Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Az Ír szetter pappy
  2008-01-09 22:40:26, szerda
 
 



Az Ír szetter (angol, a vörös-fehér ill. gordon létezik még) blogajánlom alcím alatt már ismertettem ezt a fajtát.
Nagy mozgásigényű, intelligens, bűbájos, hűséges, gyönyörű vadászeb.

Ide szintén a Berboss ír szetter kennelt ajánlom (a fotón látható pöttöm Boros Emese tenyészetéből származik), a képtárban a kennele képeit tettem.
Ajánlom azoknak, akiket megfogott!

Link
 
 
0 komment , kategória:  k Ír szetter Berboss kennel  
Berboss kennel
  2007-12-16 21:05:21, vasárnap
 
  Egy nagyon szép szuka



 
 
0 komment , kategória:  k Ír szetter Berboss kennel  
Berboss Flash Light
  2007-12-16 21:04:15, vasárnap
 
 



Gyönyörű szép!
 
 
0 komment , kategória:  k Ír szetter Berboss kennel  
Szetter lap.hu
  2007-12-16 20:37:03, vasárnap
 
  Akiket érdekel, a 7-es fajtacsoport, a szetterek, vizslák, pointerek.

Írom a linket.Link





A kép forrása BERBOSS KENNELLink
 
 
0 komment , kategória:  k Ír szetter Berboss kennel  
És a szuka,
  2007-12-16 18:27:43, vasárnap
 
  aki párja volt Robinnak. A tenyésztő talán legkedvesebb szukája volt.

Berboss Flash Light néven





Link
 
 
0 komment , kategória:  k Ír szetter Berboss kennel  
Berboss ír szetter kennel
  2007-12-16 18:17:00, vasárnap
 
  Link

Vörös szépség-Fajtaismertető
Az ír szetter

Vörös kutya, vörös ló, vörös ember egy sem jó?Ha van is valaki, aki hisz ennek a mondásnak, egy csodálatos ír szetter azt is meggyőzné ennek ellenkezőjéről.

