Regisztráció  Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
,,Sose búcsuzz el minden új nap egy új remény.Van hogy elveszítesz mindent mégis élj a holnapért." Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Tápanyagot és egészséget ad: zöld alma
  2018-07-16 17:55:29, hétfő
 
  Tápanyagot és egészséget ad: zöld alma







A gyümölcsök a napi étrend részét kell, hogy képezzék, hiszen ezek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek, hogy szervezetünk megfelelően működjön. Az alma az egyik legtáplálóbb gyümölcs szerte a világon. Jelenleg közel 7000 fajta alma elérhető a világon. A piros alma talán a legnépszerűbb. Az alma lehet édes, de a savanyú változatok sem ismeretlenek. A zöld alma lehet édes, savanyú, nagyon lédús és nemcsak nagyon tápláló, de nagyon ízletes is.

A zöld alma esszenciális tápanyagokban gazdag, például rostokban, fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban. A zöld alma képes mindenféle emésztési zavart kezelni és szabályozni tudja a vércukorszintet. Tisztítja az emésztőrendszert és az étvágyat is javítja. Ez a gyümölcs kordában tartja nemcsak a koleszterinszintet, de a vérnyomást is. A gyümölcs meglehetősen gazdag flavonoidokban, káliumban, kalciumban és vasban, amelyek segítenek egészségesen és fitten maradni. Ez a gyümölcs A-, C- és K-vitaminokban is bővelkedik.

A zöld alma bőséges forrása a rostoknak, amelyek segítenek javítani a metabolizmust és tisztítják az emésztőrendszert. Ha az alma héját is elfogyasztjuk, akkor a székletürítéssel sem lesznek gondjaink. Segíti a gyors emésztést és megakadályozza a puffadást. A gyümölcs a méreganyagoktól is segít megszabadulni.

A zöld alma erősíti a csontokat. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint például kalcium, vas, réz, cink, amelyek nélkülözhetetlenek a csontok fejlődéséhez. Ezek a tápanyagok a csontszerkezetet erősítik meg és megakadályozzák az olyan krónikus megbetegedés kialakulását, mint például a reuma. Menopauza szakaszába lépő nőknek is ajánlott a fogyasztása, mivel ez segít megelőzni a csontritkulást.

Ha naponta elfogyaszt egy zöld almát, akkor csökkenhetnek az asztmás rohamai, hiszen a gyümölcs flavonoidokat tartalmaz. A túlérzékeny allergiás állapotot gyakran okozza a nem megfelelően működő immunrendszer. Az ásványi anyagok és vitaminok jelenléte azonban segít az immunrendszer megerősödésében és megtámogatja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

A zöld alma rendszeres fogyasztása ajánlható azoknak is, akik szeretnének a súlyfeleslegüktől megszabadulni, mivel a gyümölcsnek alacsony a kalóriatartalma, ellenben sok rostot tartalmaz, így könnyen eltelít, csillapítja az éhségérzetet és segítséget nyújt a gyors kalóriaégetésben.

A zöld alma ellenőrzés alatt tudja tartani a vércukorszintet. Ha mindennap legalább egy almát elfogyaszt, harminc százalékkal csökkenheti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét.

Az idősek jobban ki vannak téve a neurológiai rendellenességeknek, például az Alzheimer-kórnak, amely nemcsak a viselkedést, de a memóriát is befolyásolja. Ha idős ember van a környezetében, ügyeljen arra, hogy rendszeresen egyen zöld almát, hiszen ez segíthet megakadályozni a korral összefüggő megbetegedéseket.

A zöld alma egy természetes méregtelenítő, hiszen megtisztítja az emésztőrendszert és segít a méreganyagok szervezetből történő kiürülésében. A rostokban gazdag gyümölcs megakadályozza a székrekedés problémáját és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A gyümölcs növeli az anyagcserét és támogatja az általános jó közérzetet. A benne lévő antioxidánsok segítenek a máj egészségének megőrzésében is.

A zöld almában lévő antioxidánsok csökkentik a gyulladások és az oxidatív stressz okozta károsodások létrejöttét, így hathatós védelmet nyújthat például ízületi gyulladás és reuma ellen.

