Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 243 
A Mária Út zarándokblogot indít
  2020-05-26 20:15:39, kedd
 
  A Mária Út zarándokblogot indít, amelyen rövid videókat adnak közre mindennap a zarándoklás népszerűsítésére. Missziós célja, hogy az Isten igéje terjedjen. (2Tessz.3.1). Dr. Székely János megyéspüspök is megosztja gondolatait a témában.

Zarándok Vlog youtube csatorna linkje Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Dr. Székely János atya tart szabadtéri szentmisét
  2020-05-26 20:10:18, kedd
 
  Dr. Székely János, szombathelyi megyés főpásztor atya tart szabadtéri szentmisét a Gébárti /Zala megye/ Boldogasszony-kápolna előtt pünkösdhétfőn, Szűz Mária, az Egyház anyjának ünnepén 10 órakor.
A szentmise csak jó idő esetén kerül bemutatásra, a járványügyi előírásoknak megfelelően. Széket hozzon magával, akinek szüksége van rá, helyben ez nem biztosított.

Szeretettel várunk minden ünnepelni vágyó testvért
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Urunk mennybemenetele - Szombathely 05.24
  2020-05-24 18:34:05, vasárnap
 
  Videó Link
Itt már személyes gyóntatás i volt
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Interjú Székely János püspökkel
  2020-05-21 09:53:31, csütörtök
 
  Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat!
...... ...........


A teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si'-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.
hirdetés
- Püspök atya, mit tud a magyar egyház ezzel a tematikus héttel kezdeni, amikor a járványveszély miatt nincs lehetőség például közösségi szemétszedésre vagy más, figyelemfelhívó programok megtartására?
- A járvány nehézzé teszi az ilyesfajta megemlékezéseket, ugyanakkor egy nagyon erős felhívás arra, hogy a világunk beteg, hogy másképpen kellene élnünk.
Ferenc pápa mondta a járvány legelején tartott esti imádság során a Szent Péter téren: ,,Azt gondoltuk, hogy örökké egészségesen élhetünk egy beteg világban. Rohantunk a haszon, a dolgok után..., nem hallottuk meg a tönkretett Föld kiáltását és a szegények jajkiáltását."
Ma talán nagyobb az érzékenység arra, hogyan élhetne az emberiség fenntarthatóbb, egészségesebb módon. Nagyon sokat segít a tematikus hét megélésben a Naphimnusz Egyesület által összeállított elmélkedés- és feladatsorozat, amelyet mindenki elérhet a honlapjukon.
- Milyen világot szeretnénk azokra hagyni, akik utánunk jönnek, a felnövekvő generációknak? Ferenc pápa ezzel a kérdéssel hív a Laudato si'-hét megünneplésére. Püspök atya milyen világot szeretne? Mit válaszolhat erre felelősen egy mai keresztény ember?
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember hinni fog a minőség, a szellemi valóságok létében, a művészi szépben, a szeretetben, a világ végső okában és céljában. Ezért nem fogja száműzni a sekrestyébe az ezzel foglalkozó embereket, hanem kíváncsi lesz a filozófusok, bölcsek, művészek, a vallások és különösen is a Biblia szavára. Be fogja engedni ezeket a szavakat a parlamentekbe, a tudományos tanácskozások helyeire, a kultúrába, a közéletbe. A gyerekeket ezekre az értékekre fogja nevelni és tanítani.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember gátat fog vetni a vagyon kevesek kezében való koncentrálódásának. Nyilvánossá teszi a banktitkokat, felső korlátokat állít a birtokolható vagyon elé, és az óriás vagyonokra vonatkozóan vagyonadót vezet be. A bankok pénzteremtő tevékenysége az egyes államok tulajdonában levő jegybankoknak lesz fenntartva. Az államok, a nemzeti és nemzetközi közösségek lassan visszanyerik gazdasági befolyásukat és erejüket.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben nem a GDP növelése lesz a cél, hanem a földön - jelenleg és a jövőben - élő összes ember boldogságának, emberhez méltó és szép életének a lehetővé tétele. A gazdaság olyan fajta ciklikusságban fog működni, amely nem termel szemetet, és nem rombolja a környezetet.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember a szellemi környezetszennyezést is tiltani fogja. A szellemi közös áruház pultjaira, a világhálóra nem tehet majd ki akárki akármit, csakis igazat, szépet, szentet és jót, mint egy normális áruház polcaira.