Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/100 oldal   Bejegyzések száma: 995 
Újabb boldoggal gazdagodik az Egyház
  2020-07-13 18:09:28, hétfő
 
  Július 10-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián a pápa jóváhagyta a kongregáció dekrétumainak közzétételét, amelyek Maria Antonia Samàt boldognak ismerik el, és mások hősies erényeit is megemlítik.
A dekrétumok elismerik a Maria Antonia Samà világi hívő közbenjárására történt csodát. Az új boldog 1875. március 2-án született Olaszországban, és 1953-ban hunyt el. Gyermekkorában súlyos betegség miatt megbénult. Több mint 60 éven keresztül ágyban feküdt, szenvedéseit felajánlotta Jézusnak.
A továbbiakban azoknak az életét mutatjuk be röviden, akiknek erényei elismerést nyertek.
Eusebio Francesco Chini, a Jézus Társasága papja 1645-ben született Olaszországban, és 1711-ben halt meg Mexikóban. A szerzetes a mexikói őslakos indiánok között élt, védelmezte jogaikat és méltóságukat, elítélte a gyarmatosítók ellenük elkövetett visszaéléseit.
Mariano José de Ibargüengoitia y Zuloaga egyházmegyés pap volt, a Jézus Szolgálóleányai Kongregáció társalapítója. 1815-ben született a spanyolországi Bilbaóban, és ott is halt meg 1888-ban. Plébánosként elnyerte IX. Piusz pápától az apostoli misszionárius címet tevékenységéért. Lelkiségének középpontjában az Eucharisztia, az ima, a Mária-tisztelet és a szegények szolgálata állt.
Maria Félix Torres, az Üdvözítő Társasága és a Mater Salvatoris iskolák alapítónője 1907-ben született a spanyolországi Albeldában, 2001-ben hunyt el Madridban. Nőként elsők között szerzett egyetemi diplomát kémiából. A Szent Ignác-i lelkiségre építve alapította meg rendjét, amelynek középpontjában a fiatal lányok, egyetemisták pasztorációja áll.
Angiolino Bonetta világi hívő, a Kereszt Csendes Munkásai Társaság tagja 1948-ban született Olaszországban, Brescia közelében, 1963-ban hunyt el. 12 évesen betegség miatt levágták az egyik lábát. Szenvedéseit felajánlotta Jézusnak. A betegeket buzdította, és békét sugárzott nekik.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Cath.ch
...... ........... ...........


Magyar Kurír 2020.07.13
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Római Riportok - 2020. július 12.
  2020-07-13 17:13:31, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa vasárnap délben 07.12
  2020-07-13 08:22:46, hétfő
 