K-vitamin-tartalma elősegíti a véralvadást, ellenben megakadályozza a vérrögképződést. A zöld almában lévő fenolok, az A- és C-vitamin lassítják az öregedési folyamatot. Naponta egyetlen alma segít csökkenteni a szabad gyökök okozta károkat, így a bőr sokáig üde, friss és fiatalos maradhat.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A lédús, édes és terápiás gyümölcs: füge
  2018-07-16 17:54:14, hétfő
 
  A lédús, édes és terápiás gyümölcs: füge







A fügét fogyaszthatjuk frissen és aszalt formában, így is, úgy is tele van egészséges fitonutriensekkel, antioxidánsokkal és vitaminokkal, például A-, E- és K-vitaminnal. Őshazája a Földközi-tenger partvidéken van, de ma már számos területen termesztik.

A fügének alacsony a kalóriatartalma, tartalmaz oldható rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Igen gazdag tanninokban, béta-karotinban, luteinben és klorogénsavban. Ez utóbbi a vércukorszint szabályozásban játszik kiemelkedő szerepet. Az antioxidánsok megvédenek bennünket a szabad gyökök ellen, amelyek destruktív hatásai korai öregedéshez, rákhoz, demenciához és szívbetegséghez vezethetnek.

A füge rostokban is rendkívül gazdag, amely segít a fogyásban és segít megtartani a kívánt súlyt. A füge jelentős mennyiségű B-vitamin-komplexet tartalmaz, mint niacin, piridoxin, pantoténsav vagy folsav. A vitaminok részt vesznek a zsírok, a szénhidrátok és fehérjék metabolizmusában, a B-komplex pedig fontos az agy egészséges működéséhez és jó hangulat biztosításához.

A füge egy kitűnő ásványianyag-forrás, hiszen van benne kalcium, cink, kálium, szelén, vas és réz. A vörösvérsejtek kialakulásához vas és réz szükséges, míg a kálium a testfolyadékok és a sejtek fontos összetevője, amely a szívverés és a vérnyomás szabályozásában nyújt segítséget.

A fügefának nem csupán a gyümölcse, hanem a levele is nagyon hasznos. A levelek nagyon hatásosak bronchitis, szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőrproblémák és fekélyek esetén.

Egyes kutatások arra is rávilágítanak, hogy cukorbetegség megelőzésére a fügefa leveleiből készült főzet nagyon hatásos. Hogyan készíthetjük el? Vizet szükséges forralni, amelybe a leveleket 10-15 percre bele kell tenni, majd a teát le kell szűrni és reggeli előtt kell minden ízesítés nélkül elfogyasztani.

Amennyiben friss fügét vásárol, úgy mindig az érett, puha tapintású gyümölcsök között válogasson, amelyek kellemes, édes illatot árasztanak magukból. A friss füge nagyon hamar romlásnak indul, ezért tárolja hűtőszekrényben, de 3 nap alatt fogyassza el azokat.

Az aszalt füge nem igényel különleges óvintézkedést, mivel száraz és hűvös helyen akár nyolc hónapig is eláll.

A friss fügével salátákat, süteményeket és fagylaltokat is megízesíthetünk. Ha zabkását fogyaszt, tehet bele friss vagy aszalt fügét is. A kecskesajttal és aprított mandulával töltött friss füge akár előételként vagy desszertként is szolgálhat.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Ügyel a bőre hidratációjára?
  2018-07-16 14:39:05, hétfő
 
  Ügyel a bőre hidratációjára?







A bőrápolás hihetetlen dolgokat képes tenni a bőr pórusaival, de az egészséges, hidratált bőr érdekében a rendszeres bőrápolás is csak félsikert eredményez. Ha valaki nem fogyaszt elég folyadékot, akkor a bőre szárazzá, petyhüdtté válik, foltok is kialakulhatnak rajta és még sötét karikák is lehetnek a szeme alatt, amely nem nyújt valami szép látványt.

Az egyik legfontosabb szabály tehát, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszon. Nyáron - de akár télen is - nagy hasznunkra lehet a kiskertünk, főleg akkor, ha értékes gyógynövényeket, fűszernövényeket és zöldségeket is termelünk benne, amelyeket nem permetezünk, mert így nagyon finom, egészséges italokat készíthetünk ezekből a finomságokból. Én tavaly óta teljesen ,,rákattantam" az ízesített vizekre. Mindig az éppen aktuális fűszernövény felhasználásával készítek magamnak ízes vizeket. Nálam az egyik legnagyobb sláger a korianderes-citromos víz, amely nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Természetesen dobogós helyezést kap nálam a petrezselymes, a mentás, a citromfüves víz is. Majd a zöldséges vizek következnek. Az uborkás-kapros változat nagyon finom, de az uborkát citrommal is lehet párosítani. A másik nagy kedvencem a paradicsomos-bazsalikom víz, amely egy kiváló antioxidáns a szervezetünk számára, nem beszélve a fogyasztó hatásáról.

