Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)
  2019-02-17 08:14:30, vasárnap
 
  Egy nagy tudású ember egy hajó úton vett részt. A hosszú napok alatt több utastársával is szóba elegyedett. Este egy sétáló hölgynek a csillagokról tartott kiselőadást: rengeteg csillagászati adatot sorolt fel a fényről, az ultraibolya sugárzásról meg az űrtávcsövekről, az asszonynak szinte beleszédült a feje a sok, számára ismeretlen tudnivaló hallgatásába. Egy másik utasnak a történelmi tudásával kérkedett az utazó, a vacsoraasztalnál pedig a matematikai ismereteit csillogtatta a társaság előtt. Amikor az analízisről és a topológiáról beszélt, néhányan szívesen elhallgattatták volna az öntelt lángelmét. A történet szerint az út során a hajó meghibásodott, és az utasokat kisebb bárkákon vitték ki a partra. Ettől aztán ugyancsak pánikba esett a hencegő lángész, akiről kiderült, hogy nem tud úszni. Az utastársai közül valaki bátran meg is kérdezte tőle: hogy lehet, hogy annyi mindent megtanult az évek során, csak éppen úszni nem, holott ez a képesség szinte nélkülözhetetlen az életben?
-Könnyen így járhatunk mi is, amikor annyi mindent megismerünk, látunk, megtanulunk, felfedezünk, rutinná teszünk, csak éppen azt nem tudjuk, hogyan legyünk boldogok, pedig ez az egyik legfontosabb kérdés az életünkben. Lukács evangéliumában a boldog mondások Jézus tanítványaira emelt pillantása nyomán születnek meg: a Mester tanítványaira tekint, és az ő példájukból kiindulva foglalja össze, mi jelent boldogságot a Jézus-követők számára. Ezeket kell eltanulnunk tőlük: a szegénységet, a lemondást, a szenvedésben rejlő erőt, az üldözés elviselését, mert ezek a mi boldogságaink. Ezek a hétköznapi keresztény élet értékei, ezekben kell megélnünk a boldogságot, ami Krisztushoz és keresztjéhez vezet el bennünket. És pontosan ez a célunk. Jaj nekünk, ha életünk értelme a gazdagság, a jóllakás, a szórakozás és a dicséretek. Nagy baj, ha ezek lesznek számunkra az értékek, amelyekért élünk.
- Assisi Szent Ferenc, amikor Krisztus radikális követője lett, minden vagyonáról lemondott, még az apjától kapott ruháit is levetette, és püspöke lába elé tette. Szinte az egész város jelen volt ekkor. A ruhátlan Ferencre a püspök azon nyomban ráterítette értékes palástját, s ezzel a gesztusával a bizalom csodájának közvetítője lett. Isten képviselője volt ő, azé az Istené, aki a mezők virágait is szebb ruhába öltözteti, mint Salamon legdíszesebb öltözéke volt, s amikor a ruhátlan Ferencet betakarta palástjával, e tettében Istennek a feltétel nélküli bizalomra adott válasza nyilvánult meg. Csak ezzel a bizalommal lehet megtanulni a szegénység, a lemondás, a szenvedés és az üldözöttség boldogságát, ami szabaddá tesz, nyitottá Krisztus iránt, és képessé arra, hogy elinduljunk a Krisztushoz való hasonlóvá válás útján. Ez a legfontosabb, amit tudnunk kell!

Pék Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Melyik ősibb a tridenti vagy az új liturgia?
  2019-02-11 17:50:42, hétfő
 
  Melyik ősibb a tridenti vagy az új liturgia? Itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Júdás Tádé apostol
  2019-02-11 17:11:14, hétfő
 
  Videó Link
Előadó Diószegi László
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Ami a Bibliából kimaradt Rejtélyek az Ószövetségben
  2019-02-11 12:18:13, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
A Biblia titkai - Ep06 - A Jóás tábla
  2019-02-11 10:13:45, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Megszólító szavak
  2019-02-10 09:05:36, vasárnap
 
  Évközi 4. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 5,1-11)

