Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Wass Albert Jó Éjszakát
  2011-01-29 21:50:57, szombat
 
 Wass Albert Jó éjszakát


Késő van. Talán aludni fogok.
Mielőtt behúnynám a szememet,
Nehezen szerzett nyugodalmamat
Szeretném megosztani veletek,
Testvéreim a végtelen világban.
Ma kiderült, ma csillagokat láttam,
Ma rendet láttam, és harmóniát.
Mielőtt behúnynám a szememet,
Elvégzem még ezt a vigiliát.
Ajtótokra varázs-jelet vetek.

Leborított lámpámat: lelkemet
Ajtóitok előtt meghordozom,
Halkan, halkan, lábujjhegyen megyek,
S magam módján talán imádkozom:
Aludjatok, szépet álmodjatok.

Gyermek ne ríjon, anya ne remegjen,
A lány lássa meg első kedvesét,
Az öregek hadd kalandozzanak
Emlékeik honában szerteszét.
A férfi lássa célnál önmagát.

Jó éjszakát, jó éjszakát.
 
 
0 komment , kategória:  v- Wass Albert  
Wass Albert: Igazgyöngyök
  2009-01-28 09:56:32, szerda
 
 Igazgyöngyök

Egyszer régen, mikor még nem volt bánat,
S a kék vizekben tündökölt a hold,
Tündér leány állott a tenger partján,
S a hab lágyan, szerelmesen dalolt...
De egy este... messze észak felől
Orkán hadával érkezett a tél,
A tündér sírt és fényes könnyeit
Zúgó tengerbe hullatta a szél...
Aztán elment... a tenger várta, várta,
És fodros habja többé nem dalolt.
Ködös, borongós, néma éjszakákon
Sötét vizén nem tündökölt a hold...
S a mélybe hallott tündér könnyekből
Lettek a fényes igazgyöngy szemek...
A gyöngyhalász néha megtalálja
A mélybe rejtett tündér-könnyeket...
Én is ilyen gyöngyhalász vagyok,
És verseim az igazgyöngyszemek...
Egyszer lelkembe zokogott egy tündér
S azóta néha gyöngyszemet lelek...

/Wass Albert/
 
 
0 komment , kategória:  v- Wass Albert  
Wass Albert
  2008-06-20 12:59:43, péntek
 
 


Link

[szerkesztés]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Ugrás: navigáció, keresés
Wass Albert
Wass Albert
Született:
1908. január 8.
Válaszút, Magyar Királyság (ma Románia)
Meghalt:
1998. február 17.(90 évesen)
Astor, Florida (USA)

Wass Albert (szentegyedi és czegei gróf Wass Albert; Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Az erdélyi magyar irodalom Magyarországon csak halála után felfedezett alakja volt. Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amely több generációs családi életrajz formájában áttekinti a történelmünket 1050-től egészen a mai korig. 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceauşescu elnökségének éveiben Romániában könyveit betiltották. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.[1]

Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.
Tartalomjegyzék
[elrejtés]

* 1 Élete
o 1.1 Származása
o 1.2 Ifjúsága
o 1.3 A háború alatt
o 1.4 Emigrációban
o 1.5 Magyar állampolgársága
* 2 Irodalmi munkássága
o 2.1 Művei
* 3 Emlékezete
o 3.1 Wass Albert köztéri szobrai a Kárpát-medencében
* 4 Jegyzetek
* 5 Források
* 6 Külső hivatkozások

Élete [szerkesztés]

Származása [szerkesztés]

A Wass család eredete az Árpád-korig vezethető vissza, és egyike Erdély legrégibb nemesi családjainak.[2] A család 1744-ben, Mária Teréziától kapott grófi címet.[3]
Cege, a Wass-kúria
Cege, a Wass-kúria

Nagyapja, Wass Béla országgyűlési képviselő majd Szolnok-Doboka vármegye főispánja volt[4]. Apja Wass Endre (1886-1975), anyja losonczi Bánffy Ilona (1883-1960) volt.

Ifjúsága [szerkesztés]

A Kolozsvár melletti Válaszúton, a Bánffy-kastélyban született. Szülei korán elváltak, így leginkább nagyapja, Wass Béla jelentette a biztos pontot gyermekkorában.[5]. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron a Farkas utcai Református Kollégiumban végezte. 1926-ban érettségizett.

