Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 222 
Bőjte Csaba Atya elmélkedése Szent Bertalan apostol napján
  2018-08-24 21:24:28, péntek
 
 Befogadlak! Milyen szép, hogy Jézus nem csak azokat szereti akik bíznak benne, akik a háta mögött is szépeket, jókat mondanak róla, hanem az őt leszóló Nátánaeleket is! Ha jobb világot akarunk, akkor nekünk is el kell indulnunk a jézusi úton! Attól lesz jobb a világ ha jobbá tesszük, ha kiszeretjük egymásból a jót!

Lehetséges? Nem gyöngyöket hányunk disznók elé akkor mikor rossz, mihaszna gyermekre, emberekre szeretetet, jóságot pazarlunk? Istennek hála sokszor megtapasztaltam, hogy jó jónak lenni, hogy az égő lámpásom lángját megoszthatom olyanokkal is, akik kialudt lámpásukkal a sötétben bolyongtak! Azt is megtapasztaltam, hogy a láng, mit testvéremnek adok, az én világomat is fénybe borítja, szebbé teszi, a világgal együtt engem is gazdagít!

Közel 15 évvel ezelőtt, kedves paptársam egy nyári napon egy tíz év körüli fiúval látogatott meg! A gyerekhez adott használati utasítása nagyon egyszerű volt: "Vigyáz rá, de ne engedd haza, mert otthon a faluban agyonverik"! Mitől is lesz Isten drága teremtménye az emberek szemében rossz? Az iskolában feladatokat adnak a gyermeknek, de ha nincs ki leültesse a gyermeket otthon tanulni, akkor egészen biztos, hogy izgalmasabb kint a kertben kószálni, focizni, játszani, mint tanulni! Másnap aztán az iskolában: Hol a leckéd? Miért nem tanultál? És jön is a rossz jegy! Ahol engem is kudarcok érnek, onnan ha lehet én is elhúzom a csíkot! A gyerekek is kerülik a feszültséget, ezt az iskolában lógásnak nevezik! "Nem elég, hogy nem tanulsz, még lógsz is, te ebadta kölyök?!" Felhívják az édesapát, jól összeszidják, és az apa ősi pedagógiai eszköz után nyúl, és a nadrágszíjjal jobb belátásra próbálja bírni az "ebadta gyereket"! A gyerek nem akar adós maradni, és a figyelmességet ő maga is titokban meghálálja egy kitört ablaküveggel, ezzel - azzal, és így elindul egy síkos spirálban lefelé! Hol áll meg? Vagy a karjaink között, vagy a lábunk alatt! Ez a gyermek Istennek hála a karjaim között kötött ki! Sikerült idejében elkapni, és ő megértette, hogy sokkal jobb, "menő" jónak lenni, becsületes munkából megélni, eltartani asszonyt, gyermeket, családot! Elteltek az évek és mára abból a rosszcsont gyerekből barátom, munkatársam lett, felnőtt férfi, ki két ügyes gyermekét kedves, szép feleségével neveli, megadva Istennek, államnak mindazt ami jár! Istenszerető, adófizető állampolgár, én büszke vagyok rá is, családjára is, és a mindennapi munkájára is!

Hinnünk kell, hogy Isten selejtet nem teremt! Hinnünk kell, hogy a szeretet nem jutalom, hanem orvosság! Hinnünk kell, hogy az én kis pislákoló szeretetem, jóságom, nyugodt, bölcs szavam is gyógyír, orvosság lehet! Persze tudni kell, hogy a legfinomabb levest is a benne úszkáló döglött legyek visszataszítóvá teszik! Ügyeljünk, hogy a szeretetünkben ne úszkáljanak sértő megjegyzések, leszólások, ítéletek! A kimondott ítélet, átok, a kimondott jó szó áldás, és mindkettő teremtő erővel bír! A megbélyegzés, az ítélet sebet ejt az emberen, rosszabbá tesz, a jó szó, a figyelmes kedvesség jobbá teszi az embert, és ezek olyan alapigazságok, mint a fizika törvényei! Bármennyire is hihetetlennek tűnik, hinnünk kell, hogy minden ember arra vágyik, hogy ő értékes legyen, áldássá váljon a szerettei, környezete számára, és nekünk nincs más dolgunk, mint kisebb testvérként, alázattal mindenben segítségére lenni, hogy az Isten által beléje rejtett értékek közkinccsé váljanak!

Szeretettel,
Csaba t.

Kép: Nagyszalontai gyermekeink előadást tartanak a Szászvárosi gyerekeknek...

Egy alkalommal: Fülöp találkozott Nátánáellel, és közölte vele: ,,Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak, a názáreti Jézust, József fiát." ,,Jöhet-e valami jó Názáretből?" - kérdezte Nátánáel. ,,Jöjj, nézd meg!" - felelte Fülöp.

Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: ,,Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!" Nátánáel megkérdezte: ,,Honnan ismersz engem?" Jézus így felelt: ,,Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt." Nátánáel erre elismerte: ,,Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya." Jézus így szólt: ,,Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél." Majd így folytatta: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett."
Jn 1,45-51


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba Atya elmélkedése
  2018-08-23 22:23:40, csütörtök
 
 Befogadás! Isten hív az ő országának az építésére! Mindannyiunkat hív! Az Isten országa szeretetből épül! 1989-ben, Erdélyben is a kommunizmus egy hatalmas gazdasági válságba torkolt! Sok-sok ember elvesztette a munkahelyét, egész vidékeken zárt be jóformán egyszerre minden bánya, gyár, hivatal, az utak megteltek koldusokkal! Déván is a templom előtt minden szentmise végén több gyermek is kéregetve nyújtotta kezét a távozó hívek után! Akkoriban, 1993. novemberében, felkeresett egy édesanya, karján nyolc hónapos gyermekével. Kint az állomásban, a vároteremben - mondta sírástól elcsukló hangon - nagyon hideg van, arra kért, hadd maradjon a plébánián a gyermek: "A babát magára bíznám, én munkát keresek, és ha lesz egy kis pénzem bérelek egy lakást és eljövök akkor a lányomért, Emesének hívják!" Ezt mondta sírva, majd a kezembe tette a parányi pihegő életet! Megsimogattam a kis arcocskáját és a gyerek bátran elkapta az ujjamat és bizalommal megszorította a pici kezével! Nagyon bájos volt! Az édesanya magába roskadva elment, és én ott maradtam a templom előtt a kisbabával!

Jöttem-mentem szerzetesi ruhámban, karjaim között a gyermekkel, mint Szent Antal a kis Jézussal, és azon gondolkodtam, hogy mit is csináljak e pislákoló parányi élettel. Teljesen kilátástalannak tűnt akkor minden, nem voltak törvények, nem volt nekünk sehonnan engedélyünk a gyermekek befogadására, házunk sem volt, mert az állam által a kommunizmus alatt elvett, de akkor már üresen, romosan álló kolostorba én jógcím nélkül költöztem be az utcagyerekekkel, így magam is hajléktalan voltam, de azt tudtam, hogy az élet szent, és ahogy Szent József igent mondott a gyermek Jézusra, ugyanúgy nekem is igent kell mondanom az életre! Igazából nem Emese volt az első befogadott gyerekünk, de talán ő volt az első kisbaba, ki előtt megnyitottuk a kolostor ajtaját. Az évek, magam sem tudom, hogy hogyan, de gyorsan teltek, szép nagylány lett a babából, tíz év körüli volt, mikor édesanyja aki addig is rendszeresen látogatta, végül magával vitte új otthonába!
A szeretet a megmaradásunk és a gyarapodásunk záloga! Egy család, egy nép gyarapodhat gyerekvállalással és befogadással is.... Hiszem és vallom, hogy a szeretet, a jóság, a figyelmesség nem csak jobbá, boldogabbá, de többé, gazdagabbá is teszi azt az embert, azt a népet, mely Megváltó Krisztusunk útjára lép! Merjünk igent mondani az életre, a gyermekáldásra, merjünk Krisztus hívására a szeretet útjára lépni! 25 év távlatában tekintve,

Csaba t.
Kép: sajnos akkoriban nem készültek fényképek, így egy mai babás képet osztok meg szeretettel...

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint amikor egy gazda kora reggel kiment, hogy szőlőjébe munkásokat fogadjon. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piactéren. Ezt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe, és ami jár, megadom majd nektek." Azok el is mentek. Majd a hatodik és a kilencedik órában újra kiment és ugyanígy cselekedett. Kiment végül a tizenegyedik óra körül is, és újabb ácsorgókat talált. Megkérdezte tőlük: ,,Miért álldogáltok itt egész nap tétlenül?" Azok ezt válaszolták: ,,Mert senki sem fogadott fel minket." Erre azt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe!"

Amikor beesteledett, a szőlősgazda így szólt intézőjéhez: ,,Hívd össze a munkásokat, és add ki a bérüket, az utolsókon kezdve az elsőkig!" Először azok jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra körül kezdtek, és egy-egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy nekik többet fognak adni, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen: ,,Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik a nap terhét és hevét viseltük!" Ő azonban ezt felelte az egyiküknek: ,,Barátom, nem vagyok igazságtalan veled. Nemde egy dénárban egyeztél meg velem? Ami a tied, fogd és menj! Én ennek az utolsónak is annyit szánok, mint neked. Talán azzal, ami az enyém, nem tehetem azt, amit akarok? Vagy rossz szemmel nézed, hogy én jó vagyok?" Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!

Mt 20,1-16a


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba a genderelméletről
  2018-08-18 17:24:16, szombat
 
 Szerelem, házasság, gender elmélet?! Jézus álláspontja nagyon világos: "Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette az embert, és azt mondta: A férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek? Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test. Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza." Mt 19,3

Az Egyház ezen a téren is a jézusi tanítás útján akarja vezetni a bizalommal hozzá forduló embereket! Én is ezt teszem, ezért szeretnék létrehozunk egy tanösvényt, melyet nemes egyszerűséggel csak a Szerelem Útjának nevezek! Népünk legszebb szerelmes verseinek írója, Petőfi Sándor, lángoló szívvel bebarangolta egész Erdélyt! Sándor és szeretett felesége, Szendrei Júlia Erdély földjén ismerkedtek meg. Istennek hála, Petőfi útja során mindenütt, a maga érzelmeit, a szerelemmel kapcsolatos gondolatait, szebbnél szebb versekben meg is fogalmazta! Ezek a szép szerelmes versek meg is jelentek, számunkra elérhetők! Ezért javaslom, hogy magát Petőfi Sándort és az ő drága szerelmét, Júliát kérjük fel, a szerelem útján tanító mesterünknek! Legyenek ők, akik állomásról, állomásra vezetnek mint magasabbra a párválasztás csodálatos ösvényén, a beteljesülő örömök útján!