A strukturált vízben gazdag gyümölcsök és zöldségek önmagában történő fogyasztása is fantasztikus hidratációt nyújt bőrünk számára, nem beszélve a bennük lévő értékes tápanyagokról és rostokról.

Milyen zöldségeket válasszon? Nyilván olyanokat, amelyek magas víztartalommal bírnak. Az uborka például 96%-ban tartalmaz vizet, amely segít a bőrt hidratáltan és fiatalosan tartani. A benne lévő szilícium jó hatással van a kötőszövetekre, nem beszélve a benne lévő A- és C-vitaminról és folsavról, amelyek szintén táplálóan hatnak a bőrre.

A gránátalma 82%-ban tartalmaz vizet. Ennek a gyümölcsnek nemcsak a víz-, hanem az antioxidáns-tartalma is kiemelkedő, sőt egyes kutatások szerint még fényvédő hatásokkal is rendelkezik.

Az avokádó nyolcvan százaléka víz. Nemcsak a hidratációban van kiemelkedő szerepe, hanem a zsírégetésben is, de segítséget nyújt a koleszterinszint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében is.

A kajszibarack és a mangó is 86%-ban tartalmaz vizet. Mindkét gyümölcs tele van A-vitaminnal, amely jó hatással van az arcon keletkező foltokra. Ez a vitamin elősegíti a bőrsejtek termelődését és meghosszabbítja azok életciklusát.

A brokkoli és a spenót is sok vizet tartalmaz. Emellett azonban alfa-linolénsavban (ALA) is gazdagok, amely vegyület kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Kertünk dísze és éke: kék nőszirom
  2018-07-16 13:17:55, hétfő
 
  Kertünk dísze és éke: kék nőszirom







A nősziromfélék egyik jeles képviselője a kék nőszirom (Iris germanica), amely a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Hazájában nemcsak kiskertekben találkozhatunk ezzel a csodálatos virággal, hanem elvadult formában is erdőkben, mezőkön és réteken. A kerti nőszirom nevét a sziromszerű bibéjéről kapta. A növény virágtakarója elérheti a nyolc centimétert is, a külső lepellevelek pedig sárgán szakállasok.

Régebben a virág gyöktörzsét megszárították és fogzásban lévő kisgyermekeknek adták, hogy ily módon csillapítsák a fájdalmukat. Manapság semmiképpen sem szabad ilyen formában használni. A virág gyöktörzsét köhögés során is fogyasztották, mivel felismerték nyákoldó hatását. A kék nőszirmot alkalmazták még a puffadás kellemetlen tüneteinek enyhítésére és hányingercsillapításra, de ma már nem javasolt a használata, fogyasztása. A növényből készített készítményeket azonban nyugodt szívvel lehet alkalmazni.

A kék nőszirmot felhasználják még egyes kozmetikai szerekben és alkoholt is ízesítenek vele.

Ha szeret kertészkedni, mindenképpen érdemes ezt a növényt a kiskertben elültetni, mert valóban csodaszép, amely méltán lehet kertünk éke és dísze.

A kék nőszirom a magas szakállas nőszirmok csoportjába tartozik. Évelő növény, amely rizómával terjed és nagyméretű, jellegzetes formájú szirmaival díszít. Felálló levelei merevek, kard alakúak és szürkészöld színekben pompáznak. Májusban virágzik és csodaszép látványt nyújt, ha nagy tömegben nyílik. Magassága elérheti a hatvan, de akár a kilencven centimétert is.

A kék nőszirom nem igényel odafigyelő gondoskodást, nagyon ellenáll az időjárás viszontagságainak. Kedveli a napos, száraz helyet, ilyen körülmények között megfelelően fejlődik. Talajfajták tekintetében sem válogatós, de a pangó víz nagy ellensége. Dúsabb virágzásra is ösztönözhetjük, mégpedig tőosztással, így segítve abban, hogy megújuljon és új erőre kapjon. A szaporítást az őszi hónapokban, szeptemberben és októberben végezhetjük el. A leválasztott gyökértörzset nem szabad nagyon mélyre ültetni és csak kevés földdel szabad betakargatni.

Hazánkban őshonos nőszirom fajok: pázsitos nőszirom, korcs nőszirom, szibériai nőszirom, sárga nőszirom, homoki nőszirom, apró nőszirom, magyar nőszirom, tarka nőszirom.

