Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Csicsóka receptek
  2013-04-18 14:25:40, csütörtök
 
  Csicsóka receptek
Csicsóka chips
étkezési keményítő
napraforgó olaj

csicsóka
elkészítés
1. Mossuk és hámozzuk meg a csicsókát.
2. Zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre.
3. Forgassuk meg keményítőben.
4. Bő, forró olajban süssük ki.
5. Csöpögtessük le.
6. Sózzuk meg.


Ínyenc csicsóka:
Hozzávalók
1 kg csicsóka gumó
1 dl olívaolaj
tengeri só
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítés
A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával. Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük. Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
Akkor jó, mikor a sajt megpirul. Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.


Csicsókafasirt
Hozzávalók
50 dkg csicsóka
2 tojás

1 késhegynyi őrölt kömény
1 marék zsemlemorzsa
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
késhegynyi pirospaprika
Elkészítés
A megtisztított csicsókát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, az őrölt köményt, a zsemlemorzsát. Kevés olajban megfonnyasztjuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát, és ezt is a csicsókához keverjük a pirospaprikával együtt. Kis fasírtokat formázunk belőle (kerekre vagy kolbász formájúra), és olajban nem túl barnára megsütjük.

Csicsóka tócsni
Hozzávalók
50 dkg csicsóka
4 púpozott evőkanál liszt
2 nagy gerezd fokhagyma
ételízesítő
őrölt bors
olaj
Elkészítés
Megtisztítjuk, majd sajtreszelőn lereszeljük a fokhagymát majd a csicsókát. Hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket.

Pár kanálnyi olajat felforrósítunk. Egy-egy evőkanálnyi pürét simítunk a forró olajba, és nagyon laposra ellapogatjuk. Ha megpirult, fordítunk rajta. Ha megsült, lecsepegtetjük. Én friss tejföllel szoktam megkenni, de köretnek is kiváló!
Megjegyzés
A csicsóka nagyon egészséges zöldség, főleg a cukorbetegek táplálkozásában lehet fontos szerepe.

Csicsóka lepény
Hozzávalók
40 dkg tisztított csicsóka
5 dkg vaj, vagy Rama
3 db tojás
1 pohár tejföl
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 csokor apróra vágott petrezselyem

bors
szerecsendió
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Egy tepsit jól kivajazunk. A megtisztított, vékonyra leszeletelt csicsókát összekeverjük a vöröshagymával és a petrezselyemmel. Sózzuk és fűszerezzük.

Beleterítjük a tepsibe, a tojással elkevert tejfölt a tetejére öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe.

Ha megsült, kovászos uborkával tálaljuk.

Csicsókás brokkoli (babáknak)
Hozzávalók
3-4 db csicsóka
2-3 fej brokkoli
2 teáskanálnyi túró
Elkészítés
Külön főzzük meg a brokkolit, mert az első vizet forrás után le kell önteni. Mikor a csicsóka is megfőtt, akkor a túróval együtt összeturmixoljuk. Nagyon ízletes a csicsóka édes íze végett.
Megjegyzés
6-9 hónapos babáknak ajánlom.
Csicsóka krémleves
Hozzávalók
50 dkg csicsóka
3-4 szál újhagyma
1 db leveskocka
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál étkezési keményítő

őrölt fehérbors
Elkészítés
A csicsókát és az újhagymát megtisztítom, előbbit felkockázom, a hagymát vékonyra szelem. Előkapok a kredencből egy kisebb leveses fazekat, beledobom a csicsókát és az újhagymát, felöntöm 1 liter vízzel, beleadom a leveskockát, ízlés szerint sózom, meghintem őrölt fehérborssal, felforralom, majd lassú tűzön hagyom még gyöngyözni, amíg rendesen megfőnek a benne lévők.

Előkapom a merülő turmixot, összedolgozom. A főzőtejszínt alaposan elkeverem a keményítővel, hozzáadom a leveshez, ha kell, még utána ízesítem. Összefőzöm, de már nem forralom.

