázok terjengtek a levegőben. Ezek töménysége néha már olyan szintet ért el, hogy sokan nedves zsebkendővel az arcukon közlekedtek. Május 3-án már gyakori és hangos robbanások borzolták az emberek idegeit. A lehulló hamu ekkor már olyan sűrű és vastag volt, hogy a korabeli beszámolók szerint az utcán elnyelte a lovas kocsik kerekeinek zaját.

St Pierre maradványai
Május 5-én aztán bekövetkezett az, ami már megjósolható volt az előjelekből. A felfelé nyomuló izzó magma szinte forrásig hevítette a krátertó vizét. A tó vize kizúdult a Riviere Blanche völgyébe, és elsöpört egy cukorgyárat, amely a tengerparton feküdt a vulkántól 5-6 km-re. A kiömlő forró víz 90 km/órás sebességgel száguldott végig a folyó völgyén, s közben hatalmas kőzetdarabokat, földet, sarat ragadott magával. A törmelékár a tengerre kiérve akkora hullámokat keltett, hogy elsüllyesztett egy jachtot, mindenkit elpusztítva a fedélzetén.
Ezt már komolyan vették St. Pierre lakosai, és sokan közülük megpróbálták elhagyni a várost. Ez azonban nem volt ínyére a város vezetésének. A szigeten május 10-ére írták ki a választásokat, és a részvételi hiány miatt aggódó politikusok létrehoztak egy bizottságot, melynek feladata a lakosság megnyugtatása volt. Egyes újságokban olyan nyilatkozatok jelentek meg, amelyek szerint a Mt. Pelée nem jelent nagyobb veszélyt a városra, mint a Vezúv Nápolyra. Bár ez meglehetősen kétértelmű megjegyzés volt, mégis azok a cikkek voltak többségben, amelyek a maradásra buzdítottak. Sajnos, a környező településekről is éppen itt kerestek menedéket az emberek, így a városban tartózkodók száma a pusztulás idején elérte a 30 000 főt.
1902. május 8-án reggel 7 óra 52 perckor aztán bekövetkezett a végzetes kitörés. Hogy pontosan mi történt aznap reggel, azt azóta sem tudjuk. Az egyik legmegbízhatóbb leírás egy francia csillagásztól származik, aki a várostól távol, egy magaslaton tartózkodott a katasztrófa idején. Ő két egymást követő robbanást figyelt meg.

1902. május 27.
A második robbanás felhője nagy sebességgel rohant a város felé. Furcsa mozgása volt, mivel szorosan a talaj felett haladt, miközben felfelé is egyre terjeszkedett. A megfigyelés szerint a gáz és törmelék keveréke igen sűrű volt. A páratlan jelenséget számos elektromos kisülés tarkította. Az ilyen ún. izzófelhő addig ismeretlen volt a tudomány számára. A hegy a későbbiek során még több hasonló kitörést produkált, így az ilyen jellegű működést Pelée-típusúnak nevezték el - amelynek egyetlen igazi jellegzetessége az izzófelhő.
A tomboló erőket jól illusztrálja, hogy összecsavarodott vastömbökről, háromtonnás leszakított szoborról, kötélszerűen összecsavart vasgerendákról szólnak a beszámolók. Mivel a fizikai pusztítás nem volt egyenletes, magyarázatot kellett találni arra, minek köszönhető a 100%-os halálozás. Kiderült, hogy a viharosan érkező forró gáz volt a bűnös. A városra ömlő tüzes gáz hőmérséklete a nyomok tanúsága szerint elérte a 600-700 Celsius-fokot - ezt a helyszínen talált olvadt üvegmaradványok és ruhák bizonyítják. A testeknek nem volt idejük megégni, ami arra utal, hogy a viharos, forró gáz csak pillanatokig volt jelen.
A két városi túlélő és a hajókon életben maradtak elmondása alapján még a következőket tudhatjuk. Reggel 7 óra 50 perckor egy robbanássorozat hallatszott a vulkán csúcsának közeléből, majd egy furcsa fekete felhő indult sebesen a város felé. Két perccel később a két ember kivételével mindenki halott volt, és a teljes város lángokban állt. Lángoltak a kikötőben álló hajók is.

