Belépés
bossi.blog.xfree.hu
Kút fejemből születtek ezek az írások. Mottóm: "Vedd a kezedbe ezt a könyvet, ha elolvasod, meglásd, hogy a lelked mennyivel lesz könnyebb." ... Bossányi Kálmán Miklós
1954.10.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Közös ló
  2013-12-15 21:00:07, vasárnap
 
  Tisztelt Olvasó!

Tájékoztatlak, hogy e írás nem az én műveim, hanem egy játék volt, egy másik jól ismert Portálon.
Csak azért tettem fel, mert én, is benne vagyok e mű szerkesztésében.
Sok, ismert, és nem igazán ismert Írótársaim alkotásai a "Közös ló."

Fogadjátok szeretettel.
Szia Feri! Adsz egy sört? - kérdezte az öltönyös fiatalember, amint belépett az ajtón.
Nem sokkal voltak nyitás után. Az ablak tárva nyitva, a kora reggeli napfény arannyal öntötte el a kopott, hajdan jobb időket látott helyiséget. Lenge szellő mozgatta a függönyöket, épp csak akkora, hogy kiporolja az asztalon hagyott hamutartót. A csapos a mosogatónál törölgette a poharakat. Sandán nézett a magas, szőke fiúra. Napok óta nem látta, és az igazat megvallva, nem is nagyon hiányolta. Unszimpatikus, nagypofájú kis bunkónak tartotta. Mindig tartozott, de ha véletlenül tele volt lóvéval, akkor még az utcaseprő is whiskyt ivott.
- Sarad van! - vetette neki oda foghegyről.
- Mennyi?
- Mit tudom én! Vali mondta, de várj, megnézem! - ezzel megtörölte a kezét és a pultra hajította a törlőkendőt. A fiókban kotorászott. - Kétezer, durván. - felelte kis idő múlva, és egy papír fecnit dobott a fiatal suhanckinézetű elé.
A srác bő nadrágja zsebeiből nagy köteg papírpénzt vett elő. Marka tele volt öt százassal és ezressel.
- Loptad? - kérdezte a csapos.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:52:34, vasárnap
 
  - Én? -tiltakozik Feri.

Zsebében turkál. Keres valamit, megtalálta a zsebkendőjét. megtörli a homlokát.

- Akkor miért jelentek meg rajtad, az izzadság jelei, akkor miért vagy most ideges? - tette fel a kérdéseket a csapos.

- Hidd el nem én voltam, nem loptam dadogja Feri. Bent voltam a bankban, befizetni az elmarad számlámat. Bejött egy öreg bácsi járókerettel, és oda ment a pénztárhoz, és egy csomó pénzt vett fel. Zsebébe tette. Lehet, hogy nem teljesen, és ennyi eset ki a zsebéből. Öreget követtem, azon gondolkodtam, hogy meg kéne lökni, hogy elessen, és elvenni tőle az összes pénzt, de ennyivel is beérem, amit átadtam Neked.

- Nem hiszem el. -mondja a csapos.

- Így volt. Becsület szavamra. Feri jobb kezét a szívéhez rakja, balt felemeli.

- Most már hiszek Neked. Nyugodjál meg. Itt egy feles, húzd le.

- Elfelezzük?

- Tőlem.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:50:46, vasárnap
 
  S, a zsebkendőjével most az orrát birizgálta, mintha időt akarna nyerni. Nyert is, mert a járókeretes úr beballagott az ajtón. A pultnál, épp Feri mellett megállt. Kért egy felest, Ferire nézett, kit újból kiver a verejték. A csapos is zavarba jött, gyorsan elkezdte a pultot törölgetni, közben élesre vette a fülét. Hallgatott.

-Talán rosszul van kedves? Hívjak orvost, vagy inkább még egy felest?

