Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 88 
Egy elfelejtett gyógynövény...
  2013-06-14 13:51:05, péntek
 
  Milyen gyógynövény jut eszébe, ha megfázás, nátha, influenza kínozza? A kamilla, a hársfa vagy a bodza? És hol van a sorból a kakukkfű?

Ismerjük meg a trónról méltatlanul letaszított gyógynövényt, melyet már évezredek óta alkalmazunk gyógyításra, fűszerezésre.

Végre egy hasznos növény, mely a kertben vagy a balkonládában is megterem, és könnyű begyűjteni, akár kirándulásaink alkalmával is! Ha azonban a bolti megoldások hívei vagyunk, a gyógynövényes szaküzletben is könnyen hozzáférhető. És hogy miért is olyan hangsúlyozzuk ezt? Mert sokoldalúsága miatt megkerülhetetlen, és igenis ott a helye házipatikánkban és fűszeres polcunkon: a kakukkfű ugyanis fertőtlenít, gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a gyulladást és köptető hatása van, de grillezések alkalmával is a középpontba kerülhet. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet róla, és ahhoz is van egy-két értékes tippünk, hogyan használjuk a háztartásban.

1. A kakukkfüvet régóta ismerjük: Mózes dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott a Hóreb-hegyén, és a mezopotámiai receptkönyvekben is felbukkan, sőt már Egyiptomban is előszeretettel alkalmazták a halottak mumifikálására.

2. A görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, de a vitézség jele is volt: a harcba készülő férfiak ruhájára a nők kakukkfüvet hímeztek. Innen ered latin neve is (Thymus), mely a görög "Thymon" szóból származik (jelentése bátorság).

3. A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

4. Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

5. A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt e növényről nyerte nevét (thymus).

6. Teaként érdemes kipróbálni hurutos megfázás, köhögés idején, ezt pedig a következőképpen készítjük el: egy teáskanálnyi füvet forrázzunk le 2 dl vízzel, és igyunk belőle naponta 2-3 csészével! Emellé párologtassuk az illóolajat is, egy-két cseppet mindössze!

7. Jellegzetes aromája, illata a kerti grillpartik nélkülözhetetlen fűszerévé teszi: míg kellemes zamatát érezzük étkezés közben, nem árt tudnunk, hogy a sütéskor keletkező rákkeltő vegyületeket is semlegesítjük vele. 8. Fűszerként illik a húsok, a gomba és a paradicsomos ételek mellé, ha pedig valamilyen mediterrán ételt készítünk, szinte biztos, hogy előkerül. A HáziPatika.com Egészségreceptjei közül ajánljuk a kakukkfüves zöldségtálat, a fűszerrel készült gombaragut és egy különleges kecskesajtos,húsos összeállítást is, melyek hozzávalói között szerepel a fűszernövény.

9. A kakukkfű több köhögéscsillapító gyógyszer alapanyaga, az orvostudomány pedig bőrgomba elleni ecsetelőszerként, bélféregűzőként is használja. A szépségiparban bőrpirosító kenőcsök, szájvizek, illatszerek alapanyagaként hasznosítják. Bőrgombásodás esetén készíthetünk belőle ecsetelőt házilag is: 2 evőkanálnyi gyógynövényt 100 ml gyógyszertárban vásárolt tiszta alkohollal leöntünk, jól zárt üvegben másnapig állni hagyjuk, szűrjük.

10. A lakásban fellelhető penészfoltokat úgy is megszüntethetjük, ha egy kisebb méretű spriccelős üveget tömény kakukkfűolajjal, vagy kakukkfűolaj és alkohol elegyével töltünk meg, majd ezzel közelről permetezzük be a gombatelepeket. A felületet aztán tiszta ronggyal töröljük át! Fontos, hogy a művelet során gumikesztyűt és maszkot is viseljünk, mert a kakukkfűolaj fő komponense irritálhatja bőrünket és nyálkahártyánkat.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Betiltott gyógynövények?
  2013-03-17 20:29:07, vasárnap
 
  A most hatályba lépett, új európai uniós jogszabályok több száz hagyományos gyógynövényes orvosságot betiltanak.

z EU-s törvény célja az, hogy megóvja a fogyasztókat a vény nélkül kapható gyógynövényes orvosságok lehetséges káros mellékhatásaitól. Az új jogszabályok most először biztosítják azt, hogy csak a régi, minőségileg ellenőrzött készítményeket lehessen forgalmazni. A gyógynövényekkel gyógyító természetgyógyászok és a gyógynövényes készítmények gyártói azonban egyaránt attól tartanak, hogy kiszorulnak a piacról.

