Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Karácsonyi patkók
  2020-02-05 16:39:41, szerda
 
  Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy
víz a sziruphoz
- vaníliáscukor,
fahéj,
reszelt citromhéj,
mazsola ízlés szerint
- porcukor

Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni!
Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. Két edénybe kettéosztjuk a cukrot.
Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel, de tejjel picivel ízletesebb.)
Hagyjuk, hogy a víz felforrjon és a cukor feloldódjon, közben kavargatjuk.
Amikor már szirup sűrűségű, beleszórjuk a mákot/diót és még rövid ideig kavargatva kifőzzük. Ízesítjük őket (ízlés szerint, de a mák nagyon finom fahéjjal, a dió pedig rummal; mazsola mindkettőbe mehet), majd félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A töltelékek jó sűrűek, kézzel formázhatóak legyenek! Ha kihűltek, kb. ujjnyi vastagságú, 7-8 cm hosszú hengereket formálunk belőlük. (Persze, rendre kell elkészíteni őket, de a menete mindkettőnek ugyanaz.)
Nekem tegnap nem volt hámozott dióm, így most nem csináltam diós tölteléket, hanem nagyon kemény lekvárt összegyúrtam gyümölcsös müzlivel és azzal töltöttem meg a tésztát.
Így is nagyon finom.
A tésztagombócokat oválisra nyújtjuk (mindig csak max. kettőt vegyünk ki a hűtőből), hosszában ráhelyezzük a töltelékrúdakat, feltekerjük, megsodorjuk őket, végeiket kissé összenyomkodjuk, majd patkó alakúra görbítjük.
Egymás után kétszer megkenjük egy egész tojás és egy tojássárgája keverékével és közepesen forró sütőben, kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Tegnap, amikor már majdnem készen voltak, kivettem és még egyszer átkentem őket tojással, így a repedezések elfedődtek és nem pattantak tovább. Utána már csak max. 5 percig sütöttem. Porcukorral csak elfogyasztás előtt kell megszórni. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Természetesen, az a legjobb benne, hogy nem kell utolsó pillanatig várni az elkészítésével, ezért, ha biztosak vagyunk abban, hogy senki sem fogja felfalni, akár 3-4 nappal az ünnep előtt is el lehet készíteni. Hűvös helyen (nem hűtő, csak kamra), letakarva, több napig eláll és friss marad.




edithreceptjei.blogspot
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Mákos -Diós bejgli / Azonnal készíthető/
  2019-11-11 18:03:07, hétfő
 
 

Ez egy olyan bejgli recept amit nem kell keleszteni,csak gyúrom-nyújtom és sütöm.

Hozzávalók: ( 3 rúd van belőle )

Pohár:2 dl
1 pohár tejföl (20 dkg)
1 pohár szoba hőmérsékletű sertés zsír (20 dkg)
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
kb 60 dkg liszt

Kenéshez :
1 tojás

Mák töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg mák
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni lehet :
reszelt citromhéj
mazsola
aszalt gyümölcsök
birsalmasajt

Dió töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg dió
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákost.

1, Előre elkészítjük a tölteléket ,mivel nem kell keleszteni.

2, Mákhoz vagy dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot pici tejet ,( én nem szoktam főzni )vagy a hozzávalók között felsorolt anyagokat ki melyiket szereti belőle. A töltelék mennyiségei 3 rúdhoz van megadva,természetes ha dióst és mákosat is készítünk egy adagból a mák vagy a dió aránya változik,a tölteléknek megfelelően.

3, Tészta elkészítése:
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel,amit apránként adjunk hozzá. Ne túl kemény tésztát készítsünk. Szükséges még adhatunk lisztet hozzá vagy az is lehet, nem kell mind bele.Ez főleg akkor van mikor pohárral mérjük ki a hozzá valókat.Össze gyúrás után 3 részre osztjuk a tésztát.

4. Kinyújtjuk a tésztát.,tetszőleges töltelékkel megtöltjük. Két oldalát kicsit vissza hajtjuk és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük.(egy tepsibe szoktam sütni) Oldalát ,tetejét megszurkáljuk,lekenjük tojással .Előmelegítjük 180 fokra a sütőt és kb 40 perc alatt készre sütjük.

5, Megjegyzés: Lehet még más töltelékkel is készíteni,mint szilvalekvár(kemény),gesztenye,kakaó,fahéj. A kakaóst vagy fahéjasat sütök,ott a kinyújtott tésztát lekenem olvasztott vajjal amibe vaníliás cukrot teszek. Lehet megsütve fagyasztani is .

