Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
Rizsszalma fesztivál Japán
  2017-10-05 20:49:07, csütörtök
 
  Japánban már hagyománya van a hatalmas, rizsszalmából készült szobroknak, melyeket minden évben az aratás után készítenek el a művészek.




Korábban ezeken a területeken az aratás után rizsszalmát tetőfedésre használták, de most inkább látványosságot csinálnak belőle. A fesztivál a világ minden tájáról vonzza a turistákat, hogy megnézzék ezeket az egyébként jellegtelen anyagból készült, mégis csodálatos szobrokat.




Első pillantásra a szobrok elég törékenynek tűnnek, hiszen a szalma nem túl erős anyag, de ennek ellenére a fakeretre épült alkotások nagyon erősek és stabilak. A közöttük játszó gyerekek is igazolják ezt, vidáman játszanak az alkotások között, de a figurák sértetlenek.




Nem csak a gyerekek élvezik a hatalmas szalmaszobrokat, a felnőttek is szívesen fotózkodnak velük.











 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Harare Nemzetközi Karnevál, Zimbabwe
  2017-09-18 21:25:20, hétfő
 
  Ezrek tódultak az utcára Zimbabwe fővárosában, hogy részt vegyenek az év buliján- az évente megrendezett Harare Nemzetközi Karneválon. Az eseményt a Turisztikai Minisztérium szponzorálja, és célja az idegenforgalmi ágazat ösztönzése, az ország lakosságának egyesítése annak érdekében, hogy egységüket a sokféleségben ünnepeljék, és szorosabb kapcsolatokat építsenek ki a többi partnerországgal. A rendezvényen népszerű előadók és táncosok vettek részt Brazíliából, Kubából, Egyiptomból és más országokból. De sokan kritizálják a fesztivált, mondván, az arra költött pénznek máshol is lenne hely



















 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Alapításának 69. évfordulóját ünnepli Észak-Korea
  2017-09-12 21:05:20, kedd
 
  Alapításának 69. évfordulóját ünnepli Észak-Korea szombaton. Az emberek a hagyományoknak megfelelően tömegesen özönlöttek, hogy virágot helyezzenek el Kim Ir Szen és Kim Dzsongil tiszteletére. A két hatalmas bronzszobor a Mansu hegyen található Phenjanban.




Az észak-koreaiak főhajtással és tisztelgéssel mutatják meg lojalitásukat a kommunista rezsim volt és jelenlegi vezetőihez. Ez a szokásos gyakorlat minden évfordulón és ünnepen.




Az ünneplés komoly nemzetközi feszültség közepette zajlik. Múlt héten Észak-Korea végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását. A helyzet egyre jobban elmérgesedik Washington és Phenjan között.




Az Egyesült Államok olajembargót és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vagyonának befagyasztását helyezte kilátásba újabb büntető intézkedések keretében, hétfőre pedig összehívta a 15 tagú Biztonsági Tanácsot, hogy szavazzon a határozattervezetről. Ennek sikere a vétóhatalomnak számító Kínán és Oroszországon múlik.




Eközben elindult a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozó anyahajó a Tokió mellett lévő amerikai haditengerészeti bázisról pénteken. A hivatalos közlés szerint szokásos járőrözést folytat.

























 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Cascamorras fesztivál - 2017
  2017-09-11 21:01:34, hétfő
 
  Egy Baza nevű település fesztiválján szeptember 6-án a helyiek tetőtől talpig befeketítik a testüket, és így játszanak újra egy híres szoborlopást, ami 500 éve történt. A Granadától nem messze fekvő kisvárosban minden szeptemberben népünnepélyt tartanak El Cascamorras névvel. A hagyományok szerint ezen a napon a szomszédos Guadixból egy férfi magára ölti a legendás Cascamorras jelmezét, maga mellé vesz még néhány vállalkozó szellemű társat, és átmennek Bazába, ellopni a Virgen de la Piedad nevű Mária-szobrot. Baza lakosai persze nem várják ezt ölbe tett kézzel, hanem tojásokkal és színezett vízzel fegyverkeznek fel, valamint saját magukat is a lehető legmocskosabbra összekenik korommal-zsírral-olajjal-akármivel. Cascamorras küldetését ugyanis a hagyomány szerint csak azzal lehet meghiúsítani, ha jól összekoszolják a betolakodókat, és erre minden évben úgy istenigazából sor is kerül. Cascamorras egy Guadix-ban élő munkás volt, aki Bazaban dolgozva rátalált az Irgalmas Szűz szobrára, mit el akart vinni falujába. Ez azonban nem sikerült neki, így hatalmas csalódást okozva saját falujának, üres kézzel tért haza, ezzel magára haragítva a helyiek nagy részét.































