Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 109 
A remény emberei kiutat mutatnak
  2019-05-14 22:53:07, kedd
 
  Cigány pasztorációs találkozót rendeztek Budapesten
2019. május 14., kedd | 11:02
A magyar püspöki konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Sója Miklós Nyitott Ház Egyesület május 13-án cigánypasztorációs referenseknek szervezett találkozót, melynek házigazdája Székely János püspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának és Caritas in Veritate Bizottságának elnöke volt
...... ...........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde 05.01
  2019-05-14 13:28:06, kedd
 
  Videó Link

..Brenner János emlék zarándoklat a videóhoz tartozó cikk a TVN BLOGOMBA Link

- Brenner János boldoggá avatása - riport műsor Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Jézus számít rátok
  2019-05-12 07:47:04, vasárnap
 
  Székely János lektorokat avatott Szombathelyen
2019. május 11., szombat | 20:06
,,Legyetek a föld sója, a világ világossága!" A felolvasói szolgálat mellett köteleződött el 29 férfi május 11-én Szombathelyen. A Sarlós Boldogasszony-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisében avatták lektorrá őket. Képzésük azonban még folytatódik: akolitussá avatásuk decemberben várható.
...... .........


Bővebben Link
*
Az írás és a képgaléria együttes megtekintése nem várt érzelmi hatásokkal járhat. Szívünket öröm és remény töltheti el: az EGYHÁZ ÉL :)
JÓ PÁSZTOR vasárnap vigíliáján nincs is jobb hír, mint amikor látjuk, hogy világi hívek elköteleződnek és Jézus hívására válaszolva elindulnak... Deo gratias!
Imádkozzunk együtt a ma Szombathelyen avatott lektorokért, minden szolgálatot teljesítő lektorért, akolitusért, illetve minden klerikusért: diakónusokért, papokért, püspökökért!
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök videóüzenete ...
  2019-05-11 08:44:41, szombat
 
  Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök videóüzenete karácsony alkalmából

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Brenner János boldoggá avatása 2019.05.01
  2019-05-03 10:19:42, péntek
 
  Brenner János boldoggá avatása 2019.05.01

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Brenner János emlék zarándoklat
  2019-05-02 21:13:49, csütörtök
 
  Brenner János arra tanítja az embereket, hogy az élet szárnyalás, az élet tűz, izzó folyosó: a szenvedés és a szeretet folyosóján keresztül jutunk el Isten lángoló trónusáig.
....


Szentgotthárd-Zsidára zarándokoltak a Szombathelyi Egyházmegye hívei
2019. május 2., csütörtök | 17:33
Szentgotthárdon tartották a Szombathelyi Egyházmegye éves zarándoklatát idén május 1-jén. Több mint kétezren vettek részt a találkozón.
Voltak, akik gyalog, mások kerékpárral, a legtöbben autóbusszal, kocsikkal keltek útra az egyházmegye különböző részeiből, hogy egy évvel Brenner János boldoggá avatása után a vértanúság helyén emlékezzenek a Szombathelyi Egyházmegye mártír papjára és adjanak hálát boldoggá avatásáért. Máraiújfaluból Székely János megyéspüspök, Rábakethelyről Császár István általános helynök vezetésével indultak gyalogosan a zarándokok Zsidára, az emlékkápolnához. Utóbbi zarándokcsoport élén Brenner József atya haladt, kezében testvére ereklyéjét tartva.
A kápolnánál a szombathelyi Brenner-iskola diákjai elevenítették fel naplórészletek, levelezések, visszaemlékezések alapján János atya életét, lelkiségét, majd Székely János megyéspüspök egyházmegyéje papságával együtt mutatott be szentmisét. A kápolnában elhelyezték Brenner János relikviáját, és ezentúl a szertartások során mindig kihelyezik majd az ereklyetartót.
Brenner János boldog pap volt, aki életben helyet készített az Istennek és az ő szeretetének. A maga boldogságát sugározta másoknak is. Brenner János arra tanítja az embereket, hogy az élet szárnyalás, az élet tűz, izzó folyosó: a szenvedés és a szeretet folyosóján keresztül jutunk el Isten lángoló trónusáig - mondta szentbeszédében a főpásztor. - János atya élte is ezt a lángolást, ezért mondták róla: jó a közelében lenni. Érezte, hogy Isten a vértanúság útjára vezeti őt: és kész volt a teljes odaadásra. És már ekkor gondolt a jövő katolikus nemzedékére is, értünk is áldozta önmagát
.....


