Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
szeretettel
  2011-04-14 14:38:43, csütörtök
 
 Tovább kell menned !

Vándorlásaid során mindig találkozol olyan emberekkel, akik sorsod meghatározó részévé lesznek valameddig, akikkel egy darabig közösen járjátok az utat.Az ilyen találkozásokból születhet barátság, szerelem, vonzás és taszítás.És mindig eljuttok egy olyan útkereszteződésig, ahol majd dönteni kell, ki melyik irányba indul tovább. Ha bármelyikőtök is a külön út mellett dönt, ne sajnáld, így kell lennie, ez az élet örök és megváltoztathatatlan törvénye. Engedd el, hadd járhassa saját útját! Ints búcsút neki, s kövesd alakját, míg az el nem tűnik a hegygerinc mögött. Ha útitársad megérintette a lelked, fájjon picit a búcsúzás, de úgy köszönj el tőle, hogy ha egyszer majd egy más úton szembe jön veled, szívből köszönthessétek újra egymást.Te pedig állj meg egy pillanatra. Nézz vissza a tájra, mit együtt barangoltatok be. Nézd az, utat, hol lábnyomotok láthatatlanul ottmarad, mégha el is mossa majd az eső. Emlékezz a közös barangolásokra, a beszélgetésekre, s ahogy volt útitársad mondta: nyiss ki a szívedben egy fiókot. Rakd bele a fákat, a bokrokat, az ég összes kékjét, az összes közös pillanatot. Aztán zárd be a fiókot. A kulcsát rejtsd egy kő alá, mielőtt továbbindulnál. Bár tudod, sosem jössz vissza, a kő mindörökre tiéd marad, csakúgy, mint minden fiókba zárt emlék . Ha útitársad megérintette a lelked, fájjon a búcsúzás, de tovább kell menned. Tudd, hogy mindig várnak rád újabb utak, sorsok, útitársak. Vár rád még megannyi apró halál, s várhat rád eső után szivárvány is.További utad során pedig meríts erőt abból, mit vándortársadtól kaptál.
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
szeretettel
  2011-04-14 14:18:19, csütörtök
 
 "Egy kis semmi a víz alatt"
Lin-csi kolostorában élt egyszer egy jóravaló öreg szerzetes, név szerint Ling. Hallgatag, töprengő öreg volt, a tudás titkát kutatta egész életében.

"Mi a titka annak, hogy egyesek tudás nélkül is bölcsen elhelyezkednek a világban, s boldogan élnek benne, mások meg kiolvassák a kolostorok és a paloták összes könyvtárát, s mégsem boldogulnak?" Ilyen kérdéseket tett föl magának Ling, s Lin-csit is rendszerint effélékről faggatta.

- Mondd, Mester! Tudás-e az, amit a felhőkből olvasunk ki nem a könyvekből? Tudás-e az, amit a könyvekből olvasunk ki, de nem tudjuk, mire való? - kérdezte egy nap az apáttól.

Az apát a kérdésére kérdéssel válaszolt.
- Tudod-e, jó öreg Ling, hogy mi a lótusz, amikor még nem bujt ki a víz alól?

- Nem tudom- felelte Ling. - Talán semmi. Egy kis semmi a víz alatt.

- Egy kis semmi a víz alatt. Miként minden csak az, míg teljességében elénk nem tárulhat, valódi természete meg nem mutatkozhat- szólt az apát, s máris intett, hogy a kérdésről nincs több mondanivalója. Ling szerzetes megértette a választ. Meghajolt Lin-csi előtt, majd kiballagott a folyópartra.

"Ahol a szónak helye nincs,
Tanult szavakkal ha felelsz,
Locsogsz összevissza,
S az útra rá nem lelsz."

Idézte magában a régi strófát séta közben, s hirtelen mintha könnyebbé vált volna a járása.

“Lám, mindenből támadhat tudás! Csak a szavak hínárja vissza ne húzza a megtalált gondolatot a víz alá. Támadhat felhőkből, szívekből, szemekből- csak a szó, mi róla mondható nem felhőkből, szívekből, szemekből való. Nincs öröktől való szó!" Így emlékezett Ling szerzetes a Huo-to folyó partján, szavainak rongyfoltos ruhájába próbálván öltöztetni a mélyből fölbukkant gondolatot. Milyen jó, hogy hosszú sétáin annyit bámulta az eget! Milyen jó, hogy az eget bámulva hallgat az ember."

Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában
Sári László fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
szeretettel
  2011-04-14 14:16:26, csütörtök
 
 "Elröppen, mint egy szépséges madár"
Lin-csi kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak a szerzetesek az apáthoz.

- Mondd, apát! Milyen módon lelhető föl a jelenségek világában az igazság? Miről ismerünk rá?

Lin-csi, mielőtt válaszolt volna, elgondolkozott. Vajon mit állít erről a Tanítás? Nem emlékezett rá. Ahol viszont nincs kinyilvánított útmutatás, ott szabad a vásár.

- Hívek! - fogott hát bele Lin-csi apát. - Én az igazságról általában azt gondolom, hogy nem létezik. De ez nem olyan nagy kár, mint sokan gondolják.

A szerzetesek zúgolódtak, de Lin-csi mondta tovább.

- Nincs igazság a jelenségek világában. Egyedül a törvény adhat eligazítást, de a törvény nem tudhatja, mi az igazság. Az igazságra lehetetlen rálelni, s úgy foglalni szavakba, hogy törvény nélkül is védeni tudja magát. Ahányszor próbálod, annyiféle lesz az igazság. A törvény, bár otromba, durva, egyértelmű és örökkévaló. Az igazság tünékeny, változó. Elröppen, mint egy szépséges madár. Nincs sehol lakása.

- Elröppen, mint egy szépséges madár? - kérdezte ámulva az egyik szerzetes. - Hová?

- Ez a madár a mesékben lelhető föl odaát. De ne csalogassátok, a jelenségek világában, ideát, úgysem használható semmire az igazság. Mert tudjátok meg, híveim, nem az igazság határozza meg a jelenségek viszonyát! - mondta még az apát, s befejezte tanítását. Már csaknem elérte a csarnok kijáratát, amikor utána szólt az egyik tanítvány.

- Mester! Mit tehetünk a jelenségek világában igazság híján?

- Tartózkodjatok az ítéletektől, de mindenekelőtt kerüljétek a viszályt! - vágta rá kurtán, csaknem dühösen Lin-csi, aztán még egy pillanatra megállt. - De próbálkozzatok más megoldással is! Mert nem biztos, hogy ez a követendő tanács. Ennél egy kicsit bonyolultabb a világ - szólt végül az apát, kolostorában, a Huo-to folyó partján.

Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában
Sári László fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
szeretettel
  2011-04-14 14:12:13, csütörtök
 
 Su-La-Ce

Amit az embertől el lehet venni, az nem is az övé.

Nincs is szüksége rá.
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
szeretettel
  2011-04-14 14:09:24, csütörtök
 
 Federico Fellini

Elhiszek mindent, amit csak mondanak nekem. Szeretem, ha szokatlan dolgokat hallok. Álmélkodásra való képességemnek nincsenek határai. Nincs, ami hidegen hagyna. Épp ellenkezőleg: óvakodom, nehogy a képzeletemet bármi is korlátok közé szorítsa. Nem az a dolgom, hogy mindenben rendet teremtsek: a magam világa is kusza és változékony. Annyi biztos, hogy nem vagyok a világos gondolkodás embere, fenntartom magamnak a jogot, hogy ellentmondjak önmagamnak. Nem szándékozom hagyni, hogy megfosszanak attól a jogomtól, hogy ostobaságokat beszéljek, és teljes tisztelettel kérek engedélyt, hogy olykor-olykor tévedjek.
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
szeretettel
  2011-04-14 14:07:46, csütörtök
 
 Donald Norfolk

Válságok esetén általános gyakorlat, hogy először cselekszünk,
aztán megbánunk.
Egy nemzetközi légitársaság utasítást adott, hogy minden pilótafülkében,
a műszerfal felett ki kell tenni ezt a felírást:

"-Mielőtt bármit teszel - ne tégy semmit!"

A figyelmeztetés célja, hogy megóvja a pilótákat a kapkodó döntésektől
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
szeretettel
  2011-04-14 14:03:01, csütörtök
 
 Carl Gustav Jung

Ha megetetem az éhezőket, megbocsátok egy sértést, és szeretem ellenségemet - ezek nagyszerű erények. De mi lenne, ha felfedezném, hogy a legszegényebb koldus és a legarcátlanabb bűnöző is bennem van, és hogy szükségem van saját kedvességem alamizsnáira; hogy én magam vagyok az ellenség, akit szeretni kell - akkor mi lenne?
 
 
0 komment , kategória:  Carl Gustav Jung  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1050
  • e Hét: 1050
  • e Hónap: 20132
  • e Év: 20132
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.