Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 191 
Író (buttermilk) készítése házilag
  2018-07-17 09:55:33, kedd
 
  Nem kell hozzá más, mint mezei tej és egy kis frissen facsart citromlé. 1 bögre tejben keverjünk el 1 evökanál citromlevet. Várjunk 2 percet. És már használhatjuk is.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Párolt káposzta
  2018-06-11 11:20:13, hétfő
 
  1 kg fehér káposztát felszeletelünk és besózunk, és 1 óra után kinyomkodjuk a levet. 3 evőkanál olajban vagy 5 deka zsírban, 1 fej hagymát megfonnyasztunk. Belekeverjük a káposztát, egy kis kanál ecetet, egy kis cukrot, és egy kis köménymagot adunk hozzá és a saját levében puhára pároljuk.  
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Kefires lángos
  2018-05-03 12:57:55, csütörtök
 
  Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 zacskó 7g-os Dr. Oetker instant élesztő,
3 dkg só,
6 dl kefir,
3 tojás,

1-1,5 liter olaj a kisütéshez.
Sajt, tejföl, fokhagyma a tetejére.

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd belekeverjük az instant élesztőt és a sót. Beletesszük a 3 egész tojást és a 6 dl kefirt. Az egészet jól eldolgozzuk, így kicsit ragadós, puha tésztát kapunk.

A tésztát kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Ha szobahőmérsékletűek voltak az hozzávalók, akkor kb. 1 óra az optimális kelesztési idő. Ha hidegek a hozzávalók, akkor kb. 2-2,5 óra, míg duplájára kel a tészta.

A megkelt tésztából egy darabot kiveszünk, 6-8 cm átmérőjű rudat formázunk belőle és kb. 2 cm széles szeleteket vágunk. Egy-egy szeletet lisztes kézzel lángos formára igazítunk. Egy deszkán előkészítjük az egy-egy sütéshez kellő mennyiséget. Én kisebb méretű lángosokat szoktam készíteni, hogy a gyerekeknek is megfelelő méretű legyen.

A megformált lángosokat forró olajba tesszük, és pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

A kész lángost ízlés szerint tejföllel, sajttal, fokhagymával, sóval ízesítjük. Melegen fogyasztjuk.

A maradék tészta hűtőben jól lezárt edényben 1-2 napig eltartható.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Baconbe tekert spárga
  2018-04-26 14:21:13, csütörtök
 
 
fél kg spárga
5 szelet bacon
rozmaring
só, bors
fél citrom
néhány szem aszalt paradicsom
olívaolaj

A spárgákat megmossuk, megtisztítjuk. 5-6 darabot összefogunk, körétekerünk egy szelet bacont, és kiolajozott tepsibe fektetjük a csomagokat. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük rozmaringgal. Mellédobjuk a fél citromot, az aszalt paradicsomokat, és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőben megsütjük, majd a sült citromot ráfacsarjuk a spárgákra. Nagyon kellemes, könnyed, tavaszi fogás.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Tölött paradicsom rizs ágyon
  2018-04-26 09:22:03, csütörtök
 
  Kivájom 6 nagy paradicsom belsejét. Háromét összekeverem 30 dkg darált hússal, 1 tojással és fűszerekkel, kevés zsemlemorzsával. Belerakom egy akkora jénai tálba, hogy elférjenek. Feltöltöm rizzsel a tálat, plusz még 1x annyi vízzel. Forró sütőben, beborítva megsütöm. Mire a víz elpárolog, a rizs is megfő.A végén leveszem róla a födőt, egy kevés reszeltsajtot szórok a paradicsomok tetejére és ráolvasztom.  
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Olcsó étel ötletek
  2018-04-26 08:54:59, csütörtök
 
  "rántott hús készítés után össze szoktuk keverni a megmaradt lisztet, tojást és zsemlemorzsát, olyan állagúra, ami még ragacsos, de már lehet formázni. Csak fűszerezni kell, amivel jólesik, lapos pogácsákat formázni, és olajban kisütni. Ezt csinálhatod rántott hús nélkül is, tehát kifejezetten csak ezeket a pogácsákat, nem maradék hozzávalókból. Ha van otthon, apríthatsz a masszába hagymát, fokhagymát, reszelhetsz bele sajtot, stb. Kifejezetten finom és laktató. :)

Készíthetsz még tócsnit, reszelt krumpliból, hagymából, tojásból, kis lisztből, fűszerekből.

Vegyél vagdalthúst vagy löncshúst, ez viszonylag olcsó, törd össze villával, pirítsd meg, önts rá tejfölt, egyétek tésztával.

