|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2013-10-28 20:47:13, hétfő
|
|
|
Hozzávalók 5-6 személyre
1 kg savanyú káposzta
őrölt kömény
bors
babérlevél (elhagyható)
70 dkg darált sertéshús
25 dkg vékony füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
5-6 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
csípős pirospaprika (elhagyható)
1 teáskanál borsikafű (csombor)
só
őrölt bors
az edény kenéséhez:
zsiradék
Az ízlésünkhöz igazítjuk a savanyú káposztát, és szükség esetén csipetnyi őrölt köményt, néhány szem borsot, valamint 2-3 babérlevelet teszünk bele. 1-2 dl víz hozzáadása után lefedve 20-25 perc alatt megpároljuk.
Szeletekre vágjuk a kolbászt, pici olajon mindkét oldalukon átpirítjuk a karikákat, azután tányérra szedjük őket.
Apróra vágjuk a vöröshagymát. A nagyobbik részét üvegesre pirítjuk kevés olajjal kipótolt kolbászzsíron, majd hozzáadjuk a darált húst, amelyet fehéredésig sütünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot, a sót, a pirospaprikát (ízlés szerint édeset és csípőset). Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, beleszórjuk a borsikafüvet.
Kisebb edényben evőkanálnyi forró olajon átforgatjuk a rizst. Belekeverjük a maradék vöröshagymát, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Megkeverjük, lefedve 6-8 percig főzzük, azután elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk, hogy fölszívja a nedvességet.
Zsiradékkal kenünk egy tepsit vagy jénai tálat. A tejfölhöz öntjük a hús levét, összekavarjuk. Az edény aljára simítjuk a savanyú káposzta harmadát, rátesszük előbb a rizs, majd a kolbász, végül a darált hús felét is. Erre kerül a káposzta újabb harmada, amelyet meglocsolunk némi tejföllel. Rátesszük az újabb rizs-, kolbász- és darált húsréteget, végül az egészet lefedjük a maradék savanyú káposztával. Eloszlatjuk rajta a többi tejfölt, a tetejére tesszük a füstölt szalonnaszeleteket.
180-200 fokra melegített sütőben 30-40 percig sütjük.
forrás: katakonyha.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|
|
|
2013-10-06 00:48:29, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg laskagomba
1 vöröshagyma
1 dl tejföl
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
só
őrölt bors
2-3 babérlevél
pár csepp ecet
a dödölléhez:
50 dkg burgonya
3-4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj
só
a tálaláshoz:
tejföl (elhagyható)
petrezselyemzöld
csipet pirospaprika
Elkészítés
A dödölléhez a meghámozott, feldarabolt burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor puha lett, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Ezután a krumplipürét elkeverjük a liszttel.
A gombához az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük egy evőkanál olajon. Hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és elpárologtatjuk a levét.
Közben két evőkanál olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük egy nagy bögre hideg vízzel, és a gombához adjuk.
Jól átkeverjük és összeforraljuk. Beletesszük a tejfölt, pár csepp ecettel savanyítjuk, és még 5 percig főzzük.
Egy nagy serpenyőbe olajat öntünk. A krumplis masszát evőkanállal az olajba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat kicsit megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)
A gombát a dödöllével körítve tálaljuk. Az étel tetejét meglocsolhatjuk tejföllel.
Tipp: a dödöllét hagymás szalonnazsíron is megpiríthatjuk.
http://www.recept-oldal.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|
|
|
2012-06-23 15:07:08, szombat
|
|
|
Csokis pite
A tészta:
30 dkg lisztet összegyúrunk 25 dkg margarinnal, 2 tojás sárgájával, csipet sóval és 3 kanál hideg vízzel. 2 cipóra osztjuk. 1 óra hosszát állni hagyjuk, de lehet egy éjszakán át is. Vékonyra kinyújtjuk és az egyiket közepes méretű vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük.
