Belépés
anyu65.blog.xfree.hu
Félig él, az aki nem mer Kné N. Magdolna
1962.09.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Jó ötlet
  2013-08-31 16:14:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Rózsameténg, a gyógyító dísznövény/ Vinka/
  2013-08-18 22:32:32, vasárnap
 
 Link
 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Muskotályzsálya
  2013-07-26 16:02:59, péntek
 
  Salvia sclarea

llóolajában közel 80%-ban két fő komponens található: linalool és linalil-acetát. Mellettük még közel 10%-ban van az ámbraillatot adó szklareol. Jóval kisebb mennyiségben fordul elő a mircén, geraniol, kariofillén, germakrén, terpinol, tujon, pinén, borneol és a kámfor.

A többi zsályához viszonyítva a levelében nagy a litium, a magnézium és a molibdén mennyisége, ezért teája jó feszültségoldó. Külföldön nagyon népszerű éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt.

A virágzat 0,2%-os illóolaj-tartalma mellett jelentős a magok mintegy 30%-os zsírosolajtartalma is, melyet a kerámia- és a porcelángyártásban használnak fel. Kellemes ámbraillatú illóolajáért az 1900-as évek elejétől termesztik.

A kozmetikai iparon kívül az élelmiszeriparban használják fűszerezésre, a gyógyászatban is, mert fertőtlenítő a hatása. Szárított levelét helyenként húsételek fűszerezésére használják, de csak fűszerkombinációkban terjedt el. Érdekes illata miatt különleges italok fűszerezésére is alkalmas.

Ref.:terebess.hu 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Szarkaláb
  2013-07-15 22:12:01, hétfő
 
 


Figyelem FOGALOMZAVAR

Gyakran összekeverik a kerti Szarkalábbal.
Pedig míg ez utóbbi egynyári addig a Szarkaláb egy elegáns évelő növény.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Szerelemvirág
  2013-07-04 22:12:00, csütörtök
 
 Agapanthus - Szerelemvirág

Dél-Afrikából, a Fokföldről került sok társával együtt Európába ez a hálás növény is. Egyes helyeken szerelemvirágnak, kékliliomnak is nevezik.


Az Agapanthus africanus /syn.A.umbellatus/ - Afrikai szerelemvirág megvastagodott gumószerű gyökértörzséből 2-3 cm széles 25-30 cm hosszú, húsos, ívelten visszahajló levelek fejlődnek. Ezek fölé emelkedik a hengeres vastag kocsány, amelyen gömb alakban csoportosulva nyílik a 15-20, de sokszor 30 égszínkék tölcséres virág.
Az egyes virágok 3-4 cm hosszúak, nyáron sokáig nyílnak. A virágzaton kívül mutatós a lombozata is.
A kisebb növények cserepesen lakások, irodák díszítésére valók, a nagyobb ládás Agapanthusok kertudvarok, verandák, tetőkertek növényei.
A szerelemvirág mutatós virágzata vágottan tartós, így jó vázadísz is.
Napos helyet kíván


Általános leírás
Egyszikű, egylaki évelő növény.

Élőhely, származás
Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Dél-Afrika.

Levél, lombozat
Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. Szélük ép, színük zöld. A levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos.

Virág
Virágzata ernyős. Virága fehér vagy kék.

Hőigény: Átlagos meleg, télen viszont hűvös (éjszaka 4-7 °C).
Fényigény: Világosban szeret, ezért a lakás legnaposabb pontjára helyezzük.
Vízigény: A növekedési időszakban tartsuk a földjét állandóan nedvesen, novembertől kora tavaszig azonban nagyon kevés vizet adjunk neki.
Páratartalom: Nem igényel permetezést.
Átültetés: Amíg gyökereivel teljesen át nem nőtte a cserép talaját, addig ne bolygassuk.
A szerelemvirág szaporítása:4-5 évenként tavasszal tőosztással szaporítható.


Gondozás
A laza, tőzeges talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a szárazságot. Fényigénye nagy, a direkt napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Hőigénye közepes. Fagyérzékeny. A növény tőosztással vagy magról szaporítható.
Nyáron az akár 1 méter magas száron egymás után nyílnak az ernyős virágzatú kék fehér, és lilás színű virágzatok. A növényt ültethetjük kertbe, de akár teraszra egy védett napos sarokba, dézsába, vagy bármilyen nagyobb méretű virágtartóba is.Nyáron a cserepes növényeket a szabadba kisüllyeszthetjük, bőven öntözzük. Télen hűvös, de világos helyen tartsuk, mérsékelt öntözés mellett. Tőosztással szaporítjuk a tavaszi átültetéskor vagy az elnyílás után. Húsos, vaskos gyökerére ügyeljünk, a szakadt, törött gyökér könnyen rothad.
A fiatal növényt évenként ültessük át. Az idősebb töveket csak akkor, ha már a cserepet szétfeszítik, mert az átültetés évében nem virágzanak.
Igazán szép, tömeges virágokat csak a nagy tövek hoznak.

