Belépés
vicus54.blog.xfree.hu
"Továbblépek még akkor is, ha hullnak könnyeim, és szertefoszlottak gyönyörű álmaim!" Huszár Mihályné
1954.02.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
„Egy állás miatt jöttem Írországba, ahol a legnagyobb
  2016-07-08 12:55:10, péntek
 
 
Gerber Zoltán és párja, Nóra tavaly augusztusban nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy megszerettetik a magyar lángost az írekkel. Közel egy év elteltével már kimondhatjuk, sikerrel jártak.
Mielőtt Írországba költözött volna, Gerber Zoltán 20 évig Németországban élt és dolgozott. Akkoriban sajátította el a vendéglátás csínját-bínját is, szüleivel ugyanis 17 éven át egy magyar vendéglőt üzemeltettek az országban. ,,2007-ben úgy döntöttem, eljött az idő, hogy továbbálljak, ezért elfogadtam egy amerikai cég állásajánlatát és Írországba költöztem" - mondja Zoltán, majd titokzatosan hozzáteszi, abban az évben nem csak az ő élete változott meg örökre.
Gyorsan kiderül, hogy Nóra, Zoltán életének szerelme is 2007-ben hagyta hátra magyarországi otthonát. Miután megszerezte dietetikus diplomáját, a fiatal nő először Angliába, majd egy évvel később Írországba költözött, ahol kisebb kávézókban dolgozott, míg meg nem szerezte ápolónői képesítését. ,,Nóra mindig is arra vágyott, hogy külföldön éljen" - árulja el Zoltán, majd gyorsan hozzáteszi, mikor négy éve egymásba botlottak a szigeten, azonnal egymásba szerettek. ,,Azóta el sem engedjük egymás kezét."
Kávézót terveztek, lángosozó lett belőle
,,Mindketten sokat dolgoztunk a vendéglátásban, ezért talán érthető, hogy a legnagyobb vágyunk az volt, hogy saját üzletbe kezdjünk. Csakhogy Írországban ez nem megy olyan egyszerűen: ahhoz, hogy valaki saját kávézót vagy gyorséttermet nyisson, elképesztően sok pénzre van szüksége. De még ha ez meg is van, akkor is ütközhetsz olyan akadályokba, amelyek már-már legyőzhetetlenek" - mondja Zoltán, majd hozzáteszi, a saját vállalkozás gondolata ennek ellenére egyiküket sem hagyta nyugodni.,,Augusztusban aztán Nórának szegeztem a kérdést: mit szólna, ha lángosozó büfét nyitnánk." Zoltán elárulja, párja egy percig se gondolkodott, mielőtt igent mondott a dologra, így már aznap elkezdték böngészni az apróhirdetéseket is, hogy nekikezdhessenek a közös álom megvalósításának. ,,Egy óra sem telt el, és már meg is volt az első büfékocsink, aminek Tigris lett a beceneve."
Megnyitóból utcabál
Az induláshoz azonban szükség volt még néhány létfontosságú eszközre, amiket a páros végül Magyarországon szerzett be. ,,Augusztus közepén három hétre hazautaztunk, így adta magát, hogy ezeket a gépeket ott szerezzük be. Közben elindítottuk az engedélyeztetési procedúrát is, és miközben a papírokra vártunk, a legfrissebb szerzeményünket csinosítgattuk."Szeptember 14-én, mindössze egy hónappal az ötlet megszületése után, a Nora's Langos megnyitotta kapuit. ,,Két nappal korábban az egész szomszédságot tájékoztattuk arról, mire készülünk, de még így is nagyon meglepődtünk, milyen sokan eljöttek az első napunkra. A vendégek csak úgy özönlöttek, előkerültek az elmaradhatatlan whiskyk is, nem csoda, hogy délutánra a kis megnyitónk már komplett utcabállá nőtte ki magát."
A sajtos-tejfölös-szalonnás-lila hagymást az írek is imádják
Bár az írek köztudottan makacs és az újdonságokra csak kevéssé nyitott nép, Zoltán azt mondja, a lángosozó megnyitása óta rengeteg pozitív csalódás érte őket. ,,Amúgy meglehetősen nehéz vendégek, és ahhoz, hogy jobban megértsük őket, kell egy kis idő" - mondja Zoltán, majd hozzáteszi, a tapasztalataik alapján az írek három csoportra oszthatók. Az első, az "egyszerű nép" teljességgel megingathatatlan, és képtelen továbblépni a fish & chipsen.
A középkorúak valamivel bátrabbak, közülük sok a visszatérő vendég. Ám a legnagyobb meglepetést mégsem ők, hanem az idősebb korosztály okozza. Ők ugyanis Zoltán szerint, sokkal bevállalósabbak, mint azt bárki gondolta volna. ,,Miután elmagyarázzuk nekik, hogy mit is csinálunk, és egyáltalán, hogy mi az a lángos, szinte kivétel nélkül mindannyian ki is próbálják. Kifejezetten nekik csináltunk egy magyaros verziót - sajtos-tejfölös lángos, sült szalonnával és lila hagymával - ami azóta a legkeresettebb a piacunkon."Bár Zoltán azt mondja, Nórával és kislányukkal, Amirával mindenhol otthon érzik magukat, ahol együtt lehetnek, bevallja azt is, hiányoznak nekik a Magyarországon hagyott családtagjaik. ,,Nóra és én is régóta külföldön élünk már, így azt hiszem, ez igazán érthető."Hozzáteszi, még ennek ellenére sem terveznek hazaköltözni, sőt! Zoltán elárulja, a távolabbi terveik között az szerepel, hogy további Nora's Langosokat nyitnak majd Írország több pontján, a jelenlegi két helyszínen működő üzlet mellé.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Összefogás Európa Amazonasáért
  2016-06-07 16:19:36, kedd
 
