Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Juhtúrós-kukoricás lepény
  2018-08-08 11:29:48, szerda
 
  15 dkg liszt
1,2 dl tej
1 tojás
1 kisebb doboz csemegekukorica
1 marék juhtúró

bors
apróra vágott petrezselyemzöld
olaj a sütéshez

A lisztet a tejjel, a tojással jól kikavarjuk, majd a többi hozzávalóval kidolgozzuk és a forró olajba egy nagykanál segítségével halmokat rakunk, amit aztán ellapogatunk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírra szedjük, hogy a fölösleges olaj leitatódjon róla. Mi fokhagymás tejföllel fogyasztottuk, de önmagában is nagyon finom.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Hanklis (Erdélyi sütemény)
  2018-06-11 12:07:39, hétfő
 
  Hozzávalók

Tészta:

40 dkg liszt
1.5 dkg élesztő + kevés langyos tej
1 tojás sárgája
6 dkg vaj
1 csipetnyi só

Töltelék:

2 dl tejföl
1 tojás
porcukor

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgával, az olvasztott vajjal, egy csipetnyi sóval meg annyi langyos tejjel, hogy rugalmas, nem túl puha tésztát kapjunk.
Megkelesztjük, majd kisujjnyi vastagra nyújtva kibélelünk vele egy kizsírozott tepsit.
A sütőben félig megsütjük, majd sűrűn kirakjuk kimagozott, félbevágott szilvával.
Leöntjük az egész tojás, a tejföl meg annyi porcukor keverékével, hogy közepesen édes legyen, és a sütőben addig sütjük, míg a tejföl meg nem kocsonyásodott.
Nem szabad kiszárítani!

"Régi és új ízek" 1984
F.Nagy Angéla

(Tóth mama tejfölös-meggyese is ilyen!!!)
 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Csicsókaleves buggyantott tojással
  2017-11-30 10:13:49, csütörtök
 
  Hozzávalók
40 dkg csicsóka, 1 kisfej hagyma, 4 tojás, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, só, pirospaprika; illetve tejföl, ecet és bors.

Elkészítése
1. A csicsókát meghámozzuk és kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk.
2. A csicsókát a hagymával és a babérlevéllel enyhén sós vízben feltesszük főni.
3. Kb. tízpercnyi fövés után a tojásokat egyenként beleütjük, azaz belebuggyantjuk a fövő levesbe, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a tojásfehérje megköt, de a sárgája lágy marad.
4. Közben az olajból és a lisztből vékony rántást készítünk,megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest.
5. Tálaláskor tejfölt, ecetet és borsot adunk a leves mellé.

Jó tudni!
A csicsóka vagy a szegények pityókája méltánytalanul mellőzött növény, pedig sok falusi kert sarkában nő még most is. Gumója egész évben fogyasztható és kiválóan helyettesíti a burgonyát. Mivel magas a rosttartalma és alacsony a cukortartalma, kiválóan beépíthető a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők és a cukorbetegek diétájába.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Erdélyi borsos-tepertős pogácsa. recept
  2017-11-30 09:57:38, csütörtök
 
  Hozzávalók:
60 dkg. finom liszt, 50 dkg. finomra ledarált tepertő, 2 evőkanálnyi sertészsír, 1 evőkanálnyi frissen tört fekete bors, 1 csomag sütőpor, 3 dl. tej, 1 dl. tejföl, 2 db. tojás, 5 dkg. finom füstölt sajtreszelék

Elkészítés:
A tepertőmasszával a felvert tojást a liszttel, tejjel tejföllel őrölt fekete borssal, a csomag sütőporral és ízlés szerinti sóval alaposan összedolgozzuk, majd kb. 1 - 1 és fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük. Kinyújtjuk 2 centiméter vastagságúra, a tetejét késsel bekockázzuk, majd kiszúrjuk pogácsaszaggatóval. Kizsírozott tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a sajtreszelékkel és előmelegített sütőben készre sütjük.

Tanácsok:
Akkor jó, ha határozottan érezni lehet a csípős törött fekete bors ízét.Kiváló borkorcsolya.

Elkészítési idő: 70 perc

A receptet beküldte: varbóc
 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Erdélyi tepertős pogácsa
  2017-11-30 09:56:02, csütörtök
 
  Hozzávalók listája

50 dkg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, annyi liszt amennyit felvesz, só törött bors.
Elkészítés

A tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütőporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre fektetjük. Tetejét késsel bevagdossuk, a második tojással megkenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük. Amennyiben a tésztát száraznak érzed, vagy nyújtáskor nagyon törik, tegyél bele még egy kis tejfölt.
Link

Link



Hozzávalók

- 0,5 kg liszt,
- 0,5 kg tepertő,
- 2 tojás,
- 2,5 dl tej,
- 1 dl tejföl,
- 1 csomag sütőpor, só, bors.

Elkészítés

A tepertőt húsdarálón ledaráljuk, majd 1 tojással, tejjel, tejföllel és sütőporral jól átgyúrjuk. Lefedjük, és hideg helyen legalább 1 órán át állni hagyjuk.
Kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval formára szaggatjuk, és sütőlemezre tesszük. A felületét káróformájúra bevagdaljuk, és felvert tojással bekenjük. Forró sütőben szép aranybarnára sütjük.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Erdélyi túrós-sütőtökös lepény
  2017-01-25 10:08:53, szerda
 
  Elkészítési idő: 55 perc. Egyszerűen elkészíthető sütemény, aminek különlegességét a sütőtök adja.

