Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Ez végül is egy köret!
  2020-04-04 14:10:53, szombat
 
  50 dkg burgonyát meghámozni, összevágni, sós vízben megfőzni, majd összetörni, ha kicsit kihűl 5 evőkanál tejjel összekeverni, + 2 egész tojással, 15 dkg reszelt sajttal 2 evők. liszttel, csipet köménymaggal, borssal, ízlés szerint még egy pici sóval. Kis gombócokat formázunk, megpörgetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. Nagyon finom, de főleg sült hússal v. fasírttal, de vegánoknak spenóttal, tükörtojással is adható! Próbáld ki, nagyon finom!  
 
0 komment , kategória:  köretek  
Sütőzacskóban sült fokhagymás burgonya
  2019-01-10 14:32:52, csütörtök
 
  tökéletes köret minden húsos étel mellé

1 kg burgonya (közepes nagyságú),
3 gerezd fokhagyma,3 evőkanál olaj,
zöldpetrezselyem vagy kapor,só,bors.

Tisztítsuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb tálba. Ha a burgonyák nagyobbak akkor vágjuk el őket, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval mindegyik darabot. A fokhagymát tisztítsuk meg, zúzzuk össze. A petrezselyemlevelet is mossuk meg, vágjuk apróra. Keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a petrezselymet, a fűszereket és öntsük rá a burgonyára, keverjük össze. Tetszés szerint más fűszereket is használhatunk, a csili és a rozmaring is különlegessé teszi. Tegyük a burgonyát sütőzacskóba, a zacskó száját kössük be. Tegyük a burgonyát egy tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 1 órán át.



 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Szuper köret – ropogós sült burgonya
  2018-08-23 10:50:11, csütörtök
 
 

1 kg kisebb burgonya
3 ev. kanál olvasztott vaj,fűszer keverék

A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat és a fűszer keveréket (a Toscana fűszerkeverék helyett szinte bármilyen, számunkra finom és kedves ízesítés használható, vagy akár friss zöld fűszerek is) és alaposan elkeverjük. Arra azért vigyázzunk, hogy a burgonya ne törjön szét.
A tepsit 190 fokra előmelegítjük, a burgonyát sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 40-45 perc alatt készre sütjük.
20 perc elteltével a burgonyát megforgatjuk, hogy minden oldala szépen megsüljön.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Karfiol puding
  2018-05-15 16:22:56, kedd
 
 
0,5 kg karfiolt rózsáira szedtem és sós vízben puhára pároltam. Miután megfőtt, leszűrtem és krumplinyomóval összetörtem. Hagytam meghűlni, hozzáadtam 2 tojás sárgáját és 1 egész tojást. Fűszereztem kevéske szerecsendióval és gyömbérrel. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy puding állagú masszát kapjak.
Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral és kanál segítségével halmokat készítettem a karfiolpudingból. Vékonyan meghintettem (mintha sóztam volna) finom zsemlemorzsával és a tetejére füstölt sajtot reszeltem.
180 fokos sütőbe addig sütöttem, amíg szép színt nem kapott (25-30 perc).
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Zöldséges rizsfasírt – észbontó finomság!
  2018-05-09 15:42:44, szerda
 
  Csábító főétel, ellenállhatatlan recept...


A hagyományos fasírt ízére nem is hasonlít, valódi ínyencség! Ha valami igazán finom és könnyű ételre vágysz, ezt szeretni fogod!

Hozzávalók:

40 dkg rizs
1 burgonya
20 dkg vegyes zöldség (paprika, sárgarépa ízlés szerint)
1 teáskanál reszelt gyömbér
fél teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál kukoricakeményítő
só, bors
olaj



Elkészítése:

A rizst sós vízben megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és kevés olajban megdinszteljük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az elkészült rizst és a többi hozzávalót, fűszerezzük, ezután botmixerrel pépesítjük. Nem kell teljesen lágy legyen! Vizes kézzel fasírtokat formálunk a keverékből és forró olajban kisütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.
Forrás: Ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Sajtos burgonyalabda
  2018-05-02 11:08:15, szerda
 
  SÜTŐBEN SÜTVE! EGYSZERŰ ÉS OLCSÓ! ;)

Köretnek is csodálatos, de önmagában is fogyasztható! A férjem szerint nincs olyan burgonyás étel, ami ezt túlszárnyalná!

Hozzávalók:

1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
rozmaring
petrezselyem
kapor
só, bors
vaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a reszelt sajtot hozzákavarjuk, adunk hozzá egy kevés vajat, csak annyit, hogy kicsit lágyítsa a masszát. Ízlés szerint fűszerezzük, kerülhet bele apróra vágott kapor, petrezselyem. A kezünket bevizezzük és kisebb gombócokat formálunk a püréből. Kikenünk vajjal egy tepsit és szorosan egymás mellé rakjuk a gombócokat. Kevés vajat felolvasztunk és a gombócok tetejét átkenjük vele. 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Amikor tálaljuk, kínálhatunk mellé fokhagymaszószt, vagy fűszeres mártásokat.

forrás: bidista
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Spárga besamelmártásban sajttal
  2018-04-25 14:09:06, szerda
 
 
"Aki megfőzi a spárgát, azután vajban megsüti, majd ráüti a tojássárgáját, és meghinti illatozó őrölt fűszerezéssel, s ezt az ételt rendszeresen fogyasztja, annak felpezsdül a vére, fokozódik férfiereje, és heves vágy ébred benne"
(Muhammad an-Nefzawi: Az illatos kert című XV. századi szexológiai könyvéből)

A spárgákat megpucoltam és sós vízben puhára főztem. (Ha tényleg zsenge a spárga, akkor elég párolóedényben párolni gőz fölött)



10 dkg vajon világosra pirítottam 5 dkg lisztet, felengedtem - állandó keverés mellett - 3 dl tejjel. Sóztam, borsoztam, felfőztem. Hozzáadtam 2 dl tejfölt. Kivajazott tál aljára tettem a spárgasípokat, leöntöttem a besamellel és bőségesen megszórtam reszelt füstölt sajttal. Addig toltam be a sütőbe, amíg a sajt megolvadt.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Mi az a Bulgur
  2018-04-22 16:32:30, vasárnap
 
  A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben ,,török rizsnek" is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi.

A bulgur többféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga és fasírtot is készítenek vele, belőle.


Elkészítés
1 csésze bulgurt jól megmosunk, szűrőbe téve lecsöpögtetünk. Tetszés szerinti olajon megfuttatunk, majd 2X annyi forró vízzel felöntjük, sózzuk, 2 babérlevelet dobunk hozzá, fedő alatt 15 percig közepes lángon főzzük. Mikor elzárjuk alatta a gázt, óvatosan majoránnát keverünk hozzá, a fedőt visszatesszük.
1 kisebb vagy fél nagyobb apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, enyhén megsózzuk, borsozzuk. A kész bulgurhoz keverjük.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Tejszínes rakott brokkoli
  2018-04-16 12:46:22, hétfő
 
 
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín

A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
  2018-04-16 12:44:41, hétfő
 
 
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió

az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva

A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük.
Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 75 db bejegyzés
Összes: 8202 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 430
  • e Hét: 3773
  • e Hónap: 6495
  • e Év: 143204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.