Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Őskori település...
  2013-03-06 14:50:16, szerda
 
  Őskori emberi településre bukkanhattak Szudánban

Feltételezések szerint egy őskori emberi település maradványaira bukkantak lengyel régészek Szudán északi részében, az Affad-medencében.

A szakemberek úgy vélik, hogy a Nílus-völgyi kőkorszaki kolónia 70 000 éves lehet. Ha állításuk bebizonyosodik, akkor megdőlhet az az elmélet, amely szerint a modern ember csoportjai csak azután kezdtek állandó lakóhelyeket létrehozni, hogy kirajzottak Afrikából, és benépesítették Európát és Ázsiát.

Régészeti hírportálok idézték a szudáni régészeti ásatásokat végző lengyel csapat egyik tagját, aki egyedülállónak minősítette az első kormeghatározás alapján a középső paleolitikumból fennmaradt települést.

Közlése szerint a helyszínen egyebek között egy kezdetleges faépítmény maradványaira és egy pattintott kőszerszámok készítésére szolgáló "műhely" nyomára akadtak, de találtak egy olyan részt is, ahol valószínűleg az elpusztult állatok tetemét darabolták fel.

A lengyel régészek az Oxfordi Egyetem tudósaival karöltve folytatják a körzet geológiai feltárását, hogy biztosabbat megtudjanak a feltételezett lakóhelyről.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
DNS-vizsgálattal keresik...
  2012-05-28 12:01:54, hétfő
 
  DNS-vizsgálattal keresik a jetit

A világhírű oxfordi egyetem kutatói, és a lausanne-i zoológiai múzeum tudósai felhívást intéztek a világ összes jetikutatójához, nagylábúvadászához és kriptozoológia-hívőjéhez: szívesen fogadnak bármilyen kézzelfogható bizonyítékot a rejtélyes havasi ember létezésére, és azt a legmodernebb technológiával fogják megvizsgálni, DNS-teszttel állapítják meg, hogy tényleg egy ismeretlen fajtól származnak-e.

A kutatók nevében Bryan Sykes oxfordi genetikus nyilatkozott a LiveScience portálnak, és azt mondta, a tudósok örülnének a legjobban, ha valóban sikerülne megtalálni a jetit - aminek a létezésére egyébként eddig az összes bizonyíték hamisnak bizonyult a vizsgálatok után.
Sykes szerint nem zárható ki, hogy egyes szőrszálak, bőr-, és csontdarabok és hasonló maradványok a neandervölgyiekhez hasonló, eltűnt ősembertörzstől valók legyenek, esetleg egy eddig ismeretlen emlősfajt fedezzenek fel általuk. Mindenesetre nyitottan állnak az állítólagos bizonyítékokhoz, amiből legalább húsz darabot remélnek megvizsgálni. Az Oxford-Lausanne Collateral Hominid Project néven futó vizsgálatban szeptemberig tart a bizonyítékok összegyűjtése, aztán novemberig végzik majd a különféle vizsgálatokat. Ha elkészül az ezek eredményeit részletező tanulmány, az az első tudományos publikáció lesz a szkeptikusok számára is száz százalékig megbízható forrásokból a kriptozoológia témakörében. A titokzatos havasi ember legendája az ötvenes években robbant be a modern mitológiába, addig csak elszórtan meséltek Nepálban, Kanada erdőségeiben, Szibériában és Szumátrán a rejtőzködő életformát folytató, hatalmas szőrös majomemberről. 1951-ben aztán egy brit hegymászó, Eric Shipton olyan fotókkal tért vissza a Himalájából, amelyeken hatalmas, emberire emlékeztető lábnyomok látszottak a hóban, amit a helyiek a jetinek tulajdonítottak. A sajtó felkapta a hírt, és az hamarosan összefonódott az amerikai Nagylábú (bigfoot, esetleg sasquatch) legendájával. A felmérések szerint ma Amerikában az emberek 7 százalékának szilárd meggyőződése a jeti létezése, további 22 százalék megkockáztat ugyanerre egy ,,valószínűleg"-et.