Debrecenben, a Gazdasági Akadémián folytatta tanulmányait, és szerzett erdészeti diplomát. A németországi Hohenheimben és Párizsban, a Sorbonne-on tovább tanult, és újabb erdőmérnöki, és vadgazdasági diplomákat szerzett. Erdélybe apja betegsége miatt 1932-ben tért vissza, egy ideig azonban nem tudott még a családi ügyekkel foglalkozni, mert a román hadseregben a kötelező sorkatonai szolgálati idejét töltötte.

Első felesége unokatestvére, Wass Ilona lánya, Siemers Éva (1914-1991) lett. ,,Családi nyomásra 1935-ben feleségül vettem unokahúgomat, a hamburgi Siemers Évát. Így sikerült csak megóvnunk a családi birtokot a csődbejutástól."

Hat gyermek (Vid, Csaba, Huba, Miklós, Géza, Endre) apja, akik közül Csaba hároméves korában meghalt. Wass Huba jelentős karriert futott be az amerikai hadseregben. Dandártábornoki rangot ért el, és részt vett egyebek között az 1991-es Sivatagi vihar hadművelet harcászati terveinek kidolgozásában.

Nagyapja, Wass Béla (1853-1936) halála után átvette az egyházi tisztségét, így az erdélyi magyar református egyház kerületének főgondnoka lett.

A második bécsi döntés (1940. augusztus 30.) alapján Erdély északi része visszakerült Magyarországhoz. A következő év elején Wass Albertet a magyar Mezőgazdasági Minisztérium erdészfelügyelőnek nevezte ki Dés településre. Két hónappal később pedig a kolozsvári Ellenzék című lap irodalmi szerkesztője lett.

A háború alatt [szerkesztés]

Mint tartalékos tiszthelyettes 1942 májusától három hónapos katonai kiképzésen vett részt, melynek végeztével a Magyar Királyi Lovasság zászlósi rangját kapta meg. A következő év márciusában a lap főszerkesztőjét behívták a hadseregbe, Wass megbízott helyettes lett. Wass Albert saját életrajzában meséli el, hogy alig három hónap után ,,két német a Gestapótól behatolt a szerkesztőségbe, felmutatva a parancsot, hogy a német hadsereg megbízásából »felügyelniük« kell a lapot, egyszerűen kisétáltam az irodámból, és felmentem a hegyekbe. Két hét múlva édesapám régi barátja, Veress Lajos tábornok üzent, hogy a németek »keresnek« engem. Hogy elkerülje a kellemetlenségeket, Veress tábornok, aki az Erdélyben állomásozó magyar hadsereg parancsnoka volt, egyenruhát adott nekem, s mint alhadnagyot Ukrajnába küldött a 9. Magyar Királyi Lovassággal, ahonnan csak karácsonykor tértem vissza." Ezt a feladatot olyan jól látta el, hogy kétszer is megkapta a vaskeresztet.

Wass különböző beosztásokat látott el a hadseregben, majd 1944 áprilisától Veress Lajos tábornok szárnysegédje lett. A háború vége felé közeledvén a szovjet csapatok (majd később a románok is) egyre beljebb nyomultak. 1944 decemberében mutatták volna be egy drámáját a Nemzeti Színházban, de a bemutató az ostrom miatt elmaradt.

A II. világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján lépte át a nyugati határt, az emigrációt választotta.

Emigrációban [szerkesztés]

Először Sopronba utazott, majd 1952-ig Németországban élt, Bleichbachban, később Hamburgban. Onnan négy fiával, 1951. szeptember 21-én az amerikai hatóságok megfelelő vizsgálatainak lefolyása után (egészségügyi, illetve hatósági vizsgálatok) az Egyesült Államokba utazott, ahol nyugdíjaztatásáig, a floridai egyetem nyelvi laborjában tevékenykedett. Feleségét tüdőbaja miatt nem engedték beutazni az Államokba, ő Endre fiával Németországban maradt, később el is váltak.

A román Néptörvényszék 1946 tavaszán Wass Albertet távollétében halálra ítélte háborús bűnökért és gyilkosságért. Azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak, a helyi zsidó kereskedőnek és családjának, valamint az ortodox román pópának és annak magyar szolgálójának a kivégzését.