Az iparágat mostanáig az 1968. évi gyógyszertörvény szabályozta, amelyet még akkor fogalmaztak meg, amikor csupán néhány gyógynövényalapú készítmény létezett, és nagyon kevés fitoterapeuta tevékenykedett.

Egy brit közvélemény-kutatás szerint azonban az elmúlt két évben a brit felnőttek körülbelül egynegyede használt gyógynövény alapú készítményeket, amelyeket többnyire vény nélkül vásároltak bioboltokban vagy gyógyszertárakban.

A szabályozás az összes gyakori termékre, így az orbáncfűre, az echinaceára és a macskagyökérre, valamint a hagyományos kínai és indiai orvosságokra is kiterjed. Egyes gyógynövényes készítmények erős hatásával, illetve a szabványos gyógyszerekkel való kölcsönhatásával kapcsolatban azonban aggályok merültek fel. Az orbáncfű például a fogamzásgátló tablettával lép kölcsönhatásba, a páfrányfenyő és a ginzeng pedig a vérhígító warfarinhoz hasonló hatást váltanak ki.

Az új törvény szerint kizárólag azokat a termékeket lehet forgalmazni, amelyeket a tagállamokban illetékes egészségügyi termékellenőrző hatóságok engedélyeztek. A gyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy termékeik megfelelnek a szigorú szabványoknak, és állandó, egyértelműen jelzett adagokat tartalmaznak. Ahhoz pedig, hogy hagyományos orvosságként elismerjék, a terméknek legalább 30 éve használatban kell lennie, ebből 15 évet az EU-ban.

A gyógynövényes készítményeket csak kisebb betegségekre, például köhögésre, náthára, izomfájdalomra vagy alvászavarokra hagyják jóvá. A már korábban az üzletek polcaira került termékek szavatossági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.

Forrás: medipress.hu
 
 
1 komment , kategória:  Növények  
Bükki ősfák és Normafa...
  2013-03-16 18:04:30, szombat
 
  Magyarország leghíresebb fái

Mivel érdemelhet ki hírnevet egy természeti képződmény, nevezetesen egy fa? Mikor és vajon mit kellett "megélnie" ahhoz, hogy növekedését óvó tekintetek kísérjék, és hogy élőhelye lakosainak emlékezetébe kitörölhetetlenül beleivódjon? Íme, hazánk leghíresebb fái.

Bükkábrányi ősfák

6 évvel ezelőtt bányamunkások bukkantak rá a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrányban a 8 millió éves, miocén-kori mocsárciprus-erdő maradványaira. A fák korabeli magassága mai analógiák alapján elérhette akár a 30-40 métert is. Pusztulásukat valószínűleg egy hirtelen homokvihar vagy iszaplavina okozta, amely mintegy 6 méteres magasságban borította el és konzerválta ezáltal a mocsárciprusok törzsének alsó részét. Szakértők szerint a lelet azért számít kuriózumnak, mert bár már korábban is (nem csak hazánkban, hanem világszerte) találtak egyedülálló fatörzseket, facsoportokat, azok az idők során vagy kidőltek vagy megkovásodtak. Ellenben ezekkel az átlagosan öt-hat méter magas, másfél-három méter átmérőjű fatörzsekkel, amik eredeti helyükön álltak, eredeti formájukban és anyagukban konzerválódtak.

A megtalált 16 fatörzsből hatot sajnos nem sikerült megmenteni a pusztulástól. A megmaradt, egyenként akár 10 tonnát is nyomó tíz törzs közül négyet a miskolci Herman Ottó Múzeumba, a maradék hatot pedig a Bükki Nemzeti Parkba, azon belül az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület őslábnyomos bemutatóhelyére szállítottak. Aki szívesen megtekintené ezeket az egyedülálló természeti túlélőcsodákat, látogasson el a miskolci Pannon-tenger Múzeumba, ahol most tavasztól kezdve a ciprusok egyéb, a földtörténeti miocén korhoz kapcsolódó látványosságokkal együtt kerülnek kiállításra.

