Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 195 
Spagetti saláta
  2018-08-08 12:38:47, szerda
 
  50 dkg spagetti tészta
1 közepes db kígyóuborka (vagy 4-5 db savanyú uborka)
20 dkg sonka (kockázva)
20 dkg sajt (kockázva-többféle is lehet, trapista füstölt, de minden féleképpen kemény sajt legyen)
10 k majonéz
500 g tejföl
2 teáskanál mustár
1 kávéskanál só
2 k cukor
1 k citromlé

elkészítés

Megfőzzük a spagettit.
A majonézből, mustárból, cukorból, sóból, citromléből, tejfölből tartárt készítünk. Jó sok legyen, mert a tészta felszívja majd. (Én egy nagy és egy kicsi tejfölből szoktam.)
Amíg hűl a tészta, addig a hozzávalókat- sonkát, ubit, sajtot- kis kockákra vágjuk, és belekeverjük a tartárba.
Mikor meghűlt a tészta, azt is hozzákeverjük a tartárhoz.
Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Padlizsánkrém
  2018-08-08 11:58:54, szerda
 
  Ina Garten receptje

hozzávalók

50 dkg padlizsán
40 dkg kápia paprika (vagy piros kaliforniai paprika)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 k olívaolaj
1.5 teáskanál só
0.5 teáskanál fekete bors
1 k sűrített paradicsom
2 teáskanál citromlé

elkészítés
A padlizsánt meg a paprikát megmossuk, 2,5 cm-es kockára vágjuk. A hagymát megpucoljuk, szintén kockára vágjuk. A fokhagyma héját lehántjuk, kés lapjával kicsit megtörjük.
Egy nagy sütőlemezre rakjuk a zöldségeket, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk. Elterítjük, hogy egy réteg legyen.
Forró sütőben megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni.
Késes aprítógépbe kanalazzuk a zöldségeket, belerakjuk a sűrített paradicsomot. Ki-be kapcsolgatva darabosra daráljuk. Kóstoljuk meg, és ha szeretnénk, ízesítsük citromlével.
Pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Kavart zöldbab (krém)
  2018-08-08 11:19:52, szerda
 
  30 dkg zöldbab
1 szál zöldhagyma
1 dl majonéz

bors

A zöldbabot megpucolom és annyi sós vízben amennyi éppen ellepi, kuktában 5 percet főzöm. Szűrőkanállal kihalászom és jól lecsöpögtetem. Miután kihűlt, botmixerrel pürésítem, hozzákavarom az apróra vágott hagymát a zöldjével együtt, a majonézt, a sót és a borsot ízlés szerint.
Mikor a piac tele van friss zöldségekkel, gyakran kavarunk zöldbabból, karfiolból, káposztából, padlizsánból ilyen típusú kencéket. Paradicsommal, retekkel, friss uborkával kitűnő reggelire vagy vacsorára.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Konyhai mértékek
  2018-07-25 11:17:58, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Író (buttermilk) készítése házilag
  2018-07-17 09:55:33, kedd
 
  Nem kell hozzá más, mint mezei tej és egy kis frissen facsart citromlé. 1 bögre tejben keverjünk el 1 evökanál citromlevet. Várjunk 2 percet. És már használhatjuk is.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Párolt káposzta
  2018-06-11 11:20:13, hétfő
 
  1 kg fehér káposztát felszeletelünk és besózunk, és 1 óra után kinyomkodjuk a levet. 3 evőkanál olajban vagy 5 deka zsírban, 1 fej hagymát megfonnyasztunk. Belekeverjük a káposztát, egy kis kanál ecetet, egy kis cukrot, és egy kis köménymagot adunk hozzá és a saját levében puhára pároljuk.  
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Kefires lángos
  2018-05-03 12:57:55, csütörtök
 
  Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 zacskó 7g-os Dr. Oetker instant élesztő,
3 dkg só,
6 dl kefir,
3 tojás,

1-1,5 liter olaj a kisütéshez.
Sajt, tejföl, fokhagyma a tetejére.

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd belekeverjük az instant élesztőt és a sót. Beletesszük a 3 egész tojást és a 6 dl kefirt. Az egészet jól eldolgozzuk, így kicsit ragadós, puha tésztát kapunk.

A tésztát kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Ha szobahőmérsékletűek voltak az hozzávalók, akkor kb. 1 óra az optimális kelesztési idő. Ha hidegek a hozzávalók, akkor kb. 2-2,5 óra, míg duplájára kel a tészta.

