Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Barátság
  2014-10-03 00:24:35, péntek
 
  "Az Úristen megteremtette még a földből a mező minden állatát, s az ég minden madarát. Az emberhez vezette őket, hogy lássa, milyen nevet ad nekik. Az lett a nevük, amit az ember adott nekik. 20Az ember tehát minden állatnak, az ég minden madarának és a mező minden vadjának nevet adott. De a maga számára az ember nem talált segítőtársat, aki hasonló lett volna hozzá."
Teremtés könyve 2,19Link


Különleges barátság ember és állat között Link

Az egész világon széles körben alkalmaznak állat-terápiákat, de főként az Egyesült Államokban terjedt el az állatokkal végzett gyógyítás gyakorlata: idősek otthonában, kórházakban is alkalmaznak kísérő- és hobbi állatokat. Sikereket értek a cerebrális eredetű bénulásban szenvedő betegek gyógyítása terén az alkalmazott lovas terápiával, illetve autista gyerekek képesek delfinekkel kommunikálni, vagy börtönbüntetésüket töltő elítéltek és fiatalkorú bűnözők személyiségét fejlesztik azáltal, hogy lehetőségük van vad lovakat betörni, vagy más állatokról gondoskodni.

Az állatok közreműködésével végzett terápiát olyan beavatkozásként határozhatjuk meg, melynek során egy, bizonyos tulajdonságokkal rendelkező állat jelenléte, vagy a vele végzett közös tevékenység/gondozás része a terápiás/rehabilitációs programnak, ami a betegek fizikai, érzelmi, szociális, és kognitív funkcióinak javítására irányul.

Az állatterápia során, a kezelt páciens a terápiát vezető személy vagy csoport segítségével alakít ki kapcsolatot a "terápiás állattal" ami esetenként lehet kutya, macska, dzsungáriai törpehörcsög, madár, esetleg ló vagy delfin, de lehet akár hüllő is. Mivel az állatokkal kialakult kapcsolatban nincs feltétlenül szükség a beszéd általi kommunikációra, ezért a terápiás állatok jól alkalmazhatók afáziás (beszélni képtelen) betegek esetében is, illetve olyan páciensek esetében, akiknek nehezére esik a szavak általi kommunikáció.

A társállatokra, illetve a ,,terápiás állatokra jellemző, hogy elfogadják a gazdikat olyannak amilyenek és képesek örömet érezni irántuk, akármilyen is a külsejük. A kutya még akkor is örül és csóválja a farkát a gazdája láttán, ha annak épp nem volt kedve, hogy rendbe hozza a haját reggel, vagy, ha annak testét műtét, betegség csúfította el, vagy öregség változtatta meg.

Az állatterápia sikeresen alkalmazható a gyógyíthatatlan betegek segítésére is, beleértve az AIDS-ben szenvedő betegeket és a HIV fertőzötteket, akiknek a terápiás állatok képesek enyhíteni a depressziójukat. Angliában az állatterápiás mozgalomba (PAT-Pet As Therapy) több ezer olyan cicát és kutyát regisztráltak, akiket önkéntes gazdáik visznek különböző kórházakban, és látogatják meg a legkülönfélébb korú betegeket. Az állatok terápiás alkalmazása során semmiféle higiéniai, vagy egyéb, az emberi egészségre káros hatást nem tapasztaltak. A terápiás állatok kiválasztásakor egyetlen szempont fontos igazán, hogy az állat kiegyensúlyozott és ugyanakkor emberbarát legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
A barátság emberi dimenziói
  2014-10-02 23:50:16, csütörtök
 
  A barátság olyan ,,jó", "jós'ág" amely nélkül nem lehet jó, erkölcsös, végső soron emberhez méltó életet élni.
Arisztotelész

A baráti viszonyt az ókorban alapjában véve egyneműek kapcsolatának élték meg. Kivételek nyilván voltak, de itt a számunkra legfontosabb kivételt kell szemügyre vennünk, s ez az Újszövetségben található, ráadásul teológiailag is nagyon fontos. Tudjuk ugyanis, hogy Jézust a szó legegyszerűbb értelmében vett, az emberi szív vonzalmából adódó baráti kapcsolat nem az apostolokhoz vagy a tanítványokhoz fűzte, hanem Lázárhoz, Máriához és Mártához.Link

A János-evangélium legszívbemarkolóbb jelenetei ehhez a barátsághoz kötődnek, Lázár halálához és feltámasztásához, továbbá a két nővér és Jézus rendkívül mély és bensőséges kapcsolatához. Így azt mondhatjuk, hogy Ábrahámban minden ember, nemre való tekintet nélkül a hit révén Isten barátjává lehetett; de Jézusban ez a hit egyúttal a barátság teljes emberi dimenzióját, a dávidi-jonatáni vonzalmat is magába fogadta, sőt, kibővítette a férfi-nő barátság dimenziójával, s mindezt megszentelte és örökkévalóvá tette. Ettől fogva és ezáltal lehetséges a barátság férfi és nő között: nem az elvont igazság görög szemlélése, de nem is az ószövetségi hit, hanem valódi vonzalom és rokonszenv alapján, amelyet azonban fölemel és megszentel a közös barátság az Igével.