A Szerelem Útja Nagyváradról indulna és Székelyhíd, Gálospetri, Nagykároly, Tiborszállás, Erdőd, Szatmár, Nagybánya, Koltó lenne a kilenc állomás! A kilenc helység, a sikeres párválasztás kilenc állomásán szeretne hosszan vezetni!

1. Ismerd meg önmagadat! Ajándék létedet azért kaptad, hogy te magad is áldás, ajándék legyél!
2. Ismerkedés: Egy nekem tetsző lányt, fiút, hogy szólíthatok meg, mi alapján dönthetek? Ki számára vagyok én Isten drága ajándéka, kiben találhatom meg az én drága mennyországomat, menyasszonyomat?
3. Az udvarlás sokszor nem is olyan könnyű feladata! Együttjárás, barátkozás gyönyörű, göröngyös útján!
4. Leánykérés: egy nyílt, határozott döntés felvállalása valaki mellett!
5. Jegyesség: barangoljam be, ismerjem meg szerelmem gondolkozását, félelmeit, álmait, repüljek együtt párban azzal, ki örökre a társam szeretne lenni!
6. Családalapítás, esküvőre készülés, házasság: Első nagy közös "munkátok" megszervezni a saját házasságotokat, az esküvőt!
7. Nászút, a mézes hetek, testi, lelki eggyé válás.
8. A házasélet jelképe a két egymás melletti gyűrű, a végtelen szimbóluma! Mindennap ugyanaz, ketten együtt az örökkévalóságban!
9. Gyermekvállalás: szerelmetek drága gyümölcse a kacagó, aranyos kisbaba.

Szeretném úgy kidolgozni a szerelem útját, hogy azt örömmel, jókedvvel bárki hosszan járhassa, akár kisautóval, busszal, biciklivel, vagy akár szerelmének a kezét fogva, gyalog! Természetesen az is fontos, hogy a szerelem útjához készült forgatókönyv alapján a fiatalok, bárki, bárhol ezt a meditációs utat hosszan járhassa!

Az alaptörvények mindig az egyetemes megoldásokat tartották, tartják szem előtt, nem a kivételeket! Úgy gondolom, hogy nekünk nem harcolnunk kell a másképpen gondolkodókkal, hanem az egyetemes örök eszmék mentén kell megfogalmazzuk és felmutassuk a fiataljainknak, azt a sejtjeinkbe írt pályát, melyen járva a boldog családban, békében élhetünk...

Sok szeretettel várom e szép terv megvalósításához a javaslataitokat, a segítségeteket! Gyertek hozzuk létre a Szerelem Tanösvényt a fiataljainknak,

Csaba t.


Egy alkalommal a farizeusok próbára akarták tenni Jézust. Megkérdezték tőle: ,,Szabad-e a férfinak bármilyen okból elbocsátania a feleségét?" Jézus ezt felelte: ,,Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette az embert, és azt mondta: A férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek? Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test. Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza."
A farizeusok azonban erősködtek: ,,Miért írta hát elő Mózes, hogy válólevelet kell kiállítani, és úgy kell elbocsátani a feleséget?" Jézus kijelentette: ,,Mózes a keményszívűségtek miatt engedte meg, hogy elbocsássátok feleségeteket, de kezdetben nem így volt. Mondom nektek: aki elbocsátja feleségét - hacsak nem a paráznasága miatt - és mást vesz el, házasságtörést követ el."
Erre a tanítványok megjegyezték: ,,Ha így áll a dolog férj és feleség között, akkor nem érdemes megházasodni." Jézus így válaszolt: ,,Nem mindenki tudja ezt felfogni, hanem csak az, akinek Isten megadja. Mert van, aki úgy született, hogy alkalmatlan a házasságra, és van, akit az emberek tettek ilyenné, de van, aki a mennyek országáért önként lemond róla. Aki fel tudja fogni, fogja fel!"

Mt 19,3-12Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Hatalmas szülinapi bulira hív Csaba testvér
  2018-08-14 20:47:51, kedd
 
 Megakoncert az arénában, 500 fős szerenád a Dunán, az egészet egy szabadtéri piknik koronázza.

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Ez az a szervezet, amelyen keresztül a világ bármely pontjáról kézzel fogható módon segítheti bárki Böjte Csaba misszióját. Misszió ez a javából, hiszen árva, szegény sorsú gyermekek ezrei köszönhetik sorsuk kiegyenesedését mindazoknak, akik a ferences szerzeteshez csatlakozva, a szeretet hatása alá kerülve valamilyen formában gazdagabbá tették ezt a negyed évszázadot.

