Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
Boryeong Iszap Fesztivált
  2018-07-18 15:31:26, szerda
 
  A 21. Boryeong Mud Festival (Iszap Fesztivál) Július 13-tól 22-ig tartó nyári fesztivál, amit Dél-Koreában, Szöultól km 200 kilométerre, Boryeong városban tartanak. Az első Mud Festival 1998-ban volt és 2007-ig több mint 2,2 millió látogatót vonzott Boryeong-ba. Boryeong városa bővelkedik ásványi anyagokban és gyönyörű látványt nyújt a tengerpart a hegységgel. A fesztivál helyszíne a Daecheon strand. Az ott található iszap különleges tulajdonságokkal rendelkezik és megszépíti a bőrt. Hatására már a kozmetikai cégek is felfigyeltek és rengeteg termék készül ebből a speciális iszapból. Boryeong városa azért teremtett hagyományt a fesztivállal, hogy népszerűsítse a Daecheon strand területén található iszapot és az emberek ingyen kipróbálhassák az iszap jótékony hatását. A külföldiek és a Koreaiak is szeretik magukat tetőtől talpig iszappal bekenni, fejest ugrani a sárba, lecsúszni az iszapcsúszdákon vagy próbára tenni ügyességüket iszapbirkózásban. A Mudfest ezen kívül rengeteg élő műsort, vetélkedőt, tűzijátékot, izgalmas éjszakai életet és rengeteg meglepetést kínál a látogatóknak.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Chilievő verseny, 40 fokos melegben
  2018-07-11 19:34:06, szerda
 
  Kína délnyugati részén lévő Yunnan tartományban július 8-án rendezték meg az idei chilievő versenyt 40 fokos melegben. A verseny során az történik, hogy a jelentkező beugrik egy tiszta kapszaicinnel felturbózott fürdőbe, melynek felszínén különböző erősségű paprikák úszkálnak, majd megnézik, hogy adott idő alatt mennyi chilipaprikát képes magába tömni. Ép ésszel nem igazán felfogható, miért is akarna valaki úgy erőspaprikát zabálni, hogy közben az összes testnyílása lángol az átlagemberek számára elviselhetetlenül csípős létől. A Csípős Király címet idén Tang Suaj-hui nyerte meg egy perc alatt ötven paprikát tudott megenni. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Borcsatát vívtak spanyolországban
  2018-07-03 20:54:24, kedd
 
  Ismét borcsatát (La Batalla del Vino) vívtak az észak-spanyolországi La Rioja borvidék Haro településén, ahogy több mint hetven éve minden június 29-én. Ebben az évben körülbelül 7500 ember fegyverkezett fel a világhírű riojai vörösborral megtöltött, legkülönbözőbb méretű vízipisztolyokkal és permetezőkkel, hogy aztán egy órán keresztül egymást lövöldözzék vele. Öntötték és itták is a bort vödrökből, kulacsokból, kinek mi jutott. 75 ezer liter bor fogyott el, egységes lilásrózsaszínűre festve a "harcosok" ruháját, és tocsogós boros sártengerré változtatva a földet. Rezesbanda kísérte a csatát, amely így a végére egy hatalmas táncos fiestává alakult. A már igazi turistalátványosságnak számító borcsatát először az 1940-es években rendezték meg Szent Péter ünnepe alkalmából. Erre emlékezve a csata előtt misét tartanak, majd megvívják a küzdelmet, utána pedig bőséges lakomával ünnepelnek. A hagyomány szerint a borcsata a szomszédos Miranda de Ebro településsel való vitából ered, amely arról szólt, hogy a bilibiói sziklák mely településhez tartoznak. A borcsatát ezért mindig ezen a vitatott területen tartják. A legtöbb turista Spanyolországból érkezik erre az alkalomra a településre, a külföldiek közül a leggyakoribb vendégek a britek 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Kutyahús-fesztivál Kínában.
  2018-06-26 21:40:50, kedd
 
  Kutyahús-fesztivál kezdődött Kínában. A napforduló idejére időzített, június 21-től június 30-ig tartó esemény minden alkalommal nagy tiltakozást vált ki. A kutyákat embertelen körülmények között tartják és becslések szerint évente több ezret vágnak le. A szervezők szerint azonban az esemény nem különbözik a világ bármely más gasztrofesztiváljától.
Először is el kell oszlatni egy, a nyugati világban elterjed hiedelmet. Kínában ugyanis egyáltalán nincsen nagy, széles körben elterjedt hagyománya a kutyahúsevésnek. (Ez egyébként nagyon jól látszik abból, hogy az országban nincsenek "kutyafarmok", amelyeken a húsukért tenyésztik az ebeket. A tányérokra kerülő kutyák leginkább udvarokból ellopott házi kedvencek, vagy gyakran beteg kóbor ebek.)
Az 1990-es évek végén megjelent fesztivál ugyanis a helyi kutyahús-kereskedők és étterem-tulajdonosok ötlete volt. Akik nem a hagyományokat ápolták, hanem leginkább csak egy dolgot akartak: turistákat csábítani a városba, és növelni a forgalmukat.
Az utóbbi évtizedekben a kutyaevés kezd visszaszorulni Kínában, ahogy egyre több és több ember házi kedvencként tart ebet, és a kutyákat ott is egyre jobban, mint családtagot kezdik el tisztelni. És ennek megfelelően nagyobb és nagyobb felháborodással reagálnak a kutyahúsevésre

