Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Carol Bigley - Akik elhagyott állatokon segítenek, boldogok
  2016-05-01 15:10:15, vasárnap
 
 

Link

"Azok az emberek,
akik segítenek az elhagyott
állatokon,
nem ismerik a boldogtalanságot,
hisz minden kis állat megmentése,
boldogsággal tölti el a szívüket.

(Carol Bigley)
 
 
0 komment , kategória:  Állatok védelmében!  
Talált cikk, link, IVARTALANÍTTATÁSRÓLpluszHASZNOS!
  2012-04-23 11:00:18, hétfő
 
  TALÁLT CIKK, LINK :

ITT OLVASHATÓ A WEBOLDAL:
Link

SEGÍTSÜNK !

MINDEN KUTYATARTÓNAK, GAZDINAK, ÁLLATTARTÓNAK,
AZOKNAK, AKIK SZERETIK ŐKET !

Vendégkönyv

Te is segíthetsz
Hasznos

Ha segíteni szeretnél,
Köszönettel várjuk adományaid:
Pilis-Budai Kutyamentők
Közhasznú Egyesülete
CIB Bank:
10701427- 49914203-51100005
Hasznos információk


*****

Az ivartalanításról
2011. július 7.

Településünkön csakúgy mint az egész országban mindennapjaink része lett a kóbor kutyák szomorú látványa. Étlen-szomjan, télen fagyoskodva róják az utcákat. Sokszor hetekig látjuk őket ugyanazon a környéken, mígnem befogadja őket valaki, vagy elviszi a sintér, vagy már csak az útszélén találkozunk velük elütve, élettelenül. Szomorú sorsok, szívszaggató látvány, az emberi felelőtlenség, tudatlanság következményei.

Hogyan tehetnénk ez ellen?
A kóbor kutyák többsége nem kívánt szaporulatból származik. Annak a felelőtlen gyakorlatnak a következménye, hogy a ház körül tartott kutyák minden kontroll nélkül szaporodhatnak.
A kóbor kutya kérdés miért ismeretlen fogalom a szomszédos Ausztriában, Németországban, vagy Amerikában? Mert ezeken a területeken már általánosan elterjedt gyakorlat az ivartalanítás!Ez az a fogalom, ami a kutyatartók körében a legnagyobb vitákat váltja ki, kérdések özönét hozza elő. Ivartalanítsunk-e egyáltalán, ha igen akkor mikor, és milyen hatással lesz ez az állat későbbi életére, személyiségére?


Nagyon sokan úgy gondolják, hogy vétek megcsonkítani egy állatot és ezzel megfosztani a szaporodástól. A természetben még vadon élő kutyafajták csoportosan, falkában, élnek. A falka élén a legrátermettebb vezető az alfa pár áll. A szaporodás joga kizárólagosan az övék. A legtöbb egyed soha nem jut abba a pozícióba, hogy kölykei legyenek. Ugyanígy a háziasított kutyáknak sem okoz semmiféle lelki elváltozást vagy sérülést az, hogy nem lesznek utódaik.


Ugyanakkor egyre többen számolnak be arról, hogy a szaporodási lehetőséghez jutott kutyájuk utána nehezebben kezelhető, nem fogad szót, verekedősebb, szökősebb. Ez szintén az előzőekben leírtakra vezethető vissza. A kutya szaporodott, ezzel vezető pozícióban érzi magát és ezt a pozíciót próbálja megőrizni.


Sokan úgy gondolják, hogy az ivartalanítás után a kutya elhízik. Amennyiben a kutyáját kizárólag az tartotta megfelelő súlyban, hogy ivarzási időben hosszú időre eltűnt és evés nélkül üldögélt a tüzelő szuka lakhelye előtt vagy az évente megszületendő alom soványította le, nos abban az esetben igen. Ha a kutya a korának és méretének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kap, lehetősége van mozogni, ugyanúgy nem fog elhízni az ivartalanítás után, ahogy előtte sem.


Mikor ivartalanítsunk?
Elavult nézet, hogy a nőstény kutyák ivartalanításával érdemes megvárni az első tüzelést, és kan kutyánál az 1 év körüli életkort. Nőstény kutyáknál az első tüzelés előtt, a kan kutyáknál ivarérettség előtt - fél éves korban - érdemes elvégeztetni a műtétet, egyrészt mert egy fiatalabb szervezet gyorsabban regenerálódik, másrészt ha az ivartalanítás még az első tüzelés, vagy az ivaréretté válás előtt megtörténik nem alakul ki ivarszervi daganat, illetve szukáknál méhgyulladás.


Mi az ivartalanítás előnye?
Elsősorban a meg nem született kiskutyák tömkelege. Ma Magyarországon közel egymillió kóborló, kivert kutya található. Ezek számát minden egyes nem kívánt alom szaporítja.
Az időben elvégzett ivartalanítással nagy valószínűséggel megelőzhetjük, hogy kutyánk minden párzási időszakban nekiinduljon a nagyvilágnak.

