Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/52 oldal   Bejegyzések száma: 514 
Beteg gyermekekkel és ápolóikkal ünnepelte születésnapját ..
  2018-12-18 21:54:51, kedd
 
  Beteg gyermekekkel és ápolóikkal ünnepelte születésnapját Ferenc pápa
Ahhoz, hogy az élet valóságát megértsem, le kell hajolnom, miként lehajolunk a gyerekekhez, hogy puszit adjunk nekik. Ők ezt tanítják nekünk. A gőgösök, a fennhéjázók nem képesek megérteni az életet, mert nem tudnak lehajolni.
2018. december 18. kedd 15:27
December 16-án, vasárnap Ferenc pápa a VI. Pál aulában találkozott a vatikáni Szent Márta gyermekorvosi rendelő betegeivel, szerzetes nővéreivel, orvosaival, ápolóival és alkalmazottaival, hogy köszöntse őket a közelgő ünnep alkalmából.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc Pápa mai üzenete 12.18
  2018-12-18 21:34:25, kedd
 
  Jézus jól tudja, mekkora fájdalmat jelent, ha nem fogadják be az embert. Ne zárjuk be a szívünket, mint ahogy bezárták Betlehem házainak ajtajait.  
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ne veszítsük el az álmodás képességét...
  2018-12-18 18:14:24, kedd
 
  József elfogadja a rá bízott feladatot, szerepet, és csöndben végigkíséri Isten Fia fejlődését anélkül, hogy ítélkezne, kibeszélne vagy pletykálkodna. Segíti a növekedésben, a fejlődésben.
Ferenc pápa: Ne veszítsük el az álmodás képességét, mert ez nyitja meg a jövő kapuját
2018. december 18. kedd 16:31
Szent József Jézus életében betöltött szerepéről beszélt december 18-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa. A szertartáson részt vettek azok a szlovák fogyatékkal élő gyermekek, akik az oltár mellett elhelyezett karácsonyfa díszeket készítették.
Szent József angyali jelenésből tudja meg, hogy Mária gyermeke a Szentlélektől van - ezt olvassuk a mai evangéliumi szakaszban (Mt 1,18-24). A Szentírásból úgy ismerjük Józsefet, mint igaz embert, aki tisztelte a törvényt, dolgos, alázatos férfi volt, szerette Máriát. A felfoghatatlan láttán először félrehúzódik, de aztán Isten felfedi előtte küldetését.
- Így tehát József elfogadja a rá bízott feladatot, szerepet, és csöndben végigkíséri Isten Fia fejlődését anélkül, hogy ítélkezne, kibeszélne vagy pletykálkodna. Segíti a növekedésben, a fejlődésben. Keres egy helyet, ahol a gyermek megszülethet, gondozza, segíti felnőni, megtanítja mesterségére, sok mindenre. De mindezt csöndben. Soha nem követelte magának a fiú tulajdonjogát, hagyta csöndben növekedni. Jó lenne, ha mi is hagynánk növekedni másokat anélkül, hogy mindig bele akarnánk ütni az orrunkat mindenbe, főként a másik ember életébe. ,,Azt meg miért csinálja? És az miért?" Aztán elkezdenek pletykálni, beszélni... József pedig hagyja növekedni, őrködik fölötte. Segít, de ezt csöndben teszi. A pápa megállapította, hogy sok szülő hasonlóan bölcs: tud várni, nem szidja le azonnal gyermekét, még ha hibázik is. Nagyon fontos, hogy tudjunk várni, mielőtt kimondjuk azt a szót, ami képes növelni. Csöndben várakozni, ahogy Isten teszi gyermekeivel, akikkel nagyon türelmes.
- Szent József a konkrétumok embere volt, de nyíltszívű. Az álmok embere, de nem álmodozó - hangsúlyozta Ferenc pápa. Az álom kiemelt helyet foglal el az igazság keresésében, mert ott nem védekezhetünk az igazság elől. Az álmok csak jönnek, és Isten az álmokon keresztül is szól. Nem mindig, mert általában a tudattalanunk működik, de Isten sokszor döntött úgy, hogy az álmokon keresztül szólal meg. Sokszor tette ezt, láthatjuk a Bibliában, nem igaz? József az álmok embere volt, de nem álmodozó, nem fantáziált. Az álmodozó mást jelent: aki hisz, aztán a levegőben lóg, nem áll két lábbal a földön. József két lábbal állt a földön, de nyitott volt.
- Ferenc pápa a szentmise végén arra buzdította a híveket, hogy ne veszítsék el az álmodás képességét, mert a felmerülő nehézségek dacára így tudnak bizalommal megnyílni a jövő előtt. Ne veszítsük el a képességet, hogy megálmodjuk a jövőt! Ez mindenkire vonatkozik: álmodjunk a családunkról, gyermekeinkről, szüleinkről. Mit szeretnék, hogyan alakuljon az életük? A papok is álmodjanak a hívekről, mit szeretnének a számukra. Álmodjunk, ahogyan a fiatalok, akik szégyenkezés nélkül mernek álmodni, és úgy találnak rá az útjukra. Ne veszítsük el az álmodás képességét, mert ez nyitja meg a jövő kapuját! Legyünk termékenyek a jövőben! - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Isten éltesse a nyolcvankét éves Ferenc pápát!
  2018-12-18 12:41:21, kedd
 
