Regisztráció  Belépés
mkatus.blog.xfree.hu
"A boldogság szeretet kérdése, semmi másé, Aki szeretni tud , az boldog ember." Márkus Katalin
1956.04.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szobai hibiszkusz
  2012-07-04 15:34:26, szerda
 
  Az egyik legkedveltebb edényes díszcserjénk még szebb lenne, ha több gondot fordítanánk a metszésére. Ápoltabb, és jóval több virágot hoz, ha májusban a kezünkbe vesszük a metszőollót.

Ágai tetszőleges magasságban metszhetők vissza, de valamilyen formához tartsuk magunkat: lehet gömbkoronát formázni egy szabályos kis törzsön, illetve igazíthatjuk bokros "fazonra".

A lenyesett félfás hajtásokat homokkal kevert tőzegben lehet meggyökereztetni. Ha tetvek, bogarak támadják meg, permetezzünk Bi58-cal.

A hibiszkusz szeret napfényben fürödni, de a tavaszi nap megperzselheti, ha nem árnyékoljuk!

15-25 C fok az ideális számára, bőséges öntözés mellett.

A téli kevés vizes sanyargatást nyáron bőséges és hatalmas virágokkal hálálja meg. Igaz, egy-egy virág csak 2 napig tart, de nincs olyan nap, hogy ne jönne új rajta.

Szaporítható tavasszal vagy a nyár folyamán dugványozással.

Bőségesen és rendszeresen öntözzük. A talaja mindig legyen nedves. Ha a levegő túl száraz, permetezzük a növényt klórmentes vízzel. Télen ritkítsuk az öntözést. Ha túlöntözzük, a levelek elsárgulnak és lehullanak.

Télen hűvösebb, 10-12 C fokos hőmérsékleten, világos helyen tartsuk. A növényt meleg, fűtött szobában ne teleltessük, mert alig vagy egyátalán nem fog virágozni. A fagyot nem tűri! A lakásban teleltetett hibiszkuszt fokozatosan szoktassuk az erős napfényhez, különben levelei megéghetnek.

A legtöbben csak kedvelt szobanövényként ismerik azt a növény, kevesen tudják csak, hogy egyben gyógynövény is.

Gyógyteákhoz a növény virágaszirmait használják. Belsőleg alkalmazva jó köptető és köhögéscsillapító hatású. Torokgyulladásra is gyakran alkalmazzák.

/ forrás: Internet /

Évek óta nevelgetem hibiszkuszomat. Tavasszal egy kicsit merészebben visszametszettem, mint ahogy az előző években szoktam. Kiváncsi voltam, valóban jótékonyan hat-e a virágzásra. Nem csalódtam, mert szinte naponta van rajta két-három kinyílt virág. Nagyon jól érzi magát keletre néző erkélyünkön. 
 
0 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Klívia
  2012-05-06 21:10:08, vasárnap
 
  Édesanyámtól kaptam pár éve egy cserép klíviát. Minden évben megörvendeztet gyönyörű virágával. Az elmúlt héten ismét virágba "borult"...

" A klívia (Clivia Miniata), vagy másik nevén szobaliliom régóta elterjed tavaszi virágdíszünk.
Tíz-húsz piros vagy narancssárga virágot hoz tavaszszal a hosszú, szalag alakú levelek rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán.

Az egész növény mérgező. Nevelése odafigyelést igényel. A tágas szobák növénye, de nyáron ajánlatos kitenni a szabadba, árnyékos helyre.

A klívia virágzásához téli pihenő kell!

Téli pihenőjén, novembertől januárig fűtetlen helyiségben tartsuk 10 °C körül, tápanyag nélkül, éppen csak annyi vízzel, hogy ki ne száradjon. Ha nem így teszünk, akkor évekig nem virágzik.

Kétévente, a virágzás után ültessük át egyszerű virágföldbe. Ha szaporítani szeretnénk, akkor az oldalsarjak leválsztásával ezt könnyen megtehetjük. Azok a sarjak alkalmasak a szaporításra, melyek kb. 20 cm hosszú, 4-5 levelű hajtásokkal és saját gyökérrel rendelkeznek."