Májustól napos, világos helyre állítsuk. Szoliternövényként érvényesül a legszebben, hosszú üde zöld levelei már virágzás előtt is igen dekoratívak. Akinek nincsen kertje, terasza, csak nagyon világos helyen próbálkozzon lakásban tartásával, különben nem virágzik. Júniusra már megjelennek bimbói, akár 1 méter magasra is nyúlnak a virágszárak, és egymás után nyílnak ki a virágok. Igen feltűnő az ernyős virágzat, sokféle kék árnyalattal és fehér színűvel is találkozhatunk. A virággömbök mérete is változó, akár 20 cm átmérőjű is lehet. Egy rizómából akár 2-3 virágszál is fejlődhet. A levágott virágokkal lakásunkat is díszíthetjük, 10 napig is eltartható vázában. A tövön maradt elnyílt virágokat törjük ki a virágzatból, ha nem kell energiát fordítania a magképzésre, szebben díszlenek a későbbi virágok. Egyes fajták újabb virágokat hoznak ugyanabban a virággömbben. Nyáron bőségesen locsoljuk és heti rendszerességgel tápláljuk a Vitaflóra Virágzásindító tápoldattal. Ősztől ne tápoldatozzuk, és csak akkor öntözzük, ha földje már száraz. Ha nyáron kellően megerősödött, a gyenge késő őszi fagyok nem tesznek kárt benne, de a leanderekkel együtt vigyük a szerelemvirágot is a teleltetőbe. A hűvös (4-6 °C), világos teleltetés az optimális, de kevesebb fénnyel is beéri, mint a leander vagy a bougainvillea. Sötétben a lombozata megnyúlik, részben vagy teljesen elszárad, de tavasszal újra hajt. Ne teleltessük 10 °C felett, mert virágzásához szüksége van a téli nyugalmi állapotra. Télen csak annyira öntözzük, hogy földje ne száradjon ki teljesen. Ha az ültetőközeg elválik a cserép falától, akkor kiszáradt a földlabda, ne várjuk meg ezt az állapotot. Január végétől jusson több fényhez, a hőmérsékletet is emelhetjük kb 15°C-ig.
A legtöbb fajta magról is szaporítható, de egyszerűbb, ha a nagyobb növényeket tőosztással szétválasztjuk. Így biztosan ugyanolyan színű lesz az új növény is, és hamarabb virágzik. A tőosztáshoz emeljük ki a növényt a cserépből, óvatosan rázzuk le a földet. Válasszuk ki az egyik szélső növénykét, és óvatosan, rázogatva húzzuk szét a gyökereiket. Vigyázzunk a rizómákra, ne sérüljenek. Ha az anyanövényről sok kicsit választunk le, kimaradhat a következő virágzás. A tőosztást vagy virágzás után (augusztusban, szeptemberben), vagy márciusban végezzük. A magokat január és március között érdemes elvetni, 20-25°C között 1 hónap alatt csíráznak ki. Hűvösebben tartva, nagyon elhúzódik a kelés. Csak vékony földréteggel takarjuk a kiszórt magot. A magról nevelt szerelemvirág 3-4 éves korában virágzik először.
Szerencsére ritkán betegszik meg, a gyapjas pajzstetvek támadják meg a gyengébb példányokat. Ha nem virágzik, akkor vagy túl melegben telelt, vagy kevés tápanyag áll rendelkezésére, vagy túl nagy cserépben áll a növény. Az Agapanthus a szűk cserepet szereti, minél szűkebb, annál erőteljesebb virágzást várhatunk. Ha megtanultuk gondozását, évről évre dúsabb virágzással jutalmazza meg ápolását.

 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Árnyliliom
  2013-07-04 22:03:22, csütörtök
 
 
(Hosta)

A Japánból származó árnyliliom igénytelen ugyanakkor elképesztően szép levélzettel bíró évelő, amely még a legsötétebb kertek zugait is üdévé varázsolja. Változatos méretű, bokros növekedésű dísznövény, amelynek dekoratív levelei igen változatosak a zöld árnyalatait, méretüket, ill. a mintázatukat illetően. A kisebb keskenylevelű fajták virágai lilák, s nem hiányozhatnak egyetlen sziklakertből sem. A magasabb, nagy levelű fajták kiválóak fák alatti árnyékos területek betelepítésére, de szoliterként is megállják a helyüket. Virágaikat a nyár második felétől hozzák, amikor az évelők nagyrészt már elvirágoztak. A fényes világoszöld, vagy különleges csíkozású szív alakú levelek fölött szépen mutatnak a hosszabb száron ülő hatalmas fehér, vagy kisebb, levendula színű hosszúkás virágkelyhek. Az eltérő fajták társításával egészen különleges kompozíciókat hozhatunk létre a kert árnyékos, vagy száraz részein is. Talajtakaróként is használhatók.
Gondozása

Igénytelen, szárazságtűrő növény, amely semmiféle különleges gondoskodást nem igényel. Szűrt fényt, félárnyékos helyet kedvel. Az egyszínű levelű bírja a napot is, de a tarka levelű fajtát mindenképpen félárnyékba ültessük. A kényesebb fajták kissé savanyú talajt igényelnek. Ha viszont túl agyagos a talajunk, akkor érdemes ültetés előtt némi apró kaviccsal, homokkal fellazítani. Nem érzékenyek a betegségekre, de a csigák megrághatják a levelüket.
Szaporítása

A tövek tavasszal az első rügyek megjelenése előtt kettéoszthatók.

 
 
0 komment , kategória:  Virág  
A hét virága: a levendula
  2013-06-23 22:48:23, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Néhány csokor szépség
  2013-05-17 22:16:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Kála
  2013-05-10 15:11:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virág  
Szép
  2013-04-29 11:47:11, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Virág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6842 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 302
  • e Hét: 872
  • e Hónap: 2482
  • e Év: 2482
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.