Ördögiga fa

A különös nevű bükkfa egyedi formájának és hatalmas méretének köszönhetően tartozik a fahírességek közé. Törzse kétfelé ágazik, kétméteres magasságban újra összeforr, majd háromfelé ágazik szét. A fa mintegy kétszáz éves, törzsének kerülete csaknem három méter, magassága pedig 31 méter. A nem mindennapi paraméterekkel megáldott tünemény Sümeg közelében, a mára félig kiszáradt sarvalyi forrástól pár száz méterre délre található.

Normafa

Talán kevesen tudják, hogy a sokunk által ismert és közkedvelt Normafa eredetileg egy terebélyes öreg bükk volt, Viharbükk névre keresztelve. Ha hihetünk a régi mondáknak, lombjai alatt még Mátyás király is megpihent. A fát többször érte villámcsapás, és 1927. június 19-én egy villám végleg elpusztította. Új, általunk is ismert nevét Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik nagyáriája ihlette, amelyet a Nemzeti Színház akkor már ismert színésznője, Schodelné Klein Rozália énekelt el ágai alatt.

A fatörzsből maradt csonk minden óvó igyekezet ellenére elkorhadt, különböző emlékoszlopok és -táblák azonban azóta is őrzik a fa emlékét. A ma is Normafa nevet viselő terület a Sváb-hegy-János-hegy vonulatában, a Sváb-hegy legmagasabb pontján található. Tengerszint feletti magassága 477 méter. Az itt elterülő idilli tisztás szabad kilátást biztosít a főváros felé és a belső budai hegyvidékre.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
A szobanövényeink pozitív hatásai...
  2013-03-11 20:25:26, hétfő
 
  Sok olyan gyönyörű növénnyel találkozhatunk, melyek életben maradásához feltétlenül szükség van a megfelelő páratartalomra. Ezeket nyugodtan tartsuk a fürdőszobában, így két legyet ütünk egy csapásra: életben tudjuk tartani szeretett növényeinket, és zöldellő díszekkel ékesíthetjük fürdőszobánkat.

Káros anyagok
A növények nem csak oxigént termelnek, de képesek arra is, hogy lebontsák a levegőben található káros anyagokat.

A páfrányok például különösen hatékonyan bontják le a formaldehideket, a szobai futóka pedig képes megkötni akár a levegőben található nikotint.

Párás levegő
Télen sokan szenvedünk a szoba száraz levegője miatt, ennek következtében gyakoribb a szem- és torokszárazság, szárazabb a bőrünk és érzékenyebb a nyálkahártyánk.

Szinte mindegy, milyen növényekkel vesszük körbe magunkat, a levegőszárazság ellensúlyozására kiválóak, mivel természetes módon növelik a szoba páratartalmát.

Légkondicionált, zárt helységek
A szobai vagy irodai növények képesek helyrebillenteni a zárt, általában légkondicionált szobák levegőjének minőségét is.

Különösen azokban az irodákban fontos, hogy legyen több élő növény, ahol sok ember nagy, közös légtérben dolgozik együtt. Ilyen helyeken a növények különösen sokat javíthatnak a levegő minőségén.

Pálma
A pálma egyike a leghatékonyabb természetes párásítóknak, ezért a fűtési szezonban különösen hasznos.

Emellett megtisztítja a levegőt a különböző káros, mesterséges anyagoktól, amelyek kintről vagy a bent használt tisztítószerekből vagy technikai berendezésekből származnak.

Borostyán
A borostyánt érdemes a lakás különböző helyein is tartani, mivel nem túl érzékeny növény, viszont számtalan pozitív tulajdonsága van.

A levegőből képes felvenni a méreganyagokat és azt cukorrá alakítja, így semlegesítve annak minden negatív hatását. A levegőt képes megtisztítani a formaldehidtől, sőt a nikotintól is.

Dracéna
A dracéna igazi csoda, ha a levegő tisztán tartásáról van szó. Képes szinte az összes káros anyagot megszűrni a levegőben, így semlegessé, vagyis az emberi szervezet számára egészségessé teszi azt.

Irodába is kiváló, de érdemes figyelni a tápanyagpótlásra, mert könnyen elpusztulhat nélküle

Madárfészekpáfrány
Szintén nagyon hasznos szobanövényünk lehet a madárfészekpáfrány.

Különösen lakásfelújítás, festés után lehet nagy segítségünk, mivel semlegesíti a levegőben a festékek és lakkok után maradó káros anyagokat. Tisztítja a levegőt a füsttől, és a formaldehidektől is.