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Három Szentély Fesztivál
  2018-05-25 06:03:51, péntek
 
  A Sanja Matsuri (a Három Szentély Fesztivál) az egyik legnagyobb legnagyobb sintó fesztivál Tokióban. Úgy tartják, ez az egyik legnagyobb és legszórakoztatóbb fesztivál Japánban. A fesztivált, vagyis a matsurit Honukuma Hamanari, Hinokuma Takenari és Hajino Nakatomo tiszteletére tartják. Ez a három ember alapította meg és hozta létre a Senso-ji buddhista templomot. A sanja matsurit minden év májusának harmadik hétvégéjén (2018. máj. 18. - 2018. máj. 20.) tartják az Asakusa szentélyben. A fesztivál kiemelkedő felvonulásán három mikoshi-t (hordozható szentély) visznek körbe, valamint tradicionális dalokat játszanak, és tradicionális táncokat járnak. A fesztivál három napján körülbelül másfél - két millió ember fordul meg, köztük helyi lakosok és turisták is.

Mint ahogy a legtöbb japán fesztivál, a Sanja Matsuri is egy vallásos ünnep, mely egy hétig tartó shinto fesztivál, melyet három kaminak, vagyis szellemnek a tiszteletére tartják. Úgy tartják, hogy két halász fivér, Hinokuma Hamanari és Hinokuma Takenari, miközben a Sumida folyón horgásztak 628 március 18-án kora reggel, egy Bodhiszatva Kannon szobrot találtak a halászathoz használt hálóban. A harmadik ember, egy jómódú földtulajdonos, Hajino Nakatomo hallott a felfedezésről, megkereste a fivéreket, és bevezette őket a Buddhizmusba. A három ember ezt követően az életét a Buddhizmus tanainak szentelte, a szobrot pedig egy kis szentélyben felszenteltették. Ez a szentély, mai nevén Senso-ji jelenleg a Kannon szobor otthona, és egyben a legöregebb szentély Tokióban. A Sanja Matsurinak különböző nevei voltak az idők során, mint például Kannon Matsuri, Asakusa Matsuri. Ugyanakkor számos formája is volt, mely a 7. századtól folyamatosan változott. A fesztivál mai formáját az Edo-korban nyerte el. 1649-ben Tokugawa Iemitsu sógun megbízásából kezdték el az Asakusa szentély felépítését. A szentély shinto volt, mely a három kami tiszteletére épült. A szentély létezése segítséget adott a fesztivál jelentőségének megszilárdításában, csakúgy, mint mai formája, szervezése.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Midburn fesztivál az Izraeli Negev sivatagban
  2018-05-22 17:40:02, kedd
 
  Szombaton ért véget a Midburn fesztiválaz az Izraeli Negev sivatagban. A kultikus amerikai Burning Man inspirálta ötnapos rendezvény nevét a héber "sivatag" (midbar) és az angol "éget" (burn) szavakból illesztették össze. A fesztivál idejére 2018. máj. 14. - 2018. máj. 19. a látogatók sátortábort alakítanak ki. A fesztivál az elfogadás, közösségi szellem, és extrém önkifejezés jegyében zajlik. A látogatóknak azt tanácsolják, öt liter vizet hozzanak magukkal minden napra amit a fesztiválon szándékoznak tölteni. Árulni sem ételt, sem italt nem lehet, minden az önkéntes osztozkodás, cserebere, és egymással való együttélés jegyében zajlik. A fesztivál tulajdonképpen egy hatalmas kiállítás, művészi közösség, mely a tolerancia, és nyitott szellemiség jegyében jön össze. Az ötödik nap pedig a felállított alkotások elégetésével zárul. Látványnak sem semmi, élménynek pedig utánozhatatlan lehet.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A Poi Sang Long Fesztivál
  2018-05-19 07:00:33, szombat
 
  Minden év áprilisában Buddhista szerzetessé szentelési szertartást rendeznek a thaiföldi Mae Sariangban.

A thaiföldi Mae Sariangban a Poi Sang Long Fesztivált ünneplik, ami a buddhista fiúk pappá szentelésének ünnepe. Ennek része a színes smink és a díszes ruha. A 7 és 14 év közötti fiúk novíciusokká válnak, a buddhista tanokat kell elsajátítaniuk. Sokan távoli településekről érkeznek, egyes gyermekek a szomszédos Burmából jönnek át a buddhisták számára szent eseményre

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Walpurgisnacht, vagyis a Boszorkányok éjszakája.
  2018-05-07 21:36:39, hétfő
 
  Magyarországon kevéssé ismert, de európaszerte ismert hagyomány, kereszténység előtti időkből eredeztethető ünnep. Az április 30-áról május 1-ére virradó éjjel megünnepelt esemény neve Szent Walburgától, egy Dél-Németországban ténykedő benedekrendi apácáról kapra végeredményben a nevét.

