Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
Új évi rituális jeges fürdő Japánban
  2018-01-18 21:52:30, csütörtök
 
  Minden évben január második vasárnapján hagyományos hidegvizes fürdés zajlik a toppói Teppozu Inari templom udvarában. Körülbelül 100 ember vett részt az ünnepségen. Az egészséges életmód japán hívei imádkoztak és jégtömböt ölelgettek, miközben mindössze ágyékkötőt és homlokpántot viselve megmártóznak egy medence jeges vizében, a tokiói Teppozu Inari sinto szentély kertjében. A sinto hívők azért vállalkoztak az új évi rituális fürdőre, hogy lelkileg és testileg megtisztuljon, valamint állóképességét bizonyítsa. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Tűzugrás San Bartolome de Pinaresben
  2018-01-18 21:06:44, csütörtök
 
  San Bartolome de Pinaresben tűzugrással tisztelegnek Szent Antalnak
A Madridtól mintegy 100 kilométerrel fekvő, közép-spanyolországi faluban minden év január 17-én hagyományosan tűzlovaglással és tűzugrással tisztelegnek Szent Antal, az állatok védőszentjének emléke előtt a szent ünnepének előestéjén. Az ünnepségen több száz lovas vesz részt, hogy a máglyatűz füstjével megtisztítsa és megvédje állatát a betegségektől az elkövetkezedő évre.
A XVIII. század óta minden januárban megtartják a Luminarias ünnepséget annak emlékére, hogy egy járványban elpusztult a falu összes lova.
A közel 500 éves múltra visszatekintő hagyomány a hiedelem szerint a lovak javát is szolgálja, a tűzben való jelképes megtisztulással testi betegségeiktől szabadulnak meg.
A lovakat gondosan felkészítik, nehogy a farkuk vagy sörényük lángra kapjon. Szent Antal napjának előestéjén az emberek lovaikkal együtt vágnak át a tűzön, hogy így áldják meg állataikat.
San Bartolomé de Pinares egy hatszáz fős spanyol település Ávila tartományban, Madridtól körülbelül 100 kilométerre nyugatra.
Az ünnepség estéjén meggyújtják a farönköket, a lángok olykor két-három méter magasra is felcsapnak, de a lovak olyan gyorsan vágtatnak át a tűzön, hogy mégsem sérülnek meg.
Éjfélkor veszi kezdetét a tűzugratás amit hajnalig tartó mulatozás követ.
A tűzugrás a fesztivál sorozat egyik állomása, Spanyolországban januárban számos, fénnyel kapcsolatos ünnepségre kerül sor, hogy így biztosítsanak egy ragyogó évet.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A gyerekek dohányzása népszokás egy portugál faluban
  2018-01-12 21:40:57, péntek
 
  Vízkeresztkor, vagyis január 6-án dobjuk ki a karácsonyfát, nagyjából ennyi maradt meg a köztudatban a Jézus megkeresztelésének keresztény ünnepéből. Vannak azonban még pontjai a világnak, ahol különleges, esetenként bizarr szokásokkal ünnepelnek. Egy portugál faluban például a szüleik kifejezett bátorítására gyújtanak rá a gyerekek.
Vale de Salgueiro az óceánparti ország északkeleti részén, Portótól mintegy 165 kilométernyire fekszik. A világon egyedül itt létezik, a gyerekek dohányzásának népszokása, de azon túl, hogy ez már emberemlékezet óta így van, senki sem tud közelebbit a hagyományról. Azt sem, hogy pontosan mikor, és miért kezdődött.
"Csak azok képesek megérteni ennek a tradíciónak a jelentőségét, akik itt születtek és nevelkedtek. Nem várom el senkitől, hogy megértsenek minket, hiszen az nem lenne egyszerű. Elfogadom, hogy néhányan rossz embereknek tartanak bennünket."
Mondja Carlos Cadavez, a falu lelkésze, akinek tíz éves lánya, Luisa két - három csomag cigarettát szív el a vízkereszt körüli napokban.
Jose Ribeirinha, aki könyvet írt a faluról, úgy gondolja, hogy a fura szokás Vale de Salgueiro relatív földrajzi elszigeteltsége miatt maradhatott fenn. Hozzáteszi: a faluban pont ugyanakkora a felnőtt dohányosok aránya, mint bármelyik portugál kistelepülésen.
A gyerek minden évben izgatottan várják a napot, amikor büszkén gyújthatnak rá a szüleiktől kapott cigarettákra. Guilhermina Mateus, a kávézó tulajdonosa is szívesen kínálja cigivel a kicsiket, bár azt ő maga sem tudja, hogy miért. Úgy van vele, hogy nincs az egészben semmi rossz, hiszen a gyerekek rögtön kifújják a szájukból füstöt, nem tüdőzik le, másrészt pedig, csak pár napról van szó, a gyerekek utána egy évig nem gyújtanak rá. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A Fekete Názáreti körmenete
  2018-01-11 21:04:31, csütörtök
 