Kertekben ültetett nőszirom fajok: dalmát nőszirom, kerti nőszirom, recéshagymájú és török nőszirom.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Nyári frissítők csalánnal, dinnyével...
  2018-07-16 13:16:25, hétfő
 
  Nyári frissítők csalánnal, dinnyével, mentával, málnalevéllel, rozmaringgal és naranccsal







Nagyon szeretem a nyarat, mert ilyenkor aztán nagyon sok olyan italreceptet elkészíthetek, amelyeket én magam találtam ki, amelyet aztán persze mindig tökéletesíteni tudok, hiszen nyáron a kiskertem tele van finomabbnál finomabb zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszernövényekkel. Télen hiába is találnék ilyen érdekes, nyári frissítő recepteket, sajnos nem tudom azonnal kipróbálni. Az utóbbi években csak ilyen hűsítő italokat fogyasztok, amelyek remekül oltják a szomjat, mindemellett nagyon egészségesek is, hiszen tele vannak értékes antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Most két nyári receptet is megosztok a kedves olvasókkal. Az egyik a mentás, dinnyés és csalános frissítő, a másik pedig a málnaleveles, rozmaringos és narancsos jeges tea.

A mentás, dinnyés, csalános frissítő hozzávalói:

negyed csésze friss mentalevél
negyed csésze csalánlevél
1 csésze kockára vágott sárgadinnye
1 liter víz
1 lime

Elkészítése:

Ezt a frissítőt kétféleképpen szoktam elkészíteni. Az egyik módszer szerint először készítek egy csalánteát. Felforralok 3 dl vizet, majd ezzel leöntöm a csalánleveleket. Hagyom 20 percig állni, majd leszűröm és megvárom, míg alaposan lehűl.

Egy turmixgépbe beledobálom a mentaleveleket, a csalánteát, a sárgadinnyekockákat és a lime felét. Természetesen ez utóbbit meg szoktam hámozni. Miután leturmixoltam a hozzávalókat, egy nagy kancsóba töltöm, majd felöntöm egy liter vízzel és a maradék lime-ot belekarikázom. Fogyasztás előtt hűtőben tárolom.

A másik verzió szerint összeturmixolom a sárgadinnyekockákat, a csalán- és a mentalevelek felét egy kevés vízzel együtt, majd az egészet egy kancsóba töltöm, amelyet aztán felöntök vízzel. A lime-ot felkarikázom, majd a maradék menta- és csalánlevelekkel együtt a kancsóba szórom. Ez a fajta frissítő is csak hidegen fogyasztható.

A málnaleveles, rozmaringos és narancsos jeges tea hozzávalói:

4 rozmaringszár
1 narancs frissen facsart leve
negyed csésze friss málnalevél
2 evőkanál cukormentes narancsszirup vagy narancsméz
negyed csésze friss málna
fél narancs
1 liter víz

Elkészítése:

Öntse a vizet egy edénybe, majd forralja fel a víz háromnegyedét. Egy másik edénybe tegye bele a megmosott rozmaringot és málnalevelet, majd öntse le a forró vízzel. Hagyja állni 20 percig, majd szűrje le.

Addig készítse el a jégkockákat. Keverjen össze vizet narancslével és nagyon picire összeaprított rozmaringgal. Öntsön tele ezzel egy jégkockatartót és rakja a fagyasztóba.

Turmixolja össze a narancslevet, a maradék vizet, a narancsszirupot vagy -mézet, a narancsot és a málnát. Amikor lehűlt a tea, öntse hozzá az összeturmixolt keveréket. Az egészet öntse át egy nagy kancsóba. A kancsóba tehet még megmosott rozmaringszárakat és felkarikázott narancsszeleteket.

A jeges teát stílszerűen jégkockákkal fogyassza.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A közönséges mahónia a bőrbetegségek gyógyítója
  2018-06-20 17:33:06, szerda
 
  A közönséges mahónia a bőrbetegségek gyógyítója







A közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) őshazája Észak-Amerika nyugati területein van. Az itt élő emberek legfőképpen az erőnlétük megőrzésére és fokozására alkalmazták ezt a gyógynövényt. Talán azért is bíztak abban, hogy ettől a gyógynövénytől növekedni fog az állóképességük és a kondíciójuk, mert tudták, hogy a közönséges mahónia egy kiváló vértisztító növény. Az észak-amerikai indián őslakosok is szívesen használták ezt a gyógynövényt, mert hittek gyógyító erejében. De nem csupán a mahónia gyógyhatásaival voltak elégedettek, hanem a bogyótermésből alkoholt is készítettek. Az apró bogyókból lekvárt is főztek, mert meg voltak róla győződve, hogy emésztési panaszokra hatásos.