  ...... .......


Ad multos annos, Franciscus! - Ferenc pápa 82 éves
2018. december 17. hétfő 17:09
Ferenc pápa december 17-én betöltötte 82. életévét; ez a hatodik születésnapja, amelyet pápaként ünnepel. A tényleges ünneplés tegnap történt: a vatikáni gyermekkórház kis betegeivel fogyasztott el egy hatalmas tortát.
Egyszer úgy fogalmazta meg Ferenc pápa: a születésnapok arra adnak alkalmat, hogy felidézzük mindazt, amit Isten értünk tett.
- Ferenc pápa születésnapjai mindig emlékezetesek szoktak lenni: tavaly pizzapartit tartott, melyen egy négy méter hosszú pizzára látott vendégül rászoruló gyerekeket. Két éve születésnapi reggelire hívott meg nyolc hajléktalan embert, akiket szülőhazája, Argentína édességeivel kínált. Három éve pedig több ezer ember tangót táncolt a pápának a Szent Péter téren.
Idén egy nappal korábban, december 16-án, vasárnap tartott ,,szülinapi zsúrt": a vatikáni Szent Márta gyermekgondozó részlegben ápolt gyerekekkel ünnepelt. A Ferenc pápa lakhelyéhez nagyon közel lévő intézményt 1922-ben alapították rászoruló családok gyermekei számára. Vasárnap mintegy nyolcszáz ember köszöntötte a Szentatyát a VI. Pál teremben: a gyermekgondozó részleg egykori és jelenlegi betegei, családtagjaik, orvosok, nővérek és önkéntesek.
A gyerekek egy hatalmas tortával lepték meg a Szentatyát, aki nagyon hálás volt érte, és főképp azért, hogy velük lehet. A derűs, szeretetteljes légkör miatt a pápa azt mondta, úgy gondolja: ha a Szent Család Rómában élne, és a kis Jézus náthás lenne, Mária biztos ide hozná őt, hogy meggyógyítsák.

