Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
Casserole, a finom rakottas
  2018-11-28 22:10:09, szerda
 
 

A hideg idő beálltával különösen jól esik ez a sütőben készült egytálétel. Igen praktikus is, hisz előre összeállíthatjuk, az sem baj, ha pár napig a hűtőben pihen, így jól összeérnek ízei. Olyan, mint a mi rakott krumplink, a rakott káposztánk vagy a karfiolunk, az olaszok lasagnéja, a sajtos makaróni, a görög muszaka vagy az angolok tálban sült pitéi. Az édességek közül a máglyarakás és a felfújtak, gyakorlatilag az összes csőben sült étel. Többnyire krumpliból, rizsből vagy tésztából álló alap mellé hús, hal, zöldségek kerülhetnek, de a tengerparti országok hallal, polippal, rákkal is készítik. Vegetáriánusok ízletes kedvence, hiszen ha kellően szaftos összetevőkből áll, a hús könnyen nélkülözhető belőle. A nyers vagy előfőzött hozzávalókat fedő nélkül egy hőálló tálban, nem túl magas hőfokon összesütjük. Ahhoz, hogy a teteje ropogósra piruljon, többnyire sajtot, vajat, zsemlemorzsát tehetünk rá.


 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Pulykahúsos casserole
  2018-11-28 22:07:36, szerda
 
 

Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús, 1 db nagy édesburgonya, 10 db tojás, olaj, só, bors, 15 dkg eidami sajt, 5-6 db spenót levél
Elkészítés:
A pulykahúst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az olajjal kikent hőálló edény aljába egy réteg karikára vágott burgonyát teszünk, sózzuk, majd rásimítjuk a pulykahús felét, erre jön ismét burgonya, majd a tetejére a pulykahús. A rétegeket megszórjuk egy kevés reszelt sajttal is. A végén ráöntjük a felvert tojásokat. A tetejét megszórjuk sajttal és a spenót leveleket is rárakjuk. Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon, míg szép pirosra sül teteje kb. 40-50 perc.
Miért egészséges? Mert az édesburgonya igen magas béta-karotin tartalma miatt rákmegelőző, csökkenti a prosztata- és a vastagbélrák kialakulását.



 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Lasagne-tekercsek sütőtök-lencse töltelékkel paradicsom ágyo
  2018-10-13 22:06:21, szombat
 
  Ha tészta, akkor legtöbbször olaszos... Igaz, ez nem igazán mondható annak, de tíz ujjunkat is megnyaltuk utána. Fantasztikus egyveleg, igazi őszi-téli finomság...
Hozzávalók 4 személyre:
6 ek olívaolaj
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhgyma
1 l zöldség alaplé
25 dlg vörös lencse
2 babérlevél
2 tk őrölt koriander
1-2 csipet cayenne-bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 marék petrezselyemzöld
80 dkg szeletelt paradicsom (lehetőleg héja nélkül)
2 tk kakukkfű
60 dkg sütőtök
13 dkg kékpenészes sajt
só, bors
Egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk 1 ek olajjal. A tésztát adagonként 2 perc alatt kifőzzük és egy szűrőn át lecsepegtetjük. A
tésztalapokat felezzük, vagy harmadoljuk, attól függően mekkora széles tekercseket akarunk készíteni. Egy konyharuhára helyezzük őket és fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
1-1 hagymát és fokhagymát megtisztítunk, finomra aprítunk. 2 ek olajat felforrósítunk és a hagymát a fokhagymával megdinszteljük, majd felöntjük a zöldséglével. A lencsét, babérlevelet, korandert hozzákeverjük és felforraljuk.
Alacsony hőmérsékleten 5-20 percig főzzük, míg a lencse puha lesz.
A babérleveleket eltávolítjuk és a lencsét sóval, cayenne-borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet összeaprítjuk és azt is hozzákeverjük.
A maradék hagymát és fokhagymákat megpucoljuk, daraboljuk. Forró olajon megfuttatjuk és a paradicsom darabokat a kakukkfűvel belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Közben a tököt is megpucoljuk, magját kivágjuk, és kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. A maradék olajon 5 perc alatt körbe-körbe sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomszósz 2/3 részét leterítjük egy tűzálló tál aljára. A tököt összekeverjük a lencsével és a felvágott lasagne csíkokra halmozzuk, úgy, hogy könnyedén fel tudjuk tekerni. Óvatosan, állítva, a paradicsomszószba sorakoztatjuk a tekercseket, a kéksajtot rámorzsoljuk, a maradék paradicsomszószt elosztjuk köztük és a sütő középső sínére toljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük. Azon mód, forrón tálaljuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Karfioltekercs
  2018-07-06 13:07:38, péntek
 