(gabee írta)

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
A természet kincseskamrája
  2011-10-27 13:08:47, csütörtök
 
  Manapság az emberek egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy egészségesen vagy egészségesebben éljenek.

A gyógynövényeket már az ősi kultúrák is nagyra tartották és javukra fordították a bennük rejlő értékeket. Az európai népgyógyászat csaknem ezerféle gyógynövényt használ, hazánk, a nálunk honos több mint 300 fajjal a gyógynövényekben leggazdagabb országok közé tartozik. Ebből az elképesztő gazdagságból könyvünk csak egy kisebb, de annál jelentősebb metszetet dolgoz fel.

Elsődleges célunk az volt, hogy praktikus könyvet készítsünk, melyet szívesen forgatnak majd az Olvasók. Segítségével maguk is beazonosíthatják a gyógynövényeket, megtanulhatják a teakészítés szabályait és más alkalmazási módokat. A természet kincseskamrája kitér a zöldség- és gyümölcslevekre, a különböző magvakra, valamint egyedülálló recepteket és számos érdekességet tartalmaz.

Közel 70 gyógynövény részéletes bemutatása

Jellemző alkalmazási módok

Magvak,gyümölcs, és zöldséglevek

Csaknem 250 recept gyógynövények felhasználásával

Gyűjtési naptár

Hatóanyagok ismertetője

Részletes illusztráció

és sok-sok érdekesség
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Két holdja volt a Földnek...
  2011-08-07 19:24:21, vasárnap
 
  Amerikai csillagászok érdekes teóriával álltak elő annak a rejtélynek a megmagyarázására, hogy miért aszimmetrikus a Hold kérgének struktúrája és összetétele. Az elmélet szerint évmilliárdokkal ezelőtt a Földnek két holdja volt, majd ezek összeütköztek, és a kisebb, nagyjából ezer kilométer átmérőjű objektum beleolvadt a nagyobba, így létrehozva a most Hold néven ismert égitestet.

A Hold kérge a Föld felől látható, illetve a túloldali, árnyékos oldalon jelentős különbségeket mutat. A távoli oldalon 50 kilométerrel vastagabb, és nyoma sincs olyan elemeknek benne, mint a foszfor, a ritkaföldfémek és a kálium, amelyek a Hold felénk néző oldalán igen gyakoriak. A két oldal felszíne is különbözik, az innensőn nagyságrendekkel kevesebb a kráter, és nyoma sincs a túloldali hatalmas hegyláncoknak. Ezt a jelenséget megmagyarázná az ütközés elmélete.

Jelenlegi ismereteink szerint a Hold abból a törmelékből született, ami egy 4,5 milliárd évvel ezelőtti, gigantikus ütközés nyomán keletkezett, amikor az ősi Föld, és egy Mars nagyságú, a Naprendszeren kívülről érkezett égitest pályái keresztezték egymást. Az amerikai csillagászok szerint a gravitáció ezt az anyagot nem egy, hanem két égitestbe vonzotta össze, a nagyobb lett az ős-Hold, a másik, harmincszor kisebb pedig több százmillió éven át második holdként jelent meg a Föld egén.