* * *

82 esztendő telt el azóta, hogy 1936. december 17-én Buenos Airesben, a távoli Argentínában világra jött Jorge Mario Bergoglio. Piemontból kivándorolt szülők fia, aki gyerekkorában hentesnek készült - ahogyan azt 2015. december 31-én egy kisgyerek kérdésére elárulta. Az éneklés szeretetét egy operazenei műsor ültette el benne, melyet hétről hétre meghallgatott családjával a rádióban. Édesapja korán megtanította a munka fontosságára; különböző mesterségeket folytatott, vegyipari technikumban érettségizett.
Hite, melyet nagymamája, Rosa Margherita Vassallo csiszolt benne, hivatássá érlelődött. 1958-ban belépett a szemináriumba, és megkezdte a jezsuitáknál noviciátusát. Ebben az időszakban mentette meg Jorge Mario Bergoglio életét egy bátor szerzetesnővér, Cornelia Carnaglio, aki merészen tanácsot adott kezelőorvosának, hogy milyen dózisú antibiotikummal gyógyítsa ki a tüdőgyulladásból. 2018. március 8-án ápolók egy küldöttségével találkozva Ferenc pápa köszönetet mondott a domonkos nővérnek.
- 1969-ben szentelték pappá. Aznap nagymamája átadott neki egy levelet, mely valamennyi unokájának szólt. Az ifjú Jorge Mario zsolozsmáskönyvében őrizte az üzenetet, mely így szól:
- ,,Legyen hosszú és boldog életetek. De ha egy napon a fájdalom, a betegség vagy egy szeretetett személy elvesztése vigasztalansággal töltene el, akkor jusson eszetekbe, hogy egy sóhaj a tabernákulum előtt, ahol a legnagyobb és legnemesebb vértanú van, és egy pillantás Máriára, aki a kereszt lábánál áll, egy csepp balzsamot hinthet a legmélyebb és legfájdalmasabb sebekre."
- 1973-ban kinevezték az argentin jezsuita provincia élére. 1992-ben püspökké szentelték, majd 1998. február 28-án kinevezték Buenos Aires érsekévé, Argentína prímásává. A 2001. február 21-án tartott konzisztóriumon Szent II. János Pál bíborossá kreálta, a következő szavakkal: ,,Ma délelőtt a katolikus Róma szerető öleléssel veszi körül az új bíborosokat, tudatában annak, hogy egy jelentős új lapot ír kétezer éves történetében". Ez pedig már egy másik történelmi fejezet előhangja, amely 2013-ban következett az első latin-amerikai és egyben az első jezsuita pápa megválasztásával.
- XVI. Benedek pápa lemondása után Bergoglio bíboros Rómába utazott. 2013. március 13-án a konklávéra összegyűlt bíborosok megválasztották Péter 265. utódának. Négy évvel később, 2017. február 19-én egy római plébániára látogatva egy kisgyerek megkérdezte tőle, miért lett pápa. ,,Az, akit megválasztanak, nem feltétlenül a legokosabb. Hanem az, akit az Isten szán az Egyháznak abban a pillanatban" - hangzott a válasz. Pápaként a Ferenc nevet vette föl. Megválasztása után pár nappal a sajtó munkatársainak kifejtette, hogy Assisi Szent Ferencre gondolt, amikor nevet választott magának: ,,a szegénység, a béke emberére, aki szereti és óvja a teremtett világot".
...... .....


Forrás: Vatican News; Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News/ANSA
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Az Egyház is felszólítást kap,
  2018-12-16 22:18:27, vasárnap
 
  Ma, advent harmadik vasárnapján a liturgia örömre hív bennünket. Halljátok jól: örömre!
Ferenc pápa: Az Egyház is felszólítást kap, hogy fogadja be az evangéliumot
2018. december 16. vasárnap 18:52
December 16-án, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elmondásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel készüljenek karácsonyra, fogadják be az evangéliumot, hogy az konkrét valósággá váljon életükben.
Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A gyászos ábrázatok betegségén túl
  2018-12-15 15:54:20, szombat
 
  Nálunk az év filmje
Egy idézet a filmből Ferenc pápától - ,,Számunkra, keresztények számára a jövőnek van egy neve. Ez a név a remény. A remény az önmagát be nem záró szív erénye, amely nem a múltban időzik, és nem csak túléli a jelent, de képes látni a holnapot is."
Wim Wenders filmje Ferenc pápáról
2018. december 14. péntek 19:01
Biztos vagyok abban, hogy A Föld sója című dokumentumfilm a legjobbak közé tartozik. Wim Wenders alkotása nemcsak azért lett kiváló, mert rendezőjének kisujjában van e műfaj minden mesterfogása.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Hét kérdés Ferenc pápáról
  2018-12-15 15:40:33, szombat
 
  A Magyar Kurír adventi nyereményjátéka
2018. december 14. péntek 19:56
Játékra hívjuk Olvasóinkat! A kérdéseinkre helyes választ adók között Wim Wenders ,,Ferenc pápa - Egy hiteles ember" című filmjét, valamint az Új Ember Kiadványok sorozatban a pápa katekéziseiből megjelent ,,Őrzők vagyunk - Szerdai katekézisek 2013-2014" című könyv egy-egy példányát sorsoljuk ki.
.........


