Regisztráció  Belépés
drciccancs.blog.xfree.hu
Segíts magadon, az Isten is megsegit! dr cicc ancs
1977.07.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
a dió belsejében található osztófalak
  2017-10-04 11:35:48, szerda
 
  Link




Hozzávalók: 2 evőkanál dióbél elválasztó rekesz, vodka vagy egészségügyi szesz.

Elkészítés:
tegyük a dióbél elválasztó fás rekeszt egy sötét színű befőttesüvegbe
majd öntsünk rá egy kevés vodkát, annyit, hogy belepje teljesen
zárjuk le légmentesen az üveget, és tegyük egy fénytől védett helyre
hagyjuk állni 14 napon keresztül
két hét múlva szűrjük le
Oldjunk fel 5-6 cseppet a tinktúrából 2 evőkanál felfőzött vízben. A kúrát legkevesebb három hétig, legtöbb három hónapon keresztül tartsuk.

A kezelés azoknak nem ajánlott, akik ekcémával, pszoriázissal, gyomor-vagy bélfekéllyel küzdenek.
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
mézes dió
  2017-10-01 23:10:15, vasárnap
 
  Link

Mézzel kevert nyers dió ősi gyógyító erővel bír, képes helyettesíteni bizonyos gyógyszereket!

A diót a mézzel kombinálva igazi természetes orvosság, ami képes sok gyógyszert helyettesíteni, ha azt rendszeresen fogyasztjuk.



A kettő kombinációja nagyon fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátot biztosít a szervezet számára, ami amellett, hogy csodát művel az egészségünkkel, segíti a diétánkat is, és ellátja a szervezetet a megvont dolgoktól, csak természetes formában.

Miért fogyasszuk naponta?

Kiválólóan tisztítja a vért és erőssé teszi az ereinket. Keverjünk össze fél kilogramm mézet fél kilogramm zúzott dióval és adjunk hozzá egy kevés citromlevet. Jó alaposan keverjük össze, tegyük egy zárható üvegedénybe és napi 3 alkalommal fogyasszunk el belőle 1 teáskanállal.



Magas vérnyomás

Az egyik leggyakoribb népbetegség, ami ma már nagyon sok embert érint. A méz és dió kombinációja ebben is segíthet, ha 100 gramm mézet és ugyanennyi diót összekeverünk és napi 1-2 evőkanállal elfogyasztunk belőle. A fejfájásra is jótékony hatással van, ráadásul segíti a nyugodt, könnyed alvást.

Gyomorfekély

Ez a kombináció a gyomorfekélyre is jó hatással van. 20 gramm zúzott diót öntsünk fel forró vízzel, majd pár perc elteltével szűrjük le a keveréket. Az így leszűrt vízhez adjunk két evőkanál mézet, keverjük össze, és 2-3 evőkanállal minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle
.

 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
köménymag
  2016-10-30 16:03:27, vasárnap
 
  Link


A kömény nemcsak nagy múltra visszatekintő ízesítő a sütésben-főzésben, de rengeteg betegség is kezelhető vele.

Íme, csodás gyógyító hatásai:

1. Turbózza az emésztést - keverj össze kis gyömbérport őrölt köménnyel, tegyél hozzá fekete borsot, és sót. Étkezés után egyél ebből a porból egy evőkanállal, és igyál meg egy pohár vizet.

2. Lúgosít - Egy kiskanál őrölt köményt vegyél be, ha sok a savad, reflux gyötör. Tartsd a szádban egy kicsit mielőtt lenyeled. Rögtön érezni fogod az enyhülést.

3. Féreghajtó - 400 ml vizet forralj fel, és 15 gr köménymagot tegyél hozzá. Addig forrad, míg a vízből már csak 100 ml marad. Minden reggel és este igyál 20-40 ml-et.

