Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Francia borokat bemutató szalvétáimhoz kis ízelítő:
  2014-05-13 20:24:45, kedd
 
 

Link

Graves a legrégebbi szőlőtermelő terület Bordeaux régióban, a szőlőtermesztés egészen a római korból származik. A Garonne bal partján 65 km hosszan terül el egészen Bordeaux városáig, az ültetvények ezen a Graves Apellation területén élvezhetik a nagyon enyhe klímát. Az appelláció a talajtípusáról kapta a nevét, mely apró kavicsokból áll, amit ,,graves"-nak neveznek, és amely kiváló a szőlőtermesztésre, mivel tápanyagban szegény és jó vízelvezető. Vonzó élénkvörös szín lilás peremmel, nyitott kifejező illat, gazdag és kifinomult, gyümölcs aromák sokasága jelenik meg (cseresznye, málna, szeder, erdei szamóca), melyek minerális jegyekkel keverednek és az appellációra jellemző füstös jegyekkel. Bőkezű, jól integrált tannin struktúra kereken és nyíltan emelkedik ki, eközben a piros bogyós gyümölcsök testet és zamatosságot adnak. A szőlőfajták karakterei és az egyedi terroir tökéletes kombinációja uralja egyensúlyban lévő hosszú és elegáns lecsengését.

Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyontól északra elterülő tartomány két régió - Rhône-Alpes és Burgundia - egy egy megyéjének - Rhône és Saône-et-Loire - dombos vidékét foglalja magában. Közigazgatásilag a világ egyik legváltozatosabb borvidékének, Burgundiának legdélibb része, de nemzetközileg önállóan is elismert, nagy múltú bortermelő vidék. Egyedi borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül. A beaujolais-i borok az Appellation d'origine contrôlée (AOC), azaz ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott borok közé tartoznak; a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay; bora jellemzően könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. A vidék teljes bortermelésének mindössze 1%-át kitevő fehérborok jellemzően chardonnay és aligoté borszőlőfajtákból készülnek. Jó évjárat esetén Beaujolais tartomány több bort készít, mint Burgundia másik három borvidéke - Chablis, Côte-d'Or és Mâconnais - együttvéve.(wikipédia)

Így készülnek a Romanée-Conti borok:

A birtok szőlőültetvényei Burgundia legkiválóbbjai közé tartoznak. Döntő többségük grand cru besorolású, a birtok mindössze egyetlen hektár communal minőségű ültetvénnyel rendelkezik (melynek termését nem palackozzák saját név alatt, vagy egyáltalán nem értékesítik). Az egész borászat értéke -az átlagos grand cru árral számolva- meghaladja a 20 milliárd forintot, ám a - borkedvelők körében igen jól csengő- nevet és a pincészet átlagon felüli mivoltát is beleszámolva ennek az árnak a többszörösét kapnánk.

A Romanée-Conti remek fekvésű dűlői a Vosne-Romanée nevű falu körül csoportosulnak, keleti és délkeleti lejtésű domboldalakon. A mészben, vasban és agyagban gazdag talajréteg sziklás alapon terül el, a szőlőtőkék 240 méteres tengerszint feletti magasságon növekednek. A hektáronkénti tőkeszám eléri a 10-12 ezret. A szőlőtőkék átlagéletkora igen magas - körülbelül 44 év. A Romanée-Conti szőlőket organikusan művelik. A legenda szerint 1945-ig élt az a szokás, hogy a legjobb tőkéket "feláldozták" és eltemették, csupán két fiatal hajtást hagytak a föld fölött. A szabadon maradt két hajtásból ezután két új tőke fejlődött, melyek hordozták elődjük jó tulajdonságait.

A La tache-i és a Grands Echézeaux-i birtok öt hektárját biodinamikus módszerrel gondozzák. A biodinamikus módszer tulajdonképpen radikális biogazdálkodás, egyfajta lázadás az ipari jellegű mezőgazdaság ellen. Elutasítják a vegyszerek, műtrágyák és gyomirtók használatát; a természetes anyagokat, természetközeli módszereket részesítik előnyben. A talajt kizárólag szőlőtőkék gyökeréből, szőlő héjából illetve az erjesztés során keletkezett melléktermékekből készült komposzttal kezelik. Hogy a talaj porhanyós maradjon, a Romanée-Conti és a Le Montrachet szőlők művelésére traktorok helyett lóvontatású eszközöket használnak, melyek nem préselik össze a földet. A szőlőtőkéket egyenként speciális előkészítő folyamatoknak vetik alá a holdfázisokhoz igazodva. A biodinamikus gazdálkodás eredményeképpen kiváló minőségű borok születnek, melyek a különböző évjáratokban más és más arcukat mutatják meg.