A megkelt tésztából egy darabot kiveszünk, 6-8 cm átmérőjű rudat formázunk belőle és kb. 2 cm széles szeleteket vágunk. Egy-egy szeletet lisztes kézzel lángos formára igazítunk. Egy deszkán előkészítjük az egy-egy sütéshez kellő mennyiséget. Én kisebb méretű lángosokat szoktam készíteni, hogy a gyerekeknek is megfelelő méretű legyen.

A megformált lángosokat forró olajba tesszük, és pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

A kész lángost ízlés szerint tejföllel, sajttal, fokhagymával, sóval ízesítjük. Melegen fogyasztjuk.

A maradék tészta hűtőben jól lezárt edényben 1-2 napig eltartható.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Baconbe tekert spárga
  2018-04-26 14:21:13, csütörtök
 
 
fél kg spárga
5 szelet bacon
rozmaring
só, bors
fél citrom
néhány szem aszalt paradicsom
olívaolaj

A spárgákat megmossuk, megtisztítjuk. 5-6 darabot összefogunk, körétekerünk egy szelet bacont, és kiolajozott tepsibe fektetjük a csomagokat. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük rozmaringgal. Mellédobjuk a fél citromot, az aszalt paradicsomokat, és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőben megsütjük, majd a sült citromot ráfacsarjuk a spárgákra. Nagyon kellemes, könnyed, tavaszi fogás.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Tölött paradicsom rizs ágyon
  2018-04-26 09:22:03, csütörtök
 
  Kivájom 6 nagy paradicsom belsejét. Háromét összekeverem 30 dkg darált hússal, 1 tojással és fűszerekkel, kevés zsemlemorzsával. Belerakom egy akkora jénai tálba, hogy elférjenek. Feltöltöm rizzsel a tálat, plusz még 1x annyi vízzel. Forró sütőben, beborítva megsütöm. Mire a víz elpárolog, a rizs is megfő.A végén leveszem róla a födőt, egy kevés reszeltsajtot szórok a paradicsomok tetejére és ráolvasztom.  
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Olcsó étel ötletek
  2018-04-26 08:54:59, csütörtök
 
  "rántott hús készítés után össze szoktuk keverni a megmaradt lisztet, tojást és zsemlemorzsát, olyan állagúra, ami még ragacsos, de már lehet formázni. Csak fűszerezni kell, amivel jólesik, lapos pogácsákat formázni, és olajban kisütni. Ezt csinálhatod rántott hús nélkül is, tehát kifejezetten csak ezeket a pogácsákat, nem maradék hozzávalókból. Ha van otthon, apríthatsz a masszába hagymát, fokhagymát, reszelhetsz bele sajtot, stb. Kifejezetten finom és laktató. :)

Készíthetsz még tócsnit, reszelt krumpliból, hagymából, tojásból, kis lisztből, fűszerekből.

Vegyél vagdalthúst vagy löncshúst, ez viszonylag olcsó, törd össze villával, pirítsd meg, önts rá tejfölt, egyétek tésztával.

Ha húst veszel, vegyél csirkeszárnyat vagy farhátat, ezek nagyon olcsók, 150-200Ft-ért kapsz egy kilót, ebből csinálhatsz rizses húst vagy tarhonyás húst.

A máj is nagyon olcsó, ezt ránthatod, vagy csinálhatsz belőle hagymás májat.

Mirelit leveles tészta 150Ft a hipermarketekben, ezt kinyújtod, megkened melegszendvicskrémmel, batyukat vagy kifliket hajtogatsz belőle, és sütőben megsütöd. Ha van valami felvágottad vagy mirelitzöldséged, azt megpirítod/megpárolod, és rászórhatod a krémre.

A lángos is jó, ha megvannak a hozzávalók, begyúrod a tésztát, beteszed hűtőbe, 4-5 napig eláll, mindig annyit veszel ki, amennyit felhasználtok, kisütsz néhányat.

Paprikás krumpliba szaggathatsz nokedlit, sokkal kiadósabb lesz.

Bolti lecsó, nokedlival, tésztával vagy tarhonyával. Valami olcsó virslit is karikázhatsz bele."

