Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 305 
Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája
  2018-05-22 23:59:25, kedd
 
  Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája: Az egyház legfőbb vonása az anyai gyengédség
2018. május 21. hétfő 15:58
Első alkalommal ünnepelte a Katolikus Egyház a márciusban bevezetett ünnepet, Mária egyházanyaságát. Május 21-én, pünkösdhétfőn Ferenc pápa reggeli homíliájában az egyház anyai jellegéről és a gyengédségről elmélkedett.
-,,Az egyház női, anya..., amikor férfi egyházzá válik, akkor vénkisasszonyok egyháza lesz, mely képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre" - fogalmazott a pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában pünkösdhétfőn, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.
Az új Mária-ünnepet 2018. március 3-án vezette be a Szentatya, az Ecclesiae Mater dekrétummal, melyet az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció készített. Az ünnep Ferenc pápa kifejezett óhajára került pünkösd másnapjára, hogy segítse a lelkipásztorokban az anyai érzék gyarapodását.
Homíliája kezdetén a pápa kiemelte, hogy az evangéliumokban Máriát mindig Jézus anyjának nevezik, sohasem hívják ,,úrnőnek" vagy ,,József özvegyének". Anyasága végigjárja az egész Szentírást, az angyali üdvözlettől kezdve egészen a végéig: ezt a sajátosságot az egyházatyák azonnal megértették, mint olyan vonást, mely az egyházat érinti és felövezi.
Az egyház női, mert az egyház, az ecclesia jegyes, mert nő; és anya, aki világra szül. Jegyes és anya. Az egyházatyák még tovább mennek és ezt mondják: »A te lelked is Krisztus jegyese és anya«. Ebben a magatartásban, mely Máriától ered, megérthetjük, hogy ő az Egyház Anyja, és ezt az egyház női dimenziójaként értelmezhetjük. Ha ez hiányzik, az egyház elveszti identitását, és akkor jótékonysági társulás, futballcsapat vagy valami más lesz az egyházból, de nem egyház - szögezte le reggeli homíliájában a Szentatya
- Csak egy női egyház képes termékeny lenni az Isten szándéka szerint, aki asszonytól akart születni, hogy egy asszony útjára tanítson minket. Fontos, hogy az egyház asszony legyen, hogy a jegyes és az anya magatartását hordozza. Amikor ezt elfejeltjük, és az egyház férfiúi egyház lesz, a női dimenzió nélkül, akkor szomorú vénkisasszonyok egyháza lesz, mely elszigeteltségben él, képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre. Asszony nélkül az egyház nem halad előre, mert ő maga asszony. Az egyháznak ez a vonása Máriától ered, mert Jézus akarta így - hangsúlyozta a pápa.
- A nőt leginkább megkülönböztető tulajdonsága a gyengédsége. Mária, ,,miután világra hozta egyszülött gyermekét, pólyába takarta, és jászolba fektette". Vagyis gondjába vette, szelíden és alázatosan, mert ezek a vonások az anyák legfontosabb tulajdonságai. Az egyház, amelyik anya, a gyengédség útját járja. Ismeri a simogatás, a csend, a rápillantás megannyi bölcsességét. Tud együtt érző lenni és csendben maradni. Azoknak a lelkeknek is, akik az egyházhoz tartoznak, és ismerik annak anyai jellegét, ezen az anyai úton kell haladniuk, mint alázatos, gyengéd személy, aki mosolyog és szeretettel teljes - hangzott el Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliájában, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A Szentek Ügyeinek Kongregációja
  2018-05-22 23:53:13, kedd
 
  Szentek Ügyeinek Kongregációja dekrétumai hősies erények elismeréséről
2018. május 21. hétfő 19:59
Ferenc pápa május 19-én, szombaton kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben tizenkét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel.

Isten szolgája August Józef Hlond szalézi szerzetes, varsói bíboros, érsek, lengyel prímás, a bevándorlók számára alapított Krisztus Társasága Kongregáció alapítója hősies erényeinek elismerése, aki 1881. július 5-én született Lengyelországban, és 1948. október 22-én halt meg Varsóban.