 
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 nagy fej hagyma
Olaj
5 db tojás
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
20 dkg sonka vagy bacon

Elkészítés:
A rózsáira szedett karfiolt 5-6 percig előfőzzük, hideg vízzel lehűtjük. Egy közepes hagymát olajon párolunk, kihűtjük. A bacont felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, majd hozzákeverjük a hagymához, karfiolhoz. Hozzátesszük a lisztet, hogy egy sűrű, de még folyékony masszát kapjunk. Kivajazott őzgerinc formában, tűpróbáig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Brokkolikrémes sonkatekercs
  2018-07-06 13:06:38, péntek
 
 
Nem tudok szépen díszíteni, de mindig próbálkozom. =D
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1 rúd bármilyen ízesítésű krémsajt
1 evőkanál majonéz

Bors
Elkészítés: A brokkolit kevés vízen puhára pároljuk, leszűrjük, villával összetörjük, majd belekeverjük az összes hozzávalót, és megtöltjük a sonkaszeleteket.
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Sajtos sonkás cukkinitekercs
  2018-07-05 15:06:01, csütörtök
 
  Hozzávalók, 23cm-es hőálló tálhoz
3 kisebb, zsenge cukkini
200g feta, vagy krémfehér sajt
200g gépsonka
200ml tejszín
100ml tej
3 tojás
60g tk. búzaliszt
80g reszelt trappista
1-2 gerezd fokhagyma

bors
20g reszelt trappista a szóráshoz
kevés olaj és liszt a tál előkészítéséhez



A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tálat vékonyan olajoztam, liszteztem. A cukkiniket megmostam, megtöröltem, végeiket levágtam és vékony csíkokra szeleteltem, enyhén megsóztam. Mikróba tettem és addig pároltam, míg könnyen hajlítható nem lett. Papírtörlőre tettem.
A sonkát a cukkinivel megegyező szélességű csíkokra, a fetát hasábokra vágtam. A cukkiniszeletet leterítettem, rátettem a sonkát, a végére egy darab sajtot és felcsavartam. A tekercseket beleállítottam a tálba. Mikor elkészült, a tojásokat simára kevertem a tejjel, tejszínnel, beleforgattam lisztet, trappistát, zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam. Ráöntöttem a cukkinire, megszórtam sajttal és sütőbe tettem. 40 perc alatt megsütöttem.

A recept amit átalakítottam, a Juditka konyhája blogon található.
Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Feketeerdei sonkás-spenótos tészta mozzarellával és juhtúróv
  2018-06-15 16:53:45, péntek
 
  Íme az egyik kedvenc sült tészta receptünk, meglepetés ízbombákkal

A sült tésztákat mindenki szereti, ugye? Most ráadásul egy kis csavart is tettem a receptbe: feketeerdei sonkába tekertem, vagyis ,,csavartam" - ha már csavarról beszélünk - egy-egy mini mozzarella sajtot, a kis tekercseket pedig elrejtettem a tészta között. A tetejére szintén került sajt bőven, a spenótos szaft pedig rejt némi juhtúrót is. Próbáljátok ki!




Hozzávalók
2 nagy vagy 4 kisebb adaghoz
25 dkg tészta (csőszerű, rövid fajtájú)

1 evőkanál vaj + a sütőtál kikenéséhez
2 gerezd fokhagyma
45 dkg natúr spenótpüré (mirelit)
só, őrölt fekete bors
reszelt szerecsendió
1 dl tej
15 dkg juhtúró
1 tojás
10 dkg feketeerdei sonka
10 dkg mini mozzarella
8 dkg trappista sajt
2 dkg parmezán sajt
Elkészítés

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben al dentére főzzük. Mikor lekészült, leszűrjük.

Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráreszeljük a megpucolt fokhagymagerezdeket, és párolni kezdjük. Hozzáadjuk a spenótot, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd felöntjük a tejjel. Összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a szétmorzsolt juhtúrót, és félretesszük hűlni.