 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A Ganesh Chaturthi fesztivál Indiában
  2017-09-08 19:28:59, péntek
 
  A Ganesh Chaturti, más néven Vinayaka Chaturti fesztivál Ganesha születésnapja fontos ünnep Indiában. Ganesha, az elefántfejű isten, aki Shiva és Párvati fia, ezen a napon született, öltött testet azért, hogy bölcsességet, gazdagságot és jólétet ajándékozzon híveinek. A fesztivál 10 napig tart. A Hindu naptári Bhadrapada hónap negyedik napján kezdődik. Bhadra az év hatodik hónapja, augusztus 17-től szeptember 16-ig tart. A hívők, az első nap, egésznapos böjttel, imádkozással áldják Ganesha Istenséget. Ez is egy közösségi ünnep, ahol az emberek közösen örülnek az istenség megszületésésnek. Mindezt az utcákon, tereken púdzsával (imádkozással) ünneplik. Ganesh (Ganésa), a jólét elefántfejű istenének szobrát úsztatják a Girgon Chowpatty strandon Mumbaiban, mielőtt belemerítenék az Arab-tenger vizébe a Ganesh Chaturthi fesztivál utolsó napján. A bálványt tánccal kísérik az utcán, aztán egy folyóba majd a tengerbe merítve búcsúztatják, vele együtt távozzon minden szerencsétlenség is. Mindezt a hívők adományából készítik el. Ganesh születésének fesztiválja Andhra Pradesh és Maharashtra államban a legnépszerűbb.











































 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A zunderti virágfesztivál 2017
  2017-09-06 21:28:13, szerda
 
  A Corso Zundert, vagyis a zunderti virágfesztivál Európa egyik legnagyobb ilyen rendezvénye, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik. A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja. A kompozíciók összeállításában a falvak teljes lakossága részt vesz. Az idősek a dáliák termesztésében, a fiatalok a kocsi feldíszítésében vállalnak szerepet. A legnagyobb kérdés pedig minden évben az, hogy lesz-e elegendő dália a faluban. A fesztivált 2017-ben szeptember 3-án és 4-én tartották.



















































 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
La Tomatina - spanyol paradicsomfesztivál
  2017-09-02 07:09:43, szombat
 
  A helyszín Bunol (Valencia), ahol minden év augusztusának utolsó szerdáján hatalmas paradicsompartit rendeznek, a La Tomatinát.




Az ötezer lakosú településnek világhírnevet szerző rendezvényre több mint 160 tonna paradicsommal készültek idén a szervezők. A zöldséget kamionokról dobálták, öntötték a tömegbe, amely aztán a földről felszedve, hangosan nevetgélve és kiabálva hajigálta, kente egymásra szétmálló paradicsomokat.




Az egy órán át tartó "ütközet" nyomán a belvárosi utcákat teljesen beborította a paradicsompüré, több méter magasan jutott a házfalakra is. A csatázók pedig boldogan dagonyáztak a piros tócsákban. A 22 ezer részvevő 65 százaléka külföldről érkezett az eseményre, voltak közöttük, akik Japánból, Dél-Afrikából, Ausztráliából indultak útnak azért, hogy részt vehessenek a 72. La Tomatinán.




A korábbi évekhez képest változás, hogy fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották meg az eseményt a két héttel ezelőtti katalóniai terrortámadások miatt.




A paradicsomcsatára érkezőket biztonsági kapuknál ellenőrizték, az autófogalom elől pedig lezárták a belvárost. A biztonságra összesen 700-an vigyáztak. Az ünnepségre 140 ezer eurót költött a városka ebben az évben.




A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy közeli zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek. Mindezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később, otthonról hozott paradicsomokkal szándékosan ismételték a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget.




A hatóságok hiába tiltották be a paradicsomdobálását, az mégis minden évben megismétlődött, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében.







































 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A pamplonai bikafuttatás
  2017-07-15 20:02:03, szombat
 
  Az északkelet-spanyolországi városban 8-án szombat és 10-én vasárnap reggel is tartottak bikafuttatást, amelyeken legkevesebb ezer-ezer ember teljesítette a 875 méteres távot a bikacsorda előtt rohanva az óváros szűk utcáin.
A kettő közül a szombati végződött több sérüléssel: tíz embert vittek kórházba, öt amerikait és két franciát. Egy sérültet a fenekén, egyet a karján szúrt meg a bika a szarvával.




