Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Kézben alvó cicus...
  2013-03-16 18:14:30, szombat
 
  Légyszi tegyél le! Olyan jót aludtam. Miért kellett felkeltened?
 
 
3 komment , kategória:  Állatok  
Fán legelésző kecskék...
  2012-07-15 10:51:48, vasárnap
 
  A marokkói kecskepásztorok számára a fán legelésző kecskék látványa teljesen hétköznapi, nem úgy a turistáknak. Ma már minden magára valamit is adó utazási iroda programjában megtalálható a kecskenéző túra. Ha kíváncsi vagy a nem mindennapi látványra a Marrakeshből Essaouirába vezető út mentén részed lehet ebben a különleges élményben.

Marokkó délnyugati részén őshonos az argánfa, melynek gyümölcséért, az argándióért oda vannak a kecskék, akár tíz méteres magasságba is képesek felmenni és patáikon egyensúlyozva legelni a finom csemegét. A kecskéket az egyik fától a másikig kísérő gazdáknak még haszna is származik ebből a fajta legeltetésből, ugyanis az argánfa gyümölcsének magjából kipréselt olaj a világ legdrágább olaja, mely a berber törzs számára a fő megélhetési forrást jelenti.

A munkamegosztás a következő: a kecske megeszi a gyümölcsöt, de mivel a magot nem tudja megemészteni, vagy otthagyja, vagy később a kérődzés során visszaöklendezi. A gazdák összegyűjtik az értékes magokat, aztán préseléssel kinyerik olaját, melyet a kozmetikai ipar is előszeretettel használ alapanyagként különböző krémekben. A kecskék mellett a berber törzs nőtagjai is kiveszik a részüket a munkából, az argándiót feltörik és kinyerik ,,Marokkó folyékony aranyát". Egy liter olaj kinyeréséhez 10 órányi kézi munka szükséges, ugyanis semmiféle kémiai adalékanyagot nem használnak a folyamathoz, csakis mechanikus préselést.

A fák a túllegeltetésnek köszönhetően ma már veszélyeztetettnek számítanak, amire több természetvédő szervezet is próbálja felhívni a figyelmet.

/vilagutazo/ 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Sünkaktusz...
  2011-09-28 19:47:23, szerda
 
 Sünkaktusz
Latin neve: Echinocereus engelmanii


Élőhelye: Észak-Amerika délnyugati része, Utah és Nevada államok, Mojave-sivatag 1500 méter tengerszint feletti magasságig.
A San Bernardiro és San Jacinto hegységben aranysárga barnás telepekben, általában 30-45 cm-es, de van, amikor több mint 50 cm-es hajtásokat növeszt. A hajtások átmérője elérheti a 6 cm-t is. Ezeken 13-13 borda is megfigyelhető. Töviseinek színe ezüstszürke. Tűzpiros virágai tavasszal nyílnak, nincs semmilyen illatuk, és átmérőjük 7-8 cm. Termése ehető, piros színű és 3-4 cm-es.
Ezüstös szépségét a sok napsütésnek és a száraz melegnek köszönheti. Sziklakertbe helyezésekor lényeges, hogy minél több visszavert meleget kaphasson.
Nálunk szabadban nem teleltethető át, csak üvegházban vagy fóliasátorban, mert csak -10 fokig hidegtűrő.
Pangó vízre érzékeny, túl sűrűn nem szabad locsolni.

Óriás sünkaktusz
Latin neve: Echinocactus grusonii

1891-ben írta le Heinrich Hildmann Csaknem tökéletesen gömb alakú és rengeteg tövisük miatt is, találó az elnevezésük. A növény maga sötétzöld. Bordái hosszantiak, és sűrűn borítják a hosszú sárga tövisek. A gömb tetejét sárga, gyapjas csomó takarja, amelyből idősebb egyedeknél szalmasárga virágok alakulnak ki. Ehhez legalább 15 év szükséges. Ekkor már átmérője elérheti a 80 cm-t is. A lakásban tartott kaktuszok sajnos csak igen ritkán virágoznak.
Teleltetése virágos, hűvös helyen, 10-12 fok az optimális hőmérséklet. Ennél melegebb helyen öntözhető csak, de nagyon ritkán.
Március közepétől már tehetjük melegebb helyre, hogy a növekedés újra elindulhasson.
Rendszeres öntözés júniustól augusztusig, az időnkénti tápoldatozást is beleértve.
Átültetés akkor, ha kinőtte a cserepet. A cserép alján gondoskodjunk vízelvezető rétegről.
Kártevői: gyapjas tetvek.