  Én milyen talaj vagyok? Ha akarjuk, jó talajjá válhatunk!
Július 12-én az Angelus elimádkozásakor a Szentatya először a magvetőről szóló jézusi példabeszédről elmélkedett, utána pedig megemlékezett a tengeren és az egészségügyi pasztorációban dolgozókról.
Kedves testvérek, jó napot kívánok!
A mai, vasárnapi evangéliumban (vö. Mt 13,1-23) Jézus a magvetőről szóló példabeszédet meséli el egy nagy tömegnek. Ebben a példabeszédben, melyet mindannyian jól ismerünk, a magvető négy különböző talajra veti a magot.
Isten igéje, melyet a magok jelképeznek, nem elvont ige, hanem maga Krisztus, az Atya Igéje, aki megtestesült Mária méhében. Ezért Isten igéjének befogadása azt jelenti, hogy Krisztus személyét, magát Krisztust fogadjuk be.
Isten igéjének fogadása többféle módon történhet. Fogadhatjuk útként, ahová azonnal odaszállnak a madarak, és felcsipegetik a magokat. Ez a szétszórtság, korunk nagy veszélye. Mivel megannyi szóbeszéd és ideológia zaklatásának vagyunk kitéve, és gyötörnek a szétforgácsolódás állandó lehetőségei házon belül és kívül, elveszíthetjük a csend, az elmélyülés, az Úrral folytatott párbeszéd ízét, olyannyira, hogy a hit elvesztését, Isten igéjének be nem fogadását kockáztatjuk. Mindent látunk, minden elvonja a figyelmünket, szétszórttá tesznek a világi dolgok.
Egy másik lehetőség: Isten igéjét köves talajként, kevés földdel is fogadhatjuk. Itt a vetőmag korán kikel, de hamar el is szárad, mert nem tud mély gyökeret ereszteni. Ez azoknak a képe, akik Isten igéjét pillanatnyi lelkesedéssel fogadják, mely azonban felületes marad, nem építi magába Isten igéjét. Így az első nehézségekkel szembesülve - gondoljunk egy szenvedésre, az élet összezavarodására - ez a még gyenge hit elporlad, ahogy a kövek közé esett magok elszáradnak.
Jézus egy harmadik lehetőségről is beszél a példázatban. Olyan talajként is fogadhatjuk Isten igéjét, ahol tövises bokrok nőnek. A tövisek a megtévesztő gazdagság, siker és világi aggodalmak... Itt az ige kikel egy kicsit, de a tövisek elfojtják, nem erős, meghal, vagy nem hoz termést.
Végül - a negyedik lehetőség - fogadhatjuk jó talajként. Itt - és csak itt - a mag gyökeret ereszt és termést hoz. Az erre a termékeny földre esett vetőmag azokat jelenti, akik meghallják az igét, befogadják azt, megőrzik szívükben, és gyakorlatba ültetik a mindennapi életben.
Ez a magvetőről szóló példabeszéd némileg az összes példázat ,,anyja", mert az ige meghallásáról szól. Emlékeztet bennünket arra, hogy
Isten szava gyümölcsöző és hatékony vetőmag; és Isten - nem félve a pazarlástól - mindenütt nagylelkűen szórja. Isten szíve ilyen! Mindannyian talaj vagyunk, amelyre ráesik az ige magja, senki sem kivétel. Isten szava mindannyiunkhoz szól.
Megkérdezhetjük magunktól: én milyen talaj vagyok? Olyan vagyok, mint egy út, egy köves talaj vagy bokor? Ha akarjuk, Isten kegyelmével jó talajjá válhatunk, gondosan felszántott és megművelt talajjá, hogy gyümölccsé érjen bennünk az ige magja. Ez a mag már jelen van szívünkben, de hogy termést hoz-e, az rajtunk múlik, azon múlik, hogy miként fogadjuk ezt a magot. Gyakran szétszórt a figyelmünk, annyi minden érdekel bennünket, annyi reklám zúdul ránk, és a sok hang és szó között nehéz felismerni az Úrét, az egyetlent, amely szabaddá tesz bennünket. Ezért fontos, hogy hozzászokjunk Isten igéjének hallgatásához, olvasásához. És ismételten csak azt tanácsolom: mindig vigyetek magatokkal egy kis evangéliumot, egy zsebméretű evangéliumot, a zsebetekben, a táskátokban... És mindennap olvassatok el belőle egy kis részt, hogy hozzászokjatok Isten igéjének olvasásához, és hogy megértsétek, melyik az a mag, amelyet Isten nektek kínál, és hogy elgondolkodjatok, milyen talajjal fogadjátok azt!
Segítsen nekünk imájával Szűz Mária, a jó és termékeny föld tökéletes mintaképe, hogy tövisek és kövek nélküli készséges talajjá váljunk, hogy jó gyümölcsöt tudjunk teremni magunknak és testvéreinknek!
.......


A Szentatya szavai az Angelus elmondása után:
Kedves testvérek!
Mára, július második vasárnapjára esik a tenger nemzetközi napja. Szeretettel üdvözlöm mindazokat, akik a tengeren dolgoznak, különösen azokat, akik messze vannak szeretteiktől és országuktól. Üdvözlöm mindazokat, akik ma délelőtt Civitavecchia-Tarquinia kikötőjében összegyűltek az eucharisztia megünneplésére.
És a tenger gondolatban kissé messzebbre visz: Isztambulba. A Hagia Sophiára gondolok, és nagyon szomorú vagyok.
Köszöntelek mindnyájatokat, római hívők és más országokból érkezett zarándokok, különösen a Fokoláre Mozgalom családjai. Hálás szívvel köszöntöm a római egyházmegyének az egészségügy pasztorációjában dolgozó képviselőit, és arra a sok papra, szerzetesnőre, szerzetesre és világi hívőre gondolok, akik a járvány idején a betegek mellett voltak és vannak. Köszönöm nektek! Köszönöm, amit tettetek, és amit tesztek! Köszönöm!
Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa vasárnap délben: 07.05
  2020-07-06 08:48:39, hétfő
 