Nem ám afféle hivatalos ünnepségre készül Csaba testvér és népes csapata - alaposan megadják a módját a jeles eseménynek. Szeptember 12-én indul a programsorozat egy fogadással. Nem, nem holmi protokoll udvariaskodás lesz svédasztalos körítéssel, hanem a félezer gyermekkel Budapestre befutó vonatot fogják fogadni azok a családok, akik pár napra ténylegesen befogadják Erdélyország ifjú képviselőit.

Szeptember 13-án aztán igazi szülinapi bulit csapnak mindazok, akik elfogadják Csaba testvér meghívását. A helyszín az ország egyik legnagyobb épülete, a Papp László Sportaréna lesz, a program gerincét pedig könnyűzenei koncertek adják majd. Neves sztárfellépők is színpadra lépnek, de ezúttal nem "szólóban", hanem mintegy fogadott szülőként, gondozóként kísérik egyes erdélyi szeretetházak lakóinak zenés műsorát. Kedves együttállás, hogy idén 20 éves a Nem adom fel együttes - ők szervezik a rendezvényt, fellépőként is bekapcsolódnak a nagy ünneplésbe. Ott lesz a Republic, az Edda, Ferenczi György, Oláh Ibolya és néhány meglepetés dalnok. Erre az eseményre már meg is kezdődött a jegyek értékesítése, IDE KATTINTVA Link lehet beszerezni a szükséges mennyiségű belépőt. Érdemes igyekezni, mert bár távolinak tűnik a dátum, egy ekkora helyszínnek is adódnak férőhelybeli korlátai.

Másnap akár az egész főváros meghallgathatja a gyerekek énekét. - Keresünk egy akkora hajót, amire mind az 500 gyermek felfér, s úgy gondoljuk, egy szép szerenáddal köszönjük meg a magyaroknak, hogy mellettünk állnak 25 esztendeje - avat be a részletekbe Csaba testvér. Lélekemelő dalolásnak ígérkezik ez a különleges hajóút...

Ezzel még nincs vége: szeptember 15-én, szombaton szabadtéri fesztivállal, óriási piknikkel koronázzák meg az ünnepeltek és barátaik az örömteli eseménysorozatot. Ennek a programnak várhatóan a máriaremetei kegytemplom kertje ad otthont.

Isten éltesse Böjte Csaba és lelki testvérei, befogadott gyermekei népes közösségét!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Szív leszel, vagy rákos daganat?
  2018-06-22 19:14:03, péntek
 
  Gyermekvállalásról, az élet mellett döntésről, társadalmi szerepvállalásról nyilatkozott a SZEMléleknek az "ezergyermekes" ferences.

- Ön szerzetes létére sok ezer gyermeket felnevelt, így bőven van tapasztalata ennek a hivatásnak a szépségeit és kihívásait illetően. Mivel bátorítaná azokat, akik gyermekvállaláson gondolkodnak?

- Úgy gondolom, jobb biciklizni, mint nem biciklizni. Jobb úszni, mint nem úszni. Jó dolog új dolgot kipróbálni, megtapasztalni. Az ilyen élmények feldobják az embert. Jó megtanulni olvasni, egy idegen nyelvet elsajátítani, még akkor is, ha fárasztó. Ezzel mind gazdagabb leszel, kiteljesedsz. Ugyanígy jobb gyermeket befogadni az életedbe, mint egyedül, magányosan élni. Azt szoktam mondani, amikor egy gyermek megszületik, akkor egy édesanya, egy apa is születik. Sok olyan embert ismerek, aki tátott szájú, nyegle fiatalból hihetetlenül megváltozott azzal, hogy apa lett. Olyan források fakadtak fel a szívéből, amelyekről maga sem tudott. Volt egy gyerekünk, idővel nagyra nőtt, megházasodott, egyszer csak éjjel 2-kor felhívott: Csaba testvér, apa lettem! Mondtam: nagyszerű! Persze, magamban gondoltam, ezt reggel is megbeszélhettük volna. Valahogy visszaaludtam, megint szól a telefon. - Elfelejtettem mondani, hogy 3 kiló 80 deka. Na, akkor megkérdeztem: milyen hosszú, szeme színe? Mindent kikérdeztem, mert gondoltam, nekem itt reggelig el fogja morzézni az élményeit. Nem tudtam visszaaludni, csak úgy forogtam az ágyban és elgondolkodtam: ennek a fiúnak az életében mi más tudott volna történni, amiért éjjel kétszer is felhívjon engem? Azt hiszem, semmi. Gyereket vállalni hihetetlen gazdagság. Izgalmas, érdekes, szép. Sajnálni tudom azt az embert, aki az élet befogadásáról lemond. Persze, én szerzetes, pap vagyok, és tudom, nem mindenkinek ad az Isten. Ha nekem adott volna, vállaltam volna, de én ezt az utat választottam. Azt is látom, hogy Szent Józsefnek sem adta meg Isten, hogy a kis Jézus édesapja legyen, de nevelőapja igen. - Ne félj befogadni az életet - mondta a jó Isten maga Józsefnek. Ő pedig igent mondott erre az életre, így apja lett Jézusnak. Mária mondja: Atyád és én aggódva kerestünk! Ha valaki igent mond az életre, befogadja, felneveli, akkor ő annak a gyereknek igenis apja lesz.

