Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 143 
Coachella Fesztivál
  2018-04-21 21:25:36, szombat
 
  A Coachella-völgyi Zenei és Művészeti Fesztivál (angolul: Coachella Valley Music and Arts Festival, gyakran csak Coachella Fesztivál, vagy röviden Coachella), egy évente megrendezett zenei és művészeti fesztivál a Kalifornia állambéli Indio városban. Amikor útjára indult 1999-ben, még csak egy klassz kis nyugati-parti fesztivál volt a Coachella, mára azonban az egyik legmenőbb zenei rendezvénnyé nőtte ki magát. Ami az európaiaknak a Sziget fesztivál és Tomorrowland, az az észak-amerikainak a Coachella. A helyszínen kívül a különbség talán csak az időpontban van: utóbbit ugyanis nyár helyett minden év áprilisában rendezik a Colorado sivatag közepén. A Coachella az a fesztivál, aminek a kedvéért még a Destiny's Child is újra összeállt és amire olyan világsztárok is ellátogatnak, mint a Kardashian-nővérek, Justin Bieber, Nicki Minaj, vagy Shania Twain. A világsztárok legalább annyira gondosan készülnek erre a fesztiválra, mint egy-egy vörös szőnyeges eseményre. Itt ugyanis mindannyian bemutathatják bohém, fesztiválozós, lazábbik énüket - természetesen jól megkomponált szettekben. Amiért számunkra is érdemes követni a Coachellát, az az, hogy talán így tudunk a legkönnyebben tájékozódni a nyári divatőrületekről. Két hónappal a fesztiválszezon kezdete előtt is szinte teljes bizonyossággal megállapítható, hogy milyen ruhákat és kiegészítőket biztosítanak majd számunkra a fast fashion divatmárkák. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Songkran - a tradicionális Thai Újév
  2018-04-16 20:35:05, hétfő
 
  Április 13-15. között, nemzeti ünnep Ez a hagyományos Thai Újév, amely szintén a hold-naptárhoz volt kötve korábban (az 5. holdhónap tölte), de mára minden évben ugyanakkor kerül megrendezésre. Ez a nyár Thaiföldön és egyben a mezőgazdasági munkák vége is. Ekkor van idő egy "kis" ünneplésre. Hatalmas vizifesztivállal jelzik, azaz mindenki mindenkit vízzel locsol, hogy ez a pihenés és szórakozás ideje. Vigyázat, a külföldieket sem kímélik a hidegvíztől. Chiang Mai-ban már a hónap elején elkezdődik a locsolkodás, de az ünnep, amit a kolostorokban a Buddhák vízszentelésével tartanak meg, az 14-én zajlik. A családokban ekkor, a fiatalabbak tisztelegnek az idősebbeknek azzal, hogy vízáldást-megtisztítást adnak nekik. Ezért is van az, hogy a lakosság nagyrésze az otthonában tölti az év legnagyobb ünnepét.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Az acélfallosz ünnepe
  2018-04-06 16:05:48, péntek
 
  Kavaszakiban régóta évről évre megtartják a Kanamara Matsuri péniszfesztivált, másnéven az acélfallosz ünnepét, hatalmas, akár emberméretű falloszokkal járják be a várost a parádé résztvevői. Erre mindig április első vasárnapján kerül sor, úgyhogy teljesen véletlen, hogy idén éppen április 1-én, a bolondok napján tartották meg.
A fesztiválozók péniszszobrokat hordoztak körbe a város utcáin, idősek és fiatalok lakmároztak a fallosz alakú nyalókákból, csokikból. Mások az orrukra, fejükre helyeztek egy-egy péniszt formáló csőrt.
A utcai felvonulással a termékenységet ünneplik, emellett felhívják a figyelmet a biztonságos szeretkezésre is, valamint nemi betegségekkel foglalkozó jótékonysági szervezeteknek is gyűjtenek pénzt.
A parádét egy sintoista szentély körül tartják, ahová a prostituáltak jártak imádkozni, hogy ne kapjanak el valamilyen nemi úton terjedő betegséget. A fesztivál állandó szereplője egy hatalmas acélfallosz is.
A legenda szerint ugyanis az Edo-korban (1603 és 1868 között) egy éles fogazatú démon élt egy nő vaginájában, és több férfit is kasztrált a nászéjszakán. Egészen addig, míg egy furfangos kovács el nem készített egy masszív acéldildót, amivel kitörtre a démon fogait. A csaknem egyméteres falloszt a sintók egy szentély kertjében tartják, és ezzel tisztelegnek a termékenység, a szülés és a védekezés előtt.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Szent Patrik napja
  2018-03-20 16:12:18, kedd
 
