Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Tonhalas szélesmetélt
  2018-07-12 10:15:30, csütörtök
 
  Hozzávalók: 1 csomag Soós szélesmetélt só a tészta főzőlevébe 2-3 édes csilipaprika 6-7 db koktélparadicsom 1 evőkanálnyi szár nélküli kapribogyó 15 dkg olajos tonhalkonzerv fél citrom leve 1 csokor petrezselyem 2 evőkanál olívaolaj

A tésztánkat sós vízben megfőzzük. Két kanál forró olívaolajra akét gerezd zúzott fokhagymát, a közepes méretű felvágott chilit, a negyedelt koktélparadicsomot rátesszük úgy, hogy kikapcsoljuk a tüzet. Hozzáadunk 1 evőkanál kapribogyót. Amikor kezd a serpenyő kihűlni, visszakapcsoljuk a tüzet, beleforgatjuk a megfőtt tésztánkat. Újra kikacsoljuk a lángot, hozzáadjuk a tonhalkonzervet úgy, hogy maradjon rajta egy kis olaj. Ráfacsarunk egy kis citromlevet. Tálaláskor friss, vágott petrezselyemmel megsuhintjuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
A tökéletes sajtos tészta
  2018-04-26 10:39:37, csütörtök
 
  Hozzávalók:
40 dkg száraztészta (én BIO fussilit használtam hozzá)
20-25 dkg sajt (igen-igen, csupán ennyi kell hozzá, ellenben SAJTOT használtam a recepthez és nem gumit....) St. Paulin, Gorgonzola, osztrák -pasztörizálatlan tejből készült- kézműves sajt és valódi parmezán keveréke...
5 dl tej (én BIO tejet használtam hozzá)
1 pohár tejföl (vagy házi legyen vagy bolti, de akkor BIO)
4 gerezd fokhagyma
1 tanyasi tojás
Bors


Elkészítése:
Semmi extra nincs az egészben, az eredmény viszont fenomenális lesz! Tegyünk fel egy fazékba vizet, kicsit sózzuk (NEM tengeri sóval, hanem kősóval! Tudja valaki, hogy miért érdemesebb finomítatlan és tisztítatlan kősóval ízesíteni az agyon ajnározott -és többszörösébe kerülő- tengeri helyett???? Várom a válaszokat...)
Ezzel azonos időben tegyük oda a tejet is, hadd kezdjen melegedni. Amikor a víz forr szórjuk bele a tésztát, a tejhez pedig tegyük a zúzott fokhagymát, majd azt sózzuk, borsozzuk.
Amíg a tészta fő (és a fokhagymás tej melegszik) készítsük elő a sajtokat.
A St. Paulin, Gorgonzola és az osztrák kézműves sajtból vágjunk kb. 15 dkg-t majd aprítsuk fel. Ezt az aprított kombót tegyük a tejhez, hogy rendesen fel tudjon olvadni.Nem kell feltétlenül ezeket a sajtokat használni hozzá, a lényeg a minőségen van! Ha valaki imádja pl. a pecorinót (ahogy én is) és van neki otthon bátran dolgozzon vele. Aromás és VALÓDI sajtok kellenek, nem pedig az itthon megszokott trappista-edami-gouda gumik, amik dömping áron kaphatók a hiperekben, ellenben nem sajtok, mert se ízük se bűzük.... A bűzről jut eszembe. Fiatalabb koromban egy olyan településen laktam, ahol volt sajtüzem. Az egyik hozzám közelebbi utcában volt a sajtérlelő, ahol a készülő sajtokat érlelték. Iszonyat büdös volt persze, hiszen az érő sajtnak speciális szaga van, de akkor MÉG érlelték a sajtokat, nem pedig színezékkel, állomány-javítóval stb-vel tették eladhatóvá. Volt is színe, állaga, íze. Ugyanaz a sajtüzem réges-régen bezárta ezeket az érlelőket, ellenben manapság a "sajtjait" telerakja színezékkel, állományjavítóval és minden mással. Hogy milyen áron adja a termékeit? Dömping áron, a jónép meg veszi ezerrel, mert óccsó. A vásárlóknak viszont nem jut eszükbe (ahogy a többi guminál sem) hogy ezekből a készítményekből adagonként kell 20 dkg ahhoz, hogy valamit érezzen is az ember...