  Ferenc pápa vasárnap délben: Jézus a saját örömét adja nekünk!
Július 5-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve hangsúlyozta, hogy az egész Egyháznak szelídnek és alázatosnak kell lennie, el kell vinnie Jézus örömét, örömhírét a szegényeknek, az egyszerű embereknek. Az Úrangyala után pedig többek között azonnali tűzszünetet kért az egész világon.

Kedves testvérek, jó napot kívánok!
A mai, vasárnapi evangéliumi szakasz (vö. Mt 11,25-30) három részre tagolható: Jézus mindenekelőtt egy magasztaló és hálaadó himnuszt zeng az Atyának, amiért kinyilatkoztatta a szegényeknek és az egyszerűeknek a mennyek országának titkát; aztán feltárja a közte és az Atya között meglévő bensőséges és egyedülálló kapcsolatot; végül pedig arra hív, hogy menjünk hozzá, kövessük őt, hogy megkönnyebbülést találjunk.
Először is Jézus az Atyát dicséri, mert országának, országa igazságának titkait elrejtette ,,a bölcsek és tanultak elől" (Mt 11,25). Ironikus éllel nevezi így őket, mivel azt hiszik, hogy bölcsek, okosak, pedig - sok esetben - zárva van a szívük.
Az igazi bölcsesség a szívből is származik, nemcsak eszmék megértését jelenti: az igazi bölcsesség a szívbe is belép. És ha te tömérdek dolgot ismersz is, de a szíved bezárod, akkor nem vagy bölcs!
Jézus azt mondja, hogy Atyjának titkai a ,,kicsik" előtt van feltárva, vagyis azok előtt, akik bizalommal megnyílnak üdvhozó igéje előtt, akik megnyitják szívüket az üdvhozó ige előtt, akik érzik, hogy szükségük van őrá, akik mindent tőle várnak. Bizalommal meg kell nyitnunk szívünket az Úr előtt!
Ezután Jézus elmagyarázza, hogy mindent az Atyától kapott, és ,,Atyámnak" hívja, hogy a vele való kapcsolatának egyediségére utaljon. Ugyanis csak a Fiú és az Atya között létezik teljes viszonosság: az egyik ismeri a másikat, az egyik a másikban él. Ám ez az egyedülálló közösség olyan, mint egy kibomló virág, hogy ingyenesen felfedje szépségét és jóságát. És akkor elhangzik Jézus hívása: ,,Jöjjetek hozzám..." (Mt 11,28). Tovább akarja adni, amit az Atyából merít. Az igazságot akarja nekünk adni, és Jézus igazsága mindig ingyenes: ajándék, a Szentlélek, az Igazság.
Ahogyan az Atya a ,,kicsinyeket" részesíti előnyben, Jézus is az ,,elfáradtak és elnyomottak" felé fordul. Sőt magát is közéjük sorolja, mert ő ,,szelíd és alázatos szívű" (Mt 11,29), ilyennek mondja magát. Mint az első és harmadik boldog mondásban, az egyik az alázatosakról, a lélekben szegényekről, a másik a szelídekről szól (vö. Mt 5,3.5): Jézus szelídsége!
Jézus ilyen, ,,szelíd és alázatos", nem a lemondóan kesergők mintaképe, nem is egyszerűen áldozat, hanem az az Ember, aki ,,szívből" éli ezt az állapotot, teljes áttetszőségben az Atya szeretete, azaz a Szentlélek felé.
Ő a ,,lélekben szegények" mintaképe, és az evangélium összes többi ,,boldogjának", akik teljesítik Isten akaratát és tanúságot tesznek az ő országáról.
Aztán Jézus azt mondja, hogy ha hozzá megyünk, felfrissülést találunk: a ,,felfrissülés", melyet Krisztus az elfáradtaknak és elnyomottaknak kínál, nem csupán pszichológiai megkönnyebbülés vagy bőséges könyöradomány, hanem a szegények abból fakadó öröme, hogy hirdették nekik az örömhírt és egy új emberiség építői lehetnek. Ez a megkönnyebbülés: az öröm, az öröm, melyet Jézus ad nekünk. Ez egyedülálló öröm, az az öröm, amely őt magát eltölti. Ez az üzenet valamennyiünkhöz, minden jóakaratú emberhez szól. Jézus ma is ezzel az üzenettel fordul a világhoz, mely azokat magasztalja, akik gazdagok és hatalmasok. Hányszor mondjuk: ,,Ó, de szeretnék olyan lenni, mint az a férfi, az a nő, aki gazdag, nagy hatalommal rendelkezik, mindene megvan!" A világ a gazdagokat és a hatalmasokat magasztalja, az eszközökben sem válogat, az emberi személyt és annak méltóságát is lábbal tiporja. Mindennap látjuk ezt, a lábbal tiport szegényeket.
Ez üzenet az Egyház számára, amelynek gyakorolnia kell az irgalmasság cselekedeteit, evangelizálnia kell a szegényeket, szelídnek és alázatosnak kell lennie.
Az Úr azt akarja, hogy Egyháza ilyen legyen, vagyis, hogy mi ilyenek legyünk!
Mária, a legalázatosabb és a legnagyobb a teremtmények között, esdje ki nekünk Istentől a szív bölcsességét, hogy fel tudjuk ismerni jeleit életünkben, és részesülhessünk azokban a titkokban, amelyek el vannak rejtve az önteltek elől, de feltárulnak az alázatosak előtt.