4. Hányingerre - keverj el egy kevés köményt mézzel, és étkezés után fogyaszd.

5. Megfázás, köhögés ellen - forralj fel egy kevés köménymagot, majd szűrjed le, és idd meg a keletkezett főzetet.

6. Álmatlanság ellen - törj össze egy banánt, majd adj hozzá egy fél teáskanál pirított köménymag port. Lefekvés előtt fogyaszd, alszol majd, mint a bunda.

7. Gyomorfájás ellen - 3 gramm köményport keverj össze langyos vízzel, majd igyad meg

8. Vérszegénység ellen - fogyassz minél több köményt, bármilyen formában, hiszen nagyon magas a vastartama.

9. Méregtelenít - hatóanyagainak köszönhetően az egész testet, és főleg a toxinokat elraktározó májat is méregteleníti.

10. Cukorbetegség ellen - egy pohár vízben oldj fel egy kevés őrölt köményt, és naponta 2-3 alkalommal idd meg, hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.







 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
Szűz Mária tövise
  2016-08-22 11:33:26, hétfő
 
  Link





Szűz Mária tövise

A máriatövis (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára utalnak, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően alkalmazták sokáig a tejelválasztás fokozására. A máriatövis eredetileg a mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény.

Az év gyógynövénye 2013

Magyarországon idén először választotta meg az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A 2013-as év gyógynövénye a máriatövis lett.

Májvédelem és májtisztítás

A máriatövist már évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarják számon, már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, ahol elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták. A máriatövis májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A máriatövisnek ezidáig semmilyen mérgező hatása vagy káros mellékhatása nem ismert.

A máriatövis termése hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga. A legtöbb esetben a máriatövis terméséből nyert kivonatot alkalmazzák. A máriatövis termése szilimarint tartalmaz, ami segít a májkárosodás megelőzésében és serkenti a máj regenerációját. Használják májzsugorodás, májgyulladás kiegészítő kezelésére és gyógyszerek okozta májkárosodás megelőzésére. Hatásos vírusos májgyulladásra, alkoholfogyasztásból eredő májcirrózis esetén, gombamérgezésre injekció formájában adják. Daganatos betegek részére a kemoterápiás és gyógyszeres kezeléseket követően, a máj egészségének megőrzésében lehet fontos szerepe a máriatövisnek.
Méltán választotta a 2013. év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya vezetősége a máriatövist (Silybum marianum), hiszen sokunk kedvence ez a növény. Az USA-ban az integratív onkológusok ajánlják a daganatos betegeknek: alkalmazzák a máriatövis termését a kemoterápiás kezelések befejezése után, esetleg a kemoterápiás ciklusok közötti szünetekben. Igazi kiegészítő (komplementer) anyag a máriatövis termése. Hasonlatképpen: hasznos anyag az aszkorbinsav, de még jobb, ha ugyanazt a C-vitamin mennyiséget naranccsal, vagy csipkebogyóval visszük be, azaz ezen a téren is a “holisztikus" megközelítést alkalmazzuk. A klinikai onkológia művelői között a máriatövis máj- és vesevédő hatása közismert. A New York-i Columbia Egyetemről pár éve közöltek a szakma egyik vezető folyóiratában (Cancer) egy olyan klinikai tanulmányt, amely
eukémiás gyerekek (akut limfoblasztos leukémiáról van szó) kemoterápiás kezelése máriatövissel történő kiegészítését mutatta be. Korábban, ezeknél a gyerekeknél az egyik legnagyobb gond az volt, hogy sokszor fel kellett függeszteni a kemoterápiát az alkalmazott (egyébként életmentő) szerek májtoxicitása miatt. Kiderült, hogy a kemoterápia alatt adott máriatövis úgy csökkentette a kezelések toxikus mellékhatásait, hogy közben azok daganatellenes hatását nem befolyásolta. A máriatövis szedését beszéljék meg a kezelőorvossal, hogy a kemoterápiás kezelések befejezése után, illetve a kemoterápiás ciklusok közötti szünetekben alkalmazzák. Aki nem tud betegségéről, az is szedheti a máriatövist: például, félévente egy-egy hónapon keresztül.

