Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Miért éjfélkor van az éjféli mise? - Fábry Kornél
  2019-12-28 10:57:03, szombat
 
  Minden, amit tudni akarsz a szentmiséről, de soha nem merted megkérdezni.
Misemagyarázó videósorozat Fábry Kornéllal, a második évadban az ünnepi szentmisék és egyes ünnepkörök liturgiájával.
Ha az aktuális rész témájával kapcsolatban kérdés merült fel benned, írd meg kommentben!

A második évad részei:
1. Advent és a roráték
2. A karácsonyi időszak
3. Hamvazószerda és a nagyböjt
4. Virágvasárnap
5. Krizma szentelési mise
6. Nagycsütörtöki mise és virrasztás
7. Nagypénteki szertartás
8. Nagyszombati vigília és a húsvét (I-II.)
9. Pünkösd
10. Úrnapja

Az új évad felvételei a budapesti Árpád-házi Szent Margit templomban és a csömöri Szentháromság-templomnál készültek.
A videót a NEK Titkárság megbízásából az Igen Média Kft. készítette.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Veszprém éjféli szentmise 2019.12.24
  2019-12-26 13:46:48, csütörtök
 
  Szent Mihály Székesegyházból
Videó Link - amíg le nem törlődik.
 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Éjféli szentmise Vatican - Róma 2019.12.24
  2019-12-25 15:59:58, szerda
 
  - Ferenc pápa karácsony éjjel: Isten nem várta ki, hogy előbb jóvá váljunk, odaajándékozta magát
Videó Link

Pope Francis-Christmas Message and “Urbi et Orbi" Blessing 2019-12-25.
Videó Link
A Szentatya köszöntő szavai az Urbi et Orbi áldás után:
Kedves testvéreim! Megújítom karácsonyi jókívánságaimat mindannyiótoknak, akik a világ minden részéről eljöttetek erre a térre, és azoknak is, akik a különböző országokból a rádió, a televízió és a többi kommunikációs eszköz révén kapcsolódnak hozzánk. Megköszönöm, hogy itt vagytok ezen az örömteli napon. Mindannyian meghívást kaptunk arra, hogy reményt nyújtsunk a világnak, szavainkkal, de mindenekelőtt életünk tanúságtételével hirdetve, hogy megszületett Jézus, a mi békénk.
December 24-én a karácsonyéjjeli szentmisén a Szentatya a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén Istennek a megtestesülésben megvalósult kegyelméről beszélt, mely ingyenes, mindenkinek szól és feltétel nélküli.
,,A nép, amely sötétben jár, nagy fényességet lát" (Iz 9,1). Az olvasmány jövendölése az evangéliumban valósult meg: miközben a pásztorok éjjel virrasztottak földjükön, ,,beragyogta őket az Úr dicsősége" (Lk 2,9). A föld éjében megjelent az égből érkező fény. Mit jelent ez a sötétségben felragyogott fény? Szent Pál szinte sugallja a választ, azt mondta: ,,Megjelent Istenünk kegyelme." Isten kegyelme, mely ,,megváltást hoz minden embernek" (Tit 2,11), ezen az éjszakán elborította a világot. De mi is ez a kegyelem? Az isteni szeretet, a szeretet, amely átalakítja az életet, megújítja a történelmet, megszabadít a rossztól, békével és örömmel tölt el. Ezen az éjszakán megmutatkozott előttünk Isten szeretete: Jézus az. A Magasságbeli Jézusban kicsinnyé lett, hogy szeressük őt. Isten Jézusban Gyermekké lett, hogy átölelhessük őt. Ám feltehetjük a kérdést: Miért nevezi Szent Pál Isten világba való eljövetelét ,,kegyelemnek"? Azért, hogy elmondja nekünk: ez teljességgel ingyenes ajándék. Itt a földön látszólag mindent az ,,adj, hogy kapj" logikája vezérel. Isten ingyenesen érkezik közénk. Szeretete nem képezi üzlet tárgyát: nem tettünk semmit azért, hogy kiérdemeljük, és soha nem is leszünk képesek megfelelően viszonozni azt.
.........