A második hold a Föld és a Hold gravitációs rendszerének egyik Lagrange-pontján (ez az a pozíció, ahol a két nagyobb test gravitációja éppen kiegyenlíti magát) helyezkedett el. Csakhogy a Föld tengely körüli forgása egyre lassul, ezáltal a Hold (illetve akkor még holdak) egyre távolabb kerülnek bolygónktól. Ez a folyamat szinte felfoghatatlanul lassú, a NASA számítása szerint jelenleg 38 millimétert távolodik csak a Hold tőlünk, de ezek a milliméterek évmilliárdos nagyságrendben összeadódva már komoly hatással lehetnek. A hatás ebben az esetben az volt, hogy a rendszerben addig alig érezhetően jelen levő harmadik gravitációs erő (a Napé) egyre erősebb lett, és végül instabillá tette az addigi egyensúlyi pontokat.
A két hold pályája így egyre közelebb került egymáshoz, mígnem a nagyobb magához vonzotta a kisebbet, a gravitációs mezejével palacsintává lapította, majd egy lassú ütközéssel, a két hold összeolvadt.
A kutatók elméletüket a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban fejtik ki bővebben, és hozzáteszik, hogy a NASA GRAIL nevű Hold-kutató szondáinak adatai segíthetnek a teória bizonyításában, de az igazi megoldás új Hold-kőzetek beszerzése, és elemzése lenne.

/Index /
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Jégkorszaki rajzot találtak ..
  2011-07-27 13:42:25, szerda
 
  Jégkorszaki rajzot találtak Walesben MTI

Nagy-Britannia talán legősibb kőbe vésett rajzát fedezte fel egy régész a dél-walesi Gower-félsziget egyik barlangjában. A lelet pontos helyszínét még nem hozták nyilvánosságra.

Nagy-Britannia talán legősibb barlangrajzát fedezték fel Walesben. Az elmosódott ábrán egy lándzsával megsebesített rénszarvas látható. A karcolatot valószínűleg egy jégkorszaki vadászó-gyűjtögető népcsoport tagja készítette több mint 14 ezer évvel ezelőtt. George Nash, a Bristoli Egyetem vendégelőadója tavaly szeptemberben bukkant rá a különleges leletre.

"Már húsz éve járok ide a diákjaimmal és mindig arról mesélek nekik, hogy milyen dolgok történhettek itt hajdanán. Legutóbb, amikor mindenki visszament az autókhoz és a buszhoz, úgy döntöttem, hogy teszek egy kis felfedezőutat a barlangban, amire eddig nem volt lehetőségem" - idézte a régészt a BBC.

"Néhány percen belül már egy különös, szűk mélyedés belsejét súroltam és hamarosan kirajzolódott előttem egy halvány kép. Alig hittem a szememnek" - mondta Nash. A szakember szerint bár a rénszarvas ábra stílusával megegyező észak-amerikai barlangrajzok 4-5 ezer évvel későbbről származnak, a barlangban talált kőszerszámok segítenek az ábra pontos kormeghatározásában.


"Az 1950-es években a Cambridge-i Egyetem végzett itt ásatást és mintegy 300-400 olyan kőszerszámot találtak, amelyek 12-14 ezer évvel ezelőttről származnak" - mondta a szakember. "Jól tudjuk, hogy noha csak időszakosan, de halászó-vadászó gyűjtögetők vándoroltak ezen a területen és 30 ezer évvel ezelőtt ide temették el a halottaikat, valamint ehhez hasonló művészi alkotásokkal hagyták hátra a kézjegyüket a 30-40 ezer évvel ezelőtti időkben.

Az ábrát jelenleg a Walesi Nemzeti Múzeum és a walesi kormányzat műemlékvédelmi ügynökségének szakemberei vizsgálják. A lelet pontos helyszínét a jövőben hozzák nyilvánosságra.

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Dávid király ...
  2011-07-17 10:28:36, vasárnap
 
  Dávid király bibliai városát találhatták meg

Izraeli régészek feltárták Jeruzsálem közelében egy ősi település maradványait, amely feltételezéseik szerint Dávid király bibliai városa lehetett, és amely az első bizonyíték arra, hogy valóban létezhetett az ókori zsidó birodalom.


Izrael második királyának a történetét az Ószövetség ismerteti Sámuel próféta könyveiben. A Biblia szerint a Kr.e. X. században Dávid hatalmas birodalma Egyiptomtól az Eufráteszig terjedt, ám országának létezését semmiféle tárgyi bizonyíték sem támasztotta eddig alá.