Szép és hasznos szobanövények
Látható, hogy számtalan érv szól a szobanövények tartása mellett. Oxigént termelnek számunkra, biztosítják a kellő páratartalmát, hogy a téli száraz levegő ne viselje meg az egészségünket, nem utolsó sorban pedig megszűrik a levegőben a káros anyagokat, ezáltal tisztítják azt, amit belélegzünk.

Emellett pedig bónuszként még szépek, változatosak és érdekesek is!

 
 
2 komment , kategória:  Növények  
Konyhatündér és csodadoktor...
  2013-03-04 15:51:16, hétfő
 
  Zeller

A zeller olyan, mint a népmesék harmadik és legkisebb fiúja, aki elmegy világot látni, bejárja a rengeteget, hogy aztán otthonra leljen.

A zeller hőskorszakát - ha beszélhetünk ilyenről egy zöldség esetében -, mindenképpen az ókori olimpiák idejében élte, és ahogy a versenyszellem, úgy ő is túlélte az elkövetkező viharos időket, hogy máig kiélvezhessük a zeller nyújtotta ízeket.

A három testvér

A zellernek a világ három fajtáját ismeri, azonban mi magyarok leginkább csak az egyik válfaját használjuk a mindennapokban: ez pedig a gumós változat, amelyik levélnyelében alig található a szív- és érrendszeri betegségeket távol tartó C-vitamin, szemben a két másik fajtával, a halványító és a metélő zellerrel, amelyeknél 30-50 mg/100g C-vitamin is előfordulhat.

Ajándék

Hazánkba, a hajdani Pannóniába először római telepesek hozták a zeller gumóját, hogy aztán termeszteni kezdjék. Azonban már korábban is dicső múltra tekintett vissza. Termesztését az ókori egyiptomiak és görögök kezdték el. Utóbbiaknál annyira megbecsült (gyógy)növényként tartották számon, hogy az atlétikai versenyek győzteseinek a mai divatos virágcsokor helyett pár szál zellerlevelet ajándékoztak.

Azokban az időkben azonban jóval gyakrabban találkozhattunk volna vele az utcán: vértisztító növényként tisztelték, és ezért azok a férfiak, akik az esti mulatozás után távol akarták tartani maguktól a másnaposságot, zellerkoszorút akasztottak a nyakukba.

Konyhatündér

A konyhában betöltött szerepét vizsgálva, a zeller amolyan joker, amely bármihez jól jöhet. Ugyan vesebetegek diétájában nem ajánlott a fogyasztása, de egyébként széles körben felhasználható: nyersen különböző saláták remek hozzávalója, és jól fűszerezi a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, emellett pedig hozzájárul a vér cukorszintjének csökkentéséhez.

Szárítva leggyakrabban zellersóként (őrölt zellerlevél és só keveréke) a grillsültek fűszerezésére használják. Tárolásához ebben az állapotában egy jól záródó edényre van szükség, hogy aztán később is felhasználhassuk levesek ízesítőjeként, vagy hogy a zellerkrémleves alapjául szolgálhasson.

Csodadoktor

A görögök ezernyi csodás gyógyító tulajdonságot tulajdonítottak a zellernek, többek között azt, hogy ajzószerként is használható, azonban ezt a modern kutatások több más gyógyhatásával együtt nem támasztották alá. Az azonban bizonyos, hogy dehidratáló hatással bír, egyesek szerint még a vesehomokot is kihatja a szervezetből. Emellett fontos tulajdonsága, hogy éhség-érzetet kelt, így például Amerikában a zellert kenyérre kenhető formában, és mártásokban étvágygerjesztőnek használják.

Piaci trükkök

Ha lehetőségünk nyílik rá, mindig vizsgáljuk meg, hogy a zeller gumója nyomásra mennyire puha, mert abból két dolog következhet: egyrészt, hogy rosszul tartották, és rothadásnak indult a belseje, másrészt lehetséges, hogy egyszerűen csak szivacsos, és sokan már ettől is ódzkodnak.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
A zsályát a hátsónkra is kenhetjük...
  2013-02-27 16:37:28, szerda
 
  A zsálya a dalmát tengerpart vidékéről származik, Magyarországon gyógynövényként termesztik. Többek között pajzsmirigytúltengésre és aranyérre használják.