Akiknek nincs gyerekük, nem lehet, vagy bármilyen okból kifolyólag nincs, azoknak is azt mondom, hogy merjenek az élet mellett dönteni. Ez egy hihetetlen kaland. Aki az élet mellett dönt, Isten mellett dönt. Jézus mondta: én vagyok az Élet. Aki az életet ölbe veszi, valamilyen módon az élő Istent fogadta be a családjába.

- Ki is akartam térni rá, hogy azok mellett, akik valamiért nem akarnak gyermeket vállalni, sokan vannak, akik nagyon szeretnének gyermeket szülni, de nem tudnak természetes úton életet adni. Csaba testvér missziója kapcsán nem hallgathatjuk el, hogy Magyarország határain belül is rengetegen élnek nevelőotthonban, intézetekben.

- 20 ezernél is több fiatal él ilyen körülmények között. És még csak azt sem mondanám, hogy az örökbefogadás, vagy a nevelőszülőség az egyetlen választható út. Az a lényeg, hogy tudatosan az élet mellett döntsek. Ha van neked egy jó szakmád, asztalos, vagy fodrász... Van egy kedves fodrász hölgy, aki el-eljön hozzánk, és 3-4 napig rengeteg frizurát készít. Annál szebb ajándékot egy lánynak aligha lehet adni, mint amikor őt szebbé teszi valaki. Olyan boldogok, s mindig kérdezik, mikor jön ez a néni hozzánk. Sok módja van annak, hogy az élet mellett döntsünk. Van olyan, aki táv-örökbe fogadott tőlünk valakit: rendszeresen támogatja, nyári vakációban 2-3 hétre elviszi, vagy eljön hozzánk Erdélybe, körbejárja azokat a vidékeket, ahol vannak a házaink, a "keresztgyereke" pedig ilyenkor az idegenvezetője. Ha valaki eljön a nagy nyári melegben, és azt mondja: gyerekek, ha Csaba testvér elenged, elviszlek titeket fagyizni, strandra... Hááát, tudja, mennyi puszit kap az az ember? Ez is az élet mellett döntés. El kell kezdeni kicsiben az élet szolgálatát, aztán minden nap léphetünk egyet tovább.

- Szépségekre és kihívásokra utaltam az első kérdésemben. Akad tehát a feladatok mellett ajándék is bőven, minden életet befogadó, minden szülő gazdagabbá válik...

- Azt gondolom, a legnagyobb szegénység az önzés. Amikor valaki csak a saját gondjával, bajával van elfoglalva, az ilyen embert nagyon tudom sajnálni. Nemrég volt Jézus Szentséges Szívének ünnepe. A szívről tudjuk, hogy 0,07 deciliter vért pumpál egyszerre, de azt 24 órán keresztül, minden nap. Az általa megmozgatott vérnek az orvosok szerint 5-6 százalékát használja csupán a szívizmok mozgatására, a többit továbbadja az agynak, a májnak nagylelkűen. Ezért is mondják, hogy a szív az egyik legfontosabb szervünk, sokszor használjuk jelképként, a szeretet, a jóság, az élet szimbólumaként. Ott van aztán egy rákos daganat, amiből egyetlen szervünknek sincs haszna. Amihez hozzájut, azt magába építi, nem ad senkinek semmit. Ha lehet, az ilyen rákos daganatot kivágják, vagy ha nem tudják kivágni, akkor megöli az egész szervezetet, meghal az ember.
Mindenki gondolkozzon el, hogy az őáltala megmozgatott szellemi, lelki, anyagi értékekből, kincsekből mennyit tart meg magának, s mennyit ad nagylelkűen tovább! Nagy kérdés: én egy rák-ember vagyok, vagy szív-ember vagyok?

Ha egy címert rajzolnék magamnak, mi szerepelne rajta: egy nagy rákos daganat, vagy egy dobogó, szerető szív? Azt gondolom, aki a szívet tud rajzolni, az boldog ember, rövid távon, itt, a Földön, aztán övé a mennyek ország. Hát, a rák-embereket, azokat a társadalom előbb-utóbb kivágja magából, s úgy gondolom, a mennyország sem lesz az övék.

Beszélgetőtárs: Gégény István
www.szemlelek.blog.hu


Forrás: Link


Hatalmas szülinapi bulira hív Csaba testvér

Megakoncert az arénában, 500 fős szerenád a Dunán, az egészet egy szabadtéri piknik koronázza.

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Ez az a szervezet, amelyen keresztül a világ bármely pontjáról kézzel fogható módon segítheti bárki Böjte Csaba misszióját. Misszió ez a javából, hiszen árva, szegény sorsú gyermekek ezrei köszönhetik sorsuk kiegyenesedését mindazoknak, akik a ferences szerzeteshez csatlakozva, a szeretet hatása alá kerülve valamilyen formában gazdagabbá tették ezt a negyed évszázadot.
Nem ám afféle hivatalos ünnepségre készül Csaba testvér és népes csapata - alaposan megadják a módját a jeles eseménynek. Szeptember 12-én indul a programsorozat egy fogadással. Nem, nem holmi protokoll udvariaskodás lesz svédasztalos körítéssel, hanem a félezer gyermekkel Budapestre befutó vonatot fogják fogadni azok a családok, akik pár napra ténylegesen befogadják Erdélyország ifjú képviselőit.