Az Elah-völgyben, Jeruzsálemtől 30 kilométerre folyó ásatások során egy települést tárnak fel. Joszef Garfinkel, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora szerint szerkezete jellemző a júdeai városokra. A leletek között előkerült egy cseréptöredék, amelynek felirata a héber korai változatán íródhatott, és találtak háromezer éves olajbogyómagvakat is, és állati csontok ezreit. Ezek birka-, szarvasmarha-, valamint kecskecsontok, ugyanakkor egyetlen sertéscsontot sem találtak. A kánaánita, vagy filiszteus településeken előkerülő csontok 20 százaléka viszont sertéstől származik. Eddig a településnek csupán 10 százalékát tárták fel, ezért jelentős leletek előkerülését várják a régészek.

Más régészek megkérdőjelezik a leletek jelentőségét. Iszrael Finkelstein, a Tel-avivi Egyetem professzora szerint a feltárt romok semmiben sem emlékeztetnek a Bibliában szereplő hatalmas birodalomra. "Egy nagy birodalomról beszélünk, amelyet csodálatos fővárosból igazgattak, olyanból, mint amilyen az asszírok birodalma volt a Kr.e. IX. században, vagy az északi Izraeli Királyság szintén a Kr.e. IX. században" - fogalmazott. Joszef Garfinkel szerint viszont nem a bibliai nagy birodalom a lényeg, hanem a királyság puszta léte."A közvélekedés szerint sosem volt Júdeai Királyság. Meggyőződésem viszont, hogy létezett, még ha nem is volt oly hatalmas, és dicsőséges, mint a Bibliában szereplő" - emelte ki.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Ősi civilizációk....
  2011-07-05 09:02:18, kedd
 
  Újabb apokalipszis-elmélet?

"A Nibiru a Plútót elérve - tehát a mi naprendszerünkbe való behatolás után kb. kilenc hónappal - éri el és kerüli meg a Napot. Ez a Földre nézve katasztrófával járhat." - New Science

Lázban ég a világ nyugati fele, de legfőképp Amerika. Bevásárlási lázban. Tartalékol boldog-boldogtalan. Talán ezt nem is láznak , inkább lassan kialakuló pániknak nevezhetnénk. A pánik oka a Nibiru, vagy új keletű nevén a Planet X, a Vörös Bolygó.

De ez a Vörös Bolygó nem a jó öreg Mars, hanem az a bolygó, aminek pályája 3660 évente érinti a Naprendszerünket, és a Napot megkerülve távozik. Az 1983 óta csak a világ legnagyobb távcsöveivel megfigyelhető bolygó ma már kis házi teleszkópokkal is észlelhető. A szakértők szerint néhány hónap múlva pedig már szabad szemmel is látható lesz.

A Vörös Bolygó a mérések szerint kb. 23-szorosa a Földnek. Számos kutató szerint a bolygó feltűnése okozta eddig a Földön a rendkívüli időjárási változásokat. Amennyiben a Nibiru közeledése katasztrófát idézne elő, úgy az néhány óra alatt lezajlana, és utána hónapok, esetleg évek telhetnének el, mire az élet rendes kerékvágásba térne vissza.

A NEW SCIENCE INVENTION ENCYCLOPEDIA szerint a bolygó a Nap és Föld között elhaladva sötétségbe boríthatja bolygónkat. Ám nem ez jelenti a legnagyobb veszélyt. A tudósok szerint a földnél 23-szor nagyobb bolygó gravitációs vonzása olyan hatással lehet bolygónkra, hogy “megakaszthatja", lelassíthatja Földünk forgását, ideiglenesen megcserélheti a pólusokat, és a bolygó hatásainak következtében időjárási katasztrófákra, vulkánok kitörésére, akár szökőár kialakulására is számítani lehet.

