Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Hájas leveles sütemény, nagyon jó recept, gyönyörűen kinyíln
  2018-12-08 18:34:00, szombat
 
  60 dkg finomliszt,1 nagy csipet só,1 tk. cukor
1 tojás,1 ek. ecet,2 ek. tejföl,1,5 dl szódavíz
1,5 dl fehér bor,450 g tisztított, ledarál háj
10 dkg liszt

A hájat és a 10 dkg liszttel összegyúrom, hidegre tesszük. A megmaradt liszttel és a többi hozzávalókból rétestésztát készítünk. 15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük.

A lisztes hájat egy zsírpapíron nyújtottam ki, egyenlő nagyságúra a tésztával és ráhelyeztem. Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
5 mm-re nyújtottam formázás előtt a tésztát. 180 fokon sütöttem ki.



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
  2018-12-08 18:32:20, szombat
 
  Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük 🙂 Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor (30 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Dió és mák töltelékes szaloncukor süti
  2018-12-08 13:35:47, szombat
 
  Ahogy nálam készül:
A felsorolásra kerülő mennyiségből, kb. 24 db lesz.

Hozzávalók:
50dkg leveles tészta, 10dkg dió, 10dkg mák, 10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaníliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.

Először a töltelékeket készítem el, az alábbi módon:
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.

Most már foglalkozom a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtom. 6x12cm-es darabokra vágom. A közepébe a töltelékből teszek egy kávékanálnyit és összehajtom. Mindkét végén maradjon 3-3cm, ott keskeny szalaggal jól összehúzom, a megmaradt (3cm) részt ollóval vagdosom, így adom meg, a szaloncukorformát. A töltelékes részt tojássárgájával bekenem és előmelegített sütőben 190 fokon, 10 percig sütőm. Ekkor óvatosan kihúzom a sütőből és még egyszer átkenem tojássárgájával. Visszateszem a sütőbe 2 percre és kész.
Miután kihűlt megszórhatjuk porcukorral is.
Kellemes ünnepi készülődést!

Szép ízek - Szepi Ági asztalánál




 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Csokival töltött karácsonyi süti recept
  2018-12-08 12:12:46, szombat
 
  Hozzávalók:
A tésztához:

15 dkg liszt
12 dkg vaj
4 dkg étkezési keményítő
8 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
fél teáskanál sütőpor
2 tojássárgája
A töltelékhez:

16 dkg tejcsokoládé
1 ek tejszín
Díszítés:

3 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:

A lisztet, a kakaót, a keményítőt és a sütőport egy tálba tesszük. A vajat, a tojások sárgáját és a cukrot is hozzáadjuk és összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

Kis golyókat formálunk a tésztából. Egy fakanál végével kis lyukat vájunk minden süteménybe. Az oldalát cukorba mártjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük. Mikor elkészült, újra cukorba mártjuk, majd tálcára tesszük.

A csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk és a süteményben lévő lyukakba töltjük. Kihűtve kínáljuk.




 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Apró zserbó recept
  2018-12-08 12:10:01, szombat
 
  Hozzávalók:
Tésztához:

30 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
20 dkg margarin
Töltelékhez:

7 dkg darált dió
2 púpos ek Extra Jam (sárgabaracklekvár)
Tetejére:

5 dkg étcsokoládé
1 tk olaj


Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és hozzáadjuk a margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, egy folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk 1 órára.

A darált diót összeforgatjuk a lekvárral. Egy egész nagy sütőlapot sütőpapírral borítunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd diónyi golyókat formázunk, két tenyerünk között kicsit ellapítjuk, majd egy dinnyevágó hátoldalával kis mélyedést készítünk rajtuk. (Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egyszerűen az ujjunkkal nyomjunk bele egy szélesebb lyukat.)

Helyezzük az előkészített sütőlapra egymástól egy kicsit távolabb, mert sütés közben terülnek. Majd a lyukakat megtöltjük a diós töltelékkel. Nekem kb. 1 csapott kávéskanálnyi jutott minden egyes sütibe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

Ha már látjuk, hogy kezd barnulni a tészta széle, azonnal vegyük ki. Hagyjuk kihűlni.

A csokoládét az olajjal víz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemények tetejét becsíkozzuk vele.

Tipp:
Végtelenül egyszerű és mégis nagyon finom aprósüti, ami hamar elfogy. A tésztával könnyű dolgozni, még tojás sem kell bele. A margarintól könnyen összeáll és sütőpor nélkül készül. A sütési idő természetesen a sütőktől függ, érdemes figyelni közben a süteményeket.
30 db sütemény lett ebből az adag tésztából.




 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Boszorkánypogácsa recept
  2018-12-08 12:07:52, szombat
 
  Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg liszt
1 kk sütőpor
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 nagyobb tojás sárgája
20 dkg margarin
Továbbá:

1 nagyobb tojás fehérje
10 dkg darált dió
Pár ek Extra Jam (sárgabaracklekvár)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük és egy egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Egy kis tálba szórjuk a darált diót, egy másikban a tojás fehérjét egy kicsit felverjük.

A masszából kisebb diónyi golyókat (15g) sodrunk.

Először megforgatjuk a fehérjében, majd a dióban.

Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva egymás között.

Végül egy fakanál nyelével apró lyukat nyomunk a golyók közepébe.

170 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni. Legutoljára pedig egy kevés sárgabaracklekvárt kanalazunk a lyukakba.