Megjelent Istenünk kegyelme. Ezen az éjszakán megértjük, hogy bár nem értük fel, ő maga kicsinnyé lett értünk; miközben a saját ügyeink után jártunk, ő eljött közénk. Karácsony arra emlékeztet, hogy Isten továbbra is szeret minden embert, még a legrosszabbat is. Nekem, neked, mindannyiunknak ezt mondja a mai napon: ,,Szeretlek, és örökké szeretni foglak, értékes vagy a szememben." Isten nem azért szeret téged, mert helyesen gondolkodsz és jól viselkedsz; szeret téged, és ennyi elég. Szeretete nem kötődik feltételekhez, nem tőled függ. Lehet, hogy tévesek az elgondolásaid, a legkülönfélébb színekből keverted össze azokat, ám az Úr nem hagy fel azzal, hogy szeressen téged. Hányszor gondoljuk azt: Isten akkor jó, ha mi is jók vagyunk, és megbüntet minket, hogyha rosszak vagyunk. Ez nem így van. Tovább szeret bennünket, még a bűneinkben is. Szeretete nem változik, nem gyanakvó; hanem hűséges, türelmes. Íme, az ajándék, amelyre karácsonykor rálelünk: döbbenten fedezzük fel, hogy az Úr a lehető legteljesebb ingyenesség, legnagyobb gyöngédség. Dicsősége nem vakít el minket, jelenléte nem rémít meg. Szegényként, semmit sem birtoklóként születik, hogy szeretetének gazdagságával hódítson meg minket.
Megjelent Istenünk kegyelme. A kegyelem a szépség szinonimája. Ezen az éjszakán Isten szeretetének a szépségében felfedezzük önmagunk szépségét is, hisz mi vagyunk, akiket Isten szeret. Jóban és rosszban, egészségben és betegségben, boldogan vagy szomorúan, az ő szemében szépek vagyunk: nem azért, amit teszünk, hanem azért, akik vagyunk. Eltörölhetetlen, érinthetetlen szépség lakozik bennünk, kiiktathatatlan szépség, amely létünk szíve. Erre emlékeztet minket Isten a mai napon, amikor szeretettel magára veszi emberségünket, és a sajátjává teszi azt, mindörökre ,,egybekelve" vele.
A mai éjszakán a pásztoroknak meghirdetett ,,nagy öröm" valóban ,,az egész népé". Ezek a pásztorok bizonyára nem voltak szentek. Személyükben mi is jelen vagyunk, törékenységeinkkel és gyöngeségeinkkel együtt. Ahogyan őket hívta, Isten úgy hív minket is, mert szeret bennünket. Az élet éjeinek idején nekünk is azt mondja, amit nekik: ,,Ne féljetek" (Lk 2,10). Bátorság, ne veszítsétek el bizalmatokat, ne veszítsétek el reményeteket, ne gondoljátok, hogy a szeretet elvesztegetett idő! Ezen az éjszakán a szeretet legyőzte a félelmet, új remény jelent meg, Isten szelíd fénye legyőzte az emberi arrogancia sötétségét. Emberiség, Isten szeret téged, és érted emberré lett, többé már nem vagy egyedül!
Kedves testvéreim, mihez kezdjünk látva ezt a kegyelemet? Egyetlen dolgot: el kell fogadnunk az ajándékot. Mielőtt elindulnánk Isten keresésére, engedjük, hogy ő keressen bennünket, aki elsőként keres! Ne a saját képességeinkből, hanem az ő kegyelméből induljunk ki, mivel ő, Jézus, a Megváltó. Függesszük tekintetünket a Gyermekre, és engedjük, hogy eltöltsön minket gyöngédsége. Nincs többé mentségünk arra, hogy nem hagyjuk, hogy Isten szeressen minket: többé nem jelent erre igazolást az sem, ami félresikerül az életünkben, ami nem működik az Egyházban, ami baj van a világban. Mindez a háttérbe szorul, mivel Jézus a maga őrült, teljességgel szelíd és emberközeli szeretetével szemben nincsenek többé mentségek. Ez karácsony kérdése: ,,Hagyom-e, hogy Isten szeressen engem? Ráhagyatkozom-e szeretetére, mely eljön, hogy megmentsen?"