Assisi Szent Ferenc és Szent Klára, Keresztes Szent János és Avilai Nagy Szent Teréz, Szalézi Szent Ferenc és Chantal Szent Franciska ennek a barátságnak a diadalmas példái. És csak a kereszténységben volt lehetséges, hogy ez a tökéletes barátság még a házasságot is átalakítsa, egyfajta módon elővételezve az örökkévaló értéket: ha rajtam múlna, nem is tisztasági fogadalomról beszélnék, hanem barátsági fogadalomról. Hogy a házasság ma szekuláris értelemben is partneri viszony, amelyet mélyen alakít a tisztelet, a kölcsönös érdeklődés a másik személyisége iránt, és a sorsszerű elkötelezettség, azt a kereszténység barátság-fogalmának is köszönheti a világ. (S itt talán érdemes hozzátenni, hogy az egyneműek ,,házasságának" mai vitáit, akár elismerjük, akár nem, csakis a keresztény gondolkodás összefüggésében lehetett egyáltalán elkezdeni.

Nagyon valószínű, hogy mikor a házasságról beszélünk, beszélnünk kellene a barátságról is - a kettő együtt kezelhető teológiailag gyümölcsöző módon.) A barátság tehát vonzalom, de egyúttal közös tevékenység, az igazság, a jó és erkölcsös élet, sőt, az üdvösség keresése is lehet; végül pedig személyesen kapcsolja össze a hívőt a Fiúval, akinek talán nem elsősorban társörökösei, hanem barátai lehettünk.

Forrás: asziv.hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
A rózsa monológja - Egy barátság emlékére
  2013-07-23 23:29:55, kedd
 
 

Link

Miért hitted azt, hogy sivatag attól szép, ha valahol vizet rejt, s miért nem gondoltad sohasem, hogy én nem hallottam a kötél fémes csörrenéseit, mikor apró neszektől is óvva üvegbura alá rejtettél? Messziről figyeltem Lelked dobbanásait, éreztem szívedben a vágyat, milyen bárányt szeretnél rajzoltatni Magadnak Te is. De távol voltam. Galaxisok választottak el egymástól, s hittem Fényeidben. Nem akartam én sem iszákos, sem lámpagyújtogató, sem bankár vagy király lenni, csak egyedül a barátod, ki melletted áll. Nem kértem azt az üveget magam köré, hiszen megvédett a láz. Az, amelyik csak a valós kapcsolatokban ég. Persze, hogy felhívtam magamra a figyelmet! De csak a szirmaimmal tudtam, meg azzal, hogy előttem nem láttál még virágot, csak a majomkenyérfát ismerted. Milyen vicces! Hősiesen kacagtam magamban befelé... Ismerni véltél, noha téged is a róka tanított meg arra, mivé is nőhetnek a kapcsok. Én nem tyúkokra vágytam... Ó, nem... Csak a zenére, hangod muzsikájára, amely érzéseidből növekedett felém, s kezeid cirógatás által adtam Neked mindent én is magamból... De szerettelek, hiszen soha nem eresztettem beléd egyetlen tüském sem, mert az bizony a kígyó harapásnál is jobban fájt volna, hiszen annyira törékeny voltál és belülről szép... Tudtam, hogy egy napon más rózsákat is látsz majd: szebbeket, varázsosabbakat, kik ismerik a titkot, hogyan lehetséges még Téged is elcsábítani... Ilyenkor én is hárfák hangján üzentem Neked át az éteren. Elromlott az adóvevőd... Hittem, hogy visszajössz majd, de reménytelenül véget ért valami... Levetettem burám... Egy rózsa vagyok csupán, aki a nap sugaraitól sárgává, majd szárazzá és szikkadttá lesz, s lehullik a porba... Abba, ami már nem a miénk.

M. Fehérvári Judit

 
 
1 komment , kategória:  Barátság  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 1136
  • e Hónap: 2667
  • e Év: 2667
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.