Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Mi az a Bulgur
  2018-04-22 16:32:30, vasárnap
 
  A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben ,,török rizsnek" is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi.

A bulgur többféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga és fasírtot is készítenek vele, belőle.


Elkészítés
1 csésze bulgurt jól megmosunk, szűrőbe téve lecsöpögtetünk. Tetszés szerinti olajon megfuttatunk, majd 2X annyi forró vízzel felöntjük, sózzuk, 2 babérlevelet dobunk hozzá, fedő alatt 15 percig közepes lángon főzzük. Mikor elzárjuk alatta a gázt, óvatosan majoránnát keverünk hozzá, a fedőt visszatesszük.
1 kisebb vagy fél nagyobb apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, enyhén megsózzuk, borsozzuk. A kész bulgurhoz keverjük.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Tejszínes rakott brokkoli
  2018-04-16 12:46:22, hétfő
 
 
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín

A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
  2018-04-16 12:44:41, hétfő
 
 
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió

az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva

A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük.
Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Krumpli szeletek sajtos, kefires bundában
  2018-04-16 12:26:12, hétfő
 
  Hozzávalók:

4 db burgonya
A bundához:

1 kis pohár kefir
1 ek liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 db tojás
10 dkg reszelt sajt
A sütéshez:

5 dl étolaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és 3 mm-es szeletekre vágjuk, majd megmossuk.

Papírtörlővel szárazra töröljük, majd megsózzuk.

A kefirt tojással felverjük, ízesítjük sóval és borssal, majd hozzákevertjük a lisztet és a reszelt sajtot.

A burgonyaszeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a masszába mártjuk és felhevített étolajban kisütjük.

Önálló ételként, vagy köretnek is fogyaszthatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Fokhagymás krumpli
  2018-04-16 12:21:59, hétfő
 
  Hozzávalók:

1 kg kis méretű burgonya
5 ek liszt
1 ek pirospaprika

2 fej fokhagyma (ízlés szerint)
1 csokor petrezselyem
olaj

Elkészítése:

A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, egy szűrőben leszűrjük és hagyjuk hűlni. A nagyobb darabokat ketté vágjuk.

Lisztet összekeverjük pirospaprikával és ebben megforgatjuk a burgonyát.

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítunk. Az utolsó 2 percben reszelt fokhagymát és apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Alaposan átforgatjuk és szükség esetén még sózzuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Sajtos BURGONYALABDA SÜTŐBEN SÜTVE! EGYSZERŰ ÉS OLCSÓ!
  2017-11-17 10:48:48, péntek
 
  Köretnek is csodálatos, de önmagában is fogyasztható! A férjem szerint nincs olyan burgonyás étel, ami ezt túlszárnyalná!

Hozzávalók:
1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
rozmaring
petrezselyem
kapor
só, bors
vaj
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a reszelt sajtot hozzákavarjuk, adunk hozzá egy kevés vajat, csak annyit, hogy kicsit lágyítsa a masszát. Ízlés szerint fűszerezzük, kerülhet bele apróra vágott kapor, petrezselyem. A kezünket bevizezzük és kisebb gombócokat formálunk a püréből. Kikenünk vajjal egy tepsit és szorosan egymás mellé rakjuk a gombócokat. Kevés vajat felolvasztunk és a gombócok tetejét átkenjük vele. 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Amikor tálaljuk, kínálhatunk mellé fokhagymaszószt, vagy fűszeres mártásokat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Ropogós karfiolkrokett sütőben sütve -
  2017-10-25 17:08:57, szerda
 
  Ropogós karfiolkrokett sütőben sütve - Ezt akkor is megeheted, ha fogyózol

A karfiolkrokett nagyon ízletes, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumplis változat.


Végre itt a diétás krokett, ami karfiolból készül, kívül ropogós, belül krémes és fűszeres! Fogyókúra alatt is kitűnő választás, hisz egy jó adagban is csak 200 kalória van. Süsd meg sütőben, és akkor nem fog tocsogni az olajban. Érdemes megkóstolni fokhagymás, joghurtos szósszal leöntve is.