Isten szolgája Miguel Ángel Builes, a kolumbiai Santa Rosa de Osos püspöke, több szerzeteskongregáció alapítója hősies erényeinek elismerése, aki a kolumbiai Antioquiában született 1888. szeptember 9-én, és Medellínben halt meg 1971. szeptember 29-én.

Isten szolgája Enrico Mauri olasz egyházmegyés pap, Krisztus Király oblátus nővéreinek alapítója hősies erényeinek elismerése, aki a Como melletti Bosisio Pariniben született 1883. október 26-án, és Sestri Levantéban halt meg 1967. május 10-én.

Isten szolgája Jean-Baptiste Berthier francia szerzetes pap, a Szent Család missziós kongregáció alapítója hősies erényeinek elismerése, aki a franciaországi Châtonnay-ben született 1840. február 24-én, és a hollandiai Grave-ben halt meg 1908. október 16-án.

Isten szolgája Wilhelm Eberschweiler német jezsuita pap hősies erényeinek elismerése, aki 1837. december 5-én Püttlingenben született, és a hollandiai Exatenben halt meg 1921. december 23-án.

Isten szolgája Pietro Uccelli atya, a Xavéri Szent Ferenc Külmissziós Társaság tagja hősies erényeinek elismerése, aki az olaszországi Barco di Bibbianóban született 1874. március 10-én, és Vincenzában halt meg 1954. október 29-én.

Isten szolgája Pio Dellepiane, a minimita rend fogadalmas szerzetes papja hősies erényeinek elismerése, aki Genovában született 1904. január 4-én, és 1976. december 12-én halt meg Rómában.

Isten szolgája Norbert McAuliffe atya, a Szent Szív Testvérek Intézetének tagja hősies erényeinek elismerése, aki New Yorkban született 1886. szeptember 30-án, és az ugandai Alokolumban halt meg 1959. július 3-án.

Isten szolgálója Jézus sebeiről nevezett Francisca szerzetesnővér, a spanyolországi badalonai Isteni Gondviselés monostor tagja hősies erényeinek elismerése, aki Badalonában született 1860. június 26-án, és ugyanott halt meg 1899. június 4-én.

Isten szolgálója a Szűz Máriáról nevezett Eleonóra domonkos szerzetesnővér hősies erényeinek elismerése, aki az argentínai Cerro Famatinában született 1841. augusztus 14-én, és az argentínai Córdobában halt meg 1900. december 28-án.

Isten szolgálója Jézus Szent Szívéről nevezett Mária Angéla nővér, világi nevén Maria Cäcilia Autsch, a Legszentebb Szentháromság Kongregáció tagja hősies erényeinek elismerése, aki Rölleckenben született 1900. március 26-án, és az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg 1944. december 23-án.

Isten szolgálója Maria Edvige Zivelonghi nővér, a Jézus Leányai Kongregáció tagja hősies erényeinek elismerése, aki az olaszországi Breonio-Gorgusellóban született 1919. április 26-án, és 1949. március 18-án halt meg Valpolicellában.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa Twitter-üzenete május 21-én, pünkösdhétfőn
  2018-05-22 23:48:52, kedd
 
  Istennek szüksége van olyan emberekre, akik elviszik a világba megbocsátását és irgalmasságát.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Meglepő bíborosi kinevezések
  2018-05-22 23:31:23, kedd
 
  2018. május 22. kedd 18:18
Május 20-án, a déli Regina Coeli elimádkozása után jelentette be a Szentatya, hogy június 29-én új bíborosokat fog kinevezni. Köztük több olyan név elhangzott, amely meglepő, szokatlan az Egyház történetében.
.........