 
 
4 komment , kategória:  Állatok  
Félelmetes pofa ...
  2011-09-05 16:17:00, hétfő
 
  Három új denevérfajt, köztük egy "ördögi kinézetű" csövesorrú bőregért fedezett fel egy magyarokat is magába foglaló nemzetközi kutatócsoport Délkelet-Ázsiában.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Fauna & Flora International (FFI) közös felfedezésről az élővilág sokszínűségének megőrzésén fáradozó nemzetközi szervezet honlapján olvasható beszámoló.

Mindhárom újonnan felfedezett faj a csövesorrú denevérek közé tartozik. Az egyik, amely csak Vietnámban lelhető fel, "kicsiny, de démoni kinézetű", ezért a Belzebub csövesorrú denevér elnevezést kapta. Azért választottuk ezt a nevet, hogy tükrözze az új faj sötét, 'diabolikus' színárnyalatát és agresszív védekező magatartását - írja Csorba Gábor muzeológus és három társa a Journal of Mammalogy tudományos folyóiratban.

Az új fajokról nagyon keveset tudni, márpedig az erdei lakhelytől való függőségük nagyon sebezhetővé teszi őket az erdőirtások által - hívta fel a figyelmet az FFI munkatársa, Neil Furey. A kutató szerint a felfedezés csak a kezdet, mert még semmit nem tudni ezeknek az állatoknak az életmódjáról és arról, miként lehetne megmenteni őket a kipusztulástól.

A kutatók szerint a denevérek világa nagyon kevéssé ismert, ezért valószínűleg még sok felfedezendő faj van Indokínában.

Noha a Délkelet-Ázsiában élő emlősfajok egyharmadát a denevérek teszik ki, a legújabb genetikai kutatások valószínűvé teszik, hogy a térségben élő denevérfajok száma akár a kétszerese is lehet a jelenleg ismertnek.

Forrás: MTI

 
 
4 komment , kategória:  Állatok  
178 éves ....
  2011-09-04 20:05:50, vasárnap
 
  178 éves a világ egyik legidősebb állata,

Már egy 1900-ban készített fényképen is jól látszik, akkor körülbelül hetvenesztendős lehetett.

A neve Jonathan. "Korelemzésében" sokat segített egy fénykép, amely 1900 körül készült, és amelyen természetesen a teknős is jól látszik. Az állat az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona szigetén éldegélt akkor is, és a fotózáskor 70 esztendős lehetett.

A teknősmatuzsálem élemedett kora ellenére meglehetősen energikus, egyértelműen szeret szerepelni. Az "ágyban" is legény a talpán: rendszeresen párzik a környezetében élő három nőstényteknőccel, Emmával, Fredrickával és Myrtle-lel.

Jonathan gazdája a sziget kormányzata, azaz az állat állami tulajdon. Lakhelye a kormányzó rezidenciájának hatalmas kertjében van, külön neki alakítottak ki egy jókora részt. Hogy ne búsítsa magány, öt teknőc lakótársa is van, a három "grácia" mellett két hím: David és Speedy.

Jonathan amúgy nem bennszülött, mivel 1882-ben érkezett a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilonára a Seychelle-szigetekről három társával együtt, amelyek már kimúltak.

Becslések szerint legalább 50 éves volt, amikor áttelepítették. Élete során nyolc uralkodó követte egymást a brit trónon, miniszterelnökből pedig ötven a kormány élén.

 
 
1 komment , kategória:  Állatok  
Visszatér a nemes vad...
  2011-09-02 16:30:57, péntek
 
  Visszatér a nemes vad a halál torkából?
(Részben kaukázusi, hibrid bölény egy lengyel vadasparkban)

Az utolsó szabadon élő kaukázusi bölények állománynövekedése derűlátásra ad okot: a veszélyeztetett állatfaj egyedszáma mindössze egy év alatt tíz százalékkal gyarapodott, így már 540 nagytestű kérődző kószál újra a szabad természetben.