Frissen, melegen tálalom a vendégeknek, én jobban kedvelem, ha kihűlt. Pirított zsemlekockával, reszelt sajttal kicsit megdobhatjuk!
Megjegyzés
Hozzánk közeli, régi hangulatokat idéző, családi vállalkozásként működő kisközért Anikója ajánlotta figyelmembe a csicsókát, ami saját kertjükben termett! Kóstolóként kaptam az alapanyagot, ajánlom mindenkinek, nagyon finom leves lett belőle, de mást is kipróbálunk!







Csicsóka saláta
Hozzávalók
60-80 dkg csicsóka gumó
ecetes-cukros salátalé
pici só
5-6 levél borsmenta levél
Elkészítés
A csicsókát mosás után meghámozom, uborkagyalun legyalulom. Kevés sóval megpergetem, és kb. 10-15 percig állni hagyom. Közben elkészítem a salátalevet, és apróra vágok 3-4 nagyobb borsmenta levelet. A csicsókát enyhén kinyomkodva beleteszem a salátalébe, hozzákeverem az apróra vágott borsmenta levelet, és a tetejét is ezzel díszítem. Nekünk nagyon ízlett.

Kelkáposztafőzelék kakukkfüves csicsókalepénnyel
Hozzávalók
1 kg kelkáposzta
60 dkg csicsóka
2 tojás

fokhagyma
őrölt kömény
kakukkfű
olaj
Elkészítés
A kelkáposztát megmossuk, cikkekre vágjuk és kevés vízben megfőzzük, sóval ízesítjük, fokhagymával és köménymaggal fűszerezzük. A káposzta felét összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük és a maradék káposztához öntjük. A főzésnél ügyeljünk arra, hogy valóban kevés vízben, fedő alatt főzzük, mert így nem kell lisztet használni a sőrítéshez, elég a pürésített káposzta. A csicsókát megtisztítjuk, lereszeljük, sóval ízesítjük, kakukkfűvel fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük, ha túl híg lenne kevés liszttel sűríthetjük. A bekevert csicsókamasszát kevés forró olajban pirosra sütjük, és a kelkáposztával tálaljuk.



Sonkás csicsóka tükörtojással és zöldségekkel
Hozzávalók
1 személynek:
1 vastagabb szelet pizzasonka
2 db tojás
1 nagyobb csicsóka
1 pohárnyi vegyes zöldség (répa, zöldborsó, kukorica)
4 db csiperkegomba
chilipaprika

őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
olívaolaj
Elkészítés
A csicsókát megpucoltam, s kockára vágtam a pizzasonkával egyetemben. A gombákat felszeleteltem.

Egy serpenyőbe olívaolajt öntöttem, egyik felébe tettem a csicsókát és a sonkát, a másikba a vegyes zöldségeket, rá a gombákat, megfűszereztem. Lefedve megdinszteltem, sütöttem, időnként megkavartam.

Amikor már majdnem puha volt, ráütöttem középre a tojásokat, szórtam rá pirospaprikát, s tettem rá egy chilit.


HAGYMÁS CSICSÓKASALÁTA
80 dkg csicsóka
20 dkg lilahagyma
kb. 1 dl citromlé
1 teáskanál só
A csicsókát megtisztítjuk, és alapos mosás után nagy lyukú reszelőn lereszeljük (például káposztareszelőn). Hozzáadjuk a sót, a citromlevet és a vékony karikákra vágott lilahagymát.





Gyömbéres csicsóka
Hozzávalók
50 dkg csicsóka
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj és vaj, vagy Rama
köménymag
diónyi gyömbér

indiai fűszerkeverék
kevés fagyasztott zöldség
Elkészítés
Kipattogtattam egy kevés olajon a köménymagot, beletettem a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, reszelt gyömbért, megsóztam, kicsit pároltam, és felöntöttem egy kevés vízzel. Hozzátettem a megmosott, héjastól felszeletelt, mikróban, lefedve előpárolt csicsókát meg pár szem színes zöldséget (fagyasztott zöldborsót, sárgarépakockát), és öt percig pároltam fedő alatt, végül tettem rá egy kis vajat. Joghurttal és főtt tojással találtam.
Megjegyzés
Szeretem a fűszeres ételeket. Elovastam néhány csicsókareceptet és azokat kicsit unalmasnak találtam. Ráadásul azt is olvastam, hogy nehezen emészthető, ezért olyan fűszerekkel készítettem, amik segítik az emésztést.