A román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet. Ez történt akkor is, amikor a Wiesenthal alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között az emberek között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt. Az USA az ügy átvizsgálása után ejtette a vádakat.

Wass Albert többször is azt állította, hogy a román kommunista állam titkosrendőrsége, a Securitate merényletek sorozatával igyekezett őt megölni - ezt azonban nem sikerült bizonyítania.

Wass Albert 1952-ben újranősült, a skót származású Elisabeth McClaint (1906-1987) vette feleségül.

Az Egyesült Államokban töltött emigrációja során a Floridai-félsziget közepén elhelyezkedő Ocala Nemzeti Park területén lakott haláláig (egyes híradások szerint öngyilkos lett). Ténylegesen saját vadászpuskájával végzett magával: szájába vette a puska csövét, s elsütötte a fegyvert. Astorban (Florida) halt meg 1998-ban. Nehéz anyagi helyzetbe került, mert szélhámosok kiforgatták a vagyonából (ami leginkább temérdek könyvének szerzői joga volt). Végső kívánsága teljesült azzal, hogy hamvai Erdélyben, a marosvécsi (az egykori Kemény-) kastély kertjében, Kemény János mellett nyugszanak. [1]

Magyar állampolgársága [szerkesztés]

A magyar sajtóban évekig tartotta magát az a vélekedés, hogy Wass Albert magyar állampolgárságát, többszöri kérvényezése ellenére, haláláig sem kapta vissza, s állampolgársági kérelmét a magyar állam rendre elutasította, arra hivatkozva, hogy a párizsi békeszerződés szerint újra automatikusan román állampolgár lett.[forrás?]2007-ben Simicskó István KDNP-s és Babák Mihály fideszes képviselő arra kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy adjon posztumusz állampolgárságot Wass Albertnek. Az elnöktől azt a választ kapták, hogy ez több okból nem lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy Wass 1997-ben már megkapta a magyar állampolgárságot - az író magyar állampolgárként halt meg. [2] Ugyanakkor az állampolgárságot igazoló okirat csupán egy éves időtartamra szólt, melyet az író sérelmesnek tartott, s nem is élt vele.[6]

Irodalmi munkássága [szerkesztés]

A fiatal gróf számára az irodalmi sikert az 1934-ben megjelent A farkasverem című regénye hozta meg, aminek köszönhetően Baumgarten-díjban részesült és több irodalmi társaság is tagjává fogadta. Molter Károly az 1941-ben megjelent Erdélyi elbeszélők című antológiában így méltatta:

"Természetérzéke, tájmegidéző képessége csodálatos. Művei szélesen hömpölygő, robbanó erejű, nagyvonalú alkotások. A fiatal erdélyi prózaírók közül kiválik egyéni hangjával, látásmódjával; izgalmas történetei úgy áradnak belénk, mint egy forró vérhullám."[7]

Művei [szerkesztés]

Regények, novellák, elbeszélések

* 1934 Farkasverem [3]
* 1940 Csaba [4]]
* 1940 Mire a fák megnőnek [5]
* 1940 Jönnek! [6]
* 1941 A titokzatos őzbak (novellák)
* 1941 Csalódás (Az ÜNNEP 1941. augusztus 15-i számában)
* 1943 A kastély árnyékában [7]
* 1943 Egyedül a világ ellen
* 1943 Vérben és viharban
* 1944 Tavaszi szél és más színművek
* 1945 Valaki tévedett (novellák 1945-49-ből) [8]
* 1945 A költő és a macska (elbeszélések) [9]
* 1947 A rézkígyó
* 1949 Zsoltár és trombitaszó - Örökösök (novellák, karcolatok, levelek - posztumusz kisregény 1949-ből)
* 1949 Adjátok vissza a hegyeimet! [10]
* 1951 Ember az országút szélén [11]
* 1952 Elvész a nyom [12]
* 1953 Tizenhárom almafa
* 1958 Az Antikrisztus és a pásztorok
* 1959 A funtineli boszorkány [13]
* 1964 Átoksori kísértetek
* 1965 Elvásik a veres csillag
* 1967 Magukrahagyottak
* 1974 Kard és kasza [14]
* 1975 Magyar örökségünk (Tanulmányok, hátrahagyott novellák, írások, interjúk) [15]
* 1978 Halálos köd Holtember partján [16]
* 1985 Hagyaték [17]
* 1989 Te és a világ (novellák)