Ludger Sylbaris a "St. Pierre-i fogoly"
Az egyik városi túlélő éppen a börtönben tartózkodott, mikor a katasztrófa bekövetkezett. Négy napig hevert föld alatti cellájában, mire kiszabadították. Ő csak egy rendkívül forró áramlásra emlékezett, amely betört az üregbe. Háta és lába csúnyán összeégett, de a rajta lévő ruhák nem gyulladtak meg, ami megint csak a folyamat gyorsaságát bizonyította. (Később kegyelmet kapott, s mint a "St. Pierre-i fogoly", komoly karriert futott be vándorcirkuszokkal.)

Ludger Sylbaris életét megmentő cella
A másik városi túlélő egy cipész volt, akinek otthonát csak "súrolta" az izzófelhő. Egész családja odaveszett, így az ő megmenekülése tényleg csodaszámba ment. Éppen az udvaron tartózkodott, mikor óriási szélroham tört rá, és az ég elsötétedett. Berohant a házba, miközben úgy érezte, mindene ég. Többen is követték, akik szintén égéstől szenvedtek, bár égési nyomokat később nem találtak rajtuk. Ők pillanatokon belül valamennyien meghaltak.

A cella
A város pusztulása után a kitörések tovább folytatódtak. Május 20-án ismét egy izzófelhő rohant végig a városon. Áldozatokat ekkor már nem szedett... Később is több hasonló kitörést produkált a hegy, amely még egy különös jelenséggel lépte meg a megfigyelőket. 1902 novemberében egy folyamatosan megszilárduló lávaoszlop jelent meg, amely naponta 10 métert nőtt, és nemsokára elérte a 310 méteres magasságot.

forrás: origo
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Lávát lövell a Kilauea vulkán Hawaiin
  2018-05-07 21:21:16, hétfő
 
  A Május 3-án kitört vulkánból vasárnap este már tíz lávahasadékból ömlött a magma, az újabb lávahasadékok a vulkáni krátertől 19 kilométernyire, az egyik településen nyíltak meg, és az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzései szerint további hasadékok várhatók.

Hawaii polgári védelmi vezetője, Talmadge Magno vasárnap este a helyi tévéhíradóban arra intette honfitársait, hogy aki mégis visszamerészkedne a katasztrófa sújtotta térségbe, okvetlenül viseljen gázmaszkot, a környéket ugyanis a lávával együtt mérges gázok árasztották el, és nagyon magas a levegő kéndioxid tartalma.

A pénteki, 6,9-es erősségű földrengés után szombaton több száz kisebb rengés rázta meg a Nagy Szigetet, a tudósok megfigyelései szerint a vulkán aktivitása nem apad, hanem kifejezetten erősödik.

A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó. Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borította el a láva. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Kitört a Sinabung vulkán Indonéziában.
  2018-02-20 21:30:14, kedd
 
  Kitört a Sinabung vulkán Indonéziában. A tűzhányó 2010-ig nyugvó állapotban volt, de azóta négyszer is működésbe lépett. A vulkán közel ötezer méter magasságba lövellte ki magából a hamut és a füstöt. Úgynevezett izzó felhőket is a láttak a vulkán lejtőinél, amelyek aztán tovább sodródtak.
A rétegvulkán először 2010-ben tört ki, amikor is az egyik robbanás során két ember meghalt. A négyszáz évig alvó tűzhányó 2014-ben további 16 ember ember haláláért volt felelős.
Az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség szerint eddig még nem jelentettek sem halálesetet, sem pedig sérüléseket. Harmincezer ember költözött ki a környékbeli otthonából, a nyolc éve kezdődő kitörések miatt.
A Sinabung vulkán egyike az ország három jelenleg is aktív tűzhányójának. Az ország az úgynevezett "Tűzgyűrűn" fekszik, amely a földmozgásokkal kapcsolatos problémákért felelős. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Nem nyugszik a Mayon vulkán
  2018-01-31 16:12:37, szerda
 