Egy ilyen nagy ajándék nagy hálát érdemel. A kegyelem elfogadása azt jelenti: képesek vagyunk köszönetet mondani. Csakhogy életünktől gyakran messze van a hála. Ma van a legjobb nap arra, hogy közel lépjünk a tabernákulumhoz, a bölcsőhöz, a jászolhoz, hogy köszönetet mondjunk. Fogadjuk el az ajándékot, amely maga Jézus, hogy aztán Jézushoz hasonlóan mi is ajándékká váljunk. Ajándékká válni azt jelenti, hogy értelemmel ruházzuk fel az életünket. Ez a legjobb módja annak, hogy megváltoztassuk a világot: akkor változunk meg mi magunk, akkor változik meg az Egyház, akkor változik meg a történelem, amikor elkezdjük önmagunkat, és nem a többieket változtatni, ezáltal ajándékká téve az életünket.
Jézus ezt mutatja meg nekünk ezen az éjszakán: nem valakinek a kényszerítésével, nem is a szavak erejével, hanem saját életének odaajándékozásával változtatja meg a történelmet. Nem várta ki, hogy előbb jóvá váljunk, hogy aztán szerethessen bennünket, hanem ingyenesen nekünk ajándékozta magát. Mi se várjunk arra, hogy előbb a másik váljon rendes emberré, hogy aztán jót tegyünk vele; azt se várjuk, hogy az Egyház tökéletes legyen, hogy szerethessük; hogy a többiek előbb tekintetbe vegyenek minket, hogy aztán szolgáljuk őket! Kezdjük el mi! Ezt jelenti a kegyelem ajándékának az elfogadása. A szentség pedig nem egyéb, mint ennek az ingyenességnek a megőrzése.
...... .........


Egy bájos legenda szerint Jézus születésekor a pásztorok különféle ajándékokkal siettek a barlanghoz. Mindegyikük azt vitte magával, amije volt: egyik a munkája gyümölcsét, a másik valami értékeset. Ám miközben mindegyikük nagylelkű bőkezűséggel adakozott, volt köztük egy pásztor, akinek nem volt semmije. Nagyon szegény volt, semmit sem tudott felajánlani. Miközben mind versengve mutatták be ajándékaikat, ő oldalt át, szégyenkezve. Egy idő után Szent József és Szűz Mária belefáradt a sok ajándék átvételébe - különösen Mária, aki a kezében tartotta a Kisdedet. Ekkor meglátta az üres kezű pásztort, és megkérte, jöjjön közelebb. Majd a kezébe adta Jézust. A pásztor megértette, hogy többet kapott, mint amennyit megérdemelt: a történelem legnagyobb ajándéka volt a kezei között. Nézte a kezeit, a kezeket, melyeket mindig üresnek látott: most Isten bölcsőjévé váltak. Megérezte, hogy szeretik. Legyőzte szégyenét, és a többieknek is kezdte mutatni Jézust, mivel nem tudta megtartani csak magának az ajándékok ajándékát.
Kedves testvérem, ha úgy érzed, üresek a kezeid, ha azt látod, hogy szíved szűkölködik a szeretetben, akkor ez az éjszaka pont neked szól. Megjelent Istenünk kegyelme, hogy felragyogjon az életedben. Fogadd el, benned is csillogni fog karácsony fénye!
...... ..........Fordította: Török Csaba
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