"Csirkefarhátból (nagyon olcsó), nyakból, illetve pár répából (3db kb hatvan ft), egy paprikából (az ilyenkor mondjuk drága, de nyáron olcsóbb), egy fej hagymából, egy krumpliból és szemesborsból kiadós leves lesz és napokig lehet enni. Ha ezt összeadom, akkor levestésztával kijön kb 500 Ft-ból, ha jól vásárolsz."

"Baconbe tekert csirkemáj :) nekem ez a kedvencem. 1000 Ftból ki lehet hozni, és 2-3 főnek simán elég.
Még olcsóbb, a baconbe tekert virsli, amit extrázhatsz, ha bevagdalod és sajtot teszel a közepébe. Tepsiben mindkettő hamar kész."

"paprikás krumpli
lecsós rizs, rizses hús
tejbegríz, -rizs, rizskoch
tészták feltéttel
leves, főzelék "

"Krumplis tészta, vagy egy nagy kedvencem, a borsópörkölt.
Persze ez utóbbi nokedlivel az igazi, de a tojás drága, így ezt is tésztával esszük.
Nem drága a virslipörkölt sem rizzsel összekeverve, ha futja rá anyagilag, sajttal meg lehet szórni."

"-(pizzás)melegszendvicskrém összekeverve spagettivel vagy akármiylen tésztával
-tésztafélék akár vajkrémmel összekeverve vagy kis rudas kenössajttal
-kis füszersó összekeverve vajjal-margarinnal és mehet kenyérre ..ezis egy alternativa
-májból májgombóc levest hozzá grizgaluska +párdarab répa
-palacsinta szintén egyszerü olcsó kis kakaó vagy lekvár bele
-sajtos tejfölös tészta"

"-palacsinta töltelékként instant kakóport egy pár csepp tejjel elkeverünk hogy krémes alig folyós állagu kakaókrémet kapjunk megmelegitjuk picit és mehet a palacsintába
ugyanez a kakaókrém ideális ha makarónira tesszük máris kész a gyerköcöknek a csokis makaróni ami ha nemis elsö osztályu de finom pláne ha üres a pénztárca:)
ugyenzt a krémet öntsük gyümölcsre és máris finom édességet kaptunk"

"töltöttkáposztát hus helyett lereszelt vagy villával összetört párizsival készitsük ,nem ugyanaz de mindenképp olcsó és finom is:)

ha veszunk valamilyen knorr füszervarázst (van grill,gyros,magyaros) ez pár alkalomra elég ha a következö modon használjuk: nokedlit keszitsünk ...egy nagy doboz tejföl vagy attolfügg mennyi nokedlit keszitettünk keverjunk el egykis füszerrel ezt rotyogtassuk meg aztán keverjuk össze a nokedlival...isteni finom "hamis pörkölt"

"sárgaborsóleves piritott zsemlekockával, utána pl lekváros-grízes tészta
másnap sárgaborsófőzelék főtt tojással
én amiket szoktam csinálni és olcsók
most a karfiol olcsó nagyon-rakott karfiol tojással
sajtos tészta, dejós tészta, krumpli tészta, sajtos-tejfölös tészta
lencseleves, lencsefőzelék, finomfőzelék, zöldborsófőzelék, kelkáposztafőzelék, tojásleves, karfiolleves, krumplileves tejföllel, zöldborsóleves, daragaluskaleves, rántottleves piritott kenyérrel
tarhonya tojással, hagymával,
rizs, sóskamártás főtt krumplival, tojással
rántott párizsi, cukkini, máj, csirkeszárny,
sült virsli, kolbász, fasírt, tojáspörkölt, zöldborsópörkölt
rizskoch, dejósguba, lekvárosgombóc, nudli, gofri, palacsinta, rakott krumpli, tojásrántotta, paprikáskrumpli
reggelire zabpehely, kifli joghurttal, tejföllel, piritós lekvárral, vajaskenyér hagymával, zsíroskenyér, bundáskenyér, májkrém, ömlesztett sajtok, tojáskrém, zöldségkrém, sütőbe sütsz krumplit, tejföllel kikeversz hagymát, és margarint teszel a krumplira
ha a kifli/kenyér száraz akkor tejbe felfőzöd és lekvárral megtudod enni
grízt piritasz és lekvárral ezt is megtudod enni
kukoricakása
főtt tészta ketchuppal, majonézzel
majonézes krumpli"






Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 195 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 233
  • e Hónap: 10198
  • e Év: 177090
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.