Belépés
astropapa58.blog.xfree.hu
Ahogy idősödöm, a tavasz eljövetele annál inkább elvarázsol. Gyarmati Miklós
1958.06.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mese a Mikulásról
  2009-12-06 10:35:15, vasárnap
 
 


Link
Veress Miklós: Mese a Mikulásról

Hókastélyban jéglakás:
Ott lakik a Mikulás.
Szél a szánja - mégse fázik,
Úgy röpül egy messzi házig.

Csengője a hópehely.
Szánkójának énekelj,
Mintha dallal idehúznád,
S tedd ki ablakba a csizmád.

Ne lesd meg a Mikulást,
Rajta varázs a palást:
Leshetsz reggelig magadban,
Mert ha eljön, láthatatlan.

Hogyha tudnád, hol lakik,
S odaérnél hajnalig,
Jutnál mesebeli tájra -
Elolvadna palotája.

Megriadna és tova -
Röpítené fagylova,
A helyén meg, idenézz csak,
Sírdogálna ezer jégcsap.

Ne lesd meg a Mikulást,
Hadd suhogjon a palást,
Jöjjön, jöjjön láthatatlan
Éjszakában és havakban.

Táncolj, örülj, énekelj,
Mint kerengő hópehely.
Csengőjüket fenyők rázzák,
Telis-teli cipőd, csizmád.Link
Amikor télen hullani kezd a hó,
Indul útjára Mikulás apó.
A szél szakállát tépi, lengeti,
De ő kigyelme ezt csak neveti.
Szélnek, viharnak vígan neki vág.
Csak egy arasz neki a nagy világ.
Egy pillanat: mindenütt ott terem.
Hátán egy zsák. Vaj' mivel van teli?
Miben a gyermek örömét leli.
Mogyoró, dió, az ég tudja, még
Hogy mennyi mindenféle nyaladék.
A zsák kicsiny, egy vékás sincs talán.
És mégis, mégis - mely csodás talány
Ki e kicsiny zsák addig nem ürül,
Míg a jó apó nem járja körül
Szép rendiben egész föld kerekét,
S nem látta annak minden gyerekét.
Alszik a gyerek nép, sejtelme sincs,
Hogy az ablakon zörren a kilincs,
És nyíl az ablak lassan s megjelen
Mikulás apó késő éjjelen.
Jóságos szeme - mely kedves dolog!
Az alvó gyermekekre mosolyog.
Aztán ablak közt egy s mást ott ,,felejt"
Egy - két mogyorót a földön elejt.
S a koppanásra itt - ott egy gyerek
Megmozdul, aztán tovább szendereg.
Óh kedves éj! Szép álmok éjjele!
Emlékeddel lelkem most is tele.
Hajam, szakállam - fehér, mint a hó,
Öreg vagyok, mint Mikulás apó,
De ezen kedves, szép éjjelen,
Amikor a jó öreg megjelen:
Úgy érzem, újra gyermek lettem én,
Mikulásváró kicsi kis legény!Link
 
 
0 komment , kategória:  M i k u l á s  
Mikulás vagy Télapó?
  2009-12-06 10:25:04, vasárnap
 
  Mikulás vagy Télapó?

A nagy talány: miért jön ma majdnem minden családban a Mikulás, és miért hívtuk Télapónak, konzekvensen úgy 25-30 éven keresztül? És vajon a gyerekek fejében mekkora a zűrzavar?

Több kultúra mítoszaival keveredve már azt sem tudják a gyerekek, kitől a cukor, a dió, a mogyoró? A Télapó, a Mikulás vagy a Jézuska hozza-e a karácsonyfát. És miért december elején?

A mi hagyományaink szerint a Mikulás december 5-ről 6-ra virradó éjjel érkezik. A gyerekeknek illik kifényesíteni a csizmácskákat (ez alkalomból anyunak sem árt, csak a példa miatt), és kitenni az ablakba, hiszen a Mikulás abba teszi majd az apró ajándékokat, édességeket. Sok családban tejet és kekszet is tesznek az asztalra, hogy a szegény, fáradt Mikulás megpihenhessen és feltöltődhessen, mielőtt tovább indul - ilyenkor a szülők éjjel jótékonyan belemajszolhatnak, beleihatnak a kikészített finomságokba, hogy a gyerekek lássák: fáradozásuk nem volt hiábavaló.