Bővebben Link

- Melyik szentről beszélt első homíliájában, péteri szolgálatának megkezdésekor a vatikáni Szent Péter téren bemutatott első szentmiséjén Ferenc pápa?
- Hova vezetett Szentatyánk első külföldi apostoli útja?
- Az irgalmasság rendkívüli szentévében mikor és hol nyitotta meg a pápa először az irgalmasság szent kapuját?
- Hol ebédel a Szentatya, amikor Rómában tartózkodik?
- Nevezzenek meg olyan szent(ek)et, aki(ke)t boldoggá s később szentté is Ferenc pápa avatott!
- Milyen Mária-ünnepet vezetett be Ferenc pápa?
- Mikor és hova vezet a Szentatya legközelebbi külföldi apostoli útja?

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mária iskolájában megtanuljuk....
  2018-12-13 13:53:43, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Mária iskolájában megtanuljuk, mit jelent valójában főszereplőnek lenni
2018. december 13. csütörtök 09:48
December 12-én este hat órakor a Szentatya ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriának, Mexikó, Amerika és a Fülöp-szigetek védőszentjének tiszteletére.
Ferenc pápa homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről
  2018-12-12 11:13:45, szerda
 
  Mária Jézusra mutat, de ha elmarad az, hogy Mária Jézusra mutat, akkor az üzenet közvetítője nem Mária szíve szerint cselekszik.
A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott a pápa
2018. december 11. kedd 20:37
A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott Ferenc pápa a TV2000 olasz katolikus televízió ,,Ave Maria" című műsorában. A Szentatyát Marco Pozza padovai börtönlelkész kérdezte. December 11-én este 9 órától kerül adásba Olaszországban és a tévécsatorna honlapján.
Marco Pozza elsőként a Mária-jelenésekről kérdezte a Szentatyát, aki így válaszolt: ,,A hit az evangéliumban gyökerezik, a kinyilatkoztatáson és annak szigorú tekintetbe vételével a hagyományon alapul. A jelenések problémája abban áll - magyarázta Ferenc pápa -, hogy amikor a látnokok, vagy akik átadják az üzeneteket, így szólnak: Mária így és így.... Mária Jézusra mutat, de ha elmarad az, hogy Mária Jézusra mutat, akkor az üzenet közvetítője nem Mária szíve szerint cselekszik. Vagyis abban a jelenésben valami nem passzol."
- Ferenc pápa a műsor harmadik témájának kapcsán egy anekdotát mesélt el a muszlimok Mária iránti tiszteletéről: ,,Egy afrikai ország püspöke mesélte nekem, ahol békében élnek keresztények és muszlimok, hogy az isteni irgalmasság 2016-os jubileuma idején mindennap hosszú sorokban álltak az emberek a székesegyház bejárata előtt, hogy átléphessenek a szent kapun. Amint az emberek beléptek a székesegyházba, szétoszlottak; egyesek gyónni mentek, mások imádkozni kezdtek, de a többség - köztük számos muszlim is - a Mária-oltárhoz ment. A püspök többeket megkérdezett közülük: Miért is jöttök ti ide? Ők azt válaszolták: A jubileum a miénk is. Azért mentek a Szűzanyához, mert Mária közel van a muszlim néphez is" - hangsúlyozta Ferenc pápa.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A hit bátorságával készüljünk karácsonyra
  2018-12-11 11:43:20, kedd
 