  Manilában minden évben megtartják a Fekete Názáreti Krisztus kegyszobor búcsúját, amikor körmenetben átviszik a Tolentinói Szent Miklós templomból a quiapói bazilikába. Az esemény a december 31-e és január 9-e között tartott imakilenced záró mozzanata, amelyen hívek millió vesznek részt, kegyelmekért vagy csodáért fohászkodva.
A "Fekete Názáreti" körmenete az ország legfontosabb vallási eseménye. A szobor, amely életnagyságban ábrázolja a kereszt súlya alatt görnyedő Jézust, a XVII. századból származik, amikor a Fülöp-szigetek Spanyolország uralma alatt élt. 1607-ben egy spanyol Ágoston-rendi szerzetes hozta el Manilába egy Mexikóból érkező hajón. A hagyomány szerint a hajó útközben kigyulladt, de Krisztus szobra csodás módon megmenekült a tűzvészben. Annak ellenére, hogy színe feketére változott, Manila lakossága úgy döntött, hogy megőrzi a kegyszobrot és lerója előtte tiszteletét. 1650-ben, X. Ince pápasága idején a Szentszék jóváhagyta a tiszteletet és megalapította a Názáreti Jézus Konfraternitását (Cofradía de Nuestro Santo Jesús Nazareno). VII. Piusz pápa pedig 1880-ban teljes búcsút engedélyezett mindazoknak, akik "ájtatosan imádkoznak" a Fekete Nazarénushoz. Az évszázadok során a Krisztus szobor a Fülöp-szigeteki nép egyik jelképévé vált és csodás erőt tulajdonítanak neki.
Idén meghaladta a húszmilliót a körmeneten részt vevő hívek száma, ami öt százalékos emelkedést jelent a tavalyihoz képest. Maga a körmenet 21 órán át tartott, és a Fülöp-szigetek minden pontjáról, illetve külföldről is érkeztek a hívek.
Szigorú biztonsági intézkedésekkel óvták az esemény zavartalanságát, Manilában három napra felfüggesztették a fegyverviselési engedélyt, megszakították a mobiltelefonok lefedettségét a körmenet egy kilométeres körzetében. A teljes metróvonalat no-fly zónának minősítették nemcsak a repülőgépek, hanem a drónok számára is.
A forgalomkorlátozás mellett a manilai polgármester úgy rendelkezett, hogy tilos az alkoholárusítás a kegyszobor útvonalának 500 méteres hatósugarán belül. Január 8-án szünetelt a tanítás a manilai iskolákban, és a polgármester egy nap szabadságot engedélyezett a közalkalmazottaknak, hogy részt vehessenek a búcsún.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A 34. Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztivál
  2018-01-08 20:34:31, hétfő
 