(forrás: Dr. Hidvégi Máté)
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
medvehagyma
  2015-04-09 12:57:18, csütörtök
 
  Link





Egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a medvehagyma fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében a benne található allilszulfidoknak köszönhetően.
A tavaszi konyha egyre kedveltebb gyógy- és fűszernövénye, a tisztítókúrákban is sokat használt medvehagyma. Íze és illata leginkább a fokhagymára emlékeztet. C-vitaminban gazdag, kiváló immunerősítő és vérnyomáscsökkentő.
Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét

A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Népies nevei: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma.

Egész Európában megtalálható évelő növény. Az osztrákok különösen kedvelik, számtalan módon feldolgozzák, hasznosítják. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már láthatók erősen fokhagymaillatú hajtásai, melyek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Nálunk a Mecsekben, Bakonyban, Gerecsében található meg nagy mennyiségben.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
Eltartható azonban aprítva sóval összekeverve, olajban, legegyszerűbb azonban kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni egyszeri fogyasztásra kimért mennyiségeket. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek, sötétedik és némi levet ereszt, de még mindig a fagyasztás őrzi meg legjobban hatóanyagának nagy többségét.

A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő. A növények közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú, semmilyen módon nem téveszthető össze az átható illatfelhőt kibocsátó gyöngyvirággal.

A medvehagyma gyógyászati felhasználása

Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: “Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez."

Nagyon sokféle bántalomra használható:
- kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatásos,
- bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert,
- enyhíti a szédülést, fejfájást,
- a magas vérnyomást csökkenti,
- tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért,
- segít női problémák, illetve változó kori panaszok esetén,
- vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a végtagok keringését,
- használhatod felsőlégúti megbetegedések megelőzésére, vagy a már kialakult hurut súlyosságának csökkentésére,
- idült köhögésre is hatásos, mivel oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj,
- segítségedre lehet álmatlanságban,
- fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat, az artériák elmeszedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat.
Fogyaszd nyersen vajas, vagy zsíros kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve.

Készíts tinktúrát a medvehagyma leveléből.
Vágd a leveleket apróra, tedd üvegbe, öntsd fel 38-40%-os gabonapálinkával, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkával, érleld 14 napon keresztül meleg helyen. Fogyaszd naponta.

Intelmek a medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban!


Enyhe trombocita-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza.
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
utifű
  2014-04-15 09:01:59, kedd
 
 



Sokszor megyünk úgy el növények mellett, hogy ó az csak egy gaz, és nem csak, hogy rálépünk, kitapossuk, hanem gyökerestől megpróbáljuk irtani is. Járjunk nyitott szemmel, és csak azokat irtsuk ki, amelyeknek tényleg semmilyen haszna nincsen, sem emberre, sem pedig az állatokra nézve.

A lándzsás útifű az egyik legsokoldalúbb gyom- és gyógynövényünk. Ahelyett, hogy kiirtanánk, inkább gyűjtsük. Leginkább sziklás, köves területeken találkozhatunk vele, de gyakran szegélyezi utak, partok és járdák szegletét.



Sokszor a pitypang társaságában is találkozhatunk vele. Aki sokat túrázik, kirándul, nem árt, ha tudja, hogy az útifű kiválóan csillapítja a szúnyog-, méh vagy bármilyen más fajta csípés okozta kellemetlen fájdalmat, viszketést, gyulladást. Ha másképp nincs rá lehetőségünk, hogy péppé zúzzuk, rágjuk jól össze, majd a keletkezett masszát dörzsöljük rá az érintett területre. Semlegesíti a méreganyagot, nyugtatja, majd elmulasztja a csípést.

Belsőleg, teaként vagy kapszulaként, de akár szószként is alkalmazhatjuk szinte az összes emésztőszervi megbetegedésre, gyengeségre. Ha valaki hosszabb ideig antibiotikumot szedett, vagy gyulladt, legyengült a gyomra, annak segíthet az útifű. A magok, beáztatva, majd étkezés előtt fogyasztva elősegítik a méregtelenítést, fogyást.