Az evangéliumi szakasz egy érdekes képpel kezdődik: mivel nagy a tömeg a parton, Jézus beszáll egy bárkába. Azt kéri a halászoktól, hogy lökjék kissé beljebb a vízen. Mi ennek az oka? A válasz egyszerű és ,,fizikai": az emberektől szorongatott Mester nem tudna olyan hangosan beszélni, hogy mindenki hallja. Viszont egy kis távolságot véve kihasználhatja a vízfelszín hangvezető hatását, amit mi is tapasztalhatunk egy folyó vagy tó partján üldögélve. A bárkából szólva sokkal jobban értik majd a szavát az egybesereglettek.
Van ennek a képnek egy lelki, szimbolikus olvasata. A tömegben elvegyülve nehéz érthetően, világosan kimondani az evangéliumi üzenetet. Ha az Egyház vagy az egyes keresztények feltétel nélkül elvegyülnek a mindennapokban, ha engedik a külvilág eseményei által sodortatni magukat, akkor a hangjuk el fog veszi a ricsajban. A keresztségkor kapott küldetésünk azonban arra kötelez bennünket, hogy szóljunk, és mást mondjunk, mint a nem hívők vagy a másképpen gondolkodók.
Nehéz feladat ez, hiszen a prófétai elkülönülést vagy modernebb kifejezéssel: a kontraszt-társadalmi szerepet gyakran összekeverjük a gettósodással. Nem azért kell távolságot vennünk, hogy kizárjuk a valóságot, hanem épp ellenkezőleg: azért, hogy a mai világ számára érhető szavakkal szólítsuk meg az embereket. Jézus nem azért ül a parttól távolabb, a bárkában, mert nem akar az emberek közé menni. Paradox módon épp azáltal lép a lehető legközelebb hozzájuk, hogy közben - kihasználva a terep adottságait - méterekben mérve távolodik, elkülönül tőlük.
Nehéz művészet a jézusi távolságvétel általi közeledés gyakorlása. Sajnos mi olykor megelégszünk az elkülönüléssel. A negatív érzésekből, a kisebbrendűségi komplexusokból, az üldözési mániákból és összeesküvés-elméletekből felépítjük a minket a többiektől elválasztó demilitarizált övezetet. Így a távolság ürességgé és némasággá változik. Holott Jézus esetében pontosan azért volt szükség rá, hogy hanggal, szóval, üzenettel teljen meg, s közel hozza az embereket Istenhez és egymáshoz is.
Akkor lépünk a helyes útra, ha megértjük: amire itt szükség van, az nem más, mint - Carlo Carretto egy lelkigyakorlatos elmélkedésfüzérének a címével élve - a városban megélt pusztai magány. Az elmélkedő, szemlélődő lelkiség, ami a keresztény cselekvés örök forrása. Az elcsöndesedő Istenre figyelés, a világ dolgainak az evangélium mérlegén való benső, lelki lemérése végül meg fogja szülni bennünk, általunk azokat a szavakat, amelyek valóban megszólítják ezt a világot.

Török Csaba
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
A világosság, amely a világba jön, hogy megvilágosítson ....
  2019-02-04 08:27:03, hétfő
 
  Nincs nagyobb öröm és boldogság, mint amikor a szeretet fényét és melegét vihetjük az embertársainknak. Olyan jó, amikor nem magunkkal törődünk, nem a saját problémáinkkal vagyunk elfoglalva, hanem képessé válunk Jézus szeretetének fényét közvetíteni ott, ahol éppen vagyunk
*
A világosság, amely a világba jön, hogy megvilágosítson minden embert, megjött... Mindnyájan hozzád jövünk, hogy fényedbe öltöztess minket, hogy az öreg Simeonnal mi is karunkba vegyünk, ó, örök, eleven fény. Vele együtt ujjongunk az örömtől, dicsérő himnuszt énekelünk az Istennek, a világosság Atyjának, aki megajándékozott minket az igaz fénnyel, hogy kiragadjon a sötétségből és eltöltsön világossággal.
/Szent Szofroniusz/
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Jézus elutasítása
  2019-02-03 13:25:04, vasárnap
 
