Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
Visszatérhetnek a misézőkövek hagyományához Írországban
  2020-05-28 07:57:08, csütörtök
 
  Írországban felmerült, hogy a járványveszély idején visszahozhatnának egy régi hagyományt: az üldöztetés idején oltárként használt misézőköveket
...... .........


Ezek a kőtömbök, vándorkövek egyszerre a vallásüldözés és a bátorság emlékei: ezeken a helyeken mutattak be titokban szentmiséket az országot járó papok azokban az időkben, amikor az angol uralom alatt tiltották a katolicizmust.
A 17-18. századi Írországban a katolikusok nem gyakorolhatták hitüket; nem mutathattak be misét, és a szentségek kiszolgáltatásáért akár halálbüntetés is járhatott.
Ebben a helyzetben született meg a misézőkövek (mass rock) intézménye: a hívek kőoltárokat alakítottak ki eldugott helyeken. Amikor a környékre érkezett egy-egy vándorpap, a helyi hívek összegyűltek a misézőkőnél, és őröket állítottak a szertartás idejére.
A misézőkövek az ír katolikus ellenállás szimbólumai, most azonban egy ír politikus felvetette, a járványhelyzetben jó lehetőséget jelenthet a hagyomány felélesztése. Ger Deere Mayo megyei önkormányzati képviselő a The Connaught Telegraph nevű lapnak kifejtette, a régi misézőkövek mellett újakat is felállíthatnak parkokban, parkolókban, mezőkön.
Felvetése megoldáskeresés, hiszen az országban még mindig nincsenek nyilvános szentmisék, és a hívek egyre jobban hiányolják az Oltáriszentséggel való személyes találkozást.


Forrás: Aleteia.org
Fotó: Aleteia.org/Geograph.ie
Magyar Kurír 2020.05.27
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Különleges áldást hozott a rózsafüzér imádság Birmingham
  2020-05-28 07:49:14, csütörtök
 
  Különleges áldást hozott a rózsafüzér imádság Birmingham környékén
Egy egyszerű kezdeményezés áldássá vált a járvány miatt nehéz helyzetbe került Birmingham környéki virágkereskedők számára
A Mária-tisztelet és a rózsafüzér imádság igazi áldást hozott az alabamai Birmingham környékén élő virágkereskedők számára. Minden május 10-én kezdődött (angolszász területeken akkor volt anyák napja), egy szentmisén a Birminghamhez tartozó Irondale-ben.
...... ............


,,Homíliám végén arra buzdítottam a híveket, hogy imádkozzák a rózsafüzért és elkötelezettségük jeleként küldjenek ide egy-egy szál rózsát" - idézte fel Joseph Mary Wolfe ferences rendi misszionárius, az EWTN (Örök Ige Televíziós Hálózat) katolikus tévécsatorna lelkésze.
Még aznap délután a csatorna nézői felhívták a környékbeli virágüzleteket, és virágot rendeltek. Volt, aki három szálat vett, de olyan is volt, aki több tucatot rendelt. Szinte minden virág rózsa volt.
Másnap John Paul Mary Zeller atya, szintén a katolikus csatorna ferences rendi misszionáriusa, megismételte az üzenetet homíliájában. ,,Joseph atya meggyújtotta a mécsest, én pedig benzint öntöttem rá" - mondta nevetve. ,,Így fogalmaztam: Nem lenne csodálatos, ha minden rózsafüzér imádság után egy-egy szál rózsát ajándékoznánk a Miasszonyunknak, és megtöltenénk ezt a kápolnát virágokkal?"
A templom kápolnájában, a Fatimai Szűzanya szobra előtt most egy halom virág sorakozik, még a padlót is beteríti a sok rózsa. A virágküldés egyszerű ötletnek indult a Szűzanya tiszteletére és a rózsafüzér imádság ösztönzésére. Ám ez az egyszerű kezdeményezés áldássá vált a járvány miatt nehéz helyzetbe került Birmingham környéki virágkereskedők számára.
Shirley Carmack így fogalmazott a trussville-i virágüzlet Facebook-oldalán: ,,Joseph atya felkérte az EWTN hűséges követőit, hogy küldjenek rózsát Szűz Máriának. Az ország minden államából érkeztek a hívások. Miután az üzlet zárva volt a járvány miatt, ez valódi áldást jelentett nekem és az alkalmazottaimnak. Ki tudjuk fizetni a számlákat, a béreket, mert Isten egyik embere kért valamit..."
Minden megrendelés tartalmazott egy Máriának szóló üzenőkártyát. A megrendelők valójában többet tettek az üzletért a csokorrendelésnél. ,,Velünk imádkoztak" - mondta Shirley Carmack. ,,A telefonon keresztül tettek tanúságot. Hihetetlen volt."