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben mindenkinek lesz munkája. A munka nem elsősorban a haszon termelését fogja célozni, hanem emellett az ember kibontakozását, a világ szépítését.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az emberi élet újra szent lesz a fogantatástól a természetes halálig. Elképzelhetetlen lesz az, hogy bárki egy másik emberi lény életét kioltsa.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az idősek nagyon fontos szereplői lesznek a társadalomnak. A bölcsesség forrásai, az unokák nevelői, a derű és az imádság forrásai. Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember a fenntarthatóságra, a javak igazságos megosztására és lehetőleg kevés fogyasztásra fog törekedni. Mennyiség helyett minőségre.
Rá fog jönni, hogy csak akkor lehet igazán boldog, ha a Földünkön sehol sincs nyomor, éhezés, elnyomás. Természetessé fog válni az, hogy mindenki szívesen segít és ad, és öröm tölti el, ha adhatott. Álmodunk egy olyan világról, amelyben újra érték lesz a család, a közösség, a kultúra, a minőség. Érték lesz a takarékosság és a szerénység, a dolgok megjavítása és újrafelhasználása.
- Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, köztük a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. Hogy látja, mennyire kicsi vagy nagy lépés ez ennek az álmodott világnak a szempontjából?
- Óriási probléma a nagyon nehezen lebomló anyagok szemétként való megjelenése az óceánokban, a termőtalajban és lassanként mindenütt. A Csendes-óceánon jelenleg már több hatalmas - Magyarország méreténél körülbelül tízszer nagyobb alapterületű - szemétsziget úszik. A szemétből keletkező apró műanyagdarabok sok esetben bekerülnek a tengeri állatok szervezetébe, károsítják vagy elpusztítják, emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik azokat, hatalmas problémát okozva ezzel a halászatból élőknek, a folyók és a tengerek partjain lakóknak. S ők a Föld lakosságának közel felét teszik ki.
Mint megyéspüspök mivel segíti elő azt, hogy az egyházmegyéjében élők számára fontos legyen a teremtett világ, gondoskodjanak a teremtő Jóisten ajándékáról?
- Talán a legfontosabb, amit tehetünk, az a mentalitás alakítása, az ,,ökológiai megtérés" (Laudato si', 216-221) elősegítése. Igyekszünk az egyházi iskoláinkban és a hitoktatáson keresztül ebben a szellemben nevelni a fiatalokat, ezt a szellemiséget közvetítjük minden hívő ember felé.
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és több plébánia is konkrét módon törekszik a teremtett világ megóvására, gyümölcsöskertek létesítésével, gyógynövények, lekvárok, helyi termékek előállításával és forgalmazásával. Törekszünk arra, hogy az épületeink energiatakarékos módon működjenek (hőszigetelés, napelemek), hogy a rendezvényeinken ne legyen műanyag palack, hogy az egyházmegye által fenntartott intézmények konyhái helyi termékekből főzzenek.
- A Magyar Természetvédők Szövetsége ezen a héten indított aláírásgyűjtést az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében száz közéleti személyiség aláírásával, akiknek egyike éppen Ön is. A kezdeményezés több pontja nagyon közel áll a Laudato si' enciklika szellemiségéhez. Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon ehhez a petícióhoz?
- A járvány a sok nehézség mellett, amivel jár, lehetőséget is hordoz magában. A gazdaság egy jelentős része lelassult vagy szinte megállt.
Lehetséges most egy új, jobb pályán elindítani a gazdasági életet anélkül, hogy ez a pályamódosítás nagyon drasztikus beavatkozásokat kívánna meg.
A petíció ennek a kegyelmi időnek a lehetőségét igyekszik megragadni. Arra tesznek ígéretet az aláírók, hogy igyekeznek a haszon- és fogyasztásközpontú szemlélet helyett a minőséget, emberi értékeket és fenntarthatóságot megcélzó életstílust meghonosítani a saját életükben és az általuk befolyásolható szűkebb körben, és ugyanezt kérjük az állam részéről is. Röviden azt, hogy induljunk el az ,,ökológiai megtérés" útján.