/ Forrás: Internet /

Klíviám
 
 
0 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Angol muskátli
  2012-05-06 20:43:16, vasárnap
 
  Közelmúltban kaptam egy cserép gyönyörű angol muskátlit. Határtalan volt az örömöm, mert gyermekkoromban édesanyámnál mindig volt egy-egy cseréppel ebből a gyönyörű virágból. Előfordult, hogy nem tudta átteleltetni, de tavasszal mindig beszerzett egypár bujtást valamelyik szomszédasszonytól...
Aztán valahogy megfeledkeztem erről a virágról, de most nagyon nagy szeretettel fogom gondozni!
Úgy tervezem, hogy késő őszig az erkélyt fogja diszíteni...

"Az angol muskátlik kissé érzékenyebbek hagyományos társaiknál ezért széltől valamint tűző napsütéstől védett helyre ültessük őket . Az angol muskátli levelében és virágzatában is eltér a hagyományos muskátliktól . Szára igen hamar megfásodik , levele széle cikkcakkos és intenzív illatanyagokat tartalmaz . Az elnyílott virágokat rendszeresen távolítsuk el így újabb virágzásra serkentjkük . Rendszeres öntözést kíván de a pangó vizet nem tűri . Tápoldatozzuk hetente kálium túlsúlyos tápoldattal ."

/ Forrás: Internet /angol muskátlim
 
 
1 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Amarillisz
  2012-04-01 14:47:52, vasárnap
 
  A legmutatósabb téli virágok egyike, aminek az a nagy értéke, hogy otthonunkban, saját magunk nevelhetjük fel.

Története
Ennek a kedvelt és egyre nagyobb tömegben termelt virágnak már az elnevezésével is van egy kis baj. A 18. század eleje óta ismerik a kertészek, és Európában számos híres botanikus dicsekedhetett gazdag gyűjteménnyel a különböző fajaiból. Később rájöttek arra, hogy korántsem minden növény Amaryllis, amit annak gondoltak, sőt éppen a nálunk ismert amarillisz nem szolgál rá erre a névre, mert a helyes elnevezése: Hippeastrum. A botanikusok és a hivatásos kertészek ezt a nevet használják, a virágszerető nagyközönség azonban nehezen adja fel szokásait, és változatlanul amarillisznek nevezi ezt a szép virágot.

Az amarillisz, Mexikó, Peru és Brazília meleg éghajlatú tájairól származik, és ennek megfelelően a fagyokat a szabadban nem viseli el, tehát kifejezetten szobanövény, annak ellenére, hogy a nyarat a szabadban töltheti.

Ennek a hagymás növénynek 60-70 cm hosszú, keskeny levelei vannak, amelyek rendszerint egyidejűleg jelennek meg a hengeres virágszárral; ennek a végén nyílnak a gyönyörű, fehér, piros, rózsaszín, tölcsér alakú, liliomszerű virágok. Ősszel a levelek fokozatosan befejezik élettevékenységüket, a bennük levő tápanyag a hagymába vándorol, és ott tárolódik a következő virágzásig.

A virágoztatása otthon egyáltalán nem nehézkes, még csak bonyolult ismereteket se kíván, csupán a növeny természetes életritmusát kell ismerni és követni.
/ Forrás: Internet /

Nekem is van vagy nyolc cserép amarilliszem. Kettő már virágba borult, a többi még bimbós állapotban van.
Én, virágzás után mérséklem az öntözésüket, és a tavaszi fagyok elmúltával kiültetem őket a kertbe. Augusztus végén, vagy szeptember elején felszedem, és újságpapírba csomagolva pihentetem a hagymákat október végéig. Addig leszáradnak a nyári levelek a hagymákról. Majd cserépbe ültetem őket, de a hagymák felső részét nem takarom be földdel, /kb. egyharmad részt/.
Garázsban tartom a beültetett cserepeket, és december vége felé kezdem el az öntözésüket. Először csak hetente egyszer kapnak vizet, majd január közepe után kezdem a tápoldatozást. Ekkor már felviszek két- három cseréppel a nappali ablakába, hogy elegendő fényt kapjon. Fokozatosan szoktatom őket a fényhez és a renszeres öntözéshez, mert így április végéig mindig van virágzó amarilliszem.