A Szentatya szavai az Angelus elmondása után:
Kedves testvérek!
Ezen a héten az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amely intézkedéseket tartalmaz a koronavírus pusztító következményeinek kezelésére, különösen a [fegyveres] konfliktusok közt élő területeken. Dicséretes a felhívás a világméretű és azonnali tűzszünetre, amely lehetővé tenné az elengedhetetlen békét és biztonságot a sürgetően szükséges humanitárius segítségnyújtáshoz. Kívánom, hogy ezt a döntést ténylegesen és haladéktalanul végre is hajtsák a sok szenvedő ember érdekében. A Biztonsági Tanácsnak ez a határozata legyen az első bátor lépés a békés jövő felé!
Szeretettel köszöntelek mindnyájatokat, rómaiak és más országokból érkezett zarándokok! Külön is köszöntöm a lengyeleket: Isten hozott benneteket! Áldásomat adom a Mária Rádió nagy zarándoklatára a częstochowai kegyhelyre, mely jövő szombaton, Szent II. János Pál születésének századik évfordulóján lesz a ,,Mindent Máriára bíztam" mottóval. Áldás erre a zarándoklatra!
Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír 2020.07.05
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa Twitter-üzenete július 4-én
  2020-07-05 09:01:13, vasárnap
 
  Egyes vidékeken szövetkezeteket alakítanak ki a megújuló energiaforrások hasznosításáért, amelyek lehetővé teszik helyi szinten az önellátást. Az erős közösségi érzésnek és a szülőföld iránti szeretetnek köszönhetően ezek a szövetkezetek döntő fontosságúak lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben.  
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Kezdj szolgálni, és maradj csendben!
  2020-06-30 12:45:21, kedd
 
  Június 29-én délelőtt, Szent Péter és Pál apostol ünnepén a Szentatya ünnepi szentmisét mutatott be, Link , melynek keretében a metropolita érsekeknek szánt palliumokat is megáldotta. Beszédét két kulcsszó, az egység és a prófécia köré építette.
...... ..........


