Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 66 
A Szentangyalok templom orgonistája
  2018-12-08 13:28:40, szombat
 
  Dobszay Péter bemutatása Link  
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
ez a csoda is meg szólalt az Olasz Intézetben
  2018-11-28 14:41:44, szerda
 
  Olah Vilmos, a Miskolci Szimfonikus Zenekar / Hungarian Symphony Orchestra, Miskolc és Dobszay Péter ez a csoda is meg szólalt az Olasz Intézetben
Dobszay Péter vezényelte a Miskolci Szimfonikus Zenekart

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Ilona Dobszay-Meskó: Quintet Serenade
  2018-11-27 12:08:52, kedd
 
  2018.11.26 Tegnap: . Babits Mihály születésének 125. évfordulója. És ez a mi 7. évfordulónk is, Péter Dobszay Halld a szerenádom!
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Fiatal magyar művészeket állított fókuszba egy német zenekar
  2018-11-24 23:45:52, szombat
 
  Óriási sikert aratott Bella Máté és Horváth Balázs zeneszerző, Dobszay Péter karmester és Lukács Miklós cimbalomművész Németországban. A Philharmonisches Orchester Altenburg-Gera által kiválasztott magyar művészek nagyszabású koncerteket adtak.
A Theater & Philharmonie Thüringen több évet és több országot átívelő nagyszabású koncertsorozatának részeként 2018 őszén a magyar zene került fókuszba. Két német városban mutatták be - Bartók, Kodály, Weiner és Brahms kompozíciói mellett - Bella Máté Sounds of Generation Y Part II című nagyzenekarra és cimbalomra írt művét.
A darab egy korábbi zenekari kompozíció folytatása, amely a Magyar Rádió felkérésére készült 2015-ben. Bella Máté cimbalomversenye úgy emeli be a mai könnyűzene elemeit a komolyzene hangzásvilágába, ahogyan azt Bartók Béla és Kodály Zoltán tette a népzenével. A zenekari hangszerelésben a puha effektusoktól az egész koncerttermet betöltő nagyszabású akkordtömbökig, a hangszínskála minden árnyalata megszólal. A cimbalomszóló Lukács Miklós kivételes adottságait kihasználva mutatja meg, hogyan tud illeszkedi a hangszer egy friss, mai zenei nyelvezetbe is.
A projekt német szervezői Dobszay Péter személyében olyan karmestert kértek fel a koncertek vezénylésére és a magyar előadói hagyományok képviseletére, aki köztudottan sokat tesz azért, hogy a kortárs zene és közönsége egymásra találjon.
A koncertsorozatot november 18-án délelőtt egy kamarazenei koncert zárta, melyen elhangzott az ősbemutatója Horváth Balázs Playlist für meine Reise nach Gera című klarinétötösének. A kompozíció a Gera környékén alkotó klasszikus zeneszerzők korábbi műveinek részleteit dolgozza fel. Ezt követően előadást tartott a magyar zenéről Prof. Dr. em. Fontana Eszter, melyet egy pódium beszélgetés zárt az összes magyar résztvevővel.

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Lukács Miklós mutatta be Bella Máté cimbalomversenyét .....
  2018-11-23 17:13:40, péntek
 
  Lukács Miklós mutatta be Bella Máté cimbalomversenyét Németországban.
Kép linkje Link
...... ..........


Zajos sikert aratott Bella Máté zeneszerző, Dobszay Péter karmester és Lukács Miklós cimbalomművész Németországban.
A bemutatóról az alkotókat kérdeztük.
A Theater & Philharmonie Thüringen több éven és több országon átívelő, nagyszabású koncertsorozatának részeként 2018 őszén a magyar zene került fókuszba. Bartók, Kodály, Weiner és Brahms kompozíciói mellett Bella Máté nagyzenekarra és cimbalomra írt műve, a Sounds of Generation Y Part II csendült fel két német városban, Altenburgban és Gerában november 14-én, 15-én és 16-án. A darab egy korábbi zenekari kompozíció folytatása, amely a Magyar Rádió felkérésére készült 2015-ben.
Bella Máté cimbalomversenye úgy emeli be a mai könnyűzene elemeit a komolyzene hangzásvilágába, ahogyan azt Bartók Béla és Kodály Zoltán tette a népzenével.
,,Úgy vélem, hogy a kortárs zene óriási problémákkal küzd: elöregedett a közönsége, és úgy nőtt fel az utóbbi néhány generáció, hogy nem sokat tudnak az elmúlt száz év klasszikus zenéjéről. Azon gondolkodtam, hogy miként lehetne megszólalni az Y, Z és az alfa-generációkat, akik már interneten keresztül jutnak információhoz, és fogyasztanak kultúrát" - avatott be Bella Máté a darab születésébe. - ,,Ezt a generációt nem érdeklik a szakzsargonok, egyetlen dolog érdekeli őket: hogy működjön, amit hallanak." A zeneszerző szerint ők azok, akik rögtön más tevékenységbe kezdenek, ha nem tudják követni a zenét.
A két részre osztott, nagyméretű zenekaron a puha effektusoktól az egész koncerttermet betöltő, nagyszabású akkordtömbökig, a hangszínskála minden árnyalata megszólal. A cimbalomszóló Lukács Miklós kivételes adottságait kihasználva mutatja meg, hogyan illeszkedhet a hangszer egy friss, mai zenei nyelvezetbe. ,,Kifejezetten neki komponáltam a művet" - mondta Bella Máté. - ,,A németországi felkérés egy cimbalomversenyre, a magyar kultúra eklatáns hangszerére szólt, de ezúttal el akartam kerülni annak folklórszerű karakterét, inkább úgy gondoltam rá, mint egy szintetizátorra."
- Dobszay Péter karmester így fogalmazott az ősbemutatóval kapcsolatban: ,,Két dologban rejlik a sikere: óriási dinamikai és hangszínskálát használ, illetve feszes, tömör a mondanivalója átadásában." A koncertsorozatot november 18-án egy kamarazenei koncert zárta, amelyen Horváth Balázs Playlist für meine Reise nach Gera című klarinétötösének ősbemutatójára is sor került. A kompozíció a Gera környékén alkotó klasszikuszene-szerzők korábbi műveinek részleteit dolgozza fel. Ezt követően előadást tartott a magyar zenéről Prof. Dr. em. Fontana Eszter, amelyet egy pódiumbeszélgetés zárt az összes magyar résztvevővel. ,,Érdeklődő közönséget találtunk mindhárom koncerten, illetve az előadáson is, amely egészen Tinóditól a jelen korig mutatta be a magyar zenét" - összegezte Dobszay. A beszélgetésen Lukács Miklós beavatta a hallgatókat a cimbalom történetébe, amely ma már nem csak a folklórnak, hanem a jazznek és a kortárs klasszikus zenének is a része.
Képen: Dobszay Péter karmester
...... ...........- Cimbaliband feat. Lukács Miklós - Két Cimbalom videó Link