Az ivartalanítás - mondják sokan - annyira drága műtét, hogy ők nem engedhetik meg maguknak. Ha összeszámoljuk egy kutya életében a szökések és a tüzelő szukához bejutni kívánó kanok által szétszedett kerítések javítási költségeit, az összetépett fülek, lábak kezelésének állatorvosi költségeit, az öreg korban elvégezendő különböző ivarszervi daganatok műtéti költségeit,a nem kívánt alom felnevelésének és gazdához juttatásának költségeit, bizony könnyen észrevehetjük, hogy az egyszer kifizetett nagyobb összeggel valójában még spóroltunk is.


“Csak kiskutyázni szeretne a család" - szintén egy mondat, ami sokszor elhangzik és amitől egy felelős kutyatartó szeme előtt megjelenik mindaz, ami majd ezekkel a kölykökkel előfordulhat:
Minden jó szándék ellenére nem sikerül gazdát találni az összes kölyöknek, akik nőnek, egyre többet esznek, oltatni, nevelni kellene őket. Sajnos sok alomnyi kiskutyával találkozunk, akiket kitesznek az erdőszélre, út mellé, sorsukra hagyva őket.


Sikerül rábeszélni elegendő ismerőst, hogy vigyen a kicsikből, bár igazán ők sem gondolták át, hogy mivel jár a kutyatartás. A gazda megnyugszik, mert megszabadult a szaporulattól , ám új helyén csak később szembesülnek azzal, hogy mit is vállaltak. Elindul a tovább ajándékozás vagy szélnek eresztik őket, leadják egy menhelyre, vagy a sintértelepre.
Az ivartalanítást nem csak a keverék kutyáknak ajánljuk, hanem minden olyan fajtatiszta kutyának is, akit nem kívánnak tudatosan tovább tenyészteni. Nagyon jó rendszer működik Amerikában, ahol a tenyésztők ivartalanítási kötelezettséggel adnak el minden olyan fajtatiszta kölyköt, akit családi kedvencnek vásárolnak és nem tovább tenyésztésre.

Nálunk a menhelyeken, sintértelepeken sok a fajtatiszta kutya is, és ezek általában nem tenyésztőktől származnak, hanem a család szórakoztatására létrehozott almokból. Papír nélkül, tetoválás vagy mikrochip nélkül, sokszor oltás nélkül ajándékozta el a család ezeket a jobb sorsra érdemes kölyköket, akik ma a menhelyeken óriási létszámban, reménytelenül várják az igazi gazdát!


Az ivartalanítás meghosszabbítja kedvence életét!


Tévhitek és tények az ivartalanítással kapcsolatban.

Tévhit:

“Minden nőstény kutyának és macskának ellenie kell egyszer, hogy boldog és egészséges legyen."
A kijáró nőstény macskák a kandúrokkal érintkezve nagy eséllyel fertőződnek vírusos betegségekkel, amilyen például a leukózis, vagy a macska-AIDS. A következő párzáskor pedig továbbadják a betegséget a még egészséges kandúroknak is. A komplikáció mentes ellés önmagában is fájdalommal és stresszel jár, ha viszont komplikáció adódik, az anyaállat életébe is kerülhet. Az állatoknál nem okoz pszichés zavarokat, ha nem születnek utódaik. Esetükben a párzás nem a tudatos családtervezés része, sem pedig örömforrás, pusztán a petefészek által termelt hormonok hatásának eredménye. Az utódgondozás pedig arra a hat (8-10) hétre korlátozódik, amíg az utódok önállóvá válnak.


Tévhit:

“Aki szereti az állatát, az nem teszi ki olyan kínzásnak, amilyen az ivartalanítás is."
Az ivartalanítás altatásban történik, és a műtétet követő fájdalomcsillapítás alapkövetelmény. A műtét okozta kellemetlenség össze sem mérhető az ellés okozta fájdalommal, vagy azokkal a betegségekkel, amelyek a műtét elmaradása esetén alakulhatnak ki.


Tévhit:

“Az ivartalanítás elhízást okoz."
Nem így van. Elhízást a túltáplálás és a mozgásszegény életmód okoz. Az ivartalanított kutya és macska táplálására is éppúgy oda kell figyelni, mint a nem ivartalanított társaikéra, ezen kívül elegendő aktivitást kell biztosítani a számukra.


Tény:
Egyetlen nem ivartalanított kutya vagy macska szülőpárnak 10 év alatt kevés híján 20 millió (!) utóda születhet.
Évenként kétszeri kölykezéssel, alkalmanként négytagú alommal számolva, valamint feltételezve azt, hogy egyenlő arányban születnek nőstények és hímek, az utódokat sem ivartalanítják és ők is ugyanolyan ütemben szaporodnak tovább.