  Jézus elutasítása megváltás lett
Mi, mint Jézus tanítványai arra hívattunk el, hogy a Mester követői legyünk. Felvegyük a keresztet, és az elutasítást együttérzésre váltsuk mások számára. Megértsük, hogy a csalódás, a szenvedés és a fájdalom életünk része, és már ne féljünk az elutasítástól, és a nyomában keletkező rossz érzésektől. A visszautasítás elősegítheti, hogy másokat szeressünk. Néha minket utasítanak el, és néha mi kerülünk olyan helyzetbe, hogy lehetőségünk adódik mások elutasítására. Laci ezekre a következtetésekre jutott tíz évvel azután, hogy apja végleg elküldte magától. Ekkor, teljesen váratlanul, csörgött a telefonja. A vonal túlsó végén az apukája volt, aki közölte vele, haldoklik és szeretné, ha találkoznának. Lacinak ekkor lett volna lehetősége, hogy elutasítsa az elutasítóját. De nem tette meg...
Jézust az emberek elutasították, de golgotai áldozatát a Mindenható Isten tökéletesnek fogadta el. Kora politikai és társadalmi köreiben megvetett volt, mégis vele érkezett el a földre a megváltás. Lehet, hogy szenvedünk a csalódástól és az elutasítás következményeitől, azonban lehet erőnk arra, hogy elfogadjuk a minket elutasítókat. Jézus nem engedte, hogy a csalódás megállítsa. Urunk feltétel nélküli szeretetével legyőzte a fájdalmat és a halált. Csodálatos példát adott nekünk, amely átformál bennünket. Ennek hatására akkor is megváltozhatunk, ha nem kapjuk meg azt, amire mi vágyunk - és ettől még nem jön el a világvége.
*
Lukács beszámol Jézus szolgálatának indulásáról, amikor visszatért a pusztai kísértés után Galileába. Tanításának híre ment az egész környéken. ,,Tanított a zsinagógáikban, és mindenki dicsőítette." (Lk 4,15) Jézus világosan és szenvedélyesen fogalmazta meg az isteni üzenetet, és átélhette a hallgatóság támogatását.
,,Elment Názáretbe is, ahol felnövekedett...". A helyi közösség zsinagógájában kezdett beszélni, telve reménységgel, hogy folytathatja küldetését azok között, akiket gyerekkora óta a legjobban ismert. Először úgy tűnt, minden rendben van. A tömeg elcsodálkozott, és azt kérdezték maguktól: ,,Honnan van ennek a fiatalembernek ekkora bölcsessége?" De azután rájöttek, hogy Jézus az ácsmester Józsefnek a fia. A tömegek lekicsinyelték. Nem hittek benne. Mindennek a tetejébe Jézus semmilyen csodát nem tudott közöttük tenni, meg kellett küzdenie az elutasításukkal, és egy időre szinte tehetetlenül magára maradt. A Gecsemáné-kertben, amikor haláltusáját vívta a keresztre feszítés előtti estén, szülővárosának visszautasító magatartása, élete egyik legfájdalmasabb emléke lehetett. De Jézus nem állt meg sem Názáret, sem a kereszt után. Krisztusnak küldetése volt, olyan szenvedélyes célja, amiért érdemes volt továbbmennie.
*
Szent Lukács leírja az egész eseményt, a názáretiek visszautasítását, hogy egyben előre vetíti Jézus végső elutasítását. A harag, az indulat a világosan érzékelhető feszültség visszaköszön majd a nép dühében, amely Jézus halálát követeli Pilátustól. Az ellenséges hangulat megismétlődik Jézus keresztútján. A názáretiek a városon kivülre viszik Jézust, fel a hegyre a szakadék szélére. El ítélése után szintén a városon kívül a Golgota hegyére viszik Jézust, ahol keresztre feszítik.
A megváltó el utasítása Názáretben kezdődik és a Jeruzsálemben fejeződik be. a mostani gyilkos szándék a Golgotán fog be teljesedni.

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Isten uralma
  2019-02-03 12:52:06, vasárnap
 
  Kép: Angyalszó C év 4. vasárnap
.......