  "Hiszek Uram, segítsd kevés hitemet. Védd meg a hitemet a világiasságtól, a babonáktól, mindentől, ami nem a hit. Védd meg attól, hogy elméletekké szűkítsék le, legyenek bár látszólag teológiai vagy moralizáló elméletek... nem. Védd meg a beléd vetett hitemet, Uram."
Ferenc pápa: A hit bátorságával készüljünk karácsonyra
2018. december 10. hétfő 20:20
December 10-én, hétfőn reggel, a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Ferenc pápa arra buzdította a híveket, hogy advent második hetében kérjék a hit kegyelmét, és így készüljenek karácsony ünneplésére. ,,Nem egyszerű megőrizni, megvédeni a hitet" - hangsúlyozta a Szentatya.
...... .........


Valódi hittel ünnepeljük karácsonyt. Erre szólított fel Ferenc pápa homíliájában, kommentálva Lukács evangéliumának azt a szakaszát, amelyben Jézus meggyógyít egy bénát (Lk 5,17-26). A hit bátorsággal tölt el, és annak az útja, hogy megérintsük Jézus szívét.
Kértük az emberré lett Isten misztériumába vetett hitet. A hit a mai evangéliumi szakaszban is megmutatja, hogyan érinti meg az Úr szívét - fejtette ki szentbeszédében a pápa. Jézus sokszor visszatér a hit katekézisére, hangsúlyozza a hitet. ,,Hitük láttára" - mondja az evangélium. Jézus látta az emberek hitét - mert bátorság kell hozzá, hogy a tetőn egy lyukat csináljanak, és a cserepeken át ágyastól leeresszenek egy beteget, mint ahogy az evangéliumi epizódban történt - bátorság kell hozzá. Azoknak az embereknek volt bátorságuk, volt hitük! Tudták, hogy ha a beteg Jézus elé kerül, akkor meggyógyul.
Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy ,,Jézus csodálja az emberek hitét", mint a százados esetében, aki szolgája meggyógyítását kéri; a szír-föníciai asszony esetében, aki azt kéri, hogy űzze ki lányából a tisztátalan lelket, vagy a vérfolyásos asszony, aki meggyógyult betegségéből pusztán azért, mert megérintette Jézus köntösének szegélyét. De ,,Jézus - tette hozzá a pápa - szemrehányást tesz a kishitű embereknek", mint a kételkedő Péternek. ,,A hittel minden lehetséges" - folytatta homíliájában a Szentatya.
Ma kértük ezt a kegyelmet: adventnek ebben a második hetében készüljünk hittel karácsony ünneplésére. Mindnyájan tudjuk, hogy karácsonyt olyan sokszor nem annyira hittel, hanem inkább világiasan vagy pogány módra ünnepeljük; de az Úr azt kéri tőlünk, hogy hittel ünnepeljük, és mi ezen a héten ezt a kegyelmet kell hogy kérjük: hogy hittel ünnepelhessünk. Nem könnyű megőrizni a hitet, nem könnyű megvédeni a hitet, nem könnyű - ismételte a pápa.
A pápa számára jelképes a vakon született fiú meggyógyítása János evangéliumának kilencedik fejezetében. A vak hitvallást tesz, és elismeri Jézust mint Messiást. Ebből az epizódból kiindulva Ferenc pápa arra buzdított, hogy bízzuk Istenre hitünket, és védjük meg a világ csábításaitól.
,,Jót tesz nekünk ma és holnap is, ha ezen a héten elolvassuk János evangéliumának kilencedik fejezetét, ezt a szép történetet a vakon született fiúról. És fejezzük be szívünk hitvallásával: Hiszek Uram, segítsd kevés hitemet. Védd meg a hitemet a világiasságtól, a babonáktól, mindentől, ami nem a hit. Védd meg attól, hogy elméletekké szűkítsék le, legyenek bár látszólag teológiai vagy moralizáló elméletek... nem. Védd meg a beléd vetett hitemet, Uram" - fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/52 oldal   Bejegyzések száma: 514 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 292 db bejegyzés
e év: 4805 db bejegyzés
Összes: 36447 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 166
  • e Hét: 28894
  • e Hónap: 61405
  • e Év: 1712168
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.