Fordította: Tóth Franciska
Fotó és forrás: National Catholic Register; Iec2020.hu
Magyar Kurír 2020.05.28
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Litánia és szentmise közvetítés a veszprémi Szent Mihály
  2020-05-27 20:05:03, szerda
 
  Litánia és szentmise közvetítés a veszprémi Szent Mihály Bazilikából.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Istennek legyen hála.... nyilnak a templomok!!!!
  2020-05-26 20:35:46, kedd
 
  A Betlehemi Betlehem templom újra megnyílt, miután közel 3 hónapig zárva volt a Coronavirus miatt. Ez a templom arra a helyen épült, ahol Jézus született.

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A ferences kusztos a Szentföld helyzetéről
  2020-05-26 20:32:09, kedd
 
  Francesco Patton OFM: Nem élhetünk mostantól úgy, hogy a fertőzés félelmének megszállottjaivá válunk, mert ez azt jelentené, hogy nem élünk meg többé hiteles emberi kapcsolatokat.
Ne váljunk a fertőzéstől való félelem megszállottjaivá.
Ismét áldozhatnak és hónapok után újra egybegyűlhetnek a szentföldi hívek, hogy Isten szavát hallgassák. Megnyílt a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika és számos más templom Jézus szülőföldjén. A szentföldi kusztos, Francesco Patton OFM május 25-én adott interjút a Vatican Newsnak.
...... .............