  Harbin Kína tizedik - az orosz határ közelében elterülő- legnagyobb városa, mely fekvésének köszönhetően sarkvidéki klímával bír: a közvetlenül a Szibériából érkező légáramlatok befolyásolják az időjárását. A statisztikák szerint itt a leghidegebb és a leghosszabb a tél Kínában, 4-5 hónapon keresztül tartós -15, vagy akár -30 fokos fagyok is előfordulnak. Az 1985-től megrendezett jég- és hófesztivál minden évben január 5-én kezdődik és egy hónapon át tart.
Az idei Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztiválon sorakozó alkotások egy része a Hszi Csin-ping kínai elnök által meghirdetett egy övezet, egy út tervre reflektál: a sokmilliárdos kezdeményezés célja, hogy elmélyítse Kína gazdasági és kulturális kapcsolatait nyugati és déli szomszédjaival, egészen Kelet-Afrikáig, vasútvonalak, kikötők és egyéb infrastrukturális beruházások révén. Mindezek fényében Han Csenkun jégszobrász a legendás Selyemút alapján alkotta meg idei művét. Mint felidézte: "hajdanán a Selyemúton keresztül, tevékkel és lovakkal szállították Kínából a nyugati világba a pompás árukat".
A február végéig tartó fesztivál legfőbb látványosságai már a héten a látogatók elé tárultak és várhatóan hatalmas tömeget fognak Harbinba csalni a kínai holdújév alkalmából rendezett ünnepségek is (február 15-23).
Az év ezen időszakában a hőmérséklet akár mínusz 18 Celsius-fok alá is csökkenhet a térségben. A harbini turisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben 18 millió látogatót vonzott a fesztivál és 28,7 milliárd jüan idegenforgalmi bevételt hozott a városnak.
A fesztiválhoz tartó egyik park több mint kétezer jégszobrának elkészítéséhez szükséges 180 ezer köbméternyi jeget csaknem ezer munkás gyűjtött be a szomszédos folyóból. Az esti órákban a szobrokat színes fényár borítja be.
A jégszoborversenyek mellett a programokban szerepel téli úszás, jéghoki, síelés és hóbiciklizés is. 
 
1 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Els Enfarinats a Lisztemberek ünnepe
  2018-01-03 20:59:02, szerda
 
  Spanyolország keleti részén található egy település, ahol egy ünnepség során tojással, liszttel és petárdával felfegyverkezett férfiak veszik ostrom alá a várost. Az "Enfarinats" nevű eseménynek több mint 150 éves hagyománya van. Els Enfarinats vagyis a Lisztemberek ünnepén tradíciószerűen tojást és lisztet ragadnak magukhoz a helybeliek. Az aprószentek napjához kapcsolódó ünnepséget a Costa Blanca-i Ibi városában rendezik meg több mint 200 éve december 28-án.

Az egész napos fesztivál során a színes, vicces ruhákba öltözött, lisztes arcú lázadók puccsot hajtanak végre a város vezetése ellen, fogságba ejtik a polgármestert, és átveszik a város vezetését. Liszttel szórják be és tojással dobálják meg egymást, és azokat, akik ellenállnak. A puccs során lefoglalnak mindent, a helyi bankot, üzleteket, és bírságot vetnek ki tulajdonosaikra, miközben humoros beszédeket tartanak városszerte. A különös ünnepet a 24 ezres lélekszámú város lakói jótékonysági célra is felhasználják: a kivetett bírságból összegyűlt összeget eladományozzák. Az idei puccs alkalmával 8 tonna liszttel és 12.000 tojással és és 6.000 petárdával vívtak csatát.

Fotó: Jaime Reina / AFP
 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A Guy Fawkes-nap
  2017-11-08 21:44:39, szerda
 
  Minden év november 5-én, a Guy Fawkes-nap (Guy Fawkes Day, Guy Fawkes Night, Bonfire Night, Firework Night) nevű brit ünnepen arra emlékeznek, hogy 1605-ben ezen a napon Londonban leleplezték az I. Jakab angol király elleni lőporos összeesküvést (Gunpowder Plot), melynek egyik résztvevője volt Guy Fawkes.

Guy Fawkes
Az elbukott merényletet elnyomott angol katolikusok próbálták végrehajtani Robert Catesby vezetésével. A terv az volt, hogy felrobbantják a Lordok Házát az angliai parlament megnyitása során, de rajtuk ütöttek, és nyolc összeesküvőt, köztük Fawkes-t, elfogtak. Kínvallatás után halálbüntetésre ítélték, felakasztották és felnégyelték őket.