A hozamkorlátozás igen drasztikus, hektáronként átlagosan 30,8 hektoliter bort termelnek évente,a 32 hektoliteres termést azonban soha nem lépik át. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy nagyjából három tőke szőlőtermése szükséges egy üveg Domaine de la Romanée-Conti-bor létrehozásához.

A terméshozamot többszöri metszéssel tartják alacsonyan először tavasszal, majd az úgynevezett "zöld metszéssel" ('vendange en vert') nyár végén. A burgundiai birtokok nagy részéhez képest itt viszonylag későn szüretelnek. Közvetlenül szüret előtt lemetszik a nem megfelelő minőségű fürtöket. Szüretkor a fürtöket kis kosarakba válogatják és egyenként ellenőrzik a minőségüket még mielőtt a borkészítés megkezdődik.

A bor minimális emberi beavatkozással készül. A szőlőfürtöket nem bogyózzák, és a héjat nagyon sokáig - kb. egy hónapig - benne hagyják az erjesztőtartályban. Az erjesztési hőmérséklet olykor elérheti a 33-34 fokot is. Kizárólag természetes élesztőt használnak.

A birtok kizárólag a Troncais-i erdőből származó tölgyfát használ a hordókészítéshez. 100% ban új tölgyfát használnak minden hordóhoz, és az érlelés idejét a termés minőségétől teszik függővé. Azért használnak új faanyagot, hogy kiküszöböljék a szennyeződés lehetőségét, és hogy kihangsúlyozzák a szőlő egyedülálló vonásait.

A borokat egyáltalán nem szűrik, s legtöbbször fejteni is csak egyszer (maximum kétszer) szokták. A gépek használatát is igyekeznek a minimálisra korlátozni, kizárólag kézi pumpát használnak. Ha a bort ülepíteni kell, friss tojást használnak. A borokat palackozás előtt 16-20 hónapig a tartják a hordóban.

A borokat tizenkettesével csomagolják, kizárólag így vásárolhatók meg. Minden csomagba kerül egy palack a híres Romanée-Conti borból. Nem vásárolhatja meg őket akárki, a termelők szeretnék elkerülni, hogy boraik hozzá nem értő gyűjtők kezébe kerüljenek; ezért a Romanée-Conti által termelt borokhoz csak a legrangosabb borszaküzletekben lehet hozzájutni, és csak olyan vásárlóknak adhatók el, akik egészen biztosan értékelik a minőségi nedűt.
A Romanée-Conti borászat dűlői:
Romanée-Conti:

Az 1.8 hektáros dűlőn Pinot Noir-t termesztenek. A szőlőtőkék átlagéletkora 53 év. Évente 450 palack bor készül belőlük. Az évek során a Pinot Noirnak 50-60 mutációja jelent meg csak ezen a területen. Ebből a szőlőből készül a világ leghíresebb, legritkább, és nem utolsósorban legdrágább bora, a Romanée-Conti.
La Tache:

A dűlő területe 6,06 hektár, Pinot Noir-t termesztenek rajta. A tőkék átlagosan 47 évesek. Évente 1870 palack bor készül a termésükből.
Richebourg:

A dűlő területe 3,51 hektár, Pinot Noir-t termesztenek átlagosan 42 éves tőkéken. 1000 palack bor készül belőlük.
Romanée-St-Vivant:

Az 5,8 hektáros dűlőn Pinot Noir szőlő terem, a tőkék átlagosan 34 évesek. Termésükből minden évben 1500 palack bor készül.
Grands Echézeaux:

A dűlő területe 4,67 hektár, a tőkék átlagéletkora 52 év. 1150 palack bor készül belőlük.
Echézeaux:

A dűlő 4,67 hektárján szintén Pinot Noirt termesztenek, átlagosan 32 éves tőkéken. Évente 1340 palack bor készül termésükből.
Montrachet:

A legkisebb, 0,67 hektáros dűlőn találhatók a Romanée-Conti borászat legöregebb tőkéi, átlagosan 62 évesek. Évente 250 palack Chardonnay készül termésükből.

