|
1/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 48
|
|
|
|
2018-02-02 14:14:21, péntek
|
|
|
50 dkg liszt
30 dkg főtt, áttört krumpli
2.5 dkg élesztő
2 kiskanál só
csipet őrölt bors és cukor
tej az élesztőhöz
olaj
feltétnek: sajt, tejföl
Elkészítése:
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Ha kész a liszthez adjuk, amibe az áttört krumplit, sót, borsot tettük. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztából kézzel kis gombócokat formálunk, és mielőtt a forró olajba tennénk, széthúzgáljuk laposra. Aranybarnára sütjük, kívánt feltéttel megkenjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2018-02-02 10:56:05, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 25 dkg főtt krumpli reszelve, pici tej, annyi csak, hogy az élesztőnek elég legyen. Kettő evőkanál tejföl, /kefír/ 2 evőkanál olaj, 1 tojás. Összedolgozom géppel, és formázom is.
-ha enni akarunk, 2-3 órával előbb felvesszük a mélyhűtőből, és utána olyan mintha akkor készítettem volna. Hagyni kell kiolvadni, akkor kelni is fog. Mi kechuppal, fokhagymával szeretjük. Én vékonyra nyújtom, mi így szeretjük, ki ahogy akarja. Én mindig 2-3 adagot sütök, és annyi veszek fel csak, amennyi megeszünk. Gombócokat formázok, és egymástól kicsit távolabb rakom őket, hogy külön-külön tudjanak fagyni. Mire végzek a gombócozással, addig kel is 1 kicsit. Annyi épp elég neki, mert ha olvad ki, akkor is kel.
facebook, Sütik-képpel, Emerencia Leona Boldog |
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2018-01-12 13:59:22, péntek
|
|
|
hozzávalók / 6 adag
60 dkg finomliszt
1.5 teáskanál só
1 tk sütőpor (vagy szódabikarbóna)
5 ek disznózsír
3 dl víz (amennyit felvesz)
elkészítés
A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, és elmorzsoljuk benne a zsírt.
Annyi vizet adunk hozzá, hogy kenyér állagú tésztát kapjunk.
Tepsi méretűre nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és előmelegített sütőben sütjük.
sütési hőfok: 200fok
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 40x30 cm
Link
Lehet megszórni a tetejét durva szemű sóval és köménymaggal Sült(hús) zsírral még finomabb. |
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-09-28 10:55:49, csütörtök
|
|
|
50 dkg finom liszt,2 ek (olíva) olaj,fél élesztő,csipet cukor .kb 3dl víz,1 ek sikér,2kk só,1 db áttört főt krumpli (elhagyható), összedolgozzuk és hagyjuk 20 percet kelni. Átgyúrjuk és még 40 percet kelesztjük .belerakjuk jénaiba és amíg melegszik a sütő 220 fokra addig lefedjük még. Mielőtt berakjuk, vágjuk be a tésztát spricceljük le vízzel és a fedő belsejét is.Kb 5 perc után vegyük le 190 fokra. Összesen 47 percig sült.De ez sütő függő.Ha kész rakjuk rácsra és spricceljük le vízzel |
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-09-04 18:01:37, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
- 4 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál majonéz (aki nem szereti a majonézt annyira, rakjon mondjuk egy evőkanállal több tejfölt, és annyival kevesebb majonézt, bár annyira nem érződik a tészta ízén a majonéz)
- 2 tojás
- 9 evőkanál liszt
- csipet só
- sajt
- feltét ízlés szerint, ketchup, pizzakrém, tejföl, illetve: kukorica, sonka, hagyma, kolbász, meg amit csak el tudsz képzelni, ezeket mind előre elkészíted.
Elkészítés:
Előkapsz egy 28 - 30 cm-es serpenyőt, közepes méretű gázrózsa fölé rakod, kicsi olajat hevítesz benne, majd beleöntöd a tejföl-majonéz-tojás-liszt-só keveréket, és a sűrű masszát egyenletesen elkened a serpenyő aljában, itt takarékra kell venni a lángot. Ezután rápakolod a pizzakrémet, nem muszáj elkenni, csak körbe rányomkodni a tubusból, és a többi feltétet is rárakod, végül a reszelt sajtot, és lefeded a serpenyőt fedővel. Innét számítva 10-15 perc alatt megsül. 10 perc után megemeled egy lapáttal, és megnézed az alját, ha világos, akkor még sütöd addig, míg pirosas lesz.
facebook, Süssünk valamit, Ibolya Farkasné Joó fényképe és receptje.