Kiss Imréné Magdi receptje
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Karácsonyi fogások: 10 húsétel, amit imádni fog a vendégsere
  2017-12-09 20:28:02, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Kuglóf
  2017-11-27 15:14:24, hétfő
 
  Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet. Beleforgatjuk a tojások habját, és kilisztezett-kivajazott, közepes kuglófformába öntjük a massza kb. 2/3-át. A maradék tésztába keverjük a kakaóport, és a sárga tésztára kanalazzuk. Előmelegített sütőben 15 percig nagy- /gázsütő 8-as fokozat/, majd 4-es fokozaton sütjük, még kb. 40 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Grizes kremes
  2017-11-15 18:31:42, szerda
 
  Recept:
75dkg liszt, 20dkg p.cukor, 2 tojás, 6dkg zsír, 5 evőkanál vegyes virágméz!!!!!!2kk.szódabikarbóna, csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék és 4ek. házi tejföl.
A tojást, mézet, cukrot, zsírt, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és a tejfölt egy lábasban jól felmelegítjük. A lisztet hozzáadva összeállítjuk. Ragad, pluszba picit lisztezni kell. Sütőpapíron elnyújtani...(A lehető legvékonyabb legyen!!) Nagy tepsi hátán s.papírostól 4 vékony lapba kisütni. Világosra! 170C°-on 10perc laponként. (Légkeveréssel 160C°-on egyszerre 2 tepsivel is süthető...ekkor 160C°-on 7 perc, megcserélve a két tepsit plusz 2 perc...össz.9perc.)
Krém: 1l tej, 6ek. (152g) búzadara, 2 vaniliás cukor, csipet só. Ezt megfőzni, majd hűteni. (Folpackkal befedni, hogy ne bőrösödjön.)
4dl tej, 1 tejszínes pudingpor...szintén megfőzni. Hűteni. (Folpack!)
25dkg margarin, 25dkg p.cukor, ezt kikeverni.
A kihűlt grízt és a pudingot a margarinos krémmel kidolgozni. Isteni finom, könnyű krémet kapunk.
Összerakás: 1lap, ezt rummal meglocsolni, krém, 2.lap, rum, sárgabarack-lekvár, 3.lap, rum, krém, 4.lap.
1,5 tábla (13,5dkg) olvasztott csoki+3kanál étolaj. Összeolvasztani... Ezzel bevonni. Amint kezd kötni, villával mintázni.
Másnapra szépen lepuhul.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Csokis, HÓPELYHES SÜTEMÉNY
  2017-11-06 11:00:51, hétfő
 
  Hozzávalók:
100 g vaj vagy margarin
150 g cukor
200 g liszt
késhegynyi sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
2 evőkanál kakaópor
1 tojás
5-6 ek. tej
100 g csokoládé

A tetejére:
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
2 dkg vaj

Leírás
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, a cukrot beletesszük,elkeverjük, hozzákeverjük a tojást.
A liszthez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, beleszitáljuk a kakaóport és elkeverjük.
A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas-cukros masszához, hozzáadunk 5-6 evőkanál tejet és alaposan elkeverjük.
Belekeverjü a kis kockára vágott csokoládét
Formába tesszük a tésztát, vagy kis halmokat teszünk a sütőpapírra. Az enyémek mini muffin formában készültek.
Légkeveréses sütőben 180 fokon, 13-15 perc alatt megsülnek.
Míg kihűl, addig elkeverjük a kakaóport a cukorral és a vízzel, majd állandó keverés mellett főzzük amíg a cukor el nem olvad. Onnan lehet tudni, hogy hólyagok nőnek a tetején.
Biztonság kedvéért egy kicsit cseppentsünk egy pohár hideg vízbe, és ha nem folyik szét, hanem egyben leszáll a pohár aljára, akkor már biztosan jó!
Rögtön keverjük bele a vajat és azonnal lehet a süteményre önteni.
Tetszés szerint díszíthetjük. - Vanessa Carrus
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Túrós apró sütemény Karácsinyi
  2017-11-06 10:37:56, hétfő
 
  Hozzávalók:
20 dkg vaj
35 dkg finomliszt
1 db tojássárgája
1.5 tk só
15 dkg ementáli vagy gouda sajt reszelve
15 dkg tehéntúró
2 ek tejföl
tetszés szerint lenmag, szezámmag, mák, napraforgómag, köménymag