* Eliza (angolul íródott)
* Igazságot Erdélynek!
* Józan magyar szemmel I-II. (publicisztikák)
* Karácsonyi üzenetek - A temető megindul
* Magyar pólus (Újabban fölkutatott versek, novellák, tárcák, közéleti írások, interjúk és levelek)
* Népirtás Erdélyben

* Hűség bilincsében
* Hanky tanár úr
* Se szentek, se hősök
* A szikla alatti férfi
* A sólyom hangja
* Csillag az éjszakában
* Black Hammock
* Magyar Számadás
* Nem nyugaton kel fel a nap
* Voltam

Versek, mesék

* 1927 Virágtemetés (vers)
* 1942 Tavak könyve (mese)

Tókirály és szile (Tavak könyve mesesorozat 1.)
A bölcs bölömbika (Tavak könyve mesesorozat 2.)
Évszakok teremtése (Tavak könyve mesesorozat 2.)
Csupafej, a jégmadár (Tavak könyve mesesorozat 4.)
Csámpás, a kis ruca (Tavak könyve mesesorozat 5.)

* 1947 A láthatatlan lobogó (vers)
* 1946 Erdők könyve (mese)

Mese az erdőről (Erdők könyve sorozat 1.)
Bulámbuk (Erdők könyve sorozat 2.)
A vén gombacsináló (Erdők könyve sorozat 3.)
Éjjeli pávaszem (Erdők könyve sorozat 4.)
A kis szürke nyúl (Erdők könyve sorozat 5.)
A mátyás és az őz meséje (Erdők könyve sorozat 6.)

* 1971 Válogatott magyar mondák és népmesék [18]

A hunok útra kelnek (Hun mondák könyve sorozat 1.)
Isten kardja (Hun mondák könyve sorozat 2.)
Emese álma (Magyar mondák könyve sorozat 1.)
Vérszerződés (Magyar mondák könyve sorozat 2.)
Szerencsés Pista (Válogatott magyar népmesék sorozat 1.)
A zenélő ezüst kecske (Válogatott magyar népmesék sorozat 2.)
A legkisebbik királyfi és a táltos paripa (Magyar népmesék sorozat 3.)
A zöldszakállú király fia (Magyar népmesék sorozat 4.)
Okos Kata (Magyar népmesék sorozat 5.)
A hét holló (Magyar népmesék sorozat 6.)
A repülő kastély

Emlékezete [szerkesztés]
Wass Albert mellszobra Szombathelyen
Wass Albert mellszobra Szombathelyen
Wass Albert szobra Bonyhádon. A 2005. január 22-én felavatott szobrot Kolozsy Sándor (Ausztrália) készítette.
Wass Albert szobra Bonyhádon. A 2005. január 22-én felavatott szobrot Kolozsy Sándor (Ausztrália) készítette.
Wass Albert szobra Budakeszin. A 2008. január 12-én felavatott szobrot Gábor Emese alkotta.
Wass Albert szobra Budakeszin. A 2008. január 12-én felavatott szobrot Gábor Emese alkotta.

* 2003 márciusában - posztumusz - alternatív Kossuth-díjjal tüntették ki.
* 2003. április - ,,Van esély a háborús bűnösként Romániában halálra ítélt Wass Albert erdélyi író rehabilitálására, de ehhez a család aktív segítségére van szükség." - Ezt Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora jelentette ki a Népújság című marosvásárhelyi lapnak adott interjújában.

* 2004. A magyarországi szoborállítási hullám elindulásában az erdélyi szoborvita mellett döntő impulzust jelentett a főváros elzárkózása. 2004-ben a Wass Albert Polgári Kör a Vérmezőn szeretett volna egy Wass-portrét - Andrássy Kurta János művét - felállítani. A kezdeményezést azonban az író aggályos külpolitikai megítélésére és jogi helyzetére hivatkozva a baloldali többségű fővárosi vezetés elutasította. [8]