A langyosra hűlt spenótos krémben elkeverjük a tojást és a leszűrt tésztát. Kivajazott sütőtálba simítjuk.

A feketeerdei sonka szeletekbe beletekerünk 1-1 kis mozzarellát, majd elszórva belenyomkodjuk a tekercseket a tészta közé. A maradék mozzarellát a tetejére morzsoljuk, illetve a trappistát és a parmezánt is ráreszeljük.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Kolbászos-rizses cukkinihajók Ammerländer Edámi sajttal
  2018-06-15 16:50:23, péntek
 
 
Roppanós sült zöldség, ízletes töltelék, majd az egészet megkoronázandó: ráolvadt-rápirult sajt! Nem kell Kolumbusznak lenni ahhoz, hogy egy ilyen hajóval új felfedezéseket tegyünk az ízek világában.

Hozzávalók
4 hajóhoz
10 dkg rizs
10 dkg kolbász
10 dkg Ammerländer Edámi sajt
2 db zsenge cukkini
1 teáskanál + 1 kávéskanál olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors
snidling a tálaláshoz
Elkészítés
A rizst hagyományos módon, enyhén megsózva puhára főzzük.

A cukkiniket megmossuk, hosszában, középen kettévágjuk, magos középső részüket kivájjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük az 1 teáskanál olajat, majd az apró kockára vágott kolbászt sütni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, finomra aprított vörös- és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, végül összekeverjük a főtt rizzsel.

A rizses keveréket a kivájt cukkinihajókba halmozzuk. A vágási felületeket beecseteljük a maradék olajjal, valamint kikenünk egy sütőtálat is olajjal. Belehelyezzük a cukkinihajókat.

Az Ammerländer Edámi sajtot lereszeljük, megszórjuk vele a töltött cukkinik tetejét. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Aprított snidlinggel megszórva, salátával körítve tálaljuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Húsos rakott tök mozzarellával és paprikával
  2018-06-14 14:13:15, csütörtök
 
  Hozzávalók: 4 személyre
- só
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 kis csokor bazsalikom
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 20 dkg mozzarella
- 50 dkg darált hús
- 1 kg tök
- bors

Meghámozzuk a vöröshagymát, felaprítjuk. Megfuttatjuk a vajon. Ha már üveges, rádobjuk a darált húst. Fakanállal szétnyomkodva pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikákat és az összemorzsolt zöld fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a nyers tojást. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Felkarikázzuk a tököt, és a hússal rétegezve lerakjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és bő félóra alatt összesütjük. Az utolsó tíz percre rászórjuk a durvára reszelt sajtot is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Receptek túróval!
  2018-05-15 14:06:20, kedd
 
  Túrórudacskák
********************
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 6-7 evőkanál liszt, 2 tojás, só, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg sonka, a panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez.

Elkészítése:
A túrót, a lisztet, a tojásokat, a sót összekeverjük, a tésztát kinyújtjuk és hüvelykujjnyi vastagságú rudacskákat formálunk belőle (kb. 8-10 cm hosszúakat). Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Reszelt sajttal és apróra vágott sonkával meghintjük. Fejes salátát adunk hozzá.

Túrós-diós burgonya
***************************
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 közepes sárgarépa, friss bazsalikom (vagy néhány salátalevél), 1-2 evőkanál dió, 1/2 kg túró, 1 deci tejfel, 1 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors.

Elkészítése:
A krumplit feltesszük főni, annyi vízben, hogy 2 cm-rel ellepje, a salátát megmossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk (vagy tépkedjük), a sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, a diót apróra vágjuk. A túrót a tejfellel és az olajjal elkeverjük, hozzáadjuk a salátát, a sárgarépát, a diót, sóval, borssal ízesítjük. A krumplit leszűrjük, meghámozzuk és a túróval együtt tálaljuk.

Túrótorta
************
Hozzávalók:
1 kg túró, 50 dkg gyümölcs (ami éppen van), 1 doboz tejszín, 2 evőkanál zselatin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:
A túrót szitán (vagy tésztaszűrőn) átnyomkodjuk, elkeverjük a gyümölccsel, a cukorral. A tejszínt felverjük (lehetőleg habfixálóval), a zselatint elkészítjük (a használati utasítás szerint), az egészet összekeverjük, tortaformába tesszük és néhány órára a hűtőbe helyezzük.