Szeptember 13-án aztán igazi szülinapi bulit csapnak mindazok, akik elfogadják Csaba testvér meghívását. A helyszín az ország egyik legnagyobb épülete, a Papp László Sportaréna lesz, a program gerincét pedig könnyűzenei koncertek adják majd. Neves sztárfellépők is színpadra lépnek, de ezúttal nem "szólóban", hanem mintegy fogadott szülőként, gondozóként kísérik egyes erdélyi szeretetházak lakóinak zenés műsorát. Kedves együttállás, hogy idén 20 éves a Nem adom fel együttes - ők szervezik a rendezvényt, fellépőként is bekapcsolódnak a nagy ünneplésbe. Ott lesz a Republic, az Edda, Ferenczi György, Oláh Ibolya és néhány meglepetés dalnok. Erre az eseményre már meg is kezdődött a jegyek értékesítés, IDE KATTINTVA lehet beszerezni a szükséges mennyiségű belépőt. Érdemes igyekezni, mert bár távolinak tűnik a dátum, egy ekkora helyszínnek is adódnak férőhelybeli korlátai.

Másnap akár az egész főváros meghallgathatja a gyerekek énekét. - Keresünk egy akkora hajót, amire mind az 500 gyermek felfér, s úgy gondoljuk, egy szép szerenáddal köszönjük meg a magyaroknak, hogy mellettünk állnak 25 esztendeje - avat be a részletekbe Csaba testvér. Lélekemelő dalolásnak ígérkezik ez a különleges hajóút...

Ezzel még nincs vége: szeptember 15-én, szombaton szabadtéri fesztivállal, óriási piknikkel koronázzák meg az ünnepeltek és barátaik az örömteli eseménysorozatot. Ennek a programnak várhatóan a máriaremetei kegytemplom kertje ad otthont.

Isten éltesse Böjte Csaba és lelki testvérei, befogadott gyermekei népes közösségét!

http://szemlelek.blog.hu


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Napi evangélium + Csaba testvér elmélkedése
  2018-04-14 21:16:51, szombat
 
  2018. április 14. - Szombat - Forradalom

A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek a tóra. Beszálltak a bárkába és elindultak a tavon át Kafarnaum felé. Már rájuk sötétedett de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és a tó háborgott. Huszonöt-harminc stádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához. Nagyon megijedtek. De Jézus bátorította őket: ,,Én vagyok, ne féljetek!" Fel akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért, éppen ott, ahová tartottak.

Jn 6,16-21

Heródes megölette Keresztelő Szent Jánost! A nép bosszúért liheg, Jézust meg akarják választani az új vezetőnek, de a Mester hajóba parancsolja a tanítványait, elküldi őket, majd szétoszlatja a népet és visszavonul imádkozni! Lecsap a tóra a vihar, és Jézus a vízen járva a tanítványok után megy!

A bűnnel nem lehet játszani! Jézus megy a maga útján! Ha letért volna akkor és ott az általa megfogalmazott szeretet parancsolatának az útjáról, hogy Heródes hatalmát megtörve politikai vezetője legyen a népének, akkor önkezével törte volna össze mindazt amiért jött, és ma a sok kis vért ontó forradalmárral egy oldalon emlegetnénk egy jelentéktelen könyv lábjegyzetében!

Jézus nem tér le a szeretet útjáról, nem lép le a mennyei Atya által Mózesnek adott 10 parancsolat szűk, de az életre, az igazi, maradandó győzelemre vezető biztonságos ösvényéről!

Mondhat bárki bármit, az úton történő balesetekért a be nem tartott közlekedési szabályok a felelősök! Ha betartanánk a szabályokat mindannyian, akkor békében, örömben bejárhatnánk a világot!

Minden baj, kudarc, komoly szenvedés amit akár az én vagy akár a gyermekeink szülei életében látok, a tízparancsolat be nem tartásából fakad! Lelépsz a boldogságra vezető parancsolatok útjáról és vagy sebet okozol, vagy önmagadat sebzed meg, de az biztos, hogy rosszabb, sötétebb lesz a világ! Önmagadat, környezetedet, a világot csak Isten parancsolatai mentén, szeretettel lehet jobbá, szebbé, lakhatóbbá tenni!

Ezért újból megosztom a boldogságra vezető parancsolatokat.

I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

II. Isten nevét hiába ne vedd!

III. Az Úr napját szenteld meg!

IV. Atyádat és anyádat tiszteld!

V. Ne ölj!

VI. Ne paráználkodj!

VII. Ne lopj!

VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!

X. Mások tulajdonát ne kívánd!

Szeretettel, Csaba t.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Csaba testvér levele április 8-ra
  2018-03-17 22:46:24, szombat
 
  Nem babra megy a játék!

Nem babra megy a játék! Láttam Irakban, hogy milyen súlyos következményei lehetnek egy - egy döntésnek! Néhány száz fiatalnak a kezébe, idegen hatalmak nem csak számítógépet, hanem pénzt, szép fehér Toyota terepjárókat és éles lőfegyvereket adtak, és ők elkezdtek tüntetni a kormány ellen, akárcsak 100 évvel ezelőtt Leninék!