Alaptészta: 1 egész tojás, 2 tojásfehérje, 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, pici só. Töltelék: 30 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, mandulaaroma.
Tetejére: sütőtökszeletek.

1. A tészta hozzávalóit egy tálban jól összekavarjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percig hideg helyen pihentetjük.
2. A tehéntúrót kikavarjuk a tojások sárgájával és a cukorral. Tetszés szerint mandulaaromával ízesítjük.
3. Egy kisebb sütőtököt megmosunk, elvágjuk kettőbe, kivesszük a magházát és meghámozzuk. Zöldséghámozó segítségével vékonyra szeleteljük.
4. A tésztából 28 cm átmérőjű kört nyújtunk. Kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformát úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából.
5. Beletesszük a tölteléket, majd sugárszerűen a tetejére helyezzük a sütőtökcsíkokat.
6. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Langyosan szeleteljük.

Jó tudni!
Mandulaaroma helyett a töltelékhez használhatunk rumaromát is.
Ha vastagabb szeleteket vágunk, akkor nem sül át a sütőtök.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Péksütemény házilag
  2017-01-25 10:03:29, szerda
 
  60 dkg liszt, 2 dl tej, 15 g élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 dl olaj, 1 teáskanál só, illetve1 felvert tojás, szezámmag és mák a sütik lekenéséhez.

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk.
2. Egy tálba kimérjük a lisztet, összekeverjük a sóval, beletesszük az élesztőt és az olajat. Jól összedolgozzuk, és egy óra alatt meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
3. A tésztát tetszés szerint formázhatjuk, készíthetünk belőle csigákat, nyolcasokat, kiskacsát, de akár briósokat is.
4. A formákat tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással és tetszés szerint megszórjuk szazámmaggal vagy mákkal.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Erdélyi sajtos pogácsa
  2017-01-25 09:59:23, szerda
 
  Elkészítési idő: 1,5 óra. Készülhet vendégváró süteménynek ital mellé az esti kártyapartikhoz, de lehet uzsonna is az iskolások táskájában.

5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg zsír, 2 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, 2 dl tejföl.

1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk.
2. Ez idő alatt kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vajat, a zsírt, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot - ez lehet házi- vagy trappista sajt -, az élesztőt, a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk kelni egy órát.
3. Ezután a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és lisztezett pálinkáspohárral pogácsákat szaggatunk.
4. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
5. Sütés előtt a tetejére szórhatunk őrölt köménymagot vagy sajtot.

Jó étvágyat!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Erdélyi tepertős pogácsa
  2017-01-25 09:56:47, szerda
 
  Elkészítési idő: 2-3 óra. Kiadós, dobozban, papírtasakban sokáig eltartható sós aprósütemény.

Kovász: 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor
Kelt tészta: 2 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 8 evőkanál darált tepertő, 50 dg liszt
A lekenéshez: 1 felvert tojás

1. Egy deci langyos tejben egy kanálnyi cukorral, meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt.
2. Ezalatt kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és jól elmorzsoljuk a darált tepertővel.
3. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojásokat és a tejet, majd addig dagasztjuk, amíg könnyen gyúrható tésztát kapunk. Ha szükséges még adhatunk hozzá lisztet a tepertő zsirosságától függően.
4. A megdagasztott tésztát egy konyharuhával letakarjuk és kb. kétszeresére kelesztjük.
5. Ezután kinyújtjuk kb. egy centiméter vastagságúra és lisztezett pohárral, vagy kerek kiszúró formával pogácsákat szaggatunk belőle.
6. A pogácsákat zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejüket, lekenjük felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Rebarbarás sütemény
  2017-01-25 09:43:26, szerda
 
  Elkészítési idő: 1,5 óra. A csíkszeredai Pap Edit első díjas süteménye, receptjét gyergyóalfalvi nagymamájától, a néhai Kiss Saroltától jegyezte le. Lapunknak elmondta, sokat tanult sütés-főzés terén nagymamájától, aki mindig az egyszerű és nagyszerű megoldások híve volt.

Tészta: 50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 késhegynyi fahéj. Rebarbarás töltelék: 1 kg megpucolt rebarbara, 10 dkg cukor, 5 dkg keményítő
Ordás töltelék: 75 dkg orda, 10 dkg cukor, 3 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dkg keményítő, 2 evőkanál citromlé.

1. A rebarbarát darabokra vágjuk, majd megszórjuk a cukorral, és 1 órát állni hagyjuk - amíg levet enged. Ezután felforraljuk, közben a keményítőt elkavarjuk kevés hideg vízzel, majd a forrásban lévő rebarbarát besűrítjük vele. A rebarbarás pépet hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, az ordát és a citromlevet, majd sima krémet kavarunk belőle.
3. A liszthez kavarjuk a cukrot és a fahéjat, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgájákat, majd összemorzsoljuk. Száraz morzsaszerű tészta lesz belőle.
4. A tészta háromnegyed részét beleszórjuk a kikent tepsibe, és kézzel elegyengetjük. Egyenletesen rásimítjuk a rebarbarát, erre rákenjük az ordakrémet, és előmelegített sütőbe tesszük sülni. 15 perc sülés után kivesszük a süteményt, és rászórjuk a maradék tésztamorzsát, majd további 30 percig sütjük.

Jó tudni!
Sovány tehéntúróból is elkészíthető.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 524 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 270
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 6460
  • e Év: 148876
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.