Ferenc pápa teljes homíliájának fordítását közreadjuk.
E város két apostolának ünnepén két kulcsszót szeretnék megosztani veletek: egység és prófécia.
Egység. Két nagyon eltérő személyt ünneplünk együtt: Péter halász volt, aki napjait az evezők és hálók között töltötte; Pál művelt farizeus volt, aki zsinagógákban tanított. Amikor misszióba mentek, Péter a zsidókhoz, Pál a pogányokhoz fordult. És amikor útjuk keresztezte egymást, hevesen vitatkoztak, ahogyan Pál nem szégyell beszámolni róla egyik levelében (vö. Gal 2,11sk.). Tehát rendkívül különböztek egymástól, mégis testvérnek érezték magukat, mint egy összetartó családban, ahol gyakori a vita, mégis mindig szeretik egymást. Az őket összekötő családiasság azonban nem természetes hajlamból, hanem az Úrból forrásozott.
Ő nem azt parancsolta, hogy kedveljük, hanem hogy szeressük egymást. Ő az, aki egyesít bennünket, anélkül, hogy egyformává tenne.
A mai olvasmány ennek az egységnek a forrásához vezet bennünket. Azt beszéli el, hogy az éppen megszületett Egyház kritikus szakaszon megy keresztül: Heródes tombolt, erőszakos üldözés zajlott, Jakab apostolt megölték. Most pedig Pétert is letartóztatják. A közösség szemlátomást elveszítette vezetőjét, mindenki a saját életét félti. Mindazonáltal ebben a tragikus időszakban senki sem menekül el, senki sem akarja menteni a saját bőrét, senki sem hagyja el a többieket, hanem mindnyájan együtt imádkoznak. Az imából bátorságot merítenek, az imából minden fenyegetésnél erősebb egység születik. A szöveg azt mondja, hogy ,,míg Pétert fogva tartották a börtönben, az Egyház szüntelen imádkozott érte Istenhez" (ApCsel 12,5). Az egység olyan alapérték, amelyet az ima tud aktiválni, mert az ima lehetővé teszi a Szentléleknek, hogy beavatkozzon, hogy megnyisson a reményre, hogy csökkentse a távolságokat, hogy együtt tartson bennünket a nehézségek között.
Egy másik dolgot is észrevehetünk: a szorongatottság drámai helyzetében senki sem panaszkodik a rossz, az üldöztetések, Heródes miatt. Senki sem gyalázza Heródest - mi viszont annyira hozzá vagyunk szokva, hogy gyalázzuk a vezetőket. Hiábavaló, és unalmas is, hogy a keresztények időt pazarolnak arra, hogy panaszkodjanak a világra, a társadalomra, a bajokra. A siránkozások semmit sem változtatnak meg. Ne felejtsétek, hogy a siránkozások a második zárt ajtó a Szentlélek előtt, amint azt pünkösd napján mondtam: az első a narcizmus, a második a csüggedés, a harmadik a pesszimizmus. A narcizmus a tükörhöz visz, hogy folyamatosan nézd önmagad; a csüggedés a siránkozáshoz; a pesszimizmus a sötétséghez, a búskomorsághoz. Ez a három magatartás bezárja az ajtót a Szentlélek előtt. Azok a keresztények nem hibáztattak másokat, hanem imádkoztak. Abban a közösségben senki sem mondta: ,,Ha Péter óvatosabb lett volna, akkor nem lennénk ebben a helyzetben." Senki sem. Emberi szempontból lett volna ok bírálni Pétert, de senki sem bírálta. Nem megszólták, hanem imádkoztak érte. Nem a háta mögött beszéltek róla, hanem Istenhez beszéltek.
Ma feltehetjük magunknak a kérdést: ,,Őrizzük-e egységünket az imádság segítségével, az Egyház egységét? Imádkozunk-e egymásért?" Mi történne, ha többet imádkoznánk és kevesebbet méltatlankodnánk, és egy kicsit visszafognánk a nyelvünket? Az, ami Péterrel történt a börtönben: mint akkor, sok elválasztó ajtó megnyílna, sok megbénító lánc lehullana. És csodálkoznánk, mint az a lány, aki, megpillantva Pétert az ajtóban, nem bírt ajtót nyitni, hanem befutott, és ámulattal, örömtől repesve mesélte, hogy látta Pétert (vö. ApCsel 12,10-17). Kérjük a kegyelmet, hogy tudjunk egymásért imádkozni! Szent Pál arra buzdította a keresztényeket, hogy mindenkiért imádkozzanak, de mindenekelőtt azokért, akik kormányoznak (vö. 1Tim 2,1-3). ,,De ez a kormányfő...", és sokféle jelzővel illetik; nem sorolom fel őket, mert nem ez a megfelelő hely és idő, hogy számba vegyük milyen jelzőket lehet hallani az országok vezetőiről. Hadd ítélje meg őket Isten, mi pedig imádkozzunk a kormányon lévőkért! Imádkozzunk: szükségük van az imára! Ezzel a feladattal az Úr bízott meg bennünket! Vajon végezzük-e? Vagy csak beszélünk, gyalázkodunk, és ennyi? Isten azt várja, hogy amikor imádkozunk, azokról is megemlékezzünk, akik nem úgy gondolkodnak, mint mi, akik becsapták orrunk előtt az ajtót, akiknek nehezen tudunk megbocsátani. Csak az imádság oldja le a láncokat, mint Péternél; csak az ima egyengeti az egység felé vezető utat.
Ma megáldjuk a palliumokat, amelyeket a bíborosok testülete dékánjának és az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek adunk át. A pallium a juhok és a pásztor közötti egységre emlékeztet. A pásztor Jézushoz hasonlóan vállára veszi a báránykákat, hogy azok sose szakadjanak el tőle.
...... ...........