- Beszéde a katolikus ma oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Éjféli szentmise - Budakeszi, Makkosmária
  2018-03-17 19:18:54, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Székely János homíliája az éjféli Szentmisén, Esztergomban
  2018-02-06 15:35:17, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Vízkereszt: Krisztus működésének kezdete
  2018-01-06 13:50:55, szombat
 
  Szép jel és szép csillag, szép napunk támad" - éneklik a gyermekek az ünnephez kapcsolódó csillagjárás népszokásban
Jézus Krisztus megkeresztelkedésének és nyilvános működésének kezdetét ünnepli január 6-án a katolikus egyház. Az ünnep jellegzetes eseménye a házszentelés.
Vízkereszt a 4. század elején került be a liturgiába mint Jézus Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a Háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. Később elsődleges témája keleten Urunk keresztsége (erre emlékeztet a vízszentelés) és nyugaton a Háromkirályok látogatása lett. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés.
A keleti egyházakban sokáig egyet jelentett a születés és az epifánia (,,epiphania Domini", az Úr megjelenése). Az ünnep egyik tartalma a napkeleti bölcsek hódolata az újszülött Krisztus előtt: aranyat ajándékoztak a Királynak, tömjént az Istennek és mirhát az Embernek. Másik eleme Krisztus keresztségének és nyilvános működése kezdetének fölidézése: az evangéliumi történet szerint Jézus megkeresztelkedésekor a Jordán folyónál az Atya szózata hangzott fel - ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik" -, a Szentlélek pedig galamb képében alászállt, ezzel a teljes Szentháromság kinyilatkoztatta önmagát. Az ünnep harmadik jelenete, hogy Jézus a kánai menyegzőn első csodatételeként a vizet borrá változtatta.
Az ünnep jellegzetes eseménye a házszentelés, amikor a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, megáldja lakóit, majd az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének - Gáspár, Menyhért, Boldizsár - kezdőbetűit 20+G+M+B+18 alakban. A betűk eredeti jelentése a latin áldásformula rövidítése: Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat.
...... ........... ..........


...... .......


Hazánkban az ünnephez kötődően számos népszokás alakult ki. Vízkeresztkor utoljára meggyújtják a karácsonyfa gyertyáit, szétosztják a megmaradt édességet, majd a fát egy ágacska kivételével tűzre teszik. Este zajlik a kántálás és a betlehemezéshez hasonló csillagjárás vagy csillagozás, ennek során gyerekek idézik föl a bibliai háromkirályok alakját. A betlehemi csillagot körülhordozva elénekelték a ,,Szép jel és szép csillag, szép napunk támad" refrénű csillagéneket.
Ezzel a nappal kezdődik a hamvazószerdáig tartó farsangi időszak.[/b[

 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Urunk születése - éjféli szentmise
  2018-01-05 18:25:25, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Nagykarácsonyi Éjféli mise a Bazilikában
  2018-01-05 18:23:28, péntek
 
  Szentmisét bemutatta: Dr. Erdő Péter bíboros
2012.12.24 Videó Link
Kérek minden kedves nézőt, aki ezt az ünnepi szentmise videóját megnézi a KOMMENTEKET NE
OLVASSA EL, mert primítiv emberek írták trágár szavakkal tele tűzdelve.
2017 évi éjféli mise nincs a Neten

 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Éjféli szentmise - Nagykovácsi
  2018-01-05 18:18:13, péntek
 
  A misét celebrálta: Kemenes Gábor plébános
Kántor: Almási Kristóf
Közreműködtek: Tegzes Endre, Kuti Tünde, Ornay Csaba, Balogh Eszter
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
Éjféli szentmise a Szombathelyi Székesegyházban
  2018-01-05 18:16:15, péntek
 
  2017.12.24 Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Éjféli szentmisék  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 495 db bejegyzés
e év: 2926 db bejegyzés
Összes: 43420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 657
  • e Hét: 7959
  • e Hónap: 175303
  • e Év: 902864
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.