Csőben sült csicsóka
Hozzávalók:0,5 kg csicsóka,1,5-2 dl tejszín,3 tojás,só, bors, rozmaring.
Elkészítés:A csicsókát tisztítsd meg (ami nem könnyű feladat, mert igen göcsörtös), és vékony karikákra vágva szórd bele egy tálba. Fűszerezd sóval, borssal, rozmaringgal, add hozzá a tejszínt és a három tojást. Keverd össze a masszát. Öntsd az egészet egy jénai tálba, és alacsony hőfokon süsd meg. (Kb. 25-30 perc alatt elkészül.)
Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.




Csicsókasaláta grillezett kecskesajttal
Hozzávalók
2 személynek:
4-5 gumó csicsóka
1 sárgarépa
2 szelet kecskesajt
3-4 evőkanál szezámolaj vagy olívaolaj
1 fej saláta
1 marék tökmag
1 marék szezámmag
1 marék napraforgómag
1 marék mogyoró
1 marék lenmag

durvára tört színes bors
szárított borsikafű
rozmaring
snidling
Elkészítés
A magokat olaj nélkül, teflonserpenyőben megpirítom egy kicsit (vigyázat, pattog!). Utána durvára darálom. Elkeverem egy pici sóval, borssal, szárított borsikafűvel, rozmaringgal és szezámolajjal (ez az öntet).

A csicsókát megmosom és lekaparom a héját. Nagylyukú reszelőn lereszelem. A répát is megtisztítom, és vékony karikára vágom. A salátát megmosom, és a zsenge leveleket apróra tépkedem. Az egészet összeforgatom a magos-olajos öntettel.

A sajtot ujjnyi vastagra vágom, és egy kicsit sózom, borsozom, fűszerezem. Olaj nélkül, felhevített teflonserpenyőben hirtelen megpirítom mindkét oldalát. A fordításnál vigyázni kell, mert lecsúszik a pirított kéreg.

Tálalásnál egy nagyobb salátalevélbe teszem a salátát, tetejét megszórom a maradék magokkal. A sajtot mellécsúsztatom, a tetejét, ha kell, megszórom fűszerrel, és snidlinggel díszítem.
Megjegyzés
Ha nem kapunk kecskesajtot, finom mozzarellával is.


Zöldséges omlett csicsókával
hozzávalók 2 főre
5 szelet hajszálvékony húsos bacon szalonna
3 db tojás
1 db kaliforniai paprika
1 szál halványító zeller
2-3 db csicsóka gumó
1 kis bébi cukkini
5 db közepes csiperkegomba
2 dkg ementáli sajt

bors
kakukkfű
elkészítés
1. A baconcsíkokat forró nagy teflon serpenyőbe fektetjük egymás mellé, félig megpirítjuk.
2. A felvert, megborsozott tojásokat ráöntjük (sózni nem kell, arra ott a szalonna), szétterítjük, mint egy palacsintát és csak addig sütjük, hogy ne folyjon, de lágy maradjon, majd egy tányérra csúsztatjuk, kevés sajtot reszelünk rá, éppen csak egy leheletnyit.
3. Ugyanabba a serpenyőbe, mivel maradt benne szalonnazsír kellő mennyiségben, nagy lángon 2-3 perc alatt megpirítjuk a zöldségeket enyhén sózva, erősebben borsozva és kakukkfűvel meghintve. Nem kell, hogy puha legyen, inkább egy kicsit még roppanjon.
4. A tojáspalacsintára halmozzuk, esetleg még kényeztetjük egy kevéske reszelt sajttal.
tepsi mérete: 28 cm

