Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 261 
Bódás János - Lehetetlen (részlet )
  2019-05-06 15:28:01, hétfő
 
 

Higgy, és minden lehet ! Ne ejtsd
Le csüggedt-fáradtan fejed,
Lehet béke, lehet bocsánat,
Új élet, jóság, szeretet...

Erő, fegyver, ész, pénz, ravaszság
Könyörgés, - semmit nem segít :
De megmentheti a világot
A legnagyobb erő : A HIT !

Bódás János - Lehetetlen (részlet ) 
 
0 komment , kategória:  Hit  
A szent három nap ünneplése
  2019-04-19 07:52:21, péntek
 
 

A szent három nap ünneplése-családjainkban

2018-04-18 csütörtök

Hívő keresztények beszélgettek arról kinek mit jelent húsvét ünnepe : a szent három nap ! Volt aki azt mondta, neki a nagypéntek a legfontosabb ünnep-mert akkor halt meg értünk Jézus. Más meg azt mondta számára a nagyszombat, illetve a húsvéti vigília a legszebb, a legjelentősebb, mert akkor támadt fel Jézus. Vajon kinek volt igaza ?
A Vatikáni Zsinat előtt valóban szét lehetett így választani e napokat- és mi is ebben nőttünk fel. De ma már az egyház nem nagycsütörtökről, nagypéntekről, nagyszombatról beszél, hanem a szent három napról ! Ez azt jelenti, hogy e három nap egyetlen ünnep-egyetlen titok-elválaszthatatlanul összetartozik.
Hogy nagyszombat éjjel, pontosabban Húsvét vigíliáján, Jézus feltámadását ünnepeljük, azt tudjuk. De a nagypéntek-Jézus halálának titka-elválaszthatatlan a nagyszombattól, a halál magában hordja a feltámadást, ami egy valóság két oldala.
S a nagycsütörtök ? Ekkor adta nekünk testét és vérét Krisztus. Értünk vállalta a halált és a feltámadást. Krisztus nagycsütörtökön az utolsó vacsorán adta át kenyérben és borban- az Ő halálát és feltámadását-hogy egyesüljünk vele.
A húsvét titkát tehát a három szent nap együtt fejezi ki, ünnepeli. Tegyük ünnepé ezt a három napot egyéni életünkben és családunkban. S mindenképp legyenek ezek a szeretet tetteinek napjai- gyermekek és felnőttek számára, így jussunk el húsvét ünnepére és lelkünk örömére.
A mai szertartáson ami az utolsó vacsora emlék miséje, a pap elvégzi az oltár fosztást, utána elkezdődik a hívek virrasztása Krisztus hamvainál. 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért
  2019-04-15 09:52:26, hétfő
 
 

Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért

Ne higgye valaki, hogy a vallással átitatott középkorban nem kellett üldözést szenvedni az igazságért. Kellett, legfeljebb a forma, a hivatkozás volt más, mert mindig voltak és lesznek kiemelkedő tanúság tevők.
A mi korunkban talán azt jelenti a nyolcadik boldogság, hogy Isten felé tartunk egy olyan világban, ahol sokan tudni sem akarnak Istenről. Legszívesebben kiiktatnák a hívő embereket az olyan világból, ahol nem kell az Isten, mert más dolgokat imádnak helyette.
A nyolcadik boldogság viszont azt jelenti, hogy a végtelen felé vágyakozunk, mert bennünk is van valami végtelen.

Virágvasárnap

Áldott az Úr nevében érkező Király !-kiáltozták.
Békesség a mennyben és dicsőség a magasságban
Lk.19,38

A keresztény nép
az örök élet pálmáját
tartja kezében,
azt lengeti,
s azzal vonul végig
a világ történelemben.
( Prohászka Ottokár)


 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok a békességesek
  2019-04-15 09:50:16, hétfő
 
 

Boldogok a :békességesek

Ne az ószövetségi értelemben vegyük most ezt a fogalmat. A Salom itt minden javak bőségét jelenti. Történelmi,, jogi értelemben kell néznünk.
Boldogok, akik bárhol megjelennek, megszületik körülöttük a béke. Olyanok mint a duruzsoló kályha. Az ember a közelébe kerül és jobban érti magát. Az ilyen emberek körül felszabadul az alkotási kedv. Ha pedagógus lesz belőlük, ott minden mozgásba lendül. Ha vezető beosztásba jutnak, létrehozzák a közösség egyensúlyát.
Boldogok a békességesek, mert ők Isten fiainak hívatnak. Nagyon közel állnak Istenhez.


 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok a tiszta szívűek,...
  2019-04-15 09:48:20, hétfő
 
 

Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent

Azt is lehetne mondani, hogy boldogok, akik Istent nézik, mert megtisztulnak. Mert sokan vannak ,akik nem hajlandók az Istent nézni. Kit nevezünk tiszta szívűnek ? Nyilván nem az erotikáról van szó, Jézus tanításában, ha sokan így értelmezik is. Tiszta szívű ember az, aki szereti a napfényes lakást, a tiszta fogalmakat, az egyértelmű fogalmazást, a dolgoknak az áttekinthető, logikus rendjét, szereti pontosan látni idejének a beosztását, és tiszta szívű embert arról is meg lehet ismerni, hogy ő nem adja el magát mindennap idegen célokért, mert az éppen aktuális haszon ezt kívánná, és amikor a csúcson lenne immár állandó reflektorfényben,akkor derülne ki, hogy alig van benne tisztaság.