A Nibiru utolsó három bolygólátogatásának írott emlékei a történelemben is megtalálhatóak. A Bibliában a vízözön, az Egyiptomi Holtak könyvében Atlantisz elsüllyedése, illetve előtte a csendes-óceáni Lemuria elsüllyedése. Vagy akár említhetnénk az utolsó jégkorszakot is.

A közeledő bolygóóriásnak persze több száz neve is van, a legismertebb talán a NIBIRU, de újabban csak PLANET X-ként emlegetik. A tudósítók szerint a NASA számításai szerint a Föld lakosságának 1/3-a is elpusztulhat a természeti katasztrófák következtében, a fennmaradó lakosságnak további 2/3-a pusztulhat el a katasztrófa másodlagos hatásai (élelmiszerhiány és éhezés) miatt a katasztrófát követő 6 hónapon belül.

A közelgő apokalipszisre felkészült az Egyesült Államok kormánya; a NASA a katonasággal karöltve hamarosan csillagközi szondát indít a Nibiru megfigyelésére. Addig is - a pánik elkerülése végett - mélyen hallgatnak. A katasztrófa-terv a kiszivárgott információk szerint akkor lép csak életbe, amikor már a bolygó szabad szemmel is látható lesz" - állítja M. Hazlwood, a kérdés egyik nemzetközileg is ismert szakértője.

Hogy valóban bekövetkezik-e a Nibiru okozta katasztrófa, hogy valóban szükség lesz-e a katasztrófa-terv életbeléptetésére a jövő tavasszal magunk is megtudhatjuk.

 
 
1 komment , kategória:  Tudomány  
Köpködő üstökös...
  2011-06-19 11:49:28, vasárnap
 
  Köpködő üstököst kaptak lencsevégre


A Science pénteki számában jelentek meg Deep Impact űrszonda által készített fotók, amelyeken a hiperaktív Hartley 2 üstökös látható.

Malcolm Hartley ausztrál csillagász 1986-ban fedezte fel a 103P/Hartley 2 üstököst, amely 6,46 év alatt kerüli meg a Napot. Viszonylag kis égitestről van szó, magjának átmérője csupán 1,2-1,6 kilométer.

A Hartley 2 üstökösön kívül ugyan akad még hiperaktív kométa, viszont ez az egyetlen, amelyet közelről szemrevételezett egy űrszonda. Az üstökös tavaly október 20-án mindössze 18 millió kilométerre suhant el a Föld mellett. A NASA óránkénti 44,3 ezer kilométeres sebességgel haladó Deep Impact űrszondája november 4-én 700 kilométerre közelítette meg az üstököst. A randevú során készített felvételeket az űrszonda a NASA antennahálózatán, a Deep Space Network révén juttatta a Földre.

Michael A'Hearn, a Marylandi Egyetem csillagásza szerint, amikor az üstökös a Nap közelébe kerül, a magjában lévő szárazjég (szilárd szén-dioxid) átalakul gáznemű szén-dioxiddá. Utóbbi kilövell az üstökösből magával ragadva a vízjég darabkáit.


A kutatók szerint az amerikai mogyoróra emlékeztető üstökös középen elkeskenyedő részére a Hartley 2 más részéről származó anyag rakódott le. Az égitest további érdekessége, hogy miközben egyik tengely körül forog, egy másik körül is bukdácsol.

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Számítógép az ókorból?
  2011-06-08 09:29:58, szerda
 
  Az antikytherai szerkezet

A mai tudomány és technika bár tisztában vele, hogy van még mit megfejteni a világ titkaiból, mégis előrehaladottnak és modernnek tartja eredményeit. Egy ilyen világban csakis kakukktojásként jöhet szóba az a szerkezet, amely időszámításunk előtt százötven évvel készült, és amelyhez hasonlót csak több mint ezer évvel később volt képes megalkotni az emberiség.


2006 őszén indult meg az antiküthérai mechanizmus működését kutató program, melynek keretében számítógépes tomográf segítségével megállapították, hogy egy ókori analóg számítógép részei lehetnek a bronzdarabok.