  Szent Patrik napja évente tartott ünnep Szent Patrik, Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. Ezen a napon minden az ünneplésről szól, és szinte mindenki hord valami zöldet.
Szent Patrik Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának. Juhokat kellett őriznie. Megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés biztatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Szent Patrik Írország fő védőszentje, és egy legenda szerint ő lesz az, aki ítélkezik az írek felett az ítélet napján.
Eredetileg a kék szín tartozott Szent Patrikhoz, még van is ennek a színnek egy árnyalata, amit róla neveztek el. Aztán a történelem folyamán a gondolat, hogy a szent napján lóherét tűztek a gomblyukukba egy politikai eszmével, Írország függetlenségével is társult, így a zöld viselet az ezzel való szimpatizálást is jelentette, és szép lassan a zöld lett az ünnep uralkodó színe.
A hagyomány szerint Szent Patrik a Szentháromság külön entitását és mégis megbonthatatlan egységét a háromlevelű lóhere példájával igyekezett megértetni az írekkel. Ma a lóhere Szent Patrik napjának egyik központi szimbóluma.
461-ben március 17-én halt meg Szent Patrik, ezért ez a nap a szenté. A katolikus egyház hagyománya mögött az a gondolat áll, hogy ez az a nap, mikor a mennybe ment a szent.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Orchideák fesztiválja Londonban
  2018-03-13 04:52:02, kedd
 
  A londoni botanikus kertben, a Kew Gardenben idén 23. alkalommal rendezték meg az orchidefesztivált, ezúttal Thaiföld világát idézve. Az ázsiai országban 1.100 fajta orchidea virágzik, egyébként a világ virágos növényeinek 10%-a itt található. A kiállítást közel egy évig tervezik a Kew munkatársai: színes orchideákkkal vonták be az oszlopokat, portálokat, kapukat. A Prince of Wales pálmaházban a thai kultúrát idéző csodaszép installációk között van hajó, elefánt, krokodil, a fő attrakció pedig egy palota a tó közepén. A 23. Orhidea Fesztivál március 11-ig volt látogatható.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Holi – a színek fesztiválja
  2018-03-01 17:37:03, csütörtök
 
  A holi vagy színek fesztiválja, több napon át tartó, hindu tavaszköszöntő ünnep Indiában. Az ünnep phálgun hónap teliholdas napjára, azaz február-márciusra esik. Az ünneplők festékporral szórják és színezett vízzel locsolják egymást, illetve gyakran raknak ünnepi máglyákat, amelyekkel a rossz szellemeket igyekeznek elűzni.
Az ünnepet India számos területén, illetve számos országban ünneplik, és az ünnepi szokások területenként eltérhetnek egymástól. Közös jellemzőjük, hogy a résztvevők ilyenkor sok társadalmi konvenciót, viselkedési szabályt áthághatnak. A felszabadult ünneplés része a sikamlós tréfálkozás, ugratás akár idegenekkel szemben is. A résztvevők üdvözlik egymást és elvárás hogy ezt mindenki nyitott szívvel, az esetleges sérelmeket félretéve fogadja. Ily módon az ünnep a családi és egyéb kapcsolatok megújítására ad alkalmat.
Az ünnep kezdetén máglyát raknak a télen felhalmozódott gyúlékony anyagokból, hogy így űzzék el a rossz szellemeket, negatív emlékeket. Ezeknek jelképeként a tűzbe vetik egy démon, Holika képmását, vagy bábuját is. A tűzből visszamaradt parázzsal szent tüzeket gyújtanak, a hamuval pedig - áldásként - megjelölik a résztvevők homlokát.
A résztvevők festékporral szórják és színezett vízzel locsolják egymást, vízipisztolyok, színes porral töltött lufik segítségével. Nem csak ismerősöket és családtagokat színeznek be ilyen módon, hanem az utca járókelőit is.
A hagyomány szerint Rádhá, volt az első, aki - Krisna szeretőjeként - megfürödhetett a színekben. Az iránta való tisztelet kifejezéseként az ünneplők gyakran az ő szobra előtt énekelnek.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Fallosz-fesztivál Tyrnavos-ban
  2018-02-21 22:26:47, szerda
 