Most virágzó amarilliszeim
 
 
0 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Korallvirág
  2011-04-17 18:39:59, vasárnap
 
  Korallvirág
Kalanchoe blossfeldiana

Madagaszkár szigetéről származik. Virágai pirosak, narancssárgák vagy rózsaszínek. Vázában is mutatós, és vágott virágnak is tartós. Ha ügyesek vagyunk, akkor el tudjuk érni, hogy a cserepes korallvirágunk télen is virágozzon! Januártól júniusig nyíló korallvirág virágai rendszerint pirosak, de előfordulnak narancssárga és rózsaszín hibridek is.
Nyáron mint kerti növény ültethető erkélyre, teraszra, balkon ládába, egy nagyobb virágtartóba vagy akár sziklakertbe vagy virágágyásba is. Ősztől viszont otthonunkat vagy éppen irodánkat, munkahelyünket vagy a gyerekszobát díszíti virágával. Karácsonyra a legszebb asztaldísszé válik vagy akár tavaszi dekoráció is lehet belőle.


Kompakt, kevés helyet foglal (30x30 cm), lassan fejlődik. A virágok magasan a levélzet fölé emelkednek.
Természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Vízben is könnyen gyökereztethető. Előnyös tullajdonsága, hogy hamar alkalmazkodik a környezetéhez. Megél 10 fokon, de akár 25-ön is, nem igényes a napsütésre sem. A korallvirág szereti a közvetlen napfényt, de elvegetál sötét északi fekvésű szobában is.

Igényei, gondozása:

Fényigény, hőigény:

Rövidnappalos növény, azaz a virágképződéshez legalább napi 12-14 óra megszakítás nélküli sötétségre van szüksége 6-8 héten át. A nappalhossz mesterséges fénnyel történő meghosszabbítása - szobai világítás - meggátolja az újabb virágzást. Átlagos hőmérsékleten érzi jól magát, szereti a közvetlen napfényt is. Ha legalább 4 órán át kap fényt, biztosan megtartja kompakt formáját. A nyári, tűző naptól azonban óvni kell. 19-20 °C között tartva érzi a legjobban magát, télen legalább 10 °C-ot igényel, de 16 °C alatt tartva már nem számíthatunk virágzásra, 10 °C alatt leveleit elhullatja.

A korallvirág természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Karácsonyra virágba borul, ha szeptembertől 30 napig este 7 és reggel 8 óra között sötétben tartjuk a növényt, ennek legegyszerűbb módja, ha dobozzal letakarjuk a növényt. A virágzás idején 2-3 hetente tápozhatjuk, mert egy virágzás kimeríti a tápanyag készletét. Hosszan virágzik.

Amikor egy kis virágzat elnyílik, a növényen azonnal vágjuk le a tőről. Ha egyidejűleg a hajtásaiból is levágunk, bokrosodását segítjük. Ilyen módon még alsó leveleinek az elvesztése miatti felkopaszodása is megszűntethető. Ugyanezért egészen rövidre, tő közelben is visszavághatjuk, legalábbis egyes hajtásait.

Vízigénye:

Mivel szukkulens növény, vigyázzunk nehogy túlöntözzük. Két locsolás között várjunk, amíg a földje egy kicsit megszikkad. Ha lehet lágy vizzel öntözzük. Jól bírja a száraz levegőt, nem szükséges a levelek permetezése.

Szaporítása:

Az aktív növekedés időszakában levél- vagy hajtásdugványról szaporítható a korallvirág. Az 5-8 cm hosszú szárról távolítsuk el az alsó leveleket. Olyan mélyre ültessük, hogy az eltávolított levelek helye a talajba kerüljön. Valamivel kevesebb vizet kíván, mint a kifejlett növény. Könnyű talajba ültetve 2-3 hét alatt begyökeresedik, 14-21 napig tartsuk meleg, kissé árnyékos helyen. Ezután végleges helyére kerülhet.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:
Ha hideg helyiségben tartjuk, akkor a leveleit elhullatja.
A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják

Korallvirágaim
 
 
0 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Karácsonyi kaktusz
  2010-11-27 16:43:15, szombat
 
  Karácsonyi kaktusz - így gondozd!