  A terület valóban páratlan természeti oázis.
A WWF és a Coca-Cola egy hétéves együttműködés keretein belül a Duna vízgyűjtőterületén folyók és hozzájuk kapcsolódó élőhelyek helyreállításán dolgozik - írja a National Geographic Magyarország.
A természetvédelmi összefogás 5 országban, mintegy 53 négyzetkilométer vizes élőhely rehabilitációját és 12 millió köbméter víz megőrzését, illetve természetes állapotába történő helyreállítását célozza a kelet-közép-európai régióban.Az ó-Dráva holtág a Dráva folyó bal partján található leghosszabb egykori folyókanyarulat.
A terület része az öt országot átölelő, jövőbeni Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak. A három folyó vidéke, melyet ,,Európa Amazonasaként" szoktak emlegetni, Ausztriától Szlovénián, Magyarországon és Horvátországon keresztül Szerbiáig terül el.
A Dráva az egyik legváltozatosabb és legjobb ökológiai állapotú folyó Magyarországon.
Az egyre fogyatkozó érintetlen természetes élőhelyek egyik utolsó mentsvára, melyet az ártéri erdők, kavics és homokzátonyok, mellékágak és holtágak változatossága tesz egyedivé. A folyó és a part menti élőhelyek különleges és ritka fajoknak adnak otthont úgy mint a rétisas, a fekete gólya, a kis csér vagy a parti fecske.Az Ó-Dráva holtág Barcs közelében található, a folyó bal partján.
Ez a 15 kilométeres szakasz a Dráva leghosszabb magyarországi holtága, mely a folyóval már csak egy kis csatornán keresztül van összeköttetésben. A holtág egyik partja magyar, másik partja horvát terület. A Dráva folyó és az Ó-Dráva holtág közti területen egy horvát település, Križnica fekszik, magyar oldalon a holtág partján nincs település. Az Ó-Dráva LIFE+ pályázat keretében a holtág vízellátásának javítására egy vízvisszatartó mű épül majd. Ennek eredményeként a holtág vízszintje több mint egy méterrel fog emelkedni a száraz nyári hónapokban.A tartósabb vízborítás javítani fogja a holtágban élő növény- és állatfajok élőhelyeinek állapotát,
jobb feltételeket teremt megmaradásukhoz és szaporodásukhoz. A holtág menti ártéri erdő változatosságának megőrzése elengedhetetlen az egészséges élőhely állapotának fenntartásához, ezért a rehabilitációs program részeként őshonos fa- és cserjefajokat telepítenek a területre.
Ugyancsak fontos cél, hogy a helyiek szabadidős tevékenységeikhez továbbra is birtokba vehessék ezt a páratlan természeti oázist, ezért a helyi horgászegyesület részvételével megújulnak a leromlott állapotú horgászhelyek.
A vízellátás növelése javítani fogja a holtág halgazdagságát,
a helyreállítás ezért az Ó-Drávához látogató horgászokat is segíti, és nagyon fontos, hogy az őshonos halak várhatóan egyre nagyobb számban terjednek majd el a holtágban.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Hadművelet indult az Iszlám Állam uralta Rakka ....
  2016-05-24 18:03:23, kedd
 