Ő a szetterek arisztokratája, mondják a fajta elkötelezettjei; de nem kell különösebb szetter-rajongónak lenni ahhoz, hogy lenyűgözzön minket ennek az elegáns kutyának a szépsége, s visszafogottan temperamentumos, kedves viselkedése. Okos pillantása, mahagóni színe, s a fajta standardjében is rögzített barátságos természete és vadászatra való hajlamából adódóan az ír szetter a vadászok és az egyszerű városlakók szívét egyaránt képes megnyerni.
A fajta története a XVIII. század elejére nyúlik vissza. Szinte kétséget kizáróan állítható, hogy a szetterek az ún. nagy mezei spánielekből alakultak ki, melyeket gyakran,,kereső"vagy,,madarászó" kutyaként említ a korabeli szakirodalom. Akkoriban, a fegyver és a lőpor elterjedéséig, a szárnyas vadászat hálóval vagy sólyommal történt. A kutya feladata a vad felkutatása és jelzése volt. A vadász előre küldte kutyáját, arra a területre, ahol szárnyas vadat sejtett, majd miután a kutya vadszagot érzett, megállt, s felemelt lábbal jelezte gazdájának a ,,találatot". Ezután nagyon óvatosan egészen a madarak közelébe kúszott, s akkor a vadász hálót dobott a jelzett terület fölé, azaz a madarakra illetve a kutyára is. A lőfegyverek elterjedésével azonban módosult a vadászkutyák feladata is. Olyan kutyára volt szükség, mely megállja a vadat, jelzi a madár helyét, ,,ráhúz", vagyis felveri a madarakat a vadász puskája elé. Valószínűleg a spanyol örökösödési háború során az angolok különböző vadászkutyákat is hoztak magukkal Spanyolországból, s ezekkel a pointer típusú vadászkutyákkal keresztezték saját spánieljeikkel. Nagy-Britanniában négy szetter fajta alakult ki: az angol, a gordon, a vörös-fehér és a vörös ír szetter. Mivel Írországban nem volt bőségesen sok vad, ráadásul az időjárás is igen zord olykor, a helyi vadászkutyák munkája sokszor fárasztóbb és nehezebb volt társaikénál. Így az ír szetternek kitartónak és erősnek kellett és kell lennie, s gyors, vágtázó tempóját akkor is meg kell tartania, ha kevés a vad illetve csak nagy távolságban, szétszórtan helyezkedik el. Az Irish Red Setter Club 1882-ben alakult, s úgy három évre rá született meg az első hivatalos fajtaleírás, melyet vadászok állítottak össze és fogalmaztak meg. A vörös szetterek első ismert tenyésztője de Freyne volt, aki 1793-tól hetven éven át foglalkozott a fajtával, s kutyáiról saját törzskönyvet vezetett, az egyes egyedekre vonatkozó külön feljegyzésekkel.
Számtalan más - nemcsak vadászkutya - fajtához hasonlóan, napjainkban igen eltérő a vadászatokon és a kiállításokon látható ír szetterek külleme. Szinte két különböző típusról lehet beszélni, pedig alapvetően csak egyetlen típus létezhet, az, amelyet a fajta standardje meghatároz. Pedig még a XX. század elején sem lehetett munka- illetve kiállítási típusról beszélni. Több korabeli fotó is fennmaradt a Red Setter Clubot alapító Millner ezredes és a fajtával foglalkozók számára szintén fontos Mechan tiszteletes kutyáiról; mindegyikük aktívan vadászó, mégis eredményes kiállítási kutya volt. Szerencsére azért napjainkban is vannak olyan tenyésztők, akik sikeresek kettős céllal (,,dual purpose") tenyésztett kutyáikkal.
A szetterek munkája igen nagy önfegyelmet követel a kutyáktól, sok helyzetben eredendő zsákmányoló ösztönüknek teljesen ellentmondó magatartást kell tanúsítaniuk. Fő profiljuk az apróvad, főleg a szárnyas vad megkeresése és jelzése. Sokan úgy képzik szetterüket, hogy az teljesen ,,nyúltiszta" legyen. Ez azt jelenti, hogy pl. fogolyvadászaton hiába ugrik fel a kutya orra előtt egy nyuszi, annak nem szabad utána vetnie magát, hanem tovább kell keresnie a szárnyas vadat. Szegény szetter ráadásul a megtalált foglyot sem üldözheti, hanem azt csak jeleznie illetve a gazda puskája elé terelnie szabad.
Akár vadászkutyát, akár családi kedvencet akarunk faragni szetterünkből, a kutya alapvető engedelmességéhez tartozik a behívás és fektetés megbízható végrehajtása. Egy vadászkutyánál elengedhetetlen követelmény a parancsok feltétlen végrehajtása, de a hétköznapokban is felettébb hasznos, ha legalább a fenti két feladatot biztosan végrehajtja kutyánk. Az ír szetter vadászösztöne ugyanis bármelyik pillanatban előtörhet, s esetleg egy ártatlan galamb okozhatja kutyánk végét, mikor is az a madarat üldözve egy autó alá rohan. A leendő vadászkutyákat már kölyökkortól úgy szoktatják, hogy semmit sem üldözhetnek, de ez egy lakótelepen élő szetternél is hasznos módszer lehet. Ha sétáltatás közben kutyánk pl. macska után iramodna, fektessük le, dicsérjük meg. A megelőzés mindig könnyebb, mint a sorozatosan elrohanó, vadászaton beugró kutyát leszoktatni a nem kívánt viselkedésről. Érdemes beszerezni egy olyan sípot, melynek egyik végével egyenletes, másik végével trillázó sípjelet lehet kiadni. Az egyenletes sípjel jelentse a ,,hozzám", a másik a ,,fekszik" vezényszót. Így a kutyát viszonylag távolról is lehet irányítani. Hogy a döntő pillanatban ne kelljen a zsebünkben kotorászni, a sípot akasszuk zsinóron a nyakunkba.
A megbízható engedelmességre a szetterek nagy mozgásigénye miatt is szükség van, hogy kutyánkat kellőképpen, szabadon megmozgathassuk. Ír szettert csak sportos gazda válasszon, mert egy ilyen kutyának legalább napi egy-két óra alapos mozgásra van szüksége. Egy kert, akármilyen nagy is, önmagában nem elég, hiszen kutyánk bolond lenne egyedül körbe-körbe szaladgálni. Egy kis biciklizés, gyaloglás, kocogás azonban nemcsak a kutyának hasznos. De nemcsak fizikai, szellemi elfoglaltságra is szüksége van egy szetternek. Tegyük le vele az engedelmes vizsgát, vagy járjunk vele agility-edzésre, hiszen nem minden szetter-tulajdonosnak áll módjában vadászni kutyájával, de a szetter illetve vadászkutya klubok hobbi-kutyásoknak is kínálnak vadászkutya-tanfolyamokat.
Az ír szetter eleven, kiegyensúlyozott, arányos felépítésű kutya. Jellegzetessége a rendkívül tetszetős, megnyerő, kifinomult külső és a rendkívül aktív, fáradhatatlan készség, hogy bármilyen körülmények között felkutassa a vadat. Az ír szetter feje sohasem lehet nehéz, durva. Az ideális fej hosszú és száraz, de nem keskeny vagy hegyes orrú. A koponya ovális, a tarkóbúb jellegzetesen kifejezett. A tarkóbúbtól a stopig illetve a stoptól az orrhegyig terjedő távolság egyenlő, az arcorri rész közepesen mély. Az orr színe mahagóni, sötétbarna vagy fekete. Az ír szetter füle közepes méretű, finom, alacsonyan tűzött. A szőrzet a fejen, az elülső lábakon és a fülön rövid és finom, a test és a lábak többi pontján közepesen hosszú, göndörségtől lehetőleg mentes. A szőrzet a hason szép zászlót formáz, mely folytatódhat a mellkason és a toroktájékon. Az ír szetter szőrzete egyszínű, mély vörösbarna-mahagóni. Apró fehér folt a mellkason, toroktájékon, az állon vagy a lábujjakon megengedett. Érdekesség, hogy az ír szetter standardje nem ír elő semmilyen mérethatárt, sem a kutyák súlyát, sem azok magasságát nem határozza meg. Az amerikai fajtaleírás szukáknál kb. 63, kanoknál kb. 68 centiméteres marmagasságot ír elő, az ír szetter súlyát pedig 27-32 kilógrammban adja meg.