Elkészítés:
Lehetőleg szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk.
A túrót villával áttörjük, a sajtot lereszeljük
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a túrót, a tojássárgát, a tejfölt és jól összegyúrjuk és 30 percre betesszük a hűtőbe..
A pihentetés után 1 cm vastagságúra nyújtjuk és kockákra vágjuk, vagy mintákat szaggatunk belőle.
Megkenjük a felvert tojásfehérjével és megszórjuk a magvakkal
Előmelegített sütőben 180 C°-on 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nagyon finom! - Vanessa Carrusel receptje
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Aszalt szilvás pulykakuglóf
  2017-11-02 14:30:00, csütörtök
 
  Hozzávalók:

80 dkg pulykamellfilé,
30 dkg szeletelt bacon,
20 dkg füstölt sajt
3 db tojás
1 púpos evőkanál flekken fűszerkeverék,
6 evőkanál tejföl,
4 evőkanál liszt,
1 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt bors,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
20 dkg aszalt szilva,
2 dl vörösbor.

Elkészítés: a készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem. A húst apró kockára vágtam és a flekken fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem. Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni. Nagyon finom volt.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Savanyú káposztával töltött kolbászos batyu
  2017-11-02 14:27:33, csütörtök
 
  Hozzávalók: (12 db)
2 csomag leveles tészta (előre nyújtott)
1 fej közepes vöröshagyma
15 dkg savanyú káposzta
20 dkg sütnivaló kolbász
2 db birsalma
2 evőkanál olaj

őrölt bors
őrölt kömény
1 tojássárgája

Elkészítés: a sütnivaló kolbászt kifejtjük a bőréből, félretesszük. A birsalmákat meghámozzuk és szeletekre vágva, kevés vízben feltesszük párolódni, a savanyú káposztát egy másik edényben, kevés vízben majdnem puhára pároljuk, a végén a vizet leöntjük róla. Az olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a kolbászhúst, addig pirítjuk, amíg a hús puha nem lesz, közben sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a káposztát, a villával összetört birsalmát, pár percig együtt pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindkét tésztából egy nagyobb pogácsa szaggatóval (kb. 8 cm) 6-6 kört vágunk ki, a töltelékből egy evőkanálnyi mennyiséget teszünk rá és összefogjuk, mint egy batyut. A megmaradt tészta széléből derelyevágóval kisebb csíkokat vágunk, és azzal fogjuk össze a batyukat. A muffin sütőbe sütőpapírt teszünk, és abba ültetjük a tojások sárgájával lekent tésztákat. Előmelegített sütőbe sütjük kb. 180 fokon, 20-25 percig
Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Mennyei pudingos-körtés pite:
  2017-10-27 11:54:55, péntek
 
  krémes süti régi családi recept szerint
Illatos fűszerek, könnyű, lágy krém és a megunhatatlan körte együtt teszik ezt a pitét mesés desszertté.

A pudingos-körtés pite egy régimódi, házias, ám igazán lenyűgöző desszert. Többé már nemcsak a nagyi specialitása. Te is szakavatott pitesütővé válhatsz, csak figyelj egy-két dologra. A legfontosabb, hogy ne hagyd megolvadni a vajat, különben a tészta nem lesz igazán omlós. A vanília és fahéj jól harmonizál a körtével.

Hozzávalók 16 szelethez:

TÉSZTÁHOZ

25 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
1 db tojás
1 csipet só

TÖLTELÉKHEZ

70 dkg körte
2 csomag pudingpor
5 evőkanál cukor
8 dl tej
fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg

Elkészítés:
A lisztet morzsold össze a vajjal, majd rakd hozzá a cukrot, a sót, a tojást, és az egészet gyúrd össze. Ha nem áll össze, kevés hideg vizet is adj hozzá. Pihentesd legalább fél órán át a hűtőben, majd nyújtsd ki fél centi vastagra. Helyezd a kivajazott, liszttel megszórt tepsibe vagy piteformába úgy, hogy két-három centis pereme is legyen.

A körtét mosd meg, a közepét szedd ki, és darabold fel. A tejet dolgozd simára a cukorral és a pudingporral, majd kis lángon, kevergetve főzd sűrűre. Hűtsd ki, és egyenletesen kend a formába helyezett pitetésztára. Rakd rá a gyümölcsöt, szórd meg fahéjjal és szegfűszeggel. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2020.05 2020. Május 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 54 db bejegyzés
Összes: 8181 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 112
  • e Hónap: 21491
  • e Év: 116259
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.