Elkanyarodtam a lényegtől, de nem bírtam megállni, mert nagyon bosszant ez az igénytelenség.... Szóval a tésztát NE főzzük készre, csupán 5 percig forraljuk, majd szűrjük le. Tegyük egy tűzálló tálba, majd öntsük rá a sajtos-tejes szószt.Üssük rá a tojást, adjuk hozzá a tejfölt,majd keverjük alaposan át az egészet. Most jöhet a finálé! Szórjuk meg a tetejét a reszelt parmezánnal és ha úri kedvünk úgy tartja mehet még rá kevés más aromás sajt is, az össz. ráreszelt sajt mennyisége max 10 dkg.Tegyük a tálat 220 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük addig, míg a tészta tetején lévő sajtok aranybarnára pirulnak. Készen is vagyunk az egésszel!
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni (bár én pl. forrón szeretem), majd friss fejes salátával tálaljuk.

Felül ropogós, belül krémesen és szaftosan lágy, VALÓDI sajtos ízekkel teli ételt kapunk. Érdemes kipróbálni, mert nagyon-nagyon finom és eteti magát. Egy üde rozé és hagyományos elkészített saláta kíséretében nem fogunk tudni betelni vele...

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Szegény ember spagettije
  2018-04-26 09:47:45, csütörtök
 
  Hozzávalók:
50 dkg kifőtt spagetti (NEM kell húslevesben főzni, nekem ez adott volt)
5 dkg füstölt szalonna
1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
2 gerezd fokhagyma
2-3 db (NEM doboz!) szardellafilé (ALDI-ban a legolcsóbb, egy-egy üvegben kb. 10-15 db van)
fél csokor petrezselyem
bors


Összesen: 500-550 Ft.

Elkészítése.
Melegítsünk egy akkora serpenyőt, amekkorába el fog férni a tészta. Amíg a serpenyő hevül pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát; vágjuk kockára a szalonnát. A forró serpenyőbe csurgassunk kicsi olajat, majd tegyük bele a kockára vágott füstölt szalonnát. Amíg a szalonna pirul szeleteljük félfőre a hagymát és azt is tegyük a serpenyőbe.Pirítsuk egy picit, kb. 1-2 percet, majd mehet hozzá a pár szem szardellafilé. Kevergessük, míg a szardellák elolvadnak, ekkor nyomjuk rá a fokhagymát. Kavarjuk át, majd szórjuk meg az aprított petrezselyem felével. Borsozzuk, ha kell sózzuk. Keverjük hozzá a tésztát.Forrósítsuk össze, majd azon melegében tálaljuk, megszórva a petrezselyem másik felével. Kész. Ha vagizni szeretnénk kevés olivaolajjal locsoljuk meg, de nem szükséges. Nagyon egyszerű, nagyon gyors, nagyon olcsó és rendkívül finom. Tudom, a legtöbb ember most furcsán néz, hiszen itthon az a megszokott, hogy fogjuk a tésztát, ráöntünk fél kiló ilyen-olyan ragut, majd megszórjuk tányéronként minimum 20 dkg sajttal. Pedig egy tészta nagyon nem erről szól...

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Kelbimbós-olívabogyós tészta
  2017-11-30 11:05:39, csütörtök
 
 
Hozzávalók:
50 dkg tészta
50 dkg kelbimbó
15 dkg fekete olívabogyó
4 db paradicsom
2 db sárgarépa
20 dkg mozzarella
4 gerezd fokhagyma

bors
bazsalikom
olaj

Elkészítés:
1. Sós vízben kifőzzük a tésztát.
2. A zöltségeket megtisztítjuk. A kelbimbót és az olívabogyót félbevágjuk. A paradicsomot felkockázzuk. A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk.
3. Kevés olajon kb. 3/4 óra alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Többször kevés vizet öntünk rá, ha szükséges, és fűszerezzük sóval, borssal és bazsalikommal.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kifőtt tésztát, és 5-10 perc alatt összepirítjuk.
5. Az elkészült tésztát mozzarellával tálaljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Zöldborsós tészta
  2017-09-25 12:56:04, hétfő
 
  Hozzávalók 2 személyre:

Fél zacskó fodros kockatészta
1 konzerv zöldborsó
5-6 szelet bacon
2 dl főzőtejszín

Amíg megfő a tészta, az apróra vágott bacont megpirítom, majd hozzáadom a főzőtejszínt és a zöldborsót. Megvárom míg rottyan egyet, aztán a leszűrt tésztát is beleborítom. Összekeverem és már kész is. Reszelt sajttal tálalom.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Baconos sajtos tészta
  2017-09-25 12:54:37, hétfő
 
  Hozzávalók 2 főre:
5-6 szelet bacon
1 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
10 dkg füstöl vagy trappista sajt (akár mindkettő, ha valaki bírja az íz orgiát)
fél csomag fodros kocka-tészta (bármilyen tészta jó, akár a spagetti is)
Veszünk egy fazikat, felrakjuk forrni a vizet. Közben bacont feldaraboljuk apróra, majd egy serpenyőben el kezdjük pirítani (némi olajat lehet belelöttyinteni). A pirulás felénél a szétpasszírozott fokhagymát beledobjuk, majd készre pirítjuk. Kb. ekkorra forr fel a víz, szóval mehet a tészta úszni. Amikor már csak egy-két perce van a tésztának, a tejföl mehet bele a baconos pirulmányba, hogy ott rottyanjon egyet. Közben tésztát leszűrjük, és összekutyuljuk a baconos-fokhagymás-tejfölös szósszal. A reszelt sajt mehet a tetejére, és már készen is vagyunk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Mascarpones lepketészta
  2017-05-11 08:47:48, csütörtök
 
  Hozzavalok:
50 dkg lepketeszta
25 dkg mascarpone
5 dkg sonka
5 dkg gomba
5 dkg zoldborso
reszelt sajt

A sonkat, gombat, zoldborsot keves olivaolajban megparoljuk, raontjuk a mascarpone-t es jol osszekeverjuk. Ezt a ragut ontjuk a tesztara es megszorjuk reszelt sajttal. Link
 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Bacon szalonnás tészta
  2017-02-09 11:58:16, csütörtök
 
  Bacon szalonnás tészta

Hozzávalók:
20 dkg bacon , 2 dl tejföl , egy csomag spagetti tészta , sajt ..

Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:

A tésztát feltesszük főni ....közben serpenyőben megpirítjuk a bacont ...ha megfőtt a tésztánk a össze keverjük a pirított baconnel és lényegében kész is .

Megbolondításként tehetünk rá tejfölt ...és sajtot is ....

Akár egytálételnek is megfelel Link
 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Carbonara
  2017-01-30 10:51:35, hétfő
 
  Carbonara:10dkg húsos szalonna, 1ek olaj 30g vaj, 3 egész tojás, fél dl tejszin, só, bors, parmezén!! A szalonnát kockázuk az olajon kisütjük. Egy tálkába felverjük a tojásokat a reszelt sajtal az olvasztot vajjal só borsal. Végül hozzá keverjük a tejszint de már nem verjük!! A szalonnáról leöntjük az olajat és ráöntjük a tojásos levet kicsit felforraljuk jöhet bele a frissen föt tészta jól összedolgozzuk és lehet tálalni!! Link  
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Olívabogyós spagetti
  2017-01-17 09:46:00, kedd
 
  Ezeket szerezd be:

400 g száraztészta
1 evőkanál olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 tk szárított kakukkfű
400 g egész paradicsom
150 ml fehérbor
3 evőkanál olajbogyó
150 g mozzarella
só, bors

1. lépés
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben és pirítsuk meg a fokhagymát alacsony lángon. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, és egy percig pirítjuk tovább. Adjuk hozzá a paradicsomot és a bort. Törjük fel a paradicsomokat egy villa segítségével, majd tegyük a serpenyőbe és alacsony lángon forraljuk.
2. lépés
Főzzük ki a tésztát bő sós vízben. Lehet penne, spagetti vagy másmilyen alakú tészta. Apróra vágjuk az olajbogyót, majd hozzáadjuk a szószhoz. Végül keverjük össze a leszűrt tésztával, reszeljünk rá mozzarellát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 564
  • e Hónap: 10529
  • e Év: 177421
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.