  Hadművelet kezdődött kedden az Iszlám Állam szíriai fellegvárának számító Rakka tartomány északi részén a dzsihadista szervezet elűzése céljából.
Az arab-kurd koalíció egyik parancsnoka azt írta egy közösségi oldalon: "A Szíriai Demokratikus Erők valamennyi egységének részvételével hadműveletet kezdünk Rakka északi részének felszabadítására, amit az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is támogat".Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet szerint a hadművelet kedd reggel "a koalíció heves légicsapásaival" vette kezdetét Rakkától északra és magában a városban is. Az OSDH szerint legalább 22 dzsihadistával végeztek.
A hadműveletet előkészítendő 3 nappal ezelőtt rövid látogatásra Szíriába érkezett Joe Votel tábornok, a közel-keleti amerikai erők (Centcom) vezetője, aki a helyben állomásozó különleges amerikai erőkkel és helyi harcosokkal találkozott - írja az MTI.
A Szíriai Demokratikus Erők üzenetében nem tért ki arra, hogy a művelet végleges célja az észak-szíriai Rakka visszafoglalása-e. A város gyakorlatilag a dzsihadista szervezet központja.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Közvetlen légi járat indul Budapest és Algír között!
  2016-05-23 15:19:21, hétfő
 
  Szeptemberben közvetlen légijáratot indít Budapest és Algír között az Air Algérie.Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója hétfőn jelentette be, hogy az új járat heti két alkalommal, szeptember 11-től október végéig közlekedik.
Magyar Levente szerint több éves tárgyalássorozat eredménye, valamint a magyar gazdaságdiplomácia újabb sikere, hogy az algériai légitársaság végső megállapodásra jutott a Budapest Airporttal a közvetlen légi járat indításáról.
Azt mondta,
"Algéria fontos piac az ország számára, a magyar vállalkozók százai érdeklődnek az ottani lehetőségek iránt."
Algéria olyan stratégiai partnere Magyarországnak, amellyel hosszú évek óta nagy erőfeszítéseket tesznek a kapcsolatok megerősítésére - írja az MTI.
Szarvas Gábor szerint a megállapodás jól illeszkedik a repülőtér elmúlt két évének történetébe. 2015-ben minden idők legnagyobb utasforgalmát regisztrálták, a Budapest Airport a 10 milliónál nagyobb utasforgalmú repülőterek közé tartozik. A forgalom növelését a több mint 40 légitársaság és közel 100 úticél biztosítása tette lehetővé.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Szívszorító fotók a lezuhant gép legfiatalabb áldozatáról!
  2016-05-22 20:09:42, vasárnap
 
