Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Panzanella - olasz kenyér-saláta
  2018-04-26 11:42:33, csütörtök
 
  Hozzávalók (4 személyre):

6 fekete kenyérszelet, lehetőleg friss (2-3 napos)
10 félbevágott cherry paradicsom (vagy cherry-tamar)
1 hagyma, megtisztítva és apróra vágva
2 sárga vagy narancssárga paprika, felkockázva
10 félbevágott és kimagozott (kalamata típusú) olívabogyó
1 doboz (250 g), víztől leszűrt mozzarella sajt-golyók
3 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
1 kiskanál durva só
fekete bors

Mártás

1/4 pohár (60 ml) olívaolaj
1 kiskanál balzsamecet

Elkészítés:
A kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összekeverjük.
Az egészet áttesszük egy széles és nem mély felszolgálótálba. A salátára szórjuk a balzsamecettel kevert olívaolajat, és tálaljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Vinigreta (saláta)
  2018-04-13 14:21:36, péntek
 
  Főtt cékla
Főtt murok (sárgarépa)
Főtt burgonya
Főtt paszuly (szemesbab)
Savanyúkáposzta
Kovászos, vagy ecetes uborka
Nyers hagyma
Olajbogyó
Tojás (főtt)
Bors

Olaj

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Személyes megjegyzést engednék meg magamnak:
Ez egy rendkívül finom saláta-féleség, orosz-ukrán-moldovai eredetű recept.
Egy hajdani orosz jóbarát jegyezte le és el is készítette. Én soha nem ettem ehhez hasonló finom salátát.
Elkészítése kissé macerás, munkaigényes, de higgyék el, hogy megéri!!!
A zöldségek relatív mennyisége ízlés szerint változhat, de kb egyenlő mennyiségben ideális, talán a hagyma aránya lehet kisebb.
Egyesek zöldborsót is teszenek bele, de szerintem az már túlzás lenne!
Majonéz nélküli csúcs kaja!!!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Olivier saláta
  2017-12-05 15:35:47, kedd
 
  Hozzávalók:

3 db burgonya,
1 db hagyma,
1 doboz zöldborsó konzerv,
1 db sárgarépa,
300 g sonka,
3 db tojás,
3 db savanyú uborka,
majonéz ízlés szerint,
zöldpetrezselyem, vagy kapor ízlés szerint,
só,
bors ízlés szerint.

Elkészítés:

Főzzük meg a megtisztított zöldségeket és a tojást. A tojást hámozzuk meg. Vágjuk fel kockára a répát, a burgonyát, a sonkát, az uborkát és a tojást, majd tegyük egy tálba.Tisztítsuk meg a hagymát, majd szeleteljük fel apró kockákra, tegyük a tálba a zöldborsóval együtt a többi hozzávalóhoz.Sózzuk, borsozzuk a saláta hozzávalóit, majd megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és hozzákeverjük a majonézt. Jól összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Retró virslisaláta
  2017-11-28 17:29:17, kedd
 
  Hozzávalók:
4 alma (Goldennel szeretjük a legjobban)
4 pár virsli*
1-2 fej salotta, vagy 1 lilahagyma
10-15 dkg füstölt sajt
4-5 ek (házi) majonéz
1 dl sűrű tejföl
1 kk magos mustár
1 mk méz
kevés friss citromlé
frissen őrölt bors

A hagymát meghámozom és nagyon apróra vágom. Az almát lereszelem a reszelő nagy lyukú oldalán, a virslit karikára, a füstölt sajtot apró kockákra vágom. A majonézt összekeverem a sűrű tejföllel, a magos mustárral, tekerek bele borsot és ízesítem kevés mézzel és citromlével. Akkor jó, ha se nem édes, se nem savanyú. Beleszórom a nagyon apróra vágott hagymát (így egyenletesebben keveredik a többi hozzávalóval) és az egészet ráöntöm a korábban felvagdalt alapanyagokra. Alapos keverés és legalább egy óra pihenés a hűtőben, de a több, még jobb: ha este készítem, másnapra érnek igazán össze az ízek. Sózni nem szoktam, valahogy nem hiányzik belőle.
Lehet beletenni kockákra vágott főttojást is.

Link



 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Saj­tos karfi­ol­po­gá­csa
  2017-09-11 19:03:58, hétfő
 
  HOZZÁVALÓK:

1 közepes fej karfiol, rózsáira szedve
3 gerezd fokhagyma
1/3 csésze tejföl
12 dkg reszelt cheddar sajt
1 ek szárított petrezselyem
3/4 tk só
1/4 tk bors
2 nagy tojás
2 tojás fehérje


ELKÉSZÍTÉS:

1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Olajozz ki egy muffin sütőt.

2. Egy nagy fazék fölé tégy gőzölő fémkosarat, és önts az aljára 3-5 cm-nyi vizet. Tedd a kosárba a karfioltés a fokhagymát, és közepes lángon gőzöld 7-10 percig, míg meg nem puhul.

