Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 210 
Erdő Péter mutatott be szentmisét az újra megnyílt ......
  2020-05-31 18:55:32, vasárnap
 
  Erdő Péter mutatott be szentmisét az újra megnyílt esztergomi bazilikában pünkösdkor.
"Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztettük templomainkban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattuk a szent miseáldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért. Megtanultunk egymással a távolból is kapcsolatba lépni. ... Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet."
Május 31-én, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás celebrált szentmisét, melyet az EWTN-Bonum TV élőben közvetített. A koronavírus-járvány miatt bezárt székesegyházat ma nyitották újra.
...... .........


A Szentlélek eljövetelének ünnepét az újranyitott esztergomi bazilikában szentmisével ünnepelték, a szükséges óvintézkedések betartása mellett.
Erdő Péter bíboros homíliáját teljes egészében adjuk közre.

Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Hallottuk ma a szentleckében a Szentlélek kiáradásának a történetét. Hallottuk, hogy az emeleti teremben gyűltek össze a tanítványok. Ez az az emeleti terem a hagyomány szerint, ahol az utolsó vacsorát is elfogyasztotta Jézus a tanítványaival. A feltámadásnak, Krisztus megváltó áldozatának a gyümölcse és a záloga a Szentlélek. Az evangéliumban úgy olvastuk, hogy Jézus már a feltámadása után azt mondja a tanítványoknak: ,,Vegyétek a Szentlelket!", most pedig ilyen feltűnő formában jelenik meg előttünk a kiáradásnak ez a nagyszerű története. Teli van ez mélységes utalásokkal az üdvösségünk történetére. Mert hát ez az emeleti terem, hol is van? Mi van ott a földszinten? Ha meghallgatjuk Szent Péter pünkösdi beszédét, szó esik benne - ugye különös - Dávid sírjáról. Ha elmegyünk Jeruzsálembe, ott láthatjuk egyazon épületben, a földszinten Dávid király sziklasírját, amit a hívő zsidók ma is ott tisztelnek, és az emeleti termet, az utolsó vacsora és a Pünkösd csodájának színhelyét hagyományunk szerint. Igen, több emelete, több szintje van ennek a történetnek, Isten történetének az emberiségben.

2. Kezdődött az ígéretekkel, kezdődött a Dávidnak és fiának adott ígérettel, akinek a lába alá zsámolyul alázza majd az Úr az összes ellenséget, aki nem ismer majd halált. De hát Dávid sírja ott van közöttünk. Jézus az, akiben megmutatkozik Isten győztes szeretete az emberiség számára. És a Szentlélek őrzi Jézus feltámadásának az eredményét.
Még valamit jelent nekünk a Pünkösd, ami rímel az ősi ünnepekre. A Tóra ünnepét ünneplik a zsidók a Pászka ünnepe után ugyanannyi idővel, amennyivel a Pünkösdöt ünnepli a húsvét után a kereszténység. Hiszen miért gyűlnek össze a soknyelvű zarándokok Jeruzsálemben, hogy meghallhassák a Szentlélek ajándékaként a mindenki számára érthető hírt, a nyelvek csodáját, Jézus feltámadásáról? Összegyűlnek, hogy ünnepeljék a Tóra ünnepét. Mert Isten szólt a népéhez, és ez a szó népet, választott népet kovácsolt abból a közösségből - ha tetszik -, az üdvösség történetének értelmében ekkor születik meg az igazi választott nép, amely hordozza már Isten parancsait és tervét. A keresztény pünkösdről pedig mondják azt is - de mondják méltán az utolsó vacsora történetéről is -, hogy ez az Egyház születésnapja. Tehát több lépésben, több ünnepélyes pillanatból kirajzolódó módon megszületik az Egyház.

3. Két elemet tart fontosnak az evangélista a Szentlélek elküldésével kapcsolatban. Két dolgot kap az Egyház, amikor megkapja a Szentlelket. Egyrészt öröm tölti el, békesség tölti el, mert a bocsánatot kapja meg az ember. Ez az egyik, ami egyesíti az Egyház tagjait. Krisztus megváltása árán mindannyian megkapjuk bűneink bocsánatát. Ezzel lehetőségünk van arra, hogy új emberré szülessünk. A másik, amit kapunk: a küldetés. Krisztus küldetését kell folytatnunk a történelemben. És ehhez a kettőhöz kapjuk meg a Szentlelket, az állandó bocsánat, az állandó újjászületés képességét, és a Szentlelket, aki alkalmassá tesz minket arra is, hogy a küldetést teljesítsük is.