A borbolyafélék családjába tartozó közönséges mahónia egy cserje, amely akár a másfél méteres magasságot is elérheti. A kis cserjén hatalmas, örökzöld levelek nyílnak, amelyek ősszel vörös színre váltanak, sárga színű virágai pedig fürtökbe rendeződnek. A növény bogyótermései nem mérgezőek, a madarak is vidáman csemegéznek belőle. Gyógyítási célokra a mahónia ágainak kérgét és csúcsát, leveleit és virágait használják. A gyógynövény legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, a flavonoidok, a cserzőanyagok, a szalicil-aldehidek és az illóolajok. A gyógynövény fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A gyógynövényt belsőleg és külsőleg is lehet alkalmazni. A levelek belsőleg az emésztési panaszokat orvosolják, de a gyomorgyulladást is csillapítják és a hörghurutot is kezelik. A virágok csökkentik a reumás panaszokat, gyógyítják a hólyag- és vesepanaszokat, de a fejfájás és a köszvény kellemetlen és fájdalmas tüneteire is hatásosak. A mahónia kérgéből pedig kenőcsöt készítenek, amely hatékonyan orvosolja az akné és a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. A mahónia megnyugtatja a korpás, hámló, szeborreára hajlamos bőrt. Ezen kívül jelentős mértékben képes csökkenteni a korpásodást, és a bőr irritációját is enyhíteni képes.

A közönséges mahónia több klinikai vizsgálatban megfelelő gyógynövénynek bizonyult atópiás dermatitisz kezelésében, köszönhetően a gyógynövényben található alkaloidoknak, amelyek antimikróbás hatásokkal rendelkeznek.

A közönséges mahónia kis kertünk dísze is lehet, romantikus és kissé régies hangulatú megjelenésével. Nem igényel sok törődést, kedveli a szárazságot, illetve az árnyékos, félárnyékos helyet. Ez a növény sövényként is funkcionálhat, metszeni sem szükséges, csak bizonyos időközönként a beteg, elhalt hajtásokat kell róla eltávolítani.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Cserszömörce, az egészséges száj őre
  2018-06-20 17:29:41, szerda
 
  Cserszömörce, az egészséges száj őre







A cserszömörce (Cotini coggygria) a szömörcefélék családjába tartozik. A cserszömörce lombhullató, ősszel a levelei élénkpiros színre váltanak, csonthéjas termése van, amelyek tojás alakúak és borsónyi nagyságúak. Hazánkban is megtalálható, a 17. századtól a kertekbe is kezdték ültetni, így azok gyönyörű díszévé vált, főként az őszi hónapokban, amikor a cserje lombja narancsszínben pompázott. A bokor levelei akár a nyolc centiméteres nagyságot is elérhetik, amelyek lehetnek hosszúkásak, oválisak és kopaszok, a levelek fonákja azonban enyhén szőrös. A cserszömörcét előszeretettel használták a tímárok a régebbi korokban, ugyanis finom bőrök cserzésére, vagyis kikészítésére és tartósítására alkalmazták. A cserszömörce szóban a cser szó arra utal, hogy a növény kérgéből és leveléből cserzőanyagot vontak ki, a kézműipar pedig kelmefestőszerként használta. A növényből ma is készítenek ipari bőrcserző anyagot és sárga festékanyagot.

Nevezik még szömörcefának, sárga cserszömörcének, szkompiának, szemerivének, timorfának, cserzőfának és szumáknak is. Angolszász területeken a cserszömörcét csak smoke treenek nevezik, mivel első ránézésre a virágok szőrös kocsányai füstre emlékeztetnek.

A cserszömörce hatóanyagai a következők: flavonoidok, cseranyagok és illóolaj. A gyógynövényből készült főzetet csak külsőleg lehetséges alkalmazni, mivel nagyon erős hatásokkal rendelkezik. Gyógyászati célokra a leveleket gyűjtik. Körülbelül négy kilogrammnyi levélből egy kilogrammnyi hasznosítható gyógynövényt lehet kinyerni.

A cserszömörcét elsősorban a különféle szájbetegségek ellen lehetséges használni, ugyanis csökkenti a szájban kialakuló és a szájüreg nyálkahártyájának gyulladásait, de fogínygyulladásnál is hatásos. Megfázásos időszakban enyhíti a torokgyulladást és a rekedtség ellen is nagyon jó szolgálatot tesz. Fogínysorvadás esetén öblögetni érdemes a cserszömörcetartalmú készítményekkel. De a gyógynövényből ülőfürdőt is lehet készíteni, amely az aranyeres panaszokat képes csökkenteni. A cserszömörce nemcsak gyulladást csökkent, hanem fertőtlenítő és összehúzó szerként is használatos.