Ízületi gyulladásra, bőrpanaszokra és menstruációs fájdalmak esetén is ajánlott fogyasztani.

Link
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
A zsálya Salvia officinalis
  2013-10-26 12:27:31, szombat
 
 






A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, Dél-Európa karsztjain tömegesen termő, hazánkban termesztett, bokros, illatos félcserje.

Hogyan gyűjtsük?

A zsálya leveleit használják gyógyászati célra. A leveleket száraktól lefosztva júniustól júliusig kell gyűjteni.

Mi van benne?

Rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat (rozmaringsavat, oleánolsavat), diterpéneket (karnozolt), flavonoidokat (szalvigenint, luteolint).

Az illóolaja tartalmaz tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt.

Mire jó?

Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható. A zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Ismeretes a verejtékképződést szabályozó hatása is. Ajánlják fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként. Légzőszervi megbetegedésekre a zsálya az egyik legjobb gyógynövény.

Belsőleg történő használata felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott.

A levelek rovarcsípések és kisebb duzzanatok kezelésére alkalmasak, ha a sérült felületet bedörzsöljük a levél nedvével.


Link
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
cékla
  2013-10-20 09:42:44, vasárnap
 
  Mi mindenre jó a cékla?
2013. 10. 20.
Szerző: Szimpatika

A csokorba kötött kisméretű céklák tavasztól őszig szerezhetőek be a piacon, de a jól tárolható gumók télen is rendelkezésünkre állnak. Az egészséges, mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!
A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke, illetve a Közel-Kelet. Eleinte a leveleit fogyasztották, csak később fedezték fel, hogy a gumók is hasznosíthatók. Egy, a római korból fennmaradt recept a sárgarépa alakú gumó főzetét lázcsillapításra, illetve hashajtásra javasolja. A görög legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta. Hippokratész a leveleket sebek bekötözésére tartotta alkalmasnak.

A reneszánsz korban még mindig elsősorban gyógyító hatását becsülték nagyra: használatát emésztési gondok és vérképzési problémák esetén ajánlották. A korabeli legenda szerint az egyazon céklából fogyasztó férfi és nő menthetetlenül egymásba szerelmesedik.



Népszerűsége kiemelkedő Közép- és Kelet-Európában. A legtöbb ismert céklás étel, így a borscs is, innen származik. Mai kerekded alakját a XVI. században nyerte el.

Élettani hatásai

A cékla bőséggel tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), valamint ritka nyomelemeket (rubídium és cézium). Vitaminjai (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotinja, flavonoidjai, gazdag és változatos aminosav-tartalma különösen értékessé teszik.

Magas vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését, ezáltal elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. A szervetlen kalcium lerakódásainak feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén, továbbá növeli állóképességünket, védi szívünket és ereinket, javítja immunrendszerünket.

Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert. Bár ez még nem bizonyított teljesen, de a feltételezések szerint fokozza a sejtek regenerálódását, ezért legyengült állapotban, időskorban vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható.

A céklalé vese- és epehólyag-tisztító hatását jobban kifejti, ha sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk.

A szín is számít

A lilás, mélyvörös színű cékla sokkal több rákellenes hatású, méregtelenítő folyamatokat elősegítő anyagot tartalmaz, mint az újabb keletű, tetszetős sárga, fehér, illetve piros-fehér csíkos fajták.

Hogyan vásároljuk és tároljuk a céklát?

Céklacsokor vásárlása esetén olyan leveles csokrot keressünk, amelyen látni a frissesség jeleit: a friss levelek élénk színűek, életerősek, kissé kemény tapintásúak.

A foltoktól, nyomódásoktól mentes gumó egyetlen vastag gyökérben kell, hogy végződjön.

A szálasan elágazó apró hajszálgyökerek jelenléte régi szedésre utal.