Orvosi zsálya (Salvia Officinalis)

Az orvosi zsálya a Földközi-tenger, de különösen a dalmát tengerpart vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain tömegesen előfordul, Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik.

Hatóanyag: abszintin, alanine, almasav, aszparagin, béta-karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserző anyag, farnezol, fellandrén, fenolsav, flavonoid, foszfor, fumarinsav, galluszsav, glicin, glutamin, kalcium, kálium, kálium-nitrát, kámfor, karnozolsav, katechinek, keserűanyag, keton, kobalt, koffeinsav, koleszterin, króm, limonén, linalool, linolénsav, magnézium, mangán, mentol, mirtenol, nátrium, ón, ösztrogén, palmitinsav, pantoténsav, pektin, pinén, pinin, réz, rozmarinsav, sabinen, sóskasav, szabinol, szalicilsav, szalvin, szaponin, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, sztearinsav, tannin, terpineol, thujon, timol, tirozin, triterpén, ursolsav, vas,

Vitamin: B1, B2, B3, C, E,

Alkalmazás belsőleg:

- pajzsmirigytúltengésre,

- klimaxos hőhullámokra,

- vértisztításra,

Alkalmazás külsőleg

- aranyérre,

- ínygyulladásra,

Tea

1 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Három fűszernövény az egészségünkért!
  2013-02-15 14:02:31, péntek
 
  A fűszernövényeket - például az ánizst, a babért vagy a bazsalikomot - a konyhában ételeink ízesítésére használjuk, pedig egészségünkre is jótékony hatást gyakorolnak.

A helyes fűszerezést meg kell tanulni a konyhában, mert akárcsak a túlzásba vitt sózás, a túl sok fűszer is káros hatással lehet szervezetünkre. Kísérletezzünk kedvünkre a különböző fűszernövények íz világával, és figyeljük meg melyik milyen hatással van emésztésünkre, vagy szervezetünkre.

Ánizs

Az ánizst ritkán használjuk a napi főzés során, helyette süteményekbe, vagy házilag elkészített likőrökbe keverjük bele. Pedig az ánizs nagyon jó hatással van emésztésünkre, segít megelőzni a felfúvódást, a puffadást, és meggátolja az emésztési zavar kialakulását.

Ezenkívül jó hatással a vérkeringésre, és enyhíti az asztma tüneteit. Mivel nagyon erős intenzív az íze, így csak óvatosan tegyük az ételbe, de remekül harmonizál a süteményekbe, karácsonykor a mézeskalács fontos kelléke, vagy gomba mellé is jól társítható.

Babér

babér egy jól ismert fűszernövény, amelyet leginkább a krumplifőzelék mellé, vagy a vadas mártásba használunk. Jellegzetes pikáns kissé keserű íze leginkább a savanyú ételekhez illik jól, de vadhúsok mellé, illetve burgonyás ételkehez is bátran adhatjuk. A babér remek gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre, illetve nyugtató, alvás segítő hatással is rendelkezik.

Bazsalikom

A bazsalikom az olaszos, illetve a paradicsomos ételekhez illek remekül. Egy csipet friss bazsalikom gyorsan felpezsdíti vérkeringésünket, erősíti a gyomrot, és segíti az emésztést. Főzésnél az étellel együtt főzik, de hideg ételek, vagy saláták mellé is adhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Hoztam neked szép virágot...
  2013-02-03 12:16:00, vasárnap
 
 Az a virág, amely a szívből nyílik nem hervad el soha,
ahogy a szeretet sem múlik el, ha lélek az otthona.
Hiszen a szeretet nem más, mint a lélekből sarjadt virág:
láthatatlan, és mégis érzed rejtélyes illatát. Láthatatlan.
Csak akkor látni, ha szemed mosolyog,
s felragyognak szirmai közt csillagharmatok
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Borostyán, a tél fontos gyógynövénye!
  2013-01-29 10:19:47, kedd
 
  A borostyán Európában is őshonos növény, amit házi praktikaként belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használnak.