  A hírhedt Bourani fesztivál (Fallosz-fesztivál) a kis görög Tirnavos városban teljes mértékben a laza erkölcsök ünnepe, amikor a jól nevelt viselkedést felfüggesztik egy időre. Az egyensúly felborul, a tabukat, tilalmakat és szabályokat felrúgják. Az erkölcsi kicsapongásra épülnek az aznapi felvonulások és mindenféle megnyilvánulások. Tyrnavos lakosai egymás mellett használják ezen a napon a szexuális szimbólumokat (leginkább a falloszt) és a népi tradíciókat. Tulajdonképpen a "bourani" egy népszokás, de mélységeiben egy fallosz-fesztivál, ami a megtermékenyítő erőt szimbolizálja.
A helyiek kivonulnak az utcákra, terekre és felteszik nyílt lángon főni a "bouranit", amely egy fajta spenótleves. Természetesen a közös főzéshez hozzátartozik a bor, az ouzo, vagy tsipuro (pálinka) jelenléte (szigorúan, ami szőlőből készült). A gőzölgő levest a helyi férfiak csoportja körbeveszi, és mindenféle fallikus szimbólumokat magukra aggatva, vagy kezükben tartva azokat, körbetáncolják a "bouranit". A viccek, obszcén megjegyzések szintén üdvözölve vannak. Hagyományosan ezt a táncot csak a férfiak járták, de a női egyenjogúságra való törekvés itt is utat nyert magának, ma már nők is részt vesznek ezeken az ünnepeken. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A kínai újév vagy holdújév
  2018-02-21 22:15:16, szerda
 
  A kínai újév vagy holdújév (kínaiul: csungyie, "tavaszünnep") a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, és nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik.

Az év szimbólumai a Szingapúri Kínai negyedben, (Fotó: Suhaimi Abdullah)
Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik.

A kínai holdújév az általunk használt Gergely-naptár szerint idén február 16-án volt, ekkor kezdődött a kutya éve.
A tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál: a nagycsaládok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre.
Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb - a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül - az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A házat kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat újramázolják.

Természetesen a kínai újévet nemcsak Kínában, hanem más országokban is ünnepelik. Ez Indonézia. (Fotó: Juni Kriswanto)
Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni, s megszabadulni a régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak.

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. (Fotó: Fred Dufour)
Újév előestéje - amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre is - az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét.

Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt. (Fotó: Ye Aung Thu)
Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni - a "négyes" szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a "halál" (szi). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben.

Templom Kuala Lumpurban. (Fotó: Manan Vatsyayana)
Az újévi szokásokhoz tartozik a "piros tasak" (hung pao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek.

Kínai újév 2018 Kuala Lumpurban. (Fotó: Manan Vatsyayana)
A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

Minden holdújév kezdetekor más állat veszi át az uralmat az adott esztendőre. Manila, a Fülöp-szigetek. (Fotó: Erik de Castro)
A piros díszek mellett az újév elengedhetetlen kelléke a narancs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a "narancs", az "arany" és az "édes" ugyanúgy hangzik (kam). Hasonló okból, mivel a "mandarin" és a "szerencse" kiejtése is megegyezik (kam), a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös megajándékozásban.

A tüzijáték elengedhetetlen kelléke a kínai új évnek ...
... és a különböző füstölők égetése. (Fotó: Johannes Eisele)
Mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, földimogyoró is gyakran kerül az újévi asztalokra. Fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény (kao) például ugyanúgy hangzik, mint a "magas", így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban nem lehet, mivel annak színe fehér, ami a gyász színe. Előszeretettel fogyasztanak az ünnep estéjén kínai töltött táskákat (csiaoce) is.

Bali, Indonézia. (Fotó: Firdia Lisnawati)
Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja.