* 2006. augusztus - Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd a kolozsvári ügyészségnél perújrafelvételt kezdeményezett Wass Albert ügyében, aki az 1946-os ítélet óta Romániában háborús bűnösnek számít. [9]
* 2007. január 9. - ,,Amíg én vagyok az igazgató, addig az Ifjúsági Házban Wass Albert-regényből dramatizált előadást senki sem fog tartani" - esküdözött az Új Magyar Szónak Vasile Dorel, a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Ház igazgatója, aki az intézményben megtiltotta a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház két Wass Albert-regényből dramatizált előadásának bemutatását.
* 2007. január 17. - Budapesttől néhány kilométerre, Solymáron január 17-én éjszaka vandálok ledöntötték Wass Albert bronz portrészobrát. A szobordöntőknek nem színesfémre volt szükségük, (mert a mű orra buktatva ott maradt a tett helyszínén) csupán, a rongálás izgalmaiért tették - mint később mondták (ellenük rongálás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak).
* 2007-ben Koltay Gábor filmet forgatott Wass Albert életéről Rékasi Károly főszereplésével, Adjátok vissza a hegyeimet címmel.
* 2008. február - Vörös festékkel öntik le a budapesti Szabadság-téren, előző évben felállított mellszobrát. [10]
* 2008. április - Leleplezték az író közadakozásból készült mellszobrát (Sárossy Tibor alkotása) Budapesten, a csepeli, királyerdei Szeplőtelen Szív katolikus templom kertjében [11]
* 2008. május 20. - A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék elutasította a perújra-felvételi kérelmet a Wass Albert ügyében [12]

Wass Albert köztéri szobrai a Kárpát-medencében [szerkesztés]

* Erdély
o Feketelak református templomkert, 2008. május 21.: fa emlékoszlop avatása (Rosengart Béla fafaragó munkája)[19]
o Holtmaros, mellszobor, református templom, szobrász: Kolozsy Sándor [20]
o Szászrégen, mellszobor, a katolikus templom kertje (2001. augusztus 11.), szobrász: Jorga Ferenc [21]
o Vice, mellszobor, [22]
o Szalárd völgye, "Wass Albert forrás" Emlékkő 2008. március 29. A megrongálását követően a holtmarosi templomban. [23]
o Székelyudvarhely ahol furfangos módon játszották ki a tiltást. A 2004-ben létesített Emlékezés Parkjában elhelyezett ,,Vándor Székely" mellszobra ugyan Wass Albertet ábrázolja, de a posztamensre nem írták ki a nevét. - Blaskó János szobrászművész alkotása
* Délvidék
o Verőce Tóth Dávid alkotása 2005 [24]
* Magyarország
o Alsózsolca Új Wass Albert emlékhely készült Alsózsolcán. 2008.06.04. [25]
o Baja az ön­kormányzattal történt huzavona után a Szent Szív-templom parkjában találtak helyet a szobornak. [26]
o Bonyhád (A világ első köztéri szobra Wass Albertről) Kolozsy Sándor műve [27]
o Budakeszi Gábor Emese képzőművész mellszobrát, 2008. január 12-én avatták fel a Fő téri közparkban. Jobb Kor Polgári Egyesület, Budakeszi [28]
o Budapest,
+ a Szabadság téri Hazatérés Templomában, a református templom bejárata előtt [29]
+ Csepelen, Királyerdőn a Szeplőtelen Szív katolikus templom kertjében (Sárossy Tibor szobrász alkotása) [30]
+ Magyarok Háza [31]
+ Zuglóban a Kassai téri Szentlélek Plébánia Kato­likus Közösségi Ház kertjében 2006-ban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége avatott emlékkövet [32]
+ Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolá­ba, Oláh Szilveszter domborműve 2006
o Debrecen, Arcképábrázoló kerámia dombormű (2003), a Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskola, volt Gazdasági Akadémia külső falán, készítője Gábor Emese Anna [33],[34]
o Debrecen, A Polgári Casino Egyesület részéről felajánlás érkezett Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész által tervezett egészalakos Wass Albert szobor elhelyezésére a Medgyessy sétány szoborparkjában.[13] Elkészítése folyamatban van.
o Gödöllő [35]
o Harkány szobrász: Baróthi Ádám (Szászrégen) 2005 [36]
o Hajdúnánás a refor­mátus iskola falán 2005-ben elhelyezett emléktábla Sebestyén Sándor szob­rászművész alkotása [37]
o Kaposvár A Klebelsberg Kuno Középiskolai Kollégium udvarán álló szobor a délvidéki Csasznyi István festőművész alkotása [38]
o Mezőkövesd Kiss Mátyás alkotása 2006
o Nagyatád
o Nógrádverőce
o Pákozd a pákozdi történelmi emlékparkban 2006 [39]
o Pilisszántó az iró emlékköve és emléktáblája a Sziklaszínház bejáratánál (2005. június 25.)
o Pécs Bálicsi út 31. alatti magánház kertjében található Wass-portrét 2006-ban állították [40]
o Rátót mellszobor. [41]
o Sátoraljaújhely a Magyar Kálvárián 2005 [42]
o Solymár (Templom tér)
o Soltvadkert (Szent Korona Cukrászda) A mellszobrot Szervánszky László és családja állíttatta, 2007. október 23-án.
o Sükösd [43]
o Szigliget - a község polgár­mestere a politikasemlegességet és a fa­lu nyugalmát szerette volna megőrizni, így elmarad a szobor állítás.
o Szarvas mellszobor, 2007. október 23-án avatták fel a a Körös parti sétányon. Egy szarvasi magánszemély adományából készítette Mihály Gábor Munkácsy díjas szobrászművész. [44]
o Szolnok [45]
o Szombathely mellszobor. A szombathelyi polgárok közadakozásából készítette Somogyi Tamás szobrászművész, a kámoni Krisztus Király Templom előkertjében lett felállítva 2006. június 22-én. (Entz Géza és Kelemen Lajos kutatásai szerint a Wass család Vas megyéből származott a Mezőségbe.) [46]
o Taksony, mellszobra a Szent Anna téren, Gábor Emese alkotása[47]
o Tiszaföldvár Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászmű­vész domborműve 2006
o Zalaegerszeg A bronzból készült mellszobor a Dózsa ligetben, Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész alkotása. 2008 [48]