A részletes vizsgálódások eredményeként kiderült, hogy a szerkezet 37 apró fogaskerékből, valamint olyan különleges differenciálművekből áll, melyek segítségével még a Hold különleges mozgását is sikerült leképezni.

E csillagászati számológép - egyfajta kezdetleges számítógép - képes volt megmutatni a csillagok, a Hold, a Nap és a Föld mozgása közötti összefüggéseket. Eredetileg valószínűleg egy doboz belsejében helyezkedett el a mechanizmus, és a fogaskerekeket kívülről forgatható gombok segítségével lehetett beállítani.

A fogaskerekek óramutatókarokat mozgattak az előlap felett. A szerkezet jövőbeli vagy múltbeli dátumok megadásával pontosan megállapította a meghatározott időpontban a Nap, a Hold és további öt, akkoriban ismert bolygó helyét.

A rejtélyes szerkezetre 1902. május 17-én, szivacshalászok bukkantak egy 2100 éve elsüllyedt római hajóroncs darabjai között, negyven méter mélységben, Antikythera szigete mellett. Sok értékes és kevésbé értékes szobrocska, valamint egyéb műtárgy között várta feltámadását ez a bronz tárgy, amelynek értékét akkoriban még egyáltalán nem tudták felbecsülni. Ráadásul a lelet a múzeumba szállítását követően nem sokkal darabjaira hullott, így aztán még inkább rejtőzködő formát öltött. Több évvel később egy brit régész kezdte el vizsgálni, felfedezve benne az óraműhöz hasonló szerkezetet, amihez hasonlót csak a hajó elsüllyedése után másfél évezreddel később alkotott az emberiség.

A mechanizmus több mint harminc, kézzel készített, bronz fogaskerékből és tárcsából áll, ógörög csillagászati feliratok, és több mint kétezer írásjel és szimbólum található rajta. A fő szerkezet egyetlen, központilag elhelyezett tárcsa az elülső lemezen, amely a görög zodiákust és az egyiptomi naptárt mutatta. Hátul további két tárcsa helyezkedett el, amelyek a holdciklusok és a fogyatkozási minták idejének információit tartalmazza. Ilyen lelettel se azelőtt, se azóta sem találkozott a mai civilizáció
Az antiküthérai szerkezet egyik rekonstrukciója - fotó: Wikipedia

Mire használhatták?

A vizsgálódások kezdetén már sejthető volt, hogy olyan eszközről van szó, ami nem illeszkedik a mai történelmi szemléletbe, hiszen jóval megelőzte korának ma ismert tudását. A rozsdaette és tengeri üledékkel szennyezett feliratotokat röntgen-sugarakkal fedték fel a tudomány előtt, majd más módszerekkel lassan kibontakozott a szerkezet páratlan precizitása, ami egyedülállónak mondható egészen a középkor óraműveinek megjelenéséig.

Az elmúlt években a tudós régészek arra a megállapításra jutottak, hogy az apró fogaskerékdarabok egy különlegesen bonyolult, analóg számítógép darabjai lehettek, aminek segítségével a Nap, a Hold és még öt bolygó pontos helyzetét határozhatták meg, de kiderült, hogy az eszköz ennél sokkal többet tud. A brit kutatók szerint egyesíti az idő nehezen érthető csillagászati meghatározásait és a polgári társadalom naptárát.

A tárcsák forgatásával az eszköz használója ki tudta számítani a csillagászati ciklusok közötti összefüggéseket, levezetve a Nap és a Hold viszonylagos elhelyezkedését, és előre tudta jelezni a fogyatkozásokat.