A számítások akkor is, most Irakban is bejöttek, a biológiai fegyver hihetetlen eredményességgel néhány hónap alatt megszülte az Iszlám Államot! Sajnos a politika nagymesterei kezéből a sok egyszerű, felfegyverzett ember kicsúszott, és tömegmészárlások, kimondhatatlan pusztítások által egy virágzó országot középkori nyomorba taszítottak! Akik a fegyvereiket eladták vagy a politikai céljaikat megvalósították, azok jól jártak, az eszköz-emberek nagy része már a tömegsírokban van, s akik megmaradtak, azok szülőföldjeiken nyomoroghatnak, testi, lelki sebeikre kereshetik a gyógyulást!

Végtelenül szomorú forgatókönyv! Természetesen ki az erdőben jár, kell, az tudja, hogy prédára leső vadak is vannak a térségben, ezért vigyázzon magára!

Hiszem, hogy ezek a prédára leső aljas emberek nem erősebbek, mint a jó szándék, mely mindannyiunk szívét mozgatja, ezért én azért imádkozom, hogy a józan emberi megfontolás, a higgadt, lépésről - lépésre való haladás jellemezze életünket! Imádkozom, hogy politikai kalandoroknak a kezébe ne játsszák át Európa, Magyarország, Románia vezetését a választási urnához járuló állampolgárok!

Ha a választásnál a gyűlölet, a harag dönt helyetted, akkor a gonosz lélek döntött! Ha a bölcs, nyugodt mérlegeléssel kiválasztott lehető legmegbízhatóbb politikai partner mellett döntesz, akkor emberhez méltó döntést hoztál! Egy térség, egy egész ország nem hazárdírozhat, nem adhatunk közösen magunk felett hatalmat olyanoknak, akik nem merik felvállalni arcukat, akik másokat rágalmazva, bábokat taszigálva akarnak hatalomra jutni!

A józan ész erejében bízva.

Csaba T.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Hit és Hitetlenség!
  2018-02-01 17:18:14, csütörtök
 
 Egyesek miért hisznek, mások meg miért nem?! A hit, Isten szép ajándéka! De akkor Jézus miért csodálkozik az emberek hitetlenségén: "Maga is csodálkozott hitetlenségükön." Mk 6,1-6

Nagy kérdések?! Van akinek minden megadatik és mégis hitetlen, depressziós és könyörtelenül szidja a világot, mások meg óriási szenvedések közepette, a halál kapujában is hittel, bizalommal néznek előre! A napokban hunyt el Koller Katalin egykori Miss Hungary - győztes szépségkirálynő. Szép lelkébe, erőt adó tapasztalataiba ő maga enged bepillantani! Katának néhány szép gondolatát szeretnék a figyelmetekbe ajánlani:

"Elmesélek Nektek egy történetet, mert hiszek benne, hogy ezzel segíteni tudok másoknak és ha ez így van, mindenképp plusz értelmet nyer minden...... Hálás vagyok, hogy végigjárhattam ezt az utat, mert rengeteget tanultam az elmúlt időszakból. Sok minden van, amit eddig is tudtam, de most már valóban a szerint is élek -- szabadon, félelem nélkül, teljesen új és más értékrenddel. Másképp állok az emberekhez, magamhoz, a világhoz, Istenhez.

Tudom, hogy senkit sem mások véleménye határoz meg, hogy minden fejben dől el és a szervezetünk valóban reagál arra, amit gondolunk és hiszünk. Megtanultam megbocsátani és harag nélkül élni, becsülni minden pillanatot, tiszta szívből nevetni. Soha nem nevettem annyit és akkorákat, mint az elmúlt időszakban... Imádtam, hogy nem csípnek a szúnyogok -- nem kompatibilisek a kemóval -- és hogy a parókák révén minden nap más frizurám lehetett -- lévén, hogy korábban sosem volt festve a hajam...... ......

Írásom célja kifejezetten az volt, hogy reményt és hitet adjak másoknak, mert mindenből van kiút. ..... Farkasszemet néztünk a halállal, ezúttal ő pislogott bele, de tudom, egyszer majd eljön a nap, mikor én nézek félre és ez így van jól. Hiszen mindannyian elmegyünk, senki sem kivétel. Talán abból a szempontból különösen szerencsés vagyok a történtek miatt, hogy én már nem félek ettől a naptól. Tudom, végtelen lények vagyunk. Azért vagyunk itt, hogy szeressünk, tanuljunk és tanítsunk. Megtanultam, hogy csak a MOST számít, a tegnap elmúlt, a holnap még nincs és egyáltalán nem az a fontos, hány évet éltünk, hanem hogy mivel töltöttük az éveinket. Tudom, hogy rengeteg új élmény, tudás, tapasztalat, nevetés vár még rám, itt leszek még egy jó darabig, ha el nem csap a villamos, ami nyilván mindannyiunkra ott leselkedik a kanyarban. :D A lényeg, bármit is hozzon az élet, érvényes az alapszabály: nem a mennyiség, hanem a minőség számít, a SZERETET pedig valóban csodákra képes! Éljetek hát jól, tartalmasan, szeressetek nagyon és sokat!"