 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok az irgalmasok
  2019-04-15 09:45:40, hétfő
 
 
Boldogok az irgalmasok

Itt elsősorban a megbocsátásról van szó, és nem csak arról, amelyik a kamerák előtt történik, ahol a haragosak kezet fognak, átölelik egymást. Időnként kell az ilyen is, de ez rendszerint nem a lélek mélyéből fakad, Boldogok az irgalmasok, akik azt mondják : "Egy darabig nem óhajtok vele találkozni, mert nem tudok ránézni "- de már aznap készek arra, hogy imádkozzanak az ellenségért. Boldogok az irgalmasok akik áldozatot tudnak hozni akkor is, ha ezért e világi jutalom nem jár.

 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot
  2019-04-15 09:43:36, hétfő
 
 

Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot

Kétféle szomjúságról van itt szó. Az egyik a tudás szomj. Tanulni akarok mindig nyitva vagyok az újszerű felé, mindig befogadom az új igazságokat.
a másik azt jelenti, hogy mivel minden tudás forrása az Isten,l szívesen foglalkozom e dolgokkal, és áldozatokat is hozok érte, mert akkor nem végzek annyi termelő munkát, kevesebb lesz a profit és gazdagabb lesz a lélek.
Itt nem arról van szó, hogy valami reál tárgyak iránt érdeklődik, vagy inkább humán beállítottságú.
A másik szent pont azt mondja, hogy boldogok akik küzdenek az igazságosságért akkor is, ha nem csak a saját igazukról van szó. Boldog a vezető ember, aki tud tárgyilagos lenni, mer igazságot osztani akkor is, ha emiatt nem lép majd feljebb a karrier lépcsőin, mert nem volt személy válogató.
Ez is a boldogsághoz tartozik és belső tartást ad.!


 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok a szelídek
  2019-04-15 09:42:30, hétfő
 
 

Boldogok a szelídek

Nem azok a szelídek, akikkel mindent lehet csinálni, mindenre csak legyintenek, akarat nélküli tárgyak, eszközök. A szelíd azt mondja :" nem vagyok agresszív, nem használok fegyvert ". Jézus mondta :" Aki kardot fog, kard által vész el ". A szelíd ismeri a határozott, meg nem hátráló hűséget, ragaszkodik az elképzeléseihez, sőt áldozatot is hoz, ha kell.
A történelem sokszor bebizonyította, hogy a szelídséggel sok mindent, sőt a legtöbbet el lehet érni.


 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Boldogok, akik sírnak
  2019-04-15 09:34:39, hétfő
 
 

Boldogok, akik sírnak


A magyarok híresek a pesszimizmusukról, panaszkodnak akkor is, amikor semmi okuk sincs reá. A hegyi beszédben egészen másról van szó. Boldogok akik sírnak, akik azért szomorkodnak, amiért szomorkodni kell. Esetleg megkapják a könnyek adományát, tehát sírnak , van bennük őszinte bűnbánat. Tudnak sírni a bűn következményei, a természeti csapások, egyéb tragédiák miatt, ami mind benne van az emberi sorsban.
A tisztító könnyek, erőt adnak, valahol katarzist hoznak létre az emberben, tehát :"boldogok akik sírnak "
 
 
0 komment , kategória:  Hit  
A nyolc boldogság
  2019-04-15 09:32:58, hétfő
 
 

A nyolc boldogság

(A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket:

1. "Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
3. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.
4. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
5. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
6. Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent.
7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa." (Mt 5,1-10).)


Ebben a tanításban Jézus összefoglalja mindazt, amit majd hirdetni akar. Ahogy létezik egy kormány program, úgy az első keresztény közösség a zsidó népből és a zsidó vallásból szerveződött.
Ahogyan Mózes a Sinai hegyekről törvényt hirdetett, ugyanúgy Jézus a hegyről törvényt alkotott. Hogy mennyire volt ott a hegy az már egy más kérdés. A Genezáreti- tó nyugati partján ma is létezik a Hattim hegye, a hegyen pedig" A nyolc boldogság temploma"
Milyen ez a hegyi beszéd ? Gyakorlati erkölcsi tanítást ad, előbb van a példa, Jézus személye. Azt, hogy boldogok, akik üldözést szenvedtek az igazságért, hogy boldogok a tiszta szívűek, Jézus arcán leolvashatják. A kérdés : Hányszor kell ezt olvasni, míg átéli az ember, míg magáévá teszi .
Nem azok a lelki szegények, akik enyhén szólva szerény szellemi képességükkel vannak megáldva. A lelki szegények nagyon különböző adottságokkal felruházott emberek
Mid van mit nem kaptál ? A lelki szegény pontosan tisztábban van a képességeivel, az értékivel. Így gondolkozik : amim van azért kaptam, hogy kamatoztassam a közösség javára !
 
 
0 komment , kategória:  Hit  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 261 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 43 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 8939 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 640
  • e Hét: 1689
  • e Hónap: 15377
  • e Év: 132065
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.