4. A nyelvek csodájára szeretnék még kitérni. Ahogyan a Bábeli torony elbeszélésében az ember Istentől önállósítani akarta magát, és ezért egymást sem tudta megérteni többé, ezért megzavarodott a nyelve és ellenségeskedni kezdett egymás között, úgy Pünkösdkor, a bocsánatot megkapva, Istenre hangolódva, egymás szavát megérti az emberiség. Ezt az egyesítő, ezt a szeretetet és békét adó Szentlelket ünnepeljük a mai napon és kérjük, tegyen képessé bennünket a bocsánat elfogadására, tegyen képessé bennünket egymás megértésére és szeretetére, és tegyen képessé arra a küldetésre, amit Krisztus az egész Egyháznak adott.

5. Ez az a küldetés, amelynek teljesítésére ma új lendülettel indulunk. Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztettük templomainkban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattuk a szentmise áldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért. Megtanultunk egymással a távolból is kapcsolatba lépni. Felfedeztük, hogy hívő közösségünket hogyan erősíthetjük szentmisék, elmélkedések és más programok sugárzásával, hogyan szervezhetjük meg a segítő szeretet feladatait. Ráébredtünk, hogy különböző munkakörök és hivatások képviselői milyen fontosak mindannyiunk számára. Megérintett minket az összetartozás érzése. Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet. Amikor a bérmálásokat, az elsőáldozásokat őszre halasztottuk, amikor Ferenc pápa jövő év szeptemberére helyezte az Eucharisztikus Világkongresszust, tudtuk hogy ebben is a Gondviselés működik. Talán nem várt módon, de mégis időt kaptunk a további lelki felkészülésre, a megtérésre és az imádságra. ,,Áraszd ki Lelkedet és minden életre kel! És megújítod a föld színét" - így imádkozik az Egyház a zsoltár szavai nyomán. Mi is azt kérjük a Szentlélek Úristentől, hogy újítsa meg életünket, itt Esztergomban, a bazilikában, családjainkban, hazánkban és az egész világon. Ámen
...... .............


Május 31-én ismét kinyitott az esztergomi bazilika. A templomba a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos kormányrendeletek és a higiéniai szabályok figyelembevételével szabad csak belépni; az altemplom, a templomtér, a panorámaterem, valamint az alsó kupoladob látogatható. A szentmisék rendjéről bővebb információ a bazilika honlapján, a Plébánia menüpont alatt olvasható.


Fotó: Nyári Andrea
Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Pünkösdkor nyit az esztergomi bazilika
  2020-05-29 20:45:15, péntek
 
  A koronavírus miatt az esztergomi székesegyház is zárva volt, május végétől viszont újra látogatható.
Május 31-én ismét kinyit az esztergomi bazilika, tájékoztat a székesegyház Facebook-oldalán. A templomba a COVID 19-cel kapcsolatos kormányrendeletek és a higiéniai szabályok figyelembevételével szabad csak belépni. A nyitás után az altemplom, a templomtér, a panorámaterem, valamint az alsó kupoladob lesz látogatható.
Belépés előtt ellenőrzik a látogatók test hőmérsékletét, illetve kötelező maszkot viselni a templom belterében. Mint írják, erre a látogatók és a bazilika munkatársai egészségének megőrzése érdekében van szükség. Kérik továbbá a látogatókat, hogy a családok és az egy háztartásban élők kivételével egymástól 1,5 méteres távolságot tartsanak.

A hívek pünkösdtől a korábban megszokott időben a fenti higiéniai szabályok betartásával tudnak részt venni a szentmiséken. A szentmisék rendjéről bővebb információ a bazilika honlapján a PLÉBÁNIA menüpont alatt található.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Ruzsa István
...... ...........


Magyar Kurír 2020.05.29
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter: A karantén ideje alatt sokat tanultak az egyházi
  2020-05-15 08:45:31, péntek
 
  Erdő Péter: A karantén ideje alatt sokat tanultak az egyházi élet szereplői.
Jóváhagyta a Vatikán, hogy a tervezettnél egy évvel később, 2021. szeptember 5. és 12. között rendezzék meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a közrádió reggeli műsorában beszélt arról, hogy milyen új feladatok várnak most szervezőkre.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Lorettói litánia a Szent István-bazilika Mária
  2020-05-08 22:20:00, péntek
 
  Lorettói litánia a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából 05.08