A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb ruhát ölt: a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín vagy tűzpiros virágok. Ám akár a karácsony, ez is csak egy évben egyszer történik meg.

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)
Életerős hegyvidéki szépség

A karácsonyi kaktusz csodálatos megjelenésű, hálás, könnyen tartható szobanövény. Különleges hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Régies, nosztalgikus megjelenésű, a zöld levelek és a színes virágtömeg kontrasztja lenyűgöző. Brazília hegyvidéki területeiről származik, alapvetően hidegigényes növény. Betegsége, kártevője nem ismert.

A névadó

A karácsonyi kaktusz tudományos nevét Frederique Schlumberger francia kaktuszgyűjtőről kapta. Az első növényeket 1817-ben hozták be Brazíliából Angliába és Európa más országaiba. A karácsonyi kaktusz azóta is a szürke téli napok virágzó dísznövénye, színt és fényt visz a lakásba.


Hűséges és bőkezű

A karácsonyi kaktusz megkapó látványa mellett hűséges szobanövény: minden évben virágzik, és többféle színből választhatunk. Van közte fehér és piros változat: Schlumbergera ,,Zaraika", valamint rózsaszín, például a ,,Naomi" és a ,,Dark Eva" fajta. A virágok száma a növény méretétől függ: minél nagyobb a növény, annál több virágbimbó fejlődik rajta.

Virágzás idején a karácsonyi kaktuszt helyezzük fényes helyre, és rendszeresen, kis vízadagokkal öntözzük. Heti egy alkalommal egy kevés tápoldatot is keverjünk az öntözővízhez. A hosszú virágzási idő után pihentessük a növényt úgy, hogy csökkentsük a vízadagot, és egyáltalán ne tápoldatozzuk.

Nyáron havi egy alkalommal adjunk csak vizet neki, és tartsuk hűvös helyen, hogy a virágbimbók kialakulhassanak. Amikor a levélvégeken megjelentek az új rügyek, az egész folyamat kezdődik elölről.

/ Forrás: Internet /Most nyíló saját kaktuszom.
 
 
0 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Ciklámen a lakásban
  2010-11-25 15:18:53, csütörtök
 
 
A legelterjedtebb virágzó cserepes növényünk az egész világon tudományos nevén ismert ciklámen, a Cyclamen persicum.
A mai változatos színű, kecses formájú, nagy virágú ciklámeneket a Kisázsiában és Görögországban vadon élő őseiből tenyésztették ki.
Nemcsak virágai díszítenek, hanem szürkés, márványozott levelei is.
Csak kertészetben lehet felnevelni azt a gumós növényt, mi elégedjünk meg azzal, ha hosszú heteken át virágzanak szobánkban a cserepes ciklámenek.
Rendkívül érzékenyek a lakásba kerülve, mert a környezetváltozást megsínylik. Kertészetek világos, 12-14 C fok körüli szellős, de ugyanakkor párás házaiból kerül a ciklámen a mi száraz levegőnkbe, virágállványainkra, asztalainkra.
Ha azt akarjuk, hogy minél kevésbé érezze meg a környezetváltozást, hűvös és világos helyre tegyük.
Öntözésével is vigyázzunk.
A túlzott öntözés következtében a levelek és bimbók rothadnak, ha kevés vizet kap a növény, mind a virág, mind a levél lekókad. Tehát a cserép földje sohase legyen száraz, de a víz ne álljon alatta.
Helyes, ha a cserép szélénél öntözzük, hogy a gumó felső részéből fejlődő bimbókat, levélnyeleket ne érje a víz, mert ez a bimbók nyálkásodását vonja maga után.
Gondos ápolás esetén 2-3 hónapig egyfolytában hozza élénk színű virágait.