Nyers fogyasztás esetén részesítsük előnyben a kisebb gumókat, mert ezek édesebbek.

Hazaérve a gumó nedvességtartalmának megőrzése érdekében a levelet és a levélnyelet vágjuk le, és ízesítsünk vele levest vagy salátát.

A gumókat zacskóba csomagolva a hűtőszekrény hideg rekeszében legfeljebb egy hétig tarthatjuk el.

Felhasználás

Az édeskés gumóból nyersen készíthetünk ivólevet, amelybe tehetünk sárgarépát, zellert vagy almát.

A gumót reszeljük le nyersen, esetleg pároljuk meg vajban, és keverjük zöldség- vagy gyümölcsalapú salátába.

Az egészen apró céklákat egészben hagyva megsavanyíthatjuk.

A cékla főzőlevét ne öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések ellen, illetve a hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.





Link
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
a gomba gyógyít, megelőz, ha nem pucolod
  2013-10-13 08:42:29, vasárnap
 
  Link

Új csodafegyver a mellrák elleni küzdelemben?
A gomba az új “szuperélelmiszer"


Nők Lapja Cafe - Kun J. Viktória - 2013. 10. 12.
Egyél gombát! Sokat! A pucolást meg felejtsd el! Nagyjából ez a “gombakutatok" üzenete, akik szerint kevés ehhez hasonló vitamin- és nyomelemforrás van. Az életvédő szelént például ennek segítségével tudja szervezetünk hasznosítani. Nem véletlenül lett mostantól a mellrákkampány új főszereplője. Szóval: GombaPink!
Címkék: gomba, mellrák, mellrák elleni kampány, antioxidáns, erdei gomba, D - vitamin, szelén

Hirdetés F&F bébiruházat 30%-os kedvezménnyel. Nézd meg ajánlati oldalunkat!

Hogy a csiperkegomba egészséges élelmiszer? Az egyik legegészségesebb! Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább megbecsülésre lenne méltó. Nem véletlenül került a “superfood", vagyis szuperélelmiszerek sorába. Vagyis olyan élelmiszernek minősítették, amely különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszer az áfonya, főként magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt, a brokkoli, a paradicsom, a vörösbor, a citrusfélék vagy a tengeri hal. A csiperke antioxidánsai, magas B- és D-vitamin-tartalma, ásványi anyagai miatt került a listára. Erősíti immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert a teljes értékű aminosavakban, ásványi sókban, rostokban gazdag gomba megvédi őket a hiánytünetek kialakulásától. A csiperkegomba fehérje-, ásványianyag-, és vitamintartalom szempontjából is jelentős tápértékű.

Több figyelmet érdemel!

Új csodafegyver a mellrák elleni küzdelemben?És lehetne sorolni a jobbnál jobb okokat, miért együk. Hajdú Csaba lassan húsz éve kutatója és szerelmese a gombának.
“Érdemtelenül hanyagoljuk ezt az élelmiszert, sok a tévhit vele kapcsolatban, a magyar háziasszonyok pedig nagyon beleragadtak a “rántott gombafej, gombapaprikás, töltött gomba" Bermuda-háromszögébe, és nem is próbálják felfedezni ennek a csodálatos élelmiszernek a sokszínűségét. Pedig akár nyersen, akár párolva, és még ezernyi módon el lehet készíteni, s a legfőbb szabály: sohase pucolva! Azzal ugyanis épp a legértékesebb ásványi anyagok és vitaminok mennek veszendőbe" mondja a gombaszakértő. Az évtizedek óta folyó kutatások során sok minden kiderült, az eredmények pedig messzire visznek. Például oda is, hogy Magyarországon miért ennyire magas a rákos megbetegedések száma. “Egyes elméletek szerint közvetlen összefüggés van az ásványi anyagok, leginkább az immunrendszert támogató szelén hiánya és a betegségek kialakulása között. Ezt az elemet ugyanis a szervezet önmagában nem tudja hasznosítani, kell
egy bizonyos aminosav a megkötéséhez. És a gomba ebben segít. Létrehoztunk egy olyan termesztési technológiát, amelynek segítségével “akkumulálja" a szelént, vagyis a táptalaján keresztül feltöltődik vele, de már annak hasznosítható formájával. Ez egy speciális magyar fejlesztés, igaz, egyelőre csak a módszer van meg, a termelés még nem indult el" - mondja a szakember. De a gomba rejt más kincseket is. Például az ergoszterolt, ami a D-vitamin “elővitaminja", erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával védi az egészséget. “A legújabb ötletünk a gombák “napoztatása", most épp azon dolgozunk, hogy a termesztés során UV-fénnyel is “tápláljuk" a gombafejeket, ezzel a legvitamindúsabb élelmiszereket állíthatjuk majd elő.