Egyelőre nincsenek zarándokok a Szentföldön, mert a járvány miatt nem indulnak járatok azokból az országokból, ahonnan a legtöbb zarándok érkezik: az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Olaszországból és Lengyelországból. A helyi hívők azonban vasárnap, Urunk mennybemenetele ünnepén újra átléphették a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika küszöbét, amely több mint két hónapig zárva volt. Hasonlóra a 14. század óta nem volt példa.
Jézus szent sírjának helye tehát újra megnyílt, de egyelőre csak korlátozott számban léphetnek be a bazilikába a zarándokok és kötelező a maszk viselése. Folyamatosan ellenőrzik a biztonsági távolság betartását, ám a szükséges előírások sem befolyásolhatták a hívek örömét, hogy végre ismét közösségbe gyűlhettek és ismét magukhoz vehették az Oltáriszentséget. Francesco Patton OFM, szentföldi kusztos az interjúban elmondta, zárt ajtók mögött a járvány idején is megtartották a szertartásokat, hiszen a szerzetesek együtt laknak az épületegyüttesben.
Egyelőre ötven fő léphet be a szent helyre és folyamatosan ellenőrzik a különböző egyházi közösségek felelősei, hogy aki belép a Szent Sír-bazilikába, visel-e maszkot és tiszteletben tartja-e az előírásokat. Tehát egy folyamatban levő megnyitásról beszélhetünk. A nyár végéig várni kell arra, hogy az első külföldi zarándokok megérkezzenek és a jövő év elejére várják, hogy Jézus földjére újra ellátogathassanak azokból az országokból, ahonnan a legnépesebb számú zarándokcsoportok érkeznek általában. Első helyen áll az Egyesült Államok, majd Olaszország és Spanyolország, valamint Lengyelország következik. A helyi hívek számára azonban ebben az időszakban is nyitva álltak a kegyhelyek: a Getszemáni-kert és Názáret sosem zárt be...
Minden elővigyázatossággal együtt azt az üzenetet kívántuk közvetíteni, hogy az Egyház sosem zárja be kapuit, továbbra is az ima helye marad - nyomatékosította a szentföldi kusztos.
Ne feledjük el, hogy a Szent Sír-bazilikában a három egyházi közösség - a görög, a latin és az örmény - a karantén idején is folytatta az imádságot. A liturgiákat is bemutatták, bár sajnos a hívek jelenléte nélkül, azonban még erősebb egyházi lelkülettel és ökumenikus arculattal.
,,Itt jelen van Kelet és Nyugat, ezáltal hangot adtunk az egész emberiség könyörgésének, hogy érjen véget a járvány."
Francesco Patton ferences, szentföldi kusztos ezt követően a hívek reakciójáról szólt a templomok újranyitása kapcsán: ,,A jaffai Szent Antal-plébánián a hívek részvételével bemutatott szentmisén vasárnap az emberek könnyekre fakadtak, hogy újra együtt ünnepelhették az Eucharisztiát és áldozhattak, valamint, hogy meghallgathatták Isten szavát."
A szentföldi kusztos az újraindulással kapcsolatban elmondta: ,,Megtesszük a szükséges óvintézkedéseket. Ugyanakkor arra van szükség, hogy egy nap visszatérjünk a normális hétköznapokhoz. Ez akkor érkezik majd el, amikor rendelkezésre állnak a hatékony kezelések, de
nem élhetünk mostantól úgy, hogy a fertőzés félelmének megszállottjaivá válunk, mert ez azt jelentené, hogy nem élünk meg többé hiteles emberi kapcsolatokat. Azt merem mondani, hogy újra kell dimenzionálni a félelmet.
Teljesen az óvintézkedések híve vagyok, amíg nincs megfelelő biztonság. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy le kell győznünk a félelmet, mert különben lesznek olyan emberek, akik nem alszanak éjjel, illetve a fertőzéstől való félelem miatt nem nyújtanak kezet senkinek, nem adnak puszit saját gyermekeiknek sem.
Ez azt jelentené, hogy belépünk az »érzéstelenített antropológia« korszakába és ez szörnyű eredmény lenne. Tehát óvatosság igen, tisztelet igen, de túlzott félelem és aggodalom nem.
Ne is gondoljunk arra, hogy ezután örökké így folytatjuk az életünket" - figyelmeztetett a szentföldi ferences kusztos.
A katolikus iskolák sorsa miatt a jeruzsálemi latin patriarkátus a napokban aggodalmának adott hangot. Ezzel kapcsolatban Francesco Patton kijelentette: ,,Ez egy másik kérdés, ami a gazdasághoz kapcsolódik, és természetesen osztozunk ebben az aggodalomban. Egyrészt mindannyiunk számára erős aggodalomra ad okot a zarándokok hiánya, másrészt a bizonytalanság amiatt, hogy a Szentföld javára általában a nagyböjtben megtartott gyűjtést áthelyezte a Vatikán szeptember 13-ra. A szentföldi anglikán püspök is aggódik sok iskolájuk miatt, hogy miként biztosítják a fizetéseket, mert Izraelben van szociális ellátás, Palesztinában azonban nincsen pénzügyi alap, amiből biztosítani tudnák a bérkiegészítést és a társadalombiztosítást. Ugyanakkor nem kell kételkednünk az isteni Gondviselésben. Ha lehetővé tette az égből alászálló mannát, akkor nekünk, a szentföldi keresztényeknek is segíteni tud ebben az időszakban."