Tény:

A nem ivartalanított nőstény macskákban és kutyákban idős korban nagy valószínűséggel alakul ki gennyes méhgyulladás vagy emlődaganat.
A gennyes méhgyulladás sürgős műtéti beavatkozást igényelő, életveszélyes állapot. Sajnos az esetek egy részében már olyan későn ismerik fel a betegséget, hogy a műtét sem mentheti meg az állatot, mert addigra súlyos szövődmény (pl. vese,- májelégtelenség vagy szepszis) alakult ki. Az emlődaganatok csupán elenyésző része jóindulatú. A többség hajlamos távoli áttétek képzésére, elárasztva daganatgócokkal az egész szervezetet. Az említett betegségek általában idősebb korban alakulnak ki, amikor az operáció és az altatás kockázata eleve nagyobb, mint a fiatal, egészséges állatok esetében. Ezek a betegségek megelőzhetőek idejében elvégzett ivartalanítással.

Tény:- A magyarországi állatmenhelyek zsúfoltak, az ott lakó állatok többségének esélye sincs arra, hogy valaha is meleg otthona, szerető gazdája legyen.
Ha - nagyon helyesen - otthont adunk közülük egynek, azzal még csak ezen az egye állaton segítettünk. Ha viszont kedvencünket idejében ivartalanítjuk, ezzel nullára csökkentjük annak esélyét, hogy a nálunk született szaporulat is a kóbor, vagy menhelyen tengődő állatok létszámát gyarapítsa. Ezen kívül az a szerető gazdi, aki a kedvencünk kölykeit fogadta volna be, elmehet a menhelyre és megmenthet még egy kilátástalan sorsú állatot az örökbefogadással.


Tévhit:-
“Állatorvosom csak azért javasolja az ivartalanítást, mert pénzt akar keresni vele."
Az ivartalanítás nem csupán egy nyisszantás. A kíméletes altatásnak, az altatás közbeni monitorozásnak, a minőségi varróanyagoknak, eszközöknek, gyógyszereknek, a műtő felszerelésének költségei vannak, amelyeket az állatorvos csak akkor tud biztosítani, ha megfelelő ellenértéket kér a szolgáltatásért. Még ezeket figyelembe véve is a pénztárcája ellen dolgozik az az állatorvos, aki ivartalanítást végez. Hosszú távon ugyanis sokkal több bevételt jelentene számára az ellések levezetése, a született almok egészségügyi ellátása, megelőző vakcinázása.


Tévhit:-
“Nem szabad a természet rendjébe beavatkozni azzal, hogy egészséges állatokat megcsonkítunk az ivartalanítással."
A természet rendjébe már akkor beavatkoztunk, amikor a macskák és kutyák vadon élő őseinek életterét megváltoztattuk. A túlszaporodott kutya- vagy macskapopuláció éhező, kóborló egyedeiért is mi - a társadalom - vagyunk felelősek.

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) szakmai indokok alapján támogatja és ajánlja a kedvtelésből tartott kisállatok ivartalanításának elvégzését.
Ehhez kapcsolódóan -megválaszolva egyben a Cerberos Állatvédő Egyesület elnökének konkrét kérdéseit- a MÁOK Szakmai, Továbbképzési és Oktatási Bizottsága készített egy állásfoglalást, amely itt letölthető (pdf formátum).

Az ivartalanítás otpimális időpontjáról itt olvashat.
Állandó ivartalanítási akciókról olvashat a: Link - oldalon


Közhasznúsági jelentések:
Közhasznúsági jelentések

Adomány-ajándék
Saját készítésű apróságok
Ajándékkártya


Felelős állattartás:
Segítség petárdáznak!
Kutyabetegségekről
A kutyabiztos lakás
A kutyák és a forróság
Felelős macskatartásról
Szeretnék egy kutyát!
Felelős kutyatartásról

Kutyáink-Sztorik

Gazdára találtak
A Szivárványhídon túl...
SikertörténetekPartnereink-
Állatorvosok
Kozmetikusok
Kutyaiskolák
Kiegészítő terápia
Sajtó
Hivatalos szervek
Partner kutyamentő szerveztek
Egyéb partnereink

Média megjelenések-
Hanganyagok
Hírleveleink
Újság cikkek
Videók

Oktatási tevékenységünk-
Oktatási munkánk videókon
Oktatási munkánk képekben
Oldaltérkép
Partnereink: Econom | Tisza Tavi Turisztikai Portál | Ovulacios tesztek | Dabradesign
Copyright © 2010 Pilis Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete. All Rights Reserved.
Az oldal Firefox 3, Internet Explorer 7 és Chrome 5 böngészőkre lett optimalizálva.
 
 
0 komment , kategória:  Állatok védelmében!  
Éhes-mohó, életéért hálás kiscica!
  2012-04-22 21:22:48, vasárnap
 
 


Link-Most már biztonságban
vagyok .
-

Videón láttam a mütyűr micót, bizony az összes tejet megitta a
cumisüvegből :) - Azért vannak még ŐSZINTE, SŐT megszállott
állatbarátok ! Hála Istennek !!

 
 
1 komment , kategória:  Állatok védelmében!  
Állatok védelmében 2 (szőrme)
  2008-03-27 11:16:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatok védelmében!  
Az Állatok Védelmében!
  2008-03-24 21:51:32, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatok védelmében!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 48
  • e Hét: 1283
  • e Hónap: 2724
  • e Év: 43143
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.