  A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot - közölte a helyi vulkanológiai intézet.
Idáig több mint 74 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából a vészhelyzetre kialakított menedékekre. A szakértők attól tartanak, hogy a kitörés akár hónapokig is eltarthat.
A helyi vulkanológiai és szeizmikus intézet tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában intenzív, de szórványos lávakitöréseket regisztráltak. A kráterből felszálló hamu 5 kilométeres magasságig emelkedett, emellett 15 vulkáni földrengést is észleltek.
Az ötös skálán jelenleg négyes erősségű riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban érkezhet egy durva kitörés.
A január 23-ai volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés. A hatóságok akkor azt kérték, hogy mindenki viseljen szájmaszkot, és ne menjen a veszélyeztetett körzetbe.
Sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés, de a hatóságoknak komoly gondokat okozott, hogy a krátertől számított nyolc kilométeres veszélyzónán kívülre szállítsák a helyieket.
Ideiglenes tanulóközpontokat állítottak fel, így a gyerekek továbbra is oktatásban részesülnek, a gazdálkodók állatait pedig szintén kiterelték a vulkántól, hogy a családok számára biztosított legyen a megélhetésük.
A gazdáknak mindazonáltal maguk mögött kellett hagyniuk rizs- és termőföldjeiket, a mezőgazdasági kár két hét alatt meghaladta a kétmillió dollárt.
A Mayon az elmúlt 500 évben megközelítőleg 50 alkalommal tört ki. 2013-ban a feltörő hamu megölt öt hegymászót, akik a figyelmeztetések ellenére másztak a kráterhez.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
A Mount St. Helens 1980-as kitörése
  2017-12-17 21:17:03, vasárnap
 
  A Mount Saint Helens Észak-Amerikában, a Sziklás-hegység területén, a Cascade-hegységben található vulkáni eredetű hegy. A hegyet George Vancouver felfedező nevezte el Alleyne FitzHerbert britt diplomata tiszteletére, aki a Wight-szigeten lévő St Helens falu első bárója volt.

A Mount Saint Helens a kitörés előtti napon
123 évnyi szunnyadás után 1980. május 18-án óriási kitörést produkált, amelynek következtében 62 ember meghalt és 600 négyzetkilométernyi erdő elpusztult. Az explozív folyamat minden tekintetben a dácitos összetételű magmák által vezérelt vulkáni működés jegyeit mutatta.

A Mount Saint Helens 1980. július 22-én.
A vulkán nem felfelé tört ki, hanem oldalirányban. A Mount St. Helens északi oldala teljesen leomlott, a kürtőben lávadóm emelkedett ki. A hegy 401 métert veszített magasságából. A kitörési hamufelhő 25 km-es magasságot ért el. Mintegy 1 km3-nyi vulkáni hamu jutott az atmoszférába, és a levegőbe került kén-dioxid szokatlan színű naplementéket és napkeltéket idézett elő. Az izzó felhő hőmérséklete elérte a 600 °C-ot.

A Mount Saint Helens 1980. május 18-án kitört.
A vulkán kitörése Észak-Amerika addigi legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta. Ma új vulkáni kúp alakul a kráter belsejében. 1982-ben a hegy környékét Nemzeti Vulkánemlékhelynek nyilvánították.