Ferinek már a lába is remegett.Nem egy rutinos tolvaj lehet ez a gyerek gondolta a csapos, miközben kitöltötte a felest a járókeretes úrnak. Az bemutatkozott:

- Doktor Nebukai Tamás a tisztességes nevem, - s nyújtotta a kezét Feri felé. Nem volt az ifjúnak választása. Kezet fogott Tamással.

- Én Feri vagyok

- Feri? Csak így simán?

-Igen csak így simán. -

- De szűk szavú vagy te gyerek! Tán Édesanyád visszavágott a nyelvedből?

Feri hirtelen váltott. A kérdés szíven ütötte. El is felejtette, hogy kezdődött az egész mikor belépett ide. Most megtörölte homlokát, és gondolkodott.

- No! mondj már valamit!

- Mondom: Nincs nekem sem anyám sem apám. Remegni kezdett a hangja. Az intézetben azt mondta a nevelőm, hogy egy kórház ajtajában találtak rám Ferenc napján, átfagyva, egy takaróba csavarva. Így lettem Feri. Így bizony Tamás bátyám!

Bólogatott fejével, lesütött szemmel.

- No, akkor tölts egy felest ennek a talált fúnak! Szólt, Tamás bátya a csaposnak.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:48:17, vasárnap
 
  Bent a teremben, mindenki üti vágja egymást. A székek úgy repülnek a levegőben, mint a MIG-ek a légtérben. Tamás bátyó egy pillantást vett a vége felé járó csete- paténak, és elindul kifelé. Járókeretére támaszkodva, szépen lassan bandukol. Ekkor a tömegből hirtelen egy hang üti meg Tamás bátyó fülét.

- Vigyázzon! Hallja vigyázzon! - a szőke lány volt.

Feri, is a hangra lett figyelmes, a földről felnéz, és látja, hogy egy vadász kés repül a járókeretes Tamás bátyó felé.

Minden erejét összeszedve, vérző sebeire, most nem gondol, rohan ahogy tud, és eltolja Tamás bátyót.

Ahogy törzsét megdöntve tolja, háta fölött a kés suhan el, és bele áll a bejárati ajtó félfájába. Megremeg.

A kopasz a földről, erejét összeszedve hajította el a kést.

Öreget, Feri felsegíti a padlóról, átnyújtja a járókeretét.

- Köszönöm, fiam.

Tamás bátyó, két lépést megy a kopasz felé. Arca kissé piszkos, zsebkendőjével letörli a piszkot, és ezt mondja a kopasznak:

- Ezt nem kellett volna.

Kopasz könyökére támaszkodik, és közli Tamás bátyóval

- Vigyázz, magadra Te öreg, mert ...

Csapos, aki előmászott a sör pult alól el üvölti magát, BEFEJEZNI, és egy vödör vízzel le önti a kopaszt.

Feri megtámaszkodik a fenyőfa oszlopba.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:44:57, vasárnap
 
  Ekkor óriási csattanás hallatszik kintről. A bent lévők a kocsma egyetlen, koszos ablakához igyekeznek, de Józsi bácsi, aki - szokás szerint - ott iszogatott, már mondta is: - Tyű gyerekek, egy SAAB ment a falnak. Misi miután félretolta Józsi bácsit, így kommentálta az eseményt: - Sokat lophatott ez a szemét, remélem megdöglött! - Áh - válaszolta az odatántorgó János - a legbiztonságosabb kocsik egyike.

Aztán a pult köré tömörülve megindult a találgatás a kocsiban ülőkről, miután látták, hogy kifelé kászálódnak. Mígnem a ki csapódó kocsmaajtóban megjelent egy magas, szőke nő, mögötte pedig a kocsi vezetője, 150 kilósan. E típust képviselőkre jellemzően himbálódzó testtartásával üzenve: jó lesz velem vigyázni, mert van itt izom, van ész s főleg sok pénz. Mesterségesen felfújt izmait kissé befeszítette, csak azért, hogy a nyakába akasztott kb. másfél kilós aranylánca megcsörrenjen.