Az elmúlt vasárnap Jézus názáreti fellépéséről olvastunk az evangéliumban, ezt folytatja a mai részlet. Izajás próféta jövendöléséhez Jézus ezt fűzte magyarázatként: ,,Ma beteljesedett az Írás, melyet az imént hallottatok." A hallgatóság figyelme ettől kezdve kétfelé irányul, egyrészt a tanításra, másrészt a tanítóra. Az elhangzó tanítás csodálkozást és elismerést kelt az emberekben, helyeslik mindazt, amit hallanak, legalábbis kezdetben. Később azonban kiderül, hogy mindez csak a felszín, mert a prófétai jövendölés megvalósulását, beteljesedését másként képzelték. Talán nem is gondolták, hogy a beteljesedés szó szerint fog megvalósulni, hiszen az Úr valóban örömhírt hirdet a szegényeknek és meggyógyítja a vakokat, s minderről a názáretieknek is tudomása van. Talán nem számítottak arra, hogy a jövendölés éppen náluk és a környező falvakban, az ő körükben és az ő ismerőseik között fog beteljesedni. S bizonyára nem készültek fel arra, hogy éppen most, tehát nem kell már tovább várni. Azt pedig végképp nem tudták elképzelni, hogy egy olyan személy teljesíti be az isteni ígéretet, aki közöttük, az ő városukban nőtt fel, s akinek ismerik családját, származását. Ezért figyelmük a tanításról egyre jobban a tanító, az igehirdető személyére terelődik. ,,De hát nem József fia ez?" - kérdezik egymástól, s ez a kérdés világosan jelzi kiindulópontjukat. A tanító földi származását nézik és nem az égből jövő tanítást.
Szívükben már ezzel a kérdéssel megszületik az elutasítás, még ha ezt haragos lelkületükkel és ellenséges cselekedetükkel csak valamivel később fejezik is ki. Elutasítják a tanító személyét, mert nem ismerik Jézus mennyei származását. Ők úgy gondolják, hogy Józsefnek, a Názáretben élő és dolgozó ácsnak a fia szól most hozzájuk, de nem tudják, hogy Jézus valójában a mennyei Atya Fia. A tanító elutasítását az általa mondott tanítás visszautasítása követi. Nem akarják elfogadni, hogy itt és most megvalósult a prófétai szó, nem értik meg, hogy eljött az a ,,ma", amiről Jézus beszél. Ők a távoli jövőben képzelik el a beteljesedést és nem most, nem a jelenben.
Szent Lukács evangélista úgy írja le az egész eseményt a názáretiek visszautasítását, hogy egyben előrevetíti Jézus elutasítását. A harag, az indulat, a világosan érzékelhető feszültség visszaköszön majd a nép dühében, amely Jézus halálát követeli Pilátustól. A mostani ellenséges hangulat megismétlődik Jézus keresztútján. A názáretiek a ,,városon kívülre" viszik Jézust, fel a hegyre, a szakadék szélére, elítélése után szintén a városon kívülre, Jeruzsálemen kívülre viszik, a Golgota hegyére, ahol keresztre feszítik. A Megváltó elutasítása Názáretben kezdődik és Jeruzsálemben fejeződik be, a mostani gyilkos szándék a Golgotán fog beteljesedni.
Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy az Egyház életében is folytatódik az elutasítás. Ez a gondolat kiegészíti azt, amit az elmúlt vasárnapi elmélkedésben mondtunk az Egyház küldetéséről. Ha a krisztusi közösség hűséges marad küldetéséhez és bátran kiáll Isten országának örömhírével, akkor az elutasítást is meg fogja tapasztalni.
Észreveszem-e, hogy Isten uralma folyamatosan megvalósul a világban? Engedem-e Isten uralmát megvalósulni életemben?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Don Bosco -től idézet
  2019-02-01 11:47:11, péntek
 
  Légy vidám és tedd a jót, a verebeket meg hagyd csiripelni." /Don Bosco/
Bosco Szent János égi születésnapján kérjük közbenjárását, hogy mi is mindig lelkesen és örömmel tudjuk végezni a ránk bízott feladatot.
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 233 db bejegyzés
e év: 636 db bejegyzés
Összes: 37342 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1975
  • e Hét: 4070
  • e Hónap: 42552
  • e Év: 103815
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.