David A. Johnston a Coldwater II. megfigyelő ponton.
David Johnston, aki elsősorban gázméréseket végzett ott ült a vészesen domborodó vulkán oldal előtt 10 km távolságban további adatokat gyűjteni. Május 18. reggelén, helyi idő szerint 8:32.kor aztán bekövetkezett az, amit sejtettek, de nem tudták, hogy milyen erővel fog bekövetkezni. Egyik társa éppen készülődött, hogy felváltsa Davidot, amikor a szeizmográfra nézett. Egy óriási jel jelent meg. Rohant a telefonhoz, hogy hívja Johnstont. Még hallotta David hangját a recsegő telefonon keresztül: "Vancouver! Vancouver! This is it!", aztán csend... Johnston hangjában nem a félelem volt, nem azt mondta, hogy Te jó ég, mindjárt meghalok... Megdöbbenve láthatta, ahogy leszakad a hegy oldala és kirobban egy izzó kőzettörmelékeket és forró gázokat tartalmazó elegy és néhány másodperc múlva elsodorja... "This is it"... Eljött, aminek el kellett jönnie. Ők megtették, amit meglehetett. Adatokat, megfigyeléseket gyűjtöttek, hogy ezek alapján megalapozva tudják figyelmeztetni a lakosságot, hogy itt bármikor bekövetkezhet a katasztrofális kitörés. Az utolsó pillanatig ott voltak.

A Mount Saint Helens 1980. május 18-án
Az Ephrata repülőtér felé tartó vulkáni hamu, Washington 1980. május 19-én.
A Toutle-folyó a Saint Helens-hegység kitörése után elárasztotta a területet, 1980. május 19-én.
Törmelékek a Toutle-folyóban mintegy 20 mérföldre a Mount St. Helens-től, 1980 májusában.
Bob Brown (balra) és testvére, John három lovat próbál megmenteni a a kiöntött Toutle-folyóból.
Bob Brown (jobbra) és John felmászik a vasúti kocsira, két újabb segítővel együtt, feladva az erőfeszítéseket, az életük fontosabb.
A folyók vize felforrt, 1980. május 19-én.
A vulkán kitörés erdőket pusztitott el, 1980. június 8.
A keletkezett kráter, 1980. május 18.
A Mount Saint Helens, 1980. augusztus 22-én.
Sérült felszerelés az Elk Rock déli oldalán, a Mount St. Helens-től északnyugatra, Cowlitz megye, Washington, 1980. június 5-én.
Az egyik mentő teherautó olvadt műszerfala, mintegy 14 km-re északra, a Saint Helens-től, Skamania megyében, 1980. június 18-án.
A Nemzeti Gárda tagja azonosítja az Saint Helens kitörésének áldozatait.
Kidöntött fatörzsek a Mount St. Helens kitörését követő árvizek után, 1980. május 20-án.
A vulkáni hamu borította Yakima város utcáin délután 3-kor már sötétvolt, az emberek maszkot viseltek 1980. május 18-án.
A megszilárdult 2 méter mély sárréteg az 504-es úton, Toutle város közelében.
A kitörés után két nappal hamu és lerombolt fák között, a Szent Helens-hegy közelében egy elpusztult teherautó és egy lánctalpas traktor.
A tizenöt éves Heidi Havens maszkban búcsúzik barátjától a 16 éves Allen Troupot-tól, aki készül felszállni a Spokane City-be tartó buszra, 1980. május 27-én.
Mount St. Helens, röviddel a kitörés után 1980. május 18-án.
Kidöntött fák a Smith Creek-völgy lejtőin, a St. Helens-hegytől keletre, az 1980. május 18-i kitörés után.
Egy betemetett kocsi, 1980. május 20-án, Washington államban.
A kitörés után két nappal, 1980. május 20-án.
Egy washingtoni állami geológus és egy riporter 1981 májusában, közel egy évvel a vulkán felrobbantása után a helyszinen.
A katasztrófában meghalt emberek emlékműve, 2010. május 18-án, Washington államban.
Egy háromdimenziós kép a hegyről. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Az 1906-os San Franciscó-i nagy földrengés
  2017-12-17 20:43:11, vasárnap
 
  Az 1906-os San Franciscó-i nagy erejű földrengés 1906. április 18-án, kedden 5 óra 12 perckor rázta meg az egyesült államokbeli San Francisco városát és Észak-Kalifornia partvidékét. A rengés ereje 7,7 és 8,25 közöttire tehető az MMS-skálán, illetve a legszélesebb körben elfogadott becslés szerint 7,9-es erősségű volt. Epicentruma a nyílt tengeren, nagyjából 3 km-re volt a várostól, közel Mussel Rockhoz. A rengés a Szent András-törésvonal mentén haladt észak és déli irányba egyaránt, 477 km-en keresztül, így Oregontól Los Angelesig, illetve a kontinens belseje felé Nevadáig érezhető volt. A földrengést, valamint az azt követő tűzvészt az Amerikai Egyesült Államokat ért legnagyobb természeti katasztrófák között tartják számon, melynek több mint 3000-en estek áldozatául.