(www.raspi.hu/romanee-conti.html)
Link
 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
A bor és a pohár témája szalvétákon:
  2014-03-17 16:32:20, hétfő
 
 

Link

A bor felszolgálására különös figyelmet kell fordítanunk. Gondoljuk meg, hogy az első bálján bemutatott lány szépségét is megfelelő ruhával emelik ki. A borban valóban gyönyörködni csakis arra való üvegpohárban lehet. Berthelot szerint: ,,A bor napsugár a pohárban." A borospoharak színtelen, vékony falú, fölfelé szűkülő, öblös kehely alakú, talpas poharak. Ne használjunk még étkezéshez sem agyondíszített, aranyozott vagy színes poharakat. A fehér- és vörösborok poharának kelyhe tulipán alakú, űrtartalma 1,5-2 dl. Minőségi vörösborokhoz, öblös, kissé szűkülő, majdnem félgömb alakú, hosszú szárú pohár illik. Likőrborokhoz, aszúhoz kisebb kelyhű, kb. 1 dl-es talpas pohár való. A pezsgőt hosszúkás, fuvola alakú, a vörös- vagy rozépezsgőt pedig lapos, tál formájú, talpas pohárban szolgáljuk fel. A borpárlathoz használt pohár tenyérnyi, öblös kehellyel, igen rövid szárral, széles talppal készül. Ennek kelyhét alulról ujjaink közé fogjuk, így tenyerünk melege által jobban észlelhető majd az ital lelke.

A poharat mindig a talpánál fogjuk meg, mivel a kehely kézbevétele gátolja a látásélményt, és ujjlenyomatunk a kelyhen marad. A poharakat csak tiszta vízzel, mosószer nélkül kell kimosni, majd lágy vízzel kiöblíteni. Ne töröljük ki a poharakat, mert a pohár falán textilszálak maradnak, és ne szárítsuk azokat kelyhükre állítva, mert megtelnek a textília vagy a tálca szagával.

(www.muvelodes.ro/index.php/Cikk?id=1345)
Link
 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Egy vintage bort mintázó szalvétámhoz:
  2014-03-02 21:37:49, vasárnap
 
  20 years old vagy Vintage: 20 év, majd további legalább 2 év palackban.Link

A Vintage borokat csak a legkiválóbb évek terméséből és csak a hagyományos szőlőfajták mustjából készítik. Ezek a borok bizonyítottan több mint 150 évig megőrzik zamatukat, minőségüket.

Mi is az a "vintage stílus"?

A "vintage" szó eredetileg a borászatban volt használatos, például a portói borokat nevezték így: a Porto Vintage egy "évjáratos" bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből. Két-három évig nagy fahordókban, majd közel húsz évig palackban érlelik. A bor régiségére, és minőségére utalva nevezték vintage-nak, majd ugyanezen jellemzők miatt honosodott meg a kifejezés a divat és a lakberendezés világában is.

A vintage szó a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre, kiegészítőkre és lakberendezési tárgyakra vonatkozik.

A retro viszont az 1975-től a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.


Vagyis, a vintage nem retro és a retro nem vintage!

Link

Egy koktélszalvéta a Vintage stílus kedvelőinek. Jelenleg több cseredarabom is van belőle, ha megtetszene valakinek, és szeretne belőle cserélni, kérem keressen meg-
 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Borosüvegből szabályosan kiönteni a bort, rendezvényen:
  2014-01-28 10:47:44, kedd
 
  Szabályosan, ha egy rendezvényen vagyunk, egy szalvéta segítségével kell a bort az üvegből a poharakba tölteni, több praktikája is van, hogy miért kell a szalvéta ehhez:

How to Pour a Bottle Of Wine Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-28 10:43:36
feltöltő: venci76
nézettség: 1063
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs:
kategória: kreatív
leírás: Create Cake Magic! Learn to make the cakes you' ve always dreamed of with online courses from Sugar Studio. http://bit.ly/1987XLl Watch more Wine Drinking & E...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Mindez a gyakorlatban is bemutatva, azzal megtoldva, hogy itt a pincér bemutatja azt is a felvétel elején, hogyan kell elegánsan egy borosüveget felbontani. Ehhez is már szükségeltetni fog egy textilszalvéta,hogy minden szabályos és elegáns legyen:

the inn by JG service series: wine servi Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-28 11:04:40
feltöltő: venci76
nézettség: 723
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: bernard, sun, james, liakakos, wine,
kategória: kreatív
leírás: the inn by JG service series: wine service

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Parafadugó kivétele a borosüvegből szalvéta segítségével:
  2014-01-28 09:46:57, kedd
 
  Itt az tanulható meg, hogy hogyan lehet egy textilszalvéta segítségével egy üres borosüvegből a parafadugót kiszedni ügyesen:

Cork Out Of Bottle With Napkin Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-28 09:35:04
feltöltő: venci76
nézettség: 1004
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Cork, Wine, Bottle, Trick, Unbelievable,
kategória: kreatív
leírás: Can you get a cork out of a bottle with nothing but a linen napkin and a little skill? This guy can.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Szalvéta hajtogatása a terítékre borosüvegek alá:
  2014-01-28 09:40:27, kedd
 