Hozzávalók 4 személyre:

1 karfiol
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
0.5 csokor petrezselyem
zsemlemorzsa

bors


Elkészítés:
A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsáira, és rakd forrásban lévő, sós vízbe. Főzd négy-öt perc alatt roppanósra, majd szűrd le, és hagyd kicsit hűlni. Törd össze villával, vagy tedd késes aprítógépbe. Keverd hozzá a tojást, a zúzott fokhagymát, sózd és borsozd ízlés szerint. Rakj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól gyúrható legyen, majd tedd hozzá az aprított petrezselymet.

A masszából formázz tetszőleges nagyságú kroketteket, és forgasd meg jól a zsemlemorzsában. Teríts egy tepsibe sütőpapírt, rakd bele a bundázott zöldségeket, és spricceld meg kevés olajjal. Süsd aranybarnára 180 fokon körülbelül 25 perc alatt. Közben egyszer forgasd át a sütőben. Link
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Sajtos krumpligombóc ropogós panírban, sütőben sütve - Jobb,
  2017-10-25 16:50:00, szerda
 
  Jobb, mint a krokett

A sajtos krumpligombócok nagyon finomak, és jó gyorsan el is fogynak. A liszt mennyisége a krumpli fajtájától és minőségétől függően változhat. Lehetőleg még melegen kínáld, akkor a legjobb. Kínálj hozzá különféle szószokat, mert önmagában is megáll, mint fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg krumpli
12 dkg liszt
10 dkg sajt
3 dkg vaj
1 db tojás
1 késhegynyi szerecsendiósóbors


Elkészítés:
A krumplit pucold meg, vágd kis darabokra, majd főzd puhára körülbelül 20 perc alatt. Szűrd le, és még melegen törd össze. Ha langyosra hűl, rakd hozzá a lisztet, a tojást, a reszelt sajtot, a vajat, majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Ha szükséges, tejjel lazíthatsz a masszán. A lényeg, hogy könnyen formázható legyen. Készíts belőle kis gombócokat, és panírozd be a szokásos módon.

Rakd a golyókat előbb a lisztbe, majd a felvert tojásba és a zsemlemorzsába. A felesleges panírt rázd le róluk. Tedd a gombócokat forró olajba, és süsd minden oldalukat aranybarnára. Ezt követően szedd papírtörlőre, és csepegtesd le az olajat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
sült sütőtökhasábok
  2016-10-29 19:06:37, szombat
 
  Cseréld le a krumplit! A legjobb őszi köret: sült sütőtökhasábok

Hozzávalók
1 kisebb sütőtök
1 ek olívaolaj
1/4 tk só
1/4 tk fokhagymapor
1/4 tk szárított bazsalikom
1/4 tk fekete bors
1/8 tk cayenne por
Elkészítés
A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk ketté, szedjük ki a magját, a húsát pedig vágjuk hasábokra. A fűszereket keverjük össze, majd forgassuk bele a sütőtököt. A sütőpapírral bélelt tepsibe locsoljunk egy kis olívaolajat, ezen rendezzük el a hasábokat úgy, hogy ne fedjék egymást. 230 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd forgassuk át a sütőtököt és újabb 20 perc alatt süssük ropogósra.
femkafe,hu
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
Kétszer sült burgonya, ilyen különleges köretet még
  2015-12-11 20:38:31, péntek
 
  Ha különleges köretre, vagy csak egy kiadós fogásra vágysz, készítsd el ezt a csodás burgonyás ételt.

Hozzávalók:
6 héjában főtt (vagy sütőben párolva sütött) burgonya
1,5 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
1/4 csésze szobahőmérsékletű vaj
2 csésze reszelt Cheddar sajt (más, olcsóbb sajttal is jó)
1 csésze langyos tej
1/2 pohár tejföl
5 szál zöldhagyma, apróra vágva
apróra vágott sült szalonna

Az elkészítése pofonegyszerű: mindent összekeversz, egy edénybe teszed, megszórod reszelt sajttal és szalonnával és mehet is a sütőbe.
forrás:kiskegye
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 273 db bejegyzés
Összes: 7239 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 812
  • e Hét: 2987
  • e Hónap: 47360
  • e Év: 183547
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.