Fotó: Merényi Zita
Agonás Szonja/Magyar Kurír 2020.05.21
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Húsvét 6. vasárnapja szentmise Szombathely 05.17
  2020-05-17 08:09:15, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Szentmise Szombathely 05.10
  2020-05-10 14:31:17, vasárnap
 
  Videó Link

Pár hívő már részt vett a szentmisén
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Székely János - Szeretném, ha az emberi élet újra szent
  2020-05-08 08:17:09, péntek
 
  Székely János - Szeretném, ha az emberi élet újra szent lenne a földön.
...... .......


Székely János szombathelyi megyéspüspök. A szociális kérdésekre rendkívül érzékeny pap legfontosabb gondolatait szemlézzük! Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Dr. Székely János – Mire taníthatna a járvány?
  2020-05-08 07:20:16, péntek
 
  Itt olvasható Link

Weblap Martinus Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Istenes versek dr. Székely János megyéspüspök előadásában
  2020-05-07 12:48:46, csütörtök
 
  Püspök atya verset mond - Istenes versek dr. Székely János megyéspüspök előadásában cd-n
.....


Számos gyönyörű istenes vagy Istent kereső vers született már és születik ma is legnagyobb magyar költőink és külföldi szerzők tollából egyaránt. Bizonyára mindenkinek van magyar és külföldi kedvence. Talán mindannyian fel tudnánk állítani egy sorrendet, össze tudnánk állítani a hozzánk leginkább közel álló művek listáját.
,,Sokak kérésére a Martinus Kiadó a közelmúltban újra megjelentette a Mária Rádióban elhangzó, Csak ennyi az egész című istenes verseket tartalmazó CD-t.
A lemezen a verseket Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök mondja, mintegy imádkozza el.
A teremtett világ, a hegyek, a fák, a patakok, a felhők kristálytiszták, hibátlanok. Olyanok, mint egy gyönyörű szimfónia, amelyben egyetlen hamis hang sincsen.
Igen, gyakran úgy tűnik, ebben a gyönyörű szimfóniában az egyetlen hamis hang az ember. A mi zajjal, szeméttel teli városaink, a békétlenségünk és vitáink.
Milyen jó, ha az ember elcsendesedhet, s költőink, íróink alkotásain keresztül meghallja újra a világ tiszta harmóniáját!
Ezeket a verseket hallgatva talán könnyebb a saját életünk hamis hangjait is észrevenni, kijavítani, mert Istenben a szép, a jó, az igaz, a szent egyaránt jelen van, s ezt tükrözik a felcsendülő alkotások Reményik Sándor, Dsida Jenő, Wass Albert, Sík Sándor, Mécs László, Szent-Gály Kata, Túrmezei Erzsébet sorain keresztül." (Dr. Perger Gyula plébános, püspöki referens, igazgató)

- Szent-Gály Kata: Keresztúton hanganyag Link
Tudsz-e úgy szeretni, ahogy én szerettem...?
Reszketni, remegni az Olajfa-kertben...?
Elhagyatva lenni, egyedül a bűnnel...?
Szemben a Halállal, szemben a közönnyel...?

Adnád-e kezedet szorító kötélnek...?
Arcodat a gúnynak, lenéző köpésnek...?
Tudsz-e mellém állni fojtogató csendben...?
Az ostorozásnál eltakarnál engem...?

Tudsz-e úgy szeretni, ahogy én szeretlek...?
Tudsz-e tűrni értem, hordani keresztet...?
Roskadva, remegve, föl, egész a célig...?
Akkor is, ha szíved ezer sebből vérzik...?

Tudod-e karodat szélesre kitárni...?
Az egész világért áldozattá válni...?
És tudsz-e pihenni úgy a kereszten,
hogy örvendezz rajta: mindig ezt kerestem...?

Tudsz-e mellém hágni...? A helyembe lépni...?
Magadat feledve életemet élni...?
Egészen eltűnni, elmerülni bennem...?
Tudsz-e úgy szeretni, ahogy én szerettem...?

- Kalkuttai Szent Teréz anya: Ha terhed túl
Ha terhed túl nehéz, gondolj másokra!
Ha te meggyöngülsz, ők abbahagyják,
ha te leülsz, ők lefekszenek,
ha te kételkedsz, ők kétségbeesnek,

ha te kritizálsz, ők rombolnak.
Ha te az élen lépkedsz, ők meg fognak előzni,
ha te felajánlod a kezed, ők a bőrüket adják.
És ha te imádkozol, akkor ők szentek lesznek.

- Egy ismeretlen, angol katona verse
Idehallgass Isten!
Nem volt módom eddig találkozni Véled,
de most szeretném, ha üdvözölhetnélek.
Tudod, Isten, nekem azt mondták, hogy nem vagy.
Hirdetik, mesélik, én meg bolond, el is hittem nékik.

Az éjjel egy gránátvágta fedezékből az egedet néztem.
Ott jöttem rá, Isten, hogy hazudtak nékem.
Ha figyeltem volna arra, amit alkottál, -
s mit világnak hívnak -

rájöhettem volna régen, hogy csak bolondítanak.
Nem tudom Isten, kezet fogsz-e velem, -
de akármit teszek
biztos vagyok benne, hogy Te megértesz.

Különös és furcsa, az kellett,
hogy íme e pokolba essek,
hogy a Te arcoddal megismerkedhessek.
Sok mondanivalóm ezek után nincsen,
csak még annyit, Isten, -

örülök, hogy mi ketten találkoztunk itten.
Támadunk ma éjjel, csak a jelre várunk
s jöhet minden percben,
nem félek, mert tudom, itt vagy a közelben.
Itt a jel!... Hát Istenem mennem kell.

Bocsáss meg, látod, intenek.
Csak még annyit, én biz' megszerettelek.
Rettenetes harc lesz - megeshetik minden,
én is meghalhatok,
s reggel a Te Házad előtt felbukkanok.

Noha mi nem voltunk meleg barátságban,
megkérnélek mégis,...
várnál az ajtóban?... hátha jövök én is.
Könnyezem. No, nézd csak!
Good bye Isten! Különös, mit érzek -
mióta ismerlek - meghalni sem félek.

- Reményik Sándor A szőnyeg visszája
,,A világ Isten-szőtte szőnyeg,
Mi csak visszáját látjuk itt,
És néha - legszebb perceinkben -
A színéből is - valamit."

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
A Szentírás üzenete - 2020.05.05.
  2020-05-05 08:37:02, kedd
 
  Dr. Székely János megyéspüspök gondolatai

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 243 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 525 db bejegyzés
e év: 2956 db bejegyzés
Összes: 43450 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14535
  • e Hét: 25289
  • e Hónap: 192633
  • e Év: 920194
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.