Jegyzetek [szerkesztés]

1. ^ "...egyszerűen nem vettek róla tudomást. Sem a romániai magyar írói hagyomány ébresztői, sem Béládi Miklós, Pomogáts Béla, Rónay László, az emigrációs irodalom kiváló ismerői. Valószínűleg nem tartották az életművet olyan értékesnek, mint például Nyirő Józsefét, ráadásul a mérvadó emigráns folyóiratokban, lapokban sem volt jelen Wass."
2. ^ A Wass család cegei levéltára Valentiny Antal oklevélkivonatait felhasználva közzéteszi W. Kovács András, Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadása, Kolozsvár, 2006
3. ^ Várdy Béla: Wass-kor
4. ^ [http://www.ogyk.hu/e-konyvt/mpgy/alm/al897_01/377.htm Magyar Országgyűlési Alamanach az 1897-1901. évi országgyűlésről]
5. ^ Raffay Ernő - Takaró Mihály - Vekov Károly: Wass Albert igazsága, Szabad Tér, 2004, ISBN 963 217 477 1
6. ^ Habár a hegyeit nem, de magyar állapolgárságát megkaphatta:Wass Albert magyar állampolgárságának visszaállítása | EuroAstra Internet Magazin
7. ^ Erdélyi Elbeszélők, Kolozsvár, 1941. E kötetben szerepel még: Asztalos István, Bánffy Miklós, Gagyi László, Gulácsy Irán, Hunyady Sándor, Kacsó Sándor, Kemény János, Kós Károly, Kovács László, Kuncz Aladár, Makkai Sándor, Molter Károly, Nyírő József, Sipos Domokos, Szencei László, Tamási Áron: az erdélyi magyar irodalom színe-java!
8. ^ A vitáról: Lukács Csaba: Wass Albert nem térhet haza. Melyik lesz a következő jelkép, amit fel kell adnunk a politikai korrektség jegyében? Magyar Nemzet, 2004. március 4. 7. o.
9. ^ Népszabadság Online: Perújrafelvétel Wass Albert ügyében
10. ^
* http://www.mno.hu/portal/210934
* http://www.mno.hu/portal/206789
* http://liberalisvaros.blogter.hu/?post_id=171489
11. ^ Wass Albert-szobrot avattak Csepelen - FN.hu
12. ^ erdély ma - egy szebb holnapért
13. ^ Hajdú Online 2007. július 5.