Jakarta-i Kínai negyed, Indonézia. (Fotó: Beawiharta )
Manila, a Fülöp-szigetek. (Fotó: Dondi Tawatao)
A sárkány tánc fontos pillanata a kínai újévnek. (Fotó: Ye Aung Thu)
Oroszlánok tánca, Phnompen, Kambodzsa. (Fotó: Heng Sinith)
Sárkány tánc, Rangun, Mianmar. (Fotó: Ye Aung Cs)
Kutya segít pénzt gyűjteni egy templomban, Kandal, Kambodzsa. (Fotó: Tang Chhin Sothy)
Manila, Fülöp-szigetek. (Fotó: Bullit Marquez)
Egy templom, Nyugat-Jáva, Indonézia. (Fotó: Timur Matahari)
Kínai negyed Londonban. (Fotó: Jack Taylo)
Az újév szimbóluma Sydneyben, Ausztrália. (Fotó: David Gray) 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
85. Citromfesztivál Menton-ban
  2018-02-20 16:01:32, kedd
 
  A karnevál helyszínéül az olasz határ szomszédságában elterülő városka, a Cote d'Azur-ön fekvő festői szépségű városka, Menton szolgál. Fekvésének köszönhetően ez Franciaország legmelegebb városa, itt szinte sosincs igazi tél.
Már ez a tény elég lenne, hogy népszerű legyen a hely a turisták körében, de a kiváló természeti adottságokat kiegészítve, még egy elképesztő látványos fesztivállal teszik még vonzóbbá "La Cité des Citrons", azaz a Citromok Városát a helyiek.
A Mentoni Citromfesztivál (Fête du Citron) története 1895-re vezethető vissza. A legenda szerint a helyi szállodások és cégtulajdonosok a téli holtszezont akarták kicsit felpörgetni. Nekik köszönhetően született meg a karnevál ötlete.
Az ihletet Nizza adta, ahol már évszázadok óta rendeztek ebben az időszakban karnevált. Mentonban pedig az első citrom és narancsszüret szolgáltatja az apropót. A karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége.
A fesztiválon óriási déli gyümölcsökből kirakott figurák, valamint naranccsal és citrommal díszített kocsik vonulnak fel az utcákon, miközben esténként fényjátékokkal várják az érdeklődőket. Évente átlagosan 150 tonna citromot, narancsot, és egyéb gyümölcsöt használnak fel a díszítéshez.
A 2018-as citromfesztivál - ami ebben az évben február 17-től március 4-ig tart - témáját ezúttal Bollywood adja.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Narancs-csata Ivreában
  2018-02-14 22:14:50, szerda
 
  A télbucsuztató karneváli bohóságok a legjobb bemelegítés a nyári fesztiválszezonra. Kezdődjék a móka egy kis történelmi narancshajigálással!

Nem a legismertebb, de az egyik legősibb, illetve legélvezetesebb vígasság hírében álló olaszországi fesztivál. Ivreában, a Torinó közelében található olasz kisvárosban a karneváli programok részeként minden évben megtartják a Battaglia delle arance-t, azaz Narancs-csatát. A városka egész lakossága résztvételével évente megrendezett, naranccsal vívott haromnapos csata az ivrea-i karnevál fénypontja, mellyel a 12.századi zsarnok Ranieri gróf elleni lázadásra emlékeznek. A kegyetlen hűbérúr menyasszonyokkal töltötte kedvét mígnem egyszer Violetta, egy molnár temperamentumos lánya egyszerűen lefejezte. A hagyomány szerint Violetta bátor tette zsarnokság elleni forradalmat lobbantott lángra, mely mai szimbólikus karneváli narancsháború történelmi eredője. Évente többezer városlakó vesz részt a karneváli narancs-csatában. Kilenc harci csapatba tömörülnek, akik a hagyományos három karneváli napon - vasárnap, hétfő, kedd - át naranccsal dobálják egymást. A karneváli vígasságok húshagyókedd éjszakáján néma felvonulással zárulnak. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 143 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 505 db bejegyzés
Összes: 37685 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4591
  • e Hét: 21816
  • e Hónap: 357463
  • e Év: 1722373
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.