A cserszömörcét tartalmazó szájápoló készítmények nagyon hasznosak lehetnek tehát a szájban kialakuló gyulladások, illetve fogíny- és fogproblémák esetén. Ezek a készítmények nemcsak a vérzést csillapítják, hanem fertőtlenítik is a szájat és a szájban lévő baktériumokat is elpusztítják.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Indiai lótusz mint az újjászületés szimbóluma
  2018-06-20 17:28:04, szerda
 
  Indiai lótusz mint az újjászületés szimbóluma







A lótusz egy lombhullató vízinövény. Őshazája Indiában van, ahol szentként tisztelik és az újjászületés, illetve a tisztaság szimbólumaként tartják számon. Talán ez az oka annak, hogy több hindu istent is lótuszvirágon ülve vagy állva ábrázolnak. Indiában él egy legenda, mely szerint Buddha amerre csak járt és kelt, mindenhol lótuszvirágok nyíltak a nyomában. Egy másik indiai elgondolás szerint a lótusz olyan csodálatos teremtés, mint az ember. Hiszen a lótuszvirág is képes a mocsárból a felszínre törni, és az ember is képes arra, hogy a legnehezebb körülmények ellenére is tiszta maradjon, megújuljon, sőt egyre tökéletesebbé váljon.

A lótusz a lótuszfélék családjába tartozik. Nyáron bontogatja szépséges fehéres-rózsaszínes szirmait, majd ezután fejlődik ki a termés, amely magokat rejt magában. A barna és kerek lótuszdiók a kemény magházban fejlődnek ki. Az indiai lótusz külsejében nagyon hasonlít a tündérrózsához. A virág meglehetősen kedveli a sekély, nyugodt vizeket. A virág pajzs alakú, hatalmas kékes-zöldes levelei a víz felszínén terülnek el és víztaszító hatással rendelkeznek, vagyis a vízcseppek egykettőre legördülnek a nagy levelekről anélkül, hogy benedvesítenék azokat. A növény a víz alatti szárával, azaz a rizómájával kapaszkodik a talajba. Az illatozó virágok hosszú kocsánnyal rendelkeznek, amelyek segítségével a levelek fölé emelkednek. A beporzást követően a virágok lehullnak, majd a virág szára és a termő része fásszerűvé válik. Ebben az állapotában néz úgy ki a lótusz, mint egy zuhanyrózsa.

Az indiaiak nemcsak a szépsége miatt nevelnek lótuszt, hanem hisznek a növény gyógyító erejében is. A lótuszdiót megfőzik, de megpirítva és kandírozva is fogyasztják. A növény fiatal, zsenge, üde hajtásait és leveleit is előszeretettel fogyasztják salátaként, de gyakran csomagolnak vagy dekorálnak a levelekkel különféle ételeket is.

A virág gyöktörzsét kétféleképpen is hasznosítják az indiai konyhaművészek. A gyöktörzsből friss állapotában főzeléket készítenek, de gyakran ki is szárítják és más gabonafélékkel vegyítve kenyeret sütnek belőle.

A virágokból parfümöt készítenek, de sütemények készítésénél is felhasználják. A növény tejnedve gyógyászati célokat szolgál.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Zsírégető, karcsúsító táplálékok
  2018-06-20 17:26:35, szerda
 
  Zsírégető, karcsúsító táplálékok







Az emberek többsége le szeretne fogyni, csak éppen sehogy sem tud. Sokan mindenféle csodaszert kipróbálnak, amely csak rövid távon működik, aztán jön a visszahízás. Az emberek jelentős hányada számol be arról, hogy a csodaszerek abbahagyását követően dupla vagy tripla annyi súlytöbblettel rendelkeznek, mint a fogyókúrát megelőző időszakban. Vannak azonban olyan táplálékok, amelyek eredményesen égetnek zsírt, így nemcsak a fölösleges kilóktól szabadulhat meg eredményesen, hanem ezek a táplálékok a megelőzésben is nagyon sokat segítenek. A zsírégető élelmek fokozzák az energiaszintet és segítenek a jó közérzet fenntartásában.

Az egyik ilyen táplálék vagy fűszer a Cayenne-bors, amely eredményesnek mutatkozott a zsírégetésben. A Cayenne-bors növeli a szervezet anyagcseréjét, amelynek lassúsága sok esetben gátja lehet a fogyásunknak.