  A hajtogatási formának angolul Bor hullámvasút a neve:

Napkin Folding Tutorial - How to fold a Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-28 09:25:29
feltöltő: venci76
nézettség: 820
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Napkins, Napkin, Folding, Tutorial, Table,
kategória: kreatív
leírás: Napkin Folding Tutorial - How to fold a Wine Coaster napkin http://www.richardhaworth.co.uk/ Exclusive to Richard Haworth, Signature plus tablecloths and napkins offer unsurpassed colour retention & superb stain relea...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Új bormintás szalvétáimhoz:
  2012-09-05 11:36:15, szerda
 
 

Link

A merlot , az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a "nagy" kékszőlőfajták egyike. Ősi, francia fajta, feltételezetten Bordeaux-ból származik. Ma a bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterülettel bíró vörösborszőlő-fajtáinak egyike (a további öt a cabernet sauvignon, cabernet franc, carmenére, malbec és a petit verdot) és a bordeaux-i alapborok meghatározó szőlője. Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora finom, szép sötétvörös, közepesen testes, lágy, teljes zamatú, gyümölcsös - kissé vaníliás, fekete ribizlis, szilvás tónusú - bársonyosan csersavas, száraz minőségi vörösbor, amely már rövid érlelési idő után élvezhető. A merlot jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos, az egyszerű, lekváros ízvilágú boroktól a különlegesen érlelt sűrű vörösborokig minden kategóriájú bort készítenek belőle.

Elterjedt mutánsai az 1980 táján Brazíliában felfedezett merlot gris és merlot rose.

Története és elterjedése :

A merlot, francia eredetű, már a 14. századtól ismert minőségi borszőlőfajta, feltételezetten, a biturica fajta természetes mutációja. A fajta legelső komplett leírását 1784-ben egy bordeaux-i borász tisztviselő készítette, aki a Libournais helyi termesztésű szőlőiből készített borok között a merlot-t a legjobbnak ítélte. Olaszországban, 1855-ben Velencében tesznek említést a bordò elnevezésű fajtáról. Svájcban, Ticino megyében, 1905-1910 között jegyzik először, mint bordeaux-i fajtát. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1990-es évek során terjedt el.

Magyarországon, már az 1960-as évektől kezdték termeszteni, de nagy kiterjedésű - 100 hektárt meghaladó - ültetvényei csak az utóbbi 15-20 év borászatát jellemzik. Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlőjének tekinthető, dűlőit a szekszárdi, egri, villányi, tolnai és a balatonboglári borvidékek déli, dombos fekvésű részein találjuk. Általános, világfajtává fejlődését annak köszönheti, hogy viszonylag egyszerűen, igen jó, megbízható minőségű, gyümölcsös zamatú, lágyan savas bor készítésére alkalmas fajta.

A University of California (Davis) kutatói, akik a fajta genetikai jellemzőit vizsgálták úgy vélik, hogy a merlot a cabernet franc leszármazottja, így a cabernet sauvignon és a carmenére testvére.

A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: "feketerigó" szóra vezethető vissza. Az elnevezés feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.

Hasonnevei :

Alicante noir, Bégney, Bidalhe, Bigney, Bigney Rouge, Bioney, Black Alicante, Bordeleza belcha, Crabutet, Crabutet noir, Crabutet noir merlau, Higney, Higney rouge, Langon, Lecchumskij, Médoc Noir, Merlau, Merlaut, Merlaut noir, Merle Petite, Merló, Merlot Noir, Merlot black, Merlot blauer, Merlot nero, Merlott, Merlou, Odzalesi, Petit Merle, Picard, Plan medre, Plant du Médoc, Plant Médoc, Saint-Macaire, Séme de la Canau, Séme Dou Flube, Semilhoum rouge, Semilhoun rouge, Sémillon rouge, Vini ticinesi, Vitraille.

Termőterületei :

A szőlőfajta becsült termőterületeinek nagysága világviszonylatban 200 000 hektár. A merlot legnagyobb ültetvényei: Franciaország - Bordeaux (összesen 101 000 hektár, 2004. éves adat), Olaszország - Fruli és Piave (kb. 32 000 hektár), Svájc - Ticino (876 hektár, 2004-es adat), Magyarország, Románia, Szlovénia, Bulgária (15 000 hektár), Németország (416 hektár, 2006. évi adat), USA - Kalifornia (19 600 hektár, 2007. éves adat[6]), Argentína - Mendoza (7310 hektár, 2005-ös adat), Kanada, Chile (13 367 hektár, 2006. évi adat), Dél-Afrika (6719 hektár, 2007-es adat ), Új-Zéland (1447 hektár, 2007-es adat), és Ausztrália (10 791 hektár, 2007-es adat ) bor- és szőlőtermelő vidékei.