A gordiuszi csomó - avagy hogyan hozd helyre a zűrzavart

Létezik egy zseniális "mese" arról, hogyan is alakult, hogy a Télapó és a Mikulás is puttonyos lett. Mert a gyerek kérdez, mi meg igen sokszor hoppon maradunk a válasszal - értelmes magyarázat híján.

A történet:

A Mikulás egyszer, nagyon régen, amikor készülődött a gyerekekhez, úgy december elején, telepakolta a puttonyát. Épp füttyentett volna a rénszarvasoknak, amikor a zsákot megemelve megroppant a dereka. Azonnal ágynak esett, nem is tudott mozdulni, épp azon aggódott, hogyan is fognak az ajándékok eljutni a gyerekekhez. Akkor járt arra Télapó, aki mint tudjuk a hosszú szakálláról híres, hisz ha megrázza, rögtön elkezd esni a hó. Látta, hogy nagyon beteg a Mikulás.
- Segíthetnék valamit neked? - kérdezte. És akkor a Mikulás megkérte őt, szállítsa el a kicsiknek a meglepetéseket. Sajnos a következő években is még az ágyat nyomta Mikulás, így sok-sok éven át a Télapónak kellett december 6-án az ajándékozást megoldania. Ám amikor Mikulás meggyógyult, már nem szívesen adta volna vissza a nemes feladat teljesítését Télapó.
- Megszerettek a gyerekek, már én szeretném minden évben elvinni az ajándékaikat. - De Mikulás tiltakozott:
- Még rám is emlékeznek, engem is kedvelnek a gyerekek! Tudod mit, Télapó? Kérdezzük meg őket, kit várnak december 6-án!
Úgy is tettek. A gyerekek egy része Mikulást szólította, a többiek Télapót. Így történt, hogy megállapodtak: bizonyos családoknak egyikük, míg a többieknek a másikuk viszi el az ajándékot.

Forrás: www.holgyvilag.huLink
 
 
0 komment , kategória:  M i k u l á s  
Mikulások, Télapók
  2009-12-06 10:16:47, vasárnap
 
  Mikulások, Télapók, Befanák és Krampuszok

Biztos előfordult már velünk, hogy tanácstalanul vakarjuk a fejünk búbját, amikor karácsonyról szóló gyermekfilmekben azt látjuk a mikulás bemászik a kéményen át és még egy karácsonyfát is hoz magával. A teljesítmény valóban ámulatra méltó, (szülőként biztosan örülnénk ha végre nem nekünk kellene haza varázsolni a fenyőfát), de inkább azon lepődünk meg, hogy nem a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat, és egyáltalán, mi ez a keveredés?

A válasz viszonylag egyszerű, ahogy a szájról szájra terjedő hagyományátadás változik, így változott a mikulás története is. Egyes országokban a mikulás hozza karácsonykor is az ajándékot és nem a Jézuska, van ahol a Télapónak hívják, és olyan is van ahol egy manó, vagy épp boszorkány oldja meg ezt a feladatot.
A karácsonyi ajándékozás időpontja is változó, néhol 24-én adják át az ajándékokat, van ahol azonban csak másnap reggel, és olyan is előfordul hogy csak januárban, vízkeresztkor kapják meg az áhított kincseket.

Amíg nálunk Magyarországon a Mikulás már december 6-án hozza a piros csomagokat, a karácsonyfát pedig az ajándékokkal Szenteste (dec.24-én) a Jézuska, más nemzeteknél ez egészen másképp alakult.
Nálunk azt tartja a hagyomány, hogy Szent Miklós Püspök jócselekedetei után alakult ki ez a szokás, aki megsegítette a rászorulókat télvíz idején az éj leple alatt.
A piros ruhában nagy szakállal érkezik a Mikulás, ördög krampusz kísérői meglehetősen félelmetesek a virgácsaikkal. A csokival megtömött piros csomagocskát a kipucolt csizmákba, vagy akár az ablakokba is csempészheti éjszaka, örök fejtörést okozva a gyerkőcöknek, hogy hogyan tudott ilyen csendben lopakodni.

Németországban
azonban már Weihnachtsmann, a Karácsonyapó hozza a csomagokat, de időnként Ruprecht lovag veszi át ezt a szerepet, aki arról volt híres hogy ajándékokat osztogatott.
Jézuska - Christkindl szokása itt is él, Szenteste meglátogatja a családokat az ajándékokkal.