A földrengésnél azonban még pusztítóbb volt a tűz: négy napon és éjszakán át több mint 30 tűz keletkezett: 25 ezer épület vált rommá. Az egyiket egy reggelit készítő asszony okozta: ezt el is nevezték "Ham and Eggs" (,,sonka és tojás") tűznek; volt, ami akkor keletkezett, amikor a tűzoltók épületmaradványokat robbantottak fel, hogy azok tűzgátként szolgáljanak. Egyes vélekedések szerint többen maguk gyújtották fel az otthonukat, üzletüket (vagy annak romjait): ugyanis tűzkárra voltak biztosítva, földrengésre nem...

A fedél nélkül maradt városlakók San Francisco északi felébe, North Beachen és a Golden Gate Parknál, vagy az öböl másik oldalán, Oaklanden és Berkeleyben kerestek menedéket. A biztonságosnak ítélt területeken táborokat alakítottak ki: a több mint 5 és fél ezer kisház 20 ezer ember fogadására volt alkalmas (az ilyen utolsó hivatalos menekülttábort hivatalosan jó egy évvel a földrengés után, 1908 júniusában zárták be).

Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt az 1906-os földrengés. A legfrissebb adatok szerint legalább 3000 ember halt meg a rengések következtében, és további 3 vagy 4 a tüzek során. San Francisco 80%-a romokban volt: a 410 ezres lakosságból 227-300 ezer vált otthontalanná. Az anyagi károk a 2005-ös Katrina hurrikán pusztításához mérhetőek.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Tombol a tűz Kaliforniában
  2017-12-09 20:55:14, szombat
 
  A szükségállapotot rendelt el Donald Trump amerikai elnök, miután Jerry Brown kormányzó levélben kérte erre.
A kiszámíthatatlan széljárás miatt keletkezett erdőtüzek több ezer hektárnyi területen pusztítottak, 439 épület megsemmisült néhány nap alatt - közölték a tűzoltók. A legnagyobb bozóttüzek Los Angelestől északra vannak, de nyugatra is terjednek, Santa Barbara megye irányába.
Csupán San Diego megyében több ezer tűzoltót, hét repülőgépet, 15 helikoptert, katonákat vetettek be a természeti katasztrófa továbbterjedésének megakadályozására és felszámolására. San Diego városától 80 kilométerre északra mintegy 1160 hektárnyi területen ég az erdő, a lángok 85 építményt megsemmisítettek. Hat ember, közte két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett.
Az állam erdészeti hatóságának szóvivőjére jelentette, hogy a Ventura környékén tomboló, Thomas nevű tüzet sikerült a tizedére visszaszorítani helyi idő szerint péntek estére. A tűzoltók segítségére volt, hogy gyengült a hírhedt Szent Anna-szél, ami lehetővé tette többek közt, hogy több repülőgépet vessenek be az oltás során. Közben Ventura közelében rábukkantak a mostani erdőtüzek első halálos áldozatára.
Az erős szél által is táplált Thomas tűz 580 négyzetkilométeres területre terjedt ki. A hat erdő- és bozóttűz elől, amelyek hétfő óta pusztítanak Santa Barbara és San Diego között, sajtóhírek szerint több mint 200 ezer embernek kellett elmenekülnie és ötszáznál is több épület semmisült meg, lakóépületek ezrei maradtak áram nélkül.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 82 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 824 db bejegyzés
Összes: 38004 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 50336
  • e Hónap: 197471
  • e Év: 2878018
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.