A közönséges borostyán - Hedera helix - egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.
Egyéb elterjedt megnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény,Leírás:léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje.
Törzse a talajon kúszó, elágazó, legyökerező, vagy valamilyen támasztékra felkúszó, az idősebb példányokon léggyökerekkel sűrűn borított, a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat fejleszt, ezeken hozza virágait és terméseit. Bőrnemű, örökzöld levelei szórt átellenes állásúak, szíves vállúak és tenyeresen 3-5 karéjra tagolódnak.
A fiatal levelek csillagszőrösek, később lekopaszodók, színi oldalukon fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöld, fonákukon fakó zöldek.
A borostyán csak akkor virágzik, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és így elegendő napfényt kap. A virágzó szárakon sűrűn helyezkednek el a levelek valamint az oldalhajtások és a végeiken figyelhető meg a virág. A borostyán általában ősszel virágzik, zöldes-fehér vagy sárga virágaik ernyős virágzatot alkotnak.
Gyakran még december végén is hoz virágokat, melyeknek nincs illata, de bőséges nektárforrást biztosítanak a méhek számára még késő ősszel is.
Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő tápláléka a zord téli időben. Az érett bogyók fekete vagy sötétbíbor színűek, borsószem nagyságúak, és 2-5 magot tartalmaznak.
Az ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető. A borostyánlevél elélhet akár 200-300 évig, de találtak 450 éves egyedeket is.
A hagyományos népi gyógyászat
A hagyományos népi gyógyászatban a borostyánt belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használják. Külsőleg használják égési sebek, bőrkeményedés, cellulitis, gyulladások, idegfájdalmak, parazitás betegségek, fekélyek, reumatikus panaszok és visszérgyulladás esetén
A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok ,és krónikus bronchitiszek esetén . Angol borostyán szaponinokat tartalmaz ,amelyek köptetó hatásúak ,és oldják a hörgők görcsét. . A borostyánlevél extraktumot segít növelni oxigénellátást a tüdőben, és hatásos gyulladáscsökkentő bronchiális állapotok, például aszthma ,és hörghurut esetén.Kivonata vírusellenes ,gombaölő ,féreghajtó, és erős antioxidáns hatással rendelkezik.A népi gyógyászat mint borogatószert használja nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre,főzetét mint természetes kezelést rüh ,tetvek és leégés esetén.

Házi praktikák
Teához: 1 púpozott teáskanálynyit 1/4 liter vízzel leforrázva 10 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor
Borogatáshoz: friss ,zúzott borostyánlevélból és lenmagból 1:3arányban pépet készítünk
A gyógytea alkalmazása gyermeknél nem ajánlott ,mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben ,emiatt hányást hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat.A levél maga allergiás reakciókat okozhat.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Lila halmok bűvöletében...
  2013-01-18 15:57:14, péntek
 
  Gyógynövényházat és középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykertet adtak át a pannonhalmi levendulahetek megnyitója alkalmából a Bencés Főapátság területén.

A bencés szerzetes közösség napjainkban folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységet, amelynek évszázados hagyományai vannak a bencés rendben. Felelevenítik azokat az ismereteket, amelyeket egykori szerzetes-tudósok írásba foglaltak, s az ősi receptúrák alapján, ám XXI. századi technológiai színvonalon készülnek a gyógynövény alapú termékek, köztük a levendulaolaj, a szappan és a levendulatea - mondta Hortobágyi Cirill perjel a megnyitón.

A gyógynövényházban teázót rendeztek be, ahol a vendégek megkóstolhatják az évszázados receptek alapján készített teákat, a levendulahetek idején pedig a különféle levendulaitalokat is. A teázóban kiállított régi receptkönyvek, gyógyító növények, a monostori gyógynövény-kultúráról adnak áttekintést az érdeklődőknek.

A gyógynövényház szomszédságában található a levendula-lepárló látványműhely, ahol a levendulaolaj készítésének mikéntjét ismerhetik meg a monostor vendégei. Hortobágyi Cirill azt is elárulta, hogy a levendulának két fajtája van: a francia levendula gyógyító hatása intenzívebb egyebek között fejfájás ellen, molyüldözőnek viszont hatásosabb a később virágzó angol levendula.

A gyógynövényház közelében lévő levendulaültetvényen szerdán Várszegi Asztrik főapát és Borkai Zsolt győri polgármester kezdte meg a virágok betakarítását. A három hétig tartó levendulaprogram során a Pannonhalmát felkereső vendégek ismerkedhetnek a levendula-betakarítással, az olajlepárlással, a Viator Apátsági étteremben pedig levendulás ételeket és italokat kóstolhatnak
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 88 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 74
  • e Hét: 1969
  • e Hónap: 3043
  • e Év: 192749
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.