A szent ünnepe május 1-ére esik, az ez előtti 9 napot Walpurgisnapokként ismeri a hagyomány. Ezen idő alatt harangozással védekezzenek a boszorkányok machinációi ellen. Mára keresztények és nem-keresztények együtt ünneplik a világ eme leghíresebb boszorkányszombatját.

A német hiedelemvilág szerint ekkor minden égtájról az ördögök, boszorkányok a Brocken hegyre (a "Blockbergre"), vagy más magaslatra sereglenek, hogy varázslatos táncaikkal és ráolvasással elűzzék a tél szellemeit, egy utolsó télvégi mulatságon. A titkos, alvilági összejöveteleknek többek között egyik ismert (záró)motívuma az ördöggel való orgia, a házasság szentségének paródiájaként.

Valószínűleg pusztán véletlen egybeesés, de több társával együtt Hitler 1945 március 30-a és április 1-e közötti éjjelen követett el öngyilkosságot. Persze ez nem akadályozza meg az okkultizmus híveit, hogy rettentő lényeges kapcsolatot véljenek felfedezni ezek között.

Az irodalomban is találunk eme ünnepre való hivatkozásokat, például Goethe Faustjának egyik jelenete a "Walpurgisnacht", ahol az ördög a maga birodalmába vezeti Faustot, hogy megkóstoltatassa vele a Walpurgis-éj mámorát. Mendelson pedig az Első Walpurgis éj című kantátájával (1832) népszerűsítette ezt a népi babonát. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Coachella Fesztivál
  2018-04-21 21:25:36, szombat
 
  A Coachella-völgyi Zenei és Művészeti Fesztivál (angolul: Coachella Valley Music and Arts Festival, gyakran csak Coachella Fesztivál, vagy röviden Coachella), egy évente megrendezett zenei és művészeti fesztivál a Kalifornia állambéli Indio városban. Amikor útjára indult 1999-ben, még csak egy klassz kis nyugati-parti fesztivál volt a Coachella, mára azonban az egyik legmenőbb zenei rendezvénnyé nőtte ki magát. Ami az európaiaknak a Sziget fesztivál és Tomorrowland, az az észak-amerikainak a Coachella. A helyszínen kívül a különbség talán csak az időpontban van: utóbbit ugyanis nyár helyett minden év áprilisában rendezik a Colorado sivatag közepén. A Coachella az a fesztivál, aminek a kedvéért még a Destiny's Child is újra összeállt és amire olyan világsztárok is ellátogatnak, mint a Kardashian-nővérek, Justin Bieber, Nicki Minaj, vagy Shania Twain. A világsztárok legalább annyira gondosan készülnek erre a fesztiválra, mint egy-egy vörös szőnyeges eseményre. Itt ugyanis mindannyian bemutathatják bohém, fesztiválozós, lazábbik énüket - természetesen jól megkomponált szettekben. Amiért számunkra is érdemes követni a Coachellát, az az, hogy talán így tudunk a legkönnyebben tájékozódni a nyári divatőrületekről. Két hónappal a fesztiválszezon kezdete előtt is szinte teljes bizonyossággal megállapítható, hogy milyen ruhákat és kiegészítőket biztosítanak majd számunkra a fast fashion divatmárkák. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Songkran - a tradicionális Thai Újév
  2018-04-16 20:35:05, hétfő
 
  Április 13-15. között, nemzeti ünnep Ez a hagyományos Thai Újév, amely szintén a hold-naptárhoz volt kötve korábban (az 5. holdhónap tölte), de mára minden évben ugyanakkor kerül megrendezésre. Ez a nyár Thaiföldön és egyben a mezőgazdasági munkák vége is. Ekkor van idő egy "kis" ünneplésre. Hatalmas vizifesztivállal jelzik, azaz mindenki mindenkit vízzel locsol, hogy ez a pihenés és szórakozás ideje. Vigyázat, a külföldieket sem kímélik a hidegvíztől. Chiang Mai-ban már a hónap elején elkezdődik a locsolkodás, de az ünnep, amit a kolostorokban a Buddhák vízszentelésével tartanak meg, az 14-én zajlik. A családokban ekkor, a fiatalabbak tisztelegnek az idősebbeknek azzal, hogy vízáldást-megtisztítást adnak nekik. Ezért is van az, hogy a lakosság nagyrésze az otthonában tölti az év legnagyobb ünnepét.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 829 db bejegyzés
Összes: 38009 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2737
  • e Hét: 59477
  • e Hónap: 206612
  • e Év: 2887159
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.