Aztán ma - egy szép hagyományt követve - különleges módon csatlakozunk a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátushoz. Péter és András testvérek voltak, és mi, amikor csak lehetséges, testvéri látogatást teszünk egymásnál az ünnepeken: nem annyira udvariasságból, hanem azért, hogy együtt haladjunk az Úr által elénk tűzött cél, a teljes egység felé. Ma ők nem tudtak eljönni, a koronavírus okozta utazási problémák miatt, de amikor lementem [a lépcsőn], hogy lerójam kegyeletemet Péter földi maradványai előtt, szívemben magam mellett éreztem szeretett testvéremet, Bartholomaioszt. Itt vannak velünk.

- A második szó: a prófécia. Egység és prófécia. Apostolainkat Jézus provokálta. Péter hallotta a hozzá intézett kérdést: ,,Kinek tartasz engem?" (vö. Mt 16,15) Abban a pillanatban megértette, hogy az Urat nem az általános vélekedések érdeklik, hanem a követése melletti személyes döntés. Pál élete szintén Jézus provokációja után változott meg: ,,Saul, Saul, miért üldözöl engem?" (ApCsel 9,4). Az Úr megrendítette őt lelkében: nemcsak azt érte el, hogy földre zuhanjon a damaszkuszi úton, hanem azt is, hogy letörjön egy vallásos és jó ember önteltsége. Így a büszke Saulból Paulus, Pál lett, ami azt jelenti, hogy ,,kicsi". Ezeket a provokációkat, életfelforgatásokat próféciák követik: ,,Te Péter vagy, és erre a kősziklára építem majd Egyházamat" (Mt 16,18); és Pálnak: ,,Ő az én kiválasztott edényem, hogy elvigye nevemet a nemzetek elé" (ApCsel 9,15). A prófécia tehát akkor születik, amikor hagyjuk, hogy Isten provokáljon bennünket: nem akkor, amikor saját nyugalmunkat biztosítgatjuk, és mindent ellenőrzés alatt tartunk. Nem az én elképzeléseimből születik, nem az én zárt szívemből születik. Akkor születik, ha hagyjuk, hogy Isten provokáljon bennünket. Amikor az evangélium megdönti a bizonyosságokat, akkor születik a prófécia.
Csak azok válnak prófétává, akik megnyílnak Isten meglepetései előtt.
És itt van Péter és Pál, akik próféták, és távolabbra látnak: Péter az első, aki kijelenti, hogy Jézus ,,a Felkent, az élő Isten Fia" (Mt 16,16); Pál pedig elővételezi életének végét: ,,Félre van téve számomra az igazság koronája, melyet majd megad nekem az Úr" (2Tim 4,8).
Ma próféciára van szükségünk, de valódi próféciára: nem a lehetetlent is megígérő szószátyárokra, hanem tanúságtételre arról, hogy az evangélium lehetséges. Csodaváró tüntetések nem segítenek. Fáj nekem, amikor azt hallom hirdetni: ,,Prófétai Egyházat akarunk!" Rendben. De mit teszel annak érdekében, hogy az Egyház prófétai legyen? Olyan életek segítenek, amelyek nyilvánvalóvá teszik Isten szeretetének csodáját. Nem hatalomra, hanem koherenciára van szükség. Nem szavak, hanem ima! Nem kiáltványok, hanem szolgálat! Prófétai Egyházat szeretnél?
Kezdj szolgálni, és maradj csendben!