Ez jelentős természetvédelmi sikerként könyvelhető el, hiszen tíz éve mindössze 220 kaukázusi bölény (Bison bonasus caucasicus) élt az oroszországi Kaukázus nyugati részén - közölte a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) a Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. Az itteni hegyi rezervátumok jelentik az európai bölények hajszál híján kipusztult alfajának utolsó menedékét.

A szervezet állítása szerint az utolsó vadon élő kaukázusi bölényt 1927-ben lőtték le. Világszerte mindössze 48 egyed maradt fenn, innen sikerült sokévi tenyésztéssel végül megmenteni az alfajt. A genetikai sokféleség leszűkülése azonban máig az egyik legnagyobb veszély, amely az állatok túlélését fenyegeti - hangsúlyozta a Nabu.

Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Négy golyó...
  2011-07-20 17:50:03, szerda
 
  Négy golyót szedtek ki a meglőtt gólyából

Már soha többé nem fog repülni az a gólya, amelyet lőtt sérülésekkel ápolnak az állatkertben. A madárra többféle fegyverből is rálőttek, a szakemberek szerint valószínűleg el akarták zavarni.
(Fotó csak illusztráció)

Lőtt sebbel került be egy fehér gólya a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőhelyére. Az állatban négy lövedéket is találtak, amelyek légpuskából, illetve sörétes fegyverből származhatnak. A meglőtt madarat ellátták az állatorvosok, de az egyik lövés olyan szerencsétlen helyen érte, hogy valószínűleg már nem lesz képes repülni.A közelmúltban több orvosi ellátásra szoruló madár is bekerült a mentőhelyre a Hortobágyi Nemzeti Parkból, egyikük, egy kifejlett fehér gólya vizsgálatánál derült ki, hogy meglőtték, majd ezt a röntgen is igazolta - közölte Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

Sok jó érzésű ember számára valószínűleg érthetetlen, miért lő bárki is gólyára, hiszen nemcsak közismerten védett fajról van szó, de Magyarországon számos kulturális hagyomány is kapcsolódik a madárhoz, sőt annak védelméhez is. Már az óvodások is tudják a mondókából, hogy a ,,magyar gyerek" gyógyítani szokta a gólyát, még ha mások bántják is.

A természetvédelmi szakemberek azonban az elmúlt években azt tapasztalják, hogy egyesek nem örülnek neki, ha gólyák lakóhelyük közelében fészkelnek, hiszen ez madárpiszokkal jár. A szóvivő szerint ilyenkor fordul elő, hogy légpuskával vagy más eszközökkel igyekeznek a madarakat elzavarni.
A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke 100 ezer forint. A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta folytat madármentést, a sérült vagy elárvult állatokat meggyógyítják, kondíciójukat felerősítik, s ha állapotuk lehetővé teszi, ismét szabadon engedik őket.
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Medúzák ...
  2011-07-05 21:31:57, kedd
 
  Medúzák döntik romba a tenger élővilágát?

A medúzarajok elszaporodása miatt kevesebb szén jut a tengeri táplálékláncba, ez pedig megzavarja az ökoszisztéma egyensúlyát - derítették ki amerikai biológusok.

Ha egyensúly uralkodik a víz alatt, akkor minden élőlény hozzájut a létfontosságú szénhez - közvetlenül vagy más élőlények elfogyasztása révén. Az elmúlt évtizedekben azonban az egyre melegebb vizekben rohamosan elszaporodtak a medúzák, így a többi tengerlakóknak egyre kevesebb szén jut - közölték a Virginiai Tengertudományi Intézet kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában a Die Welt internetes kiadásának ismertetése szerint.

A medúzáknak ugyanis kevés természetes ellensége akad. A létfontosságú elem ezért a medúzáktól nem kerül vissza a tengeri körforgásba, hanem oldhatatlan, szervetlen anyagként kiválasztódik a tengerbe. Ennek ötven-száz százalékát végül baktériumok kebelezik be: nagy részét szén-dioxiddá változtatják, és csupán elenyésző rész kerül vissza baktérium-biomasszaként a táplálékláncba.

A kutatók a virginiai York folyó torkolatánál vizsgáltak két medúzafajt, a bordás medúzát és a tengeri csalánt. Májustól augusztusig tömeges szaporodás figyelhető meg mindkét fajnál, és mindkettő egyaránt jól érzi magát sok, illetve kevés tápanyagot tartalmazó vízben, tehát nemigen akad olyan környezet, ahol ne tudná megvetni a lábát. Másképp fogalmazva jelentős invazív képességgel rendelkeznek, gyors szaporodásuk pedig nem csupán egy területre jelent veszélyt, hanem globális jelentőséggel bír.