Az új bíborosok négy kontinensről származnak. ,,Származásuk az Egyház egyetemességét fejezi ki, mely ma is hirdeti Isten irgalmas szeretetét minden embernek a földön - magyarázta a pápa, majd hozzátette: - Az új bíborosoknak a római egyházmegyébe történő iktatása pedig a Péter széke és a világon jelen lévő részegyházak közötti elszakíthatatlan köteléket teszi nyilvánvalóvá." Tizenegyen nyolcvan év alattiak, vagyis egy esetleges konklávén pápaválasztó bíborosok, hárman már túllépték a nyolcvan évet
Az új bíborosok a következők: Link


- Anders Arborelius svéd bíboros: Az Egyház változik, a súlypont többé már nem Európa
2018. május 22. kedd 13:31
A bíborosi kollégium tagjai a világ legkülönbözőbb részein élnek. Hogyan ismerkednek meg egymással a bíborosok? Többek között erről kérdezte Anders Arborelius svéd bíborost a Német Katolikus Egyház internetes portálja, a Katholisch.de.
Azokban a városokban, ahol már nagyon régtől fogva hagyomány volt a bíborosi cím, most azonban a kinevezés elmaradt, ott csalódottnak és elfeledettnek érzik magukat. Az Egyház változik: a súlypont többé már nem Európa, az átkerült a világ másik részére. Európán belül is megfigyelhető ez az eltolódás, hiszen Észak-Európában korábban sosem volt bíboros. Sokak számára ezt talán nehéz megérteni.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: Mennyire jót tenne, ha mindennap ......
  2018-05-20 22:00:45, vasárnap
 
  Ferenc pápa: Mennyire jót tenne, ha mindennap befogadnánk az élet-helyreállítót!
2018. május 20. vasárnap
Május 20-án a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét. Homíliájában a Szentlélek életet megváltoztató erejéről beszélt, és annak szükségéről, hogy állandóan befogadjuk az életünkbe a megújulást, fiatalságot, erőt, békét hozó Lelket.
Ferenc pápa homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
2018-05-20 - Pünkösdi szentmise
  2018-05-20 13:49:13, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: A pásztor szeret, legeltet, készülődik
  2018-05-18 22:22:44, péntek
 
  Ferenc pápa: A pásztor szeret, legeltet, készülődik
2018. május 18. péntek
Szeretsz-e? - kérdezi az Úr és valóban ez a keresztény ember legfontosabb kérdése - értelmezte Ferenc pápa május 18-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában a Jézus és Péter apostol közötti párbeszédet.
A keresztény ember feladata ,,szeretni, legeltetni és készülődni a keresztre", de legfőképp elkerülni a kísértést, hogy ,,beleüsse az orrát mások életébe". Ferenc pápa konkrét magatartásformákba öntötte Krisztus ,,Kövess engem!" felszólítását. A feltámadt Jézus a Tibériás tavánál találkozott az apostolokkal és ekkor kérdezte meg Pétertől háromszor is, hogy szereti-e őt. Régi nevén szólítja meg: ,,Simon, János fia", és ezzel visszautal a kezdetekre, ahonnét a névváltoztatással hívta ki az Úr. Mindenkinek van egy személyes története Krisztussal, mint Péternek, akinek az útja nehéz momentumokon is keresztül haladt, egészen a kakasszóig.
Ferenc pápa homíliájában az Úr három jelzésére emlékeztetett, mellyel Péter apostolhoz fordul: ,,Szeretsz engem? Legeltesd bárányaimat! Készülődj!" Mindenekelőtt a szeretet az a lényegi nyelv, ami által Isten Fiának tanítványai lehetünk. Azután jön a legeltetés, a gondozás, mert a pásztor elsődleges feladata, hogy legeltessen. A püspök és a pap identitása az, hogy pásztor. ,,Szeress engem, legeltess és készülődj! Szeress engem, jobban, mint a többiek! Szeress engem, ahogy tudsz, csak szeress." Ezt kéri az Úr a pásztoroktól és ezt kéri tőlünk is: ,,Szeress engem!" Az Úrral való párbeszéd első lépése a szeretet! - hangsúlyozta ismételten a pápa.
Második fő gondolatában a pápa arra emlékeztetett egyértelműen, hogy akik átölelik az Urat, azok vértanúságra jelöltek, arra, hogy keresztet hordozzanak. Ám ez a kereszt iránytű, mely eligazítja a pásztort a haladásban. ,,Készítsd fel magad a próbatételekre, készítsd fel magad arra, hogy mindent elhagyj, mert jön egy másik, és másféle dolgokat csinál. Készítsd fel magad erre a megsemmisülésre az életben. A megaláztatások útjára visznek téged, meglehet, a vértanúság útjára. És azok, akiknek eddig pásztora voltál és dicsértek téged és jókat mondtak rólad, most ellened szólnak majd, mert a másik, aki utánad jön, jobbnak tűnik. Készítsd fel magad a keresztre, amikor oda visznek téged, ahová nem akarod. Szeress, legeltess és készülődj! Ez a pásztor menetlevele, az iránytűje! - emelte ki a pápa.
Ferenc pápa reggeli homíliája utolsó gondolatában arra a kísértésre hívta fel a figyelmet, mellyel az ember beleüti az orrát mások dolgába, anélkül, hogy megelégedne a saját ügyeivel. ,,Foglalkozz a saját dolgaiddal, ne üsd bele az orrod mások életébe! - intett a pápa. A pásztor szeret, legeltet és a keresztre készülődik, a számadásra, és nem üti bele az orrát mások dolgába, és nem vesztegeti az idejét egyházi érdekszövetségekre. Szeret, legeltet, készülődik és nem esik kísértésbe - zárta összefoglaló gondolatával Ferenc pápa péntek reggeli homíliáját.