Jellemzői:

Tőkéje középerős növekedésű; rendkívül érzékeny, igényes fajta. Eredményes, bő termésre csak védett, fagymentes fekvésben és tápanyagban gazdag talajon számíthatunk. Korán hajt, ezért a tavaszi fagyokra különösen érzékeny. Levele szabályos, öt karéjú, levélnyele és levélerei teljesen zöldek. Fürtje kicsi, vagy közepes nagyságú, vállas, laza, 12 dkg átlagsúlyú; bogyói kicsik, sötétkékek, gömbölyűek, hamvas vékony héjúak.Zöldmunka igénye igen nagy, vegetációs időben 3-4-szer kell a hajtását válogatni ill. csonkázni. Eredményesen csak keskeny lombfalas módszerrel (ernyő) termeszthető. Peronoszpórára nagyon, lisztharmatra kevésbé fogékony. Cukorképző képessége kiváló. Szeptember végén, október elején érik. A meleg, szép ősz töppedést idézhet elő a bogyókban és az ízek koncentrálódhatnak.

Telepíthető klónja: C. 348.

Bora :


Bora mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és ízgazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és málna-aroma érezhető, néha zöldségek (olíva, gomba), a föld (humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz, menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű) illata is felfedezhető.[3] A hosszabb hordós érlelést vaníliás, túlérett kék szilvára hasonlító zamattal hálálja meg. Tölgyfa hordós érleléssel karamell, csokoládé, kávébab ízjegyek is megjelennek.[3] Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.

Gyakran házasítják a cabernet fajtákkal, mert lekerekíti, lágyítja azok erős tanninos ízét. (Szinte valamennyi bordeaux-i cuvée bor kisebb-nagyobb részben tartalmaz merlot-t.)

Fehér Merlot :

A Fehér Merlot egy speciális borkészítési eljárással készített bor - a szemek zúzása után a friss mustot szinte azonnal lefejtik a héjról, és az így nyert világos rózsaszínű levet erjesztik. A bor illata árnyalatnyit málnás. Ezt az újfajta borkészítési technológiát, az 1990-es évek vége óta alkalmazzák. Csupán néhány borászat készíti a különleges Fehér Merlot bort; a legismertebbek Sutter Home Winery, Forest Glen, és Beringer. A svájci Ticino borvidék Fehér Merlot-ját a borszakértők, inkább rozébornak értékelik.[2] Német Márton ampelográfiájában szerepel a Merlot Blanc fajta leírása. Ebből hagyományos fehérbor készítési eljárással ( reduktív ) állítanak elő fehér bort.

Milyen ételekhez fogyasszuk?:

Az ételek és borok párosításában a merlot igen sokoldalú. Lágyabb, gyümölcsösebb, vagy fiatalabb (alacsonyabb csersavtartalmú) változatai remekül illenek a tengeri halakhoz, lazachoz, vagy gombás, zöldséges ételekhez. A kicsit testesebb merlot borok a kagylók, rákok, de a fehérjedús húsos szalonna vagy füstölt sonka méltó kísérője. A hűvösebb termőterületeken készített savasabb, vagy hosszabb hordós érlelésű borai kitűnően illenek a marha-, borjú-, vad-, és bárányhúsokhoz. A csípős ételekben megjelenő kapszaicin felerősíti a merlot borok alkoholosságát, mellettük íze savasabb, kesernyésebb. Egyetlen ételcsoport van, amelyekhez kifejezetten nem illik: az erős, érett sajtokhoz, főként a kéksajtokhoz nem ajánlott, mert ezek a sajtok tönkreteszik a bor gyümölcsös ízét.

(hu.wikipedia.org/wiki/Merlot)

A parafadugó története

Dugótörténelem

Parafa dugót már az ókorban is használtak. A több ezer évvel ezelőtti egyiptomi sírokban megtalált amfórákat már parafából készült dugóval zárták le. A rómaiak főleg a mezőgazdaságban hasznosították a parafát, többek között a méhkast is ebből készítették. Észak Afrikában a parafát a halászhálók erősítésére használták, illetve a halászok maguknak köpenyt is készítettek belőle. A nőknek nem ritkán parafából volt a téli cipőjük. Egy görög orvos a második században a korabeli hajszínezőt vélte felfedezni a parafában. Szerinte a parafakéreg egy kis babérlevél-nedvvel serkenti a hajnövekedést, és használatával a haj vastagabbá válik, és a színe is mélyebb lesz, mint előtte.

Az igazi áttörést a parafa használatában Dom Perignon felfedezése hozta. A Hautvillers-i Apátság ferences szerzetese - akinek az első habzóbor készítését tulajdonítják - megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort, ezért lecserélte azt egy parafából készültre.
Ettől kezdve a bor nem folyt ki a palackból; a parafa dugó ugyanis sokkal jobban tartotta a nemes italt, mint keményfából (kenderrel vagy spárgával átkötve) készült társa. A meglepő eredmény után a parafa dugó már nélkülözhetetlen eszköze lett a borok palackozásának. Később ezt a technikát vették át a híres Ruinart és a Möet et Chandon családok is az 1730 -as években.

A borral való kereskedés terjedésével és a parafa dugóra való egyre nagyobb igény miatt a jó minőségű dugók forgalma ugrásszerűen megnőtt. A parafa 1750-ben lépett igazán piacra, ekkor nyitották meg ugyanis az első parafa dugó gyárat Portugáliában, és ezzel kezdetét vette a paratölgyfa ipari feldolgozása, a borászatba való bekapcsolódása és attól való függősége.

(www.utisugo.hu/bortura/a-parafadugo-tortenete-77088.html)


 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Michaela Grossi Boros-szalvétás csendélete:
  2012-01-22 18:55:48, vasárnap
 
 

Link

Titolo: NATURA MORTA CON FIASCO
Genere: pittura
Tecnica: Acrilico su tela

(www.ioarte.org/artisti/Michela-Grossi/opere/NATURA-MORTA-CON-FIASCO/)
 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Cabernet-es szalvétámhoz:
  2012-01-15 21:41:53, vasárnap
 
 

Link

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Ismertségét a klasszikus bordeaux-i házasítások népszerűségének köszönheti, amelyekben a cabernet sauvignon mellett nagyrészt a cabernet franc és a merlot szőlőfajták borai vannak jelen. A szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét az Újvilágban, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta, amíg a merlot fajta telepítései meg nem haladták területét az 1990-es évek elején (lásd francia paradoxon).

A vezető szerep ellenére a cabernet sauvignon egy relatíve új szőlőfajta, a szintén bordeaux-i cabernet franc és a sauvignon blanc szőlőfajták vad kereszteződésével jött létre, első említése a 17. századra teszi Délnyugat Franciaországba. A fajta népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének - a vastag héj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás részek pedig jól tűrik a fagyot -, részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető. A cabernet sauvignon név napjainkban már nem csak egy szőlőfajta és a belőle készült bor megnevezése, hanem valóságos ,,brand" vált belőle, amely magát adja el, bármilyen borvidékről is származzon.

Eredet és történelem :

A cabernet sauvignon szőlőfajta Délnyugat-Franciaországból származik, elsőként a 17. században említik írásos források. Kialakulása a szintén Délnyugat-Franciaországban honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Neve is erre utal: a francia ,,sauvage" szó jelentése 'vad', azaz a szőlőfajta neve ,,vad cabernet". Az eredetet a Kaliforniai Egyetem Davis Szőlészeti és Borászati Tanszékének kutatói DNS vizsgálatokkal igazolták 1997-ben.
Leszármazottjai és klónjai :

A cabernet sauvignonnak létezik néhány kevéssé ismert leszármazottja és klónja.

A cabernet sauvignon és a francia grenache szőlőfajták keresztezéséből keletkezett a marselan (1961), amely közepes testű, gyümölcsös vörösbort ad, Délnyugat-Franciaországban termesztik. 1977-ben az ausztrál Cleggett Wines birtokon egy bronzszínű mutációt fedeztek fel, amelyet kiszelektáltak és elkülönítettek, majd malian néven regisztráltak, de bronze cabernet néven is ismert. 1991-ben ugyanezen a birtokon az egyik malian tőke teljesen fehér színű gyümölcsöt hozott, ezt a mutációt is szelektálták, majd shalistin néven regisztrálták, gyakran ,,white cabernet" névvel is utalnak rá. A cabernet sauvignon további keresztezései a ruby cabernet, amely a szintén délfrancia carignan szőlőfajtával való mesterséges keresztezés útján jött léte Kaliforniában, valamint a cabernet santory, amely a black queen fajtával való keresztezése (Japán). A cabernet severny fagytűrő hibridet Oroszországban hozták létre többszörös keresztezés útján.

Tulajdonságai :

A cabernet sauvignon fajta közepesen vízigényes, a meleg klímát szereti. Fürtje közepesen tömött, hosszúkás. Bogyói aprók, magja nagy, a mag-hús aránya átlagosan 1:12, amely a szőlőfajták között kiemelkedően magasnak számít. A bogyóhéj vastag és színanyagban gazdag. A bogyó csersavtartalma - elsősorban a magnak, másodsorban a héjnak köszönhetően - magas. A cabernet sauvignon későn virágzik és későn érik. Magas csersavtartalma miatt kiemelten fontos, hogy a gyümölcsöt a teljes fiziológiai érettség állapotában szedjék, máskülönben rendkívül kellemetlen, éles, szárító érzetű bort ad. A lisztharmatra érzékeny, a vastag héjnak köszönhetően ellenáll a rothadásnak.

A tőke növekedési képessége magas, ezért gyakran alacsony növekedésű gyökértörzsre oltják, illetve szegényes talajba telepítik. Fás részei kemények, ami a faggyal szemben ellenállóvá, valamint gépi szüretre alkalmassá teszi. Talajigény szempontjából jól alkalmazkodik, de igazán kiváló minőségű gyümölcsöt jó vízelvezetésű, kavicsos, úgynevezett ,,gravel" talajon ad. A talaj agyag- és mészkőtartalma lassíthatja az gyümölcs érését.

Borkészítés:

A cabernet sauvignon cefréjét általában hosszan héjon tartják és macerálják (szín és csersavkioldás) és magas hőmérsékleten erjesztik (26-28 °C). A bor remekül ászkolható, gyakran hosszan érlelik új kis fahordóban (225L). A bor hosszan érlelhető, karakterét a gyümölcsön túl az erjedés, az alkohol és a fa aromái határozzák meg.

A cabernet sauvignon tipikus partnerei házasításokban a merlot, a cabernet franc, a malbec, a shiraz (syrah), a sangiovese és a tempranillo. A cabernet sauvignon bora önmagában gyakran ,,kemény", ezért kerülnek a házasításba más, a jobb egyensúlyt lehetővé tevő borok. Olyan házasításokban, ahol más szőlőfajta bora dominál a cabernet sauvignon szerepe általában a test és csersavtartalom növelése.

Vörösborkészítésen túl a cabernet sauvignon gyümölcsös, általában hidegen erjesztett rosé bor alapanyagául is szolgálhat.

Borának jellemzői:

A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány. A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.

A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4-8 évig is érlelni fogyasztás előtt.

A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.


Borvidékek :


A cabernet sauvignon ültetvények világszerte mintegy 260 000 hektár területet tesznek ki. A leghíresebb termőterületek Franciaországban (Bordeaux), Olaszország (Toszkána), Amerikai Egyesült Államokban (Napa-völgy), Ausztráliában (Coonawarra) vannak, de szép borokat találunk Chilében, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is.

Franciaország:

Franciaországban összességében kb. 58 000 ha cabernet sauvignon ültetvény van, amelynek mintegy 60%-a Bordeaux borvidékén található meg. A fajta kb. 13 000 ha területen ültetett Languedoc-Roussillon régióban, valamint Provence-ban is találkozhatunk vele. A déli területek szárazsága azonban a tenyészidőszak bizonyos időszakában gondot jelenthet a szőlőfajta számára, ezért öntözésre lehet szükség.

Bordeaux :

A cabernet sauvignon leghíresebb és legdrágább borai a bordeaux-i borvidékről kerülnek ki. Az un. ,,bal part" ad otthon a világ leghíresebb cabernet sauvignon termőhelyeinek: Saint-Estéphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux (Haut-Médoc alrégióban), valamint Pessac-Léognan (Grave alrégióban). A rendkívül jó vízelvezetéssel megáldott kavicsos talajról testes, mély és gazdag borok származnak. A magas és gyakran szárító csersavtartalom miatt az innen származó borokat jó ha 8-10 évnél korábban nem nyitjuk ki, sokszor akár 40 év múltán is jól fogyaszthatóak. Az bal part borai tipikusan kb. 70% cabernet sauvignon, 15% merlot és 15% cabernet franc bort tartalmaznak. A legjobb minőségű borok érlelése általában új francia tölgyfahordóban történik 6-20 hónap időtartamig.

Toszkána :

A cabernet sauvignon fajtát Toszkánába az 1970-es években hozták be bordeaux-i birtokokról. Az akkoriban alacsony minőségű chianti borok mellett néhány termelő megpróbált bordeaux-i mintára házasítani cabernet sauvignon-t, merlot-t és cabernet franc vagy a cabernet sauvignon borához helyi fajták (például sangiovese) borát adták. Az ilyen mintára elkészített borok hamarosan nagy karriert futottak be és bekerültek a világ presztízsborainak sorába. Ezekre a borokra gyakran szupertoszkán néven utalnak.

A szupertoszkánok nagy testű, magas alkohol és magas és érett csersavtartalommal rendelkező, gazdag borok. Általában új kisfahordóban érlelődnek, így magukon viselik az ebből adódó vaníliás, édesfűszeres és kakaós/kávés jegyeket.

Amerikai Egyesült Államok :

Az USA-ban a legjobb cabernet sauvignon borokat Kaliforniában, a Napa-völgyben, illetve Sonomában állítják elő. Ezek mind minőségben, mind pedig árban felveszik a versenyt a bordeaux-i presztízsborokkal. Kalifornia éghajlatát az óceán közelsége befolyásolja, az igazán jó cabernet sauvignon borokat adó területek klímája meleg, száraz, hasonló a dél-mediterrán régió időjárásához. Napa és Sonoma völgyek időjárását a szárazföld belsejének felmelegedésével az óceán felől a völgybe beszívott párás légtömegek temperálják. A klasszikus kaliforniai cabernet sauvignon nagy testű, magas alkohol- és csersavtartalommal rendelkezik, gyümölcsös, sokszor lekváros és gyakran jelentős hordós aromákkal rendelkezik, amelyet francia és amerikai tölgyfából készült hordók határoznak meg.

Természetesen az USA más részein is termesztik a cabernet sauvignont. A legjobbak Washington, New York és Virginia államokból, valamint újabban Texas államból kerülnek a fogyasztók asztalára.

Magyarország:

Magyarországon cabernet sauvignon borokkal a Villány-Siklósi borvidéken és Szekszárdi borvidéken találkozunk, de a fajta megtalálható Egerben, a dél-balatoni régióban és Hajós-Baja borvidéken is.

Meg kell jegyezni, hogy mivel hazánk a szőlőtermesztés északi határán fekszik, klímája közel sem ideális a cabernet sauvignon termesztéséhez. A szocializmus időszakában, majd a 90-es évek telepítési hullámai közepette ezt sajnos figyelmen kívül hagyták, így számos esetben találkozunk éretlen, szárító, kesernyés és paprikás érzetű cabernet sauvignon borral. Az ilyen borokat hiába érleljük, az idő nem segít rajtuk.

Déli borvidékeink azonban alkalmasak szép fajtaborok előállításához, kiemelkedő példákat a Villányi és Szekszárdi borvidékről találunk. Ezek a borok - külföldi társaikhoz hasonlóan - gyakran nagy testűek, magas alkohol és csersavtartalommal rendelkeznek és általában új kis fahordós érlelést kapnak, és hosszan érlelhetőek palackban.

Ételajánlat :

A testes, magas csersavtartalmú bor kiválóan fogyasztható sült marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.

(hu.wikipedia.org/wiki/Cabernet_sauvignon)
Link
 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
Borosüveg szalvétával díszítve
  2011-10-08 08:25:59, szombat
 
 

LinkLinkhttp://cache.gawkerassets.com/assets/images/17/2009/07/2008-09-08_121120.jpgLink

Borosüveg díszítése szalvétával Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-09-19 17:33:14
feltöltő: venci76
nézettség: 11148
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Bor, boros, üveg, díszítés, szalvéta,
kategória: kreatív
leírás: Borosüveg díszítése szalvétával.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Szalvétagyűrű parafadugóval,otthon is elkészíthetők könnyen kis ötletességgel, a szalag színét lehet mindig az adott teríték színvilágához mérten változtatni,nemtől függetlenül ajánlom elkészítését mindenkinek, egy szokványos vacsorára is,ahol a háziasszony készül a vacsorával, de vadászoknak és egyéb hobbiknak hódoló férfiaknak is ajánlom elkészítését, nem nehéz feladat nekik sem:


LinkLink
Ha már kivettük a borosüvegből a parafadugót, s esetleg szalvétagyűrűt is készítettünk abból,akkor lassan neki is kezdhetünk a bor kiöntéséhez a poharakba, egy ilyen szalvétából készített ötletes fogó segítségével, ami a következő videofelvételen tekinthető meg:
Szalvétakiöntő készítése borosüveghez Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-09-19 17:47:45
feltöltő: venci76
nézettség: 1436
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: boros, üveg, kiöntő, szalvéta, szalvéta,
kategória: kreatív
leírás: Kiöntő készítése borosüveghez textilszalvétából.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  A bor és a szalvéta témája:  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 265
  • e Hét: 588
  • e Hónap: 4804
  • e Év: 760784
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.