Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/131 oldal   Bejegyzések száma: 1309 
Álompuha sajtos pogácsa bögrésen
  2018-07-17 11:00:18, kedd
 
  A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

- 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 evőkanál puha zsír
- 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
- 1 púpozott teáskanál kristálycukor
- 1 púpozott teáskanál (csapott evőkanál) só
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- negyed bögre langyos tej
- 1 db tojás és egy sárgája ( megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)

+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)

1. Az élesztőt belemorzsoljuk negyed bögre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Én felesben használtam trappistát és füstölt sajtot, Mari tanácsára azonban ügyeltem rá, hogy időben kivegyem, ugyanis a füstölt sajt hajlamos megégni.
8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki! Nekem ugyan nincs légkeverés program a sütőmön, de Mari a következőképpen süti: két nagy gáztepsit tesz be egyszerre: a második és a negyedik rácsra, ezután légkeverés programon, 185 fokon egyszerre süti őket.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Írótorta
  2018-07-17 09:53:52, kedd
 
  Hozzávalók

4 db tojás
450 g cukor
12 g vaníliás cukor
450 g liszt
4 tk sütőpor
300 ml író
100 g kókuszreszelék
200 g tejszín

A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Kézi habverő segítségével összekeverjük.
Ha esetleg a boltban nem kaptunk írót, akkor otthon is könnyen elkészíthetjük. Mindössze 3 dl hideg tejhez öntsünk egy evőkanál ecetet és 5 percig hagyjuk állni.
Amíg készül az író, addig a liszthez hozzákeverjük a sütőport.
Majd a lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos masszához és az írót is hozzáöntjük.
Óvatosan összekeverjük, majd egy kivajazott tepsibe beleöntjük.
A tészta tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha ez megvan, 20 percig sütjük 180 fokon.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Túrós pogácsa
  2018-07-13 14:24:22, péntek
 
  Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg szitán áttört tehéntúró
30 dkg vaj
1 egész tojás


A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát. Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Szalalkális sajtos rúd
  2018-07-13 14:22:15, péntek
 
  Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 mangarin
1 kiskanál szalakáli tejben megfuttatva
10 dkg reszelt sajt

annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen

A tetejére:
1 tojás
1 kiskanál köménymag
5 dkg reszelt sajt


A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró sütőben, közepes tűznél kb. 1/2 órát sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Ropogós sajtos csigák
  2018-07-11 15:01:57, szerda
 
 
Hozzávalók:

A tésztához :
50 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
1 kávéskanál sütőpor
4 kávéskanál só
2 tojás sárgája
2 dl tejföl

A töltelékhez:
20 dkg reszelt trappista sajt
20 dkg sütőmargarin
2 kávéskanál só

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, és 3 cipóra osztjuk. A töltelékhez a puha margarint kikeverjük a sajttal és a sóval. A cipókat vékony téglalapokká nyújtjuk, rákenjük a (3 részre osztott) tölteléket, és szorosan feltekerjük. A tekercseket 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap 5-7 mm-es szeletekre vágjuk, és a csigákat vékonyan kizsírozott sütőlemezre fektetve pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Pihe-puha pogácsa -Sajtos pogácsa 11.
  2018-07-04 12:36:08, szerda
 
  hozzávalók / 6 adag
60 dkg finomliszt
3 db tojás
175 g tejföl
25 dkg margarin
4 tk só
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
5 dkg sajt (reszelt)
1 db tojás (a kenéshez)

elkészítés
A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat.
A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez. Átgyúrjuk, és hagyjuk kelni kb. 1-2 órát.
Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 80 darab pogácsa lesz.
sütési hőfok: 220C
sütési mód: alul-felül sütés

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Sajtos kifli
  2018-07-04 12:29:56, szerda
 