Vasárnap csak ketten szenvedtek zúzódásokat, pedig a futásnak voltak feszült pillanatai, mivel a csorda több részre szakadt.




Az állatokat megzavarhatja, agresszívvá teheti például ha fogdossák, ütögetik őket, ezért a futók figyelmét többször is felhívják a szervezők arra, hogy tilos a bikákhoz érni. Ezt azonban nagyon kevesen tartják be.




A navarrai városban csütörtök óta zajlik Pamplona védőszentje, San Fermín ünnepe. Ennek része a bikafuttatás, amelyet nyolc egymást követő reggel rendeznek meg.




Az egy hétig tartó esemény, amelyet Ernest Hemingway 1926-ban megjelent Fiesta - A nap is felkel című regényében örökített meg, a navarrai város legnagyobb ünnepe, és a külföldiek körében is igen népszerű. Eredete 1591-re nyúlik vissza, jelenlegi legfőbb látványossága, a bikafuttatás pedig már a 17. és 18. századi beszámolókban is szerepel. Sőt, azt is leírják, hogy már az akkori ünnepségekre is érkeztek külföldi vendégek, és tivornyázásban sem volt hiány.




Az észak-spanyolországi városka védőszentjéről San Fermín ünnepeknek, vagy röviden sanferminesnek nevezett esemény legismertebb eleme az encierro, amikor egy rakétajelre minden nap reggel 8 órakor szabadon engednek egy tucat bikát, hogy végig fusson egy lezárt útszakaszon az arénába. A 826 méteres távot 2-3 perc alatt teszik meg az állatok - ha nem jön közbe semmi.




A bikákat ugyanis több száz ember várja a kijelölt útszakaszon, hagyományosan fehérbe öltözve, piros övvel és nyakkendővel, és egy újsággal a kezükben. A szabályoknak megfelelően ők a több száz kilós állatokkal egy irányban futnak, többnyire oldalról megérintve őket, a merészebbek előttük.




Minden évben 2-300 sérülés történik, legtöbb közülük csak zúzódás, esetleg törés. Az adatok 1910-ben keződő rögzítése óta azonban összesen 15 haláleset is előfordult. Bár az ember azt gondolná, jó részük tapasztalatlan külföldi, ez nem így van: mindössze ketten, egy mexikói és egy amerikai turista lelte halálát a futásban. A többiek mind spanyolok, két kivétellel helyiek, navarraiak voltak.




A bikákkal futni tehát igen kockázatos vállalkozás, amit sokan a férfiasság próbájának tartanak. Vannak azonban, akik inkább a bikákat féltik, amelyek az aznap esti bikaviadalon múlnak ki.

































 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A sienai palio
  2017-07-04 20:41:47, kedd
 
  A sienai palio az olaszországi Siena városának legnevezetesebb, legtöbb látogatót vonzó kulturális-turisztikai rendezvénye, amit egy évben általában két alkalommal rendeznek meg, július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján, és augusztus 16-án, Mária mennybevétele alkalmából. Különleges esetekben ezeken kívül még máskor is megrendezhetik az év május és szeptember közötti időszakában; legutóbb ilyenre 2000-ben, az ezredforduló alkalmából került sor. A sienai palio a hasonló olaszországi rendezvények sokasága közül a leghíresebb. A verseny díja a paliónak nevezett, Madonna-képpel díszített festett selyemzászló, amelyből minden alkalomra új készül.




A sienai palión minden alkalommal 10 lovas indul. A résztvevőket a város tizenhét negyede (contrada) közül választják ki, mégpedig úgy, hogy az előző versenyen indulási jogot nem kapott hét városnegyed mindenképpen szerepel, a másik három résztvevőt pedig legalább 20 nappal a verseny előtt kisorsolják.




A verseny előtti harmadik nap reggelén a városháza udvarán kiválasztják és megvizsgálják a jelölt lovakat, azokat csoportokra osztják, próbaképpen három próba-kört tesznek meg a téren. Ezután a kerületek képviselői a polgármester jelenlétében kiválasztják a megfelelőnek talált tíz lovat. A következő lépés a résztvevő lovak és a városnegyedek összesorsolása, majd minden városnegyed lovásza átveszi a nekik kisorsolt lovat, és a városnegyed lakóinak kíséretében az istállóba vezeti.