Katalin


Imádságos szeretettel gondoljunk e csodálatos, kedves tanítónkra Katára, hisz ő a szenvedés útján nem elvesztette, hanem elmélyítette az élő hitét! Adná a jó Isten, hogy mindazt mit ő a szenvedés útján tanult, azt mi egészségesen, épen is meg tudjuk tanulni!

Szeretettel,

Csaba t.

Abban az időben: Jézus hazament Názáretbe. Tanítványai elkísérték.

Amikor elérkezett a szombat napja, tanítani kezdett a zsinagógában.

Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: "Honnét vette ezt? Miféle bölcsesség ez, amely neki adatott? És a csodák, amelyeket kezével véghezvisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon rokona? S ugye nővérei is itt élnek közöttünk?" És megbotránkoztak benne. Jézus erre megjegyezte: "Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában, rokonai körében, a saját házában." Nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön.

Mk 6,1-6

Forrás: Link


A Dévai Szent Ferenc Alapítvány honlapja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Újévi köszöntő 2018
  2018-01-06 19:46:37, szombat
 
  2018-ra a dévai gyerekeinkkel, a munkatársakkal, barátainkkal a saját magunk számára készítettünk egy irányelvet! Ezt az "élet receptet" nagy szeretettel megosztom veled és kedves családoddal, barátaiddal! Nagyon egyszerű! Jézus Krisztus főparancsát elmélkedtünk át! A krisztusi aranyszabály három részből áll!

A jó Isten imádata, az embertársaink szeretete, és egy egészséges önmagunk iránti szeretet!! E három egymásba hajló síkon zajló életünk, nemcsak a földi, de az örök létünket is meghatározza! Ezért is nagyon fontos ilyenkor az év elején, a nagy döntések meghozatala előtt átelmélkedni Istennel, embertársainkkal, s önmagunkkal való kardinális viszonyunkat!! Az alábbi 20 perces elmélkedésben egy mankót ajánlok fel, hogy valóban az új esztendőben, új szívvel, jó döntésekkel tudjunk elindulni!!

Sok szeretettel ugyanakkor áldott, boldog új esztendőt is kívánok,
Csaba t.

Videó: Böjte Csaba Atya Újévi köszöntője 2018 Link


A Szent Ferenc Alapítvány honlapja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Irakban járt Böjte Csaba
  2017-05-11 22:21:17, csütörtök
 
  Irakban járt Böjte Csaba - A kereszténység a legüldözöttebb vallás a 21. század elején (videó)

Különleges magyar küldöttség járt nemrég Irakban. A csoport az üldözött keresztény közösségeket kereste fel a háború sújtotta országban, arra keresték a választ, hogy tudnának új életet kezdeni az emberek a lerombolt területeken. Irakban az elmúlt években százezrek kényszerültek elmenekülni, csak azért mert keresztények.

A magyar küldöttség most olyan helyekre is eljutott, ahová csak nagyon kevesek tudnak bemenni. A közmédia stábja is elkísérte őket. Exkluzív beszámoló Irakból.

Kiégett templomok. Célpontoknak használt oltárok. Széttépett Jézus kép. Ledöntött Krisztus szobor. A vallási szimbólumok meggyalázása, az iszlám hadsereg keresztények iránti mély gyűlöletének megnyilvánulása. És nemcsak Karakoshban.

Az üzenet egyértelmű: ha keresztény vagy fizess, tagadd meg hitedet, ha pedig nem, akkor fuss, vagy meghalsz. Így történhetett meg, hogy 2014 nyarától kezdve százezrek kényszerültek elmenekülni szülőföldjükről, maguk után hagyva házat, hazát, egész korábbi életüket.

30 perc alatt kellett elhagyni az otthonunkat - mondta egy a férfi, aki jelenleg az erbili menekülttábor egyik konténerében húzza meg magát családjával.

Nagyon közel vannak

A karakoshi székesegyház kiégett falai között a magyarul elhangzó imát némán hallgatták a háború okozta sokkból lassan magukhoz térő keresztények. Böjte Csaba szavait nem értették ugyan, de az ima ereje itt különösen elementáris erővel tud hatni.

Három óra alatt ideértünk repülővel. Nagyon közel van Kelet-Európához. Már látjuk a menekülteket, ez a gyűlölet, félelem, erőszak ne borítsa el a mi drága szülőföldünket - mondta.

A Böjte Csaba ferences szerzetes által még itthon, Magyarországon elindított ima kilenced ötödik napján a történelmi Ninive újjáépítéséért a keresztény felekezetek közösen imádkoztak.

A célunk mindig is az volt és az is lesz, hogy az emberek maradjanak Irakban. De ehhez biztonságra van szükség - fogalmazott Bashar Warda Káld katolikus érsek.

A legüldözöttebb vallás

A szír ortodox egyház moszuli metropolitája szerint a világ semmit nem tesz a keresztények kiirtása ellen.

Nem érezzük, hogy tényleg akarna bárki is segíteni rajtunk. Szenvedünk. Három éve szenvedünk, és senki nem segít. - mondta Nicodemus Sharaf.

Mára történelmi ténnyé vált, hogy a 21. század elején a legüldözöttebb vallás a keresztény vallás lett.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 222 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2240
  • e Hét: 8310
  • e Hónap: 55381
  • e Év: 2083589
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.