Kevés zsír, sok rost

Mivel termesztése nem függ a külső környezettől, egész évben olcsón, frissen elérhető, fogyasztható. A gombák, beleértve a vadon termő és a termesztett gombákat egyaránt, mintegy 1,5-3 százalék zsírt tartalmaznak. A friss tömegre vonatkoztatva ez még alacsonyabb, maximum 0,3 százalék lehet. Ez a nagyon alacsony zsírtartalom mindemellett telítetlen, méghozzá többszörösen telítetlen zsírokat jelent. A csiperke esetében bizonyították, hogy a kimutatható lipidek mennyiségének mintegy 15 százaléka ergoszterol, ami a D-vitamin provitaminja. Mivel magas a víz- és rosttartalma, a csiperkegomba fogyókúrák és más diéták kiváló eleme lehet. Egy adag (100 gramm) csiperkegomba ugyanis közel feleannyi energiát (92 kJ/22 kalória) tartalmaz, mint egy alma, vagy ötödannyit, mint egy szelet kenyér. Az alacsony energiatartalom mellett fontos szempont a magas rosttartalom, mert segíti az emésztést.

Gombával a rák ellen

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogén szintjének túlzott megemelkedését. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibitorokat használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint például a prosztata-, húgyhólyag-, petefészekrákkal. bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagokkal megelőzhető e ráktípusok kialakulása. A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron-háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében" - teszi még hozzá Hajdú Csaba, aki kollégáival és cégével nem véletlenül kapcsolódott be épp a mellrák elleni küzdelembe. Október 1-jétől egy hónapon keresztül valamennyi gombafogyasztó nemcsak az egészségéért tesz, ha az így termesztett gombákat választja, hanem segíti a Magyar Rákellenes Liga daganatellenes és rákbetegeket segítő munkáját is. A kft. ugyanis minden eladott rózsaszín tálcás gomba után 5 forint támogatást ad a Magyar Rákellenes Ligának.

Miért szuperélelmiszer a csiperkegomba?

Olyan étkezési tulajdonságai vannak, mint semmilyen más ismert zöldségnek.
Népszerű és széles körben nyersen is fogyasztható alapanyag.
Beltartalmi értékei eltérnek a hagyományos zöldségekétől, annál többet nyújt mind összetételében, mind ízvilágában.
Egy adag több, mint 20 százalékát biztosítja hat esszenciális mikroelemnek: riboflavin, niacin, pantoténsav, biotin, réz és szelén.
A napfénynek kitett csiperkegomba egy adagja elég a napi ajánlott mennyiségű D-vitamin beviteléhez.
Alacsony a kalóriatartalma, de emellett igen magas tápértékű.
Alaptápanyagokhoz juttatja az emberi szervezetet, anélkül, hogy növelné a só vagy a telített zsírok bevitelét és így hosszú távú egészségügyi problémákat okozna.
Antioxidáns kapacitása hasonló, gyakran magasabb, mint a közönséges zöldségnövényeké.
Számos kísérlet bizonyította egészségvédő, betegségeket megelőző hatását.
Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, és segítenek megelőzni az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint a mell- vagy a prosztatarák.