Az eredetileg Mexikóban termesztett chiamagok igazi táplálkozási erőműnek és igazi zsírégető élelmiszernek számítanak. A chiamag emellett növeli az energiaszintet és jó hatással van a kitartásra és a teljesítményre is. Nem beszélve arról, hogy megtámogatja az emésztésünket, csökkenti az éhségérzetet és eredményesen csillapítja a cukor iránti kínzó vágyat.

Természetes zsírok közül az egyik legegészségesebb a kókuszolaj, amelynek nemcsak a testtömeg, hanem a testzsír csökkentésében is a segítségünkre lehet, és még az endokrin rendszer működését is megtámogatja.

A keresztesvirágú zöldségek, mint a káposzta, a karfiol tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek megtámogatják a zsírégetés folyamatát. Mindemellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak teli, amelyek ugyancsak hasznosak a szervezet zsírégető folyamatainak elősegítésére.

A ghí (ghee), azaz a tisztított vaj az egyik legnépszerűbb élelmiszer Indiában, nem beszélve arról, hogy a segítségével még zsírt is égethetünk. Ez a különleges vaj még főzés során is megőrzi fitonutriens-tartalmát és még a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

A citrusfélék remek zsírégetők, különösen a grépfrút. Ez a gyümölcs olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a zsírégetésben és fokozzák az anyagcserét.

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a mángold csordultig tele vannak tápanyagokkal, például vassal. Ezek a zsírégető növények megtámogatják az izmok működését és a kalóriaégetést is elősegítik. Sok K-vitamint is tartalmaznak, amelyek erősitik a csontozatot, így gátolva meg a csontritkulás kialakulását.

A matchatea nemcsak megnyugtat, hanem rendszeresen fogyasztva csökkenti a testzsírt és a koleszterinszintet.

Az erjesztett ételek közül a kefir is segíthet a zsírégetésben, mégpedig a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően. A probiotikumok a szervezetünknek is segítenek a baktériumokkal szembeni küzdelemben.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Meseszép és illatos: levendula
  2018-06-19 12:11:11, kedd
 
  Meseszép és illatos: levendula







A levendula az egyik kedvenc gyógynövényem. Nyáron és ősszel öröm kint üldögélni a házam előtt, hiszen a rengeteg virág között ott virítanak az olyannyira kedvelt levenduláim, amelyek nemcsak üde színfoltjai az udvaromnak, de illatukkal is elkápráztatnak mindannyiszor, amikor a házból kilépek. A levendulát nagyon sokféle módon felhasználhatjuk és hasznosíthatjuk, így akinek van virágoskertje, mindenképpen gondoljon erre a szerény, de annál kedvesebb gyógynövényre.

A levendula 35 felhasználási módja:

A levendulából készíthetünk egy remek nyugtató teát. Párosíthatjuk más nyugtató növényekkel, például citromfűvel vagy kamillával.
Levendulából illattasakot is készíthetünk, amelyet aztán a szekrénybe is berakhatunk, hiszen kiválóan illatosítja a ruhákat, de meg is ajándékozhatunk vele egy kedves szerettünket.
Készíthetünk belőle házi illatgyertyát. Ehhez nem is kell más, mint viasz, szárított levendula és levendula-illóolaj.
Segítségével a szoba levegőjét is megillatosíthatjuk, felfrissíthetjük. Egy spricnis üvegbe öntsön 2 dl vizet és 3-3 csepp levendula-, borsmenta- és teafa-illóolajat. Majd ebből az elegyből permetezzen a levegőbe.
Ha nem tud aludni, vegyen egy nyugtató lábfürdőt. Öntsön egy lavórba 4-5 liter meleg vizet, cseppentsen bele 5-6 csepp levendulaolajat és áztassa ebben a lábait lefekvés előtt.
Ha sok levendula nődögél a kertben, csináljon belőlük egy csodás levendulakoszorút, amely a bejárati ajtón vagy a kandallón kaphat helyet.
Kutyuljon salátaöntetet levendula hozzáadásával. Keverjen össze 6 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál balzsamecetet, 1 evőkanál citromlevet, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2 evőkanál mézet, 1 teáskanál mustárt és egy maréknyi szárított levendulát. Keverje alaposan össze a hozzávalókat és ezzel el is készült a remek salátaöntet.
Nyáron és ősszel tegyen a teraszra levendulacsokrokat, vagy a ház közelébe ültessen levendulát, mivel ez elriasztja a szúnyogokat.
Préselt levendulával díszíthetünk ajándékkártyákat és csomagolópapírt, amellyel aztán a szeretteinket meg is lephetjük.
A levendulaolajat bevethetjük masszázs során, hiszen csökkenti az ízületi és izomfájdalmakat.
Szárítson meg egy nagy csokor levendulát, amelyet akasszon a bejárati ajtóra, hiszen nagyon szépen dekorálja azt. A vendégeknek pedig egyből ez csapja meg az orrát, amikor meglátogatnak bennünket.
A levendulából ízletes süteményeket, pudingokat és desszerteket is készíthetünk.
A levendulaolaj csillapítja a viszkető és száraz bőrt.
A levendulavirág ételszínezékként is funkcionálhat.
Levendulából finom házi szappant is gyárthat, amelyet szeretteinek is ajándékozhat.
Ha megcsípett bennünket egy rovar, akkor a csípés helyét levendulaolajjal kell kenegetni, mert az megnyugtatja.
Saláták ízesítésére használjon levendulaecetet. 2 csésze almaecethez adjon egy maréknyi levendulavirágot, hagyja állni 6 hétig, majd szűrje le.
A levendulaolajos borogatás csillapítja a fejfájást.
Készítsen levendulás fürdősót, amely egy fárasztó nap végén lenyugtat és oldja a bennünk lévő feszültséget. Egy csésze fürdősóval keverjen el félcsészényi szódabikarbónát és 20 csepp levendulaolajat. Keverje alaposan össze, majd tárolja egy zárható üvegben. Egy-két evőkanálnyit használjon belőle minden fürdés során.
Ha levendulaolajat spriccel a párnájára, garantáltan nyugodt és pihentető lesz az éjszakai alvása.
Élvezze ki a levendula aromaterápiás hatását. Ily módon nemcsak a szoba levegője, de Ön is felfrissül.
Készítsen bőrradírt levendula hozzáadásával. Keverjen el egy csésze cukrot, fél csésze kókuszolajat, 2 evőkanál levendulavirágzatot és 15-20 csepp levendulaolajat. Majd ezzel az eleggyel dörzsölje le a testét, aztán alaposan zuhanyozzon le.
Készítsen levendulavirágból limonádét, de a hagyományos limonádéhoz néhány csepp levendula-illóolajat - csak tiszta minőségűt - is keverhet.
Ha születésnapi tortát készít, díszítse azt levendulavirággal
Gyümölcslekvárokat tehet pikánsabbá, ha levendulavirágzatot is ad azokhoz.
Készítsen álompárnát, amelyet levendulavirágokkal töltsön meg.
Ha menstruációs görcsök gyötrik, keverjen el két evőkanálnyi mandulaolajban 5-6 csepp levendulaolajat és masszírozza ezzel az eleggyel a hasát.
Készítsen levendulás potpourrit, amellyel a lakását illatosíthatja, de ajándékba is adhatja.
A házi vaníliafagylalt finomabb lesz, ha fahéjat és morzsolt levendulát is adunk hozzá.
Készítsen arcvizet levendulavízből vagy desztillált víz és levendula-illóolaj keverékéből.
Készítsen levendulaolajat. Öntsön egy befőttesüvegbe olíva-, mandula- vagy kókuszolajat, adja hozzá a levendulát. Állítsa egy napos ablakba, majd 3-4 hét múlva szűrje azt le.
A hígított levendulaolaj csökkenti a gyulladást és meggátolja az aknét okozó baktériumok elszaporodását.
Készítsen házi dezodort szódabikarbóna és levendulaolaj felhasználásával.
A szőnyegünket illatossá tehetjük, ha porszívózás előtt meghintjük egy eleggyel. Egy csésze szódabikarbónát keverjen el egy maréknyi levendulavirággal és 10 csepp levendula-illóolajjal. Hagyja rajta egy órán keresztül, majd porszívózza ki alaposan a szőnyeget.
A levendulaszirupot nagyon egyszerű elkészíteni. Melegítsen meg egy csésze vizet, adjon hozzá egy csésze nyírfacukrot. Keverje folyamatosan, míg a cukor elolvad. Majd adjon hozzá 2 teáskanál vaníliakivonatot és két evőkanál levendulavirágzatot. Hagyja kihűlni, szűrje le és tárolja hűtőben. A szirupot elsősorban édességek, desszertek, sütemények készítésénél tudjuk felhasználni.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1005 db bejegyzés
e év: 8710 db bejegyzés
Összes: 12408 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 6021
  • e Hónap: 29385
  • e Év: 235546
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.