Összesen hat próbafutamot szerveznek három napon át, reggel és este a ló és az azt nyereg nélkül, szőrén megülő lovas összeszoktatására. A lovat a városnegyed istállójából a lakók népes csoportja kíséri a főtérre, közben hagyományos dalokat énekelnek. A főpróba után a tíz városnegyed lakossága külön-külön nagy vacsorát rendez.




Reggel 8-kor a városháza előtti kápolnában az érsek celebrálja ,,a lovas miséjét". Ezután tartanak egy utolsó, bemelegítő próbát az esti verseny előtt. 10.30-kor a városházán a polgármester jelenlétében váéglegesítik a lovasok személyét, megtörténik a "lovasok kinevezése", akik ettől fogva nem helyettesíthetők. Délután a városnegyedek kápolnáiban, megáldják a lovakat megáldása, majd díszmenetben a verseny színhelyére, a Piazza del Campora vonulnak.




A díszmenet után mozsárágyú lövése jelzi, hogy a lovak kilépnek a Nagykapun. Minden lovasnak egy ökörbőr korbácsot adnak, amellyel nem csak a lovat serkenthetik, hanem az ellenfeleket is akadályozhatják a futásban. A rajtnál két kötél van kifeszítve, ezek közé kell felsorakozniuk. A belépés sorrendjét is bonyolult sorshúzás dönti el. Az utolsó, a tizedik lovas dönti el a rajt pillanatát, amikor jónak látja. Ebben a pillanatban a rajtbíró leengedi az első kötelet, ezzel indulhat a futás. Ha az indulás érvénytelen, a mozsárágyú lövése nyomán vissza kell térniük az indulás helyére. A lovaknak háromszor kell körbefutniuk a teret körülbelül 1000 méteres pályán, amin derékszögű fordulók is vannak. Ha egy lovas leesik a lováról, a ló maga is folytathatja a versenyt és elnyerheti a díjat a városnegyedének. Csak az első helyezettet díjazzák.




A győztes városnegyed lakói átveszik a paliót, a győzelmi díjat, és ezzel a S. Maria di Provenzano-bazilikába mennek (a júliusi palio után), vagy a Dómba (augusztusban), hogy köszönetképpen elénekeljék a Te Deumot. Ezután egészen őszig minden alkalom megfelelő arra, hogy a város a palióra emlékezzen. Szeptember vége - október eleje táján az ünnepi díszbe öltöztetett győztes városrészben megtartják a "győzelmi vacsorát", amelyen a lakosság nagy része részt vesz, díszhelyen a győztes lóval.



















 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Sárkányhajó Fesztivál Kínában
  2017-06-02 22:38:29, péntek
 
  Hétfőn kezdetét vette a kétnapos Tuanvucsie (Duanwujie), azaz a nyárkezdet ünnepe - külföldi fordításban sárkányhajóünnep Kínában. A versenyen az ország legjobb csapatai küzdenek hat kategóriában, nagy összegű pénzjutalomért. Az év ötödik holdhónapjának ötödik napja a Sárkányhajó fesztivál, amikor amatőrök és profik is színes hajókba szállnak, így tisztelegnek a kegyvesztett ókori költőre, Csu Jüanra (Qu Yuan) való emlékezés, aki bánatában, 278-ban a Milo (Miluo) folyóba ölte magát. A legenda szerint ott, ahol Csu a vízbe fúlt, az emberek rizscsomagokat dobtak a folyóba, hogy megóvják a halaktól a költő testét. A sárkányhajó fesztiválhoz számos kulináris és egyéb hagyomány kapcsolódik, ezért turisták tömegeit vonzza Kínába. Ilyenkor fogyasztják a zong-zi nevű kukoricalevélbe csomagolt rizslepényt, de a hagyományos oroszlántánc-előadások is népszerűek. De nem csak az idegenforgalomban hoz bevételt a fesztivál, ünnepelnek a hajókészítők is. Az iparág forgalma már eléri az egymilliárd jüant és évi 10-20 százalékkal növekszik - mondta a milói sárkányhajó egyesület elnöke. Csak a 14 milói hajókészítő vállalkozó évi 3-4000 sárkányhajót ad el. Idén az ötödik holdhónap ötödik napja keddre esett, ekkor tartották az országos bajnokság döntőjét is.





















 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 117 db bejegyzés
e év: 1602 db bejegyzés
Összes: 36859 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5449
  • e Hét: 35577
  • e Hónap: 368839
  • e Év: 4272603
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.