Misi félhangosan megjegyezte: - Ez még a kutya láncát is ellopta? - Maradj nyugton haver, várd ki a végét! - torkolta le Józsi bácsi.

Közben a szőke nő méregdrága bundáját a koszos széktámlára dobva kecsesen leült, s ápolt ujjaival idegesen forgatta mutatós karkötőjét.

Misi persze résen volt. - Nézzétek, jegygyűrűt visel, a férfin viszont nincs. - Na és? - válaszolta Józsi bácsi, miután a legolcsóbb dohányból próbált cigarettát sodorni magának.

A nagydarab két whiskyt rendet. A kocsmáros egy pillanatig gondban volt, hová is dugta azt a kevéske hamisított whiskyt, amit néha ő kortyolgatott. Szerencséjére megtalálta.

A nagydarab letottyant a nő mellé és azonnal felhajtotta az italt. A nő csak nézte, de nem nyúlt hozzá. majd a férfira tekintett. Rettenetes félelem és fájdalom volt a szemében. A férfi gonosz kárörömmel figyelte.

- Mi van ezek között?! - kérdezte Misi.

- Hát, az már tény, hogy valami nem stimmel - válaszolta Józsi bácsi, boldogan pöfékelve, miközben a rosszul töltött cigiből sok-sok parázsló dohánymorzsalék szóródott szanaszét.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:42:07, vasárnap
 
  Miután Feri lehúzta a már megfelezett felest ,elgondolkodott azon hogy vajon mennyivel tartozik még az uzsorás kocsmárosnak,akinél már évek óta hitelben iszik. Befordult önmagába ,elvonult a kocsma csendesebb sarkába ahonnan a régi ivó cimboráit méregette tisztes távolságból az üresen maradt poharával a kezében:--hely ! Most mi lesz ? kérdezi önmagától.

-Vajon megtudom adni a többit ? már a házam is rá ment,itt maradtam egyedül,az asszony is elment azzal a jóképű vállalkozóval.

- Miért is jutottam idáig ? Pedig én nem így akartam ,kergetnek a belső gondolataim,már az agyamat is szétgondolkodtam de még se jutok dűlőre.!!gondolkodom de mégse vagyok,csak csúszom és csúszom lefele,pedig nem ezt érdemeltem volna Katitól,mi az amit nem tudtam megadni neki ??Nem mindig én vagyok a hibás.,vagy talán mégis?? Vigasztalom magam némi ön sajnálattal,persze az ember mindig önmagának bocsát meg leghamarabb,de azért mégis hogy van ez, EMBEREK !!!! hát nem veszitek észre asaját közönyötökkel a magányosokat a lecsúszott hitelből ivókat ?? nézem a poharam fenekét ,üres,de nagyon, vajon Én is ilyen ÜRES lettem,és még a seggem is ilyen kopasz .!
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:38:01, vasárnap
 