Ha a problémát nem sikerül orvosolni, az óceánok ökoszisztémája kerülhet veszélybe, mert előbb-utóbb megváltozik a mikrobiális élet összetétele, az élőlények anyagcseréje és a tápláléklánc egésze. Ez pedig nem csupán környezeti, hanem társadalmi és gazdasági károkat is okozhat.
 
 
1 komment , kategória:  Állatok  
Ember-állat Kapcsolat
  2011-06-18 09:35:51, szombat
 
  A társállatok részei mindennapi életünknek. Azok az emberek, akik tartanak valamilyen állatot, hétköznapjaikban rendszeresen élvezik az állattartás felelőssége mellett ennek jótékony hatásait is

Sajnos azonban napjainkban a nagyvárosok lakói egyre inkább eltávolodnak a természettől. A betonházak között már természetnek számít a néhány négyzetméteres park is. A lakótelepeken az állattartás is nehézkesebb. Sok gyerek csak a televízióból ismeri az állatokat. Néhányan meggyőződéssel vallják, hogy a tehén színe lila és a macskák whiskast esznek. Talán ennek következtében modern korunkban a társállatok (kutya, macska, teknős, tengeri malac, halak, stb.) egyre nagyobb szerepet kapnak az emberek, különösen a városi emberek életében. Talán a természettel való kapcsolatunkat szeretnénk felújítani, vagy valami olyan dolgot kapunk meg az állatoktól, ami nélkülözhetetlen.

Az ember és állat kapcsolatának pozitív hatásait az 1970-es években kezdték el szisztematikusan vizsgálni. Az állattartási szokások, ember-állat kapcsolat, valamint az állatterápia témakörében hazánkban is végeznek magas színvonalú tudományos kutatásokat.

A gyógyító állat

- Megfigyelték, hogy azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés feladata édesíti meg, ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből és összességében tovább élnek, mint magányos társaik.
- Egyes krónikus betegségeknél, ahol egyéb oki terápia nem jöhet szóba a kiegyensúlyozott életmód részeként a társállat jelenléte lényegesen könnyebbé teszi a betegség kézbentartását.


- Közismert tény az is, hogy orvosok kifejezetten javasolják, hogy töltsünk több időt kedvenceinkkel, ha a stressz tüneteit enyhíteni akarjuk.
- Kutatások igazolják, hogy az állatok révén sokak kerültek ki reménytelen depressziójukból.
- Műszeres vizsgálatok igazolják például, hogy ha az ember ölében doromboló macskát tart mintegy 20%-kal csökken az illető vérnyomása.
- Szellemi fogyatékosoknál például egy akvárium jelenléte meglepő módon javított az ápoltak szociális viszonyán.

Állatterápia

Az állatterápia olyan alkalmazott tudományág, mely terápiás állatokat (leggyakrabban kutya, macska de bármilyen szelíd emlős vagy hüllő, hal is) használ bizonyos emberi problémák megoldására. Angliában mozgalom indult ki abból a felismerésből, hogy az állatok jelenléte - akárcsak rövid találkozásról legyen is szó - jelentősen segít a betegek felépülésében. Az Egyesült Királyságban 1983 óta a. PAT (Pet As Therapy) állatterápiás mozgalom több mint tízezer olyan kutyát és macskát regisztrált, melyek önkéntes gazdáikkal rendszeresen járják a különböző kórházakat és látogatják valamennyi korosztály betegeit. Az állatterápia során a terápiás csapat segítségével a páciens kapcsolatot alakít ki a terápiás állattal (simogatás, etetés, sétáltatás), ezzel segítve elő a terápiás folyamatot, amely az állat-ember kötődésen alapul, ezáltal kialakítva az állatterápiára jellemző terápiás hatásokat, úgymint fizikai, érzelmi, szociális, és kognitív hatásokat.
Ami a terápiás állatok kiválasztásánál fontos: az állat legyen kiegyensúlyozott, emberbarát és ne legyen ijedős, a zajok iránt érzékeny. Fajta, életkor, nem számít. Bárki kutyája, cicája lehet gyógyító állat, segíthet embereknek túljutni a betegség megpróbáltatásain.