Guy menete - gyerekek megégetik a Fawkest ábrázoló bábut (1864)
Még az összeesküvés leleplezésének napján, november 5-én London lakosait arra bíztatták, hogy gyújtsanak örömtüzeket annak örömére, hogy a király megmenekült a merénylettől, feltéve, hogy "az öröm ezen bizonyságait nem kíséri veszély vagy rendbontás". Egy későbbi törvény minden év november 5-ére hálaadást írt elő, hogy megünnepeljék "megváltásunk örömteli napját", ez a törvény egészen 1859-ig maradt hatályban. Bár csak egyike volt a 13 elfogott összeesküvőnek, a mai napig Guy Fawkes nevét asszociálják a legtöbben a kudarcot vallott lőporos összeesküvéssel.

Guy Fawkes álarcok
Nagy-Britanniában a mai napig november 5-ét Guy Fawkes Night-nak, Guy Fawkes Daynek, Összeesküvés Éjnek vagy Örömtüzek Éjszakájának hívják, utóbbi közvetlenül az 1605. november 5-én gyújtott tüzekre utal. Az örömtüzek mellett az 1650-es évektől kezdve egyre több helyen tartottak tűzijátékokat és 1673 után (amikor a későbbi II. Jakab angol király bejelentette áttérést a katolikus vallásra) elterjedt, hogy ezen az éjszakán elégettek egy (Fawkest vagy a pápát jelképező) bábut is. Azonban az idő során számos olyan bábut elégettek, amelyek az akkor éppen népszerűtlen közéleti szereplőket jelképezték, mint pl. Margaret Thatchert, bár a legtöbb bábu még így is Fawkest jelképezi. A hagyomány szerint a bábut gyerekek készítik régi ruhákból, újságpapírokból és egy maszkból. A 19. század során Fawkes keresztneve, a "guy" felvette a "furcsán öltözött személy" jelentést, de az Egyesült Államokban ez a szó elvesztette negatív felhangját és csak "srácot" vagy "fickót" jelent. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Halottak napja Mexikóban
  2017-11-02 20:26:53, csütörtök
 