 
- Ne nevess, te keservesen sejtelmes, vigyorgó, fondorlatos gyerek! A brigádban Józsi lesz a neved! Lapos fejeddel belenézel a potyába derékig. Húzd ki magad, tudod, mint tengerik a zsákban, te csak egyedül vagy, a potya nem rád vár! Vidd arrébb az irhád, nem szeretem nyomasztó közelséged, kicsi ez a világ ennyi törtetőnek. Ne játszd meg magad kölyök! Nem azért húzod be a nyakad, ha volna akkor a farkad, mert olyan szende és alázatos vagy, rátörtél a posztomra! Mind a három szemem rajtad lesz! Ne faggatózz, hogy miért három, majd meglátod, mikor a bőrödön is szem lesz, nem egy, de ezer. Az ilyenektől óvakodjunk! Haver, te orvul ki akarod golyózni alólam a sámlit. Ez az én trónom, tudod? Ezt a hokedli, amien ülök -vagy sámli-, nevezd ahogy akarod, saját magam hegesztettem, csórtam rá egy darab deszkát, nem adom senkinek! Amit elértem, az az enyém, nem osztozkodom. Kis pozíció is pozíció. Egyesek azt mondják, hogy dispozició, de nem az! Nem adok én dispoziciókra, egyszerűen nem bocsátom áruba -még elvi szinten sem-, a kikönyökölt, úgy gondolom, valakiságomat. Nem eladó! Fiatal vagy, ugyanolyan sanda-sunnya, mint én voltam, kevés beszéddel, alázatoskodva, mintha semmi nem érdekelne. Ismerem a fajtádat... Nem adom! Megteszek mindent, hogy repítsenek a környezetemből, mert fertőzöd a három méteres körzetemben a nyugalmat. Most megengedem, hogy állva maradj és nézheted amint eszek. Te pofátlan disznó, nem azt mondtam, hogy ülj le a földre és vedd elő a tarisznyádból az elemózsiádat! Máris elszaladt veled a ló. Teszek róla, hogy holnaptól -ha megérem-, dobjanak egy jármot a nyakadba a srácok. Szántani nem kell, de egyéb baromi munkára szükség van. Arra vagy alkalmas, mint én lettem volna, de itt most én vagyok a góré, ne feledd! Csendesen lapítasz nagyon, azt hiszed, túl jársz az eszemen, pedig dehogyis, dehogyis! Fizetni nem fogok!

- Hé, haver! Nagyon piros a fejed, ne igyál már több vodkát, haza kéne menni! Itt szövegelsz magadban már egy órája. Fiúk, fogjátok meg, rakjátok ki a kocsma elé!

-Ha nem baj, bátyám, én feldobom a biciklim csomagtartójára és hazatolom. Majd szólok az anyósának, úgy helyre teszi, mint a huzat! Folyton azt képzeli magáról, hogy valami főnök, vagy mi. Sokat veszíthetett... No, de hát ilyen a házasélet, lemondásokkal jár. Nem? Azért nem nősülök!

- Te kis veréb, nyomod a sódert Józsi bá bagolynak? Én tényleg nem vagyok nős, de te igen! Vidd haza azt a szerencsétlent, aztán iparkodj, mert szétveri a sodrófát az asszony a hátadon. Uzsgyi hazafelé!
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:34:08, vasárnap
 
 
- Amúgy rendes gyerek ez a Józsi, ne bántsátok! - mondta Misi és hónaljánál fogva ragadta meg az elázott férfit, hogy kicipelje a kocsma elé, ahol a Saabból folyó olaj fellazította a talajt, így a kerékpárt pár méterrel arrébb kellett tolni, hogy eltudjanak indulni.

- Zolikám! Ne az anyósához vidd, hanem haza. Ez az ember - mutatott a kerékpár csomagtartóján imbolygó Józsira - olyan, mint egy sebzett vad, amióta elhagyta a felesége. Ha visszajössz még, fizetek neked egy sört!

Misi visszaballagott, de a kocsi mellett elhaladva nem állhatta meg, hogy az olajfoltnak vélt tócsába dobja a csikket. Ám az arrébb landolt, amit Misi nem láthatott, mert akkor már bent volt a kocsmában.

Zoli félóra múlva megjelent, s jelentést tett Misinek. - Leraktam a háza előtt, a kapuban. Remélem betalál.

- Jól van Zolikám, itt az ígért söröd, idd meg! Más nem történt?

- Nem. - válaszolta Zoli. - De mit tudsz erről a Józsiról, régebben nem járt ide.

- Nem, mert otthon ivott. Először módjával, közben sütött-főzött, hátha megjelenik az asszony, aztán a hasonló sorsú haverjaival. Miután százszor elmondták egymásnak a bánatukat, de megoldást nem találtak, már nem járnak össze. Külön-külön isznak, átformáltan mélyítve el sérelmeiket. Aztán csodálkoznak, hogy nem jön össze nekik, amit annyira szeretnének.