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.05 26
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Litánia és szentmise közvetítés a veszprémi Szent Mihály ...
  2020-05-26 19:33:40, kedd
 
  Litánia és szentmise közvetítés a veszprémi Szent Mihály Bazilikából
A litániát vezeti és a szentmisét bemutatja Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, plébános

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szemeretelepi Szent István Király Plébánia 05.26
  2020-05-26 19:30:27, kedd
 
  Májusi litánia Videó Link

.........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szalézi Templom Balassagyarmat Májusi litánia
  2020-05-26 19:20:08, kedd
 
  Bosco Szent János Szalézi Plébánia és Templom Májusi litánia

Videó Link

...... ............ ............. ........... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentmise közvetítés a veszprémi Szent Mihály Bazilikából
  2020-05-25 17:49:04, hétfő
 
  A litániát vezeti és a szentmisét bemutatja Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, plébános

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Udvardy György: gondolatai
  2020-05-25 08:46:59, hétfő
 
  Udvardy György érsek: Nekem az a feladatom, hogy azokat a hivatásokat, melyekkel a Szentlélek meg akarja ajándékozni az egyházmegyét, felismerjem és támogassam.
Ferenc pápa a hónap elején közzétette májusi imaszándékát: arra kér mindenkit, hogy ebben a hónapban a diakónusokért imádkozzunk. Udvardy György veszprémi érsekkel, pécsi apostoli kormányzóval, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökhelyettesével beszélgetünk az állandó diakónusokról.
hirdetés
-Érsek atya az elmúlt évben két jelöltet szentelt fel, idén várhatóan négy személyt szentel állandó diakónusnak a Pécsi Egyházmegye, egy főt a Veszprémi Főegyházmegye szolgálatára. Miért tartja fontosnak az ő szolgálatukat?
- A püspök egyik kiemelkedő feladta az, hogy a Szentlélek által adott karizmákat összefogja. Ez az Egyház ősi tapasztalatára épül. Magam is így tekintek az állandó diakonátus intézményére, szolgálatára. Időről időre változott, hogy mekkora hangsúlyt kaptak a diakónusok, a világegyházban ma sem egységes a gyakorlat velük kapcsolatban.
Nekem az a feladatom, hogy azokat a hivatásokat, melyekkel a Szentlélek meg akarja ajándékozni az egyházmegyét, felismerjem és támogassam
Az egyházi dokumentumok azt is meghatározzák, hogy a püspök alakítsa ki az állandó diakonátus felvételének és képzésének a rendjét. Hogyan tekintsünk az állandó diakonátusra? - kérdezik sokan az európai, de a magyar Egyházban is. Pedig nem az a kérdés, hogy mi a mi véleményünk, hanem az, hogy a kapott ajándékot hogyan tudjuk felkarolni, miként lehet az állandó diakónust az Egyház egészébe integrálni.
- Ferenc pápa videoüzenetében azt mondja, hogy az állandó diakónusok nem másodrangú papok. De kik ők valójában?
- Az ő szolgálatukat legtöbbször pasztorális szempontból vagy valamilyen hiány betöltésének oldaláról közelítjük meg. Hiányzik a pap, kell valaki, aki helyettesíti.
Pedig nem a funkció oldaláról kell rájuk tekintenünk. De nem is a pompa emelése miatt van szükség az állandó diakónusokra, még akkor sem, ha a hívek nagy része elsősorban a liturgiában találkozik velük. Az sem jó, ha a jutalmazás szempontjai szerint közelítünk szolgálatuk felé: rendes hívő ember, tehát megérdemli. Van, aki a hatékonyság felől közelít: sokkal ügyesebb, mint a pap, akkor szenteljük fel. Ez nem helyes szemléletmód. Ez egy hivatás, amit fel kell ismernünk. Valóban nem másodrangú pap, főleg nem konkurense a papnak.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 525 db bejegyzés
e év: 2956 db bejegyzés
Összes: 43450 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14535
  • e Hét: 25289
  • e Hónap: 192633
  • e Év: 920194
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.