 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
Tisztítsuk meg nyirokrendszerünket gyógynövényekkel!
  2013-09-22 11:35:16, vasárnap
 
 



Tisztítsuk meg nyirokrendszerünket gyógynövényekkel!
Szervezetünk sokkal ellenállóbb lesz



2013.09.19.
Szerző: Zsupos IldikóPartner: Ízek és Érzések
A nyirokrendszer az immunrendszer része, segít a fertőzések, betegségek megelőzésében, amelyre a hűvös, nyirkos időszakban különösen szükségünk van. Működését sok minden befolyásolja, melyet gyógynövények alkalmazásával is segíteni tudunk.

Címkék: nyirokmirigy-megnagyobbodás, nyirokmirigy-duzzanat, immunrendszer, nyirokrendszer, pitypang, gyermekláncfű
Tisztítókúrákról és méregtelenítésről elsősorban tavasszal szoktunk többet hallani, de ősszel sem árt tehermentesíteni szervezetünket, hiszen így sokkal ellenállóbb lesz a hideg időszak betegségeivel szemben. A nyirokrendszer az immunrendszer része, segít megvédeni szervezetünket a különböző betegségek és fertőzések ellen, valamint a daganatos elváltozásokkal szemben is. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő működéséről gondoskodjunk, már csak azért is, mert minden elfogyasztott étel és ital, a különböző szervezetet érő vegyszerek, külső hatások könnyen befolyásolni tudják működését.



Nyiroktisztító kúra

Hogy a téli időszak ne a betegeskedésekről szóljon, tartsunk egy tisztítókúrát, mely során nyirokrendszerünket megtisztítjuk a felesleges salakanyagoktól. Ami ugyanis a bélrendszeren keresztül nem tud távozni a szervezetből, az megmarad a nyirokrendszerben, és bekerülhet a véráramba is, könnyű táptalajt adva ezáltal a különböző betegségeknek.

Alternatív megoldások

A nyirokrendszer tisztítására több lehetőség is rendelkezésünkre áll, így például a nyirokmasszázs, a szauna és a rendszeres mozgás is, ha pedig szétnézünk a konyhában, érdemes árpát, rizst, hajdinát, zabot, búzát, burgonyát, gyökérféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket és zöldségeket, valamint sok ásványvizet fogyasztani, hiszen ezek mindegyike serkenti a nyirokrendszer működését. Érdemes viszont kerülni az édességeket, a zsíros ételeket, a tojást, a tejet, a húsokat, a belsőségeket, a konzerveket, a füstöltárukat, valamint az alkoholt, a cigarettát és a kávét, ezek ugyanis lassítják a tisztulást.


Gyógynövények alkalmazása

A megfelelő ételek mellett az alábbi gyógynövények fogyasztásával is növelhetjük a tisztító hatást.

Gyermekláncfű

A pitypang vagy pongyola néven is ismert gyermekláncfű nyersen, salátákba téve vagy teaként is nagy segítségünkre van a tisztításban. Kesernyés íze és a benne lévő hatóanyagok az egész emésztőrendszer munkáját segítik, ugyanakkor vértisztító hatású is és a nyirokrendszer pangását is segít megszüntetni. Teájához 1 púpozott teáskanál pitypanggyökeret áztassunk negyed liter vízbe egy egész éjszakán át, majd másnap forraljuk fel és szűrjük le. Reggeli előtt és után fél órával kortyolgassuk el.

Gyógyteakeverék

Nem csak a nyirokrendszer tisztítására, de a duzzadt nyirokmirigyek esetén is javasolt az alábbi teakeverék fogyasztása: 100 g zsurló, 300 g körömvirág, 100 g cickafark és 100 g csalán. Naponta másfél-két liternyi teát fogyasszunk el, szépen, lassan kortyolgatva.
Link
 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 59 db bejegyzés
Összes: 15984 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 54
  • e Hét: 2652
  • e Hónap: 14591
  • e Év: 182648
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.