Zoliban csak annyi maradt meg, hogy Józsi süt-főz. Akkor minek az asszony? E nehéz feladvány megoldására kért egy felest, mert az szétcsapja a sört, s remélte, hogy annak következményeképpen választ kap az agyába ragadt kérdésre. De nem így történt. Közben elfelejtette, hogy mi mit csap szét, vagy húz össze, ezért a továbbiakban együtt itta a két nedüt. Meg is lett az eredménye: alaposan berúgott.

Az öreg Józsi bácsi az ablak mellett csak somolygott az egészen. Már ő sem tudta hányadik cigarettáját sodorja, mert a fél szemét a vendégeken tartotta. A szétszóródott dohányból viszont arra lehetett következtetni, hogy a sokadikat szívja. Aztán úgy döntött, hogy elteszi magát másnapra.

Misi a pultnál állva lecsorgatta torkán a maradék italt, majd megragadta Zolit, hogy induljanak, különben nem lesz ennek az egésznek jó vége. Zoli már képtelen volt a kerékpárra ülni, így Misi tolta maga mellett, utánuk pedig Józsi bácsi botladozott.

- Így van ez, ha nem vár otthon senki - szólalt meg Józsi bácsi.

- Mi majd holnap is várunk itt a kocsmában - válaszolta Misi. - Nem jobb ez így?

- De, de - válaszolta bizonytalan hangon az öreg, majd köszönés nélkül bement háza ajtaján.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:27:21, vasárnap
 
  Rémület vett erőt rajta.Még egyszer kilesett az ablak sarkán,a járókeret ugyanott, körül a mély csend,csak egy kuvasz pisilt a szomszéd autójának hátsó kerekére. Semmit nem látott az üres téren.

-Gyanúsan üres! -állapította meg.

Csak most eszmélt az ölében szorongatott hatalmas levélre.

-Úristen! -rebegte pánikszerűen. Most ez mi?
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
Közös ló
  2013-12-15 20:25:06, vasárnap
 
 
A kocsmában, most csend honol. Aki megitta az italát az, mereng a távolba, és bambán nézi a másik asztalt. A szél járja át a kimérő helyiséget, a törött ablakon keresztül jön be a friss levegő.

Nyílik a konyha ajtaja, és a főnökasszony /szakács/ kiált: Kész a Cigánypecsenye, lehet jönni érte. Leteszi a pultra.

A nagydarab, most riad fel. - Hol a cigány, agyon verem?

- Te hülye, mondja a jól öltözött, kissé túl sminkelt nő, az csak egy étel, hülye, már ezt sem ...

- Neked mindegy, csak a létedben az van, hogy csak üss!

- Ja, és ráborul az asztalra.

- Legalább, ne horkolna ennyire, de nagyon jó fiú, ez a hülye. Egy kis maci. - mondja hangosan a nő.

- Ki a francot érdekel a hapsid, Te, ki sminkelt búval.... - szól Vali, aki még az üvegszilánkokat veszi fel a földről.

Szerencsére nem folytatta tovább, mert az illemhelyiségből Feri most jött ki, és elkiáltja magát.

- Gyerekek, ki látta Tamás bátyót! Ki látta, mondjátok már meg! Nála van a zsé!

Feri az illemhelyiség, bejáratánál, félig lehúzott nadrágban, gatyája csak úgy tudorodig, és kiabál.

- Láttátok Tamás bátyót! - hukk!

A sminkelt nő, azonnal Feri segítségére siet, és megpróbálja a nadrágját felhúzni, de nehezen boldogul a gatyájával, túl közel van a feje hozzá. Feri ezt érzékeli, és ezt mondja a nőnek.

- Figyelsz, ha akarsz valamit, akkor .... , és már fogja a nő fejét. Tök jó. Vali ezt látja, és ellöki a nőt onnét.

- Majd én segítek. Ferikém.

- Nekem teljesen mindegy, hogy ki, csak már történne valami. Hangosan nevet Feri.
 
 
0 komment , kategória:  Közös ló  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 487
  • e Hónap: 1307
  • e Év: 3662
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.