Ha húst veszel, vegyél csirkeszárnyat vagy farhátat, ezek nagyon olcsók, 150-200Ft-ért kapsz egy kilót, ebből csinálhatsz rizses húst vagy tarhonyás húst.

A máj is nagyon olcsó, ezt ránthatod, vagy csinálhatsz belőle hagymás májat.

Mirelit leveles tészta 150Ft a hipermarketekben, ezt kinyújtod, megkened melegszendvicskrémmel, batyukat vagy kifliket hajtogatsz belőle, és sütőben megsütöd. Ha van valami felvágottad vagy mirelitzöldséged, azt megpirítod/megpárolod, és rászórhatod a krémre.

A lángos is jó, ha megvannak a hozzávalók, begyúrod a tésztát, beteszed hűtőbe, 4-5 napig eláll, mindig annyit veszel ki, amennyit felhasználtok, kisütsz néhányat.

Paprikás krumpliba szaggathatsz nokedlit, sokkal kiadósabb lesz.

Bolti lecsó, nokedlival, tésztával vagy tarhonyával. Valami olcsó virslit is karikázhatsz bele."

"Csirkefarhátból (nagyon olcsó), nyakból, illetve pár répából (3db kb hatvan ft), egy paprikából (az ilyenkor mondjuk drága, de nyáron olcsóbb), egy fej hagymából, egy krumpliból és szemesborsból kiadós leves lesz és napokig lehet enni. Ha ezt összeadom, akkor levestésztával kijön kb 500 Ft-ból, ha jól vásárolsz."

"Baconbe tekert csirkemáj :) nekem ez a kedvencem. 1000 Ftból ki lehet hozni, és 2-3 főnek simán elég.
Még olcsóbb, a baconbe tekert virsli, amit extrázhatsz, ha bevagdalod és sajtot teszel a közepébe. Tepsiben mindkettő hamar kész."

"paprikás krumpli
lecsós rizs, rizses hús
tejbegríz, -rizs, rizskoch
tészták feltéttel
leves, főzelék "

"Krumplis tészta, vagy egy nagy kedvencem, a borsópörkölt.
Persze ez utóbbi nokedlivel az igazi, de a tojás drága, így ezt is tésztával esszük.
Nem drága a virslipörkölt sem rizzsel összekeverve, ha futja rá anyagilag, sajttal meg lehet szórni."

"-(pizzás)melegszendvicskrém összekeverve spagettivel vagy akármiylen tésztával
-tésztafélék akár vajkrémmel összekeverve vagy kis rudas kenössajttal
-kis füszersó összekeverve vajjal-margarinnal és mehet kenyérre ..ezis egy alternativa
-májból májgombóc levest hozzá grizgaluska +párdarab répa
-palacsinta szintén egyszerü olcsó kis kakaó vagy lekvár bele
-sajtos tejfölös tészta"

"-palacsinta töltelékként instant kakóport egy pár csepp tejjel elkeverünk hogy krémes alig folyós állagu kakaókrémet kapjunk megmelegitjuk picit és mehet a palacsintába
ugyanez a kakaókrém ideális ha makarónira tesszük máris kész a gyerköcöknek a csokis makaróni ami ha nemis elsö osztályu de finom pláne ha üres a pénztárca:)
ugyenzt a krémet öntsük gyümölcsre és máris finom édességet kaptunk"

"töltöttkáposztát hus helyett lereszelt vagy villával összetört párizsival készitsük ,nem ugyanaz de mindenképp olcsó és finom is:)

ha veszunk valamilyen knorr füszervarázst (van grill,gyros,magyaros) ez pár alkalomra elég ha a következö modon használjuk: nokedlit keszitsünk ...egy nagy doboz tejföl vagy attolfügg mennyi nokedlit keszitettünk keverjunk el egykis füszerrel ezt rotyogtassuk meg aztán keverjuk össze a nokedlival...isteni finom "hamis pörkölt"