CSICSÓKASALÁTA
15 dkg csicsókát, 10 dkg tormát, 10 dkg céklát megreszelünk, sóval, borssal és fokhagymával elkevert kefirrel leöntjük, jól elkeverjük, tetejét snidlinggel megszórjuk, 3-4 órát hûtőszekré






Sült zöldségek
hozzávalók 4 főre
2-3 nagyobb krumpli
3 nagyobb sárgarépa
2 zöldség, de lehet paszternák is
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
4-5 kelbimbó
4 csicsóka
1 cs petrezselyemzöld
2-3 bébi cékla
2,5 ek balzsamecet
2 ek barna cukor
só, bors
elkészítés
1. Pucoljuk meg a hozzávalokat, és a sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.
2. A répákat és a zöldséget vágjuk el kettőbe, és utána hosszába négybe, a krumplit is hosszába négybe vagy hatba (mérettől függően), a csicsókát, céklát és a vöröshagymát is hasonlóan. Fokhagymát gerezdekre szedjük, kelbimbót félbevágjuk.
3. Tepsibe teszük, és meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk, és sütőben 25 perc alatt puhára sütjük.
4. Összekeverjük a balzsamecetet, a barna cukrot és a durvára vágott mogyorót. Ráöntjük, és megkeverjük, hogy mindenhová jusson a szószból.
5. Még 15 percig sütjük, de már 220 fokon. A végén megszórjuk durvára aprított petrezselyemzölddel.
sütési hőfok: 220°C

Csicsóka püré recept
Hozzávalók: csicsóka,tej, zsírszegény tejszín, zsírszegény,margarin
fokhagyma,só,víz.
Elkészítés:
A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfőzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem.
Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét.







Csicsókás zöldségtál

hozzávalók 4 főre
20 dkg csicsóka
1 sárgarépa
1 konzerv kukorica
1 konzerv bab
1 kaliforniai paprika
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors, ízlés szerint erős paprika
5 gerezd fokhagyma
1-2 sűrített paradicsomkonzerv
elkészítés
1. A csicsókát, répát, hagymát meghámozzuk, mindent félkarikára vágunk.
2. Egy wokban olívaolajat hevítünk, beleszórjuk ezeket a zöldségeket. Hagyjuk pirulni őket, közben megmossuk és felkockázzuk a paprikát, majd mikor átpirultak a zöldségek, és nagyjából megpuhultak, hozzáadjuk azt is.
3. (Ekkor jött a feketeleves: kiderült, hogy kifogyott itthon a paradicsom, sehol nem találtunk egy huncut konzervet vagy befőttet sem, így a miénkbe ez nem került, de nagyon kellett volna bele, én hiányoltam.) Szóval, akinek van otthon paradicsoma, az most adja hozzá a zöldségekhez, öntse fel egy kis vízzel, szórja bele a fokhagymát, és ízesítse sóval-borssal-paprikával.
4. Mikor a zöldségek már majdnem elkészültek, belekeverjük a babot és a kukoricát, utánafűszerezzük, hagyjuk kicsit összeforrni az egészet, és már lehet is tálalni. (Én oldalas mellé adtam köretnek a Páromnak, én pedig üresen ettem, mert főételként is megállja a helyét.)


CÉKLÁS CSICSÓKASALÁTA
cékla
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 dl joghurt vagy más salátaöntet
esetleg citromlé ízlés szerint
A megtisztított zöldségféléket megmossuk, apróra reszeljük, összekeverjük a joghurttal (salátaöntettel) és az olajjal.

CSICSÓKAKÖRET
a csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfûvel, fokhagymával, petrezselyemmel fûszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthető kímélő, egészséges és fogyókúrás étel.
VEGYES CSICSÓKASALÁTA
3 db csicsóka
1 db zellergumó
3 db sárgarépa
1 db kisebb karalábé
ízlés szerint citromlé, só, méz
kefir
fokhagyma
esetleg apróra vágott póréhagyma
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük vagy csíkokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Csicsóka  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 211
  • e Hónap: 994
  • e Év: 47128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.