Nem elmélet, hanem tanúságtétel! Nem gazdagnak kell lennünk, hanem szeretnünk kell a szegényeket; nem magunk számára kell pénzt keresnünk, hanem odaadóan kell segítenünk másokat; nem a világ tetszését kell keresnünk... van, aki arra törekszik, hogy jól kijöjjünk mindenkivel, nálunk azt mondják: ,,Jól kijön Istennel és az ördöggel", jól kijönni mindenkivel; nem, ez nem prófécia! Ezzel szemben az eljövendő világ feletti örömre van szükség; nem olyan lelkipásztori tervekre, amelyek látszólag saját hatékonysággal rendelkeznek, mintha szentségek lennének, hatékony lelkipásztori tervek, nem, hanem életüket odaadó pásztorokra van szükségünk: Isten szerelmeseire. Péter és Pál így hirdették Jézust, szerelmesként. Péter, mielőtt keresztre feszítették, nem önmagára, hanem Urára gondol, és mivel nem tartja magát méltónak arra, hogy hozzá hasonlóan haljon meg, azt kéri, hogy fejjel lefelé feszítsék meg. Pál, mielőtt lefejezték, csak arra gondol, hogy odaadja életét, és azt írja, hogy ,,kiontott italáldozat" akar lenni (2Tim 4,6). Ez prófécia. Nem szavak. Ez prófécia, olyan prófécia, amely megváltoztatja a történelmet.
...... ...........Kedves testvérek, Jézus prófétált Péternek: ,,Te Péter vagy, és erre a kősziklára építem majd Egyházamat." Ránk is vonatkozik hasonló prófécia. Ez a Biblia utolsó könyvében található, ahol hűséges tanúinak Jézus ,,fehér követ" ígér, ,,amelyre új név van írva" (Jel 2,17). Ahogyan az Úr Simont Péterré változtatta, úgy hív valamennyiünket is, hogy élő kövekké tegyen bennünket, amelyekkel megújított Egyházat és emberiséget építhet. Mindig vannak olyanok, akik rombolják az egységet, és kioltják a próféciát, de az Úr hisz bennünk, és azt kérdezi tőled: ,,Akarsz az egység építője lenni? Akarsz-e a földön megvalósuló mennyem prófétája lenni?" Testvérek, engedjük, hogy provokáljon bennünket Jézus, és legyen bátorságunk azt mondani neki: ,,Igen, akarok."


Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.06.29
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A római Egyház első szent vértanúi - Nevüket nem ismerjük
  2020-06-30 12:02:54, kedd
 
  A vértanú olyan ember, aki egy eszméért, hitért áldozza életét, ,,vérével tanúskodik hite, eszméi mellett". A tántoríthatatlan, áldozatos, önmagát feláldozó hős.
*
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Sem élet, sem halál nem szakíthat el minket Isten szeretetétől.
Testvéreim!
Ha Isten velünk, ki ellenünk? Aki nem kímélte saját Fiát, hanem mindnyájunkért áldozatul adta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?
Ki emel vádat Isten választottal ellen? Isten, aki a megigazulást adta? Ki ítél el? Krisztus Jézus, aki meghalt, sőt fel is támadt, és az Isten jobbján közbenjár értünk?
Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség? Ruhátlanság, életveszély vagy kard? Amint írva van: ,,Teérted irtanak mindennap bennünket, és úgy tekintenek minket, mint a leölésre szánt juhokat"
De mindezeken diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Ez az Isten igéje. Róm 8,31b-39