- Lukács Miklós - Zöld az erdő (cimbalom) videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Philharmonisches: Orchester Altenburg
  2018-11-14 14:53:02, szerda
 
  Ma este! Máté Bella, Miklós Lukács és a Philharmonisches: Orchester Altenburg-Gera
Ma kész van. Elkezdjük a Zukunftsmusik ostwärts-t egy fulmináns koncerten, tele szenvedélyes magyar zenével, nagy vendégekkel. Vezényel Dobszay Péter
(videó: Ronny ristok) Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Dobszay Péter - Düsseldorf. koncertje
  2018-11-08 17:35:23, csütörtök
 
  Orgel in St. Antonius - egy fantasztikus hangszer!!!
Ma este Düsseldorfban, a St. Antoniuskirchében adunk koncertet Fekete Lászlóval. Számos dal és imakompozíció mellett itt fogom először eljátszani a saját orgonaátiratomat Gustav Mahler 5. szimfóniájának Adagiettójából is.

...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Urániában fúvos koncert - Vezényel Dobszay Péter
  2018-10-06 23:06:38, szombat
 
  Videó facebook Link

Vadi új darabok a harsona együttes! Koncert holnap Budapesten 19:30.-kor.
Zene:
- Árpád Solti: Singer - Varró gép

Külön köszönet a STUDIO5-nak!
- Zemlényi Eszter Dobszay Péter András Pálfy Vörös Péter József Vörös Dávid Sztranyák István Sebestyén Asztalos Tamás Imre Zoltán Czirok György Gyivicsan
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Dobszay Ilona- Meskó: Ave Maria & Pater noster
  2018-09-28 20:01:44, péntek
 
  Videó Link
Ilona Dobszay-Meskó: Ave Maria & Pater noster
Béla Bartók Chamber Choir of Szolnok
leader: Éva Molnár
conducted by: Péter Dobszay
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Dobszay Péter megosztott egy videót.·
  2018-09-09 13:02:30, vasárnap
 
  Dobszay Péter megosztott egy videót.·
Boros Misi, Gergely Bogányi és a Virtuózok a BudapestArena-ban. A körülöttünk álló, sziporkázóan tehetséges fiatal szólistákról sokat fogunk még hallani. Öröm volt zenélni velük, öröm volt ismét a Magyar Állami Operaház Zenekarát vezényelni. Köszönöm, köszönjük
A tegnapi Szuperkoncert a visszajelzések szerint tényleg szuper volt, még egyszer köszönjük a közreműködőknek - Kocsis Krisztián, Boros Misi, Bogányi Gergely, Boateng Kármen Stephany, Balázs-Piri Soma, Szüts Apor, Gertler Teo, Beke Márk, Ninh Duc Hoang Long, Abouzahra Amira és Mariam, Lugosi Dániel Ali, Kökény Tamás, Dobszay Péter karmester és a Magyar Állami Operaház Zenekara - a csodálatos estét, és fantasztikus közönségünknek, és azoknak is, akik otthon drukkoltak nekünk. És természetesen köszönjük Peller Mariannak, hogy hisz abban, hogy a klasszikus zenét érdemes néha kivinni a hagyományos koncerttermekből, és megmutatni azoknak is, akik a koncerttermekbe nem jutnak el. És most: taps.

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 66 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 292 db bejegyzés
e év: 4805 db bejegyzés
Összes: 36447 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 28728
  • e Hónap: 61239
  • e Év: 1712002
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.