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szentmise a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából 04.28
  2020-04-29 13:01:22, szerda
 
  Szentmise a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából
Snell György atya vezetésével

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Ma van az örmények elleni népirtás 105. évfordulója
  2020-04-25 15:31:29, szombat
 
  105 évvel ezelőtt - 1915. április 24-én reggelre virradóra - kezdődött meg a világ első keresztény népe, az örmények szenvedése Konstantinápolyban, amely népirtásba torkollott, közel másfél millió keresztény halálát okozva az Oszmán Birodalomban. Kovács Bálint, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszéke vezetőjének írásával emlékezünk meg az évfordulóról.
Örmény papokat, társadalmi és politikai vezetőket fogtak el, deportáltak és végeztek ki, majd megkezdődött a teljes örmény lakosság szisztematikus megsemmisítése.
A Római Katolikus Egyház már az események kezdetétől az örmények mellé állt, így XV. Benedek pápa (1914-1922) diplomáciai csatornákon keresztül próbált segíteni, de mind ő, mind Angelo Dolci konstantinápolyi apostoli delegátus is belátta, hogy az örmény apostoli egyházhoz és az örmény katolikus egyházhoz tartozók egyformán áldozatokká válnak, minden egyes segítség pedig a mészárlások újabb hullámát váltja ki.
Emlékezzünk ma örmény keresztény mártírjainkra Erdő Péter bíboros szavaival, amelyek a 2016-os örmény katolikus szentmisén hangzottak el a Szent István-bazilikában: ,,...kifejezzük teljes együttérzésünket és szeretetünket a keresztény örmény nép és a Közel-Kelet összes keresztényei iránt, akik a történelem során számos alkalommal és napjainkban is életük árán is tanúságot tesznek hitükről és hűségükről. Adja meg a Szentlélek Úristen, aki a szeretet, öröm és békesség ajándékozója, hogy népeink békében és testvéri szeretetben építhessék jövőjüket!"
...... ........


A magyarországi örmény katolikusoknak Budapesten, a Gellért hegy oldalában, az Orlay utcában lelkészségük, templomuk és múzeumuk van, ahol a népirtás idején Magyarországra menekült és itt letelepedett örményektől is őriznek olyan ereklyéket, műtárgyakat, amelyeket szülőföldjükről hoztak magukkal. Erdő Péter bíboros meghívására 2015-ben Magyarországon járt Őboldogsága XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka, aki meglátogatta a budapesti örmény közösséget, és örmény rítusú római katolikus szentmisét celebrált a budapesti Szent István-bazilikában.
- A népirtás mai évfordulója, az áldozatokra való megemlékezés a koronavírus-járvány miatt másképp zajlik, mint a korábbi években, évtizedekben. Az ilyenkor tízezrek által látogatott jereváni központi genocídium-emlékműhöz és örökmécseshez a mai nap csak az ország politikai vezetői, az ecsmiadzini katholikosz és püspökök helyeznek el - az évforduló alkalmából 105 ezer szál - virágot, míg a templomok harangjai este 9 órakor egyszerre kondulnak meg mindenhol, közös online imára és megemlékezésre hívva az ország lakosságát és a diaszpórában élőket.
II. Garegin örmény katholikosz az Örményországban, a diaszpórában és Hegyi-Karabahban élő örményekhez intézett mai üzenetében kiemelte, hogy a népirtás során a nemzeti-lelki értékek tönkretétele is zajlott, így szentélyek, kolostorok, falvak, városok pusztultak el, és Örményország elvesztette a történeti haza nagy részét. Majd Pál apostolnak a filippieknek írt leveléből idézett: ,,hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét, de a szenvedésben is vállaljam vele a közösséget" (Fil 3,10). Idén mindenkinek a saját otthonában válhat jelenné a szent mártírok emlékezete - hívta fel az örmények figyelmét az egyházfő

Fotó: Kovács Bálint (PPKE BTK)
Magyar Kurír 2020.04.24
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter a NEK elhalasztásáról
  2020-04-24 12:45:10, péntek
 
  Az Eucharisztia álljon életünk középpontjában - Erdő Péter a NEK elhalasztásáról
Ferenc pápa a kongresszus pápai bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve - tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire - április 23-án úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A döntés bejelentését követően Erdő Péter bíboros, prímást kérdeztük.
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Esztergom helyett Budapesten lesz az engesztelő szentmise
  2020-04-23 10:12:35, csütörtök
 
  Esztergom helyett Budapesten lesz az engesztelő szentmise Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért
...... ........... ........


Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutat be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mond homíliát.
Az ünnepi szertartást a főegyházmegye Facebook-oldala és az EWTN - Bonum TV élőben közvetíti.
1993 óta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden esztendőben megrendezte a hercegprímás május 6-i halálának évfordulójához kapcsolódó, a magyar egyházért és hazáért felajánlott zarándoklatot Mindszenty József bíboros sírjához. Az eseményre az elmúlt években az ország különböző területeiről mindig nagy számban érkeztek a hívek, köztük fiatalokból álló csoportok, melyek tagjai iskolájuk szervezésében vettek részt az Esztergomba tartó kerékpáros és evezős zarándoklatokon.
,,Legyünk mi most az imádság nemzete! Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat merítenünk" - mondta Mindszenty József Esztergomban 1945. október 7-én. Szavai a mostani helyzetben is aktuálisak, s bár idén a járványügyi helyzetre tekintettel csak online kapcsolódhatunk be a szentmisébe, lélekben elzarándokolhatunk a szent életű bíboros esztergomi nyughelyéhez.Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala
...... .........


Magyar Kurír 2020.04.22
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szentmise a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából
  2020-04-17 16:20:56, péntek
 
  Snell György, Szivák Tamás

2020.04.16 Videó Link

2020.04.24 Videó Link

2020.04.26 Videó Link

2020.04.27 Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter: A járvány tudatosítja, hogy a világot nem
  2020-04-15 12:43:49, szerda
 
  Erdő Péter: A járvány tudatosítja, hogy a világot nem mi teremtettük
"Egymást segítve is keresnünk kell a problémák megoldását. Isten pedig minden embert örök életre hív, vagyis a megpróbáltatások is ebben az összefüggésben kapnak értelmet" - mondta lapinterjújában Erdő Péter.
"Egy járvány megmutatja, hogy részei vagyunk a teremtett világnak. Tudatosítja bennünk, hogy a világot nem mi teremtettük. Hálát és csodálatot érzünk, hogy az emberiség itt, a Földön élhet és mindmáig fennmaradt, átélt jégkorszakokat, természeti katasztrófákat, képes biológiailag alkalmazkodni sokféle hatáshoz"
- nyilatkozta Erdő Péter a Népszavának. A bíboros beszélt arról is, hogy a mostani helyzet ráirányította a figyelmet a nemzedékek közötti szolidaritásra, a kölcsönös szeretetre és segítségre. Egy tanulási folyamat ez, ahol elkezdjük jobban tisztelni azok munkáját, akik az egészségügyben, a szállítás, a köztisztaság, a kereskedelem területén és más fontos szektorokban dolgoznak. A főpásztor örvendetesnek nevezte a művészek szerepvállalását, ahogy otthonaikból is arra törekednek, hogy örömet szerezzenek az embereknek.
Az interjúban kitért arra is, hogy a Karitász javára gyűjtést szerveztek. Elsősorban élelmiszert, tisztító- és fertőtlenítőszereket, gumikesztyűket, maszkokat és más felszereléseket vásároltak, amelyet egyházi és állami szociális intézményeknek, rászoruló magánszemélynek juttattak el. A segítő feladatokat a fiatalabb önkéntesek végzik, ők vásárolnak az idősek számára és meleg ételt visznek nekik. A hajléktalanok ellátása külön kihívást jelent.
Erdő Péter beszélt arról is, hogy a központi tartalékból segítették a szórványban élő magyar híveket. Gyorssegélyt küldtek a földrengéstől és járványtól egyaránt sújtott zágrábi katolikusoknak is. A katolikus segélyszervezetek együttműködnek más felekezetek szolgálataival és a Vöröskereszttel is.
A főpásztor a sokszor elhangzó kérdésre - Isten ezt hogyan engedhette meg - is válaszolt. Azt mondta:
"Isten jó Atya, de nem nagypapa. A teremtett világból azt látjuk, hogy minden élőlénynek meg kell küzdenie az életért. Ezt teszi a szervezetünk is, amikor sok káros hatás ellen biológiailag védekezik. De nekünk tudatosan és egymást segítve is keresnünk kell a problémák megoldását. Isten pedig minden embert örök életre hív, vagyis a megpróbáltatások is ebben az összefüggésben kapnak értelmet."

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 210 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 118 db bejegyzés
e év: 3147 db bejegyzés
Összes: 43641 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1125
  • e Hét: 1125
  • e Hónap: 23969
  • e Év: 960804
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.