 
 
2 komment , kategória:  Állatok  
A gepárd .....
  2011-06-07 16:04:43, kedd
 
 
A gepárd Afrika 5 legnagyobb nagymacskája közé tartozik, egy lenyűgöző macskafaj. Ez az állat egyike a legnagyobb macskáknak és nagyon jól tűri, ha az emberek betolakodnak a környezetébe és megfigyelik őt.

Afrika, egyik legnagyobb macskája


Tudományos neve Acinonyx jubatus, mely a görög akaina- tüske és onyx- karom szavakból ered. Ez a név az állat lábára utal, melyen a karmok hüvely nélküliek. A jubatus a latinból származik, fejdíszt, sörényt jelent, mely nyakszirti fejdíszére, hosszú szőrére utal.

A kutatók szerint a jégkorszak során, 10.000 évvel ezelőtt majdnem a teljes gepárd-állomány kipusztult, és a ma élő 12.000 gepárd mind egyetlen nősténytől származik, éppen ezért genetikailag sérülékenyek. A gepárdok 10%-a fogságban él, a törvénytelen vadászatok következtében a természetben ma már csak a Szahara déli részein lelhetőek fel.

Külső megjelenés

Rövid távon a leggyorsabb állat az egész világon, és egyben a legelegánsabb macskafaj. Gyönyörű, pöttyös bundája van, magas, karcsú, farka hosszú. Teste rendkívül karcsú, hosszú és vékony lábai pedig magasan a föld fölött tartják. Mellkasa mély, csípője keskeny. A hát kissé homorú, a hátsó fertály alacsonyabb a vállaknál. Feje kerekített, orra rövid. Viszonylag kicsi és kerek fülei vannak, melyek távol állnak egymástól. Szemfogai kicsik.Szőrzete rövid, kivéve az arcát határoló szőrzetet, és sörényét. Mellét és hasát puha szőrzet borítja. Sárgásbarna színű, kis fekete pöttyökkel, hasa fehér, farka fekete fehér gyűrűs, füle hátsó része, szája és orra fekete, jellegzetessége a könnycsepp alakú folt az orra mentén. A fiataloknak hosszú, selymes bundájuk van (fekete, halvány pöttyökkel).

Ez a macska gyorsaságra lett teremtve, a különleges mancsokkal és félig visszahúzható karmokkal kitűnően kapaszkodik, hosszú, nehéz farka pedig kormányként működik és az állat egyensúlyát szolgálja. Ez a sebesség viszont gyorsan kimeríti őt, maximális sebességét, a 115 km/h-t csak 300 méteren át tudja fenntartani.

Vadászterület
Mint a legtöbb macska, az áldozat torkát veszi célba, melyet karmaivall szorít le. A kimerült préda oxigén hiányában hamar elpusztul. Nagyon nagy területetek ural, akár 80 km²- t is. Otthona mérete a terep típusának és az eledelhez való jutásnak függvényében változik. A Serengeti síkságon például a gepárdok vándorló vadakkal táplálkoznak, ezért területük 800 km² is elérheti.

A királygepárd
Paul de Bruyn, Afrikai nagymacska-szakértő megjegyezte, hogy 1927-ben R I Pocock a londoni állattani társaság kutatója azt hitte, hogy egy új fajt pillantott meg Zimbabwe területén. Ennél a típusnál a háton lévő pöttyök csíkokká olvadtak össze. 1926- ban ezt a típust Al Cooper hadnagy Acinonyx rex- nek nevezte el, Pocock azonban felfedezte, hogy nem egy külön fajról van szó, hanem az eredeti faj egy változatáról. Egyedi mintája miatt az A. rex, közismert nevén a királygepárd lett.

Fogságban való tenyésztése


1981- ben született meg fogságban az első királygepárd a De Wildt Cheetah Centre- ben a Dél-afrikai Köztársaság észak-nyugati tartományában. Ezt a központot 1971- ben alapították, és azóta közel 500 gepárd kölyök született. Ez nagyon nagy fejlődést jelent azokhoz az időkhöz viszonyítva, mikor gepárd populáció Dél-Afrikában kevesebb volt, mint 700. Mesterséges megtermékenyítéssel is próbálkoznak, hogy a fajt megmentsék a kipusztulástól! 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 92
  • e Hét: 92
  • e Hónap: 2418
  • e Év: 2418
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.