Mit tegyünk az elvirágzott ciklámenekkel?
Ha már nem látunk rajta bimbót és a virágok elnyíltak, lassan, fokozatosan vonjuk el tőle a vizet, hogy a zöld részekben levő táplálék a gumóban elraktározódjék.
A megszikkadt növényt, helyesebben gumót cserépben teljesen szárazon hagyjuk a nyár végéig.
Augusztusban a cserép tartalmát kiborítjuk.
A földet átnedvesítjük, majd a gumót ismét a cserépbe ültetjük, ügyelve, hogy felső harmada a földből kiálljon. Ellenkező esetben a virágok "ülve" maradnak, vagyis nem emelkedik a kocsányuk a lomb fölé!
A beültetés után rendszeresen öntözzük, hogy a levelek, majd a virágok kifejlődhessenek. Természetesen az így nevelt növény lombozata és virágja nem lesz olyan szép, mint az újonnan vásárolt, de talán még nagyobb örömet szerez, mert magunk neveltük.
Ha mint cserepes növény nem díszít, szedjük le a virágokat, és mint vágott virágot használjuk fel. Rendkívül tartós vázában, ha a virág szárát 4-6 cm hosszúságában bemetsszük, 3-4 hétig is tavaszt varázsolhatunk szobánkba. Még valamit!
A ciklámen nem tűri a lúgos, meszes vizet, ezért ahol túl kemény a víz, ne kísérletezzünk virágoztatásával, mert munkánk eredménytelen lesz.

/ Forrás: Internet / 
 
1 komment , kategória:  Szobanövényeink  
Mikulásvirág a lakásban
  2010-11-25 15:12:08, csütörtök
 
  A mikulásvirág vörös, köpenyszerű felleveleinek köszönhetően a novemberi névnapok, karácsonyi ünnepek kedvelt virágzó szobanövénye. Hidegkedvelő növény, ezért tartása túlfűtött lakásokban meglehetősen nehézkes. Kis odafigyeléssel azonban az ünnepek után is mutatós marad, és újravirágoztatásával is megpróbálkozhatunk.

A mikulásvirágot többnyire ajándékba kapjuk, ezért a cserepet díszes fóliába burkolják. Ezt a lehető leghamarabb el kell távolítani, mert a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek, és a műanyag csomagolás megfojtja azokat. Ezt az igényét az öntözésnél is vegyük figyelembe, és csak akkor pótoljuk a vizet, ha a cserépföld felszíne már szinte teljesen száraz. A cserép alá helyezzünk alátétet. A legjobban tesszük, ha minél hamarabb agyagcserépbe ültetjük át a növényt, amiben a gyökere jobban levegőzik, és a közeg vízgazdálkodása is jobb lesz, nem is beszélve arról, hogy a nagy lombozató mikulásvirág a súlyosabb edényben kisebb valószínűséggel borul fel.

Rövidnappalos növény
A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. A klasszikus vörös szín mellett kaphatók krémfehér, rózsaszín, lazacszín és tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A színes virágzati fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul. Ez azonban csak rövidnappalos körülmények között történik meg, vagyis akkor, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra. Ezt a termesztő üzemekben sötétítéssel oldják meg. A lakásban tartott mikulásvirág oldalhajtásain a színes fellevelű főhajtások elvirágzása után csak zöld levelek fejlődnek.

Fényes, hűvös helyen
A mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, de a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát, és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 20 C-fok között ingadozik. 23 C-fok felett a növény biztosan pusztulásra van ítélve. A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.
Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak. Elvirágzás után, március-áprilisban a színes fellevelek is hervadnak. Ekkor a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és ültessük át a növényt, lehetőleg anyag cserépbe. Az ültetőközegnek enyhén savanyú, 6,2 pH-jú (Florasca B típusú) virágföldet válasszunk. Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a növényt általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.

Újravirágoztatás
Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk a számára. Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük a növényt a sötétszakaszban. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.

/ Forrás Internet /

 
 
0 komment , kategória:  Szobanövényeink  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 3 db bejegyzés
Összes: 597 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 410
  • e Hónap: 5305
  • e Év: 63889
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.