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Nevemért minden nemzet gyűlölni fog titeket.
Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Vigyázzatok, nehogy valaki félrevezessen titeket! Sokan jönnek ugyanis majd az én nevemben, és azt mondják: Én vagyok a Krisztus és sokakat megtévesztenek. Háborúkról fogtok majd hallani és háborús hírekről. Vigyázzatok, ne rémüldözzetek; ezeknek be kell következnie, de ez még nem a vég. Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Éhség, dögvész és földrengés lesz itt is, ott is. De ez még csak kezdete a gyötrelemnek. Szorongattatásban lesz részetek, sőt megölnek benneteket, s nevemért minden nemzet gyűlölni fog titeket.
Sokan eltántorodnak a hittől, elárulják és gyűlölik majd egymást. Sok hamis próféta lép majd fel, és sokakat tévedésbe ejtenek. A gonoszság elhatalmasodásával sokakban kihűl a szeretet.
Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül."
Ezek az evangélium igéi. Mt 24,4-13

*
- Katolikus oldalon Link

- Wikipédia oldal Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa üzenetei június 29-én
  2020-06-29 21:03:21, hétfő
 
  Szent Péter és Pál apostolok ünnepén két kulcsszót szeretnék megosztani veletek: egység és prófécia. Az Úr mindannyiunkat megkérdez: ,,Akarsz az egység építőjévé válni? Akarsz országom prófétája lenni a földön?" Legyen bátorságunk azt felelni: ,,Igen, akarok!
*
Miként az Úr Simont Péterré változtatta, úgy hív mindannyiunkat is, hogy élő kövekké tegyen bennünket, amelyekkel egy megújított Egyházat és emberiséget építhet.
*
A büszke Saulból Pál lett, melynek jelentése ,,kicsi". Az Úr megrendítette: ledöntötte önhittségét, mert jóravaló, vallásos embernek tartotta saját magát, hogy végül az eszközévé tegye.
*
Ma különleges módon csatlakozunk a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátushoz. Péter és András testvérek voltak, s mi is, amikor csak lehetséges, testvérekként meglátogatjuk egymást ünnepeinken, hogy együtt haladjunk a célhoz vezető úton, melyet az Úr jelölt ki számunkra: a teljes egység felé.

Magyar Kurír

*
- June 29 2020 Holy Mass on the Solemnity of Sts. Peter and Paul Apostles Pope Francis
Ferenc pápa ünnepi szentmiséje Péter és Pál apostolok tiszteletére Videó Link
Képeket a videóról készítettem
...................... .............. ............................ ........... ........... .............. ...........

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Magyar nyelvű szentmisék Rómában a nyári hónapokban
  2020-06-29 13:55:37, hétfő
 
  A római magyar közösség június 28-án, vasárnap a hagyományos hó végi szentmisén adott hálát a lelkipásztori évért, a sikeres vizsgákért és a bezártságban kapott kegyelmekért. A szentmiséről és a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájának nyári miserendjéről Németh László olaszországi magyar főlelkész tájékoztatta szerkesztőségünket.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: mai beszéde 06.28
  2020-06-28 19:54:36, vasárnap
 
  Az élet és az öröm teljességét akkor éljük át, ha elajándékozzuk magunkat!
Június 28-án a Szentatya a vasárnapi evangélium súlyos mondatairól, többek között a kereszthordozás kötelességéről, a teljes élet és öröm elérésének titkáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozása előtt, utána pedig főleg a szíriai, a libanoni, az ukrajnai és a jemeni lakosságért kért imát.
Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/100 oldal   Bejegyzések száma: 995 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 184 db bejegyzés
e év: 3699 db bejegyzés
Összes: 44192 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3074
  • e Hét: 17632
  • e Hónap: 77995
  • e Év: 1134336
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.