Fontos lenne napjainkban, hogy a családok mint kis kolostorok éljék mindennapjaikat, amelyek átmentik keresztény kincseinket: a hitet, az imádságot, a szeretetet. De ilyen bástya lehetne egy plébánia, egy katolikus iskola is - hangsúlyozta a püspök.
- Székely János szentbeszéde meghallgatható ITT. Link
A szentmise és az ebéd után lelki programokkal folytatódott a zarándoknap. Az emlékkápolnánál Brenner József atya vezetett imaórát, a rábakethelyi templomban szentségimádáson vehettek részt a hívek, az emlékkeresztnél pedig egyéni imádságra nyílt lehetőség. A Szombathelyi Egyházmegye zarándoklata litániával zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Nagyheti összefoglaló Szombathely
  2019-04-30 08:49:06, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási ....
  2019-04-28 08:43:00, vasárnap
 
  Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetben.
2019. április 26., péntek | 18:04
Április 15-én, nagyhétfőn Zalaegerszegre, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a fogvatartottaknak.
Nincs az a véglegesen elrontott élet, nincs az a mélység, ahonnan ne lehetne felállni, újrakezdeni. Ehhez az erőt Istentől, a Szent Kereszten meghalt Jézus Krisztustól kapjuk. Isten egyszülött Fiát áldozta értünk, mindannyiunkért - emelte ki szentbeszédében a főpásztor.
Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigány pasztorációs bizottságágának vezetője személyes élményeiről is beszélt a fogvatartottaknak - írta összefoglalójában Gyöngyös Balázs plébános, börtönlelkész.
A főpásztor a szentmise után előadást tartott a romák származásáról, kultúrájáról, magyarországi jelenlétükről. Adatokkal alátámasztva ismertette, hogy a rendszerváltás után jelentősen csökkent a munkára való hajlandóság és nőtt az elszegényedés, és hogy sok munkaadó a cigányoktól vált meg legelőször. Pozitív példaként említette Székely János egy barátját, aki Nyugat-Magyarországon sok cigány embernek adott munkát - börtönből szabadultaknak is. A szombathelyi megyéspüspök felajánlotta a jelenlevőknek, hogy ha szabadulásuk után megkeresik őt, segít nekik felvenni a kapcsolatot e barátjával.
Székely János a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a fogvatartottakhoz intézett beszédében hangsúlyozta, a cigányság egyetlen reménye és felemelkedési lehetősége Krisztus.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
A szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia hivatásáról
  2019-04-25 20:09:58, csütörtök
 
  2019. április 25., csütörtök | 19:00
,,A felnőttképző intézmény a templom előszobája. Programjaink a közösségépítésről, a kommunikáció fejlesztéséről, az értékrend formálásáról szólnak. (...) A mi hivatásunk, hogy alkalmassá tegyük a lelket, a személyt, az egész embert arra, hogy befogadója legyen annak, amit a templomban hall."
- Székely János megerősíti a felnőttképzés fontosságát: Ha az Egyház csak a gyermekekre figyel, és az egyházközségek igazi oszlopait, a felnőtteket nem vonzza be az aktív lelkipásztori életbe, akkor a fiatalabbakat is szükségszerűen elveszíti. Ha a gyermekek csak idős emberekkel találkoznak a templomban, és nem látják, hogy a saját apjuk is letérdel, imádkozik, megéli a hitét, magáénak érzi az egyházi közösséget, akkor felnövekedve hitük könnyen elpárolog. ,,Egyházunk tartóoszlopai a felnőttek, akiknek apostoli küldetésük van, az ő feladatuk is hirdetni az evangéliumot. Döbbenetesen nagy a hatása annak, ha egy pap és egy világi személy együtt tart lelkigyakorlatot; ha együtt áll az emberek elé az életét az Isten szolgálatára áldozó pap és a munkahelyén, családjában, gyermekei és házastársa szeretetéért küzdő ember" - fogalmazza meg a megyéspüspök, és hozzáteszi: ,,A világiaknak kell a felnőttképzéssel segítséget nyújtani, erősíteni és megújítani hitüket."
...... .....


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Porcinkula ünnep Székely János előadása
  2019-04-25 13:01:06, csütörtök
 
  Videó Link

- Porciunkula - búcsú: leírása Link

- Jeles napok oldalon Link

- Porciunkula ünnepe - augusztus 2.
Az Assisi Porciunkula (Angyalos Boldogasszony) kápolnának III. Honorius pápa 1216-ban adott búcsúkiváltságot, ami addig csak a római és jeruzsálemi bazilikákat illették. Aki ezen a napon (augusztus 2.) elvégzi szentgyónását, áldozik, a pápa szándékára imádságot ajánl fel (Hiszek egy, Mi Atyánk, Üdvözlégy, Dicsőség), és szívében elhatárolódik a bűntől, a világ bármely ferences templomában teljes búcsúban részesülhet XV. Gergely pápa 1622. július 4-én kelt határozata alapján.
...... ........... .........