Fotó: Vatican News
.....


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Tűnődések II. János Pál pápával
  2018-05-18 22:01:13, péntek
 
  ...... ........... .......


2018. május 18. péntek
Gondolatok a szentatyától a mindennapokra. Egyszerű szavak, melyek által mégis olyan alapvető fogalmakon gondolkodhatunk, mint szeretet, szabadság, igazság, irgalmasság - Szent II. János Pál pápa tanítása szerint.
Tanuljátok a szeretetet - azt a nehéz szeretetet, amelyik nem fut el a szenvedés elől.
Az embernek, ha szíve mélyéig érteni akarja önmagát, Krisztushoz kell mérnie magát.
Az imádság életszükséglete a léleknek. Minden tevékenységnek az imádságban kell gyökereznie. Át kell imádkoznunk gondolatainkat és szavainkat is.
Ha az ember felül tudja múlni önmagát, akkor nem lehet véges, befejezett lény - egy olyan ,,rés", valami olyan befejezetlenség van benne, amely megnyitja őt a végtelen felé és amely örök nyugtalanságának oka.
Korunk legnagyobb rossza nem annyira Isten nyílt tagadása, hanem annak a kísértése, hogy az ember úgy éljen, mintha Isten nem is létezne.
Szükségünk van a megtérésre - ezáltal nyerjük vissza méltóságunkat. A méltóságunk igényli, hogy szabadságban éljünk.
Az együttérzés keserűbb tud lenni a fájdalomnál. Mert a szenvedésnek megvannak a természetes határai, de az együttérzés nyitottá teszi az embert a végtelen felé, széttépi anélkül, hogy elpusztítaná.
Atya, Fiú és Szentlélek kifürkészhetetlen kapcsolatában az igazságosságot átölelő szeretet utat nyit az irgalomnak, az igazságosság pedig az irgalom által kinyilvánítja a szeretet tökéletességét.
A Szentlélek - azzal, hogy feltárja a világnak a Golgota bűnét, az ártatlan Bárány halálát, amint azt pünkösdkor tette - leleplez minden bűnt, melyet bárhol és az emberi történelem folyamán bármikor elkövetnek, megmutatva szoros kapcsolatukat Krisztus keresztjével.
A megváltást a Fiú teljesítette, mint Fölkent, ki a Szentlélek erejében jött és tevékenykedett, és végül a keresztfán teljes áldozatul adta magát. De ez a megváltás állandó folyamat az emberek szívében és tudatában, a világ történetének folyamán, a Szentlélek által, aki a ,,másik Vigasztaló".
A szeretet magában foglalja a Szentlélek minden adományát, de mindenekelőtt az istenfélelmet, minden bölcsesség kezdetét.
Magyar Kurír