 
Tésztához: 70 dkg kevert liszt(fele-fele arányban), 1,5 dl tej, 2 evkanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 egész tojás, 2 dl kefir, 1 dl étolaj A lekenéshez: 2 teáskanál só, 25 dkg margarin, Tetejére: 1 tojás, kb 15 dkg reszelt sajt
Az élesztőt megfuttattam a langyos, cukros tejben(zero), amikor megkelt hozzáadtam a liszthez a tojással, kefir helyett én natur joghurtot használtam, ez volt itthon, az étolajjal és a csipet sóval együtt. Az egészet jól összedolgoztam, én keménynek itéltem a tésztáját, ezért tettem még hozzá egy fél pohár joghurtot, majd 12 egyenlő részre vágtam fel a tésztát.
A margarint a sóval kikevertem, arra kell figyelni, hogy 6 egyforma adag legyen ebből majd a tésztára. A tésztából kb 30 cm átmérőjű köröket nyújtottam, egyszerre két tésztaadaggal dolgoztam. Az alját megkentem a sós margarinnal, majd a másik 30 cm átmérőjű kinyújtott tésztát rátettem, a széleit körbenyomkodtam és felszeleteltem 16 egyenlő részre. Amikor ez megvolt a cikkek oldalát is lenyomkodtam, hogy később a vajas töltelék ne jöjjön ki belőle. A vastagabb résznél feltekertem a tésztát.
Sütőpapirral kibélelt tepsibe tettem őket, a tetejét megkentem tojással, rá szórtam a reszelt sajtot.
A kiflinek 1 órát kell még sütés előtt kelnie, de mire végigértem a kiflik feltekerésével, mehetett is be az első adag a sütőbe. Előmelegitett sütöben 180 fokon kb 20 perc alatt megsültek.
A vajat ne sajnáljátok ki az adja meg a puhaságát, izét. Nagyon finom, ropogósak lettek, a 96 db kifliből a fagyasztóba is került.
Jó sütögetést!

facebook, Anita Deak‎, Sütik-képpel



 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Bacon szalonnás csavart
  2018-07-04 10:32:32, szerda
 
  Hozzávalók 5 főre
25 dkg leveles tészta
mustár
reszelt sajt
25-30 dkg bacon
(tojás, szezámmag)

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy előmelegedjen.
A tésztát kettévágva 2 akkora vékony lapot nyújtottam (vagy vágtam), hogy mindkettőn kb. 7-8 bacon elférjen (a szalonna két vége néhány mm-t túl is lóghat). Először vékonyan átkentem a tésztát mustárral, majd egy réteg durvára reszelt sajtot is szórtam rá. Ekkor egymástól néhány mm-re ráfektettem a bacon szalonnákat, majd szétvágtam. A két végét megfogva csavartam néhányat a csíkokon, a végüket kicsit összecsippentettem. Meg lehet kenni tojással és megszórni szezámmaggal (én elfelejtettem). Sütőpapíros tepsire fektetve 10-12 perc alatt megsütöttem.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Narancsos bögrés mákos
  2018-07-04 10:18:13, szerda
 
  hozzávalók / 6 adag

A tésztához:
1 bögre (kb. 2 dl) mák
1 bögre cukor
1 bögre liszt
1 bögre tej
2 tojás
1 dl olaj
1 vaníliacukor
1 sütőpor

Töltelék:
1 bögre narancslekvár

Máz:
10 dkg porcukor
3-4 ek frissen facsart narancslé

elkészítés
A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat, a vaníliacukrot, a mákot, végül a lisztet és a sütőport, és alaposan összekeverjük.
A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 30-35 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, a lekvárral megkenjük, és összeragasztjuk.
A porcukrot a narancslével jól kikeverjük, és a sütemény tetejére kenjük.
Meggylekvárral, meggyszörpös cukormázzal is nagyon finom.

sütési hőfok: 200C
tepsi mérete: 30X40 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Meggyes kukoricaprósza
  2018-07-04 09:39:49, szerda
 
  Hozzávalók 6 főre
1 l forró víz
25 dkg búzadara
25 dkg kukoricaliszt
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg cukor
pici só
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek. olaj
kávéskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
idénygyümölcs, (meggy, cseresznye, málna, szilva stb)

Elkészítés:

Az anyagokat összekeverjük. Forró vízzel leöntjük és simára keverjük. Állni hagyjuk kb. 20 percig, hogy a búzadara és a kukoricaliszt megduzzadjon. Közben 1-2-szer megkeverjük. olajozott tepsibe öntjük a masszát és gyümölccsel megszórjuk a tetejét.
Én a meggyet becukroztam, állni hagytam és kicsavartam a levét és úgy szórtam rá. Tepsi 23x40 cm. Aki vastagabbra akarja a tésztát, az kisebb tepsit használjon.
villanytűzhelyben 45-percig sütöttem 200fokon.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/131 oldal   Bejegyzések száma: 1309 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 6883
  • e Év: 125318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.