Források [szerkesztés]

* Wass Albert: Rövid önéletrajz (részletek) - Astor, Florida, 1979. augusztus 22. - Angolból fordította: András Ágnes
* Ágoston Vilmos: A Kisajátított tér. Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány.

Külső hivatkozások [szerkesztés]
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Wass Albert témában.
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Wass Albert témában.

* Honlap fényképekkel
* A Wass család cegei levéltára
* Czegei Wass Foundation (angol)
* http://wassakarat.multiply.com/
* http://wassalbert.linkpark.hu/
* Wass Huba - Wass Albertről (in Élet és Irodalom, 2005 - 49. évfolyam, 10.)
* Wass Albert linkgyűjtemény a lap.hu-n
* Wass Albert online olvasható művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban benne: Karácsonyi versek, Kicsi Anna sírkeresztje (in: Valaki tévedett. Elbeszélések 1945-1950), Szentek zendülése, Üzenet haza
* Patkányok honfoglalása - Tanulságos mese magyaroknak (in: Ellenzék, 193?)
* Wass Albert a PORT.hu-n
* Wass Albert online hallgatható művei
* Wass Albertről a Kráter Műhely Egyesület honlapján
* Wass család története magyarul
* Szobra Bonyhádon
* Wass Alberttel kapcsolatos mozgóképek
* Kunstár Csaba - "Szimpátia a Sötétséggel" Wass Albert: Erdély, emigráció, Irodalom (in Élet és Irodalom, 2005 - 49. évfolyam, 5.)
* Heveny wassalbertezés - interjú Kukorelly Endrével a 168 Óra c. újságban.
 
 
2 komment , kategória:  v- Wass Albert  
Az álomtündérhez
  2008-02-15 13:38:39, péntek
 
 Wass Albert - ÁlomtündérhezAdd a kezed, úgy halkan, csendesen.
Te nem lettél még hozzám hűtelen.
Mikor mindenki csalfán elhagyott,
Gyújtottál bennem reménycsillagot.
Lelkem csendjét, ha bánat felkavarta
Te elvittél az álmodó avarra.
S te mutattál mindent, ami ott terem
A bűvös, varázsos álom-réteken.
Ha megtépett az élet rózsabokra,
Vittél mogorva tölgyfa-templomodba.
Ha vérző szív volt mellemen az érem,
S töviskoszorú messiási bérem,
Te glóriává változtattad azt,
Virágot hintettél rám és tavaszt.
Ha voltam bűnös, lázadó Kain,
Vittél az eszme-Krisztus után,
S hogy az igazság sugározzon rám,
Vezettél fönt a néma Golgotán.
Ha rám viharzott lent az ember átka,
Vittél a béke messze csillagára.
Féltem... kezed kezembe tévedett.
Óh, örökre áldott legyen neved!
 
 
0 komment , kategória:  v- Wass Albert  
Wass Albert: Ólompalota könnyvárosban
  2008-02-02 19:47:22, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  v- Wass Albert  
Wass Albert: Az álomtündérhez
  2008-02-01 13:52:09, péntek
 
 
Wass Albert - ÁlomtündérhezAdd a kezed, úgy halkan, csendesen.
Te nem lettél még hozzám hűtelen.
Mikor mindenki csalfán elhagyott,
Gyújtottál bennem reménycsillagot.
Lelkem csendjét, ha bánat felkavarta
Te elvittél az álmodó avarra.
S te mutattál mindent, ami ott terem
A bűvös, varázsos álom-réteken.
Ha megtépett az élet rózsabokra,
Vittél mogorva tölgyfa-templomodba.
Ha vérző szív volt mellemen az érem,
S töviskoszorú messiási bérem,
Te glóriává változtattad azt,
Virágot hintettél rám és tavaszt.
Ha voltam bűnös, lázadó Kain,
Vittél az eszme-Krisztus után,
S hogy az igazság sugározzon rám,
Vezettél fönt a néma Golgotán.
Ha rám viharzott lent az ember átka,
Vittél a béke messze csillagára.
Féltem... kezed kezembe tévedett.
Óh, örökre áldott legyen neved! 
 
0 komment , kategória:  v- Wass Albert  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 1527
  • e Hónap: 3908
  • e Év: 52711
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.