Kép és szöveg:
Eifert Anna



A régebbi változat: VÖRÖS- FEHÉR ÍR SZETTER

Ha ír szetter, akkor vörös? Nem feltétlenül, lehet vörös-fehér is, sőt, ez a változat régebbi az egyszínű vörösnél! Az írországi Nash család címerében például három vörös-fehér ír szetter látható, a bontmerroni Sir Thomas Staples pedig már a VIII. században tartott vörös fehéreket.
Akárhogyan álljon a dolog, a XX. század fordulójától kezdve az egyszínű változat egyre népszerűbbé válik az Atlanti-óceán mindkét partján, Írország isten háta mögötti vidékeire szorítva vissza foltos unokatestvérét. Mindazonáltal a vörös-fehér nem tűnt el soha. Minthogy ez a szín recesszív, foltos példányok egyszínű almokban is előfordulnak alkalmakként. Akadnak ír vadászok, akik szívesebben vadásznak ezekkel a tarka kutyákkal, mivel jobban figyelemmel követhetők, könnyebben meglátni, merre is járnak.
Az 1970-es évek elején az ír kennel klub elhatározta, hogy újjáéleszti az ír vörös-fehér szetter klubot. Ez a színváltozat ezekben az időkben hét (!) regisztrált példánnyal indult meg, hogy végül felverekedje magát és teljes elismerést nyerjen. A vörös-fehér szettert ma már önálló fajtának tekintik.
A két variáns természete, lénye és külleme rendkívül hasonlít, akad azonban néhány csekély eltérés is közöttük. A vörös-fehér füle például magasabban tűzött, törzse valamivel rövidebb, szélesebb és kompaktabb, s kevesebb a szőrtakarón a ,,zászló". (Persze a gyakorló vadász a kiállítás rajongójával ellentétben jobban szereti, ha kutyáján nem olyan sok a hosszú szőr.)
A tarka változat természetét tekintve éppen olyan víg kedélyű, életvidám, mint vörös unokafivére, idegenekkel szemben azonban némileg barátságtalanabb. A vörös-fehér meggondolja, megfontolja, mielőtt valakit a barátságába fogad...
Ezek a kutyák a mai napig jeles vadászebek, különösen kitartásukról híresek. Állítólag még mindig képesek lennének arra, amire egyik ősük, amely annak idején egy mezei próba alkalmával tizenhat kilométert futott gazdája kocsija után, késő este pedig ugyanezt a távolságot hazafelé is a kocsi mellett futva tette meg!

V.
INFO


Copyright © 2000 Kutya Szövetség - Minden A kennel tulajdonosának egyik legeredményesebb kanja volt Ő. A Berboss kennel és tulajdonosának szíve csücske.




 
 
0 komment , kategória:  k Ír szetter Berboss kennel  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 170
  • e Hét: 653
  • e Hónap: 3622
  • e Év: 37788
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.