A következő tölteléket öntjük rá:
36 dkg porcukrot először habosra keverünk 6 tojás sárgájával, hozzáadunk 10 dkg darált diót és 6 evőkanál kakaót, a 8 tojás habja is belekerül. Végül a töltelékre ráhelyezzük a másik lapot, nyújtófára csavarva megoldható ez a művelet. 180 fokos sütőben sütjük kb 35-40 percig,de ez sütötöl is függ.
|
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|
|
|
2012-02-18 23:07:19, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
Piskótához (26-cm):
10 dkg finomliszt
8 dkg étkezési keményítő
2 dkg holland kakaópor
fél csomag sütőpor
1 csipet só
4 evőkanál hideg víz
6 tojás
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Narancsos krémhez:
1 narancs reszelt héja
1,5 narancs leve
2 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
fél csomag zselatin fix
Csokis krémhez
7 dkg 70%-os étcsokoládé
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál porcukor
4 dl tejszín
kétharmd csomag zselatin fix
Elkészítése:
A karamellkrémet előző este elkészítettem, a receptet itt találjátok.
A piskótát Lajos Mari receptje alapján készítem, nekem nagyon bevált. A sütőt maximum hőmérsékletre állítottam. A tortaformát sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tortaformába simítottam. A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet 170-180 fokra. 40-42 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát teljesen kihűtöttem, és vízszintesen három részre vágtam.
A narancskrémhez a tejszínt reszelt narancshéjjal, fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a narancsok levét és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A csokoládékrémhez gőz felett megolvasztottam az étcsokoládét. Amikor teljesen felolvadt levettem a gőzről. A tejszínt fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a csokit, a kakaóport és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A torta összeállításánál az alsó piskótára kentem a csokikrém felét, a következő rétegre a narancskrémet. Felülre piskóta került. A maradék csokikrémmel bevontam a torta oldalát és körben kidíszítettem. Alaposan lehűtöttem.
Tálalás előtt narancsszeletekkel és hópehelycukorral díszítettem. |
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|
|
|
2012-02-13 19:14:03, hétfő
|
|
|
Rácsos meggyes lepény
A tésztához: 1 dl tej, 20 g élesztő, 1 kk. + 100 + 100 g porcukor, 500 g finomliszt, 250 g vaj vagy margarin, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 + 1 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl,
Továbbá: 2 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (2 x 400 g) vagy egy kg érett meggy, 100 g dió, 1 mk. őrölt fahéj, 2-3 ek zsemlemorzsa.
A tejet a tésztához meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk. porcukrot, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadunk 100 g porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, 1 tojás sárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
A meggybefőttet leszűrjük (a friss meggyet kimagozzuk), a diót dúrvára vágjuk. A maradék 100g porcukrot összekeverjük a fahéjjal. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű (25 x 35 cm-es) tepsit.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk az egyik tésztacipót, a tepsibe fektetjük, a széleit kissé felmagosítjuk, alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral, végül a maradék dióval. A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, átlósan berácsozzuk vele a süteményt, a tészta rudak végét kissé rá is nyomkodjuk a tészta felmagasított szélére, majd konyharuhával letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A maradék tojás sárgájával megkenjük a tésztarács tetejét, és középső bordamagasságra állított rácson 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vágódeszkára emeljük-csúsztatjuk, és kockákra, vagy rombuszokra vágva kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|
|
|
2012-02-12 21:39:25, vasárnap
|
|
|
Jókai bableves
400 g száraz tarkabab, 150 g tisztított sárgarépa,150 g tisztított gyökér, 100 g tisztított zeller, 50 g tisztított vöröshagyma, 100 g zsír, 100 g liszt, 500 g debreceni kolbász, 500 g sertés-csülök, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 cs petrezselyem zöldje, 6 dl tejföl, 2 l csont lé, só, kalocsai csemege-fűszerpaprika, ecet.
A főzéshez előkészített száraz babot jól megmossuk, és főzés előtt egy nappal beáztatjuk. másnap újból megmossuk, csont lében feltesszük főni. beletesszük a füstölt csülköt, a debreceni kolbászt és a babérlevelet. ( A debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük.) A mikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockákra vágott vegyes zöldséged. Lassú tűzön egyenletes forrással főzzük. Ha füstöl csülök megpuhult a levesből kivesszük, és bablevest világosbarna fűszeres rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, kalocsai csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá, kevés ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha szükséges sózzuk. a debrecenit karikákra vágjuk, és a forrásban lévő bableveshez adjuk.
Házilag készített csipetkével forrón tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 466
- e Hét: 561
- e Hónap: 1773
- e Év: 29996
|
|
|