Kivis túrókrém
*******************
Hozzávalók:
4 kivi, 20 dkg túró, őrölt fahéj, 2 evőkanál gyümölcsszörp (pl. narancs), 5 dkg mazsola, rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 3-4 evőkanál porcukor, 2,5 deci tejszín (habbá verve).

Elkészítése:
A mazsolát megmossuk és beáztatjuk a rumba, a kivit meghámozzuk és minden egyes darabból 3 egyforma karikát vágunk díszítésre, a többit apróra vágjuk, elosztjuk négy pohárba és meghintjük porcukorral.
A túrót, a mazsolát, a fahéjat, a gyümölcsszörpöt, a kókuszreszeléket elmixeljük (ha a túró nagyon száraz, adunk hozzá egy kis tejet), a masszát szétporciózzuk, tejszínhabbal és kiviszeletekkel díszítjük.

Túrós uborkasaláta
*************************
Hozzávalók:
1 kígyóuborka, 25 dkg túró, 3 gerezd fokhagyma, 1 doboz fehér joghurt, vegeta.

Elkészítése:
A túrót áttörjük, az uborkát káposztareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a túrót, a vegetát, a joghurtot. Meghinthetjük apróra vágott kaporral, snidlinggel vagy zöldpetrezselyemmel.

Túrós pogácsa
*******************
Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás (a megkenéshez), só.

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, negyedórai időközökben háromszor nyújtjuk, hajtogatjuk, a negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagságúra hagyjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, megkenjük a tojással, előmelegített sütőben megsütjük.

Túrógombóc
****************
Hozzávalók:
60 dkg túró, 4 tojás, 6 dkg vaj, 30 dkg liszt, pici só, olaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 deci tejfel.

Elkészítése:
A túrót, a négy tojás sárgáját a vajjal, sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojások felvert habját, gombócot formálunk a masszából és sós vízben kifőzzük. Olajon pirított zsemlemorzsával és meleg tejfellel leöntjük.

Egyszerűbb módon:
25 dkg túrót, egy egész tojást annyi liszttel összekeverünk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, kis gombócokat formálunk belőle, kifőzzük. Meghinthetjük darált dióval, cukorral, tehetünk rá lekvárt, tejszínhabot.

Túrós tészta - stíriai metélt
*
Hozzávalók:
30 dkg túró, 30 dkg liszt, 1 tojás, só. A töltelékhez: 3 tojás, 5 dkg cukor, 2 deci tejfel, 2 evőkanál olvasztott vaj, 5 dkg mazsola.

Elkészítése:
A túrót, a lisztet, a tojást pici sóval összegyúrjuk, kinyújtjuk, ujjnyi széles metéltre vágjuk és kifőzzük. A 3 tojás sárgáját elkeverjük 5 deka cukorral, hozzáadjuk a tojások felvert habját, a mazsolát és az olvasztott vajat. A kifőtt tésztát belekeverjük, kikent formába tesszük és szép pirosra sütjük.

Fűszeres túrókrém
*************************
Hozzávalók:
25 dkg túró, 3 evőkanál tej, fél-fél csomó snidling, kapor és petrezselyem zöldje, egy gerezd fokhagyma, egy fej vöröshagyma, só, fekete bors.

Elkészítése:
A túrót a tejjel simára keverjük, a fűszereket megmossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk, a vöröshagymát, a fokhagymát lereszeljük, összekeverjük a túróval s végül sózzuk, borsozzuk. Barna kenyeret adunk hozzá.

Vitaminos túrókrém
*************************
Hozzávalók:
25 dkg túró, 5 evőkanál tej, egy paprika (piros), közepes nagyságú savanyú uborka, egy kis fej vöröshagyma, 5-6 retek, mokkáskanál tabasco szósz, só.

Elkészítése:
A túrót kikeverjük a tejjel, a paprikát és az uborkát apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát lereszeljük, a retket is apróra vágjuk, az egészet összekeverjük, tabasco szósszal és sóval ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 771 db bejegyzés
Összes: 7737 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 8873
  • e Hónap: 13855
  • e Év: 467136
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.