3. Jól csepegtesd le, és (a fokhagymával együtt) tedd egy konyhai robotba.

4. Pürésítsd, majd töltsd át egy nagy tálba.

5. Kavard bele a tejfölt, sajtot, petrezselymet, sót, borsot, majd a 2 tojást is. Dolgozd simára.

6. Egy másik tálban verd keményre a tojásfehérjéket. Óvatosan öntsd a karfiolos keverékhez, és könnyedén kavard össze.

7. Töltsd az előkészített muffin formába, egyenletesen elosztva a mélyedésekben, és told a sütőbe 18-22 percre. Ha aranysárga, szilárd és felemelkedett, akkor kész. Azonnal tálald.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Rakott karfiol
  2017-03-06 14:14:21, hétfő
 
  Hozzávalók:

2 kis-közepes fej karfiol
1 csomag (125 g) bacon kocka
50 dkg trappista/mozzarella/edami sajt
6-7 dl tej
2 púpos ek. zabpehelyliszt
só, bors, szerecsendió
70 g vaj + 10 g a tepsi kikenéséhez
1 dl tejszín
4-5 ek. tejföl
1/2 csirkemell

A karfiolt rózsáira szedjük, átöblítjük vízzel, lecsepegtetjük. A csirkemellet megmossuk, és icipici kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük, a bacont kisütjük majdnem roppanósra.

A besamelhez a következőt kell csinálni. Nagyon figyelj, mert amilyen egyszerű, úgy tudod majd elbaszni, ha egy pillanatra is bambulnál. Tapasztalat. 😀 Szóval a tejet melegítsd fel (mikróban tökéletes) jó langyosra, majd készítsd a kezed ügyébe a zabpehelyliszttel együtt (ezt is jobb előre kikanalazni, hogy már csak szórhasd egy kézzel). Egy kis lábasban kezdd el melegíteni a vajat, majd ha teljesen elolvadt, és serceg, húzd le a tűzről, és kézi habverővel gyorsan keverve add hozzá a lisztet. Na itt piszok gyorsan keverd, mert különben jön a csomósodás és az agyérgörcs. Tedd vissza a tűzre (közepes lángra), és rögtön kezdd el öntögetni hozzá a tejet. Decinként. Egyre többet folyamatosan, ahogy sűrűsödik. Ekkor már feljebb veheted a lángot is. Ez mindössze néhány perces művelet, szóval ne kavargasd negyed órát a következő deci öntéséig, mert kapsz tíz deka falazómaltert, meg némi világfájdalmat. 😀 Szóval addig öntögesd a tejet, míg lágy, híg krémes szószt nem kapsz. Fűszerezd be két csipet szerecsendióval, ízlés szerinti sóval-borssal. Nem baj, ha nem kellett az összes tej, mert ekkor tedd félre hűlni, és hűlés közben tovább fog sűrűsödni, amit a maradék tejjel oldhatsz meg.Szóval a besamel-szörnnyel is megküzdöttünk, kész a neheze. 🙂 A tepsit vajazzuk ki, tegyük rá a karfiolt, szórjuk meg a csirkemellel és a baconnel (mehet közé is, össze meg vissza mindenfelé). Ha kihűlt nagyjából a besamel, keverjük hozzá a tejszínt és a tejfölt, és a kész szószt öntsük rá a karfiolos-húsos részre. Jó bőven, nem spórolunk vele! Mindet! Az egészet végül szórjuk meg sajttal. Kibaszott sok sajttal. 😀
Tegyünk rá alufóliát (itt érdemes fogpiszkálókat szúrni a tetejébe, amik megtartják a fóliát, így nem tapad hozzá az olvadt sajt sülés közben), és toljuk előmelegített 170 fokos sütőbe. Süssük 50 percig fólia alatt, majd vegyük le, és még 20-30 percig süssük, míg meg nem pirul a teteje.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Rakott zöldség
  2017-01-30 10:41:47, hétfő
 
  Rakott zöldség! 20dkg padlizsán , 20dkg cukkini, 20dkg, kaliforniai paprika, 20dkg gomba, csipet gyömbér, csipet bazsalikom, 5dl tejszin, 10dkg vaj, reszelt 20dkg sajt lehet trappista elkészités igen egyszerü!! A kivajazott tepsibe rétegezve rakjuk a zöldségeket lényeg minden kicsit vastagabb legyen a megszokottnál a füszerekkel jól befüszerezzük a tetejét jól nyakon öntjük tejszinnel+rá szórjuk a sajtot sütöben szép pirosra sütjük!! Link  
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Virslisaláta (lilahagymás, majozézes)
  2016-11-23 14:04:34, szerda
 
  Hozzávalók:
6 db füstölt virsli
2 fej lilahagyma
1 pohár tejföl
ízlés szerint majonéz, só, őrölt bors, pici cukor
10 dkg sajt

A virsliket megfőzöm, ha kihűltek, hosszában félbe vágom és felszeletelem.
A hagymákat siflire (fél karikára), a sajtot kis kockákra vágom.
A tejfölben elkeverem majonézt és a fűszereket, majd hozzáadom a virslit, a sajtot és a hagymát.
Hűtőbe teszem pár órára, hogy összeérjenek az ízek.



 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Narancsos édeköménysaláta
  2016-10-06 13:34:50, csütörtök
 
  Hozzávalók:
egy gumó édeskömény
két narancs
egy kisfej lilahagyma
egy maréknyi fekete, mag nélküli olajbogyó
egy maréknyi rucola
extra szűz olívaolaj
sópehely (Maldon)
frissen őrölt feketebors

Az édesköményt és lilahagymát vékony szeletekre vágtam, a narancsokat kifiléztem. Egy tálban összekevertem a hozzávalókat, a legfinomabb horvát olivaolajammal meglocsoltam, sóztam, borsoztam, és azonnal tálaltam.

canadahun.com
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Avokádó saláta
  2016-10-06 13:34:04, csütörtök
 
 
Hozzávalók:
1 db avokádó
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma, de újhagymával is finom
olívaolaj

bors

A paradicsomot felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk. Az avokádót meghámozzuk, kiszedjük a magját, felkockázzuk. A hozzávalókat összekeverjük és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 2149
  • e Hónap: 8652
  • e Év: 175544
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.