|
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-06-09 19:46:14, péntek
|
|
|
Serpenyős Pizza kb. 20 perc alatt !! :)
Keverjetek össze mindössze 4 alapanyagot:
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál majonéz
2 tojás
9 evőkanál liszt
...mindezt keverjétek simára, egy híg tésztát fogtok kapni ...
Töltsétek ezt a tésztát egy olajjal kikent serpenyőbe, és a tetejére tegyétek a kedvenc feltéteteket! (nekem paradicsom, sonka, kolbász, bab kukorica.... bármi!) :D reszelt sajt ...
közepes lángon melegítsük, néhány percre fedjük le ! Amikor a sajt elkezd olvadni, vagy látjuk, hogy megsült, vegyük le a tűzről és melegen fogyasszuk !! ... Teljes siker !!! :D
Köszönet Balinkáné Vadas Ilona !!
forrás: facebook

|
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-04-10 10:18:03, hétfő
|
|
|
összetevők
800 g liszt
200 g finom korpa hidratáltuk 300cc vízzel (1/2 óra)
20 g só
20 cm olaj
50 g élesztő
650 cm vízzel
Olajteknő
2 lukulluszparadicsomot
250 fény sajt
1 padlizsán
1 zuchinni
4 szelet sütőtök
Olívaolaj
Különböző fűszernövények (kakukkfű, metélőhagyma, oregánó)
1 gerezd fokhagyma
Só és bors
előkészítés
Egy mély tálba helyezzük a liszt, korpa és egyéb összetevők a recept szerint sorrendben, amíg a vizet ki kell menni tartalmazó fokozatosan, ahogy veszi a tésztát.
Gyúrjuk sima és homogén zsemle, körülbelül 10 perc alatt. Osszuk 5 tápalos zsemlét, és hagyjuk állni körülbelül 45 percig.
Közben előkészíti a zöldségeket ugrott; vágjuk vékony szeletekre, és egy tányér ointada bifes conaceitegrillalas körülbelül 2 vagy 3 perc, és a salpimienta foglalás.
Egy kikent serpenyőben penész, elhelyezett mindegyik bun, és ezen a szakaszon azt , hogy az élek. Hagyja , hogy növekszik egy kicsit többet körülbelül 10 percig, és öntsük a mártást választott. Süt csak körülbelül 6-8 percig, amíg meg nem veszi a padlón.
Visszalép dsitribuye előkészítése zöldségek gyorsan, adjuk hozzá a sajtot vágjuk szeletekre, és süssük, amíg a sajt megolvad.
Vegye ki és szórjuk a kiválasztott gyógynövények, apróra vágott fokhagymát és olíva elaceitede.
Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-03-21 19:59:03, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg bármilyen teljes kiőrlésű liszt
1 tk só
3 dl joghurt
1-1,5 dl víz (liszt függvénye)
kb. 1 dl olívaolaj
olajos magvak,
zöld fűszerek
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sóval, és apránként hozzáadjuk a joghurtot.
Elkezdjük dagasztani, folyamatosan adagoljuk a joghurtot és a vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Akkor jó az állaga, ha lágy és rugalmas.
Tetszés szerint magokkal, zöld fűszerekkel (újhagyma, bazsalikom, oregánó) ízesítjük, de akár el is hagyhatók ezek.
A tésztából teniszlabda nagyságú golyókat formálunk, és 10 percig pihentetjük őket.
A golyókból kb. 1 centi vastag lepényeket formálunk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Link
"Elkészült a második kenyerem és nagyon tuti. 2 bögre graham liszt, 1 bögre rozslizst, 1 bögre finomliszt, 1 tejföl (kefír híján), 1 marék szezámmag, 2 kanál olívaolaj, 1 tk. só, nem egészen egy bögre víz. Az alja és a széle kemény, ropogós lett, de azt hiszem túl vékonyra sikeredett. Viszont más fűszerek nélkül is nagyon finom, tejföllel megkentem és fokhagymát rágcsáltam hozzá."