"sárgaborsóleves piritott zsemlekockával, utána pl lekváros-grízes tészta
másnap sárgaborsófőzelék főtt tojással
én amiket szoktam csinálni és olcsók
most a karfiol olcsó nagyon-rakott karfiol tojással
sajtos tészta, dejós tészta, krumpli tészta, sajtos-tejfölös tészta
lencseleves, lencsefőzelék, finomfőzelék, zöldborsófőzelék, kelkáposztafőzelék, tojásleves, karfiolleves, krumplileves tejföllel, zöldborsóleves, daragaluskaleves, rántottleves piritott kenyérrel
tarhonya tojással, hagymával,
rizs, sóskamártás főtt krumplival, tojással
rántott párizsi, cukkini, máj, csirkeszárny,
sült virsli, kolbász, fasírt, tojáspörkölt, zöldborsópörkölt
rizskoch, dejósguba, lekvárosgombóc, nudli, gofri, palacsinta, rakott krumpli, tojásrántotta, paprikáskrumpli
reggelire zabpehely, kifli joghurttal, tejföllel, piritós lekvárral, vajaskenyér hagymával, zsíroskenyér, bundáskenyér, májkrém, ömlesztett sajtok, tojáskrém, zöldségkrém, sütőbe sütsz krumplit, tejföllel kikeversz hagymát, és margarint teszel a krumplira
ha a kifli/kenyér száraz akkor tejbe felfőzöd és lekvárral megtudod enni
grízt piritasz és lekvárral ezt is megtudod enni
kukoricakása
főtt tészta ketchuppal, majonézzel
majonézes krumpli"






Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Rántott kelkáposzta
  2018-04-26 08:49:07, csütörtök
 
  A káposztát úgy vágd cikkekre, hogy minden részhez legyen torzsa, ez összefogja a leveleket. Lobogó sós vízben 1-2 percig forrald, csak annyira, hogy a levelek színe legyen üveges. Ha túlfőzöd, nem fogod tudni kezelni. Lapáttal kiszeded a vízből, besózod. Majd bepanírozod és megsütöd.  
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Hamis tejberizs
  2018-04-26 08:20:30, csütörtök
 
  1 evőkanál cukron megpírítok egy bögre rizst, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és megfőzöm.
Ha megfőtt, akkor fahéjas cukorral vagy kakaóval megszórva kínálom, de lekvárral is finom.

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Szuszogó
  2018-04-26 08:04:47, csütörtök
 
  Lisztet elkeverünk vízzel, és addig főzzük, míg szuszogni (azaz forrni, bugyogni) nem kezd. Persze közben jól besűrűsödik. Amikor már jó sűrű, sőt kemény levesszük a masszát a tűzről. Prézlit készítünk, és ebbe szaggatjuk a masszát. Édes tejföllel, kakaóporral vagy lekvárral tálaljuk.  
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Szegény ember vacsorája (?)
  2018-04-26 08:03:31, csütörtök
 
 
40 dkg bármilyen olasz tészta (szerintem fusillival, csavart tésztával a legjobb)
1 szikkadt zsemle
3 nagy marék friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
fél dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
2 nagy gerezd fokhagyma
A mártáshoz:
25 dkg mascarpone
12 és fél dkg natúr tejszínes krémsajt
1 dl tejszín
3 tojássárgája
1 és fél dl extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán sajt
só és frissen őrölt bors
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1. Egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk a tésztának.
2. A szikkadt zsemlét apróra tépkedjük, késes betétű robotgépben vagy kávéőrlőben morzsásra daráljuk, aztán a kakukkfűről és a rozmaringról leszedegetjük, majd apróra aprítsuk a leveleket. A kétféle fűszernövényt összekeverem, hozzátesszük a zsemlemorzsához, amelyet ezután egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőbe öntött olívaolajon mérsékelt lángon folyamatosan keverve 5-6 perc alatt aranybarnára pirítunk. Ha kész, levesszük a lángról, megsózzuk-megborsozzuk, aztán a fokhagymát meghámozzuk, finomra zúzzuk és hozzávegyítjük.
2. A lobogva felforrósított főzővizet sózzuk, és főzzük meg benne a tésztát.
3. Ezalatt elkészítjük a mártást. Abban a szép, nagy tálban, amelyben asztalra visszük majd az ételt, lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel összedolgozzuk a mascarponét, a tejszínes krémsajtot, a tejszínt és a tojássárgákat, aztán szinte cseppenként, nagyon finoman belekeverjük az olívaolajat. Ez eltart vagy 10 percig, és a végén sűrű, majonézszerű mártást kapunk. Meghámozzuk és finomra zúzva hozzákeverjük a fokhagymát, majd hozzáreszeljük a parmezánt, megsózzuk-megborsozzuk, és megízesítjük szerecsendióval.
4. Felszolgálás előtt a megfőtt tésztát leszűrjük, és még nagyon melegen, rögtön beleforgatjuk a szószba. Ha az ételt túl sűrűnek találjuk, adunk hozzá fél-1 dl főzővizet is, aztán rászórjuk a megpirított, fűszeres-fokhagymás, illatos zsemlemorzsát.
4 adag lesz belőle.Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 191 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 6883
  • e Év: 125318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.