  A halottak napja Mexikóban és az Egyesült Államok mexikóiak által sűrűn lakott déli részein egészen más látványelemeket hordoz, mint a nálunk megszokott visszafogott megemlékezések. Célja ugyanúgy a halottakra való emlékezés, csak az eszközök mások. A latin-amerikai hagyományok szerint a halál az élet része. Ennek megfelelően nem az elmúláson keseregnek, hanem ünneplik az életet, és az elhunytak életének vidám részleteire emlékeznek.
Ezeket a napokat arra használják, hogy az elhunyt szeretteik lelkéhez ilyenkor egy kicsit közelebb kerüljenek. Ez a lelkes és vidám ünneplés nem egyetlen estéről szól, hanem három napig tart. Október 31-én indul és egészen november 2-ig tart a fiesta. Az ünneplés középpontjában a temetők, a halottak állnak. Az élők jelmezekbe öltöznek, cukorkákat, virágokat, papírmasé figurákat használnak minden méretben és minden mennyiségben.
Bármilyen meglepő, de az egyik legfontosabb cél, hogy a temetőket, a sírok környékét otthonossá, kellemessé tegyék egy éjszakára. A családok apraja-nagyja kint éjszakázik ilyenkor a temetőben. Ételt, italt visznek, zenélnek, és így várják az időt, amikor hitük szerint a halottak visszatérnek közéjük.
Mexikóban a legtöbb helyen október 31. a gyerekek napja. A kicsik gyerekoltárokat készítenek, hogy megidézzék az elhunyt gyerekek lelkét. November elseje a mindenszentek napja, amikor a felnőtt lelkek térnek vissza egy rövid látogatásra, míg november 2. a "mindenlelkek napja". Ilyenkor mennek ki a családok a temetőkbe feldíszíteni a hozzátartozók sírjait.
Halottak napja, (Día de los muertos) Mexikó legszínesebb és legnagyobb ünnepe. A "Kolumbusz előtti" és a keresztény kultúra keveredése, amelynek a Csontvázhölgyektől (La Catrina) kezdve a Halottak kenyerén (Pan de Muertos) át a krizantémig (cempasúchitl) rengeteg szimbóluma van. A virágok, a viasz, a gyertya az európai, míg a füstölők, a gyanta, az étel és a virág az indián kultúra elemei. Az oltár készítésére nagy figyelmet fordítanak ügyelve a harmóniára. Három részt lehet elkülöníteni. Alulra füstölőket és ételt helyeznek, a középső rész a legfontosabb, ide gyümölcsök, virág, kenyér és alkoholos italok kerülnek. Legfelülre fényképeket tesznek.
Az ételeknek és adományoknak szimbolikus jelentése van. Általában a négy elemre épülnek. Ezek a föld, szél, víz és a tűz. A gyümölcsök a föld termékenységét szimbolizálják. A víz a szomjúság oltása mellett az élet forrását jelenti, míg a gyertyák a tájékozódást segítik, valamint a hitet és a reményt jelentik. A gyanta vagy tömjén füstje a levegőben a rossz szellemektől való megtisztulást jelenti.
Az egyik legnépszerűbb figura a csontvázhölgy, Catrina, aki a halál szimbóluma. Először José Guadalupe Posada készített ilyen ábrázolásokat, de a csontvázhölgyet rengeteg formában lehet látni. Sokszor mosolygós, a halandókkal kacérkodó, vidám nőalak, aki az élet örömére emlékeztet. Az időszak nyüzsgő vásárainak legfőbb portékája a calavera, a cukorból, csokiból vagy papírból készített díszes koponya, amely a házi oltárok elmaradhatatlan kelléke.
Az ünnep a családok számára az újra találkozást jelenti, ami erősíti a rokoni kötelékeket. Jelmezbe öltöznek, táncolnak és zenélnek. Az előkészületekkel egy hónapra nyúló ünnep Mexikót hatalmas fiestává varázsolja.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A fények ünnepe (Diváli)
  2017-10-26 22:41:38, csütörtök
 
  A fények ünnepe (Diváli) - hindu ünnep. Kartika holdhónapban tartják, októberben vagy novemberben. Diváli (Dipaváli) ötnapos ünnepe. Ajándékozás, tűzijáték, vajégetés és olajlámpák kihelyezése jellemzi, hogy Ráma úrnak mutassák a hazavezető utat a száműzetésből. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, amelyről a szikh és dzsaina vallásúak is megemlékeznek.

Este lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Laksmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője megtalálja az utat a házhoz. Laksmi a fények ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat. Mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig.
Laksmi istennő a Dívali alkalmával Gruhalaksmi is, azaz tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért ilyenkor a háziasszonyok ajándékot kapnak, valami olyasmit, amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozódjon a házban. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle édesség is kerül az asztalokra.
A Dívali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahálaksmi (mahá=nagy) formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Őrült haj-napi frizurák
  2017-10-24 21:46:10, kedd
 
  Az "Őrült Haj Nap" ismert az Egyesült Államokban. Ez egy vicces ünnepség, amikor az iskolák megengedik, hogy a gyerekek a legőrültebb frizurakölteményekkel menjenek az iskolába. Nem csak a kisebbek, hanem a szülők is felfedezhetik ebben a kreatív, vad oldalukat. Az Őrült Haj Napon arra biztatják a gyerekeket, hogy a legképtelenebb frizurákkal állítsanak be az iskolába. Ilyenkor előkerülnek a zselék és a hajszínezők és természetesen a játékok és a kiegészítők is elmaradhatatlan részét képzik a frizuráknak. Őrült Haj Nap alkalmából ötletesebbnél ötletesebb és bizarrabbnál bizarrabb frizurák születtek.

Íme néhány nagyszerű képeket gyerekekről, akiknek a legérdekesebb frizuráik voltak az iskolában. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 90 db bejegyzés
Összes: 37271 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2015
  • e Hét: 11568
  • e Hónap: 315554
  • e Év: 315554
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.