"Többféle lepénykenyeret is szoktam sütni, általában mindig csak egy jókora pizza méretűt, mert frissen a legjobb. Az az igazság, hogy mikor hogy sikerül, néha másnap-harmadnap is finom még, de sokszor akkor már kőkemény. Az alaprecept a pizza mérethez kb 3-4 pohárnyi (kb.2dl pohár) liszt + kevés olívaolaj, víz és/vagy kaukázusi kefír. nekünk ez van mindig itthon, de sima kefír vagy joghurt is ugyanolyan szerintem. Ha több a kefír, akkor puhább lesz, ha csak vizet használunk, akkor a legropogósabb, keményebb. Lisztfüggő is: a teljes kiőrlésű tönkölylisztből puhább lesz, a Graham-liszttől ropogósabb. A teljes kiőrlésű rozslisszttől a "legtöményebb" szerintem, azt nem szeretjük annyira. Kísérletezni kell! Kedvencünk az aprított olívabogyóval, oregánóval, fokhagymaporral és icipici borssal dúsított lepény, ami önmagában is megállja a helyét." |
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-03-21 18:26:12, kedd
|
|
|
Kefires lepény töltelékkel - recept
Hozzávalók a tésztához:
500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)
Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):
virsli vagy sajt és sonka
párolt gomba
párolt káposzta
burgonyapüré
túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.
Elkészítése:
A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk állni.
A masszát alakítsuk hosszúkásra és nyolc-kilenc részre vágjuk fel. Az egyes darabokat sodorjuk ki kisujjnyi vastagságúra. A közepébe tegyük az előzőleg elkészített tölteléket, a széleit hajtsuk fel és kissé egyengessük el a tetejét. hagyjuk újabb két-három percet állni.
Amíg a lepények pihennek, serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. A lepényeket mindkét oldalán süssük meg fedő alatt.
Olvasszuk fel a vajat és a kész lepényeket kenjük be vele. Kissé meg is sózhatjuk. Tegyük a lepényeket egy tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni 10-15 percig.
Így készül hát ez a nem mindennapi, de nagyon finom és puha lepény, a serpenyő tetejét valósággal leemeli, annyira megdagad a sütés során.
A recept kissé módosítható is, készíthetjük akár töltelék nélkül, illetve édesen, ez esetben a tésztához adjunk pár evőkanál cukrot, vagy a kész lepényeket szórjuk meg cukorral.
Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
2017-03-12 20:39:44, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
Szükségünk lesz (1 bögre=250 ml, 1 csésze=125 ml):
1 bögrenatúr joghurt
1/2 bögrenövényi olaj
1 csomagszárított élesztő
1 kv. kanálsó
1 ev. kanálkristálycukor
3 csészerétesliszt
A joghurtot az olajjal elkeverjük, majd alacsony lángon langyosra melegítjük. Beledolgozzuk a sóval, cukorral és élesztővel elkevert lisztet. Csomómentes tésztát készítünk, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A tésztát sós és édes ételek elkészítéséhez is használom. Ha kalácsot vagy fánkot készítek belőle, akkor kicsit több cukrot adok hozzá.
Link
Az univerzális kelt tészta egy olyan, a konyhámban használt alap recept, amit sós és édes ételek elkészítéséhez is használok. A recept nagyon egyszerű, és ebből készítem a pizzát, a fánkot, az aranygaluskát... Néha egy kicsit variálok a hozzávalókon, de az alap recept nem változik. Adható hozzá rumaroma, reszelt citromhéj, több cukor, de még fahéj is. A tésztát lehet kicsit keményebbre is készíteni, ilyenkor egyszerűen növeljük a liszt mennyiségét, a kapott tészta pedig alkalmas arra is, hogy befonjuk. Ki mit szeret.Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
|
|
1/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 48
|
|
|
|
2019. Február
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
2933 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 386
- e Hét: 1102
- e Hónap: 4636
- e Év: 9657
|
|
|