- II. János Pál pápa imája:
Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket. Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél. Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek. Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy Te nem mégy nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemre. Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem: több okom van a hálára, mint a panaszra. Ments meg az irigységtől, elégedetlenségtől, nyugtalanságtól, a mindent-tudás látszatától és a mindent-jobban-tudás hazugságától, a gyanútól, hogy valaki mindig bántani akar. Ments meg a közönytől, a házsártos, barátságtalan viselkedéstől, az örökös zsörtölődéstől, a rút önzéstől, a mindent elborító keserűségtől és a hiábavalóság nyomasztó érzésétől. Uram, adj erőt, hogy békésen hordjam az öregkor terheit, humorral fogadjam a feledékenységem jeleit, erőtlenségemet, érzékszerveim tompulását,
testi-szellemi erőm hanyatlását. Uram, adj bölcs szívet, hogy meg ne feledkezzem a végről itt, és a kezdetről odaát. Kérlek, adj kedvet a munkához, amit még elvégezhetek. Tégy hasznossá, hogy ne érezzem csak tehernek magamat és adj alázatot, hogy belássam, hogy egyre inkább másokra szorulok. Adj kedvet az imádsághoz, a Veled való beszélgetéshez. Adj világosságot, hogy jól lássam magam, és jól lássak másokat is. Adj jó kedvet és nyitottságot, hogy még mindig tudjak befogadni
és adj szeretetet, hogy ne csak panaszkodjak mások hidegsége miatt, hanem árasszam a szereteted melegét. Uram, maradj az, aki mindig is voltál: a megbocsátó Édesatyám. Ez indítson arra, hogy én is tudjak megbocsátani. Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz. Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet. Tartsd meg és növeld a hitemet.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A háború háborút, az erőszak erőszakot szül – Ferenc p
  2018-05-17 12:54:41, csütörtök
 
  A háború háborút, az erőszak erőszakot szül - Ferenc pápa felhívása a békéért
Május 16-án, a délelőtti általános kihallgatás végén Ferenc pápa felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a Szentföldön és a Közel-Keleten állítsák meg az erőszak spirálját, és válasszák a tárgyalásos megegyezés békés útját.
Nagy aggodalommal tölt el a feszültségek kiéleződése a Szentföldön és a Közel-Keleten, valamint az erőszakspirál, amely egyre távolabb visz a békétől, a párbeszédtől és a tárgyalástól.
Mély fájdalmat érzek a halottak és a sebesültek miatt. Imámmal és szeretetemmel közel vagyok mindazokhoz, akik szenvednek. Újra hangsúlyozom, hogy az erőszak sosem vezet békéhez. A háború háborút, az erőszak erőszakot szül.
Arra hívom az érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy újítsák meg elkötelezettségüket amellett, hogy a párbeszéd, az igazságosság és a béke diadalmaskodjon.

Kérjük Máriát, a béke királynőjét! ,,Üdvöz légy, Mária..."
Isten irgalmazzon nekünk!
Kifejezem szívélyes jókívánságaimat a holnap kezdődő ramadán hónapja alkalmából. Kívánom, hogy ez a főleg imában és böjtben töltött időszak segítsen Isten útján járni, amely a béke útja.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
VI. Pál pápa lemondó levelet írt arra az esetre, ......
  2018-05-17 12:26:53, csütörtök
 
  VI. Pál pápa lemondó levelet írt arra az esetre, ha nem tudná ellátni péteri szolgálatát
2018. május 17. csütörtök
A napokban jelent meg olaszul Leonardo Sapienza ,,La barca di Paolo" (Pál bárkája) című könyve Boldog VI. Pál pápáról, amelyben már ismert és mindeddig kiadatlan leveleket is közöl. Ezek közül kiemelkedik VI. Pál saját kezűleg írt levele, melyben lemond a pápaságról, ha súlyosan akadályoztatva lenne.
Bővebben itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 305 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 271 db bejegyzés
e év: 2001 db bejegyzés
Összes: 34321 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3747
  • e Hét: 19542
  • e Hónap: 144571
  • e Év: 860104
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.