Tipp:
Egyik gyermekem nem kedveli a túl krémes sütiket, ezért inkább lekváros édességeket készítek, mert azt igencsak szereti. Ez az egyik, ami csak pár alapanyagból és könnyen megsüthető. Omlós és a lekvár tökéletesen kiegészíti. Olyan jövök-megyek és bekapok egy sütit fajta. Nagyobb dobozban egymás mellé sorakoztatva, légmentesen elzárva sokáig friss marad.



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Mézeskalácsgolyók sütés nélkül
  2018-11-28 22:14:33, szerda
 
  HOZZÁVALÓK
25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor (csapott)
2 tk mézeskalács fűszerkeverék (púpos)
1 ek rum
12,5 dkg margarin
1/2 dl tej
A forgatáshoz:
4 ek darált keksz ( púpos)
1 csipet mézeskalács fűszerkeverék

Az alapanyagokat egy kisebb tálba mérjük, majd alaposan összedolgozzuk. Diónyi adagokat veszünk ki belőle, és nedves tenyérrel mindből golyókat sodrunk.
Egy tányérba szórjuk a darált kekszet, amiben elkeverjük a fűszerkeveréket. Megforgatjuk benne a golyókat, és azonnal kínáljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Mézes puszedli.
  2018-11-28 22:05:21, szerda
 
  Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz


A margarint és a mézet tegyük egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.


3 tojássárgája
15-20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 púpozott ek. tejföl
1 citrom leve
reszelt citromhéj


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojássárgákat, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját, majd szintén keverjük össze. Végül keverjük hozzá a langyosra hűlt, margarinos-mézes keveréket is.


45 dkg liszt (búza finomliszt)
1/2 sütőpor
mézes fűszerkeverék (ízlés szerint)
csipet só



A liszthez adjuk hozzá a sütőport, majd szitáljuk át. Ezután először keverjük hozzá a mézes fűszerkeveréket, majd a mézes-cukros-tejfölös.... keveréket is. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Ezután fóliával fedjük le a tálat, majd pár órára, vagy éppen egy egész éjszakára, tegyük be a hűtőbe. (én mindig este keverem össze, és másnapig a hűtőben pihen)


Sütés előtt egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tésztából csippentsünk le diónyi darabot, és formázzunk belőle golyót.

A megformázott golyókat, ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tepsire.

A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt addig süssük, még a tészta szint vált, és szép világos lesz. Nem szabad túl pirosra sütni, mert akkor kemény lesz a puszedli. (én légkeverésnél 150 fokon, 8-10 percig sütöm)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt csokoládémázba, vagy habos mázba forgatnánk

Csokoládémáz hozzávalói:

20 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek olaj


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az olajat, és gőzfürdő fölött, olvasszuk össze.

A teljesen kihűlt puszedlit egyesével mártsuk bele a csokoládéba, majd csepegtessük le, helyezzük vissza a sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megszáradni. (én egy villát szúrok az oldalába, majd úgy mártom a csokoládéba)


Habos máz hozzávalói:

4 db tojásfehérje
35 dkg porcukor


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd gőzfürdő fölött verjük fel kemény habbá.

Ezután vegyük le a gőzről, és rögtön forgassuk bele a puszedlit, majd helyezzük sütőpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszáradni.


MEGJEGYZÉS:
A sütési időt mindenképpen be kell tartani, mert ha tovább sütjük, akkor a puszedli kiszárad, és kemény lesz!!!!! Lehet a sütési idő lejártával még túl világosnak, sületlennek találjuk a puszedlit, de ez senkit ne tévesszen meg, ennyi idő éppen elég neki. Mire teljesen kihűl, éppen megfelelőnek fogjuk találni.
Gizi-receptje


 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
csokis keksz Nagyi titka
  2018-11-24 12:07:43, szombat
 
  Nektek is leírom, mi a menete, hátha kedvet kaptok hozzá:
keverjetek össze 15 dkg olvasztott vajat,
fél csomag sütőport,
fél csésze barna cukrot,
2 bögre lisztet,
1 csomag vaníliás cukrot,
2-3 tojást és egy bögre étcsokit,
hagyjátok egy órára a hűtőben,
majd szaggassátok ki és mehet is a 170 fokos sütőbe.
Tehettek bele mogyorót is, úgy még finomabb.


 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Mikulás süti
  2018-10-24 12:00:48, szerda
 
 
Mikulás napjára készíthetünk télapó formájú süteményeket. A tészta elkészítése hamar megvan, a díszítés viszont több időt igényel. De megéri, mert a gyerekek biztos, hogy imádni fogják!

Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál vanília kivonat
1 csésze cukor
2 teáskanál sütőpor
1/2 csésze puha vaj
1 tojás
¼ csésze tej vagy víz


Mikulás süti Először a tejet összekeverjük a tojással, utána egy másik tálban a cukrot a vajjal keverjük ki. A két keveréket dolgozzuk össze. A sütőporral, fahéjjal és a vanília kivonattal elkevert lisztet szitáljuk rá és gyúrjunk belőle egy sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra és kör alakú szaggatóval szaggassuk ki. Elő melegített sütőbe süssük kb. 10 percig.


Miután kihűlt elkészíthetjük a díszítését.

Szükségünk lesz cukormázra, csoki öntetre, kókuszreszelékre, dekor tollra (szupermarketekbe kapható)

A cukormáz elkészítéséhez 4 tojásfehérjére és kb. 20 dkg porcukorra van szükségünk -
 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 759 db bejegyzés
Összes: 7725 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 8194
  • e Hónap: 13176
  • e Év: 466457
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.