Fölséges és dicsőséges Isten,
ragyogd be szívem sötétségét,
és adj nekem igaz hitet, biztos reményt és tökéletes szeretetet,
érzéket és értelmet, Uram,
hogy megtegyem a te szent és igaz parancsodat. Amen.
(Szent Ferenc atyánk imája)

- Porciunkula ünnepe elé. - 2007. július 30., hétfő | 15:32
Kovalcsik Cirill OFM írása Porciunkula ünnepére
Bővebben Link

- Szegedi oldalon:
Mária ünnep, Szűzanyának szentelt templomocska. A hagyomány szerint a Szentföldről hozott kis földre épült, ezért részecske, Porciunkula. A bencés szerzetesek a földjeikre kis kápolnákat építettek, hogy munka közben legyen ahová zsolozsmára összegyűlni. A Porciunkula is ilyen kis templomocska volt Assisi közelében, amelyet a szent különösképpen is megkedvelt. Szívesen tartózkodott és imádkozott itt. A bencésektől meg is kapta ajándéka ezt a kápolnát, amely élete végéig a legkedvesebb hely maradt. Ezzel kapcsolatban ezt olvassuk az életrajzában: ,,Ezen a helyen egy kicsiny temploma állott a Boldogságos Szűznek, aki alázatosságával kiérdemelte, hogy szent Fia után feje legyen az összes szenteknek. Itt vette kezdetét a Kisebb Testvérek Rendje és nemes alkotmánya, mint egy szilárd alapra épített ház, itt nőtt naggyá és terebélyesedett ki. A szent minden másnál jobban szerette ezt a helyet, és a testvéreknek is megparancsolta, hogy különleges szeretettel ragaszkodjanak hozzá; azt akarta, hogy mindig úgy tekintsenek rá, mint alázatosság és fölséges szegénység dolgában a Rend tükrére. Ugyanezért tulajdonjogát másoknak engedte át, s magának és övéinek egyedül a használati jogot tartotta meg.“ 2 Cel 12. fejezet
Az volt a vágya, hogy pápa különleges kegyelmekkel lássa el ezt a templomot. Engedélyt kapott, hogy aug.2-án teljes búcsú nyerhető itt. Ez nagy kiváltságnak számított abban a korban, mert abban az időben csak az nyerhetett búcsút, aki a Szentföldre ment. Mára, a búcsúnyerés lehetőségét az Egyház más templomokra is kiterjesztette. A kis templom bejárata feletti íráson ez áll: ,,Ez az örök élet kapuja, bejárata", a búcsúnyerési lehetőség miatt.
Az örök élet bejárata nem más, mint Isten irgalmas bocsánata.
Legfőbb magatartásunk a hit, az isteni irgalomra való ráhagyatkozás kell, hogy legyen.
A bűnbánat, illetve a gyónás visszavezet a kegyelem állapotába, az isteni életbe. De a bűn "nyomai", a kialakult rossz szokások megmaradnak bennünk (lelkünkben, pszichénkben, reflexeinkben); ezért van szükségünk megtisztulásra, vezeklésre, illetve ezért jutnak emberek az ideig tartó büntetésre, a "tisztítótűzbe". A teljes búcsú az "ideig tartó" büntetéstől, vagyis (ha most meghalnánk) a tisztítótűztől szabadit meg minket, illetve a tisztítótűzben szenvedőket a mennybe juttatja.
Nem is olyan könnyű ráhagyatkoznunk Isten irgalmára, hisz el kell fogadnunk, hogy minden hibánk, bűnünk ellenére Istentől szeretett, általa akart személyek vagyunk.
Ugyan olyan nehezen vonjuk le a második következtetést is, hogy mi is irgalommal közelítsünk embertársainkhoz. Nem hiába akarta szent Ferenc, hogy a Porciunkulában mindig a legpéldaadóbb testvérek éljenek, amelynek valódiságáról személyesen is megtapasztalhattam, amikor néhány alkalommal Assisibe látogattam.
Ezzel kapcsolatban ezt olvassuk: ,, Itt minden tekintetben a legszigorúbb fegyelem uralkodott: a hallgatásban és munkavégzésben csakúgy, mint a szerzetesi élet egyéb vonatkozásaiban. (...) Ha valaki mégis beleesett ebbe a hibába, az szigorú büntetésben részesült, és így a maga kárán tanulta meg, hogy a jövôben óvakodjék ilyen hibától. Az ott élô testvérek éjjel-nappal, megszakítás nélkül az isteni dicséret zengedezésével foglalatoskodtak, és az életszentség csodálatos illatát terjesztve angyali életet éltek.“ 2 Cel 12. fejezet
Szent Ferenc köszöntése: Béke és Jóság, jó napot jó emberek.
Akkor lesz jóvá számunkra a világ, ha Isten jósága tapasztalatunkká válik, és mi is így közelítünk embertársainkhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 109 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 269 db bejegyzés
e év: 2025 db bejegyzés
Összes: 38731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1147
  • e Hét: 3323
  • e Hónap: 32006
  • e Év: 308995
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.