Hollandiában
a Télapó hagyománya itt is keveredik a jó lovagok tradíciójával. Valószínűleg ennek a két hagyománynak az összeolvadásával magyarázható, hogy itt a Mikulás időnként fehér lovon jár.
Hollandiában a Karácsonyapónak megfelelő Kerstman hagyománya is él, hogy teljes legyen a zűrzavar, persze lehet, hogy csak mi nem látjuk át, mindenesetre hasznos, ha ilyentájt van nálunk facipő, amelybe kerülhet az ajándék.

Finnországban,
pontosabban a Lappföldön lakik a Télapó ,,hivatalosan". A finnek így hívják őt: Joulupukki. Pontos lakhelye az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Napapiiriben) található.
Még postahivatalt is rendeztek be, ahova egész évben érkezhetnek a levelek a gyerkőcöktől, de e-mailt is lehet küldeni: santa.claus@santaclausoffice.fi címre.
A finn Télapó megkérdezi a gyerekeket, mielőtt odaadná az ajándékokat, hogy jól viselkedtek-e az utolsó látogatása óta eltelt egy évben. A Mikulás itt természetesen rénszarvasok vontatta szánon érkezik, krampusz manócska segítőivel.

Svédországban
a Jultomten, vagyis a karácsonymanó hozza a karácsonyi meglepetéseket, egy hatalmas nagy zsákban.

Olaszországban
La Befana boszorkány ajándékozott januárban Vízkeresztkor, de a Mikulás akit Babbo Natale, vagyis Karácsonyapónak hívnak, itt is kezdi kiszorítani a hagyományos ajándékozási időpontokat és szimbolikus személyeket. Vigyázzunk azonban ha rosszak voltunk, jutalmunk csak egy széndarab lesz.

Spanyolországban
az olaszokéhoz hasonló a helyzet, vagyis erősödik a Karácsonyapó szerepe. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcsektől, a Háromkirályoktól várják az ajándékot, különösen Boldizsár népszerű közöttük. Az ajándékok itt is Vízkeresztkor, január 5-én kerülnek a gyerkőcök birtokába, de cserébe szépen csillogó lábbelit kell felmutatni.

Portugáliában
Karácsonyapó hozza az ajándékot, itt is keverednek a különböző szokások, amelyek Európában terjedtek el. A vegyítésre jellemző, hogy az ajándékozás időpontja itt december 25-én reggelre esik.

Franciaországban
szintén karácsonykor kell a cipőket gondosan megpucolva elhelyezni, mert 24-én abba kerülnek bele az ajándékok.

Angliában
is változásokat láthatunk, Father Christmas a Karácsonyapó nem 24-én hozza az ajándékokat, hanem másnap reggel találhatóak meg a fa alatt. Ő is a kéményen át közlekedik, és a kandallóra akasztott zoknikba is juttat meglepetéseket.

Amerikában
valódi egyveleg jött létre, Santa Claus, Angliához hasonlóan többnyire a kéményen át érkezik a lakásba. Szánját rénszarvasok húzzák, kedvence Rudolf, de a gyermekek kívülről fújják az összes pajtás nevét. Az amerikaiak Mikulása az Északi-sarkon él, amely nincs annyira messze Lappföldtől sem.

Oroszországban
a Gyed Maroz, a Fagy Apó, vagy Télapó néven ismert.
A kék vagy piros hímzett ruhájú Télapó Újévkor osztogatja az ajándékait, kísérője a nagyon szép jégkoronás unokája: Hóleányka - Sznyegurocska.
Ő nem rénszarvas húzta szánon járja a világot, hanem orosz trojkán, ami igazából szintén szán.
Részt vállal még a feladatokban Babuska, ez a név a Nagymamára, illetve Anyókára utal, aki szintén ajándékokat ad a gyerekeknek.

Végül de nem utolsósorban: állítólag letteknél a legjobb gyereknek lenni, ugyanis a szentestétől számított 12 napon át hozza egyfolytában az ajándékot a Mikulás!Link
 
 
0 komment , kategória:  M i k u l á s  
Mikulás napja
  2009-12-06 09:49:01, vasárnap
 
  Mikulás napja: Szent Miklós püspök emlékére.

Wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  M i k u l á s  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 27503 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 9564
  • e Hónap: 23717
  • e Év: 1605980
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.