Tehát az antikytherai mechanizmus összekötötte a csillagászok által használt technikai kalendáriumokat a mindennapokat irányító naptárakkal, ami az olimpiák időzítését is segítette. A játékok a nyári napfordulóhoz legközelebb eső teliholdkor vették kezdetüket, ennek a megállapításához pedig csillagászati jártasság kellett.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Loch Ness helyett ....
  2011-04-14 15:42:09, csütörtök
 
  Loch Ness helyett Loch Torridon: végre egy igazi őslénytani szenzáció

Egy nemzetközi kutatócsoport egymilliárd éves eukarióta, azaz már sejtmaggal rendelkező élőlények maradványaira bukkant egy skóciai tó alján. Az üledékben talált ősmaradványok azt igazolják, hogy sokkal régebben kezdődött a szárazföldi élet fejődése, mint azt eddig feltételezték.


A földi élet keletkezése a 3,5 és 4,0 milliárd évvel ezelőtti időszakra tehető. A legősibb életnyomok között említhetők a Nyugat-Ausztráliában talált 3,5 milliárd éves sejtszerkezet-fosszíliák, valamint a 3,8 milliárd éves, feltehetőleg biogén eredetű (élőlényektől származó) eltérések (anomáliák) egyes kőzetek szénizotópjainak arányaiban.

Az eukarióták (sejtmagvas élőlények) megjelenése körülbelül 2 milliárd évvel ezelőttre datálható. Feltehetőleg több tényező együttese eredményezte a kialakulásukat. Közreműködhetett ebben, hogy a lassú és hosszú fejlődés során úgynevezett endoszimbiózissal egyre bonyolultabb sejtek jöttek létre. Az endoszimbiózis-elmélet szerint egyes élőlények más élőlények belsejébe épültek be, és azok részévé váltak. Az endioszimbionták - tehát a más élőlények testébe került organizmusok - végül feladták saját, önálló életüket. A fotoszintézis elterjedése jelentősen megnövelte a légköri oxigénszintet, ezzel pedig az élőlények által felhasználható energia mennyiségét, szélesítve a lehetséges változások körét. Az eukariótáknál vált lehetővé a fotoszintézis és az ivaros szaporodás.

A szakemberek zöme eddig úgy vélte, hogy az eukarióta élőlények nagyjából 600 millió évvel ezelőtt kezdték meghódítani a szárazföldet. Ezt az általánosan elterjedt nézetet cáfolja meg a Nature legújabb számában megjelent beszámoló.

Az Oxfordi és a Sheffieldi Egyetem, valamint a Boston College kutatóiból összeállt csoport Skócia távoli nyugati partja mentén fekvő tavak üledékét vizsgálta. A Loch Torridon környéki kőzetek tanulmányozása közben rendkívül jó állapotban megőrzött élőlénymaradványokra bukkantak, amelyek valaha az ősi tómederben éltek. Az ősmaradványok korát egymilliárd (1000 millió) évesre teszik.

Ezek a fosszíliák az evolúció egy kulcsfontosságú eseményét helyezhetik új megvilágításba, amikor a szárazföldön is megjelentek a nagyobb, összetettebb (eukarióta) sejtek.

"Ezek az új fosszíliák azt mutatják, hogy a szárazföldi tavakban élő, komplexebb algasejtek irányába történt elmozdulás több mint egymilliárd éve kezdődött, sokkal régebben, ahogy gondolták" - mondja a Nature cikk egyik szerzője, Martin Brasier, az Oxfordi Egyetem földtani tanszékének professzora.

Az ősi fosszíliák némelyike olyan finoman struktúrált, olyan nagy és összetett, hogy egyértelműen bizonyítják az eukarióta sejtek szárazföldi felbukkanásának meglepően korai kezdetét. A kutatók úgy vélik, hogy ezekből a sejtekből indult ki a zöld szárazföldi növények evolúciója. Mintegy 500 millió évvel e komplex sejtek felbukkanása után a szárazföldet kezdte beborítani az egyszerű vegetáció, például zuzmók, mohák.

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 1331
  • e Hónap: 3362
  • e Év: 8445
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.