  A baba mindössze 4 hónapos volt, kétéves testvérével és szüleivel nyaralni mentek volna az Egypt Air gépével.
Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel - 56 utassal és tízfős személyzettel - a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről, még most sem tudni, hogy miért zuhant le. Az utasok között 30 egyiptomi és 15 francia, két csecsemő és egy gyermek foglalt helyet.
A legfiatalabb utas a négyhónapos Joumana Bettiche volt, aki két és fél éves testvérével Mohameddel, és szüleivel, Faycal és Nouha Bettiche-vel utaztak a baba első nyaralására Sharm El Sheikhbe - írja a Daily Mail.
Az algériai származású francia család már három éve nem volt nyaralni, mindannyian nagyon várták ezt a két hetet - mondta el a lapnak az apa testvére, Assia. A családfő zöldség-gyümölcs kereskedő volt, lakóhelyük, Angers piacán árult. Ezért is választották az előszezont a nyári nagy hajtás előtt.Amíg az apa dolgozott, a kicsik édesanyjukkal voltak otthon, Mohamed szeptemberben kezdte volna az ovit. Az apa 38, az anya 28 éves volt, három és fél éve házasodtak össze.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Tökéletes kikapcsolódás: itt az Óbudai Kézműves Sörök ,,,,
  2016-05-21 19:03:40, szombat
 
  Május 21-én és 22-én az Óbudai Kulturális Központ első alkalommal rendez sörfesztivált Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával Óbudán, a Fő téren. A kétnapos rendezvényen a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének közreműködésével 30 hazai és két határon túli sörfőzde körülbelül 200 sörével lesz jelen. Az ital-és ételkínálat mellett pedig mindkét nap ingyenes koncerteket is élvezhetnek a látogatók.Az Óbudai Sörfesztiválon szinte kizárólag hazai készítésű sörök jelennek meg, ez alól csak a rozsnyói Kaltenecker és a csíkszentsimoni Csíki Sör lesz kivétel. A látogatók személyesen is találkozhatnak a hazai sörfőzés mestereivel, megismerhetik azokat, akik már húsz éve főzik a sört, és azokat is, akik csak az elmúlt években kezdték, de már a legjobbak között vannak. A kétnapos rendezvényen mindenki garantáltan megtalálja kedvenc sörtípusát és minden bizonnyal új ízekkel is megismerkedhet
.


A kézműves sörök kedvelői neves előadókkal is találkozhatnak a Fő téren:
Május 21. szombat:
14.00 Apnoé Folk Underground
16.00 M.É.Z.
18.00 Örömzene - Somló Tamás, Török Ádám, Szigeti Edit, Bódi Magdi és a Band: Szűcs Kálmán, Marshalkó Zoltán, Zsoldos Gábor Dedy
20.00 Blahalouisiana

 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Megismétlődhet a tragédia: lehet, hogy évekig nem találják!
  2016-05-21 15:48:18, szombat
 
  Csütörtökön hajnalban az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata nem sokkal azután tűnt el a radarokról, hogy belépett az egyiptomi légtérbe. A gép a Földközi-tengerbe zuhant, és a több napja tartó alapos kutatás ellenére sem sikerült még egy-két roncsdarabnál és testrésznél többet találni. Néhány szakértő szerint megismétlődhet a maláj utasszállító esete: a gép 2014 márciusában tűnt el az Indiai-óceán felett, és azóta sem találták meg.Az egyiptomi hadsereg megerősítette, hogy pénteken az EgyptAir gépéhez tartozó roncsdarabokat, személyes tárgyakat és testrészeket találtak a Földközi-tengeren - a gép főtörzse és a zuhanás okáról is árulkodó fekete dobozok azonban még mindig nincsenek meg. Néhány szakértő szerint pedig a közeljövőben nem is fogják megtalálni, ugyanis a tengerfenék nagyon mély, szaggatott, és heves viharok dúlnak rajta - írja az NBC News.
Az egyiptomi gép legfontosabb részei jelenleg a tenger fenekén lehetnek, ahol a hegygerincek és akár az Alpok magasságával megegyező víz alatti vulkánok rejtik el őket a kutatók elől - állítja Simon Boxall, a Brit Nemzeti Oceanográfiai Központ munkatársa.
",,Ez továbbra is a bolygó egyik nagyon nehezen megközelíthető területe. Az óceánok nagyon jól őrzik titkaikat.""Bár a Földközi-tengert rendszerint a napfénnyel és a kellemes, strandolásra alkalmas vízzel társítják, maga a tenger, ahol a repülőgép belezuhanhatott - közel 300 kilométerre Alexandriától -, valójában mély és gyakran zavaros.
,,Ebben a térségben a tengermélység majdnem 3 kilométer. Ez jelentős, és nem sokkal kisebb, mint az Indiai-óceán azon részén, ahol az eltűnt maláj utasszállítót keresik. Nem beszélhetünk sekély vizekről, ez bőven olyan mélyen van, ahova a búvárok már nem érhetnek el."
Az EgyptAir járatán 66 ember utazott: 56 utas, 7 fős személyzet és hárman a biztonsági szolgálattól. Az áldozatok többsége egyiptomi és francia, az első nyilvánosságra hozott áldozat egy kétgyerekes apuka. A gép lezuhanásának oka egyelőre még ismeretlen, a terrortámadás lehetőségét sem zárták ki a nyomozók, de a legutóbbi információk alapján mégis műszaki hiba okozta a tragédiát, mivel a műszerek füstöt érzékeltek - a szélvédő berobbanhatott, és így tűz keletkezett a gépben. A füstérzékelést a légi közlekedési baleseteket kivizsgáló francia hivatal (BEA) is megerősítette. Lezuhanása előtt rohamosan vesztett a repülési magasságából, majd éles fordulatot vett.

",,Minden, a vizsgálathoz szükséges részlet már a tenger fenekén fekszik, amely erre eléggé sziklás, sok a hegy és hegygerinc. Ezen a területen nem könnyű bármit is kutatni vagy visszaszerezni. Az csak feltételezés, hogy a Földközi-tenger mindig napos és nyugodt - én dolgoztam ezen a részen, és itt a tenger durva tud lenni, nagyon durva.""
Ez már csak olyan szempontból is problémát jelenthet, hogy minél gyorsabban sikerülne megtalálni a roncsokat, annál teljesebb körű következtetéseket tudnának levonni a szakértők a balesetről. A feladatot az is nehezítheti, hogy egyelőre nem tudni, milyen sebességgel és szögben csapódott a tengerbe a gép.
",,Ha a gép egyenesen belezuhant a tengerbe, akkor azonnal szétszakadt a becsapódás erejétől, de ha kis szögben érte a vizet, akkor lehetséges, hogy nagyobb részek egészben maradtak. A természetes felhajtóerő még néhány napig a víz felett tarthatja ezeket a darabokat.""A maláj gépért sokan imádkoznak (Fotó: Europress / Asit Kumar - AFP)
A nehézségek ellenére az egyiptomi gép utáni kutatásnak számos előnye van a több mint két éve eltűnt maláj utasszállító megtalálását célzó küldetéshez képest. A hatóságok ezúttal az eltűnés után nem sokkal már meg tudták határozni, hogy hol látták utoljára a radarok a gépet, szemben a maláj esetekkel, mikor napokig tartott a szatellit adatok összerakása és értelmezése.
,,A kutatási terület sokkal kisebb, mint az Indiai-óceánon. Emellett ez egy forgalmas hajózási terület, és számos helikopter repül erre. A maláj gép kutatási területe viszont három napi útra van a legközelebbi kikötőtől, és a kutatást végző repülőknek néhány óránként vissza kell térniük üzemanyagért a feltöltő-állomásra."
Ezen túl a Földközi-tengert már részletesen feltérképezték, míg az Indiai-óceán déli részén, ahol a maláj gép eltűnt, a kutatóknak előbb heteket kellett tölteniük a tengermélyi hegyek és más veszélyes pontok felderítésével, mielőtt megkezdhették volna a szonáros keresést.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Hosszúlépés és házmester: a fröccsöt ünneplik ....
  2016-05-21 15:16:53, szombat
 
  Finom ételek és italok, lampionok, utcazene és árnyas erdő várja az érdeklődőket. Csak egy pléd kell, és indulhat a piknik!
Három napig tart a Városligetben a IV. Fröccs Piknik, a Vajdahunyadvár előtti zöld területen. A rendezvényen frissítő fröccs is kapható, amely kezdetben Jedlik Ányos feltaláló által, Spriccer néven lett ismert. A borfröccsökön kívül holnap estig sörből, pálinkából, és egyéb italokból is készítenek spriccereket.
Az italok mellett természetesen megtalálhatóak a legnépszerűbb hazai street food konyhák is. A belépés ingyenes a rendezvényre.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
„Ha nem ízlik a hamburger, nem kell kifizetni”..
  2016-05-19 14:39:03, csütörtök
 
  Nem kér Smart kártyát, nincsen skót menü, van viszont házi tea és békeburger. Nincs marketingese, mégis legendás alakja a városnak. Hamarosan pedig könyv is készül róla. Ő Marika néni, aki akkor kezdett el hamburgert sütni, amikor még nem volt Big Mac, egy igazi self-made közösségimarketing-guru, aki minden hozzá betérő vendéget úgy fogad, mintha az unokája lenne.
A kultikus Angyal utcai hamburgerezőbe belépve valóban olyan érzése van az embernek, mintha vasárnapi ebédre érkezne a nagymamádójához; forró tea titkos recepttel, egyél, fiam, egyél!, meleg ebéd, mázas kancsós kredenc és házi áldás a falon. Ha pedig épp le vagy hangolva, akkor ebéd mellé jótanácsok is járnak. Marika néni egy személyben szakács, üzletvezető, és bevallása szerint remek párkapcsolati tanácsadó is. Elmentünk hát hozzá annak reményében, hogy megtudjuk, mi a jó vállalkozás receptje.
Márkaidentitás
,,Amikor bejön a vendég, akkor az olyan, hogy na, megjött a századik unokám" - mondja Marika néni, miközben épp a nyitás előtti rituáléját végzi: evőeszközöket tisztogat és készíti elő a hamburgereket.
"Úgy jönnek az emberek, mintha hazajönnének. Én is úgy állok hozzájuk, meg olyan is vagyok, olyan természetem van. Könnyen ismerkedem, szeretem az embereket. Mindenkiben megtalálom a jót. Nem találkoztam olyannal a 33 év alatt, akit nem várok vissza. Úgyhogy ilyen gondom soha nem volt. A rendes emberek a rendes embereket vonzzák. Ide pedig csupa kedves ember jár."A márkázás lényege a tudatos megkülönböztetés
,,Én az elsők között voltam, hát nagyon ment! Az első időben, mikor megnyitottam, 250 hamburgereket adtam el naponta. Igazán azt se tudták az emberek, mi az a hamburger, akkor még nem volt McDonald's se, magunknak kellett kitapasztalni mindent. Én onnan tudtam, hogy elmentem az első hamburgereshez, hogy megnézzem, mi is az - és bevallom őszintén, hogy nem nagyon ízlett.
Aztán rájöttem, hogy miért nem: akkor még nem volt gyakorlatunk és tapasztalatunk benne. Túlsütötték a grillben a húst, a megvágott puffancsokat kint hagyták nagy ládákban a napon - akkor azok megszáradtak. Akkor erre megmikrózták a puffancsot, akkor éppen puha volt, de később megint megkeményedett - voltak ilyen dolgok. Nem hibáztatok én senkit, ehhez tapasztalat kellett, az meg nem volt."
Versenytárselemzés - ne foglalkozz mással!
,,Soha senkinél nem teszteltem le a hamburgert, miután megnyitottam. Én találtam ki, akkor '83-ban a 13 + 1-féle hamburgert, előtte csak sima volt, meg sajtos. Soha nem voltam kíváncsi arra, hogy más hogy csinálja, mert mindenki jót csinált biztos. Miért ne csinált volna, hisz az volt az érdeke!"
Kereslet és kínálat - építs a célközönség konkrét igényeire.


Az ajtón egy plakát fogadja a vendégeket, amin az áll: sétálós fociburger, s mint mindennek Marika néni kávézójában, ennek is megvan a maga története:
,,Jaj, Marika néni, fájlaljuk, hogy harminc-akárhány éve tetszik itt dolgozni, és még nem tetszett kitalálni a Ferencvárosnak egy hamburgert - mondta nekem az egyik vendég. Én meg mondtam, hogy jó, amikor árváltozás lesz, majd kitalálok nekik egy hamburgert. Igen ám, csak, bevallom őszintén, elfeledkeztem róla, mikor árváltozás volt, csak az volt eszemben, hogy jön a nyár, és valami sétálós hamburger kellene.
Úgyhogy kitaláltam, levágom a tetejét a puffancsnak, kiszedem a közepét, és teszek bele sajtot, hogy megerősítsem az alját, és így akkor meg tud állni az a hamburger. Bele a hús, a sült krumpliból még pár szemet beleteszek, zöldségeket, és ezt lehet úgy enni, mint a gíroszt - na, és ez a legújabb hamburger most.
Ennek kitaláltam egy lányos változatát, amit viszont Gombfocinak hívnak - az olyan lányos, olyan egészen kicsike hamburger -, annak is kiszedem a közepét, teszek bele csirkét, majonézt meg zöldséget. Na, most ez az, ami a legújabb. Ó, már nagyon sokan eszik, nem is gondoltam volna, mert különösebben nincs reklámja, csak ez a nagyon jó kis plakát az ajtón.",,Én soha nem támaszkodom, az nagyon érdekes lenne, ha engem úgy látnának a képeken, hogy támaszkodom"
Közösség nélkül nincs sikeres vállalkozás, titok nélkül nincs közösség
Az a legenda járja, hogy van egy bizonyos jelszó, amit ha tudunk, kedvezményt kapunk Marika néninél. Most akkor van jelszó? Dehogy van. De mégis. De eleinte volt. Ez csak egy vicc, nem esett le? Ezt nem tudjuk meg, ez a titok megmarad Marika néni és a vendégei között. De nem csak ez az egy rejtély van Marika néni kávézójában:
,,Van egy különleges teareceptem. Bizony 33 éve így főzöm, és azért nem árulom csak el, mert félek, hogy teaházat nyitsz velem szemben - mondja nevetve. - A titoktól finomabb a tea. Ez olyan különleges dolog, szokták mondani, hogy mindig a számban van az íze a teának."
Fogyasztói elégedettség és sharing economy Marika néni módra
A pult fölött lógó tábla a következőket hirdeti: ha nem ízlik a hamburger, nem kell kifizetni.
,,Ez már 33 éve így van, 33 évvel ezelőtt lett kiírva. Pontosan azért, mert amikor az első hamburgeremet megettem, nem ízlett. Abban az időben visszavinni nem lehetett, nem is tudom, mit mondtak volna akkor rám, ha '83-ban visszaviszem.
Háziszabály No. 2: Mivel ez egy családi vállalkozás, az árainkat úgy tudjuk alacsonyan tartani, hogy nincs alkalmazottunk. Ezért segítség, ha a használt edényeket elviszed az edénytartóig, illetve ha magadnak csapolsz teát vagy turmixot.
Ezek az egyetemisták amúgy mind visszajárnak. Nagyon kedvesek, segítőkészek, mindig megeszik a hamburgert, a tányért oda rakják nekem a mosogató közepébe, a villákat be a helyükre. Ezt maguktól is megteszik, nem kell már kiírni ezt, mindenki olyan segítőkész. Nekem is jólesik, tudod, nem kell kijönnöm, összeszednem, hanem ők odarakják, tudják, hogy ezzel segítenek nekem."A fiatalember a szomszéd asztalnál
,,'83-ban, amikor kezdtem, egy bódéban árultam, a fiatalember még abból az időből járt - mutat rá a szomszéd asztalnál ülő vendégre, majd hangosan eltűnődik: - Mennyire jó nekem, hogy amit szeretek csinálni, azért még pénzt is kapok.
Na, most mondd meg, milyen voltam akkoriban?" - kérdezett át a szomszéd asztalhoz.
,,Gyors és teljesen szolgálatkész volt Marika néni, ha nem volt elég pénz nálunk, akkor sem volt probléma. Egy ázsiai bölcs mondta, nem tudom pontosan a nevét: az ember akkor fejezi be a munkáját, amikor megtalálja a hivatását!"
A FLOW-élmény
,,Aki valamit szívesen csinál, kétszer annyi energiával csinálja. Jó reggelt, Gábor!" - köszön oda Marika néni, félbeszakítva a gondolatot, az épp friss puffancsokkal érkező szállítónak. Mindennap 8:30-kor érkezik a friss áru. Ő pedig reggel 8-tól már készíti elő az aznapi burgereket, amiket egészen este 9-ig megállás nélkül süt, majd takarít és zár.
,,Van, hogy azt mondják nekem, hogy Marika néni, de hát már nem tetszik fiatalnak lenni. Erre szoktam azt mondani, hogy ne akard már, hogy otthon üljek és várjam a halált. A gyerekeknek mindig szoktam mondani, hogy arra figyeljél - tudom, hogy nem könnyű mostanában, hogy meg is találjam a munkahelyem és szeressem is -, hogy...
...ha szerettek valamit csinálni, azt a világért ott ne hagyjátok! Azt száz év múlva is szeretni fogjátok csinálni, meg hát mindent lehet úgy csinálni, ahogy senki nem csinálja. Na, megyek, kifizetem a péket.A TITOK
,,Én ötször költöztem. Na, hogy mostan ez miből adódik, hogy én ötször költöztem, és a vendégek ötször utánam jöttek, igazán nem lehet tudni.
Volt aki azt mondta, 'hát, Marika néni, jó volt ez a hamburger, de ettem már ehhez hasonló jót, de én egyébként sem a hamburger miatt járok ide, hanem maga miatt'. Akkor el voltam kicsit keseredve, hogy 33 éve azon vagyok, hogy még valamit és még jobbat csináljak, erre a végén még kiderül, hogy nem is a hamburgerem miatt jönnek az emberek, hanem miattam. Nagyon vicces jelenet volt, de hát tulajdonképpen kicsit elkeserítő is.
Én azt mondom, az a fontos, hogy jól s jót csináljál, és az magát reklámozza.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
Roby Lakatos lesz a Budapest Folk Fest sztárfellépője!
  2016-05-17 14:19:19, kedd
 
  Az idei Budapest Folk Fest egyik sztárfellépője, Roby Lakatos hegedűvirtuóz ezúttal indiai zenei elemeket is felvonultat május 21-i koncertjén a Várkert Bazárban.
"Decemberben kéthetes turnén jártam Indiában, és sokat tanultam az út során. A zenémben eddig is kevertem a folk, a cigányzene, a klasszikus zene és a dzsessz elemeit, ezt most kiegészítem néhány indiai motívummal, és használom a tanpura nevű hangszert - mondta Roby Lakatos hegedűművész az M1 reggeli műsorában.A május 18-tól május 22-ig tartó 7. Budapest Folk Fest helyszínei között szerepel még - a Várkert Bazár mellett - a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci kert is.
""A Budapest Folk Fest célja megmutatni, hogy a folk, a népzene részt tud venni a főváros zenei kínálatában. Számos fellépő érkezik a határon túlról""
- mondta korábban Horváth László fesztiváligazgató. A rendezvényen fellép még, többek között a Magyarpalatkai Banda, a Romengo, a Szenty Band, a Berka együttes, az idén 40 éves Téka zenekar, az Eszterlánc, a Góbé zenekar, a mesemondó Berecz András, illetve közös produkcióval jelentkezik a Muzsikás és az Amadinda Ütőegyüttes. Szerepelnek még a programban a Zeneakadémia népzene tanszakos növendékei és a Fölszállott a páva gyermekkiadásának győztesei is.
A zárónapon pedig a Várkert Bazárban Balkán-nap lesz az egyik legjobb balkáni gitáros, a macedón Vlatko Stefanovski triójával, valamint a Shantel & Bucovina Club Orkestar táncolható örömzenéjével.
 
 
0 komment , kategória:  ország-világ  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 11255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 48
  • e Hét: 2682
  • e Hónap: 6578
  • e Év: 18615
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.