Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A spanyol szöveges Mikulásos szalvétámhoz:
  2014-04-19 20:23:34, szombat
 
  Nemrég kaptam Chiléből ezt a Mikulásmintás szalvétát. A Mikulásminta felett ez a szöveg olvasható: Feliz Navidad! Ez megtévesztő lehet nekünk, mert itthon Magyarországon a Mikulás és a Karácsony ünnepe elkülönül, de sok más országban ezt egyszerre ünneplik. Ezen a szalvétán is magyarul azt jelenti a Feliz Navidad! szöveg: Boldog Karácsonyt! Itthon nem sok Mikulásmintás szalvétán olvasható egyáltalán akármilyen szöveg, de ha van is , az javarészt nem Boldog Karácsonyt kíván, hiszen több hetes eltérés van a két ünnep között.Link

Az igaz, hogy ez a Mikulás előhírnöke is lehet annak, hogy majd a Karácsony valóban boldogsággal teljen mindenkinek...

Pár mondat a chilei Karácsonyokról:

Nos nem mindennapi dolog a Karácsonyt plusz 3o fokban ünnepelni, de mi itt Chilében így szoktuk:)
Itt nem 3 napos az ünnep, hanem csak kettő. 26.-a már rendes munkanap, sokan még 24.-én is dolgoznak 13 óráig.Az egész sokkal kevéssé meghitt, mint nálunk Pesten, mert a chileiek mint mindenből, ebből is hatalmas bulit csinálnak:)

A Karácsonyt megelőző időszak nem sokban különbözik az otthonitól:

- az emberek egymást tapossák a bevásárlóközpontokban
- a televízióból ömlenek a karácsonyi ajánlatok, reklámok
- minden üzletet feldíszítenek kívül-belül
- Őrületes dugó van esténként a városban, mert Karácsonykor a sok holmi miatt nem colectivoval (iránytaxi), járnak az emberek. Ilyenkor lehet lemérni azt, hogy mi lenne ha nem müködne Chilében a colectivok rendszere.

Ami más mint otthon:
Az emberek már Ádvent-kor teljesen meghibbannak és mindenki elkezdi vadul díszíteni a házát, lakását. Sokszor már 3 héttel Karácsony előtt. Először kívülről esnek neki a házuknak, de nem szimplán valami égőfüzérrel és esetleg egy télapóval az ablakban díszítik, hanem teljes betlehemi jászlakat építenek a házuk tetejére, rénszarvasok egész hadát pakolják fel szintén kivilágítva, az egyik ház csicsásabb lesz mint a másik. Ebben az egészben nem az az érdekes, hogy sokan feldíszítik a házukat, hanem az, hogy az ÖSSZES házat feldíszítik Aricában. Még a lakótelepeket is! Ahol én lakom, a lakótelep közepére hatalmas fenyőt állítottak feldíszítve, rengeteg égővel, az ötemeletes házaink tetejéről fényfüzérek lógnak - élmény így esténként hazajárni. Érdekes, hogy itt senkinek nem jut az eszébe lelopni a díszeket vagy az égőfüzéreket a fáról...
A legszebb látványt persze éjjel nyújtják a házak.A házak nem csak kívülről, de belülről is fel vannak díszítve olyan szinten, hogy szinte mozdulni nem lehet. A télapók hegyekben állnak, játékvasutak száguldoznak körbe-körbe, királylányok ácsorognak, három királyok üldögélnek, sokszor csak ilyen kis folyosókon lehet közlekedni a sok-sok dísz között:) Mindenki, aki a legcsekélyebb érdeklődést is tanúsítja a díszek iránt, lelkesen beinvitálják az otthonukba, így tudtam én is nagyon sok házban fényképezni. A legtöbb házban van vendégkönyv és akinek tetszik, beleírhat. Meghatóan hálásak például azért, ha én, mint "gringa" beírok valamit és ha megkérdezem, hogy spanyolul írjak-e, azonnal rávágják, hogy DEHOGY!!!! MAGYARUL!!!! Az olyan egzotikus...és nem sok ház büszkélkedhet igazi magyar nyelvű bejegyzéssel a vendégkönyvében!
Az nem is érdekes, hogy egy büdös kukkot nem értenek belőle:))))))
A legtöbb házban kisgyerekek élnek...képzeljétek el, hogy ezek a gyerekek hetekig ilyen mesebirodalomban élhetnek:)A szomszédok egymást próbálják lepipálni és jellemző módon egész Aricára versenyt hirdetnek, kié a legszebben feldíszített ház címmel és a győztes nevét és címét közzéteszik az aricai újságban:) Amúgy fantasztikus látványt nyújt ilyenkor a város. Sokszor csak időtöltésül elmegyünk kocsikázni és nézzük a kivilágított várost és házakat. Itt persze értelemszerűen minden fa műfa....a sivatagban nem nőnek fenyők:))

- az egész város kollektíven meghibban és mindenfele teljesen őrült télapók cirkálnak rettenetes dudálások közepette már két héttel Karácsony előtt: tűzoltó télapók, feldíszített tűzoltóautóval, motoros mikulások, Coca-cola kamionos télapók, simán hobby télapók, van aki lenyúl egy bevásárlókocsit, a két oldalára hatalmas rénszarvasokat ragaszt, felaggatja égőkkel, mikulásruhát ölt és fel-alá randalírozik a sétálóutcában:) Az összes fajta télapóra jellemző, hogy valahonnét szervál egy bazi erős mikrofont és teli torokból ordítva Ho-ho-hoooozik végig az úton, valamint cukorkát oszt a gyerekeknek.
Valamennyi chilei télapóra jellemző, hogy rettenetes zenebonával érkezik. Rendszerint már 1o utca távolságból meghallod:) Vagy karácsonyi dalok bömbölnek a szánjáról, vagy a legujabb helyi slágerek, de van aki komplett rezesbandát hurcol magával:)A télapókat rendszerint lelkes segitők hada kiséri, fontos tartozékát képezik a kiséretnek a mikuláslánykák, feltűnően rövid szoknyácskákban:)Mindegyik télapó autójának kerekeire kívülről szántalpak vannak erősítve így úgy néz ki mintha tényleg szánkón száguldozna a télapó körbe-körbe a városon. Mindez kb 40 fokban előadva elég érdekes látványt nyújt:)
Persze mindez a gyerekek kedvéért van(no meg azért, mert a chileiek imádnak bulizni:), így a családok ilyenkor minden este sétálnak a városban, a lelkes sikítozó gyerekek az összes felbukkanó újabb és újabb télapóval fotózkodni akarnak:)

A Szenteste:

Itt is 24.-én este, vagy éjfélkor szokott lenni az ajándékozás, amit hatalmas ünnepi, családi vacsora követ.
Ilyenkor nemcsak a szűk család gyűl össze, hanem az egész rokonság. A legtöbben ilyenkor is asadot(grillpartyt), rendeznek, de egyéb finomságok is készülnek, édességek stb.
Szinte mindenhol esznek "karácsonyi kenyeret", más néven "Húsvéti kenyeret", sőt sokan ezt is ajándékozzák egymásnak. Sütik házilag is, de ilyenkor minden pékségben kilószámra árulják. Ez a karácsonyi kenyér pont olyan mint a mi gyümölcskenyerünk, csak barna:)
Klasszikus karácsonyi ital a Cola de mono. Ez tipikusan chilei találmány, egy likőr-féle, melyet rum. ánizs, fahéj, tej és kávé összekutyulásából készítenek. Nagyon finom! Sok jéggel isszuk, mert a 3o fokban úgy a legkellemesebb:)Éjfél után is nagy az élet, a gyerekek kirohannak az utcákra, ajándékosztás után és megmutatják egymásnak az ajándékaikat, játszanak. A felnőttek is sokáig fenn vannak, beszélgetnek, mulatnak. Természetesen itt is ugyanúgy Krisztus születését ünneplik, sokan elmennek éjféli misére, a gyerekek számára pedig a télapó(itt Santa Claus), rénszarvasszánon hozza az ajándékokat a kéményen át.

Miután mindenki "kicsaládozta magát", sokan elmennek buliba, discoba. Például ennek következménye, hogy én is dolgozom Szenteste és meglepő módon vendégeink is lesznek a dizsiben:)

25.-én miután mindenki lelket ver magába, finomakat esznek és végiglátogatják ajándékokkal a barátokat, további családtagokat. Ezzel véget is ér itt a Karácsony, mivel 26.-a már rendes munkanap itt.

Ahogy itt mondják: FELIZ NAVIDAD!!! - Boldog Karácsonyt Minden Magyarországi és külföldön élő magyarnak!!!!

Ági

A forrásoldal a linkre kattintva tekinthető meg, ahol fényképek is találhatóak a chilie karácsonyokról.
Link
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Kalózmintás szalvétámhoz:
  2014-04-18 19:12:54, péntek
 
  Chiléből kaptam ebből a jópofa szalvétából két darabot. Rajzolt a minta az igaz, de felkeltette az érdeklődésemet nagyon, Chilében a kalózkodás mennyire élt vajon régebben vagy sem, ha igen, mikor ért vajon véget, vagy ma is él e még valamilyen szinten ez a típusú kalózélet. Ez persze itt kis dolog,a szalvéta a lényeg de olyan aranyosnak, jópofának tartom azt a szalvétamintát, hogy ennek most szentelek egy bejegyzést. Chile történelméből nem találtam sajnos erre utaló adatokat az interneten, így ha valaki ebben tudna nekem segíteni, azt megköszönöm, hogy ezzel is a tudásom, a kulturáltságom nőhessen. Az anyaga is másabb ennek a szalvétának, mint az itthoniaknak, érződik, hogy egy távolabbi országban gyártották, mert ez Európában nem szokványos.Így is sokat ad nekem ez a szalvéta abból a kultúrából azért...
Link

Bármilyen meglepő, a kalózok a jó szemükön hordták a szemtakarót, és erre igen jó okuk volt.Hihetetlen, hogy mennyire régen tartja magát ez a legenda, amely egy egyszerű félreértésen alapul. Valóban, a szemtakaró eredeti funkciója az, hogy a fél szemére megvakult embernek eltakarja nem éppen esztétikus sebhelyét, vagy éppen a szemüreget. Ez csak az egyik funkció. A másik ok azonban sokkal prózaibb és logikusabb, ami a hajón uralkodó körülményekből adódott.

A hajdanán használt hajók mai szemmel nézve igen aprócskák voltak, és nélkülöztek mindenféle komfortot. Poshadt víz, romlott élelmiszer, kukacos hús, és hasonlók keserítették meg a hosszabb útra induló tengerészek életét. Például mellékhelység egyáltalán nem volt a hajón, a hajókorlátra kuporodva végezték el a dolgukat. A hajótér meleg, büdös és zsúfolt, és ami most számunkra a legfontosabb, sötét. Fény, csak az apró, lőrésméretű ablakokon jött be, már ha nyitva voltak. A hajótérben tárolták a lőporos hordókat, ezek közelében nem volt tanácsos a fáklyák vagy a gyertyák használata.

Képzeljük el a következő helyzetet. Hajózunk a Karib-tenger kék vízén, a nap süt az ég ragyog, a víz visszaveri a napsugarakat. Szemkápráztatóan fényes a világ. Szó szerint szemkápráztatóan. Tengeri csata dúl vitorlásunk és egy másik hajó között. Valamiért le kell menni a hajótérbe. De amint belépünk a fedélzet alá, mintha megvakultunk volna. A külső fényesség után percekig is eltarthat, amíg szemünk hozzászokik a gyér fényhez. percekig, miközben most minden másodperc számít.

De ha az egyik szemünket szemtakaró fedte, amint belépünk a sötétbe, nem kell mást tennünk, mint egyik szemünkről áthúzni a szemtakarót a másikra. Az elvakított szemünket "kivonjuk a forgalomból", és az eddig a sötétben, a szemtakaró alatt lévő szemünkre támaszkodunk. Ez a pupillánk teljesen ki van tágulva, azonnal tudunk tájékozódni a sűrű homályban, és pillanatok alatt elvégezhetjük teendőnket. Kilépés előtt nincs más dolgunk, mint újra visszahúzni "sötét" szemünkre a szemtakarót.

Vagyis a szemtakaró egyszerűen a sötétben való tájékozódást segítette. Így tettek azok az emberek, akik a csata során ki-be jártak a fedélzet és a hajóűr között. A romantikus filmek készítői csak az érdekes kiegészítőt látták, nem néztek mélyebben a tények mögé.
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Veronica küldte Chiléből első cserénk alkalmából ajándékként
  2014-04-16 21:53:01, szerda
 
  Egyedi kis ajándék ez a kulcstartó, ami Veronica csomagjában volt a csereszalvéták mellett, jellegzetes nagyon, nem sokszor kap az ember ilyet.A bal oldali kis dísztasakba volt beletéve, így volt a szalvéták mellett, direkt fényképeztem le így, egymás mellé téve a csomagolást és a kulcstartót. Jelképes kis ajándék, de aranyos nagyon Veronicától, első cserénk alkalmából nagyon:Link
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Chiléből megérkezett második szalvéta csereanyagom:
  2014-04-16 21:09:08, szerda
 
  Ma megérkezett második új chilei cserepartneremtől, Veronica Tapia Florestől a csereanyaga, kicsit hosszabb volt az útja, mint az Luisa Iris Rojas barahonáé, de én arra gondolok, hogy ennek az is volt az oka, hogy ő a biztonság kedvéért megvárta az én csereanyagomat, hogy odaérjen, mivel még ez volt az első cserénk, és még bizalmatlan volt irányomban, és csak akkor adta fel a csomagot nekem, mikor ő kézhez vette az én csomagomat . Ilyenkor én el szoktam gondolkodni, mert már nem az első ilyen esettel állok szemben, mikor új külföldi cserepartnerre teszek szert, hogy a másik fél először megvárja az én csomagomat, és csak azután postáz, ahogy látja, hogy én megbízható vagyok, és ezért , mivel az én csomagom megérkezett hozzá, ő is feladhatja nekem cserébe az ő szalvétáit.....mi lenne akkor vajon, ha én is ugyanígy döntenék elsőre, és arra várnék szintén, hogy mikor jön meg a másik fél csereanyaga? Akkor várhatnánk egymásra a végletekig, és várhatnánk, ki mer először lépni, és a másik fél részére feladni a csereszalvétákat....de végülis semmi gond, lement a csere, ez a lényeg...A most következő szalvétákból Veronicától dupla darabokat kaptam, ha esetleg valakinek valamelyik megtetszene , jelezze, és szívesen elcserélem vele bármelyiket:LinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Chilei mintás szalvétatartó :
  2014-03-30 07:19:18, vasárnap
 
 

Link

 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
A chilei Aplaplac televziós cég szalvétája:
  2014-03-25 20:42:05, kedd
 
  Ritka, hogy itthon hasonló szalvétát lásson az ember hasonló médiától:Link

Aplaplac egy chilei televíziós produkciós cég,melyet 2001-ben Álvaro Díaz , Pedro Peirano és Juan Manuel Egana hozott létre . Jellemzője innovatív és új javaslatok a képernyőn.Link
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Chilei paprikát mintázó szalvétámhoz :
  2014-03-24 15:13:36, hétfő
 
 

Link

Chilei Óriás Paprika:

Optimális körülmények között a termése elérheti az 1 kg-ot is.
Látványként is lenyűgöző.

 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Chile zászlaját mintázó papírszalvéták:
  2014-03-24 14:34:39, hétfő
 
  Sajnos én itthon, Magyarországon még nem találtam egyetlenegy ilyen,magyar nemzetiszín papírszalvétát sem, ami legalább részint tartalmazta volna a háromszínű nemzetiszín zászlónkat,de Chilében nagyon sokféle anyagú, nagyságú, mintájú papírszalvéta van forgalomban a saját zászlajuk színeivel ellátva, ami először meglepett, mert itthon ez nem divat egyáltalán, hogy ezzel a kifejezéssel éljek, és a környező , közép - európai országokra sem oly annyira jellemző ez.Az észak-európai országoknál már jobban előfordul, hogy a nemzeti öntudat a papírszalvéták mintáiban is jelentkezik, és hirdeti, mely ország szalvétája is ez, melyet az ember a kezében tart. Ezen következő szalvéták mindegyike ma érkezett Chiléből. Kedves cserepartnerem Luisa Iris Rojas Barahona küldte nekem őket.:LinkLinkLink

Ezen a szalvétán is a kék, a fehér, és a piros szín látható jellegzetes színként:LinkLinkLink


Chile zászlaja két egyenlő vízszintes fehér (fent) és vörös sávból áll; a fehér sávval egyenlő magasságú négyzet található a fehér sáv rúdrészén; a négyzet közepén egy ötágú csillag, mely fényével a haladáshoz és a dicsőséghez vezető ösvényen mutatja az utat , a kék az eget szimbolizálja, a fehér a hófödte Andokat, és a vörös a függetlenségért kiontott vért.

Ez maga a chilei zászló, mely alapjául szolgál sok chilei szalvéta mintájának, melyek közül ma én is párra szert tehettem,ezek láthatóak ebben a bejegyzésemben felül:
Link
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Chile nemzeti ünnepére forgalomba hozott szalvéták :
  2014-03-24 14:19:08, hétfő
 
  Szeptember 18 -án van Chile Nemzeti Ünnepe, melyen Chile a függetlenség napját ünnepli.Napóleon Európát felforgató uralma és hadjáratai a világ messzi vidékeire is sorsdöntő hatással voltak. Amikor 1808-ban öccsét ültette a spanyol trónra, Chilében egy kormányzó juntát állítottak fel, amely a trónról letaszított IV. Károly örököse, a későbbi VII. Ferdinánd nevében vezette a spanyol királyságon belüli autonóm köztársaságként 1810. szeptember 18-án kikiáltott Chilét.LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
Chiléből megérkezett az első csomag csereszalvéta :
  2014-03-24 12:52:22, hétfő
 
  Ma megérkezett a Chilében élő három új cserepartnerem közül az elsőtől a legelső csereszalvétákat tartalmazó csomagom, aminek nagyon megörültem, kíváncsi voltam , ideérnek e, és mikorra. Másik két cserepartneremnek is én már feladtam több hete a csomagjaimat, remélem azok is majd befutnak hozzájuk, és én is majd ha plusz több hetes várakozás után is, de megkapom majd az ő csereanyagukat is. Luisa Iris Rojas Barahonától érkezett ma meg a csomagom, nagyon sok szép , egyedi , chilei motívumú szalvétával, amik itthon kuriózumnak számítanak, itthon ilyenekhez egy gyűjtő sem juthat hozzá egy boltban sem, illetve egy vásáron-kiállításon sem. Én ezekből a szalvétákból direkt 2-2 darabokat kértem most, hogy egy-egy darabokat fel tudjak ajánlani itthoni cserepartnereimnek, többet én sem tudtam kérni Luisától, mert a darabszámok korlátozva voltak, annyi lehetett a tőle kérhető maximális darabszámom, amennyi szalvétát ő tudott kérni tőlem, emiatt nem kérhettem most tőle 2-2 darabnál többet egy szalvétából, mert akkor meg nem kérhettem volna ennyiféle szalvétát tőle, mint amennyiféle szalvétát így küldeni tudott nekem. A következő chilei csereszalvétáimból egy-egy darabokat tehát fel tudok ajánlani most cserére, de ne legyen belőle gond, ha valakinek már nem tudok küldeni, mert valaki más elhappolta előle ezt a csereszalvétát. Legközelebb ismét megpróbálok kérni belőlük, ha még tud adni belőlük Luisa, de ez a következő csere még nem most fog létrejönni, és én jelenleg még nem tudom, hogy a következő cserekor mely szalvétákból tud még Luisa plusz darabokat adni.LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  +Chilei szalvétáimhoz